Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Schanyee
senior tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Menj el egyszer a konkrét templomba egy próbára,nekem pont gx80 és 12-32 páros volt és bőven volt elég fény, még az ISO sem volt magasan.
-
Schanyee
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Azon átsiklottam, hogy em1 (pdaf)) volt a te hozzászólásodban, az előtte lévő alapján írtam, ahol em10 volt. Illetve a saját tapasztalataim alapján, amik messze nem a használhatatlan eredményt(80% fölötti éles fókusz) adták ha Panasonic volt ellentétben az olyval (90% éles háttér). Ezért meglep ha a pdaf is gyenge. Ha egy iparágnál ügyesebb/szerencsésebb vagyok azon nem fogunk összeveszni, lehet érdemes lenni a vázakat nem csak váltogatni hanem kiismerni is, ez sajnos nagyon általános trend, hogy nem a fotós a béna hanem a gép, azt könnyebb feldolgozni
-
Schanyee
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Érdekes megfigyelés, mert én végül pont azért váltottam vissza Panasonicra Olympusról mert az előbbi fényévekkel jobb volt.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Én nem a pixel kukkolásra gondolok, hogy a telefon elveri abban, erről részemről szó sem volt. Én azt említettem hogy a kit zoom helyett egy másik kit zoom nem fog sokat hozzáadni a végeredményhez, a fotók nem lesznek jobbak,pont ugyanazt tudja megcsinálni vele. Ha van egy fix azzal teljesen más eredményt érhet el.
Pár példa, exif infóval, mit tud egy 60k-s telefon, ami miatt nem látom értelmét a kit zoomnak. 2 tájkép, plusz két magas iso-s kép. Mivel a kit objektív elég szűk rekesszel bír, így a magas iso-s képek akár pariban is lehetnek.
[link]De hangsúlyozom nem akarok meggyőzni senkit és ez az egész felhasználás függő, a 25-os fix pont megteszi minden másra amire nekem a telefon mégse jó.
ez nem M4/3 téma,hanem általános. Az M4/3 ami talán a legjobb döntés volt a mérete és használhatósága miatt, mindenhová vittem magammal és nagyon sok olyan képet lőttem amiket mind a mai napig szívesen nézegetek. De az elmúlt fél évben elég sokat agyaltam hogy kell e nekem a fényképező, mert már csak a turista fotók mentek, semmi kreativitás, és így kiveszett az a plusz ami miatt szívesen néztem a képeim vissza. És egyre többet azt láttam hogy nem vittem a fényképezőt és nem is hiányzott. Csak egy pl a Google night sight felér a jó stabilizátorral, szoftverben nagyon jók.
Egyetlen dolog hiányzik, hogy telefonon nem törlöm a képeket és a Google nem nagyon támogatja az albumokat, így sokkal nehezebb később visszanézni és csak azt a 3-4 képet látni amik tényleg jók. Fényképezőnél ezt mindig megcsináltam.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nekem ep5 és gx80 +12-32 amivel van pár év tapasztalatom. Turista fotót amit azzal meg tudtam lőni minden megy telefonnal is. Ami nem megy az a kevés fényben mozgó célpont. Oda kell a sok fényerő, ezért maradt a fix 25mm. Plusz a nagy zoom (bár néhány telefonnal már ez sem gond) ami viszont nekem nem releváns.
Nyilván mindenki másra használja a gépet, ez fontos pont. -
Schanyee
senior tag
Szerintem nyugodtan felejtsd el a zoomot ha fotózni szeretnél, vegyél egy olcsó használt 20-ast vagy 25-ost a kit obi mellé és sokkal kreatívabb tudsz lenni, még sötétben is sokkal több lehetőséged lesz. A kit objektív simán kiváltható ma már egy közepesnél alig jobb telefonnal. Most adtam el 6 objektívet, csak a 25-os fixet hagytam meg. Turista fotóra használtam szinte csak a vázat, arra a mobilom is tökéletes.
-
Schanyee
senior tag
válasz
panoly
üzenetére
Esti fotózás hosszú záridővel neked mit jelent? Mert úgy rémlik azt mondtad gx80-ad van, abban a stabilizátor is nagyon sokat ki tud tartani. Vagy pl videók nálam 1080p-ben a 12-32-vel (duál IS) és mellé elektronikus stabilizálással szinte a lépéseket is kompletten eltüntették. Nyakamban a nyakpánt és előre kifeszítve tartom a kamerát és úgy az is pluszban segít.
-
Schanyee
senior tag
válasz
panoly
üzenetére
Szia,
Nekem ez vált be:
1 napközben 12-32, este 20mm vagy max ha sok embert fotóztam akkor volt fixen a 20. Nyaraláson sose kellett a nagyobb zoom.2 ehhez nem értek de vannak elmenthető presetek C1, C2 stb néven.
3 nekem egy olcsó Hama gorillapod van már legalább 6 éve és bár nem terhelem túl, de jól bírja. Az is igaz hogy nyaralásra azt se viszem. A cél nálam nem a fotózás hanem az élmény átélése, szóval legutóbbi 2 évben már csak 1 fixszel mentem nyaralni.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
Ja ezt benéztem. Na mindegy egy filccel lehet ezen javítani

-
Schanyee
senior tag
válasz
modulus
üzenetére
Csak egy tipp bármelyik vázat is választod. Automata éjszakai mód megkeresése helyett egy dolgot kell megjegyezni, nagyon jó a stabi. Átváltasz záridő prioritás módra és ha nem mozog amit fotózol, akkor simán tekerhetsz 1/5 vagy ha stabil a kezed az alá is. Sokkal jobb képet fog lőni mint bármilyen automata vagy mobil, a szükséges lépések meg ugyanazok mint mint ha automata módot akarna választani.
-
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
Ha eddig ment követő fókusz nélkül akkor valószínűleg nem lesz gond, a single fókusz nagyon gyors. Én úgy fotózom a kutyát hogy sorozat lövő módban van a kamera, a kutya fut felém vagy oldalra és én meg nyomom a gombot és követem a mozgását. Olympus volt régebben hajlamos a háttérre fókuszálni hiába volt kicsi a fókusz mező, lehet javították azóta, Panasoniccal sosem volt ezzel gondom
-
Schanyee
senior tag
Madarat nem próbáltam de szaladgáló kutyára teljesen jó volt a követő fókusz is pana gx80-on még szürkületkor is, kb 90%-os lett a találati arány. Mondjuk egy erdő fákkal tele lehet nehezebb terep a fókusznak, pláne hogy kisebb fókusz terület kell és lehet a háttér is jobban hasonlít a tárgyra. Többek között ezért váltottam vissza Olympusrol Panasonicra.
-
Schanyee
senior tag
válasz
padi68
üzenetére
Ízlés kérdése, én Panasonic-kal kezdtem, jött 3 év olympus majd visszatértem Panasonic-ra. Egyik váltást sem bántam meg. Oly színei jobbak ez így van, de a legutóbbi pana vázon még nem lőttem raw-ot, simán jó a jpg. A régi Panasonicok voltak inkább problémásak. Mint ahogy ami régen volt oly gyengeség azon is sokat javítottak. Nekem a video, a követő fókusz, a fogás és a menü miatt lett végül Pana. de ezekben is nagyon minimális már a különbség.
-
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Én Ep5-ön használtam, de nem jött be, túl nagy lett tőle a váz én meg pont a kis méretét szerettem.
-
Schanyee
senior tag
válasz
luckyboi82
üzenetére
Keress itt rá a nevemre, az utolsó hozzászólások egyikében van egy noname kínai amit Aliexpressről vettem. Az tölti nekem azt az aksit amit a váz nem tudott
-
Schanyee
senior tag
válasz
luckyboi82
üzenetére
Gyári aksi? Nekem utángyártott csinált sokszor ilyent hogy a vázban nem lehetett tölteni ha teljesen lemerült és csak villogott pirosan a led. Külső töltő megoldotta.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Mercutio_
üzenetére
Kicsit overkill a kérdésre, de most jött meg nemrég és tetszik, hátha segít f valakinek. Az aksikat még keveset teszeltem, az alapján okék. Ami bejött, hogy a konnektor fejen van 2 usb, tudok mellette egy telefont is 1 konnektorról tölteni meg a töltő is micro USB-s, így hordozható aksirol is mehet (mondjuk nem próbáltam, hogy elindul e a töltés, és most kölcsönbe van). Szóval így egybe jó a csomag. Ha valakinek ezek külön megvannak, akkor nyilván nem éri meg ennyit kiadni érte, de ha kell akkor nem olyan drága.
[link] -
Schanyee
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Amúgy ha már GX80 és aksi, én úgy jártam vele, hogy az utángyártottat ha lemerült akkor nem tudta tölteni. Sajnos mondjuk annak a minősége nagyon gyenge volt, így kb 100 fotó és 2 nap állás után lemerült, úgyhogy kb kuka. Szerencsére a régi pana g3 töltőjével tudtam tölteni, csak egy ceruzával kiékeltem, mert abba nagyobb aksi megy.

2 hetes nyaralás után most jött meg az új amit rendeltem töltővel együtt biztos ami biztos. Szóval nagy mák hogy ezt tudtam tölteni hordozható aksiról menet közben, mert a nap végét nem biztos hogy ki bírta volna.
-
Schanyee
senior tag
válasz
pandur99
üzenetére
Én csomót fotózok kutyát, ahol az oly sokat a háttérre állt be. Így hiába h volt amúgy elég gyors a követő fókusz, ha nem követett az esetek 80%-ában. Táj meg épület fotónál nem volt gondom. Embernél viszont nagy ritkán igen. A Pana meg simán leköveti és végig rajta marad pontosan,mindegy mit fotózok.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Ezért jók a használt vázak, ott nem buksz annyit, ha eladod. Én Pana-val kezdtem és szerettem meg a fotózást, aztán lett az oly aminek hiába tetszettek jobban a színei, a képei, a váz is imádni való volt, csak a fogása és a fókusz algoritmus nem jött be, emiatt egyre kevesebbet használtam. Minden mással 100%-ban meg voltam elégedve, videót nem lőttem. De végeredményben 3 év után vissza váltottam Panára, amikor kijött egy olyan váz (gx80> ami azt tudja kb amit az oly e-p5. Nem bántam meg, pont azt adja ami kell. De összességében a váltás egyáltalán nem fájt, minden cuccom ugyanolyan jó mindkét rendszeren. Örültem, hogy kipróbáltam az oly-t is, így már értem mennyit jelentenek nekem a színek és mennyit az összes többi

-
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
válasz
pandoukht
üzenetére
Tárgyfotózáshoz fényerős objektív? Nem igazán látom az összefüggést. Nem okoz csak problémát ha a tág rekesz miatt kicsi a mélységélesség? Lehet másak a terveid meg igényeid, alapvetően nagyon jó és sokoldalú objektív lehet a 25 1.7, de ha csak tárgy a fotózásod célja akkor arra a kit objektíven felül nem költenék. Azt is hasonlóan rekeszelve használnád, hogy az egész tárgy éles legyen.
Próbálkozz, a GX80-ban nagyon jó a stabilizátor, így elég hosszú záridőket is ki tudsz tartani ha nincs állványod (ami amugy tárgyfotóhoz fontosabb mint egy objektív). Plusz a Canon-hoz képest jobb a végeredmény magasabb iso-n is, így a záridővel is többet tudsz játszani.
-
Schanyee
senior tag
Nekem nagyon bejött, mind építési minőség, mind fotó minőségre. Ha tetszik a halszem effektus mint olyan akkor az obi is tetszeni fog.
Rég használtam már a Flickrt, de van rajta pár képem. Ahol görbül a tér az első oldalon, azok készültek ezzel. Meg a csillag húzós. [link] -
-
Schanyee
senior tag
válasz
t_a_m_a_s
üzenetére
Én korábban vettem OTB márkájút a Speedshop-tól, meg a Wpower-től egy másikat utángyártottat, a gyári kb 85%-át tudja stabilan, az árának töredékéért. Teljesen oké volt mindkettő. Talán annyi volt csak a zavaró, hogy a ha azt írta a kamera, hogy merül az aksi, akkor utána már jóval hamarabb lemerült mint a gyári esetében.
-
Schanyee
senior tag
válasz
csurgoi
üzenetére
Szerintem nagyon félreérted a problémát. Az a gond, hogy semmi kritika nem volt abban amit írtál, csak sima fröcsögés. Az hogy rokkant nyugdíjas vagy a téma szempontjából pont semmit nem ér. Amíg nem mutatsz arra példát, hogy mire volt kevés az m43 és mire lett volna elég a vágyott tükrösöd, addig annyi értelme van annak amit mondasz mint ha én azt mondanám két éve leamputálták a lábamat és hiába vettem egy nike futócipőt, az egy rakás kaki, az adidas jobb, mert jobb a dinamikája.
Ha mutatsz éldát, akkor azzal már lehet valamit kezdeni és nem alakul ki egy teljesen fölösleges sértődés a részedről, ami így olyannak tűnik mint az éppen kamaszodó kisfiú akinek nem megy egyből ami a szomszédnak megy és minden más a hibás csak épp ő pont nem. -
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Tegnap lőttem úgy 400 fotót vele, végig a folyamatos fókuszálást teszteltem. Szerencsére sokkal jobban használható mint az Oly. Így is messze nem tökéletes az eredmény, de olyan 50%-ban tökéletes a fókusz és 20%-ban még használható marad a kép (kicsit marad csak le a fókusz). Ez az oly 20%-ához képest elég nagy előrelépés, ott sajnos nagyon sokszor a háttérre fókuszált. A színei is eléggé tetszenek, de majd ott az lesz a nagy próba ha tájfotózást csinálok.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Schanyee
üzenetére
Na tegnap délután beszereztem egy GX80-at. A hétvégén próbálom majd rendesen kitesztelni, addig is megy az ismerkedés. Első tapasztalat, hogy a fogása határozottan jobb mint az E-P5-nek (bár még nem tökéletes, de azt nem is vártam a kialakítás miatt, oda G80 kellene) és a menühöz vissza kell szokjak, átszoktam az Oly-ra. A Tracking fókusz beállítás határozottan stabilabb, de ott sem volt még lehetőségem komolyabb tesztre. A fekete Oly 25mm 1.8-al elég jól néz ki a váz, majdnem mint az E-P5 a kis szürke Pana 12-32-vel.

Ja a firmware 1.0 még a gépen, rémlik olyan, hogy a frissítése megoldja azt, hogy a stabi behallatszik a videóba, ez remélem igaz, mert búgott rendesen.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Lassú Víz
üzenetére
Sosem volt DSLR-em, m43-al kezdtem a hobbi fotózást, úgyhogy az ottani megszokások nem fenyegetnek
Kipróbálom ezt a tapit, még annó Pana G3-nál próbálkoztam, ott mozgás követésére nem volt az ideális.80hun:
Tracking nekem sajnos nem jött be, mert viszonylag gyakran a rögzítés nem az igazi és utána könnyen elveszíti az alanyt. Kb 3 éve van meg, azóta fotóztam lassabb kutyákat, meg futó embereket főleg, az E-P5-nek a legjobb az arcfelismerés kikapcsolva, középső fókusz terület only és a célpontot tartom középen ezen a területen belül.Amit határozottan észrevettem, hogy míg a Pana az előtérben lévő dolgokra szerett fókuszálni, addig az Oly a háttérre. Ez igaz az S-AF-re is sajnos.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Balinov
üzenetére
Hm, akkor az a google lehetett, én nem törlök EXIF-et.
Ez Oly E-P5, C-AF és a legtöbbször az Oly 25mm f1.8-al készültek a képek, mert eddig azzal ment a váznak a legjobban a folyamatos fókusz. Meg általában kellett a fényerő a 1/400 és gyorsabb záridőhöz, így is lett 1-2 kép a kelleténél magasabb ISO-val. Meg sajnos az S-AF is általában a hátteret találta meg, középső kis fókusz ponttal miközben a kutya a kép közepén volt.
Ezért gondoltam, hátha az E-M1 Mk1 a PDAF fókuszával hátha gyorsabb.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Balinov
üzenetére
Nekem is 10% lett a siker arány, miután kikapcsoltam minden funkciót, csak simán c-af, semmi arc felismerés, tracking. Az érdekes az volt hogy kicsi középső fókusz mezővel és s-af mellett is nagyon sokszor a háttere fókuszált a gép. 😐
Mindezt úgy hogy előtte futókat sokat fotóztam és már tudom melyik objektív a legjobb milyen beállításokkal. Kutyára is tűnik a Pana G3 jobb volt, hiába idősebb jóval. -
Schanyee
senior tag
Sziasztok!
A frissítések után milyen az oly e-m1 mk1 fókusza sport fotózásra? Mostanában kezdtem olyant fotózni amire az e-p5 még single fókusszal is kevés. -
Schanyee
senior tag
Végre egy igazán hiánypótló obi [link], az f4-es kezdő nagyon faintos lesz
-
Schanyee
senior tag
válasz
flyer12
üzenetére
Szerintem kép minőségre mindig is nagyjából egy szint voltak az elején talán pana jobb is, aztán az omd-k megjelenésekor fordult kicsit a kocka, most meg egyenlőek. A különbség ami észrevehető inkább az abból adódik hogy az oly színei szembarátabbak sok embernek. Nekem g3-as vázam volt, ami jó régi már, nem volt gondom a színekkel, talán valósághűbb, az emberi bőrt leszámítva. utána oly vázam lett, kicsivel jobb (kivéve beltéri világításnál este az emberi bőr, ott sokkal jobb). Azóta kijött vagy 5 új generáció és mindig dicsérték hogy javulnak a színek. Szóval csak jó már az is.
-
Schanyee
senior tag
Amit én írtam az szerintem a raw-ba is beleszól. Nincs mindig kétszer annyi ideje az embernek egy képre, de valamit valamiért. Ha olcsón szeretnél éjszaka hosszú expóval fotózni és mindezt m43-mal, akkor legolcsóbban talán egy olympus e-m10-el jársz használtan, annak is sony szenzora van és van pár jó funkció pont ilyenekhez (csillagjárás), még azt is látod a kijelzőn hogy hol tart a kép akár 1 órán keresztül is.
-
Schanyee
senior tag
Amúgy két dologra érdemes odafigyelni:
A panasonic szenzorok nem annyira jók hosszú expóban, nem tudom a G7-ban Pana vagy Sony van-e, akkoriban elég sok Sony-t használt a Panasonic is. A linkelt kép E-P5-tel készült, abban Sony van.
A másik meg hogy a hosszú expós zajcsökkentés legyen bekapcsolva - mondjuk 30sec-es záridő mellett fotózol egyet és olyankor a fényképező lő még egy fotót azonos záridővel de zárt redőnnyel, hogy a szenzor zajt ki tudja vonni az elkészült képből. (asszem így működik)Szerk.:
Ez meg ISO 2500, de csak 1/8 záridő. Ami miatt ide teszem, hogy itt jóval kevesebb a színzaj ami a szenzor hibáiból ered.[link]Ez utóbbi tuti JPG-ben készült, az előzőre nem mernék megesküdni.
-
Schanyee
senior tag
válasz
mikrofon
üzenetére
Ezt a "nem nevezném keresztkompatibilisnek" dolgot annyira erőlteted, csak félreinformálod az embereket. Nem azért mondom, de az ilyen téves információkat lehet jobb lenne törölni egy szakmai fórumról. Gyakorlatilag nem igaz. Teljes megelégedéssel használok mindenféle kombinációban 5-6 éve vázakat és objektíveket, soha semmilyen hibával nem találkoztam. Az első generációknál volt (9 éve?), hogy az egyik kicsit lassabban fókuszált, de azt sokszor firmware frissítéssel is kiküszöbölték. A dual stabi hiányát nem nevezném kompatibilitási problémának...
-
Schanyee
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Csak azért nem gondolnám hogy P módban csinálják, mert ott az oly nekem mindig f13-at ad 1/100-as záridővel. Sajnos elektronikus első redőny mellett is néha olyan mintha totál shutter shock-os lenne a kép. Azért kis odafigyeléssel elkerülhető, csak nem értem miért így hangolták.
-
Schanyee
senior tag
válasz
t72killer
üzenetére
nem tudom mit vársz két fél éven belül kijött váznál különbséget, amikor a nyilvánvaló előrelépés amúgy sem itt fog történni, hanem a GH5-ben. Ha van is előrelépés, az csak épp akkora, hogy a marketing anyagokba beleférjen... mondjuk mint hogy nincs a szenzoron AA filter. A képminőséget épp javíthatja, de hogy észre veszed e a különbséget az kérdéses.
-
Schanyee
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
én ebből ezt így nem tudtam egyértelműen kivenni, de lehet reggel van még

-
Schanyee
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
ez az első elektronikus redőnyre honnan van amit leírtál? Nem csak ha teljesen elektronikus akkor van így? üríteni tud egyszerre a szenzor, csak kiolvasni nem
-
Schanyee
senior tag
Igen, a GX80-ban a stabi már elég jó, hogy ne kelljen drágább stabis pana objektívet vegyél. Jó példa erre még akár az Oly 45-150 amit elég olcsón szoktak adni és jó képet ad, csak a régebbi pana vázakra a stabi hiánya miatt nem ajánlott.
A 2.8-at nem tartom olyan nagy előrelépésnek a 3.5 helyett, de a profi zoom-oknak nem az a legnagyobb erényük. Ha csak épületet fotózol, akkor a stabi a lényeg, aranyat ér az ISO alacsonyan tartásához, nem kell oda fényerős zoom. Ha meg mozgó embereket, akkor esélyes, hogy este a 2.8 is kevés. Nekem legalábbis inkább az rémlik, hogy 1.7-et használtam 1/60-as záridő mellett 3200-as ISO-val
-
Schanyee
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Erre gondoltam én is. Amikor jött az első 16Mpixeles szenzor a 12 után, az mindenben javulás volt. Aztán jött az EM5, akkor már volt 16Mpixel előtte is, az érzékenységben hozott erősen javulást. Most is van 20Mpixel, de nem jobb számottevően másban, sőt... nem a megapixel a kevés. (igazából az ISO sem rossz, csak a fullfrém túl jó ebben

-
Schanyee
senior tag
A GX7 és a GX80 között a tesztek alapján kb semmi különbség nincs magas ISO-n. A d3300-at nem ismerem, szerintem kb azt jelenti, hogy ha a GX80-al lőtt képek minőségét 3200-as ISO-ig tartod elfogadhatónak, akkor hasonló minőséget kb 6400-as ISO-n kapsz a d3300-tól, szóval kb 1 fényértékkel lehet jobb.
Az obikat meg leírta más, hogy nem tudjuk mire használnád és mennyit költenél rá. Én fix obikat használok 70-80%-ban, hogy erőltessem a gondolkodást fotózás közben, plusz szeretem a képminőségben nyújtotta pluszt is. A maradék 20-30% meg turista fotózás a kicsi 12-32mm-essel napközben. Simán elégedett vagyok azzal is, amíg nem kell a kis mélységélesség és vagy rövid záridő esti fotózás miatt.
-
Schanyee
senior tag
válasz
jjeahh
üzenetére
Lehet én vagyok a béna, nekem g3-mal simán ment mozgó sirályokra is, vf-4el meg nem és az nem mellékesen a e-m1 kategória, nem e-m5 vagy 10. pedig itt van egy fókusz peaking is, igaz a zoom gombnak több az értelme. ezt a vázat nem a manuális obik+ mozgó célpontokhoz találták ki.
-
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
kicsit elment ez a beszélgetés, sztem hagyjuk ennyiben. nekem hasznos lenne a funkció, másnak nem. A konkrét döntés okait meg úgyse fogjuk megismerni hogy miért nem tettek eddig.
-
Schanyee
senior tag
De azért annyira nem is bonyolult, hogy ne lehessen megoldani ha meg akarnák. Nem kellene új technológiát kifejleszteni, kb egy boost konvertert kell illeszteni az usb tápja és az akksi közé.
DPReview írja amúgy, hogy lehet USB-re csatolva tölteni. A fórumán utána olvasva az már nem egyértelmű, hogy akkor is tölt e, ha mondjuk másolok róla képeket, az aksi jelző nem jelezte a töltést. Ami tuti, hogy ha le van merülve, akkor nem kapcsol be a gép csak usb tápról, kell neki külön töltés is.Szerk.: de nyilván a pénzügyön jól végiggondolták és kiderült, hogy darabonként 1,5 dolcsit meg tudnak a hiányával spórolni és mások se csinálják, akkor minek szívassák magukat vele

-
Schanyee
senior tag
Egész jónak tűnik ez a Pana GX80. Végül csak eljut oda a Pana, hogy megoldja azokat a hiányosságokat ami miatt inkább Oly-t vettem (pl a vázstabi) és megtartja azt amit szerettem a Panában (pl épp elfogadható markolata van). Már csak 2 dolog jut eszembe hiányzik amit sokszor használnék is,
használható ISO 256 000 és 10 000+350+ fotót bíró aksi és a rendesen kihajtható kijelző. Mondjuk az aksi úgy egész korrekt, hogy ha usb-re dugva töltődik, ez csak nekem új, vagy mostanában divat?Ha nem lesz komoly probléma a shutter shock akkor lehet lesz egy eladó Olympus E-P5-öm

-
Schanyee
senior tag
válasz
üzenetére
valamint a stabi,a sebesség (két kép elkészítése közötti idő) és a fogás is jobb az ep5-ben.

én legalábbis ezek miatt vettem az ep5-öt(nekem sem kell az evf). mondjuk nekem fogásra ez is épp a határon van. de hát így jár akinek kicsi váz kell.
sőt ha nagyon kötekedni akarok akkor a képminőség is jobb. lásd MLaca 54156-os hsz. -
Schanyee
senior tag
válasz
shouryuken
üzenetére
én e-p5öt választottam az em10-el szemben. Nekem előny volt hogy valamennyire meg lehet fogni és hogy jóval gyorsabb váz.
-
Schanyee
senior tag
Oké, akkor gyakorlatilag ugyanarra gondoltam én is, csak az én fejemben az ekvivalens fényerő nem tartalmazta a mélységélesség, zaj stb. dolgokat, hanem pusztán azt az egy dolgot, hogy azonos záridő és iso mellett mivel jön ki azonos expozíció. (ha jól veszem ki a többiek is erről beszéltek) Részemről ennyi, nem akarom hogy tovább menjen a vita, jó ez a fórum és fontos is, hogy legyen vita/beszélgetés a kritikus dolgokban, de ilyen apróságokon nem szabad személyeskedésbe át menni.
-
Schanyee
senior tag
nem akarom gerjeszteni a vitát, pusztán kíváncsiságból, meg hogy tanuljak mert nem értem. az ekvivalens fényerőt elmagyarázná nekem valaki hogyan értitek? vagy jó nekem vmi cikk is erről. mert nekem az él a fejemben, hogy az azonos f érték, azonos iso és zársebesség mellett azonos expozíciót ad rendszertől (váz és objektív egyaránt) függetlenül.
-
Schanyee
senior tag
-
Schanyee
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Ja amúgy én se használom, a gumit el is adtam azt hiszem, a fém meg fekszik a szekrényben már 1-2 éve

-
Schanyee
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nem tudom ugyanarról a két verzióról beszélünk, nekem volt ebay-ről egy állítható gumi meg egy fém is. Majdnem teljesen mindegy. Ha csak ezen az egy objektíven használod, akkor szerintem a fém jobb, mert kisebb, időt állóbb meg sokkal jobban néz ki. Ha van másik ugyanekkora szűrőmenettel rendelkező objektíved (ami több mint 20mm) akkor jó lehet az állítható gumis is, mert az meg kinyitható hosszabbra és akkor többet árnyékol.
-
Schanyee
senior tag
mindenki el van szállva az oly színektől és tényként kezeli, hogy az a jó, a pana meg szar. Nekem az a véleményem, hogy a pana a tényleg nem túl jóból évről évre sokat fejlődött és pár éve már simán jó. alapból valamivel realisztikusabb mint az oly. ezzel szemben a hozzászólások alapján az oly a legelső szenzorok óta visszafelé fejlődött (nem saját tapasztalat, csak pár vélemény).
szóval inkább már az a kérdés, hogy mi jön be jobban. a színesebb oly vagy a realisztikusabb pana. új vázat már nem nagyon kapni a régi 12Mpixeles értékelővel. azon felül meg jó és még jobb között kell dönteni, szóval az hogy mennyire jó a fogása és a plusz szolgáltatások már sokkal többet számítanak abban hogy mennyire fogod szeretni a vázat, ha a vásárlásod után több időt töltesz fotózással mint újabb cuccok vételével. -
Schanyee
senior tag
Oké, azért az úgy más, ha az alapokkal tisztába van az ember, akkor már ismered mit szeretsz fotózni, mik tetszettek/nem tetszettek a vázadban, az alapján nagyon sok vázat ki lehet zárni/előtérbe lehet hozni.
Nálam az utazás volt az egyik ilyen szempont (fapados gép pl). Ott az alap váz fér be mondjuk max a 12-32 és a 20mm-es obikkal nálam a táskába. Volt a legelején hogy az alap mft kitet (14-42) is otthon kellett volna hagyjam és csak az mentett meg hogy kaptam kölcsönbe egy 14mm-es fixet. Plusz nem is nehéz a cucc, az is számít, mikor egész nap a nyakamban/kezemben van, és egy objektív csere simán menet közben is megoldható, még megállni sem kell.
-
Schanyee
senior tag
azt ne felejtsd el, hogy a gx8 egy nagyon új váz a felső kategóriában,így nem csoda hogy nem vettek eddig olyan sokat belőle. ráadásul ott van a gh4 is mellette. ha a különbségeket leszámítjuk, akkor minden amit arra írtak az igaz erre is hellyel közzel. a g3-mat csak azért írtam mert nekem az volt, nyilván új vázak helyett nem azt ajánlanám.
a vázzal kapcsolatban még annyit hozzáfűznék, hogy a nagy áresés miatt az optimális stratégia az, ha veszel olcsón egy kb minimálisan még jó használt vázat (ez alatt azt értem hogy pl ha kell evf, akkor az mondjuk nyilván legyen benne, de mégsem kell csúcs vázat venni). azon nem buksz sokat. majd ezután ha megtanultad azt használni és tudod hogy neked mi kell akkor az alapján lépsz előre. pl nálam nem kellett az evf, de kellett a gyors sebesség, stb.
a mostani vázak között képminőségben meg nagyon kicsi a különbség(értsd az emberek 99%-a nem tudná megkülönböztetni melyik melyikkel készült), így az egyik legfontosabb dolgot ki is tudod pipálni. a funkciók eltérnek, de elsőre magát a fotózást kell megtanulni, mert anélkül lőhet az ember milliós géppel is, akkor se lesz jó. bocs ha ez a tudás nálad már megvan, nem tudom mi a háttér sztori.A véleményem úgy kezeld, hogy totál amatőr vagyok. amikről itt a többiek beszélnek vakuzás téma, 1600-as iso-n túl zajos a kép és társaik engem teljesen hidegen hagynak. sose vakuzok, mert nem szeretem a végeredményt amit úgy kapok még plafonra villantással is csak ritkán szórakozok. meg mint írtam nekem a 6400-as iso is még elmegy.
Új hozzászólás Aktív témák
- CES 2026: Látható gyűrődés nélküli hajlítható kijelzőt hozott a Samsung
- Projektor topic
- Házimozi haladó szinten
- Okos Otthon / Smart Home
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- EAFC 26
- Mini-ITX
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen processzort vegyek?
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 Ti 8GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- Keresek Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21 FE
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3972
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)