Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#33701) jmakk


jmakk
őstag

Itt látom a Sony A7 értelmét. Ugyanis használhatod NEX obikkal krop módban. Így 10MP-es képet kapsz. Viszont FF méretű pixeleid és ISO tulajdonságaid vannak! Nekem megmozgatta a fantáziám (persze nem nyitóáron). Ha kirándulni megy az ember, rádob egy NEX 16-50-et és így egy méret egy Pana G5 + PZ kitobival. Viszont ha akarom tehetek rá FF obikat is. Szóval így, hogy meghagyták az E-bajonettet, én látok fantáziát ebben a gépvázban.

[ Szerkesztve ]

(#33702) .mf válasza jjeahh (#33683) üzenetére


.mf
veterán

Első ránézésre nagyon jajj, alaposabban megnézve is jajj, viszont: a legdurvább esetek ultra-széles nem-natív obik: egészen 12 mm-től (!! nálunk az 6 mm lenne!) kezdve 28 mm-ig; sajnos még utána is, de már kevésbé, megmarad valamennyi vignettálás a legszélesebb rekeszen. Kivéve a saját 28-70 kitobi, az csak 28-on vignettál kicsit. Gyanítom, hogy ezek nyers fájlok a gépből semmi korrekció nélkül -- ott pedig a m4/3-os gépek is vignettálnak (igaz, ennyire talán nem).

Reméltem, hogy az A7-ben a nem-teljesen magnézium ház és a széleken optimalizált mikrolencsék hiánya nem lesz annyira fájó hiány, amikért a hibrid AF és alacsonyabb kezdőár kárpótolni tudna. De ezek szerint mégiscsak erős kompromisszum...

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#33703) b.vr


b.vr
őstag

Nem szabad összekeverni a (1) tükörnélküliséget és a (2) új rendszert.

A tükörnélküliség önmagában csak egy technikai kérdés, és azért lesz már középtávon is szinte kikerülhetetlen, mert egyszerűbb, olcsóbb zárszerkezetet eredményez.

A nehezebb ügy az, amikor egy új rendszernek kell felépülnie egy olyan piacon, ahol (1) van két órisászereplő, talatmas múltbeli és meglévő részesedéssel (2) a piac pedig amúgy is zsugorodik.

Az A7 topicban már írtam, én úgy képzeltem hogy a CaNikon megvárja mire jut a Sony a milc FF-mel, kiforrják magukat a gyermekbetegségek, és mire elkezdene legalább alapvetően, minimális szinten felépíteni a _rendszert_*, akkor majd szépen kihozzák a maguk megoldását, amelyik elfogadható sebességgel kezeli a meglévő hatalmas objektív-parkot (és persze lesznek natív fejlesztések is, amikor abból valami előny származik (kisebb/olcsóbb/jobb lehet)

(* : és pont ezért ábrándultam ki még a bejelentés előtt, amikor kiszivárgott hogy oké hogy kevés lesz a natív objektív (ezt lehetett tudni) nadehogy az egyetlen fényerős normál látószögű fix az 1000 dollár/euro nagyságrendben legyen... :( )

Aztán Thom Hogan hazajött a szafariról és mivel volt ez a sok friss bejelentés meg amúgy is internetelvonási tünetei voltak :) napi rendszerességgel írt akár több rövidebb-hosszabb bejegyzést. Ami nekem különösen tetszett az ez volt (ironikus módon pont az egyik "legunalmasabb" bejelentés kapcsán)
Nikon Drops the D5300 On The Market. Thud.
Ha igaza van amiket ott fejteget, akkor mindez sokkal hamarabb bekövetkezhet, akár már jövő év elején, a belépő kategóriában (mint kezdtem, a tükörnélküliség önmagában olcsósítást jelent, nem egy új rendszert), a D3300-zal.
Szóval nekem ez a "DSLR-to-Mirrorless transition starting at the bottom" (ráadásul DX) még meggyőzőbb, mint hogy majd full frame-en történjen mindez, és akkor nem pár év múlva, hanem könnyen _lehet_ hogy már jövő év elején.

Egyébként én "csak" nagy méretű objektívválasztékot (ahol mindenre van alternatíva, attól függően mennyire fontos/mennyi pénzt ér meg nekem, tudjak választani) szeretnék és a hibrid AF előnyeit, versenyképes áron, hogy melyik gyártótól, az nekem már édesmindegy.

Tök szubjektíven (a végére is hagytam) "kis szenzorban" számomra a m43 az "elég jó" rendszer, semmi alternatívát nem látok amire váltanék (ha nulláról kezdeném akkor sem, főleg nem a 9-18, 25, 45, 60 birtokában. Nem is a váltást, hanem a bővítést tervezem).
FF-ben viszont (ez már ebből a minimális infóból is látszik amit eddig az objektívekről lehet tudni (választék és ár... akkor még ezt a lilulás/vignettálás dolgot elő sem veszem) egyelőre a Sony nekem nem lesz pálya. Persze mirrorless FF sajna másban még nincs, de ha mondjuk jövő év közepén veszek mondjuk egy D600/610-et egy fényerős 50essel és 85össel, akkor azzal a két üveggel már elindultam egy irányba, ahonnan nagyon alapos indok kell hogy visszaforduljak (ennek azért van tanulsága, mert ez viszont nem valószínű hogy egyedi eset)

Persze piaci értelemben a kérdés majd az lesz, hogy tömegükben is jelentős vásárlói csoportok hogy fognak dönteni. Én megértem hogy új rendszert nem könnyű indítani, és persze van ígéret hogy viszonylag gyorsan bővül a rendszer - de egyúttal azt is gondolom ennél rosszabban azért aligha startolhattak volna (megintcsak az _egyetlen_ fényerős 50esre (55ösre) gondolok, 1.000 dollár/euro magasságában)

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#33704) schawo válasza jmakk (#33701) üzenetére


schawo
titán

Nem, egyáltalán nem lesznek ff iso-jellemzői crop módban.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33705) Lassú Víz válasza schawo (#33704) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Miért? Az elemi pixel nem megy össze és gondolom a szenzor egyéb fizikai jellemzői sem fognak változni. Így a fényérzékenysége, zajossága sem.

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33706) fattyu válasza schawo (#33704) üzenetére


fattyu
veterán

öhm... de

a hülyeséget, az embereket, a dugót, az időjárást, a késést, és a várakozást leszámítva szinte mindent jól viselek

(#33707) jjeahh válasza .mf (#33702) üzenetére


jjeahh
nagyúr

[link]...nem tudom na, van akinek ez vállalható kompromisszum közel 3000 dodóért is, elhiszem (kb ennyi lehet az a7+55mm ára), de engem, egy g3+panaleica 25-el is zavarna

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#33708) jmakk válasza schawo (#33704) üzenetére


jmakk
őstag

Jogos a kérdés, miért nem?
Elvileg kétféle módon használhatod.
A gép kivágja neked a kroppot, vagy megkapod az eredeti képet vinyettával együtt és majd magadnak kivágod.
Komponálás szempontjából az elsőt jobbnak tartom, viszont a másodikat használva, lehet kapsz kicsit több értékelhető megapixelt.
De a szenzor mögötte mindkét esetben ugyanaz lesz.
Kíváncsian várom, a tesztképeket, mikor rácsavarják majd a 16-50-et.
Elvileg a kisebb pixelsűrűségen talán még jobban is teljesít, mint NEX5-6-okon.

(#33709) b.vr válasza jmakk (#33708) üzenetére


b.vr
őstag

kb. azonos technológiát feltételezve a nagyobb pixelméret (=nagyobb "kapacitás") a dinamika szempontjából jó, a zaj szempontjából viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, mert a nagyobb sűrűségen meg finomabb a zaj eloszlása, "minősége".

(nem tudom technológiailag a nex6 szenzorához képest mi a helyzet. De hát úgyis lesz következő generációs aps-c nex/alpha )

Mondjuk ez (legalábbis szerintem) nem túl gyakorlati kérdés, én nem hiszem hogy tömegek vennének azért FF vázat 1600-1700 dollár/euróért hogy aztán majd főként croppolva használják.

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#33710) schawo válasza Lassú Víz (#33705) üzenetére


schawo
titán

Azonos látószöghöz tartozó gyútáv kisebb, a blendenyílás, ami a fényt átengedi, pedig a gyútáv hányadosa. Tehát azonos f-érték mellett a kisebb blendén kevesebb fény jut át. Ami kis előny van, az a kicsit kevesebb pixelmennyiségből adódó kevesebb vak terület. De ez csak az fé töredéke a leméretezett képhez képest.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33711) jmakk válasza schawo (#33710) üzenetére


jmakk
őstag

Nem akarok hülyeséget írni, mert nem vagyok biztos a dolgomban.
Az ugyanazon gyútávhoz tartozó azonos számú (pl. f2.8) blendenyíláson át bejövő fény egyik esetben egy APS-C méretű érzékelőn terül el, a másik esetben meg egy FF méretűn. Ez nem számít?

(#33712) schawo válasza jmakk (#33711) üzenetére


schawo
titán

1. Nem jut oda fény, akkorát vignettál az objektív.
2. Ha jutna, akkor sem venne részt a képalkotásban, mert vagy a váz, vagy te kézzel levágod.

NEX obival pont úgy viselkedik, mint egy túlméretes, túlárazott NEX váz.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33713) jmakk válasza b.vr (#33709) üzenetére


jmakk
őstag

Nyilván nem a kroppolási lehetőség miatt vennék az emberek. :)
Lényeg, hogy van egy FF gép, amely mérete egy palacsinta obival az értelmesen hordozható kategóriában marad. Igaz APS-C módban. De CaNikon vonalon ezt nem tudod megtenni, mert a gépváz az bazinagy.

(#33714) b.vr válasza jmakk (#33713) üzenetére


b.vr
őstag

egyrészt nem a váz mérete az igazán fontos hanem amikor elkezdni valaki bepakolni a FF üvegeket, általában attól lesz nagy/nehéz a rendszer, de másrészt továbbra is azt mondom hogy az számomra teljesen életszerűtlen felvetés, hogy a "kis méret" miatt valaki elkezdjen croppos módban lövöldözni egy 1600-1700 dollár/eurós FF géppel. Akkor miért nem egy apsc nex-et visz magával? Az ne legyen már előny hogy cropplolva rá tudsz tenni üvegeket (na nem mintha már az aps-c nex.nek is nem épp a kellő objektívpark lett volna a legfőbb problémája, mint az itt (is) rendszeresen kitárgyalásra kerül)

[ Szerkesztve ]

"Oscar bácsi meg nem gyütt"

(#33715) Lassú Víz válasza schawo (#33710) üzenetére


Lassú Víz
őstag

Viszont az a kevesebb fény kisebb területen oszlik el. Ezért tud egyforma lenni az érzékenység, záridő, rekesznyílás hármas ugyanolyan fényviszonyok mellett minden gépen.
Vagy valamit félreértek? [link]

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33716) Mercutio_ válasza b.vr (#33703) üzenetére


Mercutio_
félisten

Izé... ha már amin megy a rugózás a szotyi topicban már kifejtetted nem lehetne ide csak linkelni...?

A nagy elmélkedést lehetne azzal is kezdeni, hogy a teljes dslr piac mekkora hányadát jelentik az FF vázak, lehet, hogy kiderülne marginalis sávról megy az elmélkedés.

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33717) schawo válasza Lassú Víz (#33715) üzenetére


schawo
titán

A kisfilmesből vágott APS-C képkocka mérete és a vágatlan APS-C képkocka mérete azonos, tehát a kevesebb fény pontosan azonos területre érkezik meg.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33718) MrChris


MrChris
nagyúr

hű micsoda próféciák vannak itt!

(#33719) Freddy76 válasza Mercutio_ (#33716) üzenetére


Freddy76
addikt

Na, ezért kellett hazamenni? :P

Köszönöm a talit a fórumtársaknak, remek sör, remek emberek társaságában remek szóakozás, de azért a nikon topikba ne írjátok le, hogy veletek találkozgatok :D . Még a végén kitagadnak.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#33720) schawo válasza Freddy76 (#33719) üzenetére


schawo
titán

Egy ilyen cuki bocit? Á, sosem tennének ilyet :D

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33721) Mercutio_ válasza Freddy76 (#33719) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ezt még mobilról a villamoson pötyögtem be, fejfájással keltem szerintem a hermelin a ludas :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33722) gorgo


gorgo
őstag

Ahoj Poplacsekek!
Fincsi volt a tegnapi sörike, a társaság is jó volt ,és lehetett tapizni jó pincérnő popsikat üvegeket.

Azok kedvéért akik nem jöttek a felhozatal:
hajlítottuk a teret Samyang 7.5mm halszemmel;
Tamron 125mm/f2.8 adapterezve;
Oly ZD 12-60mm/f2.8-4 adapterezve AF-fel;
Canon FD 50mm/f1.2 adapterezve;
és a "szokásos" pana/oly k 17-es 20-as, 25-ös 45-ös fix, pana 40-150zúm
Vázak: néhány G3; omd; E-P5; PM1
AF-es makró közgyűrűsor.

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#33723) MLaca válasza gorgo (#33722) üzenetére


MLaca
őstag

kinek van e-p5-je?

http://mlzphoto.hu/

(#33724) Mercutio_ válasza MLaca (#33723) üzenetére


Mercutio_
félisten

macskafarok

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33725) Freddy76 válasza MLaca (#33723) üzenetére


Freddy76
addikt

Jajj, basszus, az a leggyönyörűbb fényképezőgép a piacon jelenleg. El akartam lopni, csak dagadt vagyok, és lassan futok.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#33726) .mf válasza Freddy76 (#33725) üzenetére


.mf
veterán

Az ügyvédet hallottuk ;]

Nagyon jó váz, de nekem továbbra is hiányzik az EVF belőle. Külsővel pedig már nagy, s az árát is megdobja. Pedig ha lenne benne EVF (bal felül, á la NEX, GX7), E-M5 helyett azon gondolkoznék, hiába tetszik formára még mindig sokkal jobban az E-M5...

Köszi a talit, és a lehetőséget, hogy élőben megnézzek és megtapizzak pár vázat és obit :R

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#33727) TayRol válasza .mf (#33726) üzenetére


TayRol
veterán

Egyetértek.

(#33728) Studi válasza gorgo (#33722) üzenetére


Studi
addikt

Volt pl3-unk is. A tamron meg a klasszik 135 volt, nem? Amúgy nagyon jól néz ki az az obi, egész egyedi formája van. :-)

Tényleg jó volt a hangulat, meg a sör is. :)

(#33729) Mercutio_ válasza Studi (#33728) üzenetére


Mercutio_
félisten

Akkor legközelebb ha pivo-ról beszélünk remélem mindenki ide fog jönni, nem a nyugatihoz :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33730) n.andras74


n.andras74
aktív tag

Szuper lett az új hullám…Gyereknek megy a mese Samsung HD TVn én pedig fórumozok…:-)

Ezt az új OS X Mavericks értettem csak rossz topikba ment…

[ Szerkesztve ]

http://www.flickr.com/photos/50232526@N08

(#33731) gorgo válasza Studi (#33728) üzenetére


gorgo
őstag

Volt az is, és elírtam, 135mm-es volt.
Ja és még valami, amit tudtam szlovén Samyang ár, azt is rosszul mondtam, ugyanis a sok nézelődés elvette az eszemet (és volt benne olyan is hogy beleláttam, hogy annyi). Szóval az nem 60 hanem 74k huf, csak vmi miatt dollár árfolyammal számoltam és nem ojróval :( A legszebb, hogy el is hittem :U

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#33732) gorgo


gorgo
őstag

Nem elfelejtettem megkérdezni (/megnézni): van a 17-es olyn távolságskála a manuál fókusz mellé? Komolyan bejött az az obi :-/ pedig nagyon nem kéne...

Illetve, belinkelné valaki azt a szenzortisztítót, amiről beszéltünk? THX!

[ Szerkesztve ]

"Lehet az olaj keletről jön, de a szabadság mindig nyugatról érkezik"

(#33733) Mercutio_ válasza gorgo (#33732) üzenetére


Mercutio_
félisten

Lenspen sensor cleaner.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#33734) Studi válasza gorgo (#33732) üzenetére


Studi
addikt

És a 25-ös mellet jól megfér, több a létjogosultsága a tatyóban, mint a 20-asnak. :-)

(#33735) TayRol válasza Studi (#33734) üzenetére


TayRol
veterán

Akkor akinek felesleges a huszasa az eladhatna nekem (egy negyvenotossel együtt), égen-földön nincs eladó példány egyikből sem.

(#33736) scarabaeus válasza TayRol (#33735) üzenetére


scarabaeus
őstag

Épp most keletkezett egy 20-ast eladó hsz. az indexen.

Quoth the Raven "Nevermore."

(#33737) MrChris válasza TayRol (#33735) üzenetére


MrChris
nagyúr

Sőt szinte kettő is! Bár inkább csere az egyik.

(#33738) TayRol válasza MrChris (#33737) üzenetére


TayRol
veterán

Zsír, köszi, írtam nekik.

(#33739) Studi válasza TayRol (#33738) üzenetére


Studi
addikt

Hint: index Severian = ph Gorgo :)

(#33740) TayRol válasza Studi (#33739) üzenetére


TayRol
veterán

Nem tudtam. Látszik, hogy vele még személyesen nem találkoztam. :))

(#33741) .mf válasza TayRol (#33735) üzenetére


.mf
veterán

Nem most adtál el egy huszast pár hete? :))

Fotóim és kalandjaim a világ körül: https://www.facebook.com/fmartinphoto/

(#33742) TayRol válasza .mf (#33741) üzenetére


TayRol
veterán

:DDD az már rég volt.

(#33743) schawo válasza TayRol (#33742) üzenetére


schawo
titán

Múltkor megszóltam Freddyt, hogy úgy ugrál a rendszerek között, mint megkergült kecskebéka a jégesőben. Ő persze rögtön hárította is tovább a kritikát rád. Asszem valóban te jobb céltábla lettél volna :D

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#33744) Freddy76 válasza TayRol (#33742) üzenetére


Freddy76
addikt

Hű, bammeg, téged nem igazán tudlak követni. Szakembernél voltál? Mit mondott? Akarsz beszélni róla?

:DDD

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#33745) TayRol válasza Freddy76 (#33744) üzenetére


TayRol
veterán

Ja, mostanában kicsit labilis vagyok. Biztosan a gyerek miatt van...

(#33746) Lassú Víz válasza gorgo (#33732) üzenetére


Lassú Víz
őstag

De van ám!

A mérnökkel már egy órája vitatkozol valamin, mire rájössz, hogy ő ezt élvezi.

(#33747) MrChris


MrChris
nagyúr

valaki kipróbált saját kezűleg speedboostert vagy lens turbót?

(#33748) szaby_gyerek válasza MrChris (#33747) üzenetére


szaby_gyerek
tag

Nexen próbáltam lens turbót egy manuális objektívvel (50mm f1.4). Minőség romlást nem okozott, de a régi manuálisnak alapból megvolt a saját képi világa. Egy negatív tünetet okoz: "elferdíti" az élesség síkját. (erre biztosan van rendes kifejezés, de most képtelen vagyok értelmesen beszélni)

(#33749) Gondwana válasza szaby_gyerek (#33748) üzenetére


Gondwana
addikt

Tilt-shift objektívek tilt-képessége az élességi sík ferdülése.

... megy a csiga hazafelé ... (One World One Dream One More Thinkpad, Please [ o] )

(#33750) MrChris válasza szaby_gyerek (#33748) üzenetére


MrChris
nagyúr

nekem is a tiltshift jutott erről eszembe. Akkor az obi volt ebben a ludas... Fényerőben volt javulás?

Útvonal

Fórumok  »  Digitális fényképezés  »  Micro Four Thirds (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.