Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21312) Stauffenberg válasza leeilus (#21302) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Próbálom elég röviden összefoglalni, hogy melyik látószög mire jó:

Ekvivalens 50mm - Ezt adná a 1,5x-es szorzóval a 35mm-es Nikon objektív. Régen ez volt a legelterjedtebb általános objektív szinte minden filmes analóg gépen, ilyeneket építettek be alapból és a cserélhető objektívesekhez is ezt adták. Nagyjából akkora képszöget ad, mint az emberi látásnál az élesen látott terület (persze ez biológiafüggő, mindenki szeme eltér, ezért csak nagyon megközelítő megállapítás). Én alapvetően ezt javasolnám, de előbb persze tapasztald ki magadnak, hogy mit fotózol szívesen.

Ekvivalens 75mm - Ezt adná a Nikkor 50mm f/1.8 objektív, ennek a gyújtótávolságnak nincs hagyománya, félúton van az általános képszög és a portré objektívek képszöge között. Főként portrézáshoz meg tárgyfotóhoz használják a szűkebb pénztárcájú amatőrök, mert egy 50mm-es objektív szinte minden rendszeren a legolcsóbb. De portréra inkább egy 85-90mm-es üveg alkalmasabb vagy akár ezeknél szűkebb (100mm és felette).

Persze a fotózott téma határozza meg, hogy melyikhez mi a jó és az imént leírtak csak nagyon laza kivonatai annak, hogy mit mire érdemes használni. Nekem a kedvencem egyébként az ekv. 35mm amit "sajtófotó gyújtótávolságnak" is hívnak, ez a fotóriporterek egyik legkedveltebbje. Ha végignézel a World Press Photo győzteseken, rendre ezzel találkozol leginkább. Széles látószög ugyan, de nagyon univerzálisan használható. Én egyetlen ilyen objektívvel körbe tudnám utazni a világot, semmi más nem kéne. Sajnos APS-C DSLR gépekre egyáltalán nem is létezik (23mm-ből lehetne amúgy kihozni).

Én azt javaslom fotózgass most az alap kit objektívvel (18-55mm), figyeld az értékeket amiket leginkább használsz meglátod mire lesz majd szükséged fixben. Esetleg nem rossz ötlet összeverődni tapasztaltabb fotósokkal, megnézni az ő felszerelésüket is. :)

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.