Hirdetés

2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2501) vermont válasza johnjohn (#2498) üzenetére


vermont
csendes tag

nem Mo. elek,itt nalunk meeg kaphato mind a harom.

nos tudna vki tanacsot adni?

(#2502) sbazsi válasza Balinov (#2500) üzenetére


sbazsi
veterán

kb amiért egy autonál a futott kilométerek száma.

(#2503) Balinov válasza sbazsi (#2502) üzenetére


Balinov
félisten

aham. valami ilyesmire gondoltam...van valami altalanosan elfogadott expo szam, ami felett nem ajanlott hasznalt pekfenyezot venni? Vagy ez modellenkent valtozik? Egyaltalan, mi van akkor, ha ugymond "tul sok expo van mar benne"?

6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/

(#2504) Szten Márs válasza geprombolo (#2499) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A K200D erősebb vakut, jobb LCD-t, valamint kissé módosított, időjárásálló vázat kapott és rendelkezik dinamika-kibővítés opcióval is. Elég kevés a két modell ára között a különbség, ekkora különbséget pedig megér a K200D...
A részletfizetés pedig... bemész különböző boltokba, kérsz ajánlatokat, összehasonlítod őket és meglátod melyik felel meg a legjobban.

(#2505) Degeczi válasza ottkar (#2495) üzenetére


Degeczi
nagyúr

igen, az első bekezdésem a filmesekről szólt...

(#2506) Degeczi válasza ottkar (#2496) üzenetére


Degeczi
nagyúr

azt, de nyilván nem kell magyarázni a különbséget, elég belenézni egy átlagos EVF-be
(vagy mondjuk úgy: bármelyik EVF-be, kivéve a Pana G1-ét, ami már meglepően jó)

(#2507) Degeczi válasza Balinov (#2503) üzenetére


Degeczi
nagyúr

éppoly értelmetlen és megválaszolhatatlan kérdés, mint autónál...

nyilván minél kevesebb legyen, ami persze az árat is magasabbra teszi
(de legalább az autóktól eltérően jópár modellnél, különösen pl. Nikonoknál könnyen ellenőrizhető az expószám - viszont pl. asszem Sony-knál nem)

bármilyen alkatrész tönkremehet, többnyire javítható is - de hiába cserélhető egy DSLR-en szinte minden, nyilván nem fogsz mondjuk 40e-t kiadni egy zár cseréjére, ha az egész gép nem ér többet 50-60-nál

(#2508) geprombolo válasza Balinov (#2503) üzenetére


geprombolo
senior tag

Ahogy én itt olvastam a hsz-eket, olvastam az exponálások számáról is. A gyártók a DSLR-nél elméletileg garantálják, hogy a zárszerkezet ki fog bírni egy adott mennyiségű expót, egyes modelleknél akár 100000! képet is ígérve. Én a mezei kompaktommal még hatezer képet se csináltam, pedig 5 éve megvan. Ha nem vagy profi, csak jó gép kell, akkor nem ijesztő mennyiség egy komolyabb gépnél a 10-20 ezer kép megléte. (remélem nem írtam nagy hülyeséget)

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#2510) Szten Márs válasza geprombolo (#2509) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Tévedés, nem garantálják. Közlik, hogy ennyi meg ennyi expóra lett tervezve a zár, de ennyi. Ha hamarabb elromlik, akkor így jártál, nem viheted vissza, hogy dehát a gyár azt mondta, hogy 100 ezerig bírja.

(#2511) Allien válasza geprombolo (#2508) üzenetére


Allien
veterán

A gyártók csak egy bizonyos "szint" felett szokták garantálni az expó számot. Jellemzően ez NEM a belépő szintre igaz. Ettől függetlenül, mindenre vannak jó, és rossz példák. A Pentax K10D volt a legolcsóbb, mely garantált 100E expót. Ennek tesója a K200D (igaz, kistesó, a nagytesó a K20D), már nem garantálják (a K200D-nél), pedig ugyan az a belső. Canon 40D pl szintén garantált, ráadásul nem belépő szint, mégis pont a zárszerkezete sikerült rosszul, sok felhasználó köpködött (meg még most is), hiszen ez már munkagépnek számít, és elég gáz, ha pont rendezvényen döglik be, még akkor is, ha mondjuk a profik nem egy vázzal indulnak el, ettől még oltári nagy bukta, ha egy gép mondjuk 8000 expónál meghal. Márpedig ez a modell sajna ilyen lett (nem az összes, csak túl sok a rossz példány, információim szerint). :DDD
A kompakt más féle, de ott se garantálnak semmit se. Ez a fogyasztói társadalom alapja. ;) Van, aki alig-alig használja a gépét, van, aki kattintgatós, amerre megy, lő pár sorozatot. Speciel én is hasonló voltam (igaz, kényszerből, sajna a gépem szenyózott rendszeresen). Az én kompaktom kb 55-60E képnél tarthat, és még müxik. :K

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2512) Szten Márs válasza Allien (#2511) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Ezt a garantáltat tényleg szedjük ki a szóhasználatunkból. Nagyon félrevezető és szó sincs garantálásról, azaz arról, hogy garanciát vállal a gyártó arra, ogy addig márpedig kitart a zár.

(#2513) Allien válasza Szten Márs (#2512) üzenetére


Allien
veterán

Anno, elvileg így "emlegette" mindenki itt is. :B

Battlefield 2142-ben Alien69 ''the ACE'' | -=SoG=-Alien by Battlefield 2 | Hot Jazz Band 20(05). Jubileumi koncert |

(#2514) Szten Márs válasza Allien (#2513) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Tudom. És valóban. Minden bizonnyal nem ritkán még én is. De most geprombolo hsz-ét olvasva tudatosult bennem, hogy mennyire félrevezető ez a szóhasználat.

(#2515) BiriBum válasza Szten Márs (#2514) üzenetére


BiriBum
őstag

Mindenesetre pszichológiai szempontból sokkal megnyugtatóbb, arról nem is beszélve, hogy jó marketing fogás.. A júzer nem aggódunk az alatt a 20-30ezer expo alatt, ameddig megunja a vázat, míg aholl nem garantálják, ott mindig benne van a kisördög. A műanyag zárszerkezettel amúgy én is aggódnék, miközben lövöm a hosszú sorozatokat. :DDD

(#2516) geprombolo válasza Szten Márs (#2514) üzenetére


geprombolo
senior tag

Bocsánat, rossz szót használtam, jobb lett volna a "tervezett", vagy "ígér", de abban a percben jobb nem jutott eszembe.

cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!

(#2517) johnjohn válasza Allien (#2511) üzenetére


johnjohn
addikt

A 40 D-nél is főleg akkor könyökölt ki a zár, ha valaki rendszeresen használta a sorozat expozíciót, normál használatnál gondolom ritkábban. Persze erre sincsen szabály.

(#2518) Bikerman


Bikerman
aktív tag

Hi

Ti mit választanátok? Canon 1000D 18-55 IS objektívvel, vagy Nikon D60 18-55 VR objektívvel? Canon felé a CMOS szenzor, a 7 pontos AF és a LV húz... Ezért megéri ezt venni. Mind a kettő volt a kezemben, és tetszik mind a kettő, nekem a Canon jobban tetszik, mert könnyebb. Akkor érdemes ezt választani?

ragazzi della curva...

(#2519) johnjohn válasza Bikerman (#2518) üzenetére


johnjohn
addikt

Igen, amelyik jobban bejön, képminőségben egyikkel sem tudsz mellényúlni.Az 1000D kicsit műanyagabb külsejű, de ha nem zavar akkor mindegy.

(#2520) TeeJay válasza BiriBum (#2515) üzenetére


TeeJay
félisten

gondolom mielőtt kiadnak egy gépet előtte alaposan letesztelnek pár tucatot hogy azok meddig bírják. 100ezer exponálást 3FPS-el elég hamar el lehet érni (1óra alatt 10800)
aztán ha már pár tucat géppel hirtelen ilyen sokat lőnek kiderül hogy átlagban meddig bírják.
:K

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#2521) Degeczi válasza TeeJay (#2520) üzenetére


Degeczi
nagyúr

D70-en furcsa mód az volt a nyerő, ha vki sokat használta sorozat módban: dpreview fórumon volt egy hírhedt kutyatenyésztő, aki folyamatosan csak a sorozat módot használta, és még garanciaidő alatt 2x cseréltetett zárat, mindkétszer vhol 100e expó közelében,
míg a normális használat átlagos zárélettartama annál a típusnál inkább a fele

(#2522) Patentcsávó válasza Bikerman (#2518) üzenetére


Patentcsávó
tag

Üdv,

Én szintén a Canon 1000D-t venném, pontosan azért, amiket írtál!

Nikonnál a 18-105VR obis KIT még jó választás csak hát ugye árban már más kategória, meg nem is ezt kérdezted...

Patent

Majd én tudom...

(#2523) t_a_m_a_s válasza vermont (#2501) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Szia,

amennyire én tudom, ezek hasonló korú, eléggé kifutó cuccok. Nekem csak a Nikonnal van komolyabb tapasztalatom, illetve a minap volt egy oly E-500 vagy 510 a kezemben. A Nikonomhoz képest az oly menürendszere nekem nem lopta be magát a szívembe, illetve képminőség terén sem ütött akkorát... Persze akkor csomagoltuk ki, és ezek tényleg csak az első benyomások voltak.

Nikon D40 általános felhasználásra teljesen megfelel, nagyságrendekkel jobb bármely kompaktnál. Ha nem túl nagy a kezed, akkor a fogására sem lesz panaszod. A legjobb választás szerintem a 18-105 VR obival venni, de a sima, VR nélküli 18-55 is egy jó kis obi, csak kicsi az átfogása.
A szokásos tanács pedig, hogy fogdosd végig őket, ha teheted próbáld ki, aztán vedd meg amelyik a legjobban tetszik. Tudásban valószínűleg kb ugyanazt nyújtja mindhárom gép.

Holnap majd jól beletépünk...

(#2524) Zebu válasza Szten Márs (#2514) üzenetére


Zebu
addikt

Ez a garantálás azt jelenti, hogy ha 100e alatt behal a zárszerkezet akkor ingyen kicserélik?

Még a garanciális időn túl is?

Vagy mit jelent egyáltalán ez?

Vagy ez tekinthető egyszerűen csak egy referencia értéknek, ahogy azt korábban írtad?

Garanciális időn belül gondolom cserélik bármennyi exponál hal is be a zárszerkezet, nem?

[ Szerkesztve ]

(#2525) Szten Márs válasza Zebu (#2524) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

(#2526) máyköl


máyköl
veterán

Sziasztok!

Bár csak pár hónapja vettem meg az Fuji S5600-amat, de gondolkodtam rajta, hogy nyáron lecserélném. A zoom-jával van egy kis gondom, mivel mindenképpen gyűrűs optikai zoom-os gépet szeretnék. (a fuji S5600-as nem gyűrűs zooom-os).

Két gépen gondolkodom, bár az egyik DSLR a másik pedig kompakt de megkérdezlek titeket is...

Nikon D50 Fujifilm S6500fd

A D50-el az a gondom, hogy drágább és kell venni hozzá objektívet, az S6500-al ilyen gondok nincsenek. Szerintem nagyon sok különbség nincs a két gép között, csak lehet, hogy nekem túl magas színvonalú gép lenne a D50... Mit gondopltok S5600 után melyiket érné meg megvennem?

Köszi a segítséget! :)

(#2527) Szten Márs válasza máyköl (#2526) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A két gép között hatalmas különbség van, méghozzá az, hogy az egyik tükörreflexes, a másik meg nem. Ez ezer meg egy dolgot jelent, nagyon nem mindegy melyik mellett döntessz. Egy írás a tükrös és kompakt/bridge gépek összehasonlításáról, olvasd el, remélem segíteni fog: [link]

Keresőszó magamnak: panda

(#2528) Stitch válasza máyköl (#2526) üzenetére


Stitch
őstag

Ha komolyabban érdekel a fotózás és van rá keret, akkor szerintem vegyél egy tükörreflexeset alapobjektívvel, más világ. :) Árulnak használtan is, szinte újszerű gépeket.

(#2529) ballington válasza vermont (#2485) üzenetére


ballington
addikt

én sony a200-ast vettem, nekem eddig bejön, bár nincs nagy tapasztalatom.
az oly-nak nem tetszik az anyaga, a nikon mellől pedig ...hát nem is tudom, talán a VR hiánya miatt húzódtam el.
képminőségre talán nikon, sony és oly a sorrend, kezelhetőségre a sony nekem naon bejön
a sony mellett szól, hogy egy kicsit nagyobb az obi átfogása: 18-70

[ Szerkesztve ]

Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.

(#2530) ballington


ballington
addikt

ha nem távolotsz el a használt termékektől, kereshetsz olyat is, hogy adnak hozzá egy teleobjektívet is.
Én is így jutottam hozzá a sony a200-asomhoz: kit obi+80-210-es tamron obi, táska, 4gb mem, polárszűrő és ez mind 90e-ért. Tudom, hogy Tamron obi egy elég kis minőségű, de nekem, mint kezdő fotós, ez is megteszi...

Aki a tökfőzeléket kapor nélkül eszi, az más aljas dolgokra is képes.

(#2531) máyköl


máyköl
veterán

Köszi mindenkinek! Nikon D50-et énis szívesebben vennék, csak szerintem nem lesz annyi pénzem. Nyáron szülinap van, kiderül mennyi jön össze, nemtudom meglesz-e a D50 ára. Majd meglátom! Legolcsóbban 46-ért lettem D50 vázat, + még obit kell vennem. A D50-hez csak Nikon objektíveket használhatok? Tudnátok mutatni egy olcsó alapobit amit tudnék használni egy D50-hez?

Köszi szépen! :R

(#2532) máyköl


máyköl
veterán

Fujifilm S1Pro és az Olympus e-500 milyen? Jobbak mint a D50? :U

[ Szerkesztve ]

(#2533) t_a_m_a_s válasza máyköl (#2531) üzenetére


t_a_m_a_s
őstag

Ha jól tudom, a D50-ben van beépített fókuszmotor, tehát nem annyira költséges az obipark bővítése mint pl D40, D40x esetén. Mivel most úgyis van egy olyan géped, ami azért nem rossz, szerintem inkább kicsit később, de tükrösre cseréld le.

Írtad, hogy túl magas színvonalú gép neked a D50. Miért is? Én azt gondolom, ha életed végéig automatában használod, és csak családi és turista fotókat készítesz, akkor is egy sokkal gyorsabb géppel, jobb minőségben teszed. És ekkor simán elég lehet akár a 18-55 alapobjektív is.

#2532: az oly és a nikon közül nekem a nikon a nyerő.

[ Szerkesztve ]

Holnap majd jól beletépünk...

(#2534) rumos14 válasza máyköl (#2532) üzenetére


rumos14
nagyúr

többnyire nincs olyan, hogy ez jobb annál, mert rengeteg szempont van, kinek mi a fontosabb.

(#2535) Bikerman


Bikerman
aktív tag

Mivel sok helyen látom, hogy nem árulják az 1000D-t 18-55mm IS objektívvel, és Saturnban is mondta az eladó, hogy már az újakat csak a régi, IS nélküli objektívvel árulják. Nem mintha az IS számítana, de a régebbi objektívnek a képminősége is rosszabb. Így valószínűleg váz, plusz valami zoom, alapobjektív lenne vásárolva. Megéri a 18-55mm IS-t venni hozzá, vagy a meglévő keretből érdemesebb venni egy másik objektívet? 150 ezer van rá táska, memóriakártyával együtt.

ragazzi della curva...

(#2536) máyköl válasza rumos14 (#2534) üzenetére


máyköl
veterán

Akkor inkább úgy kérdezem, hogy az S1Pro-t és az oly E500-at ajánljátok? Jó DSLR kezdésnek ezek a gépek?

Köszi...

(#2537) sbazsi válasza Bikerman (#2535) üzenetére


sbazsi
veterán

1000D IS obival: 137.900 2 év garival. Marad 12e a többire
szerk: auchanban 135, igaz nem írja a katalógus, hogy milyen obival, mennyi garival.

[ Szerkesztve ]

(#2538) máyköl


máyköl
veterán

Ezt néztem ki magamnak egész pontosan, kitobival van. :) Szerintetek érdemes ilyet venni?

(#2539) Degeczi válasza máyköl (#2538) üzenetére


Degeczi
nagyúr

nem rossz - de mint ebben a topikban láthatod, épp most, 1-2 hete szórta ki az Edigital pontosan ezt a készletetét: vadonat újan, 2 év garanciával 70e-ért!

használtan, feltehetően már garancia nélkül akkor ér 50-et, ha egyébként nagyon jó állapotban van, keveset futott

(#2540) rumos14 válasza Degeczi (#2539) üzenetére


rumos14
nagyúr

elfogytak az Oly gépek? tegnap mintha azt láttam volna a honlapon, hogy van még pl. E-410.

(#2541) máyköl válasza Degeczi (#2539) üzenetére


máyköl
veterán

Aha...Hát ezis 50-ért van... :) De mégis az 50ezres után a következő E-500 már 70-ért van. Az edigital is kitobival adja?

rumos14: Az oly E-400-al, E-410-el az baj, hogy nagyon nem állnak kézre elvileg.

Ezt néztem még, csak egy dolog zavar benne, a kihajtható lcd kijelző. Valahogy nem tetszik... :)

[ Szerkesztve ]

(#2542) rumos14 válasza máyköl (#2541) üzenetére


rumos14
nagyúr

biztos hogy ez cserelheto objektives? en azert egy fokkal modernebb gepet vennek.

(#2543) máyköl válasza rumos14 (#2542) üzenetére


máyköl
veterán

Miért, mi nem tetszik benne?

(#2544) philoxenia válasza rumos14 (#2542) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Biztos, hogy nem.... :N

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#2545) sbazsi válasza rumos14 (#2542) üzenetére


sbazsi
veterán

The 4-megapixel Olympus E-10 is currently (November 2000) the highest resolution SLR digital camera available for less $10,000.
itt: Steve's Conclusion
Tényleg nem egy mai darab...

Introduction & Physical Views itt a lap vége felé különösen tetszik a The Fujifilm S1 and Olympus Camedia E-10 pro SLRs. kép. Jó a fuji obija :D

(#2546) sbazsi válasza máyköl (#2543) üzenetére


sbazsi
veterán

Nekem többek között az, hogy egy 9 éves konstrukció. 45-ért.
E410 obival újonnan, 2 év garival 80eft.
ehhez képest egy ilyen öreg gép tuti nem ér ennyit.

(#2547) ottkar válasza philoxenia (#2544) üzenetére


ottkar
addikt

"Legrövidebb záridő 1/640 mp "

Ez újkorában is gyenge gép volt. 2/3"-os érzékelőhöz tükör? Nem az öregségével van baj.

[ Szerkesztve ]

(#2548) ottkar válasza máyköl (#2543) üzenetére


ottkar
addikt

Ennek minden lényeges jellemzője kompakt. A tudása messze nem éri el a Sony R1-ét. 8,8x6,6 mm-es az érzékelője ennek megfelelően az optikája is csak kompakt lehet.

(#2549) máyköl


máyköl
veterán

Rendben meggyőztetek. Ha nyáron összegyűlik a pénz akkor vagy Nikon D50 vagy Oly E-500 lesz, mindkettőt ajánlották többen is. :)

Köszi mindenkinek! :R

(#2550) Degeczi válasza máyköl (#2543) üzenetére


Degeczi
nagyúr

pl. az, h nem tükörreflexes - még ha az eladók szeretik is annak beállítani...
(azt a félrevezető jellemzőt használják ki, h az angol "DSLR" kifejezés áll rá, mert Single Lens Reflex - de nem tükörrel, hanem prizmával adja az optikai keresőképet, és mögötte egy kicsi érzékelős, elavult kamera van)

egyébként egy ősrégi gép, a korai kompaktokkal azonos képminőséggel és egyéb jellemzőkkel (pl. lassú AF) = technikai érdekesség az optikai kereső miatt, de egyébként felejtős, pláne ilyen drágán

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.