- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #13795 üzenetére
Engem inkább szívatnak egyes dolgok,jut eszembe:Amúgy te hogy oldanád meg a "pótlást" ha winetricks "404"-et dob egy telepítő letöltésre? Mert már jártam már így,meg úgy is hogy valamiért megszakadt a folyamat,a letöltés ugyan sikerült de aztán semmi, csak lesem mint a beázott plafont.
-
lev258
veterán
válasz
gregory91 #13794 üzenetére
A Wine alapvető működésével kapcsolatban vannak hiányosságaid, ha ezt reálisnak gondolod.
Egyébként amennyiben valami .NET keretrendszert igényel, azt sem telepítővel teszi fel az ember, hanem a megfelelő script-tel (winetricks), ami kiválogatja a lényegi részeket (bár a Mono ma már alapfelszereltség). -
gregory91
senior tag
válasz
lev258 #13791 üzenetére
Pedig a wine elégé sovány,pl.:keretrendszer nélkül némelyik program el se indul....a directx még vállalható telepítés szempontból.Ráadásul a winetrick-en is alkalmazható a telepítése.
"Meg milyen drivert akarsz oda telepíteni?"
Windows-os exe/msi telepítőcsomagosra,de mint írtam az már saját felelősséggel. -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13788 üzenetére
A ProtonDB-n a teljesítményre többen is panaszkodtak, meg van javaslat CPU beállításra is. Valószínűleg ezzel a hardverrel nem fogsz jelentős javulást elérni.
-
gregory91
senior tag
válasz
batyuska100 #13784 üzenetére
A wine még nem elégé kiforrt de van legalább fejlődés rajta,de sajna elégé komponens hiányban szenved.
Tedd fel wine-n belül a legújabb directx-et.
Nem is tudom, egy driver telepítés wine-n belül mekkora kockázattal jár - mert az már saját felelősségre kategória! -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13788 üzenetére
Ezt másold be indítási paraméternek az OpenGL kényszerítéshez:
PROTON_USE_WINED3D=1 %command% -
batyuska100
senior tag
válasz
lev258 #13786 üzenetére
Letöltöttem, annyival előre jutottam hogy tudom hogy nem használja egyáltalán a gpu-t. Néha felrugrik 40-50%-ra de az esetek többségében 2-3% körül marad a kihasználtság.
Kedden került hozzám a kártya, akkor újra is pasztáztam GD900-al. Windows alatt 48 fok szokott lenni általában, de a venti jobban megy.
Amikor indul a játék akkor azt írja hogy processing Vulkan shaders. Addig ameddig betölt az Endnight logo addig jól fut, onnantól már nem.
Protondb-n írják az Experimentalt, a 6-3-8-at és 5-1-valamennyit, mindegyiket próbáltam de semmi. -
growler
őstag
Természetesen először azzal próbálkoztam.
De úgy tűnik, hogy a Garuda telepítőjében lévő GDarted-nek van egy kis
anomáliája. A 300MB-os Fat32-es partíción alapértelmezetten "msftdata"
jelölő volt kipipálva - mikor rákatt. a "boot"-ra, automatikusan bejelöli az
"esp"-t is, és az "msftdata" elől kiveszi a pipát. (Ez így jó !)
Viszont mikor be akartam zárni a "Jelzők kezelése" ablakot, akkor
visszaállt az eredeti állapot. ( A pipa a boot, esp elől eltűnt, az msftdata
előtt megjelent.)
A Mint telepítőjén lévő GParted-el megnézve, viszont azt mutatja hogy
mégiscsak a boot, esp van bejelölve. !
Azért írtam a Mint telepítőjén lévő GParted-et, mert a Garudán lévő
"becsapós". És végül-is mindegy hogy melyikkel készíted elő az eszközt. -
lev258
veterán
válasz
batyuska100 #13785 üzenetére
A Mint-es topik általában akkor pörög, amikor a többiek beszélgetnek.
A radeon profile nevű program elvileg a 7000-es szériától felfelé használható, de tehetsz egy próbát vele.
A magas hőfok alapjáraton viszont első körben azt sejteti, hogy valami más gond is van (kártya és hűtő érintkezése, paszta, ...).
A Mesa-d elég friss, az Oibaf ppa elég bleeding-edge (bár emiatt előfordulhatnak olykor kis zavarok).
A Proton-nál több dolgot is figyelembe kell venni. Az egyik, hogy sok esetben Vulkan-on keresztül próbálja lekezelni. Mondjuk a te kártyádnál nem hiszem, hogy ez történne. De azért megnézném kényszerített OpenGL-lel. A másik, hogy nem mindegy, melyik Proton verziót használod. A Protondb javaslatait megnézted a játékkal kapcsolatban? -
batyuska100
senior tag
Na mivan, ennyire nehéz kérdést tettem fel?
-
batyuska100
senior tag
Sziasztok!
Felraktam a 20.2 Cinnamont, de nem találok a kártyámhoz rendes drivert.
Az alany egy Radeon HD6970, a beépített radeon driver van fent. A inxi -Fxmz parancsra ezeket hozza ki:Graphics: Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Cayman XT [Radeon HD 6970] vendor: Hightech Information System
driver: radeon v: kernel bus ID: 01:00.0
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: ati,radeon unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1600x900~60Hz
OpenGL: renderer: AMD CAYMAN (DRM 2.50.0 / 5.4.0-92-generic LLVM 13.0.0)
v: 4.3 Mesa 22.0.0-devel (git-2bb2219 2022-01-07 focal-oibaf-ppa) direct render: YesMár valami Mesa cucc is van, az az előző drivertelepítési kísérletem lett volna. 2 fő problémám van. Az egyik az hogy a ventillátort nem tudja rendesen kezelni, az asztalon 60 fokon van a GPU. A másik meg hogy a The Forest játékban stabil 1FPS-em van, a menüben is - bár ez lehet hogy a Steam meg a Proton hibája mert csak Windowsra jelent meg a játék..
Az egyik ismerősömnek HD6750-e van, neki is 20.2-es Cinnamon rendszere van és neki is a beépített radeon driver de ő eddig nem panaszkodott. Elméletileg 30 fokon megy a kártyája is..
Van egyáltalán frissebb driver erre az őskövület kártyára? -
gregory91
senior tag
válasz
growler #13780 üzenetére
Nem az unetbootin és semmi más sara.
Mikor a live rendszert indítunk,elindul a mag, létrehozza a memdisk-et a memóriában és oda tölti be a initrams-t(a windows telepítője is hasonló elvet használ csak más gyakorlatilag).Ezt követően memdiskre telepítünk/másolunk mikor "home" könyvtárba másolunk(és igen ha megtelik a memória - mint tárhely és kijelentkezünk belőle akkor oda csak egy "restarttal" jutunk vissza).És így logikusan kikövetkeztethető az is hogy a rammal mi lesz ha újraindul a gép. -
growler
őstag
válasz
gregory91 #13779 üzenetére
"Ha telepítő úgy lett megírva"
Ubuntu, és ezen alapuló rendszerekhez, pl. az Unetbootin-al hozzáadható persistens
lemezterület. Erre kerülnek a Live rendszeren végrehajtott változtatások. és meg is
maradnak rajta.
Legalábbis, régebben így volt - mikor utoljára (nem túl rég) csináltam ilyet.
akkor szépen hozzáadta az általam beállított nagyságú persistens területet,
de egy újraindítás után nem voltak rajta az előző munkamenetben végrehajtott
változtatások.
Lehet hogy ez az Unetbootin sara ? Vagy az újabb képfájlok már nem kompatibilisek
a persistenciával ?
Mindenesetre, ha működne ez a persistens dolog, akkor is csak az "alap" képfájl
telepítése hajtódna végre - szerintem ! (Ki kéne próbálni)
-
gregory91
senior tag
válasz
growler #13777 üzenetére
Ez így igaz csak a memóriában marad,nem véletlenül írtam az elején "Ha telepítő úgy lett megírva", de akkor lehet hogy a fájlrendszert támogató csomagot is telepítené mellé(de lehet hogy nem is jelöli meg mint választható fájlrendszer).Bár ha lehetne hogy a csomagtelepítést irányítani a az alaprendszerre(mondjuk ennek még nem néztem utána) az is egy megoldás lehetne.
Csak mellékesen a live-on van gparted is(témánál maradva) de a telepítő mégis eltávolítja.Utólag kell újra tennem rá. -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13774 üzenetére
Az SSD-t, amire a Garuda került, egy Mint 20.2-es liveként indított telepítőn
lévő GParted-el készítettem elő.
- gpt-s partíciós tábla létrehozása
- 300MB-os, Fat32-re formázott partíció létrehozása + boot és esp jelölők hozzáadása
- 25GIB-os Ext4 a /-nek, és a maradék területből 2048MIB-ot levonva (erre kerül a swap) /home-nak - szintén Ext4-re formázva.
- Mint telepítő leállít, -> Garuda telepítőj indít, és a továbbiakban a Calamares telepítő
használata. (Lényegében csak az előkészített partíciók csatolási pontjait kellett megadni.
(Pl. a 300MIB-os partíciónak /boot/efi csatolási pontot)
És utána hadd szóljon a telepítés ! -
válasz
growler #13773 üzenetére
De én ráerőszakoltam egy UEFI-s telepítésre az Ext4-es pariciókat.
Hát de éppen a sok eltérő dolog jó a Garudában!
Live-ban nekem is tetszett, fel is szeretném rakni rendesen, ha eldöntöm, melyik gépen legyen, valószínűleg a jelenleg kísérleti tartalék Dell medveölőre....valahogy eddig ez tűnik szimpi archklónnak leginkább, mivel szegény Chakra bealudt.
A telepítőjében nincs is Ext4 fájlrendszer opció
Ez mondjuk elég szokatlan megoldás!
-
-
válasz
growler #13771 üzenetére
Bizony bizony, azóta vagyunk komák, a Maya volt mindkettőnknek az első(még szerencse, hogy női neveket ad a Mint)!
Imádtam a Win7 után erre váltani.
Én is csak azért jegyeztem meg a 17.3 helyzetét, mert kb 2 teljes napon ráment arra, hogy kiderüljön, simán hazudott a szolgáltató ÜSZ a NAT-olásról, nem keveset próbálkoztam, mire egyáltalán kiderült, mi is az a NAT és 2, napon másik ÜSZ-es bevallotta, hogy simán NAToltak. Mivel a melóm is böngészőn keresztül ment, kicsit gáz volt, hogy nem értem el a gyakorta megnyitott weblapokat. No ezért jegyeztem meg a 17.3 verziót.
-
válasz
growler #13769 üzenetére
A 17-es verzió körül voltak nagyobb léptékű váltások a főrendszernél, nem akkor volt az init rendszer váltása is? Igen, az volt, mert nekem eddig a 17.3 volt az, amivel akkor is működött minden, amikor a szolgáltató NAT-olta a netemet, minden későbbi verzió újabb TLS handshake-et használt már és nem jöttek be pont a gyakorta használt oldalaim. Systemd is 17.3 után jött ha igaz....
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13767 üzenetére
A legelső pont frissítési lehetőségnél, (17 -> 17.1-re) valami félresikerült.
Lassan, de biztosan változott a Mint az Ubuntu irányába - máig sem értem
hogyan és miért !? ... Mikor a Mint frissítéskezelője az Ubuntuéra "váltott",
megelégeltem a dolgot, és visszaállítottam a 17-re.
Amikor kiadták a 17.2-t, akkor 17-ről közvetlenül 17.2-re frissítettem.
Ez így viszont tökéletesen sikeres volt. -
sonar
addikt
válasz
growler #13766 üzenetére
Az 5.4 -es kernel biza longterm supportos kernel.org
-
válasz
growler #13766 üzenetére
Ez így teljesen érthető, szerintem biztonságos is így, akinek régebbi gépei vannak, tökéletes a karbantartott 5.4-es, ha újabb a gép, akkor érdemes PPA-ból újabbat felrakni, a
AMD PRO A10-8730B R5
CPU-s Lenovo notira lehet én is újabbat rakok majd. Annyira ez sem új, de azamdgpu
driver miatt talán az újabb kernel jobb rá.Egyébként most látom, hogy a fő gépre raktam rá egy beta 20.3-at a 20.1 mellé és annyira megbízhatónak ítélem az alverzió frissítést, hogy a 20.2 után mégiscsak a 20.1/20.2-t frissítem 20.3-ra, eléggé be van már ez csiszolódva, sok dolgot beleapplikáltam már, amivel ügyeskednem is kellett....
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13765 üzenetére
Az Ubuntu 20.04-et az 5.4-es kernellel adták ki.
Ez ugyan hivatalosan nem LTS, de a Canonical valamiért ezt választotta,
és a 20.04 támogatásának végéig karbantartja / visszaportolja bele
a hibajavításokat.
Mivel a Mint 20 minden pont verziójában 20.04 LTS alapú, ezért az "alap"
kernellel megy végig,
Persze e-mellett megadják a könnyű lehetőségét újabb, de korlátozott
támogatási idejű kernelek telepítésének is. -
-
válasz
growler #13760 üzenetére
Jogos, csak gyorsan rápillantottam és nem frissítettem a Frissítéskezelőben még, most ott is van a Frissítéskezelő új verzióra frissítése opció.
Meg is jelent a 20.3 upgrade opció!
Kernellel nincs gondja ezeknek a 3-8 éves notebookoknak, mindegy mi fut.
Azt írja a mostanira, hogy elavult.Már ott a frissítési opció, a ...92.103-as végű. -
zizidor
őstag
" ugyanaz a 5.4.x kernel van rajta, mint frissítés előtt"
Érdekes ez a kernel választás. Oké hogy LTS, de az 5.10 is, és már az is több mint egy éve a "piacon" van. LTS az 5.15 is, bár az még aránylag friss.
Nekem nem talál új verziót, ezek szerint még nem ment végig mindegyik tükrön.
-
Szerintem ez nálad nem kernelfüggő lehet, valami energiakezeléssel kapcsolatos akadás lesz ott, érdemesebb lenne kikapcsolnod a képernyővédő zárolását hibernálás alatt, alapból ne használd a hibernálást. Plusz meg kéne nézned mit ír erről mondjuk a
dmesg
a terminalban és pastebinnel linkelhetnéd ide, hátha valaki kiszúrja a problémát.Milyen meghajtón van a rendszered? Mutathatnál egy inxi -Fxxx kimenetet, mert az is lehet, hogy nem csináltál elég swap-ot és úgy hibernálsz, no az leülteti a világ minden rendszerét! Ugye nincs hová másolnia a rendszernek, mi mást tehetne, mint megáll!?
-
-
válasz
growler #13757 üzenetére
Épp ideje volt már, két napja frissítettem 20.2-re, ha már itt a 20.3....egyébként még ugyanott nem látom az opciót a Frissítéskezelőben, ahol a 20.2 frissítést lehetett indítani.
Dell notin a beta van és érdekes, mert ugyanaz a 5.4.x kernel van rajta, mint frissítés előtt a 20.1-ben is volt, ill ez maradt a 20.2-re frissítve is.
Host: Mint-C-20 Kernel: 5.4.0-91-generic x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 9.3.0 Desktop: Cinnamon 5.0.7 wm: muffin 5.0.2 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 20.2 Uma base: Ubuntu 20.04 focal -
growler
őstag
Lehet frissíteni 20.3-ra !
-
amdni
aktív tag
Üdv Mindenkinek!
Linux Mind Cinnamon 20.3-as (beta) (Ubuntu 20.04 LTS) operációs rendszert telepítettem egyik gépemre, sajnos alvó állapot vagy hibernálás után olyan mintha lefagyna a gép.
Az egér reagál a mozgatásra, a billentyűzettel a start menü megnyitható, de akármire kattintok az egérrel, nem nyitja meg, nem történik semmi. Start menübe lépéskor hiába írok valamit a billentyűzettel, a keresőbe nem íródik be.Mi lehet a gond? A beta verzió helyett a stabillal próbáljam meg?
[kép] -
Marad csak a synaptic és a terminál.
Ezek kb maximálisan ki is elégítik mind az OS, mind a user igényeit és így nem is fogsz hallani Flatpak-ról. Neked megy az UEFI telepítés is, legalább rólad puskázhatnak, akik elakadnak mégis...kb minden kezdő. Secure boot azt hiszem a Linux Mint-nél jó ideje nem számít már.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #13750 üzenetére
Köszi akkor a szoftverkezelőt kihagyom. Marad csak a synaptic és a terminál. Meg a rendszerfrissítő. Nekem ezen a vason is UEFi telepítés van , telepítés után még a secure bootot is visszakapcsoltam.
-
válasz
CsengődiGeri #13751 üzenetére
https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/
Itt nézegetheted időnként, kb ezen a tükrön lesz fenn leghamarabb. Sajna kicsit elhamarkodott volt ez a karácsonyi ígéret....
-
CsengődiGeri
tag
Hol lehet letölteni a 20.3-mas verziót? ÉN csak Beta-t találtam, pedig azt írták karácsonyra ki jön a végleges verzió. Bocsi a Linux Mint Cinnamon-ban gondolkozom.
-
No most az első az csak így oldható meg, hogy piros szöveg legyen!
A Linux Mint Cinnamon 20.2 Edge verzióban ugye nincs Flatpak, vagy egyéb ilyen rendszerösszeborító helyrabló rákos kinövés?
De, van Flatpak jó ideje, viszont csak mint opcionális lehetőség, semmilyen kényszer, semmi olyan, mint Ubuntunál a Snap! Ha nem nyitod meg a Szoftverkezelőt, azt sem fogod tudni, hogy létezik Flatpak. Ide van eldugva ugyanis.
Nem kell kinyírni belőle, ja és kb 2 verzió óta már a Timeshift sem kényszerít semmire. Ez egyébként így marad a 20.3 verziónál is, ha jól olvastam.
Ahogy látom kb mindenkinél annyira sikeres ez az UEFI, hogy elakad vele simán.
-
-
A múltkori tépelődés után felraktam a Linux Mint 20.3-at.
A gépben a felrakás előtt volt egy win10-es ssd és egy Mint 20.2-es ssd és egy üres NVME meghajtó. Minden rendeltetésszerűen működött.
Feltelepítettem a mint 20.3-at. Feltette a grub-ot, benne a két linux kiválasztható.
Az új linux Mint partíciói 500MB Efi, 20GB root, 50GB home, a végén 5GB swap és közte a többi egyben data. Ext4 fájlrendszer.Innen kezdve a leállítás parancsra a win rendben leáll a két linux esetében újraindul a gép. A Mint 20.2 is ami előtte rendben működött.
Mit rontottam el? -
Hapi01
friss újonc
Sziasztok BUÉK!!
Asus K55A laptophoz jó ez a típusú ssd? 2 5"
Kingston 240GB 2.5" SATA3 SSD
Csak a liuxhoz kellene! elegendő a 240 GB ?
Zene,film stb küső meghajtóra megy
Köszönöm a választ -
Bohus
aktív tag
Szerintem a MINT telepítő képfájlokba hosszú ideje egy hibás Memtesk 86+ 5.01 bináris van beégetve. Nálam régi jelenség, hogy ez a verzió még a teszt elején (mindig ugyanazon pontnál) egyszerűen megáll. Nem jelez hibát, csak mintha megfagyna a gép, fail-safe és multi-core módban egyaránt. A hardver viszont jó, és más Memtest 86+ verziók is simán lefutnak. Nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, szinte már meg is feledkeztem róla. Mostanában viszont párszor lefagyott a gépem, ismét kellett a memtest.
Boot menüből indítva a régi jelenség fogadott, így gyorsan előkotortam egy multi-USB pendive-ot. Meglepődve azt láttam, hogy a gparted képfájlról futtatva, probléma nélkül fut az 5.01-es verzió. Kipróbáltam egy friss Clonezilla usb-s boot menüből futtatni, arról szintén.
Bár ritka, de nem egyedi az esetem, fórumokon többen jelezték az 5.01 verzióról, hogy hibátlan hardveren is lefagy. Az viszont furcsa, hogy ugyanazon verziónak egyik binárisa jól működik, míg a másik nem.
-
Warton
őstag
LinuxMintet használok egy laptopon, kb. sosincs kikapcsolva, mindig csak altatva van. Azt szeretném, hogy az egér mozgatása ne ébressze fel. Átnéztem a beállításokat, de nem nagyon jött szembe ilyen beállítási lehetőség. Tudnátok segíteni?
-
válasz
growler #13740 üzenetére
Köszönöm. Rákerestem és találtam ilyen bejegyzéseket.
Amit nem találok, hogy kell-e valami előkészítés a szűz meghajtón? Ha a teljes meghajtót dd-zem akkor bootolható lesz az új drive?Még valami: utána ki tudom terjeszteni a partíciókat az új meghajtó méretére (Pl. a data partíciómat)?
-
Összeraktam egy új gépet. Az újban NVME tároló van a régiben SSD.
Hogyan tudnám egy-az-egyben átmásolni az SSD-t az összes partíciójával a másik meghajtóra, úgy, hogy onnan fusson is mintha mi sem történt volna?
Ugyebár az SSD-t át tudom vinni, de az új meghajtó be van építve. -
-
kisho
senior tag
Üdv! Az utóbbi 1-2 hétben kezdtem el Linux-szal foglalkozni és több disztribúciót is tesztelek, viszont van valami ami Mint-tel nem akar működni nekem: nem látom a Windows 10-es számítógépet a hálózaton
Feltelepítettem a Samba-t (ha jól értem ez szükséges az említett funkcióhoz), valamint összehasonlítottam az smb.conf-ot egy kunbuntus telepítéssel, de úgy látom a tartalmuk megegyezik, ám kubuntu alatt - sőt minden általam próbált disztribúcióval (Manjaro, MX Linux, kunbuntu) látom és tudom tallózni is a Win 10-es gépet "out-of-the-box".
Valamit rosszul csinálok? Esetleg szükséges telepíteni egyéb csomagot? -
zoltanz
nagyúr
"Ott van a growler féle link, annak be kellene válni.
Sajnos az RTL wifi kártyák egy részénél az új kernelekben bugos a gyári támogatás. Blacklist és dkms git repo fordítás be fog válni."
Köszönöm!
Sikerült ha működött is a telepítőben elég korlátozott kapcsolati sebességgel. -
lev258
veterán
válasz
zoltanz #13732 üzenetére
Akkor tedd fel Terminálból.apt search nvidia-driversudo apt install nvidia-...A 340-est próbálnám. Arra azért készülj fel, hogy ha gond lenne újraindításkor, akkor Ctrl+Alt+F2 alatt le kell majd szedned a drivert (visszacsinálni), mivel nem lesz grafikus felületed.
Megállj!
A múltkor elnéztem. A 340-es már nem támogatja a tiédet, csak a 304-es. Nem 7600-ra kerestem a múltkor, hanem 760-ra.
A 304-esből viszont új rendszerhez nincs driver. Úgyhogy csak régebbi rendszerrel van esélyed.
Mégegyszer állj. Akkor most 8600-ról vagy 7600-ról van szó? Mindkettő említésre került. Az előbbi esetén meg lehet próbálni a 340-est, utóbbi esetén csakis régi rendszert és 304-est. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #13729 üzenetére
"Senki sem kötelez, hogy Nvidia-t használj."
Szerintem az elemi dolog lenne, egy (üzleti célra, használatos) OS -en ez egyik legnépszerűbb IGP/diszkrét VGA barand, 2D-ben normálisan működjenek, vagy legalább képet adjon. (és javítsák valamennyire 4 év után).
Még a PC őskorában is a 90-es években is ment minden rendben. -
zoltanz
nagyúr
válasz
lev258 #13727 üzenetére
Sajnos nem egyedi probléma ez, van egy geforce 7600GS-em is, a nyílt Nouveau-val ugyan működik 3D -ben (Kodi) pár pillanatig aztán szétfagy a rendszert, ugyanígy videó lejátszáskor, a default kimenetet át kell állítani X11/XCB-re.
Ezt és a fekete képernyő hibát nem sikerült javítani 2018 óta...
Mondjuk legalább az nvidia a driver 2D részét nyíltá tehetné (esetleg a h.264 hardveres gyorsítás részét). -
zoltanz
nagyúr
Ha egy IGP -t (pl intel) használok primer Vga-nak és berakom mellé a nvidia-t másodlagosnak, fel tudom telepíteni a zárt meghajtót? (nvidia kártyával magában fekete képernyőt kapok gép indulás közben, 18.04 LTS kiadás és a felett sajnos)
Ilyenkor minden Vga típusét feltelepíti az illesztőprogram manager, vagy csak az adott VGA-ét?
Köszönöm! -
zoltanz
nagyúr
-
lev258
veterán
-
zoltanz
nagyúr
nVidia driver telepítő megállítja a folyamatot hibával:
[Pastebin] -
csixy
addikt
válasz
funkmester #13713 üzenetére
Az SD kártyát felejtsd el, arról nem fog bootolni. Az sd-kártyáról futtatott fájlrendszer megöli fótosra égeti a kártyát. Még a pendrájvra telepített linux is be fog halni nemsok küzdelem után. Aztán azt a pendrájvot kidobhatod.Valamilyen DD-zős módszerrel kell a pendrájvra írni az iso fájlt (pl windowsban az Etcher ilyen). A live linuxot futtathatod pendrájvról, vagy telepíthetsz róla SSD-re, vagy HDD-re.
-
zoltanz
nagyúr
Sikerűlt megatlálni a nvidia site-ján a driver-t, elindítom .run kiterjesztésű állományt, de panaszkodik.
Hogy tudom X server nélkül futatni, (csak úgy működne)?
Köszi! -
zoltanz
nagyúr
válasz
NeoPampalini #13712 üzenetére
"Valahol az oldal közepén van terminálos telepítés, előtte sima cinnamon menüs van."
[link]Szeretném felrakni az nvidia zárt meghajtót, mer problémák vannak a nyílttal.
ubuntu-drivers devices
parancsra semmi választ nem ír a terminal, illesztőporgram kezelő (driver manager) gui nem talál semmit. -
funkmester
aktív tag
Hi, letoltottem 64-es pepermint Os-t.
Sd kartyarol akarom, hogy mukodjon. Eleg ratennem az iso fajlt, vagy rufussal kell megoldanom? -
zizidor
őstag
A különbség adódhat abból, hogy a telepítő és a kész rendszer nem ugyanazt a kernelt használja (pl. ha telepítéskor letölti a frissítéseket is), vagy nem ugyanazokkal a beállításokkal.
Az én előző gépemen olyan is előfordult, hogy újraindítás után egyes usb eszközök nem működtek. Teljesen le kellett állítani a gépet aztán bekapcsolni. Annál magát az usb vezérlőt sikerült valahogy meghülyítenie az újraindítás során.
lsusb mit mutat?
-
zoltanz
nagyúr
Miért nem érzékeli a rendszer a rádugott Usb Wfi adaptert? (tartalmazza a driver-t, mrt telepítéskor jelzi a hálózatokat). Köszi!
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gregory91 #13700 üzenetére
Nekem nagyjából az jött le némi agyalással, hogy az lehetett a gond, hogy átneveztem a felhasználót, és a home mappájában a fájlokat a rendszer egy része még a régi néven kereshette. Azóta töröltem és csináltam másik felhasználót, és azzal teljesen jól működik minden. Kivéve, hogy jelszó nélküli bejelentkezésnél is csak a régi jelszóval tudom feloldani, ha hosszú inaktivitás van, és kikapcsol a monitor. Úgyhogy a végén ezt elvetettem, és mégis megadtam neki valami egyszerű jelszót. Azért erősen látszik, hogy nincsen kitesztelve a rendszer, pláne nincsenek automatizált tesztek írva rá, különben nem lennének benne ilyen hibák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honda topik
- BestBuy ruhás topik
- Nem várt platformon a OnePlus Nord 5
- Transmission (Mac OS X, Unix, Windows)
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- iPhone-t használók OFF topikja
- Ez már a középkategória: teszten a GeForce RTX 5070
- Everest / AIDA64 topik
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Gyermek PC játékok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Samsung Galaxy A22 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Új Apple iPhone 16e 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- Lenovo Thinkpad P1 gen1, gen2, P52s FHD, 4K oled touch
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest