Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19039) k-dani válasza fogtunder (#19038) üzenetére


k-dani
csendes tag

ha nem létfontosságú, minden percben változó adatokkal dolgozol, akkor felesleges a RAID-1, meg a partícionálás.

Én csak válaszolni próbáltam a kollégának, aki érdeklődött, hogy hogyan lehet ezt megcsinálni. És én úgy láttam (0 NAS tapasztalattal), hogy az ő felvetését nem is lehet megcsinálni. De ebben tévedhetek is.

Egyébként kb. osztom a véleményed, hogy felesleges ilyet csinálni. Sőt, én még a NAS-on belüli adatduplikálást is feleslegesnek érzem.
Még nem állt teljesen össze a kép, hogy hogyan használnám, de valami ilyesmi jár a fejemben, ha már itt tartunk:
Az adataim egy része (dokumentumok, családi képek) lenne a számítógép helyi merevlemezén, valamilyen módon szinkronizálva a NAS-sal. Ezeket vagy felhőben, vagy másik helyen levő NAS-ba menteném időszakosan (nem szinkronizálni, mert fájlhibát, véletlen törlést nem szeretnék propagálni és véglegesíteni mindenhol). Elképzelhető, hogy nincs is szükség, hogy a helyi merevlemezen meglegyenek, lehetne használni talán a NAS megosztásáról is, de talán jobb, ha a hálózat valamilyen hibája után is elérhetőek maradnak az adataim.
Az adatok másik része, mint például filmek és zenék, amik nem kritikusak, és nem is biztos, hogy a számítógépen gyakran babrálom őket, meg csak a NAS-on lennének. Ezeket úgyis valamilyen multimédiás lejátszó fogja majd használni (Smart TV, Raspberry, kínai Amlogicos lejátszó stb.).
És valami módszeren gondolkodnék, hogy az adatokat távolról is elérjem, például a munkahelyemen. Erre egy VPN-t látok alkalmasnak.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.