Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-03-03 22:50:33

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#13251) kuyarashi válasza zsolti_20 (#13250) üzenetére


kuyarashi
őstag

Valószínűleg igen. Sajnos nem én nyomtatom, tehát a próba nem játszik. A mérete miatt nem túl költséges a nyomtatás sem, de megér itt egy kérdést előtte.

[ Szerkesztve ]

iNEO DSGN • (csillagászati maszkok, alkalmi faldekorációk, exkluzív termékek) • https://ineodsgn.hu/

(#13252) bigrob


bigrob
őstag

Na enwis nyomtattam a 4Max-el egy PLA temptowert, a bal oldali számos kockáknál a jobb oldalán a hiba lehet a magas (2mm) retracttól?
Melyik hőfokra böknétek rá?

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13253) imibogyo válasza Imy (#13247) üzenetére


imibogyo
veterán

Nekem is pénteken jöttek meg. Ender 5-ön fogom őket majd használni. Meglátjuk, Neris videójában sokat segített a nyomtatási minőségen. Zárójelben nem kicsit meglepődtem ma amikor szétszedtem a gépet (átköltöztetem az elektronikát máshova a vázon), hogy az alaplapba kvázi bele vannak ragasztva a csatlakozók meleg takonnyal. Gondolom, hogy szállítás közben ne rázkódjanak ki, mindenesetre én még nem láttam ilyet. :B

(#13254) fape


fape
senior tag

Linear advance-t érdemes csak perimeter-re használni? Vagy is infill esetén 0-ra állítani?

Próbálom belőni, de olyan hatalmas eltérést nem látok 1,5-2.5 között. Pedig végig néztem már 0.1 és 0.05-tel is. (Bowdenes tarantula)

[ Szerkesztve ]

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#13255) goldister


goldister
tag

Sziasztok!
Mostanában gondolkodom egy 3D nyomtató beszerzésén. Olyan 60-70e magyar forint környékén gondoltam a vásárlást. Milyen típus ajánlott? Tevo-t és ender 3-at olvastam már többször is itt, de nem tudom hogy most per pillanat melyik a jobb. Vagy már más típus ajánlott? Ezen a terület még amatőr vagyok, valami kis segédletet hol tudnék találni? Például milyen hőmérsékleten, milyen beállításokkal stb. Köszönöm előre is a segítséget.

(#13256) fabula válasza goldister (#13255) üzenetére


fabula
őstag

Pl. megnézheted az Anycubic 4MAX-ot is.

Infókat a neten és a fórumokban találsz, de olyat, hogy milyen hőmérsekletekkel és milyen beállításokkal nyomtass ki bármit, az nagyon anyagfüggő (PLA, PETG, ABS, NYLON, TPU, stb-stb.), továbbá pl. még a PLA-n belül is más beállítások kellenek gyártónként és egy gyártón belül is színenként. De függhet még a kinyomtatandó tárgytól is, sok apró paramétert lehet és kell is időnkként állítgatni nyomtatás előtt a szeletelőkben, majd próbanyomat után megnt és újra és újra ...
Sokat kell kísérletezni és próbálkozni. Mire elkészítezs egy vödör hulladékot, már sokkal többet fogsz tudni a 3D nyomntatásról :D .

(#13257) fabula válasza bigrob (#13252) üzenetére


fabula
őstag

Én 200 C-n nyomtatnám 1 mm retract-al. De lehet kevesebb is, ha nem szálaz, le lehet menni 0,5 cm-ig. Bár olvastam már 0,3 cm-ről is, de azt nem próbáltam. Sebességfüggő is a retract, lassabb nyomtatásnál kisebb is elég lehet.

(#13258) izisz válasza fape (#13254) üzenetére


izisz
senior tag

Nem hiszem, hogy jó ötlet váltogatni. Infill után, mikor áttér a következő elemre, mondjuk perimeter, a túlnyomás jelen lesz, mivel előzőleg 0-ra raktad az infillhez, vagyis az infill utáni hurka kezdéseid nem lesznek frankók szerintem. Ugyanígy, az infillben is van irányváltás és majd minden irányváltásnál számol a nyomásváltozással is. Vagyis az infill hurkák kezdő-végpontjai sem lesznek az igaziak. Nade teszteld és kiderül rögtön :)

(#13238) KIZS: Azt gondolom olvastad, hogy linadv. értéket érdemes újrakalibrálni minden filament-hez, minden hőmérséklethez külön. Sőt, sebesség is befolyásol. Vagyis amit most találtál értéket, jól működik ezzel a hőmérséklettel, sebességgel, filament-el, színnel, de nem garantált, hogy bármelyiket módosítva, még mindig jó lesz a K értéked. Ezt jó fejben tartani :)

[ Szerkesztve ]

(#13259) bigrob válasza fabula (#13257) üzenetére


bigrob
őstag

Sacco profilt elkunyeráltam a 3mm retract length-el 205 fokon ezt produkálta.

Az én beállításaimmal addig jutottam, hogy a két rúd belső falán egy vékony csík megy végig, gondolom itt van a rétegkezdési pont, én benyomtam a retract on layer change opciót is.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13260) fabula válasza bigrob (#13259) üzenetére


fabula
őstag

Ez PLA? Szerintem magas az a 205 C, a hőtorony alapján akár még 195-re is leviheted, ha így szálaz.

Nekem PETG-vel csinált ilyet, ott nehéz beállítani a helyes hőmérséklet - sebesség - retract szentháromságot, hogy ne szálazzon meg gyártson ilyen ágacskákat.
PLA-val sokkal egszerűbb, általában csak a hőt veszem kicsit lejjebb, ha szálazna 200 C-on.

[ Szerkesztve ]

(#13261) bigrob válasza fabula (#13260) üzenetére


bigrob
őstag

Gembird fehér PLA, megnézem 195-ön.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13262) Saccco válasza bigrob (#13259) üzenetére


Saccco
nagyúr

Egyébként anyaga is válogatja, hogy lesz-e ilyen elváltozás. Én nem vettem észre ilyesmit a saját nyomataimon. :F :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#13263) bigrob válasza fabula (#13260) üzenetére


bigrob
őstag

Baszki, ezt nem hiszem el. Egész nap ilyen kis szarokat nyomtattam és voltam olyan hülye, hogy nem vettem lejjebb a hőfokot.... :DDD

A saját profilban levettem 200-ra, Sacconak a 205 megint visszakanyarított, ezzel a 195-el meg kb tökéletes. :D

Ugyanaz a profil, csak a hőfok a különbség.

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13264) goldister válasza fabula (#13256) üzenetére


goldister
tag

Köszi, nekem is olyat mondtak, hogy próbáljak olyat választani ami az asztal nem megy x,y-ba csak z-be.
Ez is olyan. Eleinte PLA nyomtatást gondoltam, de lehet hogy később ABS vagy TPU-t is kipróbálnám. TPU-val lehetne akár telefontokot is? Mennyire jó ez a nyomtató?

(#13265) bigrob válasza goldister (#13264) üzenetére


bigrob
őstag

Ebben az árkategóriában talán az egyik legjobb választás, olcsóbban az Ender 3.

Mindkettő volt, most vettem én is egy 4Max-ot, gyárilag egy szar csapággyal (remélhetőleg ez a hang forrása) érkezett, héten cserélem, de amúgy nagyon jó kis cucc!

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13266) goldister válasza goldister (#13264) üzenetére


goldister
tag

Illetve ender és tevo-hoz képest milyen? Valaki más javaslat?

(#13267) Bulipeti


Bulipeti
újonc

Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Van egy Tevo Tarantulám amit nem tudok csatlakoztatni a gépemhez. Eddig annyira ez nem jelentett problémát, de most cseréltem extrudert ami áttételes, és firmwareben át kellene állítanom a szál adagolását, ill a motor forgásirányát. Felraktam a legújabb arduinot is a gépre ami tartalmaz illesztő szoftvert a portokhoz, de így sem látja. Én meg ettől feljebb láma vok hozzá. Help

(#13268) bigrob válasza goldister (#13266) üzenetére


bigrob
őstag

Ender és a 4Max közt volt egy Tevo flashem, annyira nem sikerült semmi jót kihozni belőle, hogy inkább eladtam 20 rugó bukóval facen licitben egy 3d nyomtatós csoportban. Szegény új gazdinál a PETG túl combos volt és feltépte már az ágyat a közepén.. :(

Az első nyomtatásom, 20x20 kocka váza módban a full alap beállításokkal, a full alap cura profillal:

Mai finomhangolás után most nyomtatódik az első próba PETG váza, majd mutatom milyen lett.. :D

[ Szerkesztve ]

Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!

(#13269) M43g


M43g
aktív tag

Sziasztok,

Életem első 3d nyomtatásának nekikezdtem nagy nehezen. Először is, cura-ban nem custom, hanem ajánlott beállításokkal kezdtem, így nem brim-et hanem skirt-öt csinált, és felhajlott a kalibráló kocka négy sarka. Erre a brim beállítást már megtaláltam, egyéb javaslatot tudnátok adni? Túl távol van az ágy a hotendtől?

Másik, fontosabb kérdés: leállítottam a nyomtatást, a nyomtatófej meg megállt, a kocka közepén. Gondoltam majd felhúzza magát a helyére, de nem. A filament így rászáradt a fejre. Ezzel mit tudok csinálni? :U

Harmadik kérdés: a papíros-ágyszintezős mókát minden nyomtatás előtt meg kell csinálnom?

Köszönöm a helpet!

(#13270) M43g


M43g
aktív tag

Bónusz kérdés (kicsúsztam a szerkesztési időből):

A kocka függőleges éleinél ezt a jelenséget mivel lehet megoldani?
:R

(#13271) izisz válasza M43g (#13269) üzenetére


izisz
senior tag

felhajlás: legyen állandó az asztal hőmérséklet, tárgyhűtőt ha lehet, magasabban kapcsoltasd be elsőnek, lehet még "miki egér füleket" odaszerkeszteni a modellre, jó széles brim is segíthet - keress vissza, volt róla szó már.
Ha huzat van a nyomtató körül, az nem segít (nemrég említette Saccco is)

kocka sarka: jerk a kifejezés, ami segíthet

megállított nyomtatás: ha te állítod meg kézzel, akkor ugyanazon kézzel nyomkodd a Z emelő gombot a programban. Ha rendesen áll meg a nyomtatás, mert végzett, akkor End Gcode-ot kell szerkesztened, amiben megadhatod, mik legyenek a befejező lépések. Pl: [link]

ágyszintezés: akkor csináld, ha szükség van rá. Nem kell minden nyomtatás előtt (ha mégis kell, akkor a mechanika vacak).

[ Szerkesztve ]

(#13272) M43g válasza izisz (#13271) üzenetére


M43g
aktív tag

köszi.
a fejre száradt, kihűlt PLA amikor felmelegszik, akkor majd lejön az első alkalommal, pl brim nyomtatás közben?

(#13273) izisz válasza M43g (#13272) üzenetére


izisz
senior tag

ne várd meg, hogy szétkenje. ha felmelegedett, szedd le csipesszel vagy kicsi kefével (nyilván ne műanyag szálúval ;] ).

(#13274) M43g válasza izisz (#13273) üzenetére


M43g
aktív tag

köszi. Izgatott és türelmetlen voltam, úgyhogy mielőtt olvastalak elindítottam :DD levettem a tempóját 50 helyett 30-ra (hátha segít a jerk-ön), és 4mm brimet állítottam be, úgy látom, odaragadt az ágyhoz, és lejött.ujjak keresztbe(n) :)

(#13275) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Tegnap kinyomtattam EZT a szíjfeszítőt, de van pár problémám. Több darabott nyomtattam egyszerre, mindegyik alkatrészből 1-1-et (először csak az X tengely szíjához). A magas alkatrész sajnos úgy 90% körül felvált az üvegről, úgyhogy az utolsó 10 percben ott ültem mellette, és csipesszel szedegettem le minden rétegnél a levegőbe nyomtatott spagettit :) Talán nem kellett volna levennem az asztal hőmérsékletet 65-re, de a hibákból tanul az ember. A Clin marhára bevált nekem, tapad rendesen a cucc, úgy 5 nyomtatás lement gond nélkül hétvégén anélkül, hogy hozzányúltam volna az üveghez. 70 fokon nyomtattam, de most ez utóbbinál levettem 65-re, gondoltam próba-szerencse. Nem tudom, miért vált fel csak ez az egy, de sebaj. A másik gond az, hogy a menetes anyát sajna nem tudom rácsavarni a másik felére. Picit ugyan rákap, de nem igazán tudok rajta tekerni szinte semmit. Gondolom ez méretpontossági probléma, amit kalibrációval, pontos beállítással lehet kiküszöbölni!?

(#13276) Mr.Csizmás válasza Gabesz87 (#13275) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

a menetes anya rámegy, csak erősen kell akarni.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#13277) kzkz válasza blountex (#13195) üzenetére


kzkz
őstag

SketchUp-ba be lehet importálni az STL file-t, és tudsz is módosítani rajta. Ha nagyon összetett a modell, akkor eltart egy darabig az import...

(#13278) QbHead


QbHead
aktív tag

Néztétek? Banggoodon is lehet utángyártott BMG extrudert venni, most elővételben 20$-ért :Y [link]

"A chiliszósz nem más, mint határozott fellépésű ketchup."

(#13279) Saccco válasza QbHead (#13278) üzenetére


Saccco
nagyúr

Most akartam linkelni. :DD

Meg is rendeltem. Jobban megéri, mint csak fogaskereket vennie a Trianglelab-tól.
Mehet Mobius2-be, illetve mire ideér valszeg a 3-ba kell beszerelni...

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#13280) Janix12 válasza Saccco (#13279) üzenetére


Janix12
aktív tag

Szia!

Nekem is megtetszett ez az extuder.
Kérdés: LINK ezt érdemes megvenni hozzá alapnak??

A választ előre is köszi.
János

(#13281) fape válasza Saccco (#13279) üzenetére


fape
senior tag

Én is rendeltem egyet.
Már éppen hiányzott a voronos poszt :D

Nem ezeket a drónokat keresik!

(#13282) Saccco válasza Janix12 (#13280) üzenetére


Saccco
nagyúr

Ha nem akarsz alkatrészeket vadászni, akkor jó lehet.

fape:
Gondoltam rá, hogy megemlítem, hogy tudjuk mihez kell. :D ;]

[ Szerkesztve ]

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#13283) M43g válasza M43g (#13270) üzenetére


M43g
aktív tag

Sziasztok,

Reggelre kinyomtattam egy új kalibráló kockát brimmel. Szépen tapadt is. A sebességet levéve (a jerk-et még nem vettem le, de legközelebb majd azzal is kipróbálom) a #13270 -ben említett hibajelenség jelentősen csökkent.

Két új kérdésem van:

1) Az új kocka dimenziói kb. 19.8 * 19.9 mm (sajnos a gagyi tolómérőmet felújításhoz vettem, nem precíziós munkához, egy tizedesig mér csak). Ezt érdemes megpróbálni pontosítani, vagy a gépemhez (anycubic i3 mega) ez jó pontosság?

2) A brim tövében a kocka függőleges éle nem függőlegesen kezd, lásd beillesztett kép. A kocka dimenziói a brim tövénél mérve kb. 20.2*20.1. Ezt a hibajelenséget hogy hívják? Tudok valahogy segíteni rajta? 30%os infillel, 30mm/s-el (50mm a default érték), 4mm brimmel és 8mm jerk-el (ez default érték) nyomtattam, gyári csomagban található fekete PLA-val.

:R :R :R :R :R :R

(#13284) tototos


tototos
őstag

Sziasztok!

Ender 3 Pro nyomtatóm elkezdett y irányba layer shiftelni. Többféle tanácsot is kaptam. Valaki azt mondja, hogy a Vrefet állítsam, mások a Marlin 1.1.9 yerk és acceleration értékek állítását mondják. Tegnapi tipp az sd kártya csere volt. Az utóbbit gyorsan kiviteleztem és 3 nyomtatásnál tényleg nem volt csúszás. Következő lépés a Marlin lesz, csak nem tudom milyen értékekre írjam át. Volt valakinek hasonló probléma?

Köszi

(#13285) goldister válasza bigrob (#13268) üzenetére


goldister
tag

Üdv! Megnéztem a 4Maxot. Hát súrolja nálam az értékhatárt. Ender 3 tevo tarantula vagy egy kossel milyen? Mert az összefoglalóban a tarantula van írva. De hogy most melyik a jobb?

[ Szerkesztve ]

(#13286) zsolti_20


zsolti_20
senior tag

Üdv emberek! Megint 3D nyomtató építésével kapcsolatban jövök. Ezen a képen kétoldalt található menetes szár és léptető motor. Minden esetben szükséges megoldani így? Ha igen miért? Nem lenne elég egyik oldalra a léptető motor másik oldalra pedig csak egy csapágy? Vagy akkor talán nem mozognaa két oldal teljesen egyszerre?

(#13287) dom1n0 válasza goldister (#13266) üzenetére


dom1n0
aktív tag

én az i3 megával eddig elégedett vagyok nagyon :)

(#13288) Holleanyo


Holleanyo
tag

Mi lehet a hiba? (Ender 3, ABS, 245/70 )

Ender 3 - “az áramjárta vezető pont ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak hát más a fogása”

(#13289) azbest válasza zsolti_20 (#13286) üzenetére


azbest
félisten

Ha menetes szár van, akkor forgatni kell. Leggyakrabban egy második motort használnak erre, mert a második extruder helyére beköthető.

Vannak nyomtatók, például tevo tarantula vagy ender 3, ahol egyik oldalon van menetes szár. A másik oldalon viszont meg van oldva, hogy a profilt közrefogva kapaszkodjon, ne tudjon lefittyenni féloldalasan. Persze közben könnyen is kell tudnia járni, hogy fel tudja emelni a túloldal. Ha nem tökéletes ez, akkor a passzív oldal kicsit lefittyen, amit persze az ágy szintezése kompenzálhat, de könnyebben el is mozdul, ha valami hozzáért vagy behatás érti.

Ha mindkét oldalon van hajtása, mondjuk menetes szárral, akkor mindkét oldalon erősen tudja pozícióban tartani. Egyébként léteznek olyan megoldások is, amikor egy motor hajt két z szárat. Olyankot closed loop g2 szíj van közéjük feszítve.

[ Szerkesztve ]

(#13290) Tikakukac válasza Holleanyo (#13288) üzenetére


Tikakukac
titán

Semmi hiba nincs, a kezdőpontokat kell állítani, hogy vagy egy sorban legyenek és lecsiszmatolod vagy kezdődhetnek kicsit bentebb is.

A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.

(#13291) zsolti_20 válasza azbest (#13289) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Fuhh köszönöm szépen! Ez a megoldás kell nekem. Amit építek ott nem maradt hely a második motornak, mert 1 motorral terveztem és így újra kellene kezdeni az egészet. De ez nagyon jó ötlet és el is fér.

Ez a modell is hasonlóan működik?

[ Szerkesztve ]

(#13292) azbest válasza zsolti_20 (#13291) üzenetére


azbest
félisten

Amit most linkeltél ez a tevo taratnula, ahogy gyárilag kinéz. Működik, ilyet használok, de azért sokat javított rajta, hogy fémre cseréltem az akril alkatrészeket. Plusz a profilok is a gyárinál erősebb módon vannak összerögzítve, így most egy oldali z tengellyel is egészen erősen fogja a bal oldalt is. Később lehet két z-sre alakítom, de most más kisebb, de látványosabb javulást okozó upgradeket nézek :)

(#13293) Holleanyo válasza Tikakukac (#13290) üzenetére


Holleanyo
tag

Ezt kifejtenéd egy kicsit részletesebben? Hogy tudom a kezdőpontokat egy sorba vagy “kicsit bentebb” tenni?

Ender 3 - “az áramjárta vezető pont ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak hát más a fogása”

(#13294) zsolti_20 válasza azbest (#13292) üzenetére


zsolti_20
senior tag

Megérné használnom ezt a szíjat? Vagy érdemes rendelni abból amit fentebb írtál? Jelenelg ez van nekem itthon, de később tudom cserélni.

(#13295) zsolti_20


zsolti_20
senior tag

Látom már miért kell zártnak lennie. Oké nem szóltam. Akkor rendelem is az újat. :R

[ Szerkesztve ]

(#13296) Saccco válasza QbHead (#13278) üzenetére


Saccco
nagyúr

Ali-n $16.78... :B :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#13297) Holleanyo válasza Saccco (#13296) üzenetére


Holleanyo
tag

Kérhetek egy linket az Alis extruderhez? Különböző felíratokkal is láttam. Melyiket érdemes az Ender3-hoz vennem?

Ender 3 - “az áramjárta vezető pont ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak hát más a fogása”

(#13298) izisz válasza Holleanyo (#13297) üzenetére


izisz
senior tag

szerk: visszavonom, itt nem látok képet a teljes pakkról, mintha nem is adna a belsejét, csak a vázat meg a külső fogaskereket :(((
[link] - kuponnal 15.16 USD :D

[ Szerkesztve ]

(#13299) Saccco válasza izisz (#13298) üzenetére


Saccco
nagyúr

Ezt néztem. :D

█ 3D nyomtatás és tervezés █ Tiny Whoop - Eszik-e vagy isszák?! https://goo.gl/9BEyy7 █ Teszteljünk egereket együtt, van 5 perced erre? http://goo.gl/ulKVSn █ - Üzenet vége - █

(#13300) izisz válasza Saccco (#13299) üzenetére


izisz
senior tag

Jaja, ezt láttam én is, aztán villant be, hogy lehet Fystec ezzel a kiskapuval viszi lejjebb az árat, hogy nem rak mindent a csomagba :( legalábbis a képek alapján még refundot se lehetne kérni, ha nem komplett pakkot küld, mert "hát mi nem írtuk, hogy minden benne lesz" :D

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.