Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
jmakk
őstag
válasz jjeahh #35249 üzenetére
Nekem G5-m van. A többihez képesti összehasonlítást nem tudok, mondani viszont múltkor megtapiztam a G6-t kíváncsiságból. A G5 fogásilag és anyagminőségileg nálam megfelelőnek tűnik, ellenben a G6 fogásra, érzetre, kinézetre is olyannak mondanám, mint amit az autótesztelők mondanak némely autóbelsőre: "kopogós műanyag". Nekem csalódás volt kézbe venni a G5 után, ami simul és kellemes tapintású is. Keresővel nincs problémám, bár hozzáteszem, még Fujiba nem néztem bele soha. Lehet addig jó nekem!
-
rbalint88
addikt
-
FEDman
addikt
Egymás mellé kéne tenni egy D70-est, meg egy D7100-ast aztán lehet fogást csekkolni, hogy mennyit "fejlődtünk" az elmúlt pár évben.
Ami többek között a NEX-es tapasztalatokat illeti, mintha kezdenéd érteni, hogy miért preferálom mirrorless fronton a féltégla jellegű vázakat a DSLR like kiálló markolatos gépekkel szemben. Ez utóbbit nagyon könnyen és rengetegféle módon el lehet rontani. Például nem marad elég hely az ujjadnak, nem elég vastag, vagy épp nem elég magas. Ezek egy kiálló markolat esetén nagyon könnyen problémásak lehetnek. Főleg egy pici mirrorless váznál, ahol a méretek miatt nagyon könnyen becsúszhat valamelyik probléma, vagy akár mind egyszerre.
Egy féltégla váznál, főleg ha kellően az vastag, mint egy X-E1 ezek nem jelentenek gondot. És ha nem raksz rá nagyon nehéz obit, meg nagy vakut akkor szinte csak előnyei vannak.Kár hogy GX7 nem volt, arra még kíváncsi lettem volna. Az az X-E1-hez képest nagyon hasonló fogást igényel. Nagyjából azonos vastagság, és a Panán ugyanúgy a vázra fekszenek fel az ujjaid, mint a Fujin és a kiálló viszonylag nagy bütyök igazából csak arra szolgál, hogy mikor jobb kézben lóbálod a gépet akkor se érezd azt, hogy mindjárt kicsúszik a kezedből.
-
jmakk
őstag
válasz rbalint88 #35254 üzenetére
Sokan a GH2-t is játékfényképezőnek titulálták. Nekem az is teljesen megfelelt.
Erről mindig az egykori Chokito reklám jut eszembe: "Ronda, de finom!"FEDman: én meg arra lennék kíváncsi, hogy pl. a GX7-es sarokba kihelyezett kereső mennyit változtat a gép stabil fogásán egy középre helyezettel szemben. Ott ugyanis az ember a kezek mellett még "fél pofával" is támasztja a gépet.
[ Szerkesztve ]
-
b.vr
őstag
válasz FEDman #35252 üzenetére
Ezt már csak off-ba írom mert akkora jelentősége úgy sincs, de máshol a chipgyártásban a specializálást csak akkor szokták bevezetni amikor az újonnan fejlesztett termék gyártása egyrészt beérett, másrészt kellően nagyok a volumenek. Addig gazdaságosabb inkább úgy szegmentálni, hogy bizonyos részek működését inkább letiltják.
Persze itt nem nagyon van technikai info (pl. egy cpu vagy gpu-ról tök részletes mikro-fotók szoktak megjelenni, azokon tök jól lehet azonosítani a különböző részeket és megállapítani hogy két termék fizikailag ugyanaz, csak letiltották a cache vagy akár a magok egy részét, stb) de ha a gx7be és az e-m1-be ugyanaz az újonnan fejleszetett szenzor került, akkor azt inkább el tudnám képzelni hogy a pana (valamilyen nem ismert okból) nem használja ki a pdaf-érzékelőket.Persze ha a két gépben tényleg ugyanattól a gyártótól került be egy újonnan fejlesztett szenzor (egyszerűen gazdaságosabb ugyanazt gyártani összevont volumenben, mint külön-külön)
(tényleg, a gm-1-be meg nem ugyanaz van, mint a gx7-be?)
Persze egyrészt az egész spekuláció, másrészt meg gyakorlati jelentősége most még számunkra nincs. Mondjuk akkor persze lesz, ha ebből már következne hogy a Pana milyen szenzort fog tenni a jövőre megjelenő gépeibe, a középkategóriát is beleértve"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
Gondwana
addikt
Ja, bocs, így értem! Ez viszont itt Szerbia, a 4D-nek hívott ultrahangért 200km-t kellene utazni (100/irány) és kb. 40.000HUF-nyit fizetni, viszont hagyományos ultrahangkészülékkel is eléggé rutinosan megcsinálják az (itt expert ultrahangnak hívott) genetiaki ultahangot.
PDAF: a csoda-alkatrész egy árnyékoló, aminek az a dolga, hogy két egymás melletti pixel esetén lekorlátozza, hogy egyik csak az objektív jobb oldalán beeső fényt nyelhesse el, a másik meg csak a balról jövőt. (Ez eddig egyedül a 70D split-pixeleinél nem így lett megoldva), tehát aki rátolja a homokdarabra
(a nyers beionimplantált szilíciumdarabra gondoltam)a színszűrőt, az teszi rá a PD-AF lehetőségét is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy immár nem csak a kép szélén fog vignettálni, hanem a közepén is, minden 4 pixelből 2x0.5 pixelnyit, azaz 1/4EV-nyit fehér fény esetén.... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )
-
FEDman
addikt
-
gorgo
őstag
Igen, a leghasznosabb dolog ha az ember tapizik egy kört. Akkor szépen kidurrannak a lufik, az álmokból rémálmok leszek, vagy fordítva. Én pl. mikor Fujit tapiztam nyomát sem tapasztaltam annak, hogy lassú béna AF... Az én kezemben kellően gyors és biztos volt az AF, semmi, de semmi kivetnivalóm nem volt. Persze már egy friss firmware volt a gépen. Régen lehet hogy volt ilyen probléma. Elmúlt!
A képi világa tényleg nagyon egyedi a Fujiknak (X-trans). Annyira különbözik minden mástól, hogy nekem is az egyik dolog, ami visszatart attól hogy Fujim legyen. A másik az, hogy 100% bolti áron kell minden üveget megvenni hozzá, mert használt piaca ha van is én nem látom...A melyik gépben milyen szenzor lakik témához: ott vannak azok a példák, amiket bevall a gyártó, és tudni lehet, hogy melyik vázban mi csücsül. És mondjuk van 1-2 év difi a váz között, de azonos szenzorral: nem meglepő, hogy az újabb mást dob ki, esetleg jobbat, de valami hátulütővel. Mikor ki kell egy terméket dobni, lehet, hogy nem sikerül a legjobbat kihozni belőle a sietségben, de a következő vázig sikerül optimálni ugyan azt a szenzort. Esetleg úgy javítanak, hogy valamit beáldoznak, pl hosszúexpó gyenge.
Annyira nem vágom, hogy az AA szűrő mennyire része a szenzornak, de ha másikat kap, nyilván más potyog ki akkor is."Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
b.vr
őstag
válasz Gondwana #35259 üzenetére
PDAF: Jól értem hogy ezek szerint a szenzor maga az teljesen homogén, és ez az "érzékelő" tulajdonképpen a színszűrő része? (amúgy akkor miért "érzékelő" a neve? ) És akkor innen direkt jel-elvezetés sincsen?
Nem tudsz esetleg erről valami jó kis linket? (ami mondjuk egy Blikk-nél azért mélyebb, de azért nem kvantumfizika... )
Most már kezd érdekelni hogy akkor mi tartott ennyi ideig hogy ezt megcsinálják mikor a kezdetektől ez volt a milc-ek egyik legegyértelműbb hátránya a dslr-ekhez képest...
(az világos hogy utána erre jól működő fókuszrendszert is kell építeni, de hát azt meg pont nem kellett volna a nulláról, hanem csak adaptálni ami már amúgy is benne volt a létező dslr-ekben)"Oscar bácsi meg nem gyütt"
-
gorgo
őstag
Az még egy érdekes kérdés, hogy -mivel tökéleteset ritkán alkotnak a gyártók- a két kompromisszum közül ki mit választana:
- megfelelő ergonómia + műanyag váz (pl. Pana G3)
- rossz ergonómia + magnézium váz? (pl. Oly e-m5)Tudom mindenki keze mást szeret, a példa rám vagyon szabva. Az esztétikumot direkt fel sem hozom...
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
Mercutio_
félisten
A szenzort kihagytad, pedig az elég lényeges szempont és abban is az Oly jobb, ugyanakkor az Af terén meg talán a kis gyösz Pana
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
.mf
veterán
Ha csak ennyi lenne a szempont, akkor inkább a jó ergonómia, még ha gyengébb is a váz -- mivel a vázak mostanában ritkán maradnak pár évnél tovább használatban, annyit meg talán még kibír.
Viszont vannak egyéb fícsörjeik, s megint eltérő, hogy kinek-kinek melyik mennyire számít. Nálam a gyenge fénynél kézből lőtt, hosszabb záridős képek miatt egyértelműen az E-M5. Valamint mellette szól még a szenzor, az időjárás-állóság, az Oly jpg-k -- ezek nálam mind szempontok, mindnek eléggé látom hasznát.
b.vr: ízlések és pofonok, szerintem az E-M5 egy kifejezetten szép, klasszikus kinézetű váz. Erről felesleges vitatkozni, valakinek vagy bejön, vagy nem.
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
jjeahh
nagyúr
First Nocticron image sample. And an intruiguing Gm1+Nocticron+Guinnes pic
nekem nem mintha bármit is mondana ez a "tesztkép" az üvegről, de a gm1-en érdekes
(#35267) b.vr szerintem az e-m1 is szokható lenne a robot-szerű felső rész nélkül, vastagabb grip-el, ezzel a Nocticron-al
[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
FEDman
addikt
válasz Gondwana #35259 üzenetére
"ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy immár nem csak a kép szélén fog vignettálni, hanem a közepén is"
Azért óvatosan az ilyen megfogalmazásokkal, mert még a végén valaki komolyan veszi és tényleg keresni kezdi, hogy a hybrid szenzoros gépekkel készült képek mennyire vignettálnak képközépen.
Természetesen ezeket a pixeleket a gép szoftveresen kipótolja így gyakorlatban már nem jelentkezik ilyesfajta veszteség. Persze lehet te is így gondoltad eredetileg, csak kicsit szerencsétlenül sikerült a megfogalmazás.
-
Schanyee
senior tag
Szerintem ez azért nem fair kérdés, mert ha a G3 jelenti a "műanyag" vázat, akkor simán azt választanám jó ergonómiával. Valahogy azt kézbe fogva sose éreztem gagyinak. Aztán ez tuti egyéni érzés, de amíg nem használtam a Pana G3-mat addig egy Canon 1100d-t sem éreztem gyenge műanyagnak, csak miután huzamosabb ideig G3-maztam, utána olyan hogy azt már nem szivesen használnám. Viszont volt már a kezemben magnézium váz is, kb 2 hétig használtam ~3000 kép, az meg pont a Canon fordítottja. Amíg használtam nagyon király volt, nem is akartam gyengébbet használni, de utólag meg megfordult a helyzet és nem lett olyan érzésem, hogy nekem arra igenis szükségem van. Ez végül is lehet a G3 érdeme is, ha nem tetszene maga a gép, akkor lehet most is magnéziumos vázra vágynék mert az majdnem garancia a profi gépre. Szóval műanyag és műanyag között is van különbség igen rendesen és ez amúgy is szubjektív. Aki éjjel nappal esőben szeretne fotózni, az nyilván az omd-t választaná.
-
-
FEDman
addikt
válasz jjeahh #35268 üzenetére
Ebből a sörös képből nekem egyenlőre az derült ki, amit gyakorlatilag vártam is, hogy a szinte unalmasan tökéletesre korrigált 75/1,8-cal szemben ennek kicsit körkörös lesz a bokeh-ja, amit én személy szerint imádok!
A GM1 + Nocticron meg egy igen ironikus párosítás. Egyszerre a legjobb és a legrosszabb váz egy ilyen obi alá. Egyrészt itt a méret-fogás-egyensúly kérdés, ilyen szempontból valószínű a GM1 a legrosszabb választás ehhez az obihoz. Más részről viszont az 1/16.000s-re meg jelenleg csak a GM1 képes, ami meg direkt jól jönne ehhez a fényerőhöz.
-
rbalint88
addikt
én nem váltanék G3-ról OMD-re az ergonómia miatt. régi, 12MP szenzoros gépről nehezebb kérdés lenne, ott talán lenyelném a békát, meg hát az egész nyilván pénzkérdés is.
attól is függ, milyen obikkal használnád, milyen körülmények között. ha hosszabb fixekkel vagy telével ,este, akkor az OMD stabija és szenzora talán megbocsáthatóvá teszi az ergonómia hiányát. nekem alapesetben nem hiányzik a stabilizátor, teléből meg ott a jó kis 45-150, ami alig drágább az olynál és stabi is van benne, azzal ez a probléma is meg van oldva.
szóval pénz kérdése, meg hogy ki mire akarja használni
na meg ott van az is, hogy ha lenne pénz OMD-re, akkor kerülne GX7-re, is az meg egyelőre mindkét kritériumnak megfelel -
ooooobi
senior tag
Valszeg lesz nemsokára egy G6om, első körben mit érdemesebb venni hozzá ha videóra és portrézásra is szeretném használni. Pana 20mm vagy oly 45? A videó talán fontosabb.
Más, sokan irják a nezten, hogy a fekete elég gyenge minőségű müanyag, olcsó hatású. Bár lehet ezt máshogy értik. Az ezüstel mi a helyzet, van valakinek ilyen?[ Szerkesztve ]
https://steamcommunity.com/id/ooooobi/
-
-
gorgo
őstag
válasz ooooobi #35275 üzenetére
Lesz hozzá kitobi? Mert ha igen, akkor a videód meg van oldva. Egyébként videó terén szorulsz a 45-tel a látószög miatt. Portréra tuti, de videóhoz nagyon szűk lesz. Ellenben ha a 20-ast veszed, akkor lesz egy jó általános mindenes obid. Arra kell majd figyelned, hogy videóban csak kézi fókusszal használd a 20-assal, mert a kistraktorral csak úgy jó videózni. AF mellett videó nem fog tetszeni az ziher!
[ Szerkesztve ]
"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"
-
.mf
veterán
"Reframing helyett olvasd el még egyszer gorgo posztját"Elolvastam. G3 és E-M5 volt a posztjában. Az E-M5 nem véletlenül:"- rossz ergonómia + magnézium váz? (pl. Oly e-m5)", valamint "a példa rám vagyon szabva" -- mivel E-M5-je van. Tehát elég tisztán az E-M5-ről volt szó.
Erre bedobtad az E-M1-et, aminek viszont nincsenek ezek az ergonómiai nyűgjei, mint az E-M5-nek; s márpedig az ergonómia vs. strapabíróság volt a fő kérdés. Tehát a kérdés szempontjából irreleváns. Ha már nekem mondod, hogy reframing.Á minek is írok bármit, csak egy 20-hsz-es flood lesz belőle, amiben kihozod, hogy úgyis neked van igazad, én meg még olvasni sem tudok...
[ Szerkesztve ]
Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
ooooobi
senior tag
Igen lesz kitobi, nem sokba jön ki igy most pont 40€ a diff a csupasz vázhoz képest, de ha visszamegy a normál árára akkor is csak 63€ra jön ki. Amúgy egy oly e330as Dual kitet használok vagy 7éve, most értem oda, hogy ideje lenne váltani. Ha az ezüst tényleg csak felületfestett akkor marad a fekete, de akkor mit értenek a neten az alatt hogy gyenge a minösége? Nem volt még kezemben, itt a MM-ban meg sajna csak G5 van kirakva azt megtapiztam, hogy tudjam mekkora méretre számitsak mert elégy lapát kezeim vannak, de jónak tünt.
https://steamcommunity.com/id/ooooobi/
-
rbalint88
addikt
válasz ooooobi #35282 üzenetére
"A G6, bár kissé kopogós műanyagburkot kapott (ennek ellenére remek minőségű a kivitelezés, az illesztések és az anyagérzet hibátlan)..."
pixinfon megdicsérik az építési minőséget, az anyagról semmi negatívot nem láttam.
Szerintem nem lesz gond vele
Ha meg annyira zavar, maximum veszel rá egy bőr tokot. -
jjeahh
nagyúr
válasz rbalint88 #35283 üzenetére
ehh, sicc pixinfo tényleg rengeteg ott a fura infó, szinte minden tesztben, spec.-ben van valami baki
nem tom, képekről nekem a pana g sorozat a g5-től tűnik normálisnak, persze kinek mi a normális, élőben meg nem tom...néhány helyen full műanyagot írnak, néhol a g5 előlapja fém, néhol meg a g3-é is az, sokak szerint meg érzetre műanyag, de mintha az előlap télen hidegebb, szal franc tudja...Studi: "Semmivel nem gyengébb, mint a CaNikon azonos ársávban elhelyezkedő vázai, sőt, szerintem azoknál bőven jobb is a minőségérzet"
hál'isten, csak ettől irtózom, meg a számomra fura kalapácskialakítástól...a stabimentes élet gondolom nem olyan vészes a kéttengelyes stabihoz viszonyítva...1/50 alatt nem igazán fotózok, azt meg kikapcsolt stabival is ki tudom tartani kistelével is[ Szerkesztve ]
Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG
-
Studi
veterán
válasz ooooobi #35282 üzenetére
Semmivel nem gyengébb, mint a CaNikon azonos ársávban elhelyezkedő vázai, sőt, szerintem azoknál bőven jobb is a minőségérzet. Azt viszont én is meg tudom erősíteni, hogy az ezüst festett része sérülékeny sajnos. Nekem G5 van, az eleje fém, a hátulja festett műanyag, utóbbiról nagyon könnyen jön le a dukkózás.
-
ijjen nincs
tag
Jelentem az EP-2 szenzorát bátorságomat összeszedve egy sima lenspennel tökéletesen meg tudtam tisztítani a ráragadt bizbaszoktól!
Ha már itt járok, megkérdezném, hogy nincs-e valakinek eladó 19mm-es Sigma obija?
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
Megnézegettem az xe1 teszted alatt készített képeket. Ott is látom ezt a taknyolást, hol jobban hol kevésbé pl. ezen érdekesen 'blurosodik' a termés. Meg egy jó monitoron 50%-os nagyításnál észrevehetően kicsit foltosak a színek, 100% nézetről nem is beszélve. Ha nem a lencse csinálja, (szerintem nem az) akkor a raw konvertere nem valami kiforrott. Ahol apró részletek vannak és nem különülnek el elég határozottan és nem homogén kőlap szerűek a dolgok ott elpacsmagolja a részleteket. De ha elég kontrasztosak az apróságok mint ezen, azzal azért jobban boldogul. Még az is lehet, hogy ennek köszönheti a kedvező alacsony zajú képeit, amiket (zajt) valójában eldolgozza. Cserébe a részletek szerintem nem valami tetszetősek.
-
eeXaa
addikt
...én is kipróbáltam ma, de ebben volt szufla
...nekem nem tetszett, nem én leszek a célközönség... számomra túl letisztult, egyszerű, puritán, és teljesen kényelmetlen, a G6 mellette egy kényelmes, testre szabhatóbb váz érzetét nyújtotta...
viszont kényelmes volt használni a felhajtható evf-t, amire nem számítottam..
...mindent egybevetve, inkább kivárom a G7-et... -
kenguru99
senior tag
válasz ijjen nincs #35287 üzenetére
Az index adok-veszek forumában hónapok óta árulnak egyet 35-ért.Elnéztem, 30-as amit árulnak.
[ Szerkesztve ]
-
.mf
veterán
Ez gyors volt -- gondolom sokak örömére: GM1 még meg se jelent, de már csökkent az ára, jelenleg 596 € az amazon.de-n.
Sajnos külön az obi nem csökkent, még mindig 349 €
Plusz még gyűjtöttek pár érdekes linket m43rumors-on:
P-L 25 vs Oly 45 mint portré-lencse Fredrik Gløcknertől
Stylus 1 review -- Imaging Resource és ePhotozine
stbFotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/
-
arn
félisten
Ez a gm1 nagyon piszkalja a fantaziamat. Ha kifuto lesz, majd veszek egyet egy 20as panaval.
A 12es oly szvsz csak rovid ideig marad nalam, inkabb veszek egy 14es panat helyette.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
Csak a merete miatt erdekel :-) vegulis akkora mint egy kompakt, es emiatt hasznalok mftt. Amugy marad az em5 egy jo idore, max a d610re cserelnem, de ez inkabb kutyuzes, mert nem lehet ra egy rossz szavam.
A 12 jo, csak nagyon nem eri meg az arat. Azt hittem jon vmi katarzis, de szvsz egy total atlagos kepminosegu fix, igy monitormeretben nincs az az ugras a jolsikerult 9-18hoz kepest, mint egy zoom-fix viszonylatban megszokott. Ennyiert mast varnek - szerencsere visszaveszi a becsi uzlet. Meg probalgatom majd, ha sut nap, de szerintem nem lesz rosszabb a 14es sem nagyon. Az legalabb olcso es kicsi, a fixsor meglesz.
Kepminosegre nalam eddig a 25os az etalon. A nyers kepek hangulata is ennel a legjobb. A 75os tuti meg jobb, de az a fokusztav nem erdekel.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Mercutio_
félisten
Nagylátón inkább a fényerő és az ebből eredő alacsonyabb ISO így jobb képminőség az előnye az F2-nek. meg amennyire rémlik a 12-es épp a látószög miatt nem tud akkora döbbenetet okozni még ha éles is mint mondjuk egy 45-ös.
Ha van fény, vagy a szenzor jól bírja a magas ISO-t akkor praktikusabb persze a 9-18 vagy az új 12-32Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
arn
félisten
válasz Mercutio_ #35299 üzenetére
9-18am volt, de nekem a vege keves, az eleje meg sok :-) kepminosegre ez volt a legjobb zoomom. Amugy az em5 stabijaval a kisebb kulonbseg szinte semmi... De a 12-32 azert mar f3.5. Azert tuti kiprobalom, ha lesz olcson idovel.
Most szimplan kell egy fixsor. Vegeredmenyben meg ha nem latok sokat a ketto kozott, akkor tokmindegy. Ennel belenagyitva is kisse sok az optikai hiba, foleg nyitva.
Nalam ugyis az ekv 35-50 a legnepszerubb.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest