Hirdetés

2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1436) Szten Márs válasza safi. (#1432) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

A Pentax K-m-et ma láttam egy kirakatban, nem fogdostam meg, de borzasztó vékonynak tűnt a markolata, nehezen tudom elképzelni, hogy kényelmes lenne nekem. Persze meg kell fogdosni, meg ami nekem nem kényelmes, másnak lehet az. Mindenesetre a K200D nem kicsivel tekintélyt parancsolóbb kinézetű, bár ez sokat talán nem nyom a latba.

A most következő infók nagy része (a Pentax obikról szóló részt, na meg a nyers, tényszerű technikai infókat kivéve) másodkézből/tesztekből való, nem személyes tapasztalat, szóval némi fenntartással kezeld őket:

A D60 + 18-135 átfogás ügyileg tényleg nem rossz. Ezen kívül a 18-135 egy elég jó felbontással rendelkező objektív, cserében geometriai és kromatikus aberrációkkal relative jól meg van áldva. Ezen túl nem lesz képstabilizátorod, ugye. A D60 ezen túl nem rendelkezik belső AF motorral, így a belső fókuszmotor nélküli objektívek ugyan használhatók lesznek rajta, de csak autofókusz nélkül. Ezen túl mindössze 3 AF ponttal rendelkezik - ez van akinek hátrány, van akinek abszolúte nem az (nekem sem lenne az), szóval nem feltétlen negatívum, de megemlítendő.

A 450D egy klassz gép, a 18-55 IS objektívet is eléggé dícsérni szokták, szóval alapvetően jó választásnak tűnik ez az összeállítás. Hátránya max az ára, meg az, hogy nem lenne túl nagy zoomátfogásod.

A Pentax K-m-ről nem tudok többet írni, mint amit már megtettem, nem ismerem a gépet szinte semennyire. Tőlem, mint Pentaxostól talán meglepő, de valahogy annyira sem vonz ez a gép, hogy egy tesztjét elolvassam. Ettől még lehet remek gép, sőt. Egy biztos azonban: a két objektív nem ugyanaz, mint a Pentax K200D 18-55 + 50-200-a. A K200D objektívjeinek bajonette fémből van, a Pentax K-m-é műanyagból. Ezt leszámítva valószínűleg megegyeznek.

A Pentax K200D egy remekül öszerakott kis gép, az 50-200 tele egy, az árához képest igen jó képminőségű objektív, én párszáz képet készítettem ele és nagyon meg voltam a képével elégedve. A 18-55 egy kitobi. Azt szokás mondani, hogy a kitobik mezőnyében jó képminőségű darab. Kromatikus aberrációra való hajlama szinte nulla, felbontása olyan-amilyen, én nem estem hasra tőle, az 50-200 szvsz jobb ilyen téren, közelpontja elég kellemes, a fókuszgyűrűje relative jól fogható és használható, ami a Canon 18-55 IS-éről annyira nem feltétlen mondható el, persze ez csak akkor számít, ha tervezel manuálisan fókuszálni. Geometriai torzításra 24mm-től teljesen korrekt.

Nagyon sok téma lesz, ahova fog kelleni a kis/középtele. Ha a Canont választod, mihamarabb vegyél hozzá egy kistelét. Én a felhozatalból a Canon 450D kiten és a Pentax K200D duplakiten gondolkoznék - persze ez én vagyok... A két kit nagyon más, nagyon más felhasználásra. Már csak pl a liveview megléte és nem megléte miatt is ugye - a Pentaxnál nincs liveview. A kétobjektíves és egyobjektíves kiszerelés miatt is. Döntsd el, hogy neked mi a fontos, na meg menj el egy boltba és próbáld ki a gépeket.

Ja igen. Degeczivel ellentétben nekem kismilliónyi helyzetem volt, amikor a 18-55-ös kitobival is baromi jól jött a képstabi. De ugye akár a Canon, akár a Pentax megoldásnál maradsz, lesz képstabid, csak gondoltam megemlítem.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.