Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
Új hozzászólás Aktív témák
-
EFT
tag
válasz
atis78
üzenetére
Amellett, hogy a Pana-Leica 25/1.4 egy kívánatos obi, ha videózni szeretnél inkább az Olympus 25/1.8-at kellene megfontolnod. Az Olympus 25/1.8 AF-a gyors és csendes, videózáshoz tervezett (MSC). Ugyanez nem mondható el a PL 25/1.4-ről.
Az 1 FÉ előny sehogy sem lesz meg, de Robin Wong szerint még az f0.4 sem:
http://robinwong.blogspot.it/2014/02/olympus-mzuiko-25mm-f18-lens-review.html
A helyedben én az Olympust választanám. -
EFT
tag
válasz
üzenetére
Biztos? Nem tűnik nagynak.
@schawo: Olympus XZ-10 is szimpatikus, egyedül a 1/2,3" ami miatt tartok tőle.
És hogy on is legyek: Olympus E-M10-hez használt már valaki ECG-1 markolatot?
Gondolkodok egy ilyenen... -
EFT
tag
-
EFT
tag
Nem rossz a 100-as makró sem, ha szereted a műfajt (mármint a makrót) akkor megértem, hogy nem akarsz kiadni plusz pénzt egy 85/1.8-ra vagy 100/2-re. (És még egy 135/2L-re sem
Viszont, ha esetleg ráunsz a makróra és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnél a portréra, akkor szvsz van értelme meglépni a cserét. Relatív olcsó és jó obik, főleg 5D-n. -
EFT
tag
A 45/1.8 szinte kötelező ebben a rendszerben, pici, éles, szépen mos és még drágának sem mondható. Kb. ugyanennyire kötelező darab a 85/1.8 az 5D mellé. Háttérmosásban az utóbbi nyilván jobb, nem is hasonlítanám, de ettől még bőven lehet azzal is szépeket lőni. Ha szép portrékat szeretnél lőni az 5D-vel, akkor egy 85/1.8 jó befektetés lenne. Írom ezt úgy, hogy én is használom ezt is ill. korábban Oly 45/1.8-t is.
-
EFT
tag
Hiába gyárt a Sony jobbnál jobb MILC-eket, ha obi fronton vérzik a rendszer.
Arról volt szó, hogy az Olympus besegít nekik. Miért nem érzem azt, hogy ez valóban így lenne.
Első körben kéne oda is egy jó minőségű pancake ekv. 35-40mm körüli fényerős fix.
Vagy van már, csak nem tudok róla? -
EFT
tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Azért más lenne, ha már megrendelés után X nappal közölték volna, jah bocsi mégsem annyi, hanem +20%.
Az Olympus Mintabolt ügyfélkezeléséről, eddigi tapasztalatok alapján én is csak jót tudnék mondani, szóval nem bántanám őket. Viszont valami kompenzáció minimum járna azoknak, akik már korábban megrendelték az akkori áron. -
EFT
tag
válasz
MrChris
üzenetére
A képminőségben nincs igazad, az egyáltalán nem rossz az EOS M-ben.
AF sebességen javítottak, de a mai m43-os MILC-ek ebben sokkal jobbak.
Obik terén viszont egész jókat csinálnak és ez a lényeg. Egy jó obiparkhoz egy jó vázat kihozni, már nem akkora kunszt, mint ha fordítva lenne (ld. Sony).
Megkockáztatom, a Canonnak eddig nem is volt feltétlen érdeke (és lehet még most sem az) hogy a mirrorless rendszerek elterjedjenek. Viszont egy jó obipark mellett, lehet, hogy csak a megfelelő pillanatra várnak és kihoznak egy olyan vázat, amivel hirtelen komoly szereplőjévé válhatnak a milc piacnak.
A rendszert elsősorban az obik határozzák meg. -
EFT
tag
válasz
schawo
üzenetére
Azért a kettő célközönsége nagyon nem ugyanaz. Erre nem fogsz feltekerni egy ekv. 35-40mm-es fényerős fixet.
Le merem fogadni, hogy az AF sebesség sem lesz összemérhető egy mai modern MILC-cel (pl. E-M10).
Az első generációs Canon G1X is lassúcska volt és nem csak az AF területén.
Ezzel együtt igencsak jó csúcskompaktnak ígérkezik, ha holnap így bejelentik. -
EFT
tag
-
EFT
tag
-
EFT
tag
Így már valamivel jobb. Kicsit gyorsan változnak mostanában az OM-D árak.
MLaca, odaszóltál nekik?
-
EFT
tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Az OM-D E-M5 inkább lefelel ment, nem?
E-M5 Váz 274.990Ft, kedvezménnyel 233.750Ft. -
EFT
tag
Változtak az árak az olympusmintabolt.hu oldalán. Sajnos nem jó irányba:
E-M10 1442 EZ Kit 279.990Ft
E-M10 váz 209.990Ft
Akárhogy számolom, ez sem 400$ körüli áron jön:
M.Zuiko Digital 25mm 1:1.8 139.990Ft
És ezt sem mondanám olcsónak ennyiért:
Vázsapka méretű objektív 9mm 1:8.0 34.990Ft -
EFT
tag
-
EFT
tag
válasz
MC Pite
üzenetére
Nem állt szándékomban kötekedni. Ha a kettő ugyanazt az outputot gyártaná, már rég nem lenne meg a nagy és nehéz FF rendszerem. Jó ideje gondolkodok azon, hogy teljesen fölösleges egy hobbistának (nekem) két rendszert tartani, fejleszteni. Mégis gondban vagyok, hogy melyik milc az, ami hiányérzet nélkül tudná leváltani a régi, nagy, nehéz, de szép képeket gyártó vasamat.
-
EFT
tag
"...de egyébként az 5D egy fapad, bármelyik mostani mFT váz használhatóbb (értem ezalatt, hogy ugyanazt a végeredményt könnyebben lehet hozni, élvezetesebb használni), persze drágább is."
Biztos vagy benne, hogy ugyanazt az eredményt? Nem vitatkozni akarok, csak jelzem, ezzel a mondatrésszel nem értek egyet úgy, hogy egyszerre használok 5D-t és mFT-t is. Az igaz, hogy könnyebb az újabb gépekkel fotózni, de a végeredmény sem azonos.
-
EFT
tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Megértem, ha Olympus előélet után kicsit tartasz a Panasonic képi világától.
Pana GX7 és Oly E-M5 JPG-jét itt össze tudod hasonlítani (van Nikon D7000 is):
http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM
Itt is látszik, hogy nagyon más a kettő. Persze, ha bevállalod a RAW kovertálást, LR-ozást, akkor nagyon szépeket lehet kihozni a Panaból is. Bár olyan kék ég nem biztos, hogy összejön, mint amit az Oly tud
-
EFT
tag
Erről szóló fórumbejegyzések és válaszok a DXO-tól:
http://forum.dxomark.com/index.php/topic,1802.0.html
http://forum.dxomark.com/index.php/topic,1809.0.html"We guess there is a strong Anti Alias filter on this cameras."
-
EFT
tag
Persze, tudom, nekem is van 20/1.7 és DXO-t is használom, ami nem is olyan rossz szvsz.
Pont azért tettem be a 20/1.7-et mert egy éles üveg, de válaszd ki a Pana-Leica 45/2.8 macrot vagy a Pana-Leica 25/1.4-et, az eredmények ugyanúgy elmaradnak a többi 16MP váztól, legyen az E-M5 vagy GH2.
Nem mondom, hogy ez reális (sőt csodálkoznék rajta), de az biztos, hogy nem véletlen. Nem egy, hanem sok mérésről van szó, valamiért mindegyiken így viselkedett a GX7, azaz váz ill. szenzorfüggő. A legegyszerűbb azzal elintézni, hogy rossz a mérés, és lehet így is van.
De mi vezethette félre akkor a DXO-t a GX7 mérésénél és a többinél miért nem?(#37620) Gondwana
Én nem így láttam. A Sharpeness alatt a Field mapet megnézve látszik, hogy rekeszeléssel javul, csak GX7 esetén eleve rosszabbról (sárgából) indul, míg egy E-M5 esetén már nyitva is jó.
Ettől persze még lehet hibás a mérés, de miért csak a GX7 esetén?
-
EFT
tag
válasz
Freddy76
üzenetére
Csak, hogy ne legyen egyszerű a döntés, ehhez mit szóltok?
-
EFT
tag
Utolsó mondatoddal teljes mértékben egyet értek. Azzal viszont kiegészíteném, hogy ha a zoomokat nézzük az mft még mindig le van maradva az APS-C rendszerhez képest. Mikor lesz mft-re Tamron 17-50/2.8 olcsó és jó fényerős zoom vagy akár egy Sigma 17-70/2.8-4? A Sigma 18-35/1.8-ról nem is beszélve (igen, tudom, az nagy és nehéz
Kihozta az Olympus a 12-50/3.5-6.3-at, ami a maga nemében nem rossz, de mégsem ugyanaz, mint a fentiek. Fixekben tényleg jó a rendszer, de ha zoomról van szó, akkor a kitobik és a k.drága 2.8-as rendszerobik között én nagyon várnék valami igényes és nem túlzottan elszállt árú alternatívát. -
EFT
tag
válasz
TayRol
üzenetére
A Pana 20/1.7 optikailag jobb, de azért a 17/1.8 is bőven vállalható.
Inkább az a kérdés, hogy az ekv. 35mm vagy a 40mm fekszik neked jobban.
Picinek tűnik a különbség, mégis van akinek nem jött be az ekv. 40mm után.
A másik "gond" az ára. Nem kéne, hogy drágább legyen, mint a Pana 20/1.7. -
EFT
tag
-
EFT
tag
válasz
MrChris
üzenetére
Itt is a második, de a két kép expozíciója nem azonos.
Az ilyen árnyékos részeknél -2/3FÉ expo korrekció kellene, aminek hiánya az első képen látszódik is.
A második kép jól exponált. Nem tudom, volt-e expo korrekció vagy az automatika magától hozta a jó eredményt.szerk: jobban megnézve, a kontrasztban (is) van különbség. Nem csak a sötér sötétebb a másodiknál, hanem a világos is világosabb.
A tippem, az elsőre egy régi szenzoros Oly PEN lenne.
-
EFT
tag
Szándékosan az eredeti, korrigálatlan AWB-s képeket tettem bele. Kivéve itt.
Biztos igazad van a betegséggel kapcsolatban, lehet egyszer majd ki is gyógyulok belőle. De azt kívánom, ez legyen a legnagyobb betegségem
Komolyra fordítva a szót, amíg a háttérelmosást lehetőségként kezeljük, nincs ezzel semmi gond. Ha öncélúan csak a háttérelmosásról szól az egész, akkor van baj.
A cucc súlya, mérete, stb. hátrány, ez tény.
Egyébként az összehasonlítás kicsit félrevezető. A nem túl nagy tárgytáv és távoli háttér az átlagosnál erősebb háttérelmosást eredményez, ebben az esetben szándékosan. -
EFT
tag
-
EFT
tag
Mai szösszenet, mind f2-es rekeszen.
Egészségetekre!
-
EFT
tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Számtalan döntési tényező lehet egy rendszer kiválasztásakor. A Canon-Nikon páros mellett pl. a hatalmas obipark a valódi fegyvertény. Ha valakit ez pont nem érdekel, annak ma már tényleg nem feltétlen ez a helyes irány. Az én környezetemben pl. főleg mFT vázakat használnak, részben az én javaslatomra. A haveri körödnek sincs FF vázra szüksége, csak ezt még nem tudják

-
EFT
tag
válasz
madgie
üzenetére
Még most is hirdetik fix 60-ért, Canon véggel. Nem véletlen, hogy ennyi, Canon véggel az USM AF-es 85/1.8 jobb választás 85 körül. Esetleg egy NEX6-on érdekes lenne, bár a Canon 135L-hez képest a végeredmény max az ekv. gyutávban lenne hasonló. APS-C vázon így muzsikál.
Azért ez még nem egy Lord of the Red Ring
-
EFT
tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Valószínűleg sehogy nem fog. Inkább egy jó ajánlatot várj és csapj le rá azonnal. Akár erre.
(Nem, nem én hirdetem) -
EFT
tag
válasz
rbalint88
üzenetére
Kérésed parancs

Csökkentett háttérelmosás (f4-es rekesszel) és WB korrekció. -
EFT
tag
válasz
FEDman
üzenetére
Igen, erre írtam azt korábban, hogy a 45/1.8 egy nagyon korrekt kis obi. Modern tervezésének köszönhetően szép a háttérelmosása (szerintem is szebb, mint az 50/1.4-nek, bár a különbség nem szignifikáns) és nyitva is éles. A FF ilyen szempontból viszont más liga. Egyébként tényleg papírforma, bár én kicsit több különbségre számítottam az APS-C javára. Az igazsághoz azért azt is tegyük hozzá, hogy az APS-C ekv. 80mm, míg a mFT ekv. 90mm-en készült.
A Pana 20/1.7 és a Canon 40/2.8-ról készült képek nem publikusak, de ha lesz időm csinálok majd olyat is ;-)
-
EFT
tag
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek, megkerestem és feltettem ide az említett összehasonlítást.
1. Canon 5D + Canon 85/1.8 @ f1.8
2. Canon 30D + Canon 50/1.4 @ f1.8
3. Olympus E-PL2 + Olympus 45/1.8 @ f1.8
Nem teszt, csak összehasonlítás. Azonos rekeszen, azonos tárgytávolságból, közel azonos ekv. gyutávon.
Az utolsó képen látszik az Olympus magentas színezése, a Canon áll közelebb a valósághoz. WB korrekcióval nagyjából korrigálható (van WB korrigált képem is, szándékosan az eredetit tettem be).
Erősen leméretezett képek, a háttérelmosás összehasonlítása volt a cél. -
EFT
tag
A rekeszelés ebben az esetben gyakorlatilag minden szempontból előnyös :
- Szép kékórás felvételhez hosszú záridő kell, ennek legegyszerűbb módja a rekeszelés;
- Saroktól sarokig élességhez eléréséhez FF vázon általában rekeszelni kell;
- Megfelelő rekeszelés esetén napcsillag a lámpáknál, műfényeknél
A diffrakció a pixelmérettől függ. Canon 5D esetében a nagy szenzornak és a 12.8MP-nek köszönhetően a diffrakciós limit f/13.2 körüli. Itt van egy DLA calculator. -
EFT
tag
Tudom, hogy az Oly E-M5 magas ISO-n zajtalanabb végeredményt produkál, de nem is állítottam mást.
Egy dolgot azért magyarázzatok meg nekem. Ezen az ábrán a low-ligh-iso mit jelent? -
EFT
tag
Nem hasonlítottam össze a két gépet naplementés fotózásban, de egy dolog biztos.
Zajban az E-PL2 és az 5D között hatalmas a különbség.
Míg E-PL2-nél időnként alapérzékenységen (ISO200) is tapasztalható zajosodás, addig az 5D-t ISO1600-ig szoktam használni, elégedetten.
A zaj mindig a sötét területeken a legproblémásabb. Ilyen területeket nagyon nem tanácsos alulexponálni, főleg nem magas ISO mellett. -
EFT
tag
Hát ez így egy kicsit nehezebb ügy..
Nem azt mondom, hogy nem lehet megcsinálni, pl. 1/4 - 1/8-ot 24mm mellett IS-sel még ki lehet tartani. Az ISO növelésével ugye a dinamikatartomány is csökken, meg a sötét téma eleve nem toleráns zajosodás szempontjából. ISO-t próbálnám minél alacsonyabban tartani. Ilyen fényviszonyok mellett az AWB szinte biztos, hogy nem fog megfelelő eredményt adni, ezért is mindenképp RAW-t használnék.
Egyébként milyen vázzal próbáltad? Oly vagy Pana? -
EFT
tag
Ezek nagyon jó témák, de a sikerhez véleményem szerint önmagában egy FF váz még nem elég.
Én így csinálnám: 5D+24-105/4, F8, F11 (esetleg F16-os) rekesz, stabil állvány, hosszú záridő, MLU, távkioldó, alapérzékenység, RAW formátum, LR feldolgozás.
Holdfotózás esetén a végeredmény erősen függ még a légköri viszonyoktól is.
Az Olympus E-PL2 egyébként általában szemnek kellemes színeket állít elő, az más kérdés, hogy a valóságot a JPG motor ügyesen színezi, előszeretettel kever hozzá egy kis magentat, ami melegebb árnyalatot ad a valóságnál. 5D esetében a színek alapból természetesebbek. RAW-ból meg idő-energia-tudás kérdése, hogy ki mit tud kihozni. A lehetőség biztosan benne van. -
EFT
tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
Ha DSLR-ben gondolkodsz és 70eFt a plafon, akkor én a következőt ajánlom:
Canon 30D + 18-55 IS. Ennyi pénzért én ezt venném. Később obit érdemes fejleszteni, de ha több pénz jön össze, a váz eladásán sem tudsz sokat veszíteni.
Én anno Sigma 17-70-nel és Tamron 17-50/2.8-cal használtam, mindkettőt csak ajánlani tudom. -
EFT
tag
A 45/1.8 egy nagyon jó kis obi az mFt rendszerben. Fegyvertény a rendszer mellett, ahogy a 20/1.7 és a 25/1.4 is. Anno csináltam egy tesztet a következő szereplőkkel:
Oly E-PL2+45/1.8, C 30D+50/1.4, C 5D+85/1.8.
Háttérelmosásban a 45/1.8 jobban tetszett, mint a C 50/1.4, de az 5D+85/1.8 háttérelmosása volt az igazi.
És akkor még a C 135/2L-ről nem is beszéltünk..
-
EFT
tag
Én úgy fogalmaznék, hogy ha pénzt keresel, akkor törekedned kell a jó technikára.
Ha pedig hobbiból fotózol, akkor -ha van rá kereted és örömödet leled benne- törekedhetsz rá.
Az más kérdés, hogy önmagában ettől nem lesznek senkinek jobbak a fotói, de én pl. nagyon szeretem a szép háttérelmosást, és mint gyakorló családapa tudok örülni a szép gyerekportréknak, szép háttérelmosással.
Nem vagyok művész (sőt fotós sem szeretnék lenni) csak élvezni a fotózást. Hiszen a hobbi erről szól. -
EFT
tag
Kelleni nem kell, de azért jó ha van!

Én 5D mellett használok Olympus E-PL2-t. Az utóbbi a kimozdulós gépem, az 5D pedig a "fotózós gépem".
Háttérelmosásban a kettő nem egy liga és be kell valljam (bár szeretem a kis Olyt is) ha ugyanazt fotózom a két géppel, az 5D képe (színvilága) valahogy "komolyabb".
Legutóbb pl. az E-PL2 + 20/1.7-t és az 5D + 40/2.8-at hasonlítottam össze, érdekes volt.
Azt viszont el kell ismerni, hogy egy 5D egy 24-105/4L-lel kényelmetlenül nagy.
Ez a legnagyobb hibája az én szemeben.
-
EFT
tag
válasz
schawo
üzenetére
Nem, egymás mellett vannak, pontosabban egy pixel két fotódiódára van osztva.
-
EFT
tag
válasz
FEDman
üzenetére
Hát igen, az AF gyak. működésén kívül a nagy kérdés a szenzor képminősége lesz. 20MP már önmagában sem kevés (szvsz inkább túl sok) egy APS-C méretű szenzoron, de itt a Dual CMOS szenzor miatt a képérzékelést 40MP végzi.
Érdekes lesz pl. a diffrakció, de igazából a pici érzékelő pixelek képminőségre nézve egyébként sem kecsegtetnek sok jóval.
Nem csodálkoznék, ha a Canon a funkcionalitás miatt a képminőséget beáldozta volna.
De, inkább ne legyen igazam.. -
EFT
tag
válasz
n.andras74
üzenetére
Nagyon úgy néz ki, hogy az AF-hez nem nyúltak :-( Ha tényleg így van, nem lesz értelme cserélni.
-
EFT
tag
Legtöbbször nyitva használom a 20-ast, felesleges az élesség miatt rekeszelni, éles 1.7-en is, de természetes, hogy rekeszelve tovább javul az élesség középen és a kép szélén is.
A Lenstip felbontás ábrája is ezt támasztja alá. -
-
EFT
tag
Az E-PL1 legnagyobb problémája az 1/2000-es záridő. Igaz, hogy ott van ISO100, de az sem natív, elvileg ugyanazt el lehet érni az E-PL2-vel is, ha ISO200 RAW-ból 1 EV-t visszahúzunk, hiszen a szenzor ugyanaz benne. [link]
Az más kérdés, hogy ISO200-on is baromira oda kell figyelni, mert -tapasztalaim szerint- ha kiég, túl sokat nem lehet megmenteni belőle. 30D-nél sokkal többet vissza lehet hozni a RAW-ból, ami azért különös, mert a DxOMark szerint nincs nagy különbség dinamikában a két szenzor között (10.2EV vs. 10.8EV)
A Highlight/Shadow az élőképen viszont hatalmas találmány. Végre lehetőségem van még expo előtt eldönteni, hogy mit hagyok kiégni vagy bebukni egy nagy kontrasztú képnél. -
EFT
tag
-
EFT
tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
És tapasztalatok szerint egy polár szűrő elég egy 48/1.8-hoz vagy egy 20/1.7-hez?
Ha jól emlékszem kb. 1,5FÉ-t vesz le a polár. Múlt hétvégén 3.2-ig kellett rekeszelnem a 48/1.8-at, az még polárral kb. kijött volna, max nem teljesen nyitva f2, f2.2 körül használom a 45-öst. Viszont lesz még ennél sokkal naposabb idő is nyáron, szóval azt gondolom, hogy a probléma megoldása inkább egy ND8-as vagy egy madgie által javasolt vari ND filter lehet.
Valamit mindenképp be kell szerezni, mert az 1/4000 kevés lesz nyáron portréhoz. -
EFT
tag
46mm-es polár és ND szűrő tippek engem is érdekelnének.
Meg 37-46mm step up ring is. Milyet és hol érdemes venni?
Úgy néztem, hogy ebay-en 46mm-es Hoya CPL 10eFt körül jönne ki szállítással.
Aztán lehet még kapni Mo.-i boltban Cokin CPL-t, 6800Ft körül.
ND-t viszont egyelőre nem is találtam.Hétvégén folyamatosan rekeszelnem kellett a 45/1.8-at, 2.8-3.2-ig, hogy az 1/4000-be beleférjek. Kellene valami megoldás..
-
EFT
tag
Akkor már ketten vagyunk...:-) Én pl. ilyesmiért nem adtam el végül az SMC Takumar 55/1.8-at, mikor a Zoly 45/1.8 megérkezett. Sokan úgy vélekednek/tek, hogy nincs létjogosultságuk a régi manuál obiknak az új 45/1.8 mellett. Én ezt annyival árnyalnám, hogy ha az AF nem fontos, viszont a manuál fókusz igen, akkor változik a helyzet. A fenti obi egy finommechanikai remekmű, több mint 30 évesen jobb vele manuálisan fókuszálni, mint egy Canon L-es lencsével. A manuál fókuszálásnak megvan az az előnye, hogy nem enged kapkodni, átgondoltabb fotózásra késztet :-)
Itt vannak ezzel az obival készült képek. -
EFT
tag
Ezzel én is így vagyok, csak picit másképp

1. DSLR jó fogással, zoommal, néhány fix-szel - elsősorban otthonra vagy olyan helyre, ahol nem zavar a nagyobb méret, súly, stb.
2. MFT cucc, olyan helyre ahol a kis méret és súly fontos, mert valami teljesen másról szól a dolog mint a fotózásról, de később jól jönnek a jó minőségű (emlék)képek.
Mivel DSLR-nél én is beleestem a nord által megfogalmazott hörcsög üzemmódba
ezért mFT-nél már óvatosabb vagyok. Most már az a véleményem, hogy a kevesebb sokszor több, ha az a kevesebb pont az, amire az embernek szüksége van. 
De néha tényleg nehéz megállni..
-
EFT
tag
Filmesen nekem csak Dynax 5-öm volt, zoom kitobival

Azt annyira szerettem, hogy nem volt szívem eladni, uh. még most is megvan
Bocs, lehet kicsit provokatív volt a kérdés, természetesen tudom, hogy melyik látószöget mire használjuk, meg azt is tudom, hogy Te csillagfotózol meg időnként még makrózol is nagylátóval
ezeket a -számomra kicsit spéci- felhasználási területeket teljesen meg is értem 
-
EFT
tag
Gratula az új szerzeményhez!
Azt az egyet azért áruljátok el, hogy mire fogjátok használni?
Mert olcsónak olcsó, ár/érték arányban tutti, de csak akkor, ha tényleg fel fog kerülni a vázra és használni is fogjátok.
Egyelőre még mindig nehéz elhinni, hogy általános célra jobb lenne, mint a 20-as, legalábbis ezeket a képeket nézegetve. -
EFT
tag
Hát igen, azt mondják, ami mindenre jó, az semmire sem igazán

Ennek ellenére rájöttem, hogy nekem sokkalinkább ez, mint a 14-es.
A legnagyobb különbség, hogy a 20-ast tudom használni portréra is, míg a 14-esnél cserélni kell/célszerű a 45-re portréhoz.
A 20-as a legjobb egyobis megoldás, a 14 + 45 páros meg azoknak a legjobb, akiknek fontosabb a nagylátó mint az opciós portré lehetőség és nem ódzkodnak a gyakoribb obicserétől.
Én meg maradok a 14-42 II MSC, 20, 45-ös variációnál. -
EFT
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
És itt is van néhány.

-
EFT
tag
válasz
Marseille199
üzenetére
Simán. Nyilván nem szűk portréra gondolok, ahhoz valóban tele kellene, de félalakos, teljes alakos vagy környezeti portréra teljesen jó.
-
EFT
tag
A 20-as nem is nagylátó. Pont az benne a jó, hogy a nagy fényerő és a nem túl széles látószög miatt alkalmas portréra is, de mivel nem túl szűk, nem csak arra.
A 14-es gyútávval nekem meg az a "bajom", hogy portréhoz cserélni kell vagy legalábbis célszerű egy két speciális esetet kivéve. -
EFT
tag
válasz
vendingo
üzenetére
Én egy Caselogic táskát használok, ez övre is tehető és van hozzá vállpánt is. Belefér a váz bármelyik obival (14-42, 20/1,7, 45/1,8) és minimum 1 (ha nagyon kell 2) obi még pluszban.
Nem a legkisebb, de a DSLR táskámhoz képest még így is nagyon mobil. El kell menni egy MM-ba vagy Saturnba a géppel és végig kell próbálgatni. Én is gondolkodok rajta, hogy veszek egy másikat is, amibe csak a váz fér a 20-as pancake obival.Sorozatmód passz: még soha nem használtam. Ha fontos, olvasd el a teszteket, pl. itt vagy itt.
A vaku nekem kellemes meglepetés volt, mármint ahhoz képest, hogy beépített. Szerintem egyáltalán nem rossz, de egy külső vaku, indirekt vakuzással nyilván sokkal jobb eredményt ad.
Egy töltéssel lőhető képeket 300 körülire saccolnám, nem volt még ezzel gondom. Mindig teljesen feltöltött akkukkal indulok el, és egy nap nem lövök ennyit.
Nekem fekete van, nem tom milyen a fehér. Szerintem ezt személyesen kellene megnézned, eldöntened. Ha megrendeled és személyesen mész el érte, ott még tudsz variálni, ha a másik tetszik jobban. Építés minőséggel nincs semmi gond.
Képminőségben bármelyik kis érzékelős (csúcs)kompaktot veri, akár az E-PL1, akár az E-PL2.
-
EFT
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
A 20-as is 80 körül mozog használtan, már ha sikerül egy eladót találni.
Ha a 40-150 MSC-t el tudod adni annyiért, akkor jó kereskedő vagy
-
EFT
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ha engem kérdezel, a 20-ast ne hagyd ki...
Dofja bőven elegendő a téma háttérből való kiemelésére, szvsz a bokeh is teljesen rendben van. Mindkettőben jobb a 14-esnél és rosszabb a 45-ösnél
Új hozzászólás Aktív témák
- Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.4G objektív
- Tamron 18-400mm F/3.5-6.3 Di II VC HLD objektív ( Canon ) - Újszerű -
- Canon EF 300mm f/2.8L IS USM teleobjektív - Újszerű -
- Samsung NX5 MILC váz objektívvel szettben vagy külön eladó
- Canon EOS M50 Mark II Travel Kit Számlás (2023), újszerű, minden tartozékkal! (~600 expo)
- LG 39GS95UE - 39" Ívelt OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Keresünk iPhone 16/16 Plus/16e/16 Pro/16 Pro Max
- Byski Áramláskijelző.
- Apple iPhone 15 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Viszont, ha esetleg ráunsz a makróra és egyre nagyobb hangsúlyt fektetnél a portréra, akkor szvsz van értelme meglépni a cserét. Relatív olcsó és jó obik, főleg 5D-n.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)