- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petya XT
senior tag
válasz
gregory91 #13297 üzenetére
Az nem fordult meg a fejemben, a hivatalos Viber oldalán, nem is tudom, hogy melyik van fent. Kotlok még a Debian felett, a Mint SSD t kivettem, ha mégsem jönne össze a Debi. Nem tudom mi van, a múltkor Nvidia drivert is alig tudtam felvarázsolni. Évek óta használom, de ennyi problémám még nem volt vele, mint mostanában. Sajnos.
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
A Viberrel beleálltam a földbe, már második alkalom, hogy kernel frissítés után nem akar indulni. Az első alkalommal még segített, a .deb csomag újratelepítése, de most már az sem. Soha nem volt vele semmi probléma, de a 20.1-en egyszerűen nem tudom normálisan működésre bírni. 5.4.0-70 a kernel. Valamit lehet vele csinálni? Az oké, hogy vissza a régi kernel, csak most már lassan ott tartok, hogy nem merem felrakosgatni a frissítéseket, mert elb@szódik valami mindig. Pszichikailag teljesen kivagyok, remegő kézzel csináltam egy Win 10-es pendrivot. Csak nálam ilyen nyűgös, vagy mi van ezzel a verzióval? -
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13290 üzenetére
Ja, nyugatnak ez előnye, hogy ott a helyi Amazon elég gyors. Én is a legtöbb mindent az angol Amazonon veszek, mert gyorsan érkezik, néha másnap itt van, és a vevővédelmi garanciájuk is jobb, emiatt megbízhatóbb, mint az eBay. Kicsit drágább is, de ezek megérik a felárat.
AMD-s verzióval járnál legjobban, a 3 dedikált lehetőség közül az AMD FirePro M4000 a legerősebb (bár nem nagy erőfölénnyel nyer a Quadro K2000M-hez képest), jobb architektúra (GCN 1.0), GDDR3 helyett GDDR5 dedikált VRAM-ja van, Vulkanból újabb szabványt támogat, viszi a nyílt amdgpu driver is. Bár az Arch Wiki írja, hogy GCN 1-2-höz az amdgpu csak experimental, de a radeon driverrel csak akkor hajtanám, ha az amdgpu-val gond lenne. Mint-en AMD-hez semmit nem kell mókolni, a mesa, amdgpu és radeon nyílt kernelmodul, meg amdgpu-xf86/radeon-xf86 X.org 2D driverek is alapból fel kéne legyenek telepítve. Az AMD GPU-k a kernelverzióra sem annyira háklisak. Plusz AMD GPU-knak előnye, hogy teljes körű a Wayland-támogatásuk, míg NV-nek, csak EGL formájában működik a Wayland, és az csak Gnome, KDE alatt megy, a többi waylandes lehetőség kilőve.
-
válasz
Frawly #13289 üzenetére
Bár én 32 giga RAM-os, 4 mag 8 szálas i7-re, meg 128 giga RAM-os, 64 magos Threadripperre is pálcika WM-et tennék meg terminálos megoldásokat. Ha egyszer ez a hatékony, ez a leggyorsabb, akkor ez.
No látod erre mérget is vettem volna!
Annyi infót találtam, hogy tesóm sokat keresgélt és pont volt egy gyártói refurb gép 1300 dolcsiért, így jóval ár alatt vette. Nem hülyeség ezekre a gyári refurb gépekre vadászni, mert ilyen szintű gépeknél a Dell tuti nem fog a vadiújnál rosszabbat kiadni! Asszem most is valami ilyesmit vadászott, de most USA-ból rendelni....időben majdnem ugyanolyan, mint Kínából.
Na, 32 gigába már a Cinmanó jövőbeli verziói is elférnek, igaz épp hogy csak
Reménykedem is bennük, mivel a Cinnamon 4.x is szignifikánsan kevesebb erőforrást igényel, lehet az 5.x már energiát is fog termelni, ha bebootol.
Minap én is rájöttem, hogy ha van gyártónak saját webshopja mondjuk Amazonon, érdemes onnan rendelni! Délben rendeltem egy egeret és másnap reggel ott volt Germanyban a címzett kezében és futárral együtt alig volt több, mint ha itt vettem volna egy webshopban.
(persze ez nem refurb egér volt, de ugyanolyan, mint ami 5 éves napi folyamatos használat után megnyekkent)
Amiben talán még GPU-nál mindenképp előrelépést fogsz érezni, az nem csak az újabb médiacodec-ek hardveres kódolása, hanem pl. mivel támogatja a Vulkant, ezért a Wine-féle DXVK alapot használó DirectX-es játékok is kisebb overheaddel futhatnak.
Fasza! Nem is bánnám, ha AMD lenne, mert ott könnyebben eligazodom ezekben a terascale x, GCN meg egyéb dolgokban. De egyébként nVidia drivert is pillanat alatt meg lehet találni, ahogy írod is.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13288 üzenetére
Na, 32 gigába már a Cinmanó jövőbeli verziói is elférnek, igaz épp hogy csak
A jövő Chrome-jának már nem lesz elég. Ha tényleg millás kiszerelés volt 2014-ben, akkor tényleg valószínű, hogy nem HD TN van benne, hanem FullHD IPS.
Abban egyetértek, hogy a SATA3 favorit, mert még mindig olcsóbb, mint az NVMe. Ezért én is jobban preferálom, azonos árért nagyobb tárhelyet kapni.
Bár én 32 giga RAM-os, 4 mag 8 szálas i7-re, meg 128 giga RAM-os, 64 magos Threadripperre is pálcika WM-et tennék meg terminálos megoldásokat. Ha egyszer ez a hatékony, ez a leggyorsabb, akkor ez.
Amiben talán még GPU-nál mindenképp előrelépést fogsz érezni, az nem csak az újabb médiacodec-ek hardveres kódolása, hanem pl. mivel támogatja a Vulkant, ezért a Wine-féle DXVK alapot használó DirectX-es játékok is kisebb overheaddel futhatnak.
-
válasz
Frawly #13286 üzenetére
Az M4700-ban mindenképp van dedikált GPU, az 1000%, a kérdés itt csak az, hogy a 3 opcióból melyik van benne.
Remélem a legjobb, mert ez tényleg folyamatos durva melóra volt használva, mondjuk már maga az a tény, hogy 2012 óta nyomja a képek renderelését.....nagyon kemény, az tuti, hogy közel egymilla volt az ára, de ha valami megdolgozik az áráért, akkor ezek az üzleti Dellek azt tették. Most nálam nyugdíjasként elketyereg még egy darabig tesztelésre. Mindig mennek a viták, hogy új consumer helyett inkább egy használt üzleti gép és nagyon igaz. Amit a HP 8570p is kapott már 3 év alatt, minimum 2 biliműanyag vacak kihalt volna a kezem alatt.
Lehet, hogy sok változást nem fogok érezni, talán a dVGA miatt mégis, de most már kíváncsi vagyok a dologra. Ami szimpi, hogy 3 meghajtó belefér, amik külső házakban vannak, azokat is bele tudom rakni, így nem lesz 4 helyen a sok multimédia, mert amit itthon vagy melóban nézegetnék, azt nem rakom NAS-ra, majd meglátjuk a wifije is mit bír, valamikor talán a gigabitet is beköti a Digi, szóval ez lesz mégis majd az igásló. Tényleg ez a 3 külön tárhely tetszik a legjobban benne, nem díjazom, hogy egy sokterás SSD, inkáb 2x1+egy kisebb, amit bármikor átrakhatok más gépbe, ezért nekem még akkor is SATA3 lenne a favorit, ha valamelyik gépbe NVMe is mehetne.
Dell-nél egy baj van, az akksi az nem sokat bír már, de 8570p-t is 99%-ban hálózatról használom.
Ami még tetszik, hogy 9 éves gépnél ritka, hogy a gyengébb felszereltség is 16GB memóriát jelent.
Ismerve tesóm memóbuziságát, lehet 32GB lesz benne.
-
válasz
#20749568 #13285 üzenetére
Nem is nagyon járunk pékségbe, mert sajnos még akkor se igen van minőségi cucc, ha mag akarnád fizetni. Van nem olyan messze egy rendes kézműves pékség, de ott meg előre rendelni kell, ha 9 körül még akarsz valamit kapni.
Ez a kib*ás, ha az embernek lenne igénye, meg is fizetné, még sincs megfelelő minőség. A normális helyeknek meg van kicsi a kapacitása és ha bővít, akkor romlik a minőség.....a kör bezárult. Régen minden jobb volt!
Mindig ezt írom, de ez van. Anno általánosból kenyérgyárba, GYÁR! mentünk gyárlátogatni és kétpofára faltuk az akkor újdonság teflonkenyeret. Itt még talán Lipóti pékségnél érdemes kenyeret venni, de a 4 km-re lévő árusítójuk a Hungárián megközelítve sokszor félóra, etc.
Legalább volt valami forgalom a topikban. Majd jön a TG aztán kigyalálja... wait... itt mi voltunk a TG-k
Régi szép idők.....mikor még rend és fegyelem volt!
B+ azt hittem, hogy az éjszakai meló utáni sputnik V valamelyike fog kiütni, erre a Kezdőben ilyen hír van, hogy Win95 a github-on.....Linuxra.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13276 üzenetére
Az M4700-ban mindenképp van dedikált GPU, az 1000%, a kérdés itt csak az, hogy a 3 opcióból melyik van benne.
Ha 1920×1080-as, akkor valószínű IPS lesz, de még így se teljesen biztos. Proci is kérdéses, mert szerelték sokfélével, tipikusan a 4 mag 8 szálas i7 H/MQ/HQ a jellemző. De akkor a jelenlegi HP-dhez képest túl sok előrelépést nem nagyon fogsz tapasztalni. Bár ez attól is függ, hogy mire használod a gépet. Csak egy Cinnamon, böngésző, xed, stb. nem fog rajta semmivel se gyorsabban futni. De multimédia, játékok, kódforgatás, stb., az már jobban futhat. Ez az, amit akkor látsz meg, ha már használod.
Anno én is csalódtam kicsit az új laptopban, mert bár jobb, mint a régi, de igazából csak GPU+kijelző terén volt előrelépés. Jó, kicsit CPU-ban is, mert 4× annyi mag, 2× annyi szál, több cache, nagyobb IPC, de ezt csak tömörítésnél meg nagyobb kódforgatásnál érzem, mindennapos átlagos felhasználásnál nem jön ki, főleg nem minimalista rendszeren. A RAM épp úgy dual channel 16 giga mindkettőn, így abban sem érzek különbséget.
Igazából ez általános gond a régi notiknál, hogy a GPU avult el bennük leggyorsabban, meg anno szokás volt őket szutyok 720p-768p-800p-s TN panellel szerelni, és cserélni sem lehet, mert nincs hozzá kompatibilis panel (főleg 13-14 colnál), ha meg van, akkor azt a gyártó BIOS feketelistára tette, vagy nagyon drágán adja. Ez az Achilles-ín a legtöbb régi notiban, ami azért különösen pazarlás, mert maga a gép, CPU, RAM, bővíthetőség, bill, stb. miatt meg jól tartaná magát a gép. A másik még, ami régi notikon gyenge lehet, az az akkuidő, mert az akkora komponensek nagyobb csíkszélességen készültek, és többet fogyasztottak, jobban melegedtek, de ez nálam nem szokott szempont lenni, mármint az akkuidő.
Ha nagyon régi laptop, akkor a 2 mag only proci, max. 4-8 giga RAM, SATA2 limit, DDR2 limit, USB 3.x hiánya, UEFI hiánya is gond lehet, bár átlag felhasználásnál ez sem jelent feltétlenül túl nagy korlátot.
-
válasz
#20749568 #13283 üzenetére
A nagy franchise pékségek, amik szépen lassan kinyírják a kézműves pékségeket vannak annyira olcsók, hogy az egyszeri ember oda menjen inkább be.
Jó bírkák az emberek, érdekes egyébként, itt Pesten utóbbi időkben a kézmíves pékségek is szaporodtak, de ha az egyszeri ember igénytelen.....a legolcsóbb zsömlye csak felfújt vacak, semmi tápértéke nincs, de ja sajna az van, amit mondasz! Ez a frencsájz is egy galád dolog, mint a multi(vagyishát az) itt ami befut, mert jó minőséget képvisel, 10-15 év múlva frencsájz szemetet gyárt.
Az egyébként feltűnt, hogy mi tényleg bármelyik topikot képesek vagyunk végigoffolni?
Huha, tényleg, ez egy Linuxos topik, bammeg.....sorry mindenkibe!
(és még van is offtopikunk erre) Ez is Frawly hibája amúgy.
-
válasz
#20749568 #13279 üzenetére
Mert az itt kell.
Ezt értem. De amúgy hogyan szűrik ki, ha egy rendszergizda síkidióta? Vagy fasza a papírja és jöhet....ja előtte persze szűri a HR-es, aki hasonlóan semmiféle szakmai kompetenciával nem bír. Persze ilyesmiről már anno beszéltünk. Ezért ül a legtöbb pozícióban idióta, mert felette is olyan áll, persze hogy felvesznek még több idiótát, hiszen ki ül le vele valódi beszélgetésre? Az OK, hogy a HR-es vagy a portás végez egy előszűrést.
Dehogynem kell. Ha a szakmájában akar dolgozni akkor tanulja meg a nyelvet. Nem egy nagy elvárás.
Ez egyébként jogos elvárás, de én csak meghajtó beszerelő akarok lenni, ehhez nem kell középfokú. Én is simán megértetném 30 kínaival, hogy mit kell csinálni.
Ja persze pékségbe mehet az analfabéta, valamit majd csak kever a tésztába!
-
válasz
#20749568 #13277 üzenetére
Csinálj meg egy rendszergazda papírt meg egy középfokú németet és tárt karokkal várnak.
Rendszergizda papírt? b+ az minek? Nincs egy cégnél olyan ember, aki 10 perc alatt megállapírja, hogy értesz-e a feladathoz vagy nem? Annyi rendszergazdát láttam, aki hozzám képest síkhülye volt, hogy nekem már a rendszergizda kifejezéstől is égnek áll a hajam.
egy középfokú németet és tárt karokkal várnak.
Na mész Te a p.csába! Középfokú? Akkor hamarabb szerzek valami migráncs papírt és úgy felvennének, ha makogni tudok. De ti vagytok kompletten marhabarmok, mert a jóképességű mindenhez is értő szakember nem kell, rüparazita szociális kiadást generáló meg kell. Így múlik el a világ dicsősége.....
De elég sok helyen ülnek hozzá nem értők döntési pozicióban.
Naná! Sok idióta migráncssimogató barom. De ezt lehetetlen elkerülni gyakorlatilag. Mert fasz HR-esek veszik fel az ilyeneket is.
-
válasz
Frawly #13275 üzenetére
A workstationről azért hittem egyébként, hogy asztali lesz, mert rendőrkopó kollégával valami i5-2500K-t emlegettetek, az meg asztali proci.
No igen, de sajnos azokból nem nekem osztogatnak!
brühühü
Dell Percision M4700-ban is biztosan van dedikált GPU
Tuti, de majd csak itt derül ki, milyen, asszem a felbontása a jobbik 1920 × 1080, remélem a memória is, igaz 16 v 32 lehet benne alapból, nem semmi ára lehetett ennek 2021-ben!
A HP esetén elég jól látható, mikből áll, nyilván nincs benne dVGA. Intel Core i7-3520M Intel HD Graphics 4000 (IVB GT2)
No majd meglátjuk, azt viszont látóasszonyok nélkül is sejtem, hogy a Mint Cinnamon el fog rajta ketyegni!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13274 üzenetére
A Dell Percision M4700-ban is biztosan van dedikált GPU. Vagy Quadro K1000M, vagy Quadro K2000M, vagy AMD FirePro M4000. Az, hogy milyen GPU, milyen kijelző, milyen CPU, az attól függ, hogy ilyen konfigurációban rendelték anno a gépet, esetleg upgrade-elték, downgrade-elték, azt a látóasszonyos topikban tudod megkérdezni, ott elvileg otthonosan kéne mozogjál, hiszen te nyitottad. Biztosan akkor tudunk, ha már nálad lesz a gép, fent lesz a Mint, és ki tudod nyomozni a részleteket. Addig csak ilyen tág lehetőségekről tudok neked írni, ráadásul duplán homályos, mert azt se tudjuk, hogy a mostani Elitebookod hányas, azt pontosan milyen kiszerelésben, komponensekkel hajtod, így végképp csak találgatás lehet, hogy miben érzed majd előrelépésnek az új gépet.
A workstationről azért hittem egyébként, hogy asztali lesz, mert rendőrkopó kollégával valami i5-2500K-t emlegettetek, az meg asztali proci.
-
válasz
Frawly #13273 üzenetére
Az, hogy renderelnek vele, az nem jelenti azt, hogy jó kijelző van benne.
Jogos, azt nem írtam, hogy mikor új volt a gép, még ezen készültek maguk a fotók is, mármint a renderképek, fontos volt a színhelyesség. De ezekhez nem értek. Viszont láttam a képeket.
Az, hogy milyen kijelző van benne, az az EDID kódból lehet lekérdezni, és a kód alapján a panelook.com oldalon utánanézni.
No ezt még nem hallottam, jó tudni, köszi!
NV drivernél nem is biztos, hogy kell a KMS tiltása először, csak ha problémába ütközne valaki. Vész esetben írtam. Azt nem értem, hogy mit vezényeltetnél le rajta, írtad, hogy tiéd lesz a gép, így távolról nem kell levezényelni semmit.
Ja sorry, én a külföldön lévő HP 8560w-re gondoltam, abban van Quadro 2000, Dellben nem tudom még, milyen VGA lesz. Ha előkerül és a dVGA-val kell bajlódnom, úgyis jövök kérdezni.
De mivel a Mint mindjárt X.org-gal indul, így ott lehetnek gondok, míg a rendes driver nincs fent. Ugye-ugye, megint beigazolódik az, amit írtam, hogy nem mindig az a legkönnyebb, ami elsőre legkönnyebbnek, legfelhasználóbarátabbnak látszik! Ezt sose hiszed el, pedig így van.
Elhiszem én neked! Akkor vegyük úgy, hogy szeretem a kihívásokat, ezért rakok majd erre is Mint-et és nem Arch-ot.
A többi részlet meg még homályba vész.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13269 üzenetére
Az, hogy renderelnek vele, az nem jelenti azt, hogy jó kijelző van benne. Hamarabb inkább ezekben azért van normálisabb kijelző nagyobb eséllyel, mivel a maguk korában felső kategóriás gépek voltak, és elég ritkán szerelték őket 720p-800p TN-nel, mivel fél millás laptopnál már régen sem volt hozzá képük. De ennek ellenére lehet refurb modell, amiben kihaló kijelző helyére HD TN-t cseréltek, ezt a jósasszonyok topikban tudod megkérdezni, amíg magát a gépet nem láttad. Az, hogy milyen kijelző van benne, az az EDID kódból lehet lekérdezni, és a kód alapján a panelook.com oldalon utánanézni.
NV drivernél nem is biztos, hogy kell a KMS tiltása először, csak ha problémába ütközne valaki. Vész esetben írtam. Azt nem értem, hogy mit vezényeltetnél le rajta, írtad, hogy tiéd lesz a gép, így távolról nem kell levezényelni semmit. Elég egyszer kitapasztalni, és utána reflexből használod, telepíted. Ha vigasztal, ez Archon könnyebb, mivel azon telepítéskor még NINCS grafikus felület, ami NV kártyán elhasalhatna, mire meg felrakod a grafikus felüleltet és az tudna indulni, addigra az nvidia driver csomagja is felkerül, és már eleve azzal indítod elsőnek a grafikus felületet. De mivel a Mint mindjárt X.org-gal indul, így ott lehetnek gondok, míg a rendes driver nincs fent. Ugye-ugye, megint beigazolódik az, amit írtam, hogy nem mindig az a legkönnyebb, ami elsőre legkönnyebbnek, legfelhasználóbarátabbnak látszik! Ezt sose hiszed el, pedig így van.
A SATA2 limitet valóban hülyén írtam, a „talán” nem arra vonatkozott, hogy lehet lesz benne, lehet nem, hanem hogy a mostanihoz talán ebben IS lehet előrelépésed, mivel azt nem tudtam, hogy máris SATA3-on agy. Az tuti, hogy SATA3-as, természetesen.
A Quadro 2000-ben sem lehetünk biztosak, mert ezt a modellt szerelték 1000-sel is. Meg AMD FirePro-val is, de írtad, hogy NV, így az kiesik.
Egyébként egy szóval nem írtam, hogy rossz laptop. Úgy írtam, hogy régi, és emiatt a jelenlegi 3. genes Core i Elitebookjaidhoz képest nem biztos, hogy sok előrelépést érzel rajta, esetleg egy-két apróságban, kijelző, GPU.
-
válasz
#20749568 #13271 üzenetére
Hogy a fenébe ne, a meghajtókat már az ő IT-s részlegük kiszerelte a megérkezésünk előtt, még csak nem is láttuk őket. Az új gépeket is "üresen" kapták, ők telepítik.
Super! No ilyen meghajtó kiszerelő/telepítőnek elmennék egy biztosítóhoz, itthon is simán jól fizetnek.
semmit nem problémáztak, minden ment elsőre, sose rosszabbat.
Ott sem minden cég idióta, ha hw-ről van szó.
Irányfény? Nem túlzás az egy picit?
Nemnem. Nekem tetszik és összhangban van a hűtő hőfok kijelzőjével a fény színe.
Anno volt egy régi Samsungom, annak is tök jó kékes kijelzőszíne volt. Hűtő is Samu, még nem is néztem, hol tudnám belerakni a SIM-et.
-
válasz
#20749568 #13268 üzenetére
Egy biztosító cég teljes gépparkot cserélt, annak a régi darabjai ezek, az újak már a helyükön várják a keddi munkakezdést.
Óóó, az ilyenek miatt is sajnálom, hogy nem lettem ügyvéd.
De gondolom más is gondol arra, hogy egy darab meghajtótok sem lesz ezekből a gépekből, ha igen, akkor az elég durva lesz!
De legalább jó kis gépek lesznek, biztosítók nem spórolnak ilyeneken sem. Megint megfogtad az isten lábát a céggel, ahol melózol. Nagyon helyes!Ennek akkor van talán értelme ha dizájnelemet akarsz csinálni a gépházból.
Elgondolkodtató. Vannak ilyen kékeslilás led irányfényeim, kár, hogy 220V kell nekik.
-
válasz
Frawly #13267 üzenetére
Persze, régi ws laptop már ez, azért is kell lecserélni gondolom, igazad van, nem is a VGA jó nagyon benne, hanem a kijelzője, mivel az alap a képek renderelésénél, de az Intel IGP-s HP-hez képest feltűnő lesz a különbség. Sajna nem desktop ws gép, azt is elfogadnék egyet tesómtól, de azok elég újak még, mondjuk VGA tán csak egyben van a 6-ból, többi csak időt spórol.
A Quadro 2000-es gép nincs a közelemben, pedig jó lenne már frissíteni rajta, de lehet távolról levezénylem megint, nem programmal persze, csak instrukciókkal.
Meg talán nem lesz benne SATA2 limit.
Sata2 limit? Nem annyira régi gép az! HP-ben sincs.
Ami trükkös lehet, hogy ha először indul rajta grafikus felület, akkor lehet első körben kernelparaméterrel tiltani kell a KMS drivert, de csak a driver telepítése utáni újraindításig.
Huha, no ezt tuti nem próbálom meg laikussal levezényelni.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13260 üzenetére
Hát, az M4700 elég régi, 7+ workstation laptop. Az a K1000 vagy K2000-es Quadro nem valami erős, Intel IGP-knél kicsit erősebb, Ryzen Vega IGP-knél kicsit gyengébb. A K1000 kicsivel a GTX8800 alatt van, a K2000 majdnem GTX260 szintje.
Maga a gép nem sok előrelépés lesz neked a HP után. Ha 4 magos i7-es, akkor talán, de akkor is max. tömörítéseknél, médiakonvertálásnál, forráskód forgatásánál (amit nem csinálsz). Meg talán nem lesz benne SATA2 limit. De átlag felhasználásnál nem fogsz gyorsulást tapasztalni egy i5-3xxxM vagy i7-3xxxM-hez képest.
A GPU viszont előrelépés lehet ahhoz a HD4000-hez képest, amihez szokva vagy. Egyrészt támogatja a releváns grafikus API-kat, másrészt újabb codeceket tud kódolni annál. Némi játékra is jobb azért annál, de olyan nagy ultramodern gamingre nem számíts, hogy Cyberpunk meg ilyesmi, mert azt a szintet nem üti meg, esetleg GTA4-5 eldöcöghet rajta, Bioshock, CS:GO, Overwatch, grafikailag levett Fortnite, ilyesmi.
A leírásodból én azt hittem, hogy asztali workstation, mert azokat lehet általában asztali GPU-val (igaz csak alacsony profilú) és asztali procival turbózni.
A Quadro K1000-hez és K2000-hez jó a legújabb NV driver ág. ami most Minten nvidia-driver-460 csomag, az Eszközkezelő, zárt driverek résznél is felteheted, meg a terminálban sudo apt install-lal. Nagyon sok nyűg nincs vele, csak egy újraindítást igényel, más csomagot se kell hozzá telepíteni, mert ez behúz mindent függőségnek, ami kellhet hozzá. Ami trükkös lehet, hogy ha először indul rajta grafikus felület, akkor lehet első körben kernelparaméterrel tiltani kell a KMS drivert, de csak a driver telepítése utáni újraindításig.
Ami még jobb lehet, az a kijelző, ha jobb fajta van benne. Workstationöknél jellemzőbb az FullHD IPS, mint az üzleti notikban lévő HD TN.
-
válasz
#20749568 #13265 üzenetére
Soha nem értettem, hogy minek RGB egy gépházba?
Kb annyira nem értem, mint az autók küszöbe alatti különböző színű fényeket. Bár az is ténleg tud jól kinézni. Meg az oldalablakos házak is, de ahhoz meg bazi nagy gépház kell, hogy jól nézzen ki, innentől marhaság az egész.
Egyébként úgy fejben már nagyjából összeraktam, hogy mi lesz, már csak egy monitor kéne, meg klaviatúra + egér.
Fejben. Ilyenkor jó, ha valami borul, mert tutira fog.
De sebaj, van otthon kalapácsod?
-
Tudod, hogy van ez: mindig kevés az idő, így szelektálni vagyok kénytelen, hogy mit tanuljak.
Ez így teljesen jó, aki mindig tudja pontosan, mit tanul és mennyit, az nekem gyanús, mivel minél többet tanulsz, annál kevesebbet tudsz.
Ez elsőre hülyén hangzik....
Egy téma megblogolása konkrétan jó dolog a tanulás szempontjából is, mert önkéntelenül is sokkal koncentráltabb az agyad, ha tudod, hogy másoknak meg kell értenie, amit írsz, plusz ott a presszió, hogy sok olyan is olvassa majd, aki ért is a témához.
Szóval ne kíméld magad! Szerintem van is affinításod a Linuxos témához. A billentyű analizálás is lehetne egy téma.
(#13263) Aweriot
Lesz minden is, csak össze kell válogatni meg egy házat kell hozzá venni (már ha akarok, de akarok mert nézzen ki rendesen) és kész is. Szerelni meg szeretek, ha éppen bent vagyok és kell segíteni mert sok a meló, akkor szoktam is.
ARBG ház minimum! Aztán kiszúrják a gyerkőcök és nekik is RGB kell minden babaházba is!
Én is szeretnék szerelgetni amúgy, de pont anno egy rohadék ház miatt szívtam sokat, hol a DVI VGA nem volt csatlakoztatható, hol meg az alaplap.....meg mikor új tápot vettem, 10x annyi gyerekkar vastagságú harisnyás kábel.
Ezután, ha lesz desktopom, csak moduláris tápot veszek bele.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13261 üzenetére
Helyes és IT-s szakiként írhatnál is egy blogot a működéséről
Hát a szakitól még messze vagyok, de köszi!Erre nem gondoltam még, de öltetnek kíváló. Mellette most sok minden mást is nyúzok meg tanulok Linux-szal kapcsolatban.
Tudod, hogy van ez: mindig kevés az idő, így szelektálni vagyok kénytelen, hogy mit tanuljak. -
Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de nekem elsőre világos volt, hogy hogyan kell beállítani.
Tényleg jobb angol nyelven speciel, mert nemrég is volt éppen Tordaitibi kománál, hogy azért akadt el vele, mert két opció gombja is ugyanazon felirattal volt fordítva. Egyébként tényleg el lehet lenni vele, de amit most is írt a kolléga, az viszont kicsit fura, mert ha nem veszel ki minden pipát és nem hagyod jóvá, hogy akkor OK, csináld, akkor ne csináljon mentéseket. Simán betelhet ettől a meghajtó és pislog a user, hogy mi bánat van?
Meg ez a külső tárolóra mentés is egy valós igény lenne és ez is felmerült már pár kérdezőnél problémaként.
Ha lesz kedvem hozzá, jobban átbogarászom a leírésokat.
Helyes és IT-s szakiként írhatnál is egy blogot a működéséről, csak pihenésképpen persze! Utóbbi bő egy évben egyszerűen nem ír senki Linuxos blogot!
-
I5-2500K-ból van asszem kb. 150 darabnyi
Faja, már épp kezdtelek volna sajnálni!
Gondolom valamennyi memóriát is dobálnak hozzád meg az apró, csak elleszel ezekkel. Inkább az összeépítés a nyűgös, de lehet csak nekem az.
(#13257) Frawly
Te tudod, engem zavarna, hogy szutykok futnak a háttérben, meg mentegetnek ilyen-olyan mappába, sunyi módon, meg erőforrásokat lekötnek.
Az erőforrás része tényleg csak téged zavar, a háttérben futás sunyin engem is zavarna, de itt ilyenekről szó sincs, ami nyíltan előugrik, hogy nesze kezdő, állítsd be, azzal sincs gondom. A Timeshiftre eleinte sokan sivalkodtak, hogy csak akkor engedi az install folyamatot, ha használjuk, de ez sem volt így.
Precision M4700 lesz a bivalyagyonütő gép, látod az UEFI kipróbálásra nem is gondoltam, lehet jobb lesz ebből a szempontból, mint a HP. A VGA elég izmos benne szerintem, elég durva folyamatos rendereléseket csinált évekig, de majd meglátjuk. HP 8560w-ben találkoztam nVidia VGA-val, de kevés időm volt vele szuttyogni, azt se tudom zárt vagy nyílt driver maradt rajta végül, de 2 éve nyúzzák filmekkel is, elég izmos ahhoz, hogy észre se vegye, mi hajtja.
Ha rajtam múlna, nyilván AMD-t vennék, de ez csak úgy meg lesz örökölve és ha megismerkedem az UEFI-vel meg az nVidiával, talán újra érdekelni kezd a Linux. -
K0zm0
aktív tag
válasz
ubyegon2 #13254 üzenetére
Timeshiftről:
Lehet, hogy egyedi eset vagyok, de nekem elsőre világos volt, hogy hogyan kell beállítani. Meglehet azért mert én eleve angolul használom az OS-t és nem kellett megküzdenem a fordítás miatti pontatlanságokkal.
Valaki régebben kérdezte már a topikban és a screenshoton én is láttam, hogy a fordítás miatt nem volt egyértelmű, hogy ki-kivel van.Egyetlen dolog amire én sem jöttem rá, hogy a backup file-t hogy a túróba lehet átmásolni külső tárolóra. (Alapbeállításnál lehet választani, ha felcsatolom a külső HDD-t, de azért nem fogom állandóan csatlakoztatva hagyni.) A jogosultságok is rendbe vannak. Ha lesz kedvem hozzá, jobban átbogarászom a leírésokat.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13254 üzenetére
Te tudod, engem zavarna, hogy szutykok futnak a háttérben, meg mentegetnek ilyen-olyan mappába, sunyi módon, meg erőforrásokat lekötnek.
Az NV dVGA-val sincs semmi baj egyébként. Annyi, hogy fel kell rakni a hozzá való, legújabb zárt NV driver ágat (ezt ki kell nyomozni melyik, de csak egyszer kell megtenni és attól függ az ág, hogy mennyire régi kártya), meg lehetőleg érdemesebb LTS kernellel használni, bár Minten a nem LTS is elég lehet hozzá, mivel nem frissül túl gyakran. Amúgy ha kitapasztalod, és nem kell állandóan a legfrissebb rendszer, akkor az NV GPU-val is el lehet menni, tehát nem arról van szó, hogy ne menne, ne működne, ne lehetne megtanulni működésre és stabil üzemre bírni. Nyilván az AMD GPU ideálisabb lenne, de az NV GPU is élhető, ha tudod mit csinálsz.
Amit még javaslok majd annál a Dell Hobbiállomásnál, ha nem túl muzeális, hogy a legjobb lehetőség, hogy egyben elmerülj az UEFI boot részleteiben is. A Dell-ek UEFI-je általában elég szabványos, szívásmentes, ezek nem olyanok, mint a HP szutykai, amihez jelenleg vagy szokva. Kiváló alkalom lehet, hogy kitapasztald ezt a témát is, és modernizálódj.
-
válasz
#20749568 #13252 üzenetére
Pont azért ez került rá mert nem akartam vele foglalkozni, ez kb. a világ végéig menni fog ha nem hal ki alóla a HW.
Ja, Debian ebben jó, a 6-os is évekig működött valami űrhajóban, remélem a mostani verziók is bírják ezer évig, ilyen használati profillal tuti!
Meglátom még, mert még nem végeztek vele a srácok és nekem csak a "maradék" jut majd, mert nem szóltam előre, hogy én is akarok válogatni.
Sok helyen a maradék is jobb, mint máshol a főfogás, de lehet máskor érdemes lesz szólnod.
-
válasz
Frawly #13250 üzenetére
Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod.
Anno jó ötletnek tűnt ez a Timeshift, hogy telepítés után egyből felugrik, hogy a nagyon kezdőknek segítsen mentéseket készíteni, de sokakat zavart és ki is szedték, de nem is kéne a telepített verzióval se felkerülnie, van valami mentéskezelő program alapból az is elég lenne, akinek meg kell más, az felrakja.
Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded.
Ez a Mint-nél alap, hogy összelegózzák a saját programcsomagjaikat a DE-vel meg az alaprendszerrel, jó ez, de tudomásul kell venni, hogy aki szeret variálni, karcsúsítani a disztróját, az ne Mint-et használjon. Engem meg nem zavar, felrakom, amit nem használok, elvan ott, van annyi szabad hely, mint a nyű. Az elején piszkálgattam én is a rendszert, hogy ez sem kell, az sem kell, ezt Mint esetén tényleg nem lehet büntetlenül csinálni.
De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint.
Teljesen igazad van, de már kb 8. éve ugyanazt használom, kezesbárányként működik minden és jó ideje nem is nagyon telepítgetek semmit, remélem a nekemúj Dell munkaállomás kicsit meghozza a kedvem újra, de legalábbis van benne nVidia dVGA, régebben mennyire szerettem volna próbálgatni ilyenekkel a beállításokat. No majd kiderül....
Ja, pótgép! Az a gáz, hogy sokkal izmosabb, mint a jelenlegi 8570p, no de sebaj, magammal úgyis ezt fogom hurcibálni, mert az a Dell dupla ilyen vastag és nehéz is, persze vagy 3 meghajtó is elfér benne. Jó kis régi erőgép masina!
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13251 üzenetére
Ja, a pótgép ezért jó, lehet rá telepíteni bármit, kockázat nélkül. Nekem is ott áll a ThinkPad X220, 2 SSD-vel, amire eredetileg FreeBSD-t, vagy NetBSD-t akartam tenni, de sosincs rá időm, még az Archra sincs, nem hogy pl. Gentoo-ra. Valahogy lustább vagyok mostanában a szokásosnál, ha van is egy kis időm, inkább pihenek, videózok, game-elek.
Sokkal jobb valamit ilyen pótgépre, pót SSD-re feltenni, mert jobban, natívan fut, nem úgy, mint virtuális gépen. Így sok probléma eleve megkerülhető, tisztább megoldás.
-
válasz
#20749568 #13249 üzenetére
Hát szép... így bánsz a keresztfiamdisztróval
Ugyan, az egy szellemi termék, azon az SSD-n csak annak egy fizikai kivetülése volt!
Most meg itt van a fejemben, no de onnan előpiszkálni még egyszer.....
Majd a cégtől elhozok valamit (most volt selejtezés, összerakok valamit) aztán lesz egy "játszós" gépem mert nekem is baromira hiányzik.
Juhúúú! Az ilyenek a legjobbak, ha van egy gép, amivel lehet szuttyogni büntetlenül. Én még erre a 4 hónapos 860 EVO-ra semmit nem raktam az alap munkásdisztrón kívül, várom szintén a leselejtezett Dell ököragyonütő munkaállomást. Már beérkezett tesóm új gépe, csak az akkucsomagra várunk. Azzal majd szuttyogok én is, lassan újra kell tanulnom mindent.
Debian miniPC-n, nohát!
Azt amúgy tényleg nem szabad piszkálni, nem arra van. Az csak megy, mint az igásló.
-
Frawly
veterán
válasz
ubyegon2 #13246 üzenetére
Na, látod, ez vele a baj. Hogy nem egyértelmű, de bele van kényszerítve a user arcába, és a hátad mögött akkor is partizánakciózik, amikor nem gondolnád, nem akarod. Pont az lenne a Linux lényege, hogy ilyenek ne legyenek fent a rendszeren, vagyis nem default.
Ugyanez a baj a Snap, Gnome kulcstartó, systemd, stb. megoldásokkal is. Nem az, hogy vannak, és fel lehet tenni őket, és akinek ez kell, az tudja használni, hanem mindenki arcába bele vannak nyomva, hányásig.
Mert nekem nem fájna, hogy van ilyen Timeshift megoldás, amivel kezdők is elboldogulhatnak, ilyen next-next-finish módszerrel. Hanem hogy bele van kényszerítve a rendszerbe, és komolyabb hekkelés kell, mire tényeg kiszeded. Akinek meg megvan a tudása, hogy ilyeneket kihekkeljen a rendszerből, az nem a Mintből, Ubuntuból fogja ezeket kivakargatni, hanem inkább az egész kérdést megfordítva feltesz egy olyan disztrót (pl. Arch), amiben ezek a szutykok alapból nincsenek is benne.
Ezért szoktalak leoltani állandóan ezzel az állandó kezdő szöveggel. Mert jó a Mint, de teljesen kezdődnek, akiknek még fogalmuk sincs a Linuxról, és úgy teszik fel, nem tudják milyen programok és megoldások között lehet választani, nem tudják mit hogy kell megkeresni, telepíteni, stb.. Az egészet nem látják még át. De neked, aki már évek óta használod a Linuxot, ilyen egyszerre 8-10 feltelepített disztró közül is hoppolgattál, és ismered már a terminálos megoldásokat is (htop, apt, inxi, stb.), neked nincsen szükséged már ilyen pótkerekes biciklire, mint a Mint. Attól persze nem kell lemondani a Cinmanóról meg a kedvenc progijaidról, mert azokat másik disztróra is épp úgy felrakhatod, saját igényre testreszabhatod, és sallangmentesen csak az lesz fent, amire tényleg szükséged van, és használsz is, és tényleg az ura leszel a saját rendszerednek. Persze ezt más sokszor leírtam, de sose hiszed el, csak ezt az állandóan kezdő szöveget szoktak hajtogatni, amit nem is értek miért ragaszkodnál hozzá.
-
válasz
#20749568 #13247 üzenetére
Hát ugye azt rekonstruálni kéne egyetlen history kimenet alapján.
Sajna az a 860 EVO, amin volt a működőképes rólad elnevezett Cinplasma Mint, le lett pucolva és teljes lemezes automata telepítéssel ment vissza szintén Mint és azóta tőletek nem messze üzemel.
Egyszer tele lesz mindennel a hócipőm, megint nekiveselkedek és csinálok egy tiszta plasma-cinnamon keveréket. Már nagyon hiányzik!
Amúgy az ötleted nem rossz, lehetett volna egy iso-t csinálni és azt terjeszteni!
-
válasz
#40553216 #13245 üzenetére
Lehet, a Beállításokban ott van az első képen látható időzítő beállítás, csakhogy ez nem jött fel automatikusan, én viszont nem akartam használni a TS-t, így nyomtam az x-re.
Nem használom, de most végigmentem rajta, tényleg nem annyira értelemszerű a használata mégsem. Rémlik halványan, hogy egy régebbi disztrómnál én is azt vettem észre, hogy jó pár pillanatkép heverészik valami mappában, én viszont nem állítottam be, hogy csináljon ilyet a TS.
Ezek a KDE-full meg jó pár más DE fullos metacsomagok az Ubuntu universe tárolójában valóban ott vannak, de szerintem ez egy nagyon alap, nem véletlenül külön Kubuntu-s tárolókból és más tárolókból kellett összerakni leírások alapján is a plasma-s Mint-et. Az a -full csomagnév elég megtévesztő.
Ez kb az, amit írtam is, hogy a Debianra felrakod és utána elkezded faragni, öltöztetni, konfigolgatni. Raktam anno Cinnamont Debianra és óriási a különbség a kettő között.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13244 üzenetére
Lehet, a Beállításokban ott van az első képen látható időzítő beállítás, csakhogy ez nem jött fel automatikusan, én viszont nem akartam használni a TS-t, így nyomtam az x-re.
Semmit nem állítottam a szoftverek forrásán, mégis ott van a kde-full csomag, ami teljes KDE-t pakol fel Plasmával és minden egyéb csomaggal.
-
válasz
#40553216 #13243 üzenetére
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem?
Az szerintem nem is telepíthető, felrakhatsz bármit, de Te gondoskodsz a felület megfelelő működéséről, mint általában az olyan disztróknál, ahol van a rendszeralap és feltelepül mellé egy liválasztott DE, amit majd konfigolhatsz, mint Debiannal például. Mint kénytelen volt elereszteni a KDE-t, mert elkezdték a GTK-s DE ökosystemét alakítgatni, például az Xapps- csomag és ezek csak GTK-s DE-vel voltak megoldhatóak.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem.
Valami gomb nálad Timeshiftnél sem jelent meg ezek szerint, mert amúgy teljesen könnyen beállítható a TS, bár nem saját programja a Mint-nek*, a magyar fordítása is elég érdekes évek óta, hacsak nem javították már. Ha az elején az alábbi ablaknél nem veszed ki a pipákat, akkor default beállításokkal fog dolgozni, ha viszont még egyszer sem indítottad el, akkor nem ébred fel.
*most látom, hogy az alap focal verziót átdolgozták valamennyire
Ha kiveszed a pipákat az időközönkénti pillanatkép készítései elől, akkor a Befejezés-re nyomva ez az ablak fejezi be a ténykedést és így nem is fog semmit csinálni.
Itt már valóban nincs Bezár gomb, csak a fenti x, amivel bezárod.
-
törölt tag
válasz
Frawly #13241 üzenetére
Persze, egyértelmű volt, hogy a DC-hez nem kell, ezért zárójeleztem.
#13242 ubyegon2
Ha szakított, miért telepíthető KDE ökosytem? Ha viszont elérhető, miért van szétszedve az a függőség, ami az Ubuntuban nincs? XFCE telepítésnél alapból nagyon is elérhető, nem kell semmit szöszmötölni extra tárolókkal, csak a hiányzó csomagot kellett megkeresni.
A TimeShift-et elsőre úgy kezeltem, hogy mikor nem adott fel kilépési lehetőséget, egyszerűen kilőttem. De ő ezt nem annak vette, aminek szántam, hanem úgy értelmezte, alapebállításokkal kell elindulni, azért nemsokára kezdte is a teljes 16 GB /-t szépen másolni. Ezek miatt sikáltam le. -
válasz
#40553216 #13238 üzenetére
Ez is megoldva: oxygen icon theme-et kellett telepíteni. Miért nem rakja fel magától?
A Mint pár éve egyértelműen szakított az egész KDE ökosytemmel, miért kéne, hogy annak bármelyik elemét magától felrakja?
Nemrég, mikor Cinnamon mellé felraktam a plasma-t, akkor is fel kellett vennem a Kubuntu tárolóit, úgy lett volna működőképes(ezeket eltávolítottam, mert plasmahoz nem kellettek). Ezek a Kubuntu tárolók alapból nem érhetők el, így ha valaki idegen ökosysból telepít valamit, nyilvánvaló, hogy nem a rendszer fog függőségeket kezelni egy ilyen csomagnál.
Kb ugyanez lenne, ha Chakra-nál felraksz egy GTK-s programot, ott is neked kell kínlódnod, persze ott kicsit más azért, mert van valami AUR klón.....
Ez ilyen, hiába várom el itthon is a lifttől, hogy autóval az épületbe vigyen, itt nem ez az ökosys van. Melóhelyen meg bevisz, mert ott olyan az ökosys.
Timeshift Mint 20 óta nálam egyszer nem mutatta magát. Anno elinduláskor felugrott, de ott értelemszerű volt, hogy konfigolni kellett saját igényeinkhez. Sajnos a Mint-be sincs még beépítve virtualis látóasszony!
-
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #13240 üzenetére
Van Qt-s is Double Commanderből, de annak nagyobb az erőforrásigénye, meg csak akkor van értelme, ha KDE-t, vagy egyéb Qt-s ökoszisztémát használsz, akkor nem kell hozzá potyára extra függőséget telepíteni meg betölteni, mert már fut a rendszerrel is. A Mint miatt ezért a Gtk-s verziót ajánlom. Persze Qt-témákat mindenképp kéne telepíts, Qt4-eshez és 5-öshöz is. Mert nem tudni, hogy a jövőben szükséged lesz-e még Qt-s programra.
Egyébként nekem is furcsa, hogy Minten ez nincs alapból. Nekem még Archon sem kellett soha ilyen ikontémákat vadásznom, pedig én is használok pl. Goldendict-et, ami Qt4-es, meg használtam qBittorrentet, ami Qt5-ös, és rendesen megjelentek az ikonjaik. Pedig az Arch sokkal minimalistább, mint a Menta.
-
törölt tag
válasz
Frawly #13239 üzenetére
Nem kell, hogy alapból telepítsék, de egy ikonkészletet (főleg azt, amivel meg is jelennek ikonok) azért függőségként nyugodtan hozzá lehet kapcsolni.
Ubuntut 2007 óta használok, sosem KDE-vel, de kellően régóta Krusadert is. Most először futottam ilyen csúfságba. Ha felrakok egy KDE/Qt-s progit, akkor ne nekem kelljen vadászni a függőségeket.
Köszi, ránézek a DC-re. (Egyébként Qt-s felülettel is lehet telepíteni.) -
Frawly
veterán
válasz
#40553216 #13238 üzenetére
Ez ilyen, a tárolókban van vagy 40 ezer csomag, nem telepíthetik fel mindent default, hátha neked kell. Már így is rohadt sok csomag feleslegesen van előretelepítve, hogy ha egy kezdőnek mégis kéne, ne keserű szájízzel kelljen levadásznia, 0 linuxos tudással.
A Mint fő kiadási mind Gtk-s ökoszisztémára épülnek. A Krusader egy Qt-s program, annak Qt-témát és Qt-ikontémát kéne telepíteni ahhoz, hogy normálisan nézzen ki, és normális ikonok legyenek benne. De ha Mint, akkor a Double Commander Gtk-t jobban ajánlom, többet tud, mint a Krusader, és nem Qt-s.
-
törölt tag
Üdv!
Mintre váltottam. Egyből két bosszantó dolog: a Timeshiftet csak killall-al lehet lelőni, ha elindítom az app-ot, meg sem kérdezi, akarok-e snapshotot csinálni. Anyád! Letöröltem a .csába.Ez is megoldva: oxygen icon theme-et kellett telepíteni. Miért nem rakja fel magától?
Másik: a Krusadert úgy rakta fel, hogy elvileg minden függőség fent van, de ilyet tudott csak összehozni.
Mit kellene még telepíteni? Köszi. -
Milkoo
csendes tag
Sziasztok!
Linux Mint 20.1 Cinnamon a rendszerem.
Van ez a Onboard (virtuális bill.) program, ami nálam rakoncátlankodik.
Indításkor normálisan jelenik meg:
[kép]
Azonban amint bármelyik magyar betűre kattintok benne, átvált ilyenre:
[kép]
Ezután csak úgy áll vissza az eredeti nézetre, ha a fizikai billentyűzeten kattintok bármelyik magyar betűre.
Hogy kéne beállítanom, hogy maradjon a magyar betüs kijelzésen?
Köszi: Milkoo -
válasz
Frawly #13229 üzenetére
Kivéve ubyegon, mert neki ez az örök kezdőség a mániája.
Ez nem mánia, hanem valóság.
Kb azt jelenti, hogy elkezdtem használni, hopperkedtem sokáig és egy elég stabil kezdő szintig eljutottam, részben persze, mivel sok területet nem ismerek ma sem. Eddig nem érdekelt, majd ha fog, utána olvasok. Eddig is így ment. Ma már az a stabil nokedli szint is kezd erősen kopni, nem fogod elhinni, de év eleje óta megvan a terás 860 EVO, férne rá bőven disztró, de még mindig így néz ki...
Az a Flatpak/Snap/Appimage nekem is nagy kedvencem amúgy! Szerintem sohanapján lesz olyan, hogy csak ezekből tudok valamit felrakni és akkor inkább fel se rakom.
-
Frawly
veterán
Nagyon helyes. Kezdőknek is ez az ajánlott, mert így fognak fejlődni, értik meg hogyan működik a Linux, így fogják megtanulni maguknak megoldani a dolgokat, és nem másra rászorulni, így avanzsálnak át kezdőből haladóba. Kivéve ubyegon, mert neki ez az örök kezdőség a mániája.
Mondom, ez a konténerezés is elmegy, de csak annyira vészesetben, mikor már annyira szakad minden kötél. Akkor segíthet, és ez a konténerezés még mindig jobb, mint windowsos programokkal gányolás Wine-ban, meg visszabootolni Windowsra, szóval mindennél van rosszabb, a sok rossz között néha még egy közepesen szar alternatíva lehet. Csak indokolatlanul erőltetni nem érdemes, ahogy a Snapuntu csinálja a Snap-mániájával.
Ja, Winre már én se bírnék visszamenni, olyan használni meg telepíteni, mintha szivacsba kéne harapnom, hátam borsódzik tőle, meg mintha hátrakötött kézzel kéne gépezni, és az orrommal csinálni mindent. Ezt az egyet bánom, hogy 7 éve váltottam Linuxra, sokkal előbb kellett volna, min 14 évvel vagy 20 évvel ezelőtt.
-
K0zm0
aktív tag
válasz
Frawly #13226 üzenetére
Nem vagyok szakértő a témában előre bocsájtom.
Kezdőként ha valamit nem találok a Mint tárojában, akkor inkább "szenvedek" a terminálban és kikeresem ami kell, majd kézzel felhegesztem a PPA-t. Valahogy számomra ez a Snap nem szimpatikus.
A Teamsről én se hallottam, de már eleve mindent gyanúsnak érzek ami a Microsoft nevével van fémjelezve.
A Win szemeteléséről amiről lev258 írt meg szót se említsünk. Már lassan sírógörcsöt kapok ha valakinek Win-t kell telepíteni, mert eleve friss telepítés után is gyomlálni kell a rendszert a sok bloat miatt... -
Frawly
veterán
Ez meg a másik. A legtöbb MS-os app electronos, azaz egy módosított Chrome-környezetben fut, azaz hiába látszik natív appnak, igazából böngészőben fut, és mint ilyet, sokszor feltenni se érdemes, mert ugyanazt az ember eléri egy sima böngészőből. Nem csak a Teams, de a Skype, Facebook Messenger, Spotify, stb. is ilyen sajnos.
-
Frawly
veterán
válasz
gregory91 #13216 üzenetére
Bocs, valóban, ott van, hogy Csomag:, és azt hittem erről a Teamsről, hogy valami tárolónak a neve, nem hallottam még erről a progiról. Ja, hogy ha be tudod szerezni más forrásból, és ki tudod elégíteni a függőségeit, akkor hagyjad ezeket a konténerformátumokat. Én egyébként nem vagyok teljesen ezek ellen, mert pl. kezdő disztrónál tényleg lehet haszna, ha a user nem találja az adott szoftvert se a tárolóban, se PPA-t nem tud hozzá felvenni, kódból vagy nincs meg a tudása, hogy fordítsa, vagy nem fordul valami verziófüggőségi probléma vagy libhiány miatt, akkor nagyon vészesetben alternatíva lehet. A baj az vele, hogy nem vész esetén alkalmazzák, hanem elkezdték hipszterségből általánosan nyomni, főleg Ubuntu-n, ahol az alaptelepítés nagy része már Snap csomagból van, és ha a user a grafikus csomagkezelővel telepít, default az is Snap-csomagokat tol fel, kérdés és tájékoztatás nélkül. Valahogy sok ember rákattant, mintha ez lenne a mennyi manna.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13220 üzenetére
Te személyesen kerülheted, de az általad használt/kedvelt programok nem feltétlenül fogják. Kb. 10 éve már a laptopom gyári akkukezelő programjához is kellett .NET (utóbbi önmagában többet foglalt, mint a laptop összes gyári szoftvere, drivere).
Nem tudom ezt tudod-e, de pl. a python verzióváltását is azért halasztották sokáig Linuxon, mert az új verzió néhány változása miatt a régi programok nem futnak rajta. És ez egy igen népszerű programozási nyelv. Tehát ezen a szinten (programozás/fejlesztés) is jelen van a kompatibilitás megszűnésének problematikája. -
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #13219 üzenetére
"Windows esetén pontosan ez történik pl. a .NET cuccokkal."
És ezért is kerülöm az ilyen keretrendszereket(sőt ilyenekre nem szívesen fejlesztenék,nem szándékom megszopatni az usereket hogy még ilyeneket telepítsenek a gépükre)."Virtualizáció alatt itt az optimális szoftveres környezet megvalósítására utaltam, nem hardveresre." - értem hogy mire gondolsz.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13218 üzenetére
"nem kéne teleszemetelni a rendszer partícióját."
Windows esetén pontosan ez történik pl. a .NET cuccokkal. Az összes verzió összes fájlja benne pont azért, hogy a kompatibilitást megőrizze. Attól, hogy nem látszik, még nem triviális megoldani az ilyen gondokat.
A programok fejlesztői az esetek többségében eleve fixálják a használt fájlokat, könyvtárakat és még az elérési útvonalat is. Így aztán nemcsak az újabb verzió módosításai okozhatnak gondot, hanem a könyvtárstruktúra minimális változása is.
Linuxon is megoldhatnák úgy, hogy beleteszik az összes fájlt (az összes verziójút), csak a végén már DVD-n sem fog elférni a telepítő. A snap és a flatpak egyfajta középutat valósítanak meg, miközben egy nagyobb fokú biztonságot is adhatnak a sandbox típusú elvekkel. Virtualizáció alatt itt az optimális szoftveres környezet megvalósítására utaltam, nem hardveresre. -
gregory91
senior tag
válasz
Frawly #13214 üzenetére
Direkt rajta hagytam a csomag nevét de azért leírom : Microsoft Teams.
Szerencsére ezt legalább a hivatalos oldalról le tudtam tölteni ami milyen meglepő csupán 73 MB.Maximum akkor vagyok kénytelen ezt használni ha hivatalos forrásból nem tudom letölteni,mert a csomagkezelők paramétereit írják le ahelyett hogy egy "direct link-et" szúrnának le mellé.lev258:Frawly-el teljesen egyetértek hogy ettől függetlenül nem kéne teleszemetelni a rendszer partícióját. Az "ilyeneknek" nem virtualizációra hanem kompatibilitásra van szükség.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13213 üzenetére
A snap és flatpak lényege pont az, hogy a maguk kis virtuális környezetét valósítják meg a program számára, így a rendszer (és rendszerkomponensek) verziójától függetlenül futni fog ugyanazon csomag sok eltérő rendszeren. Ennek az ára a nagyobb méret.
Emlékeim szerint van .deb csomag is belőle. -
gregory91
senior tag
Ez most komoly?!
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #13210 üzenetére
Igen, buherálás nélkül megy bármilyen Linuxon a Netflix. Magam is használtam. Chrome, Chromium, Firefox alatt is megy. Annyi, hogy csak max. 720p-ben, akkor is, ha HD-s vagy 4K-s előfizetése van, mert a Windows, Mac, meg néhány spéci androidos prémiumgyártó exkluzivitása, Linuxon a Netflix szándékosan korlátozza a felbontást sajnos.
Buherálást nem nagyon kéne igényeljen, annyi, hogy a böngészőn legyen fent a DRM plugin, általában gyári böngészőkön fent szokott lenni, talán Minten is. Ha mégse lenne fent, az sem baj, mert a netflix.com látogatásakor a böngészők felajánlják, hogy telepíti hozzá a DRM plugint. Ha ez megvan, csak be kell jelentkezni a netflix.com-on az accountjával és már nézheti is.
Egy másik korlátja van még a linuxos netflixezésnek, hogy nem lehet tartalmat letölteni, hogy később offline nézz meg.
-
fradi81
veterán
Hali
Netflixet lehet nézni Minten komolyabb buherálás nélkül? Ismerős lány kérdezte, silverlight plugint hiányol, mit mondjak neki? -
Petya XT
senior tag
válasz
lev258 #13205 üzenetére
Szia, próbáltam, annyit segített, hogy tudtam főzni egy kávét, nem zárolta magát. Amikor az ISO-kat torrentezem le, nyilván nem mehet egész nap a TV. Az nem alternatíva, hogy bekapcsolva hagyjam. Amikor megszűnik a kijelző, utána nincs eszköz sem. És ez ultra kellemetlen
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok,
Újfent akadt egy kis problémám, ezúttal egy GT 710-el és az LM 20.1, 19.X-el, Nvidia 4.50, 4.60. Nevezetesen, amikor az eszköz aludni tér, vagy valamiért lekapcsol a kijelző( ami egy TV), utána már nincsen hang. Sem hang, sem eszköz. Csak a beépített analóg. Először azt gondoltam, hogy ócska egy pusztulat gép ez, azért csinálja( Dell 380 S775). Kicseréltem egy másik Dellre (3020), de azzal is ugyanaz a hibája. Újraindítás után van újra HDMI hangeszköz. Kipróbáltam Windows alatt tökéletes.
Valaki találkozott hasonlóval? Valahol olvastam, hogy az új LM driverek már nem jók ehhez a Keplerhez.
Válaszaitokat, segítségeteket előre is köszönöm! -
gregory91
senior tag
A grub-os témához csak ennyit fűznék:insmod,insmod,insmod,insmod,egyhajszálkihúz,insmod,insmod,insmod,insmod,mégegyhajszállal kevesebb, insmod,insmod....
-
válasz
Mr Pupák #13201 üzenetére
nm!
No várjunk csak, ha nincs másik OS azon a gépen, akkor a GRUB-nak nincs funkciója, ilyenkor nem is szokott megjelenni, csak indítja a rendszert. Nem lehet, hogy frissítés után alapállapotba hozza magát és nem jelenik meg? Mi a gond amúgy azzal, hogy nem jelenik meg, gondolom a beállított default másodperc letelte után megkezdi a gép a bootot.
Kernel mizéria miatt volt szükség a grub-ra
A GRUB-ot lehet konfigolni, szóval úgy működik, ahogy bekonfigolod, ezt akár a Grub customizer programmal GUI-ból is el lehet végezni, ha legközelebb gond van, ezt tedd fel és állítsd be, ahogy szeretnétek, hogy működjön. De még egyszer mondom, alapból semmi dolga a GRUB-nak egyetlen OS megléte esetén.
-
Mr Pupák
csendes tag
válasz
Frawly #13200 üzenetére
Köszönöm a segítséget, ubyegon2-nek is!
Ezen a gépen nincsen más OS, a többin van Win-is, más is, és soha nem volt gond a Grub-bal. A frissítéskezelőben láttam, hogy volt grub2 frissítés, és ezután tűnt el, mint kiderült már másodszor volt így, csak a fiam nem szólt.
Az elsőnél meg azt hittem, hogy ő mókult valamit. Kernel mizéria miatt volt szükség a grub-ra, de ez most megszűnt, közben lett egy RX570-es videókari, az Nvidia röpült, és egy stabil kernelre visszaálltunk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- BestBuy topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Medence topik
- Vicces képek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Xbox Series X|S
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen autót vegyek?
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest