- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
Mint 20.3-ról 21-re történő grafikus frissítéshez, telepíthető a "mintupgrade".
-
válasz
cappa72 #13996 üzenetére
Valami samba körüli kavarást olvastam én is....
Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Jobb ezt egy füst alatt végrehajtani! Ha már költözni kell, én is nagyon rühellem...szerencsére a levelezésem gmail-ben növekszik, nincs energiám nekiállni kipucolni.
T-online-es emailok meg az előfizetéssel együtt megszüntek.
-
growler
őstag
válasz
cappa72 #13994 üzenetére
Ha grafikus alkalmazást (pl. xed) sudo-val indítasz, lehet hogy nem sokáig
tart a "bódottá"-god.alias pkexec="pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY"
Ezt másold be a ".bashrc" fájl aljára -> mentés
Ezután biztonságosan meg tudod nyitni a "xed"-et admin jogosultsággal "pkexec"-el.
Pl.:
pkexec xed /etc/samba/smb.conf -
válasz
ubyegon2 #13995 üzenetére
Elvileg már 20.04-től alapból nem engedélyezett az smb1.
[link]Hát... az átköltözés az nehéz. Gépen is, de alapvetően lakásból is...
Megnéztem, úgy tűnik, hogy a levelezésemet valamikor 2007 óta hurcolom magammal (bm... 15 éve... a legrégebbi levelem még az uhu-kezdo levelezőlistáról maradt meg.) -
válasz
cappa72 #13994 üzenetére
Na, egyetlen dolog maradt el, ez pedig a smb "bekapcsolása"...
Ez csak ennyi? Mondjuk sose használtam még, eszerint nagy szükség nem volt rá viszont fura mód a bootnál épp egy nmbd.service húzta az időt plusz 6 sec-ig, azt ki kellett lőni.
Gondolom az ilyen apróságik hamar javításra kerülnek, mint a panelen a miniatúr ablakképek, ezeket én is ki szoktam kapcsolni, mert ha odahúzom az egeret, csak zavar az ikon kiválasztásában. Szerencsére Cinnamon alatt ezek nincsenek bekapcsolva, ha jól emlékszem. Kicsit nehezemre esik még átköltözni 20.3-ról....
-
válasz
cappa72 #13992 üzenetére
Megvan!
Na, egyetlen dolog maradt el, ez pedig a smb "bekapcsolása"...sudo xed /etc/samba/smb.conf
Add the following line to the[global]
section:client min protocol = CORE
Then restart Samba to have Nautilus (Files) working again:sudo systemctl restart smbd.service
Innen örő' é' bódottá', nyomtat. -
Sanyi.mTs
addikt
szerk. mégse
-
válasz
ubyegon2 #13991 üzenetére
Egy dolognál megakadtam, mégpedig a hálózati nyomtatónál.
Nem sikeredik összehozni.
(NAS-ra kötve az usb nyomtató)
Ezt már végigcsináltam, a konfig fájlokat is összehasonlítottam, ahol kellett átszerkesztettem, de nem... eh...
Persze az is lehet, hogy majd a 22.04-es U*hoz tartozó workaround-ot kell megkeresni
Na majd este...Kicsit valami bugzik még a tálcánál, ahogy a nyitott programok minimalizált kis ablakocskái vannak; ha egérrel fölájük megyek, akkor fals képet adnak. Mondjuk nem igazán érdekel (Windos-nál is utálom a felugró xülyeségeket)
A Caja-nál szépen hozzá tudtam rendelni a NAS-okat, sima ügy volt (2 NAS is van, az egyik tényleg rendes hálózati tároló, a másik igazából csak nyomtatószerverként használatos /igaz, abban is van egy minimális hdd/)
-
válasz
cappa72 #13990 üzenetére
Super, gondoltam, hogy menni fog minden, szerintem jó ideig használhatod gond nélkül, max a .1 , 2 ,3 alverziók jönnek, amire viszont egyszerű lesz a frissítés.
Amúgy furcsa volt, hogy valami EFI-t szorgalmazott, hogy olyan kellene, folytatás csak saját kockázatra...
Valóban, ezt el is felejtettem említeni, hogy ne foglalkozz vele, már a 20.3-nál is volt ez a figyelmeztetés, nyilván modernebb gépeknél számít, ahol már kiforrott az EFI rendszere, régi notebookjaim is még a legacy-t szeretik, ezeken a gépeken nem is kéne felugrani ennek a figyelmeztető ablaknak! Idegesítő ez a figyelmeztetés, de szerencsére nincs jelentősége, vagy legacy-s géped van vagy UEFI-s és nyilván így fogsz telepíteni.
-
válasz
ubyegon2 #13989 üzenetére
Mentés megvolt, az usb-vel volt valami gebasz, így őskövület DVD-s telepítés volt.
Eddig minden oké, szinte zökkenőmentesen visszamentettem a dolgaimat (már csak a gyereké van vissza, az meg nem olyan sok).
A NAS meg nyomtató, megy NAS-nyomtató beállításokat még meg kell csinálni, de hát nem lóverseny. Ha beválik, akkor a támogatás végéig ott is marad, ahol van.
Amúgy furcsa volt, hogy valami EFI-t szorgalmazott, hogy olyan kellene, folytatás csak saját kockázatra... Na fogalmam sincs mi az, de láttam már a fórumon, hogy van ilyen. Eddig sem volt, gondolom eztán sem kell (lustasági rátám a kor előrehaladtával dinamikusan növekszik)
-
válasz
cappa72 #13988 üzenetére
Az asztali gépen már korábban volt 16.04 -> 20.04 ubuntu átállás, így tudom mi vár rám
Ja hogy már átestél egy ilyenen!
Multmédia playereknek talán nem sok konfigját kell átplántálnod....ja és amit előbb említettem, neked is célszerű megfogadni! multi-codek bepipálás
-
válasz
ubyegon2 #13987 üzenetére
Az asztali gépen már korábban volt 16.04 -> 20.04 ubuntu átállás, így tudom mi vár rám
.
A nagyobb fájlokat (filmek, iso-k) már átmásoltam korábban. így nem kerül rsync-kelésre (szép magyar szó...)
A mázli az, hogy a laptop, amire megy majd a Mint21 az elsődlegesen zenehallgatós/filmnézős gép, így túl sok konfig talán nem is lesz; lekérem a telepített cuccok listáját, azokat visszatelepítem, aztán majd megnézem a "."-s könyvtárakat is.
(igazából ami fontos az a levelezés adatbázisa, a többi pótolható - ez viszont eddig nemokozott egyetlen főverzióváltásnál sem problémát.) -
válasz
cappa72 #13986 üzenetére
Igazán nincs mit...ha már beugrott, hogy nem vagy kisegítve a Cinnamonos ötleteimmel!
Aztán a /home-ból meg megpróválom visszaállítani azt, amit lehet.
Atyaég, ez azért nem aprómunka lesz, 16.04 konfigjai....hűt ezzel elleszel egy darabig, de remélem sikerül valami, mert tudom, hogy nem véletlen próbálod áthozni 21-be is. Nekem szerencsére nincsenek ilyen függőségeim, egyedül a rengeteg torrent fájlt kell áthoznom. Nem csinálom automata kimentéssel, mert egyszer elszúrtam és elkezdett mindent újra letölteni....
Azt a rengeteg Linuxos iso-t....el tudod képzelni!
-
válasz
ubyegon2 #13985 üzenetére
Köszönöm, hogy kipróbáltad!
Tegnap már elkészítettem az usb stick-et hozzá (ddrescue mint21-64bit.iso /dev/sdc --force -D
), de még a /home mentése a régi 16.04-es ubunturól csak ma este lesz.
Aztán megy fel a Mint21.
Aztán a /home-ból meg megpróválom visszaállítani azt, amit lehet. -
válasz
ubyegon2 #13984 üzenetére
Megnéztem a Mate verziót is, telepítéskor a Bejelentkezéskor kérjen jelszót opciót jelöltem be, így a notebook fedél lecsuk/kinyit után van screenlock, de ha Menüből zárolom a képernyőt, akkor is van visszatéréskor screenlock. Ja és persze Felfüggesztés gombra is ugyanez a helyzet.Desktopnál is működnie kell.
-
Az új kiadásnál nem tapasztalt senki ilyesmi bug-ot? "alvás/felébresztés esetén nincs screen-lock. Nem zárja le a képernyőt."
Mert ha nincs, akkor tennék vele egy próbát. -
válasz
growler #13981 üzenetére
Már megszokásból én is külön particióra rakom az új főverziót és pár hétig azt használom, kell idő megszokni az újat meg persze szép lassan belakom, áthozom a torrenteketm szükséges programokat, főleg PPA-k esetén szokott ez nyűgös lenni, mert nem minden van 22.04 alapon.
Eddig amúgy ugyanolyan pörgősen működik minden, mint az eddigi szűz telepítéseknél, bootidő is pont ugyanannyi, mint az előzőnél, ami egy 9 éves konstrukciónál HP EliteBook 8570p nem is rossz....
ubyegon@HP-EliteBook-8570p:~$ systemd-analyze
Startup finished in 5.054s (kernel) + 1.547s (userspace) = 6.602s
graphical.target reached after 1.513s in userspaceMost van időm erre, rendszer is új, így kipróbálok innen pár dolgot:
https://easylinuxtipsproject.blogspot.com/p/speed-mint.html#ID1
Ezt is átnézem, hátha van valami érdekes benne....
SSD: how to optimize your Solid State Drive for Linux Mint and Ubuntu
Most jön az új Frissítéskezelő, van is pár nyelvi kieg csomag már...
Nekem eddig tetszik a Mint 21 a Cinnamon 5.4.8-cal.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13980 üzenetére
Az a helyzet, hogy van egy kifogástalan 20.3 Cinnamon-om.
Ha eddig tudtam (kellett) várni a 21-re, akkor a hivatalos kiadása után is várhatok
még legalább egy hónapot. A kiadás után biztos lesznek még benne ilyen-olyan
gyermekbetegségek - 1-1.5 hónap csak elég lesz hogy ezek nagy részét javítsák.
Ezután próbálom ki az új upgrade managert - persze szigorúan egy friss rendszer-
visszaállítási pont készítése után. -
válasz
growler #13979 üzenetére
Aham OK, a nyelvi csomagra nálam is írta, hogy nem települt megfelelően, a mint-meta-codecs opciót nem pipáltam be telepítéskor, eszerint a beta verzió apró hibái bennmaradtak a véglegesben is!
Most látom, tényleg english a Firefox menüje! Egyébként amikre ránéztem, mind magyar, most nyitottam meg a Synaptic-ot, ez is magyar....
NetworkManager-wait-online.service
megint aktív a szolgáltatásokban, ennyi bosszantót találtam eddig, de ez meg nem hiba, kikapcsolom szépen... -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13978 üzenetére
"De amúgy mit tapasztaltál?"
- A "mint-meta-codecs" telepítési kísérletre törött csomagot produkál - nem települ.
- Ezt ugyan nem próbáltam, de a nyelvi csomag telepítésénél is állítólag ugyanez a helyzet.
(Ezek jelentve lettek az "illetékeseknek" - a visszajelzés szerint ma (vagy hamarosan)
javítva lesznek.) -
válasz
growler #13977 üzenetére
Érdekes, amit mondasz! Mondjuk én hazai* oldaláról szedtem le az iso-t is, ott is fenn van már a végleges. Live-ban ki se próbáltam a beta-t, egyből felraktam, de sem azzal sem a véglegesre upgrade-elt változatnál nem tapasztaltam gondot.
*https://ftp.heanet.ie/pub/linuxmint.com/stable/21/
De amúgy mit tapasztaltál?
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #13976 üzenetére
Hosszas várakozás után, mikor észrevettem ezt a letöltési lehetőséget
azonnal ugrottam rá.
De miután live-ként kipróbáltam, rá kellett jönnöm hogy ez még bizony
több sebből vérzik.
Nem tudom honnan kerültek ki ezek az iso-k, de nagyon úgy tűnik hogy
még nincsenek egészen készek.
Érdemes lesz megvárni a hivatalos kiadási bejelentést ! -
válasz
Sanyi.mTs #13974 üzenetére
Ha megnézed a legutóbbi főverzióra váltás javasolt leírását, tisztán láthatod, hogy ezt lehetetlen lenne automatikus upgrade-del megoldatni!
How to upgrade to Linux Mint 20
Egyébként a Mint esetében a főverzióra frissítéshez szükséges egy
mintupgrade
csomag, ami csak a xxx.3 verziókba kerül bele*, ezt külön telepíteni szükséges és ezzel lehet manuálisan megoldani a váltást!*itt meg tudod nézni, melyik verzió tartalmazza a
mintupgrade
csomagotA 20.3-ban még nincs benne, ha majd bekerül, a Frissítéskezelő is jelezni fogja a
mint-upgrade-info
csomag ezért van telepítve!(#13973) growler
Jó, hogy említed, frissítem is a várakozó állásban lévő beta verziómat!
Még nincs használatban... Ahogy látom, az Ubuntu alaprendszer már a beta-ban is a végleges volt, csak Mint saját csomagjai meg kernel frissült!
-
Sanyi.mTs
addikt
Ha frissítéskezelőben automatikusra van állítva a frissítés (anyósnál lévő gép, így megoldott a rendszeres frissítés), akkor a rendszer upgrade (20.3>21.0) is automatikus lesz?
-
growler
őstag
Nehéz szülés volt, de végre világra jött.: [link]
-
KAMI911
senior tag
Újabb teljesítménygyilkos sebezhetőségek: Retbleed
Négy évvel ezelőtt gyülekeztek a Baljós árnyak a modern processzorok felett a Meltdown és Spectre hibák képében, valamint annak variánsai után (Újra támad a Spectre és a Meltdown) továbbra is a számítógépbiztonság-kutatók célkeresztjében vannak a spekulatív végrehajtással összefüggő hibák kutatása és feltárása.
Most egy újabb hiba került biztonsági jelentések és kernel hibajavítások formájában a publikum elé: a Retbleed. A Retbleed, vagy más néven Spectre-BTI egy spekulatív végrehajtással összefüggő támadási forma x86-64 és ARM processzorok ellen, amely a nem túl régi Intel és AMD chipeket is veszélyezteti. Azok az ARM CPU-k, amelyek sebezhetőek a Spectre indirekt elágazásokat használó oldalcsatornás támadással szemben, szintén sebezhetőek a Retbleed sebezhetőséggel is.https://linuxmint.hu/hir/2022/07/ujabb-teljestmenygyilkos-sebezhetosegek-retbleed
-
Petya XT
senior tag
Üdv!
Olyan kérdésem van, hogy létezik e kijelzőváltásra olyan billentyű kombináció, mint Windows alatt a WIN+P gomb? Idáig csak addig sikerült eljutnom, hogy vagy letükrözte, így egyik kijelzőn sem volt jó a felbontás, vagy a második kijelzőt betette kiterjesztett asztalra, és így húzgálni kell oda az alkalmazásokat, ami nem kényelmes nekem.
Azt szeretném, hogy vagy az egyik, vagy a másik kijelző menjen. Tettem fel egy kisalkalmazást, de az nem kifejezetten erre való abban inkább a gyors kijelző beállítást érem csak el.Mint 20, IGP: HD4600
1: D-SUB 1440X900
2: HDMI 1080pElőre is köszönöm!
Ill. eszembe jutott még valami. Bekapcsolt UFW mellett nem megy a routeremen az UPNP, hiába van nyitva a port. Ha kikapcsolom az UFW-t, és vissza, akkor látom a routerben, hogy oké, de ez egy idő után eltűnik, gondolom amikor DHCP-vel újra kiosztja a címeket. Kínlódok már vele egy ideje, de nem nagyon tudom, hogy tovább. Egy P2P alkalmazásról van szó. 4.1.7.
-
herdsman12
őstag
válasz
zizidor #13969 üzenetére
Köszi, megnyugtató, hogy nem csak nálam...
Nagyon messze áll tőlem a samba kérdés.
ggy@svm:~$ smbstatus
„smbstatus” parancs nem található, de telepíthető így:
sudo apt install sambaggy@svm:~$ groups ggy
ggy : ggy adm cdrom sudo dip plugdev lpadmin sambashareA következő samba nevű csomagok vannak telepítve:
python3-samba
samba-common
samba-common-bin
samba-libs:amd64 -
zizidor
őstag
válasz
herdsman12 #13968 üzenetére
Délután írtam egy választ, de valamiért nem jött át.
Arch fórumban is írtak a jelenségről, állítólag az smbclient csomag a ludas, a 4.15 még jó volt, a 4.16 meg nem. Csak mint ötlet, mert pillanatnyilag nem tudom ellenőrizni, hogy Mint esetén ez-e a helyzet. -
-
herdsman12
őstag
válasz
lev258 #13966 üzenetére
Eredetileg az összes frissítést telepítettem, amit jelzett a frissítéskezelő és nem próbáltam kernel változtatást.
Most gondoltam, ha már gubanc van, akkor telepítem a 20.3-at. Telepítés után van vagy 160 frissítés, először a biztonsági frissítéseket engedtem, ott még minden rendben.
Második menetben a szoftver frissítéseket engedtem, van belőlük bőven, samba és network névvel is.
Itt már gáz van, az Online fiókokban beállított Google fiókot eléri a Nemo, de a routerre csatlakoztatott HDD-t már nem (A hely nem csatolható. A Windows megosztás csatolása meghíúsult: Érvénytelen argumentum)
Samba ügyben nulla vagyok, eddig nem sok dolgom volt vele, ha ez okozná a gondot.
Csak az eredeti, telepítőben lévő 5.4.0-91 kernel van telepítve.
Megköszönök minden tanácsot. -
lev258
veterán
válasz
herdsman12 #13965 üzenetére
Pontosan mi frissül? Mert ha kernelfrissítés okozza, akkor bármikor használhatod az előzőt.
-
herdsman12
őstag
Sziasztok!
Több mint két év béke után egy frissítés eltüntette az itthoni hálózatot, nem érem el a routerre csatlakoztatott HDD-t.
Van pár Timeshift mentésem az utóbbi hónapokból, egy három hónaposra visszaállva működik, de a frissítés azonnal kinyírja. Friss 20.3 telepítés után működik az első frissítésig. Win 10 és másik gépen egy 32 bit-es rendszer működik.
Volna valakinek bármi ötlete? -
válasz
Ablakos #13961 üzenetére
A Linuxok a jelszavakat az /etc/passwd és /etc/shadow fájlban tárolják, de nyilván nem olvasható formában, hanem MD5, Blowfish, SHA256 és SHA512. Nem hiszem, hogy itt vannak a régiek is....
Ebben a leírásban írják ezt is: /etc/security/opasswd Nekem ez a fájl üres volt, pedig egyszer próbaképpen váltottam jelszót.
Linux: Prevent From Using Or Reuse Same Old Passwords
Ha van kedved elbogarászhatsz itt a config szerkesztésével, de esélyes, hogy kizárod magad a rendszerből!
Nyűgös dolog a gyakori jelszóváltás, az tuti. Én pár éve az ősi alapjelszavamhoz mindig hozzáadok egy számot, de ugye ez banki hozzáférésnél van, célszerű 3-ból eltalálni! 1000 éve szeretnék valami jelszótárolót beízzítani, de még nincs....
-
válasz
Ablakos #13959 üzenetére
Password length: Your password must contain 8 characters or more (higher is better).
Character choice: The password should contain a mixture of characters: uppercase letters, lowercase letters, special characters, and digits.
Memorable: It doesn’t matter how long your password is, if you can’t remember it, it’s all futile. Make sure that your password is hardcoded into your brain.
Your password must NOT contain the following items:
Common proper name, email address, your name, login ID or any other info that anyone can guess.
Common passwords (11111, abcde, dragon, 12345, admin, 654321 and others).
Previously used password, no matter how strong it is.Az alap, hogy a 8 karakter vegyes tipusú legyen és sajna a már előzőleg használtat sem veszi be újra.
-
Ablakos
őstag
20.3 cinnamon jelszóváltáskor nem fogadja el a 8 hosszú jelszót. Igaz weak, de virtuálisan nekem jó lenne. Van valamilyen policy, ami szabályozza a jelszóváltást? (hasonló vagy volt már ilyen stb.)
A hiba üzenet mindössze "An error occurred . Your password was not changed" -
zoltanz
nagyúr
Titkosítani szeretném home/dokumentum elérési úton mindent (fájlokat, könyvtárakat, alkönyvtárakkal). Mivel tudom megoldani?
Köszi! -
sonar
addikt
Ha átrakod másik HW-be akkor az mdadm simán látni fogja.
Annyi, hogy SW raidnél nem a diskeket hanem a particiókat rakod majd raid-be. Igy mondjuk lehet variálni a raid-eket is.
Pl.: bevett szokás, hogy a /boot, efi particiókat teszik raid1-be, tehát minden disken ott lesz. A többit akár raid5-be.
Jah még vmi: particionálásnál hagyjál egy kis szabad helyet. Mert hiába irnak 500G-t a lemezre azért ott van egy kis szórás. -
amdni
aktív tag
4 db 500 Gb-os. Átállok szoftveres RAID-ra, ez már túlzás hogy napok és még mindig nincs kész.
Ha újra kell valamikor telepíteni a Linux-ot bármi okból, szoftveres vagy hardverer hiba miatt, akkor utána simán elérem az adatokat a RAID tömbön (titkosítva lenne a partíció)?
Sőt akár ha másik gépbe átrakom a 4 HDD-t, akkor másik gép (nyilván Linoxus) -sal is elérhetők az adatok? Tehát nem lesz sem hardver, sem szoftver függés? -
zizidor
őstag
Asus ZenBook-on vissza kellett raknom a 5.4.0.104 kernelt, mert az újabbak (105 és 107) leállítás és újraindítás esetén lefagynak Bad RIP value hibával. A 104 hibátlan.
Más nem tapasztalt ilyet? -
sonar
addikt
Szia,
Valóban sok tekintetben jobb a SW RAID.
Nincs HW függés, teszem azt kidöglik a RAID vezérlő és ha nem kapsz ugyanolyant akkor nem biztos, hogy be tudod indítani a RAID tömböt. Ha meg ilyen alaplapi integrált RAID vezérlőt használsz azok megint csak nem életbiztosítások. Persze lehet használni, de a jövőre nézve ha problémád adódik akkor a SW raid-et könnyebb helyrepofozni, vagy új hw-be mozgatni.Amúgy kérdés, hogy mekkorák a lemezek? Terrás méreteknél simán lehet 1-2 nap a rebuild. És mivel a CPU-t zabálja ezzel be is van bizonyitva, hogy mekkora craft van abban az integrált raid vezérlőben.
-
amdni
aktív tag
Sziasztok!
Linux Mind Cinnamon 20.03-as Op rendszert használok, hardveres RAID-5-tel.
Egyik HDD-t kicseréltem, és már napok óta (napi kb. 5 órát megy) az egyik CPU mag 100%-on terhelt. Az Intel Raid vezérlő üzenete szerint a Raid státusz: Rebuild, tehát a javítás folyamatban van.
A RAID topikban írta valaki hogy "bizarr Linuxon használni hardveres raid-ot".
Szoftveres Raid-ot jobb lenne használnom? -
zolmesz
aktív tag
Ó, köszönöm mindenkinek!
-
zolmesz
aktív tag
Sziasztok!
Azon lehetne valahogy segíteni, hogy gép indításkor a bekapcsolódjon a billentyűzeten NumLock is? Dell G3 notebook, Linux Mint 20.3, Cinnamon van most fent.
Előtte volt Ubuntu 20.03 LTS, ott az első telepítéskor szintén nem kapcsolt be a NumLock, de utána valami frissítés során már igen.
A Linux Mint esetén a frissítések naprakészek, de ezt a"hatalmas" problémát nem sikerült megoldani. Mitől függhet ez? Kernel, ablakkezelő, vagy bármi más?
Köszi! -
csixy
addikt
Láttam hogy frissítődik a gambas3 csomag. Ennek hatására megpróbáltam telepíteni az I-nex programot a githubról a https://github.com/i-nex/I-Nex linkről. Konkrétan a pastebinit csomagot mint függőséget fel kellett pakolnom és utána ezt csináltam:
git clone https://github.com/eloaders/I-Nex.git
aztán meg ezt:cd ./I-Nex && \
fakeroot debian/rules build && \
fakeroot debian/rules binary && \
cd .. && \
sudo dpkg -i ./i-nex*.deb
Látszólag sikerült, de sajnos az i-nex csatakiáltásnak ez a kimenete, (meg lehet ezt valahogy tángálni?) :noki@486dlc2buffer:~$ i-nex
ERROR: #2: Cannot load class 'JSON':
noki@486dlc2buffer:~$ -
-
Krystal_s
addikt
válasz
gregory91 #13944 üzenetére
Csak írtam, hogy telepítéskor nem csináltam külön /home partíciót.
Azért nem merek autologint beállítani, mert amikor az volt beállítva az előző rendszeren, akkor nem csak 3 mp-re jelent meg a tty1 login szöveg , hanem úgy is maradt. Egyáltalán nem váltott grafikus felületre a rendszer. Ezért újra kellett telepítenem. Ott véletlenül nem állítottam be az autologint és így normálisan betölt a rendszer, csak 3 mp-ig jelenik meg előtte a tty1 felület. De vajon akkor is jó lenne, ha bekapcsolnàm az autologint? -
gregory91
senior tag
válasz
Krystal_s #13941 üzenetére
Nemigazán értem hogy mire céloztál a "Nálam nincs /home (csak csere és root), de nem akarok megint úgy járni, mint elsőre." pedig ott van az és nincs is linkelve.
"Nem mertem még átállítani auto belépésre, mert azt írja, ha a /home titkosított, akkor nem tud majd belépni."
Beállíthatod autora ha nem állítottál rajta titkosítást(alapesetben csak a hozzáférés van korlátozva).Konkrétan arról van szó hogy szöveges állományokhoz kell hozzáférnie(írnia/olvasnia) elsősorban így gondolkozz az esetre.
"Nem tudjátok mitől lehet ez?"
Jó kérdés,nálam is csinálja de nem foglalkozok vele.Elindult a xorg? Igen,el.Akkor örülök mint majom a farkának... -
Majdnem olyan mint a Mint Cinnamon.
Hát ugye ez a gond ezzel, anno a Debianra felrakott ősrégi Cinnamont verziófrissíteni volt elég komoly akció, de úgy látom, hogy itt is ez lenne, pedig majdnem azt gondoltam, hogy fel kéne rakni ezt a PoP-ot a Dell-es nVidia VGA-s gépre.
Szóval ez a Mint Cinnamonja:
Cinnamon 5.2.7 wm: muffin 5.2.0 dm: LightDM 1.30.0
PoP-on ez a Cinnamon 4.4.8... hát elég old.
-
Krystal_s
addikt
válasz
gregory91 #13939 üzenetére
nev@gepnev:~$ ls -l /
összesen 72
lrwxrwxrwx 1 root root 7 febr 28 01:14 bin -> usr/bin
drwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 28 02:23 boot
drwxr-xr-x 2 root root 4096 febr 28 01:20 cdrom
drwxr-xr-x 20 root root 4340 márc 1 23:10 dev
drwxr-xr-x 144 root root 12288 febr 28 02:59 etc
drwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 28 01:21 home
lrwxrwxrwx 1 root root 7 febr 28 01:14 lib -> usr/lib
lrwxrwxrwx 1 root root 9 febr 28 01:14 lib32 -> usr/lib32
lrwxrwxrwx 1 root root 9 febr 28 01:14 lib64 -> usr/lib64
lrwxrwxrwx 1 root root 10 febr 28 01:14 libx32 -> usr/libx32
drwx------ 2 root root 16384 febr 28 01:13 lost+found
drwxr-xr-x 3 root root 4096 febr 28 03:25 media
drwxr-xr-x 2 root root 4096 júl 3 2021 mnt
drwxr-xr-x 2 root root 4096 júl 3 2021 opt
dr-xr-xr-x 251 root root 0 márc 1 23:10 proc
drwx------ 7 root root 4096 febr 28 02:37 root
drwxr-xr-x 35 root root 940 márc 1 23:10 run
lrwxrwxrwx 1 root root 8 febr 28 01:14 sbin -> usr/sbin
drwxr-xr-x 2 root root 4096 júl 3 2021 srv
dr-xr-xr-x 13 root root 0 márc 1 23:10 sys
drwxrwxrwt 16 root root 4096 márc 1 23:12 tmp
drwxr-xr-x 14 root root 4096 júl 3 2021 usr
drwxr-xr-x 11 root root 4096 júl 3 2021 var
nev@gepnev:~$ -
zizidor ft jól mondja, itt is annyi az egész:
Install Cinnamon Desktop Environment on Pop!_OS 20.04|20.10|21.04
Amúgy az nVidia PoP OS már tartalmazza azokat a csomagokat, amiket fel szoktál rakni más disztrókra az nVidia VGA miatt, szóval túl nagy varázslatra ne készülj.
-
Krystal_s
addikt
Sziasztok! Egy notebookra telepítettem dualbootban a Mint 20.2-t. Live módban és telepítés közben is normálisan megjelenített mindent. Amikor végzett restartot kért, utána már nem jött be a grafikus felület, csak fekete kép szöveggel.
Linux Mint 20.2 ..... tty1
.... login:A ctrl+alt+F1 (F3-F7-F8) sem működött, nem tudtam grafikus felületre váltani. Újratelepítettem és most is elsőre ez a fekete kép a tty1 szöveggel jön be, de pár mp után átvált grafikus felületre.
Más gépeknél korábban azonnal bejött a grafikus felület.
Nem tudjátok mitől lehet ez?
Ami feltűnt, először automatikus bejelentkezésre volt állítva, második telepítés után meg (véletlenül) maradt a jelszókérés belépésnél.
Nem mertem még átállítani auto belépésre, mert azt írja, ha a /home titkosított, akkor nem tud majd belépni. Nálam nincs /home (csak csere és root), de nem akarok megint úgy járni, mint elsőre. -
Frissítettem a Linux Mint Cinnamont. Kiírta a hibajelentő, hogy konvertáljam az usrmerge-vel a rendszert. (apt install usrmerge)
Ez mi? Meg kell ezt tennem, vagy hagyjam figyelmen kívül?
A More information lapot egyáltalán nem értem. -
lev258
veterán
válasz
Gyuri27 #13927 üzenetére
Van egy Hálózati ikon valamelyik sarokban. Arra kattintva vannak információk, beállítások. De szerintem a menüben is megtalálod.
Azt hiszem, van olyan kisalkalmazás, amivel kattintással szabályozható a freki. Ha nem találod meg, majd valaki biztos meg tudja mondani, mit keress.
Egyébként dinamikusan kezeli a rendszer, nem fogja maximumon tartani, ha épp csak egy Fájlkezelő van megnyitva. -
Gyuri27
félisten
válasz
lev258 #13924 üzenetére
A tűzfal kajakra blokkolta. De úgy mindenét.
Engedélyezés, reboot után felismerte és megy minden.
Igaz a hálózat (net) beállitásait még nem találtam meg.
De így nettel már a frissitéseket, egyebeket leszedte és telepitette.Az azonban érdekelne, hogy a winhez hasonló energia gazdákozás van-e valahol?
-
lev258
veterán
válasz
Gyuri27 #13921 üzenetére
A Terminálba írd be: LSUSB (kisbetűkkel), majd Enter.
Ez abban segít, hogy a hardveres azonosítóját is megadja az eszköznek. Sajnos ugyanolyan név alatt eltérő chip-ekkel is ki szokták adni az ilyen eszközöket, így előbb fontos lenne megbízhatóan beazonosítani.
A honlapon van egy Linux útmutató, de olyan régi, hogy ha valóban ehhez az eszközhöz készült, akkor egy mai rendszeren (friss Mint-en) mindenféle bűvészkedés nélkül működnie kellene az eszköznek. Mivel ez nem így van, szerintem azt az útmutatót kidobhatjuk. -
Gyuri27
félisten
Üdv urak.
Mint 20-nál szeretnék TL-WN725N-t [link] müködésre birni.
Ha lehetne step by step. Köszönöm. -
Synaptic
senior tag
válasz
NeoPampalini #13916 üzenetére
-
growler
őstag
válasz
NeoPampalini #13916 üzenetére
Firefox -> about:config [link]
-
lev258
veterán
-
Synaptic
senior tag
Egyenlőre még dual boot-ban megy a Mint/Win11.
A kérdésem az lenne miért 'zabálnak' a böngészők ekkora prociidőt egyetlen youtube videó alatt?
A vivaldi htop szerint 75-85%
Chrome 60-75%
Firefox 65-90%
Az opera megállt 30 körül. -
Sonja
nagyúr
válasz
lev258 #13910 üzenetére
Jelen esetben nem rontott el semmit, csak a prociban (i5-11400) lévő iGPU (Intel UHD Graphics 730) még nem támogatott Linux Mint 20.3-ban. A parancs pedig az 5.10 oem kernelt telepíti, amibe beletették az új i915-ös drivert, ami már mindegyik Intel iGPU-t támogatja, köztük a 730-at is.
-
tvamos
nagyúr
válasz
lev258 #13910 üzenetére
De mi mehetett felre? Mindent ugyan ugy csinaltam, (vagyis nem csinaltam semmit,) mint legutobb, (ugyan az a telepito pendrive volt bedugva, ugyan abba az USB portba,) es megsem tette fel.
(#13909) Sonja
De legalabb mostmar jo lett. Nagyon szepen koszonom!inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel vendor: Gigabyte driver: i915 v: kernel bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:4c8b
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: modesetting
unloaded: fbdev,vesa resolution: 1920x1200~60Hz
OpenGL: renderer: Mesa Intel Graphics (RKL GT1) v: 4.6 Mesa 21.0.3
direct render: Yes
lshw -c display
*-display
description: VGA compatible controller
product: Intel Corporation
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 04
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: pciexpress msi pm vga_controller bus_master cap_list rom
configuration: driver=i915 latency=0
resources: irq:145 memory:50000000-50ffffff memory:40000000-4fffffff ioport:3000(size=64) memory:c0000-dffff -
Sonja
nagyúr
válasz
tvamos #13906 üzenetére
Nem csodálom, hogy nem jó, mivel nincs Intel driver (betöltve).
Add ki ezt a parancsot terminalban, majd ha végzett, akkor indítsd újra a rendszert. Ha ez is megvan, akkor ugyan ezt a két parancsot mint fentebb, add ki és megint másold be ide az eredményt.
sudo apt install linux-oem-20.04b
-
-
tvamos
nagyúr
válasz
NeoPampalini #13904 üzenetére
Ezek a kimenetek:
inxi -Gxxx
Graphics:
Device-1: Intel vendor: Gigabyte driver: N/A bus ID: 00:02.0
chip ID: 8086:4c8b
Display: x11 server: X.Org 1.20.13 driver: fbdev
unloaded: modesetting,vesa resolution: 1024x768~76Hz
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 12.0.0 256 bits) v: 4.5 Mesa 21.0.3
compat-v: 3.1 direct render: Yeslshw -c display
WARNING: you should run this program as super-user.
*-display UNCLAIMED
description: VGA compatible controller
product: Intel Corporation
vendor: Intel Corporation
physical id: 2
bus info: pci@0000:00:02.0
version: 04
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: vga_controller bus_master cap_list
configuration: latency=0
resources: memory:50000000-50ffffff memory:40000000-4fffffff ioport:3000(size=64) memory:c0000-dffff
WARNING: output may be incomplete or inaccurate, you should run this program as super-user.Annyi meg, hogy minden bekapcsolasnal felugrik a Driver kereso, hogy video drivert keres, de aztan azt irja, hogy minden redben.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
NeoPampalini #13901 üzenetére
Valahol valami elkefélődött, és nem futott le egy initramfs upgrade... Ami vicces, hogy maga az initramfs-tools csomag is eltűnt, újra feltettem, aztán egy "sudo update-initramfs -u" után életre kelt az NV driver. Örö, bódottá, ma is tanultam valamit...
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok! Itt vagyok megint... Bocs!
Tegnap elott ujra installaltam a gepem, mindent frissitett is, de valamiert nem ismeri fel a monitorom, es csak 1024x768-ban hajlando kuldeni ra a kepet. Elvileg a systemnel felismeri az i5-11400 CPU-t, de nem tudom, hogy miert nem latja, hogy a monitor 1600x1200-at is tud kezelni. (Regebben ezzel nem volt gond.) Hogyan kene elindulnom a problema kivizsgalasaval? -
NeoPampalini
senior tag
Jó reggelt!
Tegnap volt egy NVidia driver frissítés 510-esre (470-ről) az update manager-en keresztül, nem sipákolt semmi semmit, aztán ma reggel csak 640x480-ban működik, és az istennek nem bírok ráerőszakolni se másik felbontást, se egy NV drivert. (GTX960-as kártya, driver-ben támogatott)
dmesg-ben "NVRM API mismatch", kernel module eltérésre panaszkodik.
Ezt értem, csak mi okozta ezt, és hogy tudom rendbeszedni?
Visszaváltottam Nouveau driver-re, reboot, legyalultam az összes NV drivert ("sudo apt purge nvidia* && sudo apt purge libnvidia*"), reboot, de innentől bármelyik drivert - akár 470-et, akár 510-et - telepítem, mindig a fenti hiba a vége.
Már itt woodoo-zom két órája, eredménytelenül, a szemem kifolyik ettől a retro felbontástól.
Van valami tuti tipp?
Ha jól gondolom, az NV kernel modult kellene eltüntetni, mert az egész azon bukik el, vagy valahogy upgrade-elni, mit tudom én, csak működjön.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FULLHD I Cam I W11 I Gari!
- HP Rack szerverek és tartozékok egyben vagy külön-külön
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Használt és ÚJ Gamer Monitor Felvásárlás Gyors és Korrekt Ügyintézés!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest