Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-02-08 20:34:45

LOGOUT.hu

Milyen kompakt digitális fényképezőgépet?
Mielőtt kérdezel, olvasd el az összefoglalót!
Figyelem! A kompakt fényképezőgép és bridge kategória gyakorlatilag megszűnt. Az ajánlóban szereplő gépek 6-7 éves modellek.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#54651) scarabaeus válasza pandur99 (#54649) üzenetére


scarabaeus
őstag

(Ezek szerint numerikus billentyűzeten vitték be, 2 és az 5 egymás fölött van :) )

Quoth the Raven "Nevermore."

(#54652) boogie84 válasza Tin_Shield (#54622) üzenetére


boogie84
veterán

Köszönöm mindenkinek a tippet, ha maradok ennél a kategóriánál akk Nikon 1 S2 lesz, még egy próbát teszek a nagyok irányába, hátha ismerős tud megbízható helyről szerezni 700D-t és egy 18-135-ös általános felhasználásra obit.
Köszi!

A sütiknek is szükségük van szeretetre.

(#54653) Soká


Soká
senior tag

Kedves Urak!

Egy picit off lesz. A kompakt fényképezőgépek videós képességei érdekelnének.
Egy barátom kért tanácsot, akinek tönkrement a régi miniDV kamerája és szeretne valami újat. Minőségi elvárásai igazából nincsenek, tehát az 50.000Ft körüli belépő kategóriás videokamerákat fogom neki ajánlani, de azért arra lennék kíváncsi, hogy ebben az árfekvésben mit tudnak videó terén a kompaktok? Mert neki már a 25.000Ft-os kis Samsung kompaktom videója is megfelelni látszik...
Tulajdonképpen csak azért akar venni egy rögzítőt mert van pár idős rokon, akit szeretne megbeszéltetni és megörökíteni őket. Tehát nagyjából az a kívánalom, hogy állványra teszi a gépet, elindítja és megy 30-60 percet különösebb változtatások nélkül. Ez azt is jelenti, hogy a hangminőség viszont számít, fontos a beszédérthetőség!

Érdemes a kompaktok terén nézelődni vagy videókamerát a videókamera boltból? :)

(#54654) Multibit válasza Soká (#54653) üzenetére


Multibit
veterán

Nincs tapasztalatom kompaktok videós képességeiről (én magam video kamerát használok erre a célra ;) ), de úgy tudom, hogy a fényképezőgépek max 30 percnyi videót tudnak egyben rögzíteni!

(#54655) cidalain válasza Multibit (#54654) üzenetére


cidalain
veterán

Igen, jogi okokbol.
Viszont jelen felhasznalas jellege miatt ez siman megoldhato, csak figyelni kell ra, es uj felvetelt inditani 30 perc kornyeken.

>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<

(#54656) Soká válasza Multibit (#54654) üzenetére


Soká
senior tag

A 30 perces korlát (jó ha ez jelenti a korlátot és nem mondjuk a 4Gb-os fájlméret...) jelen esetben tényleg nem vészes korlát. Mondjuk egy 31 perces zeneműnél már igen :)
Néhány éve még egyértelmű volt, hogy videózni videókamerával érdemes, de mára talán változott a helyzet. Itt van például ez a kis kompakt milc:
http://www.arukereso.hu/digitalis-fenykepezogep-c40/nikon/1-s2-11-27-5mm-p229995405/
Itt egy videó vele:
https://www.youtube.com/watch?v=iFOZuv32cnM

Nyilván nem lehet vele olyan finoman zoomolni, talán az autofókusz is döcögősebb, de nem tudom...

[ Szerkesztve ]

(#54657) cidalain válasza alázógyík (#54650) üzenetére


cidalain
veterán

na bumm, ahogy sejthető volt. most már 120-ért adják :)

>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<

(#54658) alázógyík válasza cidalain (#54657) üzenetére


alázógyík
őstag

Várható volt. :B

(#54659) hito válasza Éne (#54643) üzenetére


hito
nagyúr

Nálam van best buy áron ilyen gép :DDD

Privátban nincs szakmai kérdés, vélemény, arra a fórum való.

(#54660) Belabaa válasza pibácsi (#54642) üzenetére


Belabaa
tag

Pibácsi arról mi a véleményed, az LX100-as annyival jobb gép az LX7-hez képest amennyivel drágább?
Itt most kizárólag a kép minőségére gondolok, nem a plussz szolgáltatásokra (pl. EVF).
[ISO 1600-3200] nem igazán gyakorlatias példák.

[ Szerkesztve ]

(#54661) lamajoe


lamajoe
tag

Sziasztok!
Nagyon amatőr kérdésben kérném a segítségeteket.
Semmi fényképezős tapasztalatom nincs, de már nagyon régóta foglalkoztat a gondolat, hogy elkezdek amatőr, hobbi szinten kattintgatni, így rászántam magam, hogy vegyek egy bridge gépet - csak még nem tudom milyet, ebben kérném a segítségeteket.

Ami a pénzt illeti, mindennel együtt max. 140K amit rászánnék (pót akksival, tokkal, stb).
Mivel pontosan még nem tudom mivel fogom a legtöbb időt eltölteni, egy all-around fényképező kéne. Szeretnék vadállatokat fotózni a természetben, szeretnék főleg nightlife képeket csinálni kivilágított nagyvárosokról, esetleg makróznék is néha, és mindenképp vinném ki nyáron 1-2 fesztiválra boldog külföldieket fotózni. :D Tehát kb. mindent tervezek csinálni vele első körben.

Elég bonyolult mi? Hát, lesz ennél rosszabb, ugyanis van még egy igényem: nagyon fontos, hogy a gép alkalmas legyen jó minőségű videózásra, főleg vlogolásra, tehát kéne fullHD, kiflippelhető screen és egy mikrofon bemenet.

Mit tudnátok ajánlani nekem?

Engem első blikkre eléggé megnyert a Canon Powershot SX60 HS. Nagyon tetszik a 65x-ös optikai, és szerintem kihasználnám, de egy kicsit félek, hogy a nagy zoomképesség kis parasztvakítás, és azt leszámítva annyira nem jó a gép. Az is elbizonytalanít, hogy már kb 2 éves technológia.

Mik ma a best seller all-around bridge gépek 100k körül, amikhez még annyira nem kell érteni, de jók arra, hogy az ember megtanuljon velük mindent a fényképezésről?

Remélem nem nagyon pofátlan a kérdés, és tudtok majd segíteni! Előre is köszi!

Joe

(#54662) Multibit válasza lamajoe (#54661) üzenetére


Multibit
veterán

Huh!
Olvass vissza és gyere vissza újra! Remélem, addigra leesik számodra is, hogy vagy az igényekből kell visszavenned, vagy a büdzsét kell megemelned. Sötét kályhacsöves bridge felejtős!

(#54663) szenesember válasza lamajoe (#54661) üzenetére


szenesember
aktív tag

Az ilyen nagy zoomos gépek csak arra jók, hogy pocsék képeket készítsenek távoli dolgokról. A 30+x-os zoom-okat el lehet felejteni, ha kicsit is számít a minőség. (Egyébként pedig mindenképp kompromisszumot kell kötni.)
Ha nagy zoomos bridge, akkor az FZ200 határeset, ezen kívül nincs ajánlott gép, csak felső árkategóriában. (Panasonic FZ1000, Sony RX10)
140e körül én az Olympus Sylus 1s-t ajánlanám, egész korrekt mindenes gép.

(#54664) pandur99 válasza lamajoe (#54661) üzenetére


pandur99
aktív tag

Nézd meg első körben a Panasonic FZ200-at!
Az éjszakai fotózáshoz kell egy állvány is.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54665) lamajoe


lamajoe
tag

Köszönöm a gyors és számos tippet mindenkitől!
Első körben akkor szerintem az FZ200-nak fogok utána járni, a 90k körüli ára is barátinak hangzik teljesen.

Esetleg ha van valami tippetek, hogy kezdő létemre bridge mellé majd milyen alapműnek számító könyvet lesz érdemes megvenni, azt is nagyon szívesen fogadom! Mégegyszer köszönöm!

(#54666) vond válasza lamajoe (#54661) üzenetére


vond
MODERÁTOR

Ilyen célokhoz az FZ200 tökéletes választás. És most nem hazabeszélek. :)

Más géptől szerintem nem is kapod meg mindazt, amit felsoroltál. Egyedül a szenzor aprócska (mint a többi 100k környéki nagyzúmos bridge gépnél), de itt legalább kompenzál a 25-600mm konstans f/2.8-as lencse, nem is keveset (főleg tele állásban). Van kihajtható kijelző, mikrofon bemenet, elég jó 50p FullHD videó, tartós akksi, vakupapucs, kényelmes fogás, sok manuális beállítás, stb.

Pótakksi 3-4k körül beszerezhető külföldről, memóriakártyát is érdemes inkább onnan rendelni. Táska és állvány is kapható már párezerért (nyilván nem profi darabok). Így a 140-be belefér minden, akár még egy mikrofon is.

A könyvvel kapcsolatban pedig keress rá Graham Houghton oldalára. Nagyon jó írást készített az FZ200-ról (is).

Ha kell, én is tudok saját fotókkal, videókkal szolgálni. Épp most áprilisban lett két éve, hogy használom, teljes megelégedéssel. :K

[ Szerkesztve ]

VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT

(#54667) Soká válasza lamajoe (#54665) üzenetére


Soká
senior tag

A legelső alapmű, amit érdemes elolvasni:
nem a fényképezőgép teszi a fotóst!
Tehát hiába veszel akármilyen fényképezőgépet, attól még nem fogsz jó fotókat készíteni. Legfeljebb kisebb lesz a kromatikus aberráció, szebb lesz a bokeh, és kisebb a zaj. Ezt azért mondom, mert nagyon sokan hiszik azt, hogy olyan ez mint az autó, ha erősebbet veszel, akkor gyorsabban (és hangosabban) jutsz el A pontból B-be. A fotónál nem így van. A kép kompozíciós jósága nem a géptől függ.
Persze ha csak az a cél, hogy kipipáld, te is csináltál fotót a holdról, neked is "megvan" kékfényben a Lánchíd és fotóztál jégmadarat szitakötővel a csőrében, akkor nem szóltam. :)

Az FZ200-at a mostani árán én is csak javasolni szoktam.

[ Szerkesztve ]

(#54668) pandur99 válasza lamajoe (#54665) üzenetére


pandur99
aktív tag

Állványnak ajánlom az ebayről rendelhető Weifeng 6662a nevűt, ami olcsó de elég stabil.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54669) lamajoe válasza vond (#54666) üzenetére


lamajoe
tag

Köszönöm szépen a praktikus beszámolót, tippeket! Pont visszalapoztam reggel pár oldalt az amatőr fotók topicjában, és nem egy képeden megakadt a szemem, főleg azután, hogy valaki megemlítette, FZ200-at használsz. Biztosan fogok jelentkezni a jövőben üzenetben, ha komolyan gondoltad, és lehet kicsit zaklatni a géppel kapcsolatban. :)

Kedves Soká: Köszönöm a te tanácsodat is. Remélem nem ért félre senki, én azért akarok ennyi mindenre "jó" gépet mert rengeteg dolog érdekel, és mindemellett nem tudom még ezek közül mi érdekel legjobban. Természetesen tisztában vagyok vele, hogy ha "mindenre jó" gépet akarok akkor kompromisszumokat kell kötni, nem hiszem azt, hogy 100e forintért olyan gépet kapnék ami kiemelkedőt nyújt bármilyen téren is, de a jelenlegi igényeimhez igazodva nekem, mint kezdő sofőrnek nem sportkocsi kell, nem terepjáró és nem is Bentley limuzin, hanem egy közönséges kis városi autó, ami megbízható és mindenhova elvisz, még ha kicsit döcögősebben is. :) (Megj.: nem kell megijedni, nem tévesztettem topicot, csak megpróbálkoztam egy hasonlattal :D).
Egyébként, szerintem példázza a tanulni akarásomat, hogy a fényképező kinézése után rögtön a nélkülözhetetlen szakirodalomra kérdeztem rá. :)

Mégegyszer köszönöm!

Edit: pandur99 köszönöm a lényegre törő tanácsot! Mivel abszolúte nem értek a fotós felszereléshez, nem tudok mást tenni mint, hogy rátok hallgatok, így minden szó arany! :D

[ Szerkesztve ]

(#54670) Soká válasza lamajoe (#54669) üzenetére


Soká
senior tag

Örülök, hogy nem sértődtél meg! :)
Az a helyzet, hogy sokan azért vesznek fényképezőgépet (a státuszszimbólumot már nem is számítva) hogy azokat az extra körülményeket akarják "leutánozni" amit itt-ott látnak. Én meg azt mondom, hogy mindenki elsősorban a saját személyes környezetét próbálja meg fotózni, mert az a legértékesebb. hosszútávon. Mert a kutyát nem fogja érdekelni x év múlva, hogy milyen holdat fotóztál, milyen madarat, de ha a családodat, környezetedet igyekszel jó minőségben megörökíteni, akkor arra kíváncsiak lesznek (jó esetben) a gyermekeid, unokáid is. Gondolj arra, hogy a családi fotóalbumban mely képek az érdekes? - az amikor nagyapa a muskátlit próbálta közelről lefotózni, vagy az amikor a dédnagyapát?

És az ilyen, igazán értéket hordozó képek döntő többsége nem igényel extra képességű masinát.
Én mindenkit arra biztatok,hogy alapból ne olyanokat akarjon fotózni, amire nem alkalmas a fényképezőgép. Nem az extra közel, extra távol lévő dolgok az érdekesek és nem a rossz fényviszonyokat kell keresni és azon mérgelődni, hogy a kamera nem tudja...

Ha nagyon belemerülnél a fotózásba, akkor előbb-utóbb úgyis a tükörreflexeseknél kötnél ki, legalábbis aminél lehet cserélgetni az objektíveket. És akkor már tudnád, hogy mit akarsz, nem tanácsokra várnál. De megbánni nem fogod ha veszel egy FZ200 kategóriájú gépet.

(#54671) lamajoe válasza Soká (#54670) üzenetére


lamajoe
tag

Én is örülök, hogy nem beszéltünk / beszélünk el egymás mellett. :)
Említettem ugye, hogy egy jövőbeli vlog (ti. videósorozat önmagam főszereplésével) beindításához szükséges technikai háttér megteremtése adja a motivációm egy részét. Így már csak ezért se érhetem be egy nagyon amatőr kamerával.
Indíttatásom másik, nagy részét egy filozófiai elgondolás teszi ki: bár egyetértek azzal, hogy érdemes a közelünkben lévő dolgokat fotózni, azon a véleményen vagyok, hogy ha az ember nyakában lóg egy fényképező, akkor a saját perspektívája is kiszélesedik. Nem azért akarok fényképezőt venni, hogy 2080-ban lefényképezhessem a Haley-üstököst. Magamtól is pontosan tudom, hogy az milyen szép jelenség. Meg azt majd lefotózzák a profik. Azért akarok elkezdeni fényképezni hogy a falu végében álló rozsdás focikapu és az előtte lévő kikopott föld is jelentsen valami vizuális értéket számomra. Egyszerűen azt érzem, hogy "nem vagyok eléggé jelen", sőt, azt hiszem ezzel nagyon sokan így vagyunk - és a fényképészet segíthet abban, hogy "éberek" legyünk. Mindenkinek úgy kéne járnia a világon mintha épp lenne a kezében egy fényképező, és evégett keresné a szép, vagy csak szimplán érdekes dolgokat. Hallásunk már nincs, mert mindenki zenét hallgat az utcán, legalább a látást megpróbálom megőrizni. :)

[ Szerkesztve ]

(#54672) Soká válasza lamajoe (#54671) üzenetére


Soká
senior tag

Nem szoktam ezeket a bugyuta kis ikonokat használni, de mst beszúrom ide ezt: :R :R :R

Most megnéztem, mert már nem emlékeztem rá, az FZ200 fogad külső mikrofont is.

(#54673) Márton


Márton
nagyúr

Sziasztok
ha valaki megválna Pana TZ40-es gépétől, kérem jelezze priviben.
köszi

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#54674) pibácsi válasza Belabaa (#54660) üzenetére


pibácsi
senior tag

Szia Belabaa!
Nekem csak LX7 van, de az adatokat és a letöltött eredeti képeket hasonlítva tudok pár észrevételt tenni. Hát... kicsit elrugaszkodtak az árral, de szó se róla, hogy az érzékelő lapka tisztességes: 4/3, míg az LX7-nél 1/1.7-es és ez már eleve jobb képet eredményez és tettek rá keresőt is. Az optika kicsit visszament, mivel az LX7 f:1.4-2.3-ig, az LX100 f:1.7-2.8-ig megy, de ez sztem nem jelentős. Na, de a képek: nekem is vannak olyan fotóim, amit tudtam hasonlítani a letöltött eredeti LX100 képekhez - Prohardver cikkéből - http://prohardver.hu/teszt/panasonic_dmc-lx100_nem_kell_mas/mukodes_ii.html - A nappali fénynél nemigen látszik a különbség, símábbak, jobbak a képek, de nem kiugróan. Nagy ISO-s képet ott nem találtam, de a zajtérképek szerint még ISO 1600-nál is normális. Zaj szempontjából az LX7 kb.ISO 800-ig még elmegy, kis engedménnyel 1000-1200-ig működik. A makró képeket (virágok) hasonlítva normál ISO -nál (100-200-ig) mindkettőnél szépek, még külön nagyítást is bírnak kb. 4-5x, de többet nemigen.
Hát ennyit tudok mondani röviden. Ez nem sok.

üdv. Pibácsi

(#54675) Multibit válasza pibácsi (#54674) üzenetére


Multibit
veterán

Szia!
Az érzékelők méretében durva eltérés mutatkozik! Ez erősen kihat a képminőségre (zaj). Az ár összehasonlításakor azt is figyelembe kell venni, hogy az LX7 kifutó típus. Amikor az LX100 is erre a sorsra jut, olcsóbb lesz majd az is.
Örvendetes, hogy egyre több a nagyobb érzékelős kompakt. Remélem, ez nem csak múló divat! A két típus közül az LX100-at választanám. Ha valaki megengedheti magának a - ma még nem kicsi - plusz kiadást, inkább vegye a 100-ast - szerintem!

(#54676) YM


YM
senior tag

Milyen memória kártyát érdemes venni?

Lehetséges verziók: SD/SDHC/SDXC, Memory Stick Duo/Pro Duo/Pro-HG Duo

(#54677) YM válasza YM (#54676) üzenetére


YM
senior tag

5k-ért ez elég jó vételnek tűnik:
SANDISK EXTREME SDHC 32GB UHS-I U3 CLASS 10 90MB NEW
[link]

[ Szerkesztve ]

(#54678) szabolcs77


szabolcs77
tag

Minnél többet olvasok, annál jobban elkeveredek :( Eddig csak kis gépeim voltak, de ezek beltéren kevés fénynél pocsék képeket készítettek. Nikon Coolpix L23-at szeretném leváltani. Főként beltéren, gyerek fotózáshoz, csekély fényviszonyok között illetve kint szintén a gyereket fotózni.

Amiket eddig ajánlottatok, de nem tudok dönteni:
- LX7 (Németországból tudok hozatni újat kb 110k)
- Canon G9X
- LX100 kicsit sokallom érte, ezért kizárnám

Lehetőség szerint új gép legyen. A ráköltendő max valahol 130k körül, csak hogy beleférjen a Canon. Zoom, meg speciális effektek nem kellenek.
Kicsi legyen, de nem gond, ha nem fér el zsebben. Ami még fontos, hogy gyors legyen. Wifi, érintőkijelző, dönthető LCD jó ha van, de egyik sem feltétel.

Ha ezen igények alapján "első gépnek" felesleges ennyit rákölteni, akkor kérlek ajánljatok ami jó lenne, mert én sajnos nem értek hozzá.

Köszönöm!

(#54679) pandur99 válasza szabolcs77 (#54678) üzenetére


pandur99
aktív tag

Sony RX100. Nagyobb érzékelő, jó fényerő, árban belefér és még zsebre is vágható.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54680) air


air
nagyúr

Sziasztok!

Sajnos úgy alakult, hogy új gépet kell vennem az SX10-es Canon gépem helyett. Eddig meg voltam elégedve vele, de sajnos ma délelőtt leesett az asztalról, és eltörött az akkutartó fedél.
Így aztán kénytelen vagyok új gép után nézni.
100e alatti bridge gépek közül kellene valami jót választanom.
Ahogy látom elég komoly kompromisszumot kell kötnöm, mert az elvárásaimat elég kevés gép teljesíti.
Mivel a régi géphez elég sok AA-s akkut vettem, ezért olyan gépet kerestem, ami ilyennel működik. Csalódva tapasztalom, hogy a legtöbb bridge típusú gép, már csak a gyártó - jó drágán mért - egyedi akkujával működik.
Az Edigitalnál 2 olyan gépet találtam csak, amik még AA-s akkuval használhatók.
Az egyik a Nikon L340, a másik a Sony H300.
Ahogy néztem a többi gépet azt látom, hogy már a bridge kategóriában is vannak CMOS szenzoros gépek, bár a szenzor mérete még mindig a CCD-knél használatós 1/2,3"-os méretű.
Az lenne a kérdésem, hogy érdemes-e kicsit többet áldozni, és esetleg az AA-s akku elvárást is feladni? Jobbak-e a CMOS szenzoros gépek, a kis szenzorméret ellenére?
Esetleg a Sony HX300 Exmor R CMOS szenzoros készüléke, vagy a Panasonic FZ200-asa, amiről itt is és máshol is több pozitív véleményt olvastam, és a 2 év garancia is mellette szól.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54681) Belabaa válasza pibácsi (#54674) üzenetére


Belabaa
tag

Köszönöm a válaszodat!
Van egy FZ200-as gépünk (is) és nagyon érződik a gyatra érzékelője. Nálunk amiért nem igazán vált be az, hogy akárki akármit mond gyakorlatilag ISO400 felett csak festményt lehet gyártani vele. Filmezésnél a nagy zoom túl gyors és a fókusz nem tudja lekövetni. Az már csak hab a tortán, hogy a hangja tényleg olyan, mint egy fúrógépé. Jó, jó, de vissza kell fogni a kreativitást. Sok mindent tud, de semmit sem tökéletesen.
Elhiszem amit Multibit ír az érzékelő nagyságról, teljesen igaza van. A probléma, hogy fényképezni most kell nem lehet halogatni áresésig, az események most történnek. Viszont itt jön egy kis gubanc 200 ezerért már nagyon sok gép közül lehet válogatni, nem vagyok biztos, hogy az LX100-as a nyerő (használt gép esetén meg kimeríthetetlen a variációk száma). A gyártók meg turpiskodnak direkt úgy csinálják, hogy nehéz legyen a választás.

[ Szerkesztve ]

(#54682) pandur99 válasza air (#54680) üzenetére


pandur99
aktív tag

Ebayről olcsón lehet utángyártott akkut kapni szinte mendenhez.
Nézd meg a Panasonic TZ sorozatát. Újonnan pl TZ70 belefér a keretedbe.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54683) air válasza pandur99 (#54682) üzenetére


air
nagyúr

Köszi, de maradnék a bridge formánál.
Ezek az ultrazoomos kompaktok nem jönnek be.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54684) lugomon válasza air (#54683) üzenetére


lugomon
tag

Pont ezek az ócska, olcsó bridge gépek mennek ki a divatból. Pana TZ60-as ultrakompaktot vettem a TZ70 eladása után..Volt Pana FZ200-am. Magasan veri minden téren. Óriási meglepetés volt a gép képminősége, és tudása..Gondban vagyok, mert vagy 2 hónapja várok a TZ100-ra..most jelent meg s napokban. Baromi húzós az ára..Holnaptól az ED-ben 198 ezer. Biztos, hogy az idén több díjat besöpör..1"-os érzékelője van. A külföldi tesztek mindegyike kiemeli képminőségét..Ja, 10X-es optikai zoomos! Valszeg veri a nagy Sony nagy RX100-as gépeit. Volt szerencsém az RX100 III-hoz..gyatra képet csinál, horror áron...( beltéren).

[ Szerkesztve ]

Omega Testamentum

(#54685) kovisoft válasza air (#54680) üzenetére


kovisoft
őstag

Az AA-s akku elvárást szerintem add fel, nagyon leszűkíted a választékot. A Sony HX300-at én semmiképpen sem javasolnám, mert az optikája nagyon sötét tele állásban. 100 ezer alatt igazából egy ajánlható bridge gép van: a Panasonic FZ200, de ennek is kis méretű a szenzora, amit viszont valamennyire kompenzál a végig konstans nagy (f/2.8) fényerő.

(#54686) pandur99 válasza lugomon (#54684) üzenetére


pandur99
aktív tag

Én a tz70-et néztem ki másodgépnek. Te miért váltottál róla tz60-ra? Mi nem jó benne?

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54687) lugomon válasza pandur99 (#54686) üzenetére


lugomon
tag

Szia. Élesebb a képe, és a színek természetesebbek. Ugye , a TZ60-as 20MP-es, a TZ70 12MP. Ès mégis zajosabbak az általa készült gépek. De ez szubjektív persze. Az biztos, hogy a TZ60 nálam nyerő gép...( most fő a feljem, mert a TZ100-at megvenném..de aTZ60 marha jó gép...szívem szerint megtartanám...csak 4 hetes..és a ritkább csontfehérszínű masina.) Az autófókusz is gyorsabb, és a stabilizálást is jobbnak érzem vele.

[ Szerkesztve ]

Omega Testamentum

(#54688) air válasza kovisoft (#54685) üzenetére


air
nagyúr

És akkor nem járnék már jobban egy EOS 1200D-vel? Tudom az már más kategória, de egy alap objektívvel megkapni már 108-ért.
Vagy az FZ200 ennél még jobb?

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54689) pandur99 válasza lugomon (#54687) üzenetére


pandur99
aktív tag

Köszi a választ. Szívem szerint én is a tz100-ast venném, de Oly E-M5 mellett nincs sok értelme, illetve annyiért nincs. De egy olcsó tz elférne.

Ne vegyél kutyát! Fogadj örökbe!

(#54690) asdf_ válasza air (#54688) üzenetére


asdf_
veterán

Menj el egy boltba, fogd a kezedbe, aztan ha ugy gondolod, 2 percnel is tovabb tudnad azt a bilimuanyagot a kezeid kozott tartani, akkor hajra ;) Az a gep feelingben a legaljanak a legalja.

(#54691) kovisoft válasza air (#54688) üzenetére


kovisoft
őstag

Ebben az esetben mérlegelned kell, hogy milyen objektívet mennyiért kapsz meg a Canonhoz. Nyilván maga az alapgép szebb képeket képes készíteni (jóval nagyobb a szenzor), de ehhez kell megfelelő objektív is. A kitobi szerintem kihívásokkal küzd e téren, ha meg egy jobb objektívet (vagy többet, pl. egy nagylátót, meg egy telét) veszel, az feltornázza az árat, főleg ha fényerős objektívekről van szó.

(#54692) air válasza asdf_ (#54690) üzenetére


air
nagyúr

Egy fényképezőgépben a fogásának az érzete az utolsó szempontok között szerepel valahol. Legalábbis nálam.
Nem hiszem, hogy ez alapján kellene eldöntenem, miután meglehetősen laikus vagyok a fényképezésben.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54693) szabolcs77 válasza pandur99 (#54679) üzenetére


szabolcs77
tag

Tetszik ez a Sony RX100. Jól értelmezem, hogy nekem elég a sima nem kell a II vagy III. Ugye?

(#54694) kovisoft válasza air (#54692) üzenetére


kovisoft
őstag

Egy fényképezőgépnél szerintem is az elsődleges szempontok között a képminőség kell legyen, amit alapvetően két dolog határoz meg: az optika és a szenzor. Minél fényerősebb az optika, annál jobb képeket készít alacsony fényviszonok között, annál kevésbé kell feltolni az ISO-t. Minél nagyobb az objektív átmérője, annál nagyobb lesz a (diffrakció határolt) felbontása. Minél nagyobb a szenzor, annál kevésbé zajosodik a kép, annál jobban fel lehet tolni az ISO-t. Ezek az álalános szempontok, amiket érdemes figyelembe venni. A Panasonic FZ200 esetében van egy kicsi szenzor, ami hajlamos a zajosodásra, cserébe kapsz egy nagy zoomátfogású, végig fényerős objektívet. A Canon esetében van egy jóval nagyobb szenzor, mellé egy kis fényerejű és kis zoomátfogású objektív, plusz a lehetőség, hogy más objektívekre is lecserélheted (persze plusz pénzért). Szerintem ha 100 ezer körül akarsz költeni (új) fényképezőgépre, és nem akarod a későbbiekben továbbfejleszteni, akkor nem biztos, hogy érdemes elmenni a DSLR irányba, mert amit nyersz a szenzoron, azt bukod az optikán. De ha nem létszükséglet az ultrazoom, akkor érdemes lehet szétnézned a nagyobb szenzorral rendelkező kompaktok között is, mint pl. az Olympus Stylus 1.

(#54695) air válasza kovisoft (#54694) üzenetére


air
nagyúr

Világos, köszi.
Esetleg egy Olympus E-PL6 ebben a csomagban? [link]
Ha jól néztem, akkor az EOS-ban nem sokkal nagyobb a szenzor, mert az E-PL6-ban 4/3"-os, abban pedig 1,6*-os APS-C.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54696) kovisoft válasza air (#54695) üzenetére


kovisoft
őstag

Ha visszaolvasol vagy rákeresel a topikban, akkor láthatod, hogy az E-PL6-ot szokták itt ajánlani. Szerintem is jó választás lehet ezért az árért, de mivel én "fényerőb*zi" vagyok :D , ezért nekem nem tetszik a két obi egyikének sem a fényereje (f/3.5-5.6 ill. f/4.0-5.6), viszont tény, hogy a fényerő veszteséget kompenzálja a nagy szenzor, amivel egy kis szenzoros géphez képest magasabb ISO-t lehet használni ugyanolyan zajosodás mellett. Ráadásul mindezt megkapod egy kis méretű vázban. Én speciel nem szeretem cserélgetni az objektíveket (meg úgy általában a gép mellett még plusz objektívet cipelni), de ha neked ez nem gond, és videózni sem akarsz (videózás közben nyilván nem tudsz pl. obit cserélni), akkor szerintem meg leszel vele elégedve. De azért hallgass meg másokat is, főleg hogy nekem MILC-em nincs, csak egy Pana FZ200 meg egy Canon EOS 600D (mindkettő fix f/2.8-as obival ;) ).

(#54697) BaLee


BaLee
addikt
LOGOUT blog

Kis élménybeszámoló az RX 100 II-ről. Múlt héten elutaztam és ő volt hű társam. Most tudtam igazából tesztelni mindenféle körülmény között. Napfényben értelemszerűen nem nagyon rontott, de esti körülmények közt a "kézben tartott esti" beállítás mellett (5 képet csinál és abból vágja össze a kész képet) nagyon jó képeket készített. Mellette a gyorsasága is bejött, csináltunk ugrálós képeket és ugrás előtt ráfókuszáltam az emberre és mindig simán elkaptam a levegőben (napfényben természetesen). A videók is nagyon jók lettek, bár a fókuszt nem mindig tudta elsőre elkapni, de ez leginkább akkor fordult elő amikor hirtelen vettem elő és kezdtem videózni, ráadásul mostohább körülmények közt (hullámzó tengeren, hajón).

A 20mp-es képek miatt bőven van tartalék utólagos feldolgozáshoz is akkor is teljesen használható maradt ha a kép majdnem felét le kellett vágnom. A kihajtható kijelzője is sokszor jól jött főleg mikor nyitott turistabusz tetején kellett kidugnom fotózáshoz és simán láttam lehajtva, hogy mit fotózok.
Az erős napsütésben az LCD mindig egész jól látható maradt, és az akksi idejével is elégedett vagyok, 250 képre van megadva a specifikációban (gondolom vakuval) de volt olyan nap, hogy 6-700 vaku nélküli képet csináltam vele és egy vonást sem esett le az akku szint.

De a legjobb a mérete volt, egy kis barna hátracsaphatós válltáskában simán elfért a napszemüvegemmel és egyéb dolgokkal együtt.

Szóval bejött a kis kütyü, köszönöm azoknak akik ez ajánlották. :R

Majd ha rendezgettem a képeket majd teszek fel pár esti képet.

(#54698) air válasza kovisoft (#54696) üzenetére


air
nagyúr

A Sony Alpha 5000-ese megéri a magasabb árat? 2 obival most 150 az MM-ben.
Az Olympus E-PL6 120, de kisebb a szenzorra és nincs beépített vakuja. Erre ma hívták fel a figyelmemet.
És a Sonyhoz adott második objektív is jobb mint az E-PL6-osé.
Lehet, hogy áldoznék többet az eredeti 100-nál, legfeljebb részletre venném.
Ha max. 150 a keret, akkor mit ajánlanátok? Hobbi célra, nem profi, de nem is teljesen laikusként, mind kül- mind beltéri, családi, táj, gyerek stb.
Kis szenzoros bridget akkor már elfelejteném.

Tintatartó, aligátor, búzavirág, csók, gyalupad, fogpiszkáló

(#54699) jjeahh válasza air (#54698) üzenetére


jjeahh
nagyúr

Az a5000-ben hiába nagyobb a szenzor, nem a legfejlettebb darab, az olympus szenzora a kisebb méret ellenére nem igazán marad el tőle semmiben. A második obi meg miért jobb mint az oly második obija? Vagy az csak sima kitben van? Beépített vaku sajnos nincs, de mintha adnak vele dobozban egy kisvakut, bár ebben nem vagyok biztos.

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#54700) 80hun válasza air (#54698) üzenetére


80hun
addikt

A sony teléje nem jobb de nem is rosszabb az oly kittelénél forma-forma.
A sonynál akkor van lényeges különbség a pl6-hoz képest ha a5100 v a6000-t veszel .
Ezeknek a tipusoknak a fókuszredszere nagyonkirály , főleg ha mozgáskövetésről van szó..

Ha viszonylag keveset tudsz ráfordítani.későbbiekben az obikra akkor E-PL6 duplakitet vegyél és később vegyél hozzá egy Panasonic 25mm f1.7-es obit beltérre. A PL6-hoz van vaku külön a kitben.

Az e-pl6 duplakit az olynál 110e + a pana 25/1.7 63e itt.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.