Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
Új hozzászólás Aktív témák
-
|AP|
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
aham.. tehát akkor nem csak az ár miatt érdemes várni a 14-42 X vásárlásával... jó lenne valami hivatalos álláspont.
-
FEDman
addikt
Nem tudom egyesek mit bűvészkedtek, hogy sikerüljön az E-M5 Raw konverzió, de mindenesetre itt van egy full size konverzió.
Ez egy iso400-as kép az M.Zuiko 45/1,8-al nyitott rekeszen.Nem akarok semmit elkiabálni, de mindenesetre ígéretesnek tűnik a cucc.

-
scarabaeus
őstag
válasz
scarabaeus
üzenetére
Közben persze elfelejtettem visszakeresni tegnap. De nem is az számít, most olvastam frissebbet a témában (dpreview-t csak így tudok idézni, flat view-ban nincs hsz. link).
Van esély, hogy jó az objektív. Arra is van esély, hogy rossz (de nem mind rossz). Nomeg ilyen cserére is van példa már, akkor. -
FEDman
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Amúgy meg ez erősen ízlés dolga, ki hogy szereti. Többnyire nem is szoktam LR-al zajt szűrni, max egy kis színzajt, mert az egészségesen szemcsés képeket szeressem.

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
köszönöm szépen, ezt kerestem

-
Gondwana
addikt
3:15-től kezd a videóval játszogatni.
(Lehet, hogy a többit is érdemes egyszer végignézni) -
SpongyaBob
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ezt már FEDman kolléga egyszer szépen leírta és valóban remekül működik, de ezt a hsz-t most nem lelem, de az a lényeg, hogy ha zajszűrsz kb. ugyanolyan mértékben élesíteni is kell a képen..

Megvan: [link]

-
Mr.Csizmás
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
erre valaki?

-
az LR képes videót alakítani??? Wow, még a végén előveszem
Valami tutorial tényleg jól jönne... -
sebgutkopf
őstag
Nekem az LR-al szintén a katalógusozás volt a bajom. Ne akarja nekem megmondani, hogyan rendezzem a képeimet. Nekem megvan a saját mappa rendszerem, év, hónap, esemény szinten. Illetve a még feldolgozatlan képeket egy ideiglenes mappába rakom és addig ott maradnak, amíg nem végzem az egésszel, ebből látom, hogy mi végleges és van-e még teendőm. Sőt az is el van nálam különítve, hogy mely hónapok vannak a gépen kívül egyéb helyre lementve, mint külső vinyó, dvd stb... ebből pedig következik, hogy időnként egy egy mappa más kategóriába kerül.
Viszont mivel jó maga a raw feldolgozás és PS-t úgyis használok, ezért ACR. Az legalább mentes a diktátor módszerektől.

-
Gondwana
addikt
LR katalogizálás eleinte engem is zavart, de már nem. Exportálás után, amikor ügyfél kifizette, a rawok mennek a bitmezőkre, jpg meg az arhívumba.
Csúcsidőszakokban amikor 4-5 meló korrigálódik egyidőben, használhatatlan lenne az alapelgondolás (kártyáról LR-ba pedig közvetlenül soha nem importálok).
Hátha tud valaki valamit kezdeni ezzel... -
hegyimorc
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
"LR-ben valahol nem lehet kikapcsolni a katalogizálási mániáját?"
Nem tudok róla. Én azt csinálom, hogy egy ideiglenes munkakönyvtár alá teszem a képeimet és itt is vannak egészen addig amíg nem fejeztem be végleg a feldozgozásukat. Néha hetekig is vannak itt képek, de ez mindenképp csak egy ideiglenes hely, ahol viszonylag kevés kép van. Na, ezt "katalogizálhatja" orrba-szájba, tojok rá. Amikor végeztem egy sorozattal, akkor megy a végleges helyére. (Ami túl sokáig van a "váróban" az a kukában landol
) -
madgie
titán
válasz
Mercutio_
üzenetére
Nálam is úgy volt, persze. De a fájlokat nem nevezted át egyesével, nem? LR-nál annyi, hogy SD-t bedug, ő rákérdez, hogy mit csináljon (auto LR-t nem engedem, mert akkor minden sz*rra feljön) nyomok egy LR-t és ő már importálja is utána szépen, dátumozva, átnevezve. Egy kummányival nem bonyolultabb, mint Total Commanderben másolni.
-
Mercutio_
félisten
Izé, biztos én vagyok túl kocka, de nálam simán a kártyáról JPG-lementés is úgy történik, hogy a könyvtár neve: év-hónap-nap_helyszín/esemény

LR-ben valahol nem lehet kikapcsolni a katalogizálási mániáját?
Ja és van valahol jó tutorial (videó) - esetleg magyarul - az alapoktól kezdve ami mondjuk egy képen keresztül bemutatja az első lépésektől a komolyabb beavatkozásokig mindazt amire képes az LR?
#8483: Ja, hogy a file-neveket is kiegészíted vele

-
hegyimorc
senior tag
"Aztán használat közben kiderült, hogy ha az ember egyszer beletanul, már nem bonyolult."
Pár hónapja még te is úgy fogalmaztál, hogy nem az a bajod vele, hogy bonyolult, mert nem az. Szerintem sem bonyolult, elsőre sem éreztem annak, de megszeretni sosem fogom. Viszont kénytelen voltam beletörődni, hogy ha többféle gépet is használok és hosszú távon nem akarom magamat röghöz kötni - nikon - , akkor ezt mindenképp meg kell szoknom.
Úgyhogy: LR -> TIF -> NX+CFX.
Macerásabb, de ez is csak egy újabb érv a szigorúbb képválogatásra.
-
Tulku
veterán
Surmóság, nem surmóság, néha rávisz a szükség...mondjuk lövök 30-50 jpeg-et amelyeknek 90-95%-a tökéletes, de 1-2-nél korrigálok valamit...mondjuk vinyettálást (egy mozdulat az lr-ben) vagy fehéregyensúlyt. Nyilvánvaló nem zajt szűrök tovább, vagy az amúgy is gyenge színmélységgel játszom...
Madgie: úgy, úgy ez a napi bontás nagyon bejön nekem is... PL: Húú mikor voltunk Miskolctapolcán? Tavaly novemberben? Már nyomom is a novemberi fájlokat, alul látom a kis képeket, azonnal megismerem az adott szitut..nekem bejön, nagyon gyors és tényleg kezelhető.
-
madgie
titán
Az igaz, minden külső plugin-nál gyárt egy 16 bites tiff mellékterméket. Nekem most a 4 beta megint belopta magát a szívembe, a videókra is rá lehet engedni a beállításaimat. Eddig After Effects-szerű progikkal fél óráig állítgattam, míg negyed olyan jó tónusaim lettek, mint most egy kattintással

-
madgie
titán
Nekem már a LR úgy importál, hogy adott hónap, nap mappa és azon belül géptípus, óra, perc lesz a fájl neve. Sokkal jobb így, mint pl egy P189457.rw2-vel szórakozni. Két gép esetén összehangolod a gépben az órát és a LR dátum szerint rakja sorba a képeket magának.
Parci: megszokás kérdése, én már képeket is LR-ban keresek vissza, mert úgyis be van importálva minden, másrészt meg sokkal gördülékenyebb, mint az Irfan thumbnail módja. Ráadásul relatív jól működik a dolog, hajlandó nem az SSD-mre rakni a kacatait, míg mondjuk az iTunes-nál hiába állítok be akármit, képes 5-8 giga szemetet szórni a rendszer SSD-re

-
na a katalógusozás és importálgatás az, ami miatt akkor sem tetszene a LR, ha egyébként igen. jpg-ből dolgozni meg nagy surmóság amúgy, egy dolog, hogy nem tudsz wb-t korrigálni (pedig kell néha), de a 8 bit is fájdalmas, jó szőrös lesz a hisztogramm, amint csinálsz egy-két komolyabb módosítást.
szóval, én egyelőre kínomban csináltam ezt, de örülni nem fogok neki, és ha nem csak webre mennek a képek, hanem a falra, akkor mindenképp a raw fájlból fogok indulni.
-
nord_
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A Pana gépekhez adott Silky elég sokat tud, de a minőségével sose voltam megelégedve... Zajszűrése pocsék, a színeket javíthatatlanul kompaktosra hozza (a narancsot, lilát képtelen eltalálni, javíthatatlanul), és a perspektíva korrekciónál tönkrevágja az élességet...
Magyarán sajnos nincs olyan S Merci, amelyik külmérete hajaz a kispolszkira.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Még fizetős alternatívája se nagyon van
(DxO nekem nem vált be) -
Mr.Csizmás
titán
ingyenes raw szerkesztő, LR-hez közeli tudással létezik?
-
nord_
veterán
válasz
Superbad
üzenetére
Egyetértek Madgie-val. Én is marhára idegenkedtem a Lightroomtól, de be kellett látnom, hogy ha jót akarok, ezt használom. Aztán használat közben kiderült, hogy ha az ember egyszer beletanul, már nem bonyolult.

(iTunes: ezerszer inkább ez, mint a LR!
Ennek a proginak köszönhetem, hogy végre rendben vannak a zenéim, videóim, ebook gyűjteményem.) -
Superbad
tag
Pana RAW képeinek feldolgozására milyen programot ajánlotok? Lightroomnál szimplábbat keresek, mert ahhoz hihetetlenül nincs türelmem. A file-kezelése borzalom... mint ha az iTunest látnám.

-
FEDman
addikt
Srácok egy francia fórumon találtam valami érdekeset.
Nekem eddig nem jött össze, de úgy néz ki valakinek sikerült LR 3.6-al megnyitnia az E-M5 Raw-okat. Legalábbis az EXIF erre utal..
Itt egy 100% crop az iso12.800-as képből.
Ha ez egy nyers szűretlen konverzió akkor megkockáztatom, hogy ez a legjobb amit valaha 43 szenzor kiköpött magából ilyen érzékenységen.
Ugyanez zaj szűrés után.
És végül így néz ki az egész kép szűrve 3Mp-re leméretezve: iso12.800

-
nord_
veterán
Köszi, megnéztem/letöltöttem az E-M5 linkeket! Jó ez a zoly, eddig egyre jobban tetszik.

-
FEDman
addikt
A két tárcsa gondolom a rekesz, záridő, expó korrekciót tudja majd, a gombok kiosztásáról meg itt találsz táblázatokat.
-
nord_
veterán
Urak (és hölgyek)!
Nézegetem ezt az új Olyt, de sehol se találtam, hogy az expógomb körüli, illetve az attól balra lévő tárcsák mit tudnak, mikre lehet őket programozni...
Esetleg valaki? -
|AP|
veterán
válasz
scarabaeus
üzenetére
itthon csak fekete lesz kapható. ITT ezüstöt is lehet találni, ráadásul olcsóbban.
A palacsinta zoom problémája az nem általános? Van jó és rossz széria? Én eddig úgy olvastam, hogy a berázás probléma mindegyiknél jelentkezik. -
scarabaeus
őstag
Hm, fekete
Az ezüst tetsszen-e jobban, vagy a fekete
Az jó, hogy már van, ahol van is (december helyett, ugye). Valahogy meg kellene győződni róla, hogy az a PZ 14-42 nem azok közé tartozik-e, amelyekre augusztus óta fújnak mindenféle fórumokon, hogy se a firmware se semmi nem segített rajta. 10 éve ott vettem a második digitális fényképezőmet, igaz, 10ezerrel olcsóbban, 230ezerért
Egy Canon S40 kompaktot. -
|AP|
veterán
GX1 azonnal megvásárolható.... elméletileg
valaki?

-
Tulku
veterán
dzsémszbondnak ráfagyott a hólé a hajára...
-
Mr.Csizmás
titán
hm, tényleg jó hogy említed. oly-n hogy alkalmazzuk ezt a zajszűrés-élesítés viszonyt?

-
FEDman
addikt
Hát Jpeg-ben ez lazán pariban lesz még iso6400-en is a NEX-7-essel.

Alap beállítások mellett a jól megszokott módon baromi erősen zajszűr, majd élesít, de ez a NEX-ekre is ugyanígy igaz.
Azt is mondanám, hogy meglepően jó, de ezzel még várnék, Jpeg-ben mindig nagy varázsló volt az Oly, a Raw-okig meg még nem jutottam el, majd az lesz igazán érdekes.
-
Mr.Csizmás
titán
ebay.c.uk-n újra van 3db 119+9 pénzes 14-es, podmantech UK-t kell keresni.

ja és van track nummer!

-
FEDman
addikt
E-M5 képek, Raw-ok.
-
madgie
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nem magát a vonatot fotóztam, hanem utazás közben vonatból ki. Ilyesmiket
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Nézd meg jobban, mit rendeltél.
Tracking No is van. 9 fontért nem csak úgy postára dobják, nyomon követéssel kapod. A szám alapján megnézheted a Royal Air Mail honlapján, merre jár a csomagod (de csak azt fogod látni, h átadták a MP-nak). -
Warter
addikt
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha vámtételes, akkor úgyse kapod meg, csak egy levelet, hogy vámköteles fáradj be pl az Orczyra. Szerintem ez nem okozhat gondot.
-
Daniel Alves
őstag
Sziasztok.
Beléptem a táborba egy Olympus E-PM1 géppel. Én egy Samsung ST500-ről váltottam de valami elképesztő ez a gép.
-
Szulita28
senior tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Át kell venni, nem dobják be csak úgy, no para.
4-5 nap alatt tényleg itt szokott amúgy lenni (feladás másnapján már MO-on van, a többit a MP tököli vele..) -
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
grrrrrr

-
schawo
titán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Én is várom

De nem félek, tuti megjön. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
azért UK-ből egy hét alatt bőven meg kéne jönnie...

-
-
madgie
titán
Nosztalgia ON: a legjobb vonatos képeimet L1-gyel lőttem. Jó kis gép volt az!
gorgo: ugyanezt érzem én is. tetszik a GH2, meg minden, de úgy érzem, hogy a kihajtható LCD-n kívül semmi lényegesben nem korlátoz egy 45 ezres GF1 sem
Jó ,a multiaspect néha jó volna, ezekre itt a jó öreg GH1 
-
FEDman
addikt
Az L1 egy DSLR volt még 2006-ból, ennek megfelelően jó nagy. Egy micro változat sokkal vékonyabb és még elegánsabb lehetne.
Ettől függetlenül ez tényleg egyéni ízlés kérdése, ezzel nem is érdemes vitatkozni.
Bár azt mondjuk nem értem formára hol a párhuzam egy L1 és egy G3 között.
-
Gratula a képekhez nagyon tutik (meg főleg, hogy felébredtél, és 1 év után postoltál
!
Kit érdekelnek az új gépek, mikor semmi igazán lényegeset nem hoznak, ha egyszer ilyen képeket lehet lőni a """régi""" cuccossal is. Én is most akarok venni egy e-pl? vázat... (persze, jó lesz az om-d is, csak ha 50-ért kapok kicsivel gyengébbet, nem fogok egy agyonmarketingelt felfújt túlárazott újat venni 300ezer pénzér). -
madgie
titán
Öcsémnek ilyen E-330-a van, nekem L1 volt, bőven volt különbség külalakra a kettő között

Tulku: fordítva, a GX1 csipeget ebből a formából. De látod, itt a bal sarokban ott a kereső (itt még OVF), a kisvakuja indirektben is tudott lőni... a kihajtható LCD-n kívül minden adott volt már akkor.
Ja és tudott multiexpót. Hatalmas homály számomra, miért marad ki minden Pana gépből egy ideje

-
FEDman
addikt
És ha nagyon pofátlan akarnék lenni, akkor még mellé tenném, hogy abban az időben a Pana L1 Oly megfelelője meg így nézett ki.

Régen a Pana volt szebb, most az Oly, holnap meg ki tudja..

-
FEDman
addikt
Az utolsó mondattal nagyon nem értek egyet, a Pana igen is tud szép gépet tervezni, a kérdés inkább csak az akar e.

-
Tulku
veterán
Nekem ezek a tesztképek rendkívül jónak tűnnek...persze várjuk meg...
És az a váz gyönyörű, illetve az induló ár (1000 dodó kint) sem hangzik rosszul, egy éven belül (ha a pana mondjuk kijön a GH3-mal, mert kijön) lejjebb is mehet.
Pana viszont ilyen szép formát életében nem lesz képes csinálni, ott valami gyógyszert szednek formatervezés ellen...
-
FEDman
addikt
Meg ez a tipikus ködösítés, aki szeretne más szenzort látni az új Oly-ba az ebbe a megfogalmazásba egyből azt látja bele, hogy ez nem Pana szenzor, pedig közben ha figyelmesen olvasod azt se zárja ki, hogy ez akár mégis az.

Ha meg nem Pana szenzor akkor meg nem értem mi oka lehet annak, hogy erről még nem beszélhetnek, ez így nekem sehogy se áll össze.

Jelenleg két lehetőséget látok:
Pana szenzor van benne csak azzal az apró csavarral, hogy ez a Pana legújabb fejlesztése, egy olyan új 16-os lapka ami jelenleg még egyetlen Pana vázba se került bele és most itt debütál az OM-D-ben. Az eddigiek láttán már ez is meglepne, de tegyük fel mégis sikerült ezt elérnie az Oly-nak, cserébe meg aláírt egy megállapodást miszerint erről addig nem beszélnek amíg ez a szenzor be nem kerül a következő Pana vázba is.
Ez a legmeredekebb megfejtés amit most eltudok képzelni.A másik lehetőséget viszont sokkal valószínűbbnek látom, miszerint a GX1 szenzorát kapta.
Ráadásul ezeket a képeket elnézve nekem így érzésre abszolút hihető, hogy ezt az Oly egy GX1 szenzorból facsarta ki.Akárhogy is lesz azt már most borítékolom, hogy ha egy dpr tesztben az egyik legközvetlenebb ellenfelével, a NEX-7 vetik majd össze akkor azzal szemben is szépen állja majd a sarat.

-
madgie
titán
Pont ekkora lenne, persze, de pont ISO 200-ról indulna? A LiveMOS meg úgy van, ahogy te írod, 99,99%, hogy Pana, ráadásul mi más lenne a 16 MP delbontásával, mint a G3-féle? Ez persze nem gond, sejthető volt, hogy még a GH2 szenzorát sem kapja meg (pedig az volna az állat)
-
ez a kép igazából semmire sem enged következtetni, egy m4/3 szenzor nyilván pont szabvány méretű (vagy nagyobb és multiaspect), akárki gyártaná is, ekkora lenne, nem?
továbbra is gyanús, hogy "live-MOS"-ként hivatkozik rá maga az Oly a saját sajtóközleményeiben. ez a hülye név pedig a Pana sajátja.madgie, FEDman, kösz.
-20 fokban, f@szfagyasztó hidegben, orkánban megnézném, aki nekiáll kicserélni egy 20/1,7-est egy 75/1,8-ra, miközben száguld felé a síelő emberke, akitől jó lesz a kép. 
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen autót vegyek?
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Google Maps
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
- Újszerű Acer Aspire A515 - 15.6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB SSD - Win11
- Apple iPhone 13 Pro Max 256GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- TomTom Go 5200 with Wi-Fi navigáció / 12 hó jótállás
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3822
- Akció! HP ZBook Firefly 14 i7-1165G7 16GB 512GB Nvidia Quadro T500 4GB 14" FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Nah ez így már elég ütős! 

(DxO nekem nem vált be)