Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50901) jaanoo89 válasza tvamos (#50862) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

"Ne haragudj, elveszitettem a fonalat... akkor melyik gep a legjobb? Marmint szrinted..."

Amire reagáltál ott nem említettem semmilyen más gépet, csak leírtam a félelmemet nem is az M50 miatt, hanem úgy a helyzet és a rendszer miatt.

Nincsen legjobb gép, ha lenne, akkor más nem létezne azon kívül. :DDD

Azt viszont régen is és ma is eltudom mondani, hogy jobban járunk, ha azonnal rendszerben gondolkodunk és nem csak egy adott gépben és a hozzá kapható objektívben. Ha nincs sok esély hogy kitobi vagy dupla kitobin túl lesz másik objektívünk is, akkor persze lehet csak és kizárólag a vázra + a kitobikra koncentrálni, de ha képbe jöhet később más is és rossz rendszert választottunk, csak nagy bukóval lehet kiszállni.

Én általában helyzetre, igényekre igyekszem reagálni és nem a szívem csücskét nyomatni minden áron. Ha valaki teljesen kezdő, nem fog sok különbséget látni MFT vs APS-C vagy APS-C vs FF között, sokszor azt se tudja mit kell nézni, egyszerűen vagy tetszik neki a gépből kieső kép a helyes expozíció és kompozíció miatt vagy sem. Tudok mutatni olyan blogokat, ahol a jelenlegi legkisebb szenzorú élő rendszerrel dolgoznak (MFT) és tátva marad még a haladó fotósok szája is, nemhogy a kezdőké. A méretet és az árcédulát viszont azonnal látni, érzékelni fogja.

Ha a méret nem számít, akkor van könnyebb helyzetben, egyből bejöhetnek a tükrösök is a képbe, millió lehetőség, jobban lehet válogatni. Az is fontos lehet, hogy mennyire hajlandó használt cuccokat venni, ott a tükrösök megint előnyben, MILC-ek közül az MFT-re vannak nagyon olcsón jó üvegek, mindenféle gyutávra. Mennyit kirándul, nyaral az illető? Beszélhetünk itt arról, ki mennyire bír megtartani 1-1 objektívet, ha nyaraláshoz elvinnél hármat is, viszont azt nem tartod a szálláson és nem mindegy hogy 3-szor 300 grammos üveg van nálad állandóan vagy 3-szor 600.

Fontos, hogy mennyire van képben a képkidolgozással, egyáltalán mennyit szeretne a gép előtt tölteni ezzel? Lehet, hogy nem túl sokat, akkor viszont előnyös lehet olyat választania, ahol neki tetsző jpg-ek pottyannak ki a gépből.

Vannak, akik viszont nem nyaralnak túl sokat, vagy oda csak telefont visznek, a fényképezőjüket macrora vagy studioban használják, ez esetben a méret tökre nem tényező, sőt, a stabilizátor megléte sem.

Fontos a követő fókusz, a videós képességek, a stabilizátorok hatékonysága, stb. stb. ezt így folytathatnám a végtelenségig, nincsen legjobb gép, nincsen legjobb rendszer.

Nekem Olympus E-M5 II van, de talán még soha nem is ajánlottam senkinek sem ezt a gépet, nem azért, mert rossznak vélem, hanem mert nem volt még olyan szituáció, ahol ez lett volna véleményem szerint a legjobb választás. Nálam kötelező az időjárás állóság és a kis méret, ezt pedig nem sok szett tudja (pláne nem jó áron), másnak ez a két kombináció meg nem fontos és úgy szokott lenni jobb választás is ennél.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.