- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
urandom0 #15199 üzenetére
#15182-ben már érintettük a témát...
Ha a fstrim.timer már aktiválva van a rendszereden, akkor a btrfs-trim parancsra nincs szükség, mivel a rendszer már automatikusan végrehajtja a szükséges trim műveleteket.
Nem tudom, mit lehetne optimalizálni egy filesystemet TRIM-melő fstrim-en, de magával az optimalizálással kapcsolatban is vannak kétségeim Garudánál. Mondjuk telepítés előtt lefuttat egy hardverdetect-et a notimon, az lenne az optimális, ha sem fstrim, sem defrag nem lenne aktív, lévén két NVMe SSD van a gépben. No majd kiderül... De mit is keresne a defrag ott, ahol SSD-k vannak?
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #15194 üzenetére
Tegnap letöltöttem a legújabb (meg nem hivatalos) Garuda
2024-11-24-es Cinnamont [link] live-ban néztem meg.
A btrfsmaintenance fájlt az /etc/default-ban találtam meg.
Az fstrim.timer alapértelmezetten nincs engedélyezve csak a
btrfs-trim. (A systemctl list-timers -a szerint.) -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #15189 üzenetére
Hát ez érdekes, nem igazán értem a mögöttes szándékot. Itt az eredeti fájl: https://github.com/kdave/btrfsmaintenance/blob/master/sysconfig.btrfsmaintenance
Ebben is "none" a BTRFS_DEFRAG_PERIOD, a BTRFS_DEFRAG_PATHS pedig üres string. Nem értem, miért gondolták a Garudások, hogy jó ötlet ezt átállítgatni?
Na mindegy, ők tudják.
-
Volt egy sejtésem, hogy live alatt nem fog defragolni, mvel nem is használja az SSD-t. Itt a lényeg, hogy hol volt az említett fájl. De growler-nél aktív a defrag.timer, mint láthattad. Viszont nincs fstrim.timer!
Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
Ez szomorú, de így szerepel a btrfsmaintenance fájlban, azt nem tudom, telepítés után változik-e pár beállítás... -
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #15189 üzenetére
Mivel #-al kezdődik, ezeket a sorokat figyelmen kívűl hagyja. Egy live alatt nem is lenne sok értelme.
Bár automatán ál a defrag beállítása, azt is írja, hogy az alapértelmezett beállítása "none", vagyis nem dolgozik.
Mekkora esélye van, hogy egy live rendszer több mit 1 hétig fut? Merthogy az ütemezése "weekly"Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
-
válasz
urandom0 #15187 üzenetére
/etc/default/btrfsmaintenance
fájlt tegnap live-ban láttam, sajna a defrag aktív volt, ahogyan growler list-timerében is az! SSD-k nem kedvelik a defragot.ez van live-ban...nem bírtam telepíteni, mert rettenet még a Cinnamon kinézete is...
BTRFS_DEFRAG_PATHS="auto"
## Path: System/File systems/btrfs
## Type: string(none,daily,weekly,monthly)
## Default: "none"
## ServiceRestart: btrfsmaintenance-refresh
#
# Frequency of defrag.
BTRFS_DEFRAG_PERIOD="weekly"
## Type: string
## Default: "+1M"
#
# Minimal file size to consider for defragmentation
BTRFS_DEFRAG_MIN_SIZE="+1M"
## Type: string
## Default: "/"
-
Vasti74
senior tag
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
sonar, cigam, Vladi:
Köszönöm a megerősítést :-)
Így már szerintem meglepem magamat karácsonyra egy új géppel, olyanom úgysem volt még soha - mindig csak valami használt, levetett Brand kacat jutott nekem ;-)
(Ez is Brand lesz, egy Lenovo ThinkCentre M75s Gen 5)
Üdv: Vasti
-
urandom0
senior tag
válasz
growler #15183 üzenetére
Azt nézd meg, amit #15177-ben írtam, hogy a /etc/sysconfig/btrfsmaintenance fájlban a BTRFS_TRIM_PERIOD értéke mire van állítva? Ha "none", akkor maga a trim nem fut le, csak a többi (balance, scrub, defrag...).
Most látom, hogy a BTRFS_DEFRAG_PERIOD értéke is "none" alapértelmezetten, tehát ez sem fut le. -
válasz
growler #15181 üzenetére
De rég használtam már ezt a chatGPT-t...
amúgy amit ír, az kb pont ugyanaz, amit az elején is gondoltam. Elképzelhető, hogy ha a BTRFS nem systemd-s rendszeren futna, akkor lenne létjogosultsága a btrfs-trim-nek.A btrfs-trim és a fstrim.timer használata együtt nem szükséges, mivel a fstrim maga is képes megfelelően kezelni a Btrfs fájlrendszert. A btrfs-trim ugyanazt a funkciót látja el, mint a fstrim, de kifejezetten a Btrfs fájlrendszeren belüli optimalizálásra van optimalizálva.
Ha a fstrim.timer már aktiválva van a rendszereden, akkor a btrfs-trim parancsra nincs szükség, mivel a rendszer már automatikusan végrehajtja a szükséges trim műveleteket.
-
válasz
urandom0 #15177 üzenetére
Köszi, ez érdekes infó! Elég kacifántos ez a BTRFS nekem még mindíg, azért megnéznék egy ilyen conflict-et, mikor egyszerre indulnak az fstrim-ek, már ha lehetséges lenne, még az online TRIM-et is beraknám FSTSB-ba, bár az meg egész jól elvan az ütemezett TRIM-meléssel.
-
urandom0
senior tag
válasz
zizidor #15178 üzenetére
Szerintem ez attól is függ, hogy melyik telepítőről van szó. Fedora alatt Blivet GUI-val meg lehet oldani, de nem vagyok biztos benne, hogy egy Ubuntu vagy egy Manjaro telepítő egyáltalán figyelembe veszi-e a subvolume-okat. De tényleg csak akkor tudnánk meg pontosan, ha kipróbálnánk.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #15127 üzenetére
A btrfs-trim.service-ben van egy ilyen sor:
Conflicts=fstrim.service
Ez megakadályozza, hogy a két szolgáltatás egyszerre fusson. Amúgy mind a kettő az fstrim-et hívja meg, csak a btrfs-trim kicsit szofisztikáltabban, és van neki egy konfig fájlja, amiben ez a két sor alapértelmezetten így néz ki:
BTRFS_TRIM_PERIOD="none"
BTRFS_TRIM_MOUNTPOINTS="/.snapshots"Szóval tulajdonképpen a btrfs-trim nem trimel semmit, de ha be lenne kapcsolva, alapból akkor is csak a /.snaphosts alatt lévő snapshotokat trimelné.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
x évvel ezelőtt az volt a trend, hogy vegyél nvidiát, mert az jól támogatott linuxon. utána ez megváltozott, most az a trend, hogy vegyél amd-t mert az jól támogatott linuxon.
Persze, mert adtak ki egy csomó dokumentációt, tehát meg tudták csinálni a nyílt drivert jól. Most out of the box van minden hardveres gyorsításod meg ilyenek.
-
cigam
titán
válasz
Vasti74 #15172 üzenetére
Nem lesz gond, a Linux, és a beépített nyílt AMD VGA driver jóbarátok.
pl. As with the Ryzen 5 8600G and Ryzen 7 8700G, the Ryzen 5 8500G was running fine on Linux with AMD's open-source support. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
-
tvamos
nagyúr
Automatan csatolja fel, nem piszkaltam, fstab-ban nincs benne.
A Windows szerint nincs baja a meghajtonak."A VGA (DisplayPort)vezérlése" Ezzel mondjuk nem szokott gond lenni.
"A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal." Oke... nagyjabol mukodik. Egy ideje nincs hibernalas, de az nem olyan nagy gond. -
cigam
titán
válasz
tvamos #15169 üzenetére
Magát a hw-t simán felismeri. Lássuk az fstab-ot. Vagy automatán csatolja fel? Piszkáltad ezt kézzel?
A VGA (DisplayPort)vezérlése, kommunikációja a monitorral(pl lekérdezi milyen monitorral van dolga, milyen felbontást tud(EDID), vagy éppen jelzi, hogy nem támogatott az a felbontás, amit kap, vagy hogy éppen elment aludni a monitor.) Valószínű olyan adattal találkozott a kommunikáció során, amit nem tud értelmezni.
A gép BIOS-ának ACPI-vel kapcsolatos problémájára utal. Elég gyakori hiba. Ha minden rendben működik, nem kell vele foglalkozni.
-
tvamos
nagyúr
Azt hiszem, ez vonatkozik az USB SSD-re:
[30699.270663] usb 1-5.7.4.1: new high-speed USB device number 22 using xhci_hcd
[30699.407599] usb 1-5.7.4.1: New USB device found, idVendor=152d, idProduct=0580, bcdDevice=31.03
[30699.407621] usb 1-5.7.4.1: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
[30699.407631] usb 1-5.7.4.1: Product: USB 3.1 Storage Device
[30699.407639] usb 1-5.7.4.1: Manufacturer: JMicron
[30699.407645] usb 1-5.7.4.1: SerialNumber: DD5641988395D
[30699.485893] usbcore: registered new interface driver usb-storage
[30699.493233] scsi host2: uas
[30699.493397] usbcore: registered new interface driver uas
[30699.493754] scsi 2:0:0:0: Direct-Access SAMSUNG MZVLB256HAHQ 3103 PQ: 0 ANSI: 6
[30699.495006] sd 2:0:0:0: Attached scsi generic sg1 type 0
[30701.467881] sd 2:0:0:0: [sdb] 500118192 512-byte logical blocks: (256 GB/238 GiB)
[30701.467896] sd 2:0:0:0: [sdb] 4096-byte physical blocks
[30701.468192] sd 2:0:0:0: [sdb] Write Protect is off
[30701.468206] sd 2:0:0:0: [sdb] Mode Sense: 6b 00 00 08
[30701.468655] sd 2:0:0:0: [sdb] Write cache: enabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
[30701.468969] sd 2:0:0:0: [sdb] Optimal transfer size 33553920 bytes not a multiple of physical block size (4096 bytes)
[30701.476393] sdb: sdb1 sdb2 sdb3 sdb4
[30701.477885] sd 2:0:0:0: [sdb] Attached SCSI disk
[30701.873734] ntfs3: Enabled Linux POSIX ACLs support
[30701.873736] ntfs3: Read-only LZX/Xpress compression included
[30701.874118] ntfs3: Unknown parameter 'windows_names'Ez mi lehet amugy?
[30361.501193] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 1: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKed
[30361.512088] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 2: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKed
[30361.523198] i915 0000:00:02.0: [drm] *ERROR* mstb 0000000025f73321 port 3: DPCD read on addr 0x4b0 for 1 bytes NAKedEz lehet a baja a halozati meghajtoknak?
[ 19.184336] FS-Cache: Duplicate cookie detected
[ 19.184339] FS-Cache: O-cookie c=00000003 [p=00000002 fl=222 nc=0 na=1]
[ 19.184342] FS-Cache: O-cookie d=0000000032fdb1f7{CIFS.server} n=000000000dd1ce51
[ 19.184344] FS-Cache: O-key=[8] '020001bdc0a80064'
[ 19.184351] FS-Cache: N-cookie c=00000004 [p=00000002 fl=2 nc=0 na=1]
[ 19.184353] FS-Cache: N-cookie d=0000000032fdb1f7{CIFS.server} n=00000000e28db338
[ 19.184355] FS-Cache: N-key=[8] '020001bdc0a80064'
[ 20.754629] CIFS: VFS: parse_server_interfaces: malformed interface info
[ 20.758461] CIFS: VFS: parse_server_interfaces: malformed interface infoEz a BIOS error mi lehet?
[ 5.071534] ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20210730/exoparg2-393)
[ 5.071591] ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.071606] ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.072795] ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20210730/exoparg2-393)
[ 5.072851] ACPI Error: Aborting method \_TZ.GETP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529)
[ 5.072866] ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._CRT due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20210730/psparse-529) -
tvamos
nagyúr
Nem volt ezzel gond regebben, meg a ceges geppel (W10) megy minden frankon.
Ez a gep lett ergya valamelyik Linux frissites utan. Vagy en buheraltam valamit... nem tudom, nem figyeltem elegge.
A NAS szerint minden drive 100%-os, mindig kuldozgeti e-mail-ben, hogy juhu, de jok. -
tvamos
nagyúr
Volt mar ez az SSD 3 elozo konfigban. Most azt tervezem, hogy berakom egy 5. konfigba. Regebben is voltak mar vele anomaliak. Szoval ideje ujratelepiteni.
A laptopba, ahol most van, meg vissza megy a regi, 250-es SSD, es arra is kerul egy uj Linux.
Ez a terv. De elotte jol le kene menteni rola az adatokat, mert bar 90% meg van a NAS-on, de a maradekot szeretnem megmenteni. -
cigam
titán
válasz
tvamos #15164 üzenetére
Az nem jelent semmit. Attól függően hogyan választod le, még maradhat "piszkos" állapotban. Ettől Linux alatt csak olvasható módon csatolódik fel.
Igen, így lehet, de oka van annak, hogy nem hajlandó hálózatba másolni, és újra akarod telepíteni.
Ha ránézel a hibanaplóra, és rendszeresen panaszkodik arra, hogy a lemez megtelt, csak törölnöd kell pár felesleges fájlt, hogy helyreálljon a rendszer normál működése. De ha azt látod, hogy folyamatosan i/O hibát dob az SSD-re, azon az újratelepítés sem segít.Igen, valószínűleg úgy is lementhető a tartalma.
-
tvamos
nagyúr
Windowsos geppel mukodik az SSD.
A NAS SAMBA, es van rajta eleg hely. Ugy kb 4TB. Nincs felhasznaloi limit beallitva.Most az jutott az eszembe, hogy kiveszem a gepbol a SSD-t, beteszem kulso hazba, es radugom ugy a NAS-ra, USB-n. Lehet, hogy ez a legegszerubb, es leggyorsabb modja az adatmentesnek? Mi a velemenyed?
A dmesg kimenetet akkor tudom megnezni, ha hazamentem.
-
cigam
titán
-
tvamos
nagyúr
Ket dolog jott most elo nalam:
1, van egy M.2 SSD-m, (Valami Samsung 250GB,) NTFS file rendszerrel, egy kulso hazikoban, es nem tudom ugy felcsatolni, hogy irasra, csak olvasasra. Ez kb. 1 eve, amikor beleraktam, talan mukodott. (Probaltam a hazon a lock kapcsolot babralni, de nem segitett.)
2, Halozati meghajtora (NAS) iraskor teljesen lelassul a gep, es a file-kezelot sem tudom bezarni. Raadasul ugy tunik, egy ido utan nem is ir oda semmit sem.
Szeretnem ujra telepiteni a gepet, de nem tudom az adataimat menteni. -
válasz
tvamos #15160 üzenetére
Jó kérdés, valószínűleg igen. Ha az összes Ubuntu flavourt egy kalap alá vennék, akkor talán ők lennének az elsők, de eddig azok is külön vannak.
MX Linuxt sajnálom, nagyon jó versenyző lenne... LENNE, ha nem kellene minden verziófrissítésnél teljesen nulláról újrahúzni a rendszert, ami miatt nálam elvéreznek.
-
-
Vladi
nagyúr
Én nala előtét programot használok debianon. Az tud olyat, hogy leteszteli neked a szervereket és az 5 leggyorsabbat elmenti neked.
Elvileg a debian csomagkezelője a geoip - vagymiaszösz - adataid alapján választ neked tükröt.
Most hadd ne mondjam már, hogy a dnf ezeket alapból tudja, nem kell külön rábeszélni.
-
válasz
growler #15150 üzenetére
Ott azért valami furaság van, mert második helyen az USA szerver van, ennek sok köze nincs a disztróhoz. Nekem ezer éve lokáció alapján listázza a tükrök sebességét.
Quantummal vagy 6-8 éve volt valami gond, azóta teljesen jó az is...most megnéztem notebookon, hogyan állnak.Így most már kezdem érteni, miért írtad anno, hogy rohadt lassan megy a főverzió frissítése, hát akkor az sem a Mint hibája volt. Nekem qrvagyorsan ment. Ugye ez netsebesség kérdése akkor...
-
Vasti74
senior tag
Így van, ezt szerettem meg benne :-) Régen kb. alap volt, hogy kernelt is fordított magának az ember. Most meg annak örülök, hogy feltelepítem, és használom ;-)
A felhasználói felülete pedig (régebben MATE-t használtam, egy ideje Cinnamon-ra váltottam) nekem a legszimpatikusabb azok közül, amiket eddig láttam.
-
Vasti74
senior tag
Én Debian Hamm-el kezdtem a linuxos életet, és az még '98-ban volt ;-)
(...illetve nem, mert kicsivel előtte már Debian Bo + Mars NWE-re cseréltük a Novell szervereken a rendszert, de asztali gépnek, éles munkára azt még nem fogtuk be, csak próbálgattuk ;-)
Volt persze közben egy kis RedHat és SuSE kitérő is, de nagyrészt Debian futott a gépemen.
Aztán pár éve (jó régen) képbe került a Mint, és úgy megtetszett, hogy más nem is használnék... Kipróbálok ezt-azt néha kíváncsiságból virtuális gépen, de egyelőre marad ;-)
Most berágtam rá az Intel UHD 630 grafikus kártya + átméretezett munkaasztal + akadozó videók miatt, elkezdtem Mac-el szórakozni, de neeeem, nincs az a pénz ;-)
Rájöttem a nagy eszemmel, hogy nem is rendszert kell cserélnem, hanem inkább grafikus kártyát, vagy gépet! ;-) -
growler
őstag
Az első és egyetlen főverzió frissítési kísérletem 20.3-rol 21-re volt.
A mintupgrade minden kereset/feltételét kielégítettem.
Maga a frissítés olyan sokáig tartott, hogy közben kinőtt a borostám.
Nagy nehezen végzett - újraindítás után, latom hogy sok telepített
alkalmazásom eltűnt (netről letöltött .deb telepítős, PPA-val felvett)
Akkor lett elegem az egészből, mikor olyan alkalmazás indítóikonjára
kattintottam amelyet meghagyott, - és az nem indult.Abban az esetben mikor csak az adott kiadás hivatalos tarolóiból
telepített + alkalmazásaim vannak, lehet hogy jó, és nincs, vagy
sokkal kevesebb az ilyen probléma - de olyan alkalmasokat is használok melyek nincsenek a tarolókban. -
Vladi
nagyúr
Ilyen esetben sincs sok gond. Én évtizede úgy csinálom fedorán:
- nem foglalkozom a verzió frissítéssel
- lementem a /home-ot, nem tartok ott sok adatot, csak a szoftverek használják beállításra
- lementem az fstabot
- 0-ról telepítem a rendszert
- a programjaimat felteszem
- /home-ot bemásolom
- fstab
kész. -
válasz
growler #15141 üzenetére
Ez érdekes és kíváncsi is vagyok erre, hogy mit jelent a "kiherélés"? Elvesznek a beállításaid, vagy ezt hogyan kell érteni?
MX Linuxot is használtam mostanában, az is nagyon tetszik, annál viszont a verzióváltást nem tudják megoldani már telepített rendszeren... az egészet újra kell húzni, nekem meg nincs kedvem azzal szórakozni. Érdekes, hogy Debiant lehet frissíteni egyik verzióról a másikra, de a rá épülő MX-et nem? Remélem megoldják a jövőben... -
growler
őstag
A 2012-es Maya óta én is Mintet használtam/használok.
De tele lett a hócipőm attól, hogy a főverzió frissítés félig
kiheréli a jól belakott rendszeremet. (Tapasztalat!)
Eddig jól megvagyok az Arch alapú rolling kiadásokkal is.
2-3 naponta - hetente frissítek, - minden csomagverzió a legújabb,
és felejtős a főverzió frissítés. -
Vasti74
senior tag
...24GB-hoz 100Gb hely, tuti ami fix alapon? ;-)
Nekem Mint Cinnamon 22 fut a gépemen, kb minden van rajta, ami kellhet (FF, Chrome és Opera, LibreOffice, Gimp, Adobe Reader, zene és videó lejátszó és konvertáló progik, virtualbox, stb., 14GB foglalt a rendszerpartíción... (a dokumentumok, virtuális gépek stb. természetesen nem ezen a partíción vannak tárolva ;-)
Ha játszik is, akkor persze azok akármennyi helyet elfoglalhatnak: de alapesetben egy "fullos" irodai gépnél a 30-40GB-os rendszerpartíció tuti elég lesz, nálam a 30GB-os 48%-a foglalt.
Persze mindenki úgy csinál mindent, ahogy akar - tanácsot kért, én meg adtam ;-)
-
user112
senior tag
--
-
válasz
I02S3F #15131 üzenetére
Fedora az egyetlen, amit még sose láttam élőben, egyszer próbáltam a hopperkedés elején, de blackscreen volt csak, feladtam. Akkor jött a Debian próba, ami legalább fallback megjelenítést dobott, ATI kártya anno elég nyűgös dolog volt Linuxon, az fglrx-et is úgy kellett felrakni, persze azt se tudtam, mi az, épp Win7-ról jöttem!
Azért 10 év alatt sokat könnyült a desktop Linuxok telepítése, kicsit jobb a helyzet a VGA-k drivereivel is.
-
válasz
growler #15130 üzenetére
Az nem baj, úgyis frissül a rendszer install után, gondolom. Fura is lenne egy rollingtól, ha nem tenné.
Ami érdekes még Garuda-nál, az pont a RAM kezelése, de sok egyedi dolgot alkalmaznak, ahogy emlékszem.
RAM van a notiban bőven, 32GB, de jobban szeretem nem live-ban kipróbálni, hogy lássam hogyan oldja meg a többi disztró közé befurakodást, EFI, GRUB, etc...
-
válasz
growler #15128 üzenetére
Aham, köszi az infókat!
A többi mind alapértelmezetten jött a rendszer telepítésével.
Gondoltam, mert ez annyira zagyvának tűnik az EXT4 után, hogy ilyet biztosan nem csinálnál magadtól.
Cinnamonnal...no azt lehet kipróbálom, eddig csak más DE-vel néztem rá. A Cinnamon nekem annyira összeforrt a Mint-tel, hogy másnál nem használom, kivéve Debian, de ott mindig jóval régebbi kiadás van fenn és a már megszokott funkciók miatt néha bosszantó tud lenni.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #15127 üzenetére
Az egyetlen általam engedélyezett/indított timer service, az
az fstrim.timer volt - de utána olvasva, ill. a Garuda forumon
ajánlottak alapján ezt később letiltottam - elég a btrfs-timer.
A többi mind alapértelmezetten jött a rendszer telepítésével.Természetesen Cinnamon DE.
Külön telepített mint-l-témával
(sudo pacman -S mint-l-theme) -
válasz
growler #15126 üzenetére
Egy éve is szóba került ez a BTRFS mount opció kérdéskör, azóta nem is foglalkoztam vele, pedig igazi kihívás volt ez akkor.
A mostani hsz-edben is meghökkentett a mindenütt ott lévő
noatime
opció, de az mégis fontos a COW miatt, plusz most látom a linkelt hsz-ben, hogy egyedi fstrim megoldása van a BTRFS-nek. Érdekes tényleg ez a fs, lehet megint olvasgatnom kéne róla...Az atime-ról itt is van egy olvasnivaló:
Atime and btrfs: a bad combination?
ebben meg érdekes megállapítások vannak a COW-ról:
Understand Btrfs File System (Copy On Write, Sub-Volumes, Snapshots, Quota Group) — Part 2
Most is fut két külön trim.service a képed alapján, most akkor az hogy van? Az egyik elég lenne, nem?
Melyik DE-vel használod a Garudát amúgy, ami nem egy visualhorror?
-
growler
őstag
-
válasz
zizidor #15124 üzenetére
A Garuda csoda archklónt én is a BTRFS miatt próbálgattam, tetszett amúgy, de a túltolt visualitás kemény volt azért. Mint-en még nem próbáltam, de egyszer ráveszem magam, de úgy, hogy az egész partició BTRFS legyen.
Synology NAS-t, és az erősen a BTRFS-t tolja
No ezt látod nem tudtam, van 2-3 éve nekem is egy itthon, annyit tudtam, hogy Linux fut alatta, de ugye van egy manager felülete, nem nyúl bele a user.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15121 üzenetére
Egyetértek. Ez egyébként csak egy tesztgép, az élesben használt nekem is EXT4 van.
Csak azért érdekelt, mert pár éve vettem egy Synology NAS-t, és az erősen a BTRFS-t tolja, illetve olvastam, hogy a Mint-nél is támogatott. Próbáltam előtte Ubuntu-t is hasonlóan telepíteni, de a kész rendszer már nem bírt elindulni. Pedig a boot (kernel+initramfs) ott is EXT4-en volt.
-
zizidor
őstag
válasz
growler #15122 üzenetére
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Sat 2024-11-16 19:53:05 CET 14min - - systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Sat 2024-11-16 20:12:26 CET 33min Sat 2024-11-16 16:34:24 CET - fwupd-refresh.timer fwupd-refresh.service
Sat 2024-11-16 20:31:28 CET 52min Sat 2024-11-16 19:32:52 CET - anacron.timer anacron.service
Sat 2024-11-16 22:47:26 CET 3h 8min Sun 2024-10-13 21:48:37 CEST - motd-news.timer motd-news.service
Sun 2024-11-17 00:00:00 CET 4h 21min Sat 2024-11-16 16:30:08 CET - dpkg-db-backup.timer dpkg-db-backup.service
Sun 2024-11-17 00:00:00 CET 4h 21min Sat 2024-11-16 16:30:08 CET - logrotate.timer logrotate.service
Sun 2024-11-17 00:03:58 CET 4h 25min Sun 2024-10-13 21:48:35 CEST - apt-daily.timer apt-daily.service
Sun 2024-11-17 02:13:56 CET 6h Tue 2024-08-27 23:11:26 CEST - plocate-updatedb.timer plocate-updatedb.service
Sun 2024-11-17 03:10:18 CET 7h Sat 2024-11-16 16:30:49 CET - e2scrub_all.timer e2scrub_all.service
Sun 2024-11-17 04:33:27 CET 8h Tue 2024-08-27 23:11:26 CEST - man-db.timer man-db.service
Sun 2024-11-17 06:31:17 CET 10h Sat 2024-11-16 19:36:37 CET - apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Mon 2024-11-18 01:19:42 CET 1 day 5h Sat 2024-11-16 19:36:38 CET - fstrim.timer fstrim.service
12 timers listed. -
válasz
zizidor #15120 üzenetére
Nyilván a BTRFS jóval modernebb filesystem, jól kezeli ezeket dinamikusan, de kezdőnek bőven jó az EXT4 is, csak nem szabad külön particiónálgatni a /boot meg /var-t és egyebeket, mert ott valóban bedugulhat a rendszer. Ha minden a /-en belül van, az egész használható. Mondjuk én mindig csinálok egy külön Data particiót a nagy letöltött fájloknak, így örökéletig elvan a rendszer a /-en. BTRFS-t meg meg kéne mélyebben ismerni, mert jóval összetettebb az EXT4-nél, nekem tetszik amúgy, csak lusta vagyok tanulni.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15118 üzenetére
"rengeteg inaktív tárhelyet képeznek csak"
Én kísérleteztem BTRFS használatával, ott ez kiküszöbölhető. Egy "@" subvolume alá kerül a root, és "@home" alá a /home. Minden subvolume külön fájlrendszer, de dinamikusan foglalják a helyet a partícióból.
Kb. ezek a partíciók kellenek hozzá:
100-500 MB FAT32 - EFI
2-4 GB EXT4 - /boot
a maradék BTRFS - @ (/), @home (/home), ezeket megcsinálja a telepítő. -
Vladi
nagyúr
válasz
KAMI911 #15117 üzenetére
2006-ban 64 bites fedorát használtam. Akkor még párhuzamosan telepítették a disztrók a 64 bites és 32 bites libeket. Majd ez utóbbi kikopott és külön felteheted ha nagyon kell.
"brutto 7000 forint"
Igen... tehát vegyek hardvert ha használni akarom. Jópofa. Ezt a windózoknál szokták mondogatni. Mondom én, hogy eghyre inkább bloatware az egész. -
válasz
user112 #15116 üzenetére
Ha nincs más terved a meghajtóval, mint egy OS futtatása, legjobb a rendszer telepítősegéd-re hagyni mindent. Az pikk pakk csinál /EFI meg / partíciókat, aztán használod szépen.
Mind a /home, mind a swap partíció felesleges valóban, rengeteg inaktív tárhelyet képeznek csak. Swapfile meg automatikusan készül, szerintem 2gigát mindenhez csinál, nekem a második Mint 22-nek is csinált 32GB RAM mellé is. (az első Mint 22 installhoz nem csinált, de ez egy másik kérdés)
-
cigam
titán
válasz
user112 #15109 üzenetére
8GB RAM mellé 4GB swap?
Egyrészt ha használnád a hibernálást még tömörítve sem biztos hogy elfér a RAM tartalma a swap-ban.
Másrészt miért nem bízod a rendszerre? Mostanában a swap fájl a divat, mivel az SSD-knél nem jönnek elő azok a hátrányok amik miatt régen külön partícióra került.Vasti74
No és hova teszi a programokat? Igaz nem írta, hogy milyen progikkal használná, de nem ritka, hogy egyetlen program akár több GB-ot is megeszik. -
user112
senior tag
Sziasztok!
512GB ssd-re jó ez a partició kiosztás (Vivobook X1504VA; 8GB Ram; uefi)?500MB;fat32;/boot/efi
100 GB; ext4; /
400GB; ext4; /home
4 GB; swap -
Vasti74
senior tag
Köszönöm még egyszer a segítséget.
Megnéztem - kipróbáltam amit tudtam, de valami nem OK: van hardveres videólejátszás támogatás, de egy FullHD h264 mkv lejátszása közben a videókártya 100%-on dolgozik, ami szerintem nem normális :-(
Egyelőre elment a kedvem tőle, meg az egész linuxozástól ;-) - macOS-re átszokás folyamatban.
-
válasz
NeoPampalini #15106 üzenetére
Neked is köszi a visszajelzést!
Néha valóban maga az egér döglik meg, női vonalra nekünk is megvan a bevált pici Logitech M187, az évekig bírja, pedig kap rendesen meg repül, eltűnik itt-ott. Nekem viszont voltak olcsóbbak, hogy sok legyen, több helyen használtam a notit, de hamar nyűg lett ezekkel és kivágtam mindet, átszoktam a tapipad-ra ügyesen. De lehet, ha kipróbálom ezt a solaar-t, nem is kellett volna kidobnom mindet, kb ugyanez a görgetés probléma volt, ami vezetékes egérrel meg nem jelentkezett.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Részemről is egy kis update: nálam tényleg az egér halt meg, már össze-vissza kattintgatott mindenfélét, szóval lecseréltem egy Logi MX Master 3S-re.
Mivel a billentyűzetem is egy Logi, így egy Bolt vevővel megy mindkét eszköz, a Solaar-ban az egérgörgő "racsniságán" is állítani tudtam, tökéletes.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- EAFC 25
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Metal topik
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Samsung Galaxy Watch Ultra
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest