- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fifi
őstag
Én saját magam küldtem be e-mailben.
A szolgáltatód oldalán biztos van erre vonatkozó leírás. E.ON esetében itt leled.
-
bonat
senior tag
Egyébként megnéztem én is a magyar közlönyben leírtakat.
Ezek alapján (mivel a közlönyben is megjelent hivatalosan) szerintem 100%-nak vehető, hogy lesz támogatás, szóval már csak le kell tárgyalni a kivitelezővel a dolgokat és január 1 után aláírni a szerződést. Nem fogunk hoppon maradni. -
Én ezt a két végletet látom:
- nem fog menni a támogatás, mert.... ( nem engedi a gép, bal lábbal kel a tudjukki, vagy szimplán azért mert csak), nem lesz moratórium a szaldóra
- menni fog a támogatás, és 10 év moratórium is lesz (azoknak is akik támogatással építettek rendszert)+ a kettő között bármilyen kombináció.
Én arra rendezkedek be, hogy az első esetén se bánjak meg semmit. Kb. úgy érzem magam e miatt, mintha ruletteznék/tőzsdéznék, ahol ugye úgy kezdi minden könyv/haver/szakértő hogy "csak olyan/annyi pénzt tegyél bele ami nem hiányzik sehonnét", de most ez van sajnos, ezzel kell főzni
Amúgy a szaldó utáni elszámolásról sincs semmi konkrétum, szóval az se biztos hogy 50%-os áron pl. ne lennél vele ugyanott, mert pont kikompenzálja. Mondom: rulett. Én a pirosra teszek!
-
tbc2
tag
Hát ezaz... Itt nekem is villog egy nagy piros felkiáltójel... Viszont valahogy ezt az apró részletet nem részletezte a közlöny sem... Mindenesetre köszönöm, hogy megerősítettél benne, hogy ez még egyértelműsítésre vár (remélem a koránkelőknek még szaldós lesz, és akkor én holnap máris korán kelek
) Szaldó nélkül sose térülne meg még 50%-kal csökkentett áron sem...
-
Fifi
őstag
Mielőtt berendeled az 1 fázisú rendszered, előtte szolgáltatódnál nyújts be HMKE igénybejelentőt.
Én is 1 fázisút szerettem volna, de az E.ON áthúzta a terveim.
-
Arra figyelj, hogy belengették a szaldóra tervezett moratórium kapcsán, hogy csak azoknak jár, akik nem vettek igénybe vissza nem térítendő állami támogatást. Namost az otthonfelújítási program keretében adott támogatás eléggé vissza nem térítendő, és állami. Persze az egész csak tippelgetés meg kontextus nélküli bemondás, amíg nem adják írásba (akár a moratóriumot magát, akár a fentit). Szóval én a helyedben úgy terveznék vele, hogy öröm ha van, de nem baj az se ha nincs.
-
axioma
veterán
A kulon optimalizalos rendszerek invertere kisebb terhelesnek van kiteve - de dragabb a rendszer. Persze ettol me'g lehet hogy ennek megfelelo [kevesbe tulbiztositott] az elektronika a tervezese is...
Attol is fugg, mennyi van a szerzodesben. A mienkben SE17K, nincs alverzio, igy ilyen nevu uj inverter is lehet me'g akkor a kinalatban [ez csak a gyarto es a teljesitmeny jelolese]. A tipuscsere gond csak, nem a peldany. -
tbc2
tag
válasz
Elemental #8438 üzenetére
Szintén zenész (mármint én is 2021 Otthonfelújítási program, 50%). Azt tudja valaki, hogy ha most (értsd: 2021-ben, vagy 2022-ben, ki tudja, mikorra kerülünk sorra) jön létre a szerződés az áramszolgáltatóval, akkor az 2024 előtti, azaz az inverter haláláig szaldós elszámolású szerződés lesz? Ha meghal az inverter, és cserélni kell, akkor onnantól kezdve ugrott a szaldós elszámolás, ugye? Melyik az az inverter, ami a legtovább bírja szerintetek? Illetve ha házilagosan meg tudom javítani/javíttatni az invertert, akkor továbbra is szaldós az elszámolás?
-
Elemental
addikt
Mi mindent megbeszéltünk most, már voltak kint felmérni, megvan az árajánlat. Jövő héten megyünk a napelemes céghez lefixálni mindent(alkudni kőkeményen
), hogy utána már bármikor elindíthassuk a munkát. Azt beszéltük a céggel, hogy amíg nem egyértelmű, inkább várunk, és január első munkanapján indítjuk el a dolgot.
-
bonat
senior tag
Végül valószínűleg 1fázisú rendszer lesz nálunk, mert a 3fázisú kicsit drágább (kb. 6-700e) és ott vannak minimum napelem számok, amikkel el kell indulni.
SE4000H v. SE5000H lesz szerintem.
Ezt 3x3 napelemmel el lehet most indítani, aminek a termelése fedezi is az éves fogyasztásunkat, és jövőben még 3db-al lehet majd bővíteni is. (4-5000kWh a terv, lehet bővíteni 7750-ig is)Viszont arra mindenki figyeljen, hogy a cégek kalkulátoraiban ugye megkérdezik általában mennyi a szolgáltatói elérhető legmagasabb Áram érték. De ugye inkább azt kellene megkérdezni, hogy a tervezett napelem rendszer helyén mennyi érhető el, ha másik fizikai helyen lesz a rendszer (pl. melléképület). Nálam 3x32A az óránál, de a garázsban jelenleg 3x16A van (6mm2 kábelt húztam be anno, szóval 3x25A –re tudok bővíteni sima biztosítékcserével). Ugye ez az infó egyébként azért is kell, mert a tervezett éves termeléshez nézni kell egy invertert, aminek a katalógusában benne van, hogy mekkora biztosítékra kell kötni, mekkora hálózat kell neki. És itt az 1 fázisúaknál ez az érték elég magasra is tud menni ugye a teljesítmény függvényében.
Példa:
1. kinéztek egy 1 fázisú SE5000H invertert
2. katalógusban 25A (23) van írva
3. itt általában sokan elkezdenek örülni, hogy az órájuknál 3x32A vagy 1x32A van
4. aztán rájövünk, hogy a melléképületbe csak 3x10A vagy 3x16A vagy 1x16A érhető el, ami ugye kevés a kiszemelt inverternek
5. első lépésként megnézzük, hogy mekkora keresztmetszetű az adott kábel, amin ez be van kötve
6. ha lehet nagyobb biztosítékot rárakni, pl. 25A-eset akkor minden tök jó, de ha nem, akkor jön az, hogy vagy új kábel kell a melléképülethez, vagy olyan invertert kell nézni, ami a jelenlegin is elmegy mert nem akarunk fúrni/ásni/vakolni stb.
7. ha nem lehet/akarunk, akkor alternatíva a 3fázis, vagy ha csak 1 fázis van, akkor meg kisebb 1 fázisú inverterSzóval én jobbnak tartom az e-mailes árajánlatkérést, amiben szépen sorban mindent letudunk írni az adott cégnek részletesen, a helyzetünkről.
Van olyan cég is, akinél alig lehet valami infót írni árajánlat kérésben és utána meg 10-20e-ért jönnek ki felmérést végezni és ezek akkor derülnek ki. Holott ugye ezt előtte is megtudjuk nézni otthon. Persze aki nem ért a villanyszereléshez az sajnos nem tud okoskodni.
Lehet ezzel sokan tisztában vannak, de azért leírom hátha segít másoknak.
A másik dolog, hogy ha van helyünk, és most nem építjük be a 100%-ot, akkor érdemes nagyobb invertert nézni, hogy csak panelekkel lehessen esetleg jövőben bővíteni, ne kelljen inverter csere is. -
Jostikacska
tag
Igen, de mivel EU-s hitel és nem állami talán működhet a dolog. Ha a hivatalos rendeletben nem tiltják akkor gondolom megengedett. Gondolom veszíteni nem veszíthetek, max. elutasítják a visszafizetést. Igen, az biztos hogy a szerződésnek január 1 után kell megszületnie és a kivitelezőmnek is partnernek kell benne lennie.
A mi hitelkérelmünk már 4 hónapja be lett adva. Ráírtunk az mfb-re és 1 napon belül válaszoltak is hogy meg vannak csúszva, de hamarosan jelentkeznek és hiánypótlás lesz (lehet hogy valamelyik igazolás amit kértek lejárt
)
De idén szerintem max elfogadják a hitelkérelmünket és jövőre tudunk benne lépni.
-
Nahát!
tag
válasz
Jostikacska #8324 üzenetére
Bár ez csak egy újságcikk, nem maga a norma szöveg, én úgy értelmezem, hogy a szerződésnek is 2021. január 01. napját követően kell létrejönnie (hiszen még minta/blanketta szerződést is adnak majd -azt kell benyújtani).
A hiteligényléshez már kell lennie feltételes szerződésnek, hiszen abban szerepel a kivitelezés, és ebből számítandóan az igényelt hitel összege. És ez nyilván 2020-as keltezésű.Amennyiben ezzel együtt sikerül is visszaigényelni az 50%-ot, ha az nem rögtön a hitel törlesztésére fordítódik - bár már ez sem tiszta dolog a duplán igénybe venni szándékozott kedvezmény miatt - akkor akár (büntető)jogi szankciók is jöhetnek. (A felújítás 50%-os támogatása a tulajdonos által a vállalkozó részére kifizetett összegre, illetve a kifizetett anyagköltségre vonatkozik. MFB-s hitelnél ez a projekt összeg 10%-a - már ha egyéb költség nincs benne elszámolva. A többit egyelőre a bank finanszírozza.)
-
Nahát!
tag
válasz
Geresics #8398 üzenetére
Sajnos nem, erről mélyen hallgattak.
Van helyette másik, alternatív márka amivel helyettesíthető?Konkrét, Santon által okozott káresetekről van információ? (Mert ha igen, azokra való hivatkozással esetleg megkeresem a telepítőt cseréljék le. Próbáltam neten rákeresni, de nincs találat.)
Az évente többszöri működésbe hozás eddig meg volt, havonta egy-két, vagy több alkalommal is van áramszünet. Több tervezett egész napos, szállt már el a trafó, szakadt le a vezeték és sokszor az ágak zárlatolnak, annyira be van nőve.
-
tolts.hu
őstag
Szia, én már intézem a házba a villanyszerelést (fázisbővítést, újravezetékelést). --> Nagyobb rendszerhez 3fázis kell.
Csütörtökön jön ki egy napelemes cég felmérni, hogy egyáltalán hány napelem fér el a tetőn, mivel sorházról van szó.
2021-re szeretném ha minden kész lenne, zsebemben több napelemes cég ajánlatával, és azonnal neki tudok futni a dolognak. -
bonat
senior tag
Szerintetek ha az Otthonfelújítási program 2021-et szeretném igénybe venni (50%), akkor várjak csak január 1-ig és utána kezdjek el szerződést kötni, vagy már most is mozgolódjak ilyen téren?
Arra akarok utalni, hogy mi van akkor, ha végül azt mondják mégsem lesz és hoppon maradok szerződéssel a kezemben ? -
Fifi
őstag
Igen így. Piros kar 0 pozícióba, majd megvártam, amíg a piros LED elalszik és ezt követően az AC oldali biztosítékokat lenyomtam.
Csak már nem tudok mire gondolni. Ha ez így működik élesben is az gáz.
Nagy napelemtelepítőket gáz lenne felhívnom, gondolom elhajtanának, kérdezzem a saját telepítőm.
Ha itt nem jön válasz, lehet írok az angol supportnak. -
Fifi
őstag
Sajnos erre a kérdésemre nem találtam választ azóta sem, ha a solaredge inverter teljesen áramtalanítva van már 4 napja (2020.11.20. óta), akkor a monitoring platformon miért nem jelzi ezt.
Ha monitoring rendszer nem kap semmi jelet az invertertől, akkor számomra az lenne a logikus, hogy erre figyelmeztet.
Lehet ez egy bug? Egyedi eset, mert rosszul kapcsolhattam le az invertert és beragadt az utolsó állapot?
-
Bárhogy túrom a netet, nem találok épkézláb árlistát Fronius kiterjesztett garira. Ha jól értem, akkor az user tudja megvenni a kiterjesztett csomagokat magának a webes felületen, miután már működik a rendszer, 36 hónapon belül. Mivel erre nem látok rá (mert még nincs rendszer), így nem tudom megnézni. Meg tudná valaki mondani, hogy mennyibe kerül a 10 éves verzió? Illetve jól értem ugye, hogy ez csak az alap 2 éves garihoz adódik hozzá, a regisztrációhoz kötött +3 év (vagy +5 ha elég az anyaggarancia) az itt nem számít?
-
stickermajom
addikt
válasz
Geresics #8420 üzenetére
Valóban félreértettelek.
Már kezdtem azt hinni, hogy csak nálunk voltak alaposak, írtam múltkor a szomszédok házára telepített hullámos rendszert, illetve egy kollégám szomszédjánál is hasonlóan igényesen lett megcsinálva, ott még a sínek végét sem vágták le, hanem maradt ahogy éppen kiadta.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
stickermajom #8419 üzenetére
Félreértettél. Minden kicsit is igényes telepítő szintez, és dranga képén is azt látod, hogy a napelemek szépen egy vonalban vannak! Viszont a tető olyan hullámos, mint a Balaton! A napelemes cégnek nem feladata a tetőt feljavítani, és a szépen telepített napelem miatt sokkal látványosabb lesz a szar tető szarsága...
-
Geresics
Topikgazda
válasz
#44448768 #8414 üzenetére
szépen látszik, hogy milyen hullámos a tető!
Csomó ilyen volt anno nálunk is, hogy szépen fel lettek téve a napelemek, és azóta látják, hogy milyen hullámos is a tető valójában!
(Volt olyan, hogy megígértettem a gazdával, hogy az egyik gerendát kitámasztja, akkora hullám volt benne. Tavaly jártam arra, persze azóta sem csinálta meg...)
A közösítésnek gondolom az 1 túfesz. megspórolása volt a célja (amivel nincs is gond), de nem szoktatok akkora dobozt odarakni, hogy ha az ügyfél mégis 2 munkapontot szeretne, akkor csak oda kelljen tenni? Hiszen a 2 sztringet összehasonlítva még egy sima diódahibát is ki lehet mutatni! Nyilván így Nektek innentől nincs munkátok vele, de user-ként én tuti inkább így kérném.
A dobozos képen még nincs meg az elmenő szál. Azt gondolom a 2. olvadó aljából viszitek tovább?Meg én amúgy is úgy tanultam anno, hogy a dobozokban 20% üres helyet kell hagyni - de hogy ezt szabvány írja-e elő, vagy csak így neveltek minket, azt nem tudom...
-
-
törölt tag
pl. egy 2x12=24 napelemes mező...
Két pár DC vezetékkel (2x piros+fekete) lehozva a tetőről
és
a DC dobozban közösítve egy sztringgé az inverter felé.
A tetőről jövő DC vezetékek egy-egy DC biztosítékon vannak keresztül vezetve (túláramvédelem) és aztán mennek tovább a DC túlfeszültség védelemhez.
Ahol közösítve lettek és tartanak az inverterbe.
Az inverter MMPT bemenetei is összekötve és 1 MPPT módba állítva.
Így tudja kezelni a párhuzamosított sztring 2X-es áramát a SYMO. -
válasz
Geresics #8398 üzenetére
nekem emiatt lett bővítésnél SE rendszerem... Mert SE telepítésnél mivel "törpe" feszültség van 1 V / tábla elhagyható a Santon (most hogy tényleg vagy sem azt nem tudom
, de átment a doksi és az a csapat sosem rak. Illetve a santon is csak a lejövő vezetéket védi... a tábláknál ott a nagy feszültség
amúgy a TE mikor jött a bővítésről felmérni akkor azt mondták, hogy ki szokták rakni most már a napelem alá a santont ha ki is gyullad ne égjen le a ház. Nálunk még belülre szerelték jó kis fenyő gerendára...
sanzi89: inkább legyen az inverter kint egy eresz alatt mint hogy santon kelljen... nálunk a garázsban van azt inverter, de ha újra építkeznék figyelnék arra, hogy ne is kelljen
-
válasz
sanzi89 #8402 üzenetére
nekem SAJ 4K-m (egyfázisú) inverterem volt majdnem 3 évig aztán lett csere SE 7K (3 fázis)-ra itt van még a garázsba a SAJ gondolkodom rajta, hogy mi legyen vele... Igazából el szeretném adni, de a kutyát nem érdekli
egyelőre. Így még esélyes, hogy kereszt szülőknél vagy nyaralóra - ha majd lesz - megy majd fel...
Na de a SAJról:
- elég jó a webappja és a webportálja is. Nem tud annyit mint egy SE de mindent tud amit tudnia kell.
- míg nekem volt 2 nagy ráncfelvarrást kapott a portál felület (sajnos a 2.nál egy-két adat elérést és exportálást elhagytak ami számomra érdekes volt. Például korábban visszamenőleg minden napra lehetett exportálni és megnézni 10 perces bontásban a termelési adatokat)
- Kicsit melegedős fajta, de a garázsban igazából el volt nyáron is (30-34 fok volt mondjuk a garázsban - földszint körbe építve- de ennek a hőnek a nagy része inkább az autó volt mikor beálltunk...
- passzív volt a milyen teljesen így hangja semmi nem volt (most SE kattogását hallom ahogy indul, de SAJnál ez sem volt)
- összességében egy egyszerű kis szerkezet ami működik.
- nálam hatékonyságban volt egy 3-15% közötti hátránya (azért ennyire tág mert havi adatokban volt ahol +15% jött ki volt ahol meg - így havi adat alapján teljesen nem tudom összevetni a rendszerrel - a mostani SE-hez az eddigiek alapján, de szerintem ebben benne volt, hogy az egyik string nem volt megfelelő hosszú és a paneleket is máshogy kellett volna felrakni...
- wifit stabilan tartotta a régi ASUS router fél évente ledobta... az új hálózat (unify) semmi gondja nem volt.
Ha esetleg konkrét kérdésed van a SAJjal kapcsoltban megpróbálok válaszolni -
válasz
#44448768 #8410 üzenetére
Köszönöm az infókat, ezt nem gondoltam át eléggé, nyilván attól hogy másik tetőn van, még lehet bárhogy kábelezni
(pár napja ugrottam csak fejest a témába, és a sztringek méretezéséig még nem jutottam el).
Akkor gondolom a 12-12 elrendezés lenne a nyerő. A két tető tényleg ugyanolyan (dőlésszög, tájolás, árnyék szempontjából), csak az egyik jóval kisebb.
-
törölt tag
HA! valóban ugyanolyanok a tetők, akkor miért akarod az 5 darabot külön venni?
Ha egyformán éri őket a nap, akkor >> egyformán is termelnek a napelemek.
Ez esetben akár egy sztringként 2x12 párhuzamosítva is lejöhetnek.
Vagy két sztringen 14 és 10 kiosztásban pl.
(még 15+9 és esetleg 16+8 is lehet jó kombináció)
Megj:
A SYMO 8,2 kW-os inverter az adatlapja szerint
200 Volt fölött indul el
és
150 Volt fölött MPPT-zik
Azaz a szokvány 60 cellás 360 Watt körüli napelemből,
(ami ~40 Volt üresjárásban=elndulás) és úgy 30+ Volt MPPT-zve=termelés)
legalább 6 napelemmel már működget alsóhangon a sztring.
De inkább 8 vagy több napelem célszerű egy sztringnek. -
válasz
sanzi89 #8402 üzenetére
Én még nem tudom eldönteni.
Most új problémába futottam: eddig csak egy elnagyolt kalkulációm volt a méretekre, de ma volt időm, lemértem egy cserepet, majd lefotózva a tetőt elkezdtem számolgatni, illetve körbejátszani a tetőablakokat és egyéb akadályokat (pl. szellőző). Eléggé úgy néz ki, hogy a 27 napelemből álló 10kW nem fér el, csak kb. 24db, ami 8.8kW.
Visszaolvasva a topicot, láttam sok jó véleményt a Froniusok túlnapelemezésére nézve. A fenti helyzet kiadna egy olyan kombót, hogy 10kW SAJ Suntrio helyett lenne egy 8kW-s Fronius Symo, amit 10%-al túlnapelemeznék. A gondom csak az, hogy 19+5db felosztásban jönne ki a 2db string (két ugyanolyan tulajdonságú tetőfelület lenne, de az egyik kisebb jóval). Az 5db napelem elegendő lenne 1 sztringhez?
Mennyire jó ez az ötlet úgy összeségében?
Egyelőre fizikai felmérés nem történt még, csak indikatív ajánlatom van, de addig is magamnak méricskélek, hogy ne érjen meglepetés. Az ajánlatban JA Solar 370Wp napelemek szerepelnek. De ezeken is lehetne módosítani, ha lenne hatékonyabb megoldás a fentiekre.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 92 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4070 (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- Xiaomi Redmi 13C 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest