Hirdetés

2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#50901) jaanoo89 válasza tvamos (#50862) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

"Ne haragudj, elveszitettem a fonalat... akkor melyik gep a legjobb? Marmint szrinted..."

Amire reagáltál ott nem említettem semmilyen más gépet, csak leírtam a félelmemet nem is az M50 miatt, hanem úgy a helyzet és a rendszer miatt.

Nincsen legjobb gép, ha lenne, akkor más nem létezne azon kívül. :DDD

Azt viszont régen is és ma is eltudom mondani, hogy jobban járunk, ha azonnal rendszerben gondolkodunk és nem csak egy adott gépben és a hozzá kapható objektívben. Ha nincs sok esély hogy kitobi vagy dupla kitobin túl lesz másik objektívünk is, akkor persze lehet csak és kizárólag a vázra + a kitobikra koncentrálni, de ha képbe jöhet később más is és rossz rendszert választottunk, csak nagy bukóval lehet kiszállni.

Én általában helyzetre, igényekre igyekszem reagálni és nem a szívem csücskét nyomatni minden áron. Ha valaki teljesen kezdő, nem fog sok különbséget látni MFT vs APS-C vagy APS-C vs FF között, sokszor azt se tudja mit kell nézni, egyszerűen vagy tetszik neki a gépből kieső kép a helyes expozíció és kompozíció miatt vagy sem. Tudok mutatni olyan blogokat, ahol a jelenlegi legkisebb szenzorú élő rendszerrel dolgoznak (MFT) és tátva marad még a haladó fotósok szája is, nemhogy a kezdőké. A méretet és az árcédulát viszont azonnal látni, érzékelni fogja.

Ha a méret nem számít, akkor van könnyebb helyzetben, egyből bejöhetnek a tükrösök is a képbe, millió lehetőség, jobban lehet válogatni. Az is fontos lehet, hogy mennyire hajlandó használt cuccokat venni, ott a tükrösök megint előnyben, MILC-ek közül az MFT-re vannak nagyon olcsón jó üvegek, mindenféle gyutávra. Mennyit kirándul, nyaral az illető? Beszélhetünk itt arról, ki mennyire bír megtartani 1-1 objektívet, ha nyaraláshoz elvinnél hármat is, viszont azt nem tartod a szálláson és nem mindegy hogy 3-szor 300 grammos üveg van nálad állandóan vagy 3-szor 600.

Fontos, hogy mennyire van képben a képkidolgozással, egyáltalán mennyit szeretne a gép előtt tölteni ezzel? Lehet, hogy nem túl sokat, akkor viszont előnyös lehet olyat választania, ahol neki tetsző jpg-ek pottyannak ki a gépből.

Vannak, akik viszont nem nyaralnak túl sokat, vagy oda csak telefont visznek, a fényképezőjüket macrora vagy studioban használják, ez esetben a méret tökre nem tényező, sőt, a stabilizátor megléte sem.

Fontos a követő fókusz, a videós képességek, a stabilizátorok hatékonysága, stb. stb. ezt így folytathatnám a végtelenségig, nincsen legjobb gép, nincsen legjobb rendszer.

Nekem Olympus E-M5 II van, de talán még soha nem is ajánlottam senkinek sem ezt a gépet, nem azért, mert rossznak vélem, hanem mert nem volt még olyan szituáció, ahol ez lett volna véleményem szerint a legjobb választás. Nálam kötelező az időjárás állóság és a kis méret, ezt pedig nem sok szett tudja (pláne nem jó áron), másnak ez a két kombináció meg nem fontos és úgy szokott lenni jobb választás is ennél.

(#50902) PuMbA válasza jaanoo89 (#50901) üzenetére


PuMbA
titán

Igazad van, nagyon sok igénytől függ, hogy melyik rendszer a jobb, ezért nehéz más helyébe dönteni.

"Beszélhetünk itt arról, ki mennyire bír megtartani 1-1 objektívet, ha nyaraláshoz elvinnél hármat is"

Nyaraláskor én például nem fotózok, csak telefonnal. Teljesen más ha a fotózásra figyelsz vagy beszívod az atmoszférát és teljesen ott vagy.

(#50897) tomboy0013: EVF nélküli gépet nem vennék :)

[ Szerkesztve ]

(#50903) Mr.Csizmás


Mr.Csizmás
Topikgazda

ha valaki jól akar járni:

XT100 + 15-45 ajándék gorillával és két darab bose zajkeltővel, amiket elpasszolva szürkeboltos ár alá lehet bevinni a végösszeget utólag.

(#50904) Mirman sztem 2. mert más oldalak elég jóra értékelik, több előnye van, mint hiányossága a kétszámjegyű elődvázakhoz képest. (pl. a p_adam által említett videó, H1 és T3 kivételével max home 18+ felvételekre ajánlanám :DDD)

[ Szerkesztve ]

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#50904) Mirman válasza Mr.Csizmás (#50903) üzenetére


Mirman
őstag

Eddig még csak 1 ajándékkal volt . Ennyire nem fogy a váz , vagy valamiért ennyi felesleges hangszórójuk van ? :D

(#50905) p_adam válasza Mirman (#50904) üzenetére


p_adam
addikt

Nem olyan meglepő, ha az ember elkezdi megtapasztalni a hátrányait, videóra pl. egyáltalán nem ajánlható egy M50-el szemben.

(#50906) bigaatis válasza p_adam (#50905) üzenetére


bigaatis
csendes tag

felőlem akár teljesen ki is gyepálhatnák a videós részt a fényképezőgépekből.
fényképezés terén nyújtson inkább kiemelkedőt :D

(#50907) p_adam válasza bigaatis (#50906) üzenetére


p_adam
addikt

Szerintem az 5D Mark 1 fixekkel olcsóbban szebb képeket csinál, mint a piacon lévő gépek nagy része, csak nincs benne LV sem (vagy Auto-ISO, sok fps, 20000 arcfelismerő fókuszpont, néma üzemmód, automatikus szenzor tisztítás, kihajtható jó minőségű LCD, stb...)

[ Szerkesztve ]

(#50908) tvamos válasza jaanoo89 (#50901) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Nincsen legjobb gép, ha lenne, akkor más nem létezne azon kívül. :DDD"

Tudom en, a kerdezo leirta mit szeretne, aztan arra te nem irtal semmi kezzel foghatot.

"Azt viszont régen is és ma is eltudom mondani, hogy jobban járunk, ha azonnal rendszerben gondolkodunk és nem csak egy adott gépben és a hozzá kapható objektívben."
Szerintem nagyon keves olyan kezdo van, aki rogton, pontosan tudja, hogy mit akar. Ugy meg nem lehet rendszerben gondolkodni. Aki meg pontosan tudja, hogy mit akar, nem biztos, hogy itt fog tanacsot kerni. Ha megis, akkor persze egyszeru a helyzet.

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#50909) PuMbA válasza tvamos (#50908) üzenetére


PuMbA
titán

"Szerintem nagyon keves olyan kezdo van, aki rogton, pontosan tudja, hogy mit akar. "

Ez a másik, ami a fejemben volt, de aztán nem írtam le :K A kezdők gyakorlatilag annak a kezében vannak, akik az ajánlást teszik és mivel sok fényképezőt kell kipróbálni mire valaki jó választást tud csinálni és még valamennyi fotós tudással is rendelkezni kell, ezért az első gép 98%, hogy nem az optimális lesz, hiába lehet egyébként elájulva a géptől egy kezdő. Persze, hogy nagyon tetszik neki, hiszen az első gépe.

[ Szerkesztve ]

(#50910) jaanoo89 válasza tvamos (#50908) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

"Szerintem nagyon keves olyan kezdo van, aki rogton, pontosan tudja, hogy mit akar. Ugy meg nem lehet rendszerben gondolkodni."

Ahhoz nem kell semmiféle fotós képzettség a kezdő részéről, hogy eltudja mondani, őt milyen téma érdekli. Nem ért a fotózáshoz, de nem kell teljesen hülyének nézni, el tudja mondani, hogy ő katedrálisokat szeretne fotózni, búvárkodni akar, embereket fotózni, sportot stb. mi pedig mondunk rá valamit.

(#50911) PuMbA válasza jaanoo89 (#50910) üzenetére


PuMbA
titán

"Ahhoz nem kell semmiféle fotós képzettség a kezdő részéről, hogy eltudja mondani, őt milyen téma érdekli."

Azt viszont nem tudja elmondani, hogy melyik gép a kényelmes neki kezelésileg :) Ahhoz először kezelnie kéne egy gépet egy ideig.

[ Szerkesztve ]

(#50912) tvamos válasza jaanoo89 (#50910) üzenetére


tvamos
nagyúr

"Nem ért a fotózáshoz, de nem kell teljesen hülyének nézni, el tudja mondani, hogy ő katedrálisokat szeretne fotózni, búvárkodni akar, embereket fotózni, sportot stb. mi pedig mondunk rá valamit."

Ezt gondolok errol:
Es ez meg is tortent. Te meg azt irod, nem az a jobb, hanem valami mas, de nem arulod el, hogy mi, es szerintem mar mindegy is.
A legtobb ember szeretne mindenfelet kiprobalni. Emberek, szaladgalo gyerekek, katedralisok, tajkepek, ugro szarvasok, a tejut, stb. (En is igy voltam vele. Ki kellett mindent probalnom.) Azt persze ki lehet azert szurni, hogy mit nem csinal, pl. nem buvarkodik, meg nem vlogol 4K-ban. Az ilyen embereknek en minden keppen olyan gepet ajanlanek, ami a leheto legjobb kepeket kesziti automata modban, lehetoleg nem kell sokat allitgatni a vazat, es nem feltetlen kell utomunkazni, egy esetleges kepkivagason kivul. (Amit a telefonjan is meg tud csinalni.)

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#50913) Tin_Shield válasza tvamos (#50912) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Új belépőként én sem feltétlenül az EOS-M-mel szemezgetnék. Eddig is mostohán kezelte a Canon, és most hogy kijött a fullfrém vonaluk várhatóan még ennyi energiát sem fognak belefeccölni.
Persze vannak indokok amikor az EOS-M jó választás:
1. Van akinek csak a Canon a fényképező
2. Van egy rakat EF/EF-S objektívje amihez keres egy kisméretű gépet
3. Valamelyik feature megfogta
4. Nagyon jó áron sikerül kifogni, és nem prioritás a késöbbi natív bővíthetőség

[ Szerkesztve ]

(#50914) Mr.Csizmás válasza Tin_Shield (#50913) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#50915) MittuDomain_ válasza Tin_Shield (#50913) üzenetére


MittuDomain_
őstag

Én tegnap voltam a Megyerhegyi tengerszemnél.
A korábban itt linkelt adapterezett 90es makro teljesen jól bevált fix tele lencsének is, pozitív csalódás volt.
Szóval, fényképezni bejött az adapteres Canon vonal. Más kérdés, hogy az egész súlypontot nagyon elviszi ez a megoldás. Ráadásul balkezesként reflexből jobb kézzel tekertem a nagy/nehéz tubust /mint a fordított alapállás/, aztán leesett, hogy basszus, akkor hogy fogok így exponálni. :B A kis kitobinál ez nem volt gond.

Si tacuisses, philosophus mansisses.

(#50916) jaanoo89 válasza tvamos (#50912) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

"Es ez meg is tortent. Te meg azt irod, nem az a jobb, hanem valami mas, de nem arulod el, hogy mi, es szerintem mar mindegy is."

Bármi más MILC rendszer jobb választás. De levezetem másképp, hogy miért:

Kicsi kezű nőről volt szó -> MILC rendszer és natív üvegekben kellene gondolkodni -> kezdő fotósról volt szó -> natív AF-es üvegekben kellene gondolkodni -> innen már elég hamar következik is, hogy ha van 3 olyan MILC rendszer ami kicsi és ami tele van natív AF-es üvegekkel akkor miért is lenne olyan jó ajánlás egy negyedik, ahová meg alig van valami? Ehhez egyszerűen szakmai fórumra se kell feljönnie, bemegy egy boltba és leemel egy gépet, 75% valószínűséggel fog jobb rendszert találni általa, 25% valószínűséggel pedig kiköt az EOS-M-nél.

Szóval mit is ajánljak, bármi mást, de tényleg. Az, hogy ez az egész elhúzodik 100 hozzászóláson keresztül, csak azért van, mert van aki kiemel 1-1 részletet egy hozzászólásból és fel se tűnik neki, hogy kinek is megy az ajánlás (nem tudja a hozzászólást kontextusba helyezni) vagy elkanyarodunk az adapterezős szálra, miszerint teljesen rendben van az, ha a szomszéd 110 kilós Józska adapterezik, akkor ugyanúgy fog egy 55 kilós nő is kis kezekkel. Sőt, teljesen rendben van az, hogy 0 legacy objektívvel belevágjunk egy adapterezős világba teljesen új belépőként. Ez teljesen logikátlan, de ez itt tök elfogadott, sőt, ajánlott?! Ezeket a mellékszálakat levágva kellene tovább menni és megnézni, hogy esetleg lehet-e élet az EOS-M-en kívül is, mert tudom, FF Canon tükrös világból sokan ajánlják, sokan vakon is ráadásul, csak azért mert Canon szó van ráfirkantva, de ha a kitobin túl szeretne lépni, lesz pár keresetlen szava az illetőhöz, aki azt a kopár rendszert ajánlotta neki.

Pár konkrétum, Pana gx80, g80, gx9, Olympustól E-M10II,III FujitólXT100, Sonynál a6000 és még párat biztosan kihagytam, ezek többé kevésbé egymáshoz közeli áron futnak és ha netán rájön, hogy fixekre is szüksége van, tele van mindegyik rendszer kicsi, nagy, olcsó, drága, mindenféle fixekkel és ha esetleg rájönne, hogy nagyon kevés neki az ekv. 300mm-es kitobi, tele vannak jobbnál jobb üvegekkel amik ezekre a gépekre vannak tervezve és nem adapterrel kell rátuszkolni valami nagyobbat. A Canon EOS-M-re kutya közönséges ekv. 24, 35, 50, 85-ös AF fixből is csak 1 van, ezért sem feltétlen konkrét gépet kellene ajánlani első körben, hanem kizárni azokat a rendszereket, amikkel kevésbé járna jól, aztán a meglévőkből kiválasztani egy kezdő gépet az induláshoz. De ezt ezen a fórumon nagyon nehéz megtenni csak mindenféle kitérővel, mert mindenki beleképzeli a saját maga setupját és ha az neki jó, tuti jó lesz minden embernek a világon. Meg kizárunk elvből APS-C-nél kisebb rendszert, no mert egy kezdő tuti megbírná mondani 4 egymás melletti képről, hogy melyik egy Pana/Oly képe és melyik Sony, Canon, Fuji kép. Sokkal inkább fontosabb az, hogy elbírja azt a szettet amit ajánlunk neki és hogy ha van 1-2 plusz igénye, azt mennyiért és hogyan tudja majd később megoldani.

(#50917) jaanoo89 válasza Tin_Shield (#50913) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

Teljesen egyetértek. Kezdőről van szó, így az első neki lényegtelen, hisz ezért is kér segítséget. Kezdőről van szó, a második is kizárva. 3. szerintem semmilyen olyan plusz funkció nincs ott, amit ne tudna valamelyik másik gyártó ugyanúgy, vagy jobban. 4. ezt az esetet is leírtam, ha írásba adja hogy a dupla kiten kívül sose lesz másra igénye, akkor lehet jó választás.

(#50918) PuMbA válasza jaanoo89 (#50916) üzenetére


PuMbA
titán

"Kicsi kezű nőről volt szó -> MILC rendszer és natív üvegekben kellene gondolkodni "

Nem feltétlen. Nekem női méretű kicsi és vékony kezem van (nagymamám keze simán nagyobb) és a MILC-ek többsége kényelmetlen és kicsi a kezemben, az ujjaim túllógnak a gombokon. Ezért fontos a személyes tapasztalat és nem fórumról való találgatás, hogy vajon mi lenne neki jó.

[ Szerkesztve ]

(#50919) tvamos válasza jaanoo89 (#50916) üzenetére


tvamos
nagyúr

Ez igy mar sokkal jobb.
Azt mondod, hogy az A6000 jobb valasztas lenne. Szerintem egyaltalan nem az. Osszeprobaltam a ket vazat egymas mellett. Az AF-je pl. csak akor elfogadhato, ha egyszerm ar fokuszt tlalt, es AF-C-ben fotozol. A szenzos ISO-ban nem nagyon tud tobbet. Automata modban szerintem jobb, es gyorsabb is az M50. Az A6000 mellett az ara szol.
A Fuji XT100 AF-je szerintem szornyu. Ennel sokkal jobb az M50.
Ez a video alatamasztani latszik azt, amit en gondolok: [link]

A G80 nalam szinten az AF miatt verzik el jelen esetben, a GX9-et sajnos nem ismerem. Lehet, hogy ebben igazad van, meg fogom nezni ezt a keszuleket, erdekel, hogy milyen.
Az Olympustól E-M10 akarelyik verziojat nem tudom, hogy miert zartam ki regebben... azt megertem, ha a z Olympustól E-M10III-at ajanlod. Errol irhatnal kicsit tobbet!

[ Szerkesztve ]

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#50920) jaanoo89 válasza tvamos (#50919) üzenetére


jaanoo89
aktív tag

De én ezeket még mindig Damage-nek írtam, vagy tán te lennél az a kis kezű kezdő női ismerős?

Volt GX80-as gépem, az G80 szintű AF-re, nem tudom mi a baj vele, nem maradtam le egy képről sem a "szar" AF-je miatt, pedig lőttem vele pár ezret. Az Olympus E-P1, na annak volt botrányos AF-je még 10 évvel ezelőttről, érdekes, hogy azzal sem az AF miatt maradtam le erről-arról.

Továbbra is rendszerben gondolkodom, ezeket a gépeket azért írtam, hogy láss valami konkrétumot is, van még több is, de a rendszer a lényeg. Ha én akarok venni kitből kivett teljesen új ekv. 80-300-as üveget, azt pl egy micro 4/3-os gépre megtehetem 28-30 ezer FT-ért is, az ekv. 28, 35, 40, 50, 60, 85, 90-es fixeket 50-70 közt dobálgatják sokszor garisan, ezek AF-es pár száz grammos üvegek, ezek megfelelője egyszerűen nem is létezik EOS-M-re. De a másik 2 rendszer sem áll sokkal rosszabbul e téren, Sony-ra is össze lehet rakni olcsón jó, kisméretű szetteket és ott se szoktam arról hallani, hogy az AF miatt mennének el a képek, sőőőt.

Az E-M10 III tipikus nőknek való kis masina, amikor nálam van egy hasonló kinézetű gép mindig megcsodálják (nekik sokszor számít az is, hogy hogy néz ki) volt, hogy odajött teljesen ismeretlen megkérdezni, mi ez, mert nagyon cuki. Kicsi és olcsón rávarázsolhatsz szintén pici objektíveket. Ráadásul a gépből kieső JPG-t is nagyon sokan dicsérik, akárcsak a Fujikat is, egy kezdőnek ez is jól jön.

[ Szerkesztve ]

(#50921) tvamos válasza jaanoo89 (#50920) üzenetére


tvamos
nagyúr

Megertem az allaspontodat. Nem vagyok az a "kis kezű kezdő női ismerős", es szuksegem sincs arra, hogy szarkasztikus megjegyzeseket tegyenek ram.

"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János

(#50922) Kobe


Kobe
veterán

hello
van egy can sx240-es kompakt gépem ami kezdi megadni magát, jó lenne valami masszívabbra lecserélni.
tudom hogy nagyon más kategória a 2, de már érzem a canon korlátait, ezért komolyabba is hajlandó lennék befektetni
Amire kellene: normálistöbbpontos fókusszal rendelkező gép, amit kézből, nem állványból is könnyen lehet természetben ahsználni, elsődlegesen közelikre, neadjisten makrókra és városi épületrészletekre (ezért a nagyobb zoom kívánatosabb lenne)
Igazából valami olyasmi kezdőknek best-buy gépet keresek, mint a fuji s6500-as volt a bridge kategóriában vagy a pentax k200d a tükrösnél.
ezeknek mi lenne amsotnai piaci emgfelelője?
Vagy egyszerűbb ha néz az ember egy K200ast használtba ?

(#50923) modulus válasza Kobe (#50922) üzenetére


modulus
aktív tag

Ha mondasz keretösszeget, könnyebb lesz a javaslat.

(#50924) Kobe válasza modulus (#50923) üzenetére


Kobe
veterán

Nem mondanek konkret osszeget, mert eleg szeles skalan mozoghat. Jatszhat egy hasznalt tukros is, egy uj bridge is meg egy belepo uj tukros/milc is.
Nyilvan minel olcsobban szeretnem megoldani, de nwm ez a fo motivator hanem a minoseg

(#50925) szabog4


szabog4
aktív tag

Sziasztok.

Szükségem lenne segítségre.

Azt már kiválasztottam, hogy MILC gép lesz számomra a megfelelő, ellenben annyi típus van és nemigazán tudok dönteni, nem ismerem a gépeket. Össze is válogattam az alsó szinttől és a (számomra) felső szintig vegyesen. Elveszett vagyok a témában. Audi és Audi között is van különbség, ahogyan benzines motor és benzintes motor között is, nincs tapasztalatom, így a gyengeségeket, előnyöket nem ismerem.

Fő szempont termékfotózás lenne, emellett, ha szükséges weboldalhoz/arculathoz anyagok. (Épület, egyes munkafázisok pl.: gyárban vagy éppen 1-1 vezetőről készített kép.)

Használtpiacon gondolkodtam. 80-100-110.000ft-ig, de elsődlegesen egy jó ár/érték arányú gép megtalálása lenne a legoptimáisabb, ha ez 40-50.000-os , ami kiszolgál én boldog vagyok. Kihozható-e egyáltalán használható gép ilyen keretbő?

115.000ft Samsung NX30 , samsung 18-55 ois és samsung 50-200 ois objektívvel
100.000ft Canon eos m3
80.000ft Olympus E-PL7
65.000ft Samsung NX 2000
55.000ft Sony Nex-3n +Sony 18-55 Oss objektív
35.000ft Lumix GF3 (itt van exposzám feltűntetve, ami a "mechanikus redőny" végett fontos tényező.)

Segítséget előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

HUN_Thorpedo

(#50926) Tin_Shield válasza Kobe (#50922) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Panasonic GX80, nagyon jó a képstabi. Objektív 12-60 általános célra, elég jó a közelpontja. Teleobjektívből van választék MFT-re, kezdésnek a legolcsóbb 40(45)-150 is elég. Vagy ha egy objektívvel szeretnéd megoldani akkor 14-140 (de ennek nem olyan jó a közelpontja)
Hasonló szet Olympusból is összerakható, E-M10mkII vagy mkIII + 12-50 (tud makrót) + 40-150 vagy egyben a 14-150.
Ezek a gépek ugyanazt a bajonettet használják, az objektívek tetszés (és pénztárca) szerint kombinálhatók.
Bridge gépből Panasonic FZ1000 (vagy FZ2000 ill. Sony RX10 család, de ehez fel kell törni a malacperselyt)

[ Szerkesztve ]

(#50927) szabog4 válasza szabog4 (#50925) üzenetére


szabog4
aktív tag

+ kimaradt
Vlogozáshoz is fog kelleni.

HUN_Thorpedo

(#50928) SpeedyG


SpeedyG
tag

Sziasztok!
Jó ideje agonizáltam, hogy Olympus XZ-2-ről mire váltsak. Végül a Panasonic LX100 és GX80 (KIT 12-32) maradt a ringben. A lelkem mélyén az LX100 mellett döntöttem, de egy tegnapi készletkisöprés az MM-ben ezt felülírta és egy GX80-al tértem haza. :DD A gépet leginkább családi fotózásra és videózásra fogom használni, 2 gyerkőc mellet, sokszor gyengébb fényviszonyok mellett (téli hónapok a lakásban). Az LX100 fényereje így azért kicsit fájó pont marad. Ezért gondolkodom egy fényerős, olcsó fixen is. A Panasonic G25mm f/1.7 ASPH-ról mi a véleményetek, jó lehet erre a célra? Mivel relatíve jó áron vettem a GX80-at, ezért egy jó és olcsó fix még bele is férne az amúgy LX100-ra szánt keretbe. Köszi előre is!

[ Szerkesztve ]

(#50929) Mr.Csizmás válasza SpeedyG (#50928) üzenetére


Mr.Csizmás
Topikgazda

ekv. 28-35 és 50 körül? pana 14, 20, 25 :K előbbi két pancaket nagyon ajánlom.

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#50930) Tin_Shield válasza SpeedyG (#50928) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Próbáld ki a 25-ös látószögét a zoomal. Ha bejön akkor hajrá, korrekt cucc optikailag, ár/értekben pedig verhetetlen.

(#50931) vihartigris válasza SpeedyG (#50928) üzenetére


vihartigris
őstag

A 25 mm már hosszú lehet lakásban, két gyerkőcre, ha nem alvás közben akarod fotózni, videózni őket.

bármi reciproka a semmi

(#50932) itouchfan válasza SpeedyG (#50928) üzenetére


itouchfan
senior tag

Mennyi volt a GX80?

„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”

(#50933) PuMbA


PuMbA
titán

Kamera szerviz gyorsaság és elégedettség 680 felhasználói vélemény alapján :)

1. Olympus (és az egyetlen gyártó, ahol időjárás nem okozott garanciális esetet)
2. Canon
3. Fuji
4. Nikon
5. Sony

[ Szerkesztve ]

(#50934) lugosi válasza itouchfan (#50932) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Én nem mertem megkérdezni, nemrég vettem, nehogy gutaütést kapjak :D

(#50935) Terapeuta válasza SpeedyG (#50928) üzenetére


Terapeuta
őstag

Két dolog: ahogy írták, a két gyerekre "hosszú" az - m4/3 - 25 mm (nekem egy van, és nagyon szeretem), ritkán fognak beleférni.
A másik: szvsz két gyerek 2.8-as, vagy annál "tágabb" rekesznél (m4/3) is csak esetenként lesz az élességi tartományban, egyszerre.
Egy akármilyen vakut beszereznék a gépre (pici, manuális, használt, olcsó akármi), megjegyezve, hogy videóhoz (nem videózok) persze nem segítség.

[ Szerkesztve ]

Egyszerűen gondolkodni nagyon nehéz...

(#50936) SpeedyG


SpeedyG
tag

Nem kell megijedni, nem ingyen osztogatták :D . Sőt, a készletkisöprés is költő túlzás, 129 ezer volt. Viszont fél éve nincs gépem, így nem vártam tovább, győzött a vásárlási szándék. Várhattam volna akciós LX100-ra, de közben felnőnek a gyerekek ;)
Tegnap próbálgattam, a 25 mm tényleg hosszú, 20 lenne (talán) optimális, bár az jóval drágább, ha jól láttam.

[ Szerkesztve ]

(#50937) lugosi válasza SpeedyG (#50936) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

160-ért vettem márciusban :((
De hát ez van.

(#50938) vond válasza SpeedyG (#50936) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Pana 20mm f/1.7 60k körül szokott lenni használtan. Most is van egy HA-n 58-ért, mindenestől. ;) Sokkal kisebb is, mint a 25-ös, viszont az AF azért jóval lassabb.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#50939) SpeedyG válasza vond (#50938) üzenetére


SpeedyG
tag

Köszi a tippet, a lassúság mondjuk nem előnyös az izgő-mozgó gyerekek miatt :U

[ Szerkesztve ]

(#50940) vond válasza SpeedyG (#50939) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Azért annyira vészesen lassúnak sem mondanám, de a 25-ös jóval gyorsabb, szinte azonnali: [link] Persze az függhet az aktuális fényviszonyoktól, és egyéb körülményektől is. Te tudod, hogy ez mennyire felelne meg. ;)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#50941) SpeedyG válasza vond (#50940) üzenetére


SpeedyG
tag

Tyű, a 25 -ös tényleg piszok gyors. Ha tudnám mit akarok, nem kérdeznék :).
Még kezdő vagyok, nem a gép lesz a szűk keresztmetszet, az biztos.

(#50942) DrojDtroll


DrojDtroll
addikt

150K-ért most mi számít bestbuynak? Kitobilval, fotózásra.

(#50943) Tin_Shield válasza DrojDtroll (#50942) üzenetére


Tin_Shield
őstag

Az egyik bestbuy a Panasonic GX80.

(#50944) DrojDtroll válasza Tin_Shield (#50943) üzenetére


DrojDtroll
addikt

és ha használt is szóba jöhet az árból?

(#50945) SpeedyG válasza Terapeuta (#50935) üzenetére


SpeedyG
tag

Van konkrét tipp ilyen vakura? Kezdőként nem fog kifogni rajtam?

(#50946) lugosi válasza Tin_Shield (#50943) üzenetére


lugosi
MODERÁTOR

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire egyetértek. Minden egyes alkalommal meglep valamivel ez a gép, amit eddig nem fedeztem fel benne, pozitív értelemben.

(#50947) Tin_Shield válasza DrojDtroll (#50944) üzenetére


Tin_Shield
őstag

GX80 duplakitben vagy egy fényerős fix mellé :) Viccet félretéve, a használt piacon sokkal nagyobb a szórás a gépek kora és állapota miatt, nem tudnék abszolút bestbuyt megnevezni. De 150-be beleférhet akár egyel nagyobb modell is, pl. Panából a G80.
Mivel kihangsúlyoztad, hogy elsősorban kitobival és fotózásra érdekel, ezért azt mondom, hogy használtból Fuji vagy Olympus. De ez utóbbinál kerülendő a 14-42EZ kitobi, gyenge darab, van egy rakás MFT kitobi, mind jobb nála.
Ugyanezen ok miatt feltételesen ajánlom a Sony a6x00 családot, a gépek elég jók, csak a 16-50 kitobi pocsék.
DSLR-ben már nem vagyok annyira képben, abban majd mások segítenek.

[ Szerkesztve ]

(#50948) vond válasza SpeedyG (#50945) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Pl. Godox TT350. Kicsi, olcsó, de tud mindent, amit kell.

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#50949) SpeedyG válasza vond (#50948) üzenetére


SpeedyG
tag

Köszi! Akkor érdemes lenne ebben gondolkodni fényerős fix helyett? Illetve memóriakártyából milyet ajánlanátok? Nincs több kérdésem... 😀

(#50950) vond válasza SpeedyG (#50949) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Hát, olcsóbb, az biztos. Nagyjából egy 20-asból megvan kintről rendelve. De azért a fényerős fixet se vesd el, jól jönne az még sok helyzetben. :)

Memóriakártyából ha gyors sorozatokat és/vagy magas bitrátás videókat csinálnál, akkor minimum UHS-I-est vegyél. Én pl. A Sandisk Extreme-et javaslom. Van megbízható eladó, ahonnan a fél PH rendel, innen nyugodtan vásárolhatsz, ráadásul nagyon olcsó, és hamar itt is van a csomag: Sincerity /Courtesy Trading az Ebay-en. ;)

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.