Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2051) Gubro válasza t_a_m_a_s (#2049) üzenetére


Gubro
senior tag

Ez vitathatatlan előny, a nagyobb érzékelő nagyobb szabadságot ad.

(#2052) Allien válasza sbazsi (#2046) üzenetére


Allien
veterán

Gubro relative, jól mondja. Csak, tovább lehet okoskodni. A fotózáshoz FÉNY KELL, akkor, ha nincs, csinálj! Ha "csóró" vagy (ami nem szégyen, mert sokan azok vagyunk), akkor okoskodj! Nézz utána. Ha nem akarsz komolyabb vakut, mert pl bánt(hat)ja a gyerek szemét, van sok más megoldás. Ráadásul, a vakuzásnak is vannak trükkjei, alapvető, hogy nem szembe lőjük az alanyokat (ez alól lehet kivétel, pl verőfényes napsütés). Jó pár alternatíva létezik, egyik a sok közül:
villanj körte (ráadásul, ez megy a kompaktoddal asszem)
Másik, mondjuk, ha megoldható, lepedő fellógatva (elé a gyermek, amíg nem rohangál), és lámpákat alkalmazni, fényterelő lapokat használni, és akár olyan vakukat is, melyek vezeték nélküliek, pl slave, vagy wireless.
Slave vakura egy példa
Ami pedig az obit illeti, igen, természetesen vannak drága obik, auto fókusszal, meg pl képstabival (ha olyan rendszert választasz). De vannak alternatívák. Tudod, mint a
"három féle munkát tudunk végezni, 1 gyors, 2 olcsó, 3 minőségi. Ezek közül kettőt lehet egyszerre választani". :DDD Egy példa, 2-s 3-sra, tipikus fix, manuális obik (occsó minőségi lehet). Potom áron kaphatóak, 10E, és alatta is szép számmal. Kicsit drágábban 10 felett, de akár 20E felett is vannak extra képminőségűek (pl Zeiss félék), de ezek tipikusan NEM autofókuszosak (AF). neked kell manuálisan beállítani, és előre-hátra hintázva kicsit akár segíteni, vagy pár lépést előre-hátra, esetleg, vagy hagyod, és utólag vágsz belőle.
Számomra nem volt kérdés, nekem váltanom kellett, és dslr alatt nem találtam megfelelő gépet, illetve, van, csak drágább, mint egy dslr akár. ;) Mindenki magának kell eldöntenie, mérlegelnie, és nem elkapkodva. :B :K

[ Szerkesztve ]

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2053) sbazsi válasza Allien (#2052) üzenetére


sbazsi
veterán

A lepedős megoldást tuti kihagyom, szépen nézne ki a lakás derítő lepedőkkel.
Ha pedig csak a fotó erejéig teszem fel, akkor is hiába, mert mire lőnék, a gyerek már a másik szobában lenne...
Ugyanez van a manual obikkal. Tehát az AF igencsak fontos.
de az obi úgyis a következő lépés lesz, ahhoz előbb gépet kellene venni... :U

(#2054) Allien válasza sbazsi (#2053) üzenetére


Allien
veterán

Gép, és vaku. Vagy, behozod a napsütést, vagy a gyereket viszed oda ki, leülteted egy asztal elé, és elé raksz egy tortát. Szerinted elrohan? :DDD Legalább egy percig nem hiszem. ;)

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2055) sbazsi válasza Allien (#2054) üzenetére


sbazsi
veterán

Amikor pl nekiáll vigyorogni. Vagy vágja a pofákat.
Na azt nem úgy csinálja, hogy megkérem. Csinálja egy darabig. És kész.
Ha kéznél a gép, akkor megvan. Ha nincs, akkor majd egyszer valamikor. :U

(#2056) kcs73


kcs73
aktív tag

Sziasztok!
Nincs véletlenül valakinek Sony DSC-v1-hez magyar nyelvű leírása?
Ha van szivesen fogadnám!!
Köszönöm!!!

Nem vagyok sznob. Kérdezz meg bárkit. Úgy értem bárkit, aki számít...

(#2057) Mercutio_ válasza sbazsi (#2055) üzenetére


Mercutio_
félisten

Az ilyen pillanatokhoz szvsz néha jobb egy kamera :U

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#2058) Kazimír válasza sbazsi (#2055) üzenetére


Kazimír
őstag

Együtt érzek. :K
Próbáltam képeket készíteni fél éves unokaöcsémről, rengeteg kell lőni mire valamelyikkel elégedett vagyok/leszek..

Be köll fizetni, azt' jólvan...

(#2059) gabó


gabó
tag

Sziasztok!

A300, oly e-520 vagy Pentax K200D, ezek vannak dupla kitobival az én árfekvésembe.
max még egy macro obi lenne hozzá véve. Ha egy virtuális dobogóra mennének, akkor ki hova pozicionálná a fenti 3 kütyüt?
Előre is köszönöm!

Nekem8

(#2060) Doom válasza gabó (#2059) üzenetére


Doom
aktív tag

Tedd fel magadnak ezt a 3 kérdést:
1. mire szeretnéd használni (milyen képek készítésére)?
2. milyen feature-ök fontosak számodra?
3. fogásra melyik jó neked?

Ezek alapján szerintem meglesz a válasz, főleg, ha visszaolvasol. Egyébként mindenki azt fogja első helyre tenni, amit használ.

(#2061) gabó válasza Doom (#2060) üzenetére


gabó
tag

Szia,
Köszönöm! Az elmúlt 1 hónapban semmi mást nem csináltam csak visszaolvastam, mivel kezdő lennék. Legalább már ennyire sikerült redukálnom a versenyzőket. :) Még olvasgatok, azt meglátjuk.

Nekem8

(#2062) ottkar válasza gabó (#2059) üzenetére


ottkar
addikt

A Pentax szigetelt masszív fémvázas gép. optikák szempontjából a legkompatibilisebb az összes márka között. Olcsó manuális optikákkal van stabilizálás élességvisszajelzés fénymérés.

(#2063) Szten Márs válasza gabó (#2059) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Szia!
Mindhárom gépben van vázba épített képstabilizátor, szóval erre nem is kell külön kitérnem.
A három gép közül kettőben, a Sony A300-ban és az Oly E-520-ban van liveview, azaz e kettő gépnél lehet a hátsó LCD-t keresőnek használni. Az E-520-nál kissé körülményesebb a dolog, lassabban fókuszál liveview módban, ezen kívül az A300-nál kihajtható, dönthető az LCD, ami sokat hozzátesz a liveview előnyéhez.
A kereső a Pentax K200D-nen a legnagyobb, jelentősen nagyobb, mint a másik két gépben. Számszerűleg nem vagyok benne biztos, hogy az A300, vagy az E-520 keresője e a kisebb (ahhoz specifikációkat kéne néznem, de azt ugye bárki megteheti), de szerintem az E-520 érzetre kellemesebb keresőképet nyújt - bár ezt szigorúan csak az én szubjektív véleményemnek vedd.
Fogásra, ergonómiára teljesen más a három gép: mivel ez nagyban szubjektív dolog és szerintem elég nagy jelentőssége van, menj be egy boltba és fogdosd meg mindhárom gépet.
Képminőségre... úgy gondolom, hogy magas érzékenységeknél zajban a Pentax a legjobb a három közül. Az Oly ugye kisebb érzékelővel rendelkezik, mint a másik kettő gép, a Sonynál meg valahogy az adatkiolvasás/feldolgozás nem lehet az igazi, mert bár ugyanaz a szenzor van az A300-ban, mint a K200D-ben, mégis gyengébben teljesít. Ugyanúgy, ahogy pl a Sony A700-ban is ugyanaz a szenzor van, mint a Nikon D300-ban, mégis a D300 teljesít jobban, és ugyanez a helyzet a Sony A900 vs Nikon D3X esetében is.
Hozzátenném: a különbségek csak a magas érzékenységi tartományokban láthatóak, és szerintem az emberek nagy része nagyságrendekkel többet használja az alacsonyabb érzékenységeket - persze itt neked kell tudni, hogy mire fogod használni a gépet és melyik érzékenységi tartomány lesz a preferált.
JPG feldolgozásban minden bizonnyal az Oly a legjobb - legalábbis nagyon szokták dícsérni a JPG feldolgozását a tulajok.
Kitobik minéségében azt hiszem, hogy teljes nyugodtsággal felállíthatjuk az Oly - Pentax - Sony sorrendet - az Olympus Zuiko objektívek azért kit kategóriában is igen jók :K

Azt vedd figyelembe az objektívek nézegetésénél, hogy kisfilm-ekvivalens gyújtótáv értékekre való átszámításkor az Oly-nál kettővel kell szorozni az objektívek gyújtótávolságát, Pentaxnál és Sonynál pedig 1,5-el.

Ezek alapján szerintem te állíts fel egy sorrendet a gépek között - nyílván igényektől függően mindenkinek más lesz ez a sorrend.

Doom:
Köszönjük a bizalmat, jó látni, hogy ennyi objektivitást nézel ki belőlünk :U

(#2064) gabó válasza ottkar (#2062) üzenetére


gabó
tag

Igen, 200D-ban, hogy a váz szigetelt egy plusz pont, de az Oly-nak jobb az kitobija. össze kellene gyúrni a kettőt :) .

[ Szerkesztve ]

Nekem8

(#2065) Doom válasza Szten Márs (#2063) üzenetére


Doom
aktív tag

Szerintem kicsit félreértettél, nem rossz szándékból írtam, hanem én is végigolvastam az összes hozzászólást ebben a topicban, és általában arra jutottam, hogy az általam írt kérdések mindig előkerülnek, valahányszor gépet ajánlotok, mivel a prefernciák megadása nélkül le lehetne írni az összes gép összes tulajdonságát, amit te speciel most n+1-edszerre is rendkívül segítőkészen megtettél. Nekem nem lenne ehhez türelmem szerintem, ha értenék hozzá ennyire, akkor se, de ez más tészta :) Én is sok hasznos tanácsot olvastam itt, és ezen kérdések megválaszolása és a visszaolvasás segített nekem is a döntésben - ezért egyébként utólag is köszönet jár mindenkinek, aki tudtán kívül hozzájárult ehhez a "sikerhez" :).

Egyébként a nekem címzett sorod előtti utolsó mondatodban pont ugyanazt írtad, amit én is - mivel mindenki az igényei alapján választott gépet, így nála az lesz az első.

(#2066) gabó válasza Szten Márs (#2063) üzenetére


gabó
tag

Szia!
Nagyon köszönöm a kimerítő összehasonlító választ. Redukáltam a versenyzőket, 200D ill Oly. Meló után megyek megtapicskolom Őket.
Még 1x ezer thx!

Nekem8

(#2067) philoxenia válasza sbazsi (#2055) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Sorozatkép. Sok. Valamelyik jó lesz, ha az élességet belövöd előre.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2068) Szten Márs válasza Doom (#2065) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Igen, azt hiszem így már értem mire céloztál, valóban félreérthettelek :)

gabó:
Szívesen, majd viszont kíváncsian várjuk, hogy milyen benyomást tettek rád a gépek :K

(#2069) Doom válasza Szten Márs (#2068) üzenetére


Doom
aktív tag

Akkor ezt megbeszéltük :)

Érdekes egyébként amit írsz, nálam az Oly E-520 pont azért esett ki, mert érzetre a keresője borzasztó szűk volt, emlékeim szerint az A300-é is kellemesebb volt. Persze lehet, hogy ízlések és pofonok.

(#2070) okoska.


okoska.
csendes tag

Pentax K-m-ről mi a véleményetek?
Most vagy az lesz, vagy a Nikon D60, a Canont ismét elvetettem, mivel túl drága.

'i'm working on a dream...'

(#2071) Szten Márs válasza Doom (#2069) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mindkettőnek igen kicsi keresője van, egyiknek sem épp ez az erős oldala, úgyhogy itt igazán egyik sem kaphat pluszpontot a másikkal szemben.
Konkrétan a Sony A300 büszkélkedhet a valaha gyártott legkisebb keresővel az APS-C-s gépek között. Az Oly meg ugye fourthirdes gép, ott eleve macerásabb a nagy keresőképet megoldani.

(#2072) Szten Márs válasza okoska. (#2070) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Az, hogy a K200D kb 7-8 ezer HUF-fal drágább, és röhögve megér annyi pluszt a K-m-hez képest. Mondjuk azt mondtad, hogy az neked túl nehéz. Akkor viszont végülis megéri az árát, abszolúte. De azért előbb vedd kézbe és nézd meg az ergonómiáját.

Nem mellesleg nemrég azt mondtad, hogy a liveview elengedhetetlenül fontos. Namost sem a D60-ban, sem a K-m-ben nincs liveview, szóval ez valahogy fura :U

(#2073) okoska. válasza Szten Márs (#2072) üzenetére


okoska.
csendes tag

Mostmár eldöntöttem, hogy megfogadom valakinek a tanácsát, hogy veszek egy szappantartót a szülőknek, magamnak egy kisebb kategóriás DSLR-t. És megtértem, mert bevallottam magamban, hogy két objektív nagy előny, és a Pentax gépeknek elég nagy obiparkjuk van.

'i'm working on a dream...'

(#2074) Zoli bácsi válasza okoska. (#2070) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Amíg lehet kapni K200D-t, szinte ugyanannyiért, addig a K-m-et felejtsd el. Kivéve ha az a pár deka súlykülönbség számít. A K200d szinte mindenben jobb (legalábbis nem rosszabb).
A Pentax gépeknek magyar, könnyen kezelhető a menüje, többet tudnak a vázak.
Nikonnak jobb minőségű a kitobija, pláne a VR-es.

Az én véleményem: Ha kitobinál maradsz, akkor Nikon.
Ha később akarsz fejleszteni, pl. olcsó manuális objektívek, akkor egyértelműen Pentax.

Szerk: Amíg bepötyögtem a másfél kezemmel, Szten Márs úr már megelőzött..... :) :)

[ Szerkesztve ]

(#2075) overfloat válasza johnjohn (#2015) üzenetére


overfloat
csendes tag

Hali

"Mielőtt onnan rendelsz, olvass utána a cégnek ! Felejtős !"

Mi miatt felejtős, úgy érted átverés vagy mi?
Neten nem nagyon találtam semmi fura dolgot a pixmania-val kapcsolatban.
Köszi a választ!

(#2077) philoxenia válasza overfloat (#2075) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nincs magyarországi garancia az ott vett termékekre.

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2078) overfloat válasza philoxenia (#2077) üzenetére


overfloat
csendes tag

Értem, magyar garancia nélkül tényleg nem érdemes rendelni :S.
Köszöntem a választ.

(#2079) okoska.


okoska.
csendes tag

Milyen hírben állnak amúgy a Pentax szenzorok? Esetleg használja más gép ezt a fajta szenzort?

Meg még ez az elemes dolog nagyon nem tetszik nekem. Cserélgetnem kell az elemeket egy hét után? Nyaralásra meg vigyek el 7 garnitúrát? Ezzel nem vagyok nagyon tisztába, hogy meddig bírják ezek az elemek.

[ Szerkesztve ]

'i'm working on a dream...'

(#2080) sbazsi


sbazsi
veterán

edigitalnal megint felment az eos 450D ára 162.900 Ft.
viszont a saját hirdetésükben, ami jobboldalt megy, ott még nem. Ott még 159.900 Ft.
:U

(#2081) Szten Márs válasza okoska. (#2079) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A 10 MP-es Pentaxok a Sony 10MP-es CCD-jét használják, szóval olyan nincs, hogy "Pentax szenzor".
Ez a szenzor van ezekben a gépekben: Nikon D40x, Nikon D60, Nikon D80, Pentax K10D, Pentax K200D, Pentax K-m, Sony A100, Sony A200, Sony A300.

(#2082) okoska. válasza Szten Márs (#2081) üzenetére


okoska.
csendes tag

Na, a Nikonban is ez van? Akkor jó. Már csak az objektív minőségén dől el a kép minősége. dpreview-n dicsérték a RAW-ban lőtt képek élességét, minőségét.

'i'm working on a dream...'

(#2083) Szten Márs válasza okoska. (#2082) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Nem teljesen csak az objektíven. Egy gép képminősége függ a szenzortól, az objektívtől és az adatkiolvasó/feldolgozó rendszertől is. Attól még, hogy a szenzor ugyanaz ezekben a gépekben, ez a harmadik különbözik.

(#2084) Zoli bácsi válasza Szten Márs (#2081) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

"olyan nincs, hogy "Pentax szenzor". " Félig már van.... Samsung-Pentax CMOS szenzor.
De jó egy kicsit kukacoskodni. :)

(#2085) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2084) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Valóban, bár azt nem nagyon tudni pontosan, hogy a szenzor megtervezésében mennyi szerepe volt a Pentaxnak. De konkrétan a 10MP-es szenzorról volt szó, szóval az adott kontextusban ez lényegtelen is volt :P

(#2086) okoska.


okoska.
csendes tag

Nem tudom mit dobna össze egy Pentax K-m váz + 50-200mm-es obi, mert K10D-vel csodákat készít, azt látom. :K Mellesleg azt nem tudjátok, hogy a fehér K-m miért ilyen drága? Vnanak benne új feature-ök? Tudniilik a "sima", fekete, duplakites K-m 130.000, a fehér meg 150.000.

Nem tudja valaki, hogy hol lehet ezt a gépet megfogdosni?

'i'm working on a dream...'

(#2087) Zoli bácsi válasza okoska. (#2086) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

A K-m nél is nyugodtan számíthatsz a K10d-nél látott minőségre. Obi, szenzor ugyanaz, képfeldolgozáson fejlesztettek, rosszabb minőség nem hinném, hogy előfordulna.
Fehér K-m egy kisebb sorozatban gyártott, exkluzív készülék, jól néz ki, egyedi, ennek meg kell fizetni az árát. Tudtommal színen kívül ugyanaz mint a fekete. Már van olívazöld K-m is, szerintem előbb utóbb lesz rózsaszín is, a hölgyeknek. ;)
Megfogdosni? Nagyobb műszaki áruházakban (Fukar, MM) ki szokták rakni, meg lehet tapogatni. Ahol meg nincs kitéve, de árulják, ott is biztos szívesen a kezedbe adják, hogy megnézhesd.

(#2088) okoska. válasza Zoli bácsi (#2087) üzenetére


okoska.
csendes tag

Jó, nem vagyok egy ilyen színhajhász, csak ez a fehér nagyon megtetszett. Az a gáz, hogy a Duna Plaza-i Fukarban csak 200D volt.

'i'm working on a dream...'

(#2089) ottkar válasza okoska. (#2088) üzenetére


ottkar
addikt

Hogy néz ki egy fehér gép egy kiránduláson használat után?

(#2090) Allien válasza ottkar (#2089) üzenetére


Allien
veterán

Fehéren? :DDD Legalábbis, az én K200D-m nem lett "homokos", saras, kirándulásaim alkalmával. Természetesen, kirándulás-, és kirándulás közt óriási különbségek vannak, lehetnek. :K De ettől még úgy gondolom, hogy mindenki vigyáz a gépére. Persze, fehéret azért nem vennék, akkor már inkább a zöld verzió, az "természetesebben" hat. ;)

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2091) ottkar válasza Allien (#2090) üzenetére


ottkar
addikt

Nem kell ahhoz homok meg sár elég az izzadó és zsíros tenyér.

(#2092) okoska. válasza ottkar (#2089) üzenetére


okoska.
csendes tag

Nem tudom, nem értem miért vonjátok számon ezt rajtam?!
Csak azt kérdeztem, hogy miért ekkora az ár-különbözet, és hogy tetszik, egy szó sem volt a gép megvásárlásáról (fehérről).

'i'm working on a dream...'

(#2093) Zoli bácsi válasza okoska. (#2092) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Ugyan már, senki nem "vonja számon" rajtad, csak beszélgetnek, erről szól a fórum, mindenkinek van véleménye, itt el lehet mondani.
Egyébként biztos sok fehér K-m-et eladnak, nem mindennapi, annyi szent. Nem volt még fehér K-m a kezemben, de kíváncsi lennék az anyagára, lehet nem is koszolódna hamar, és nem gyűjtené az ujjlenyomatokat. Ha még megfejelték volna a fehér színt a gombok, és a státusz LCD megvilágításával, akkor azt mondanám tényleg van benne valami hasznos.

(#2094) okoska. válasza Zoli bácsi (#2093) üzenetére


okoska.
csendes tag

Igen, csak K-m-ben nincs státuszLCD, összekverted a te K200D-del. :B Mellesleg kicsit túl sok lett a fehér rajta, szerintem.

'i'm working on a dream...'

(#2095) stop


stop
aktív tag

erről a fehér gépről jut eszembe,

pozitív diszkrimináció:

-miért jó a fehér csoki?
-???
-hogy a cigány gyerek is is össze tudja magát maszatolni :D

"az együgyű lenézi társát, az okos pedig meghallgatja azt" P.K.11.12.

(#2096) Zoli bácsi válasza okoska. (#2094) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Valóban összekevertem hirtelenjében. :B
Stop: :Y Van a hozzászólásodban egy szó..azt nem, ebben az országban nem lehet kimondani..!! (Vagy már igen?) ;] ;)

(#2097) sbazsi válasza sbazsi (#2080) üzenetére


sbazsi
veterán

Megint emeltek: eos 450D 164.900 :Y :Y

(#2098) Szten Márs válasza Zoli bácsi (#2096) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Áhh, már sok helyen láttam leírva, sőt kimondva is azt, hogy csoki :P :D

(#2099) ottkar válasza Zoli bácsi (#2093) üzenetére


ottkar
addikt

Ha megnéznéd a Km kezelőszerveinek elhelyezésével te is azt mondanád balfaszul lett megcsinálva, a legkevesebb hogy a status LCD-t kihagyták.

(#2100) Zoli bácsi válasza sbazsi (#2097) üzenetére


Zoli bácsi
őstag

Ha jól láttam, a D60 ára is ugrott, VR kitben egy ötössel drágább mint tegnap. Most a VR nélküli kit ára annyi, mint pár hete a VR-es.
Na, majd nyárra lesz megint 230ft-os Euro..... csak bele ne érjen az ujjam a bilibe, mert akkor felébredek. :)

Szerk: Saturn akciós újságban most láttam, D60+18-55 VR kit 129.900- ft. A mostani emelkedéseknél még jó ár is lehet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.