- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- bambano: Bambanő háza tája
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
válasz
Vasti74 #15096 üzenetére
Első körben egy tipp.
Régebben én is szívtam a vlc-vel, de akkor arra jutottam, hogy a gyári repóban egy régi verzió volt. Gyári oldalról szedtem le egy friss verziót és az megoldotta a gondomat. Talán tar.gz volt és kézzel kellett felrakni. Nem emlékszem pontosan, de egy próbát megér. -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Linux Mint Cinnamon felhasználó vagyok régóta, szeretem, de most kiakasztott - remélem, valaki tud segíteni a hibaelhárításban ;-)
Az a problémám, hogy ha a kijelző méretaránya nem 100%, akkor erősen akadoznak a 4k videók (VLC-vel NAS-ról lejátszva Gbit-es ethernet kapcsolaton keresztül) 100%-on nem akadozik - de akkor meg minden nagyon kicsi a 4k-s monitoron... A FullHD videókat még jól lejátssza, bár ott is érzek némi furcsaságot más op.rendszerekhez képest (lásd lejjebb ;-)
Fujitsu D738 gép a legújabb BIOS-al, i5-8500 procival, 16GB memóriával és nvme SSD-vel, csak a proci UHD 630 grafikájával.
Ugyanezen a gépen Windows alatt hibátlan, átméretezve is (szintén VLC-vel a NAS-ról)
Egy kb. hajszálra ugyanilyen paraméterű Mac-en (Mac Mini 2018, i5-8xxx proci, 16GB memória) szintén tökéletesen működik VLC-vel a NAS-ról.A videó akadozása még nem is a legnagyobb gondom: úgy érzem, hogy mióta a 4k monitort megvettem és átméretezve használom, úgy kompletten a képmegjelenítés lassabb és akadozósabb lett.
Van valakinek ötlete?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
Normi™
őstag
Sziasztok!
Elnézést ha már volt kérdés,de nem találom a keresővel.Azt szeretném kérdeni,hogy amit a telepítésnél felajánl home mappa titkosítás,azt utólag is megtehetem?
Köszönöm szépen!
-
válasz
Károly85 #15089 üzenetére
Psensor – Monitor Linux Hardware
Bár én inkább a sensors terminalos parancs használatát javasolnám, amin a psensors is alapszik.
Célszerű használat előtt lefuttatni egy
sudo sensors-detect
parancsot és utána a sensors parancs mutatja a lenti pillanatnyi helyzetet, de ha változásokat is monitorozni akarsz, akkor a watch sensors parancsot használod, ez 2sec frissitéssel monitoroz. De előtte nézd át a linken írtakat.watch -n1 sensors
Ha nem jó a default 2sec, az -n utáni számot tudod változtatni. -
Károly85
kezdő
Hwinfo64 szerűség: feszültség, hőmérséklet, ventilátor fordulatszám, ilyesmi.
Ez a lista kínai nekem [link] szűrni kellene Mate/gnome-ra? -
A Mint22Cinnamon kiadásában van gyárilag "Távoli Asztal megosztás"i lehetőség, mint a Windows Pro kiadásaiban? Tehtát nem a Windows-t akarm elérni, hanem Windows alól szeretném elérni a Linux desktopot.
-
válasz
Károly85 #15084 üzenetére
python3-setuptools
már fenn volt, úgy látszik egyébként, hogy a pip-es install csak jó lett, mert most terminalba beírtam xinput-gui-t és felugrott a program.
****************************Én is azt kérdem, mit szeretnél monitorozni? Elég sok CLI-s monitorozó app van. Archwikis lista: System information viewers
itt is van pár:
95 Best Linux Monitoring Tools for SysAdmin: An All-in-One List -
Károly85
kezdő
Linuxon milyen monitorozó programok vannak?
-
válasz
NeoPampalini #15080 üzenetére
Nekem is volt ilyen görgős gondom olcsóbb egerekkel, aztán pár éve repüljpáva lett az utolsó is, azóta tapipadozom csak. Vezeték nélküliben meg eddig Logitech M187 egeret veszünk, az jól működik, mondjuk női használatot 2 évig bír szerencsétlen, de többet repül ez is, mint egy átlagos sasmadár.
Vezetékesek jók, de kényelmetlenek.
-
válasz
Károly85 #15081 üzenetére
Ezek a telepítés tipusok azért nem fehérembernek valók, ahogy nézem. Most kipróbáltam a pip-pel való telepítést, valami valahová települt, de amúgy belekavarodtam, mint majom a házicérnába. Igaz ezeréve nem telepítettem forrásból meg pip-pel sem...hátha jön valaki, aki ért ehhez.
-
Károly85
kezdő
Kipróbáltam a másik gépen és ott is volt random ugrálás, szóval részben user error.
Enkoder kipucolva, másik gépen rendesen működik de itt még mindig "lomha".#15079 ubyegon2
Kiakartam próbálni a xinput-gui , de telepítésnél a 3. lépésnélsudo python3 setup.py install
File "/home/karoly/Letöltések/xinput-gui-0.3.1/setup.py", line 2, in <module>
from setuptools import setup
ModuleNotFoundError: No module named 'setuptools' -
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Nálam nem segített.
Solaar eleve kiesett, mert egy Asus egerem van, imwheel telepítés és futtatás (imwheel -b 45) után nem éreztem változást, már minden létező USB portot végigpróbáltam, mivel volt, akinél ez helyrehozta, de nem lett jobb.
Szerintem az lehet, hogy a még két éve sem vásárolt Asus WT425 ennyit tud.
Azt meg hadd ne mutassam meg, hogy hogy néz ki, lekopott róla a festék, ahol hozzáérek, undorító.(Néha visszasírom a régi MS IntelliMouse-omat, szerintem az volt az eddigi legjobb, csak már nem viselnék el vezetékes egeret...
)
-
válasz
NeoPampalini #15078 üzenetére
& #15076 Károly85
Nemrég volt egy hasonló gond, amit megoldott az egyik javasolt program. Próbáljátok ki.
Viszont lehet csak akkor működik, ha Logitech egeretek van.
Van még elméletileg a Xinput-GUI
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Károly85 #15076 üzenetére
"Az egér görgője teljesen használhatatlan, alig görget néha még vissza is ugrik, erre van valami ötlet?"
Ez pár hete nálam is ilyen, szerintem valami frissítés okozhatta, vagy nem tudom.
Mára átszoktam a billentyűzeten a pgdown/pgup gombokra, vagy a görgetősávban kattintgatok, mikor hogy...
-
Károly85
kezdő
Közben feltelepült a Mate, csatlakozott a nethez mégis volt frissíteni való. Írnám a jelszót erre eldobta a 2.0 usb eszközöket, átdugva a 3.0-ba lefrissült minden most megy a 2.0 is, újraindítás után, érdekes bug.
Az egér görgője teljesen használhatatlan, alig görget néha még vissza is ugrik, erre van valami ötlet? -
Károly85
kezdő
Sziasztok, azon gondolkoztam, hogy a régi gépemen kipróbálom a Mintet. Kapott némi ráncfelvarrást 2x8gb memória/m.2sata ssd, viszont a processzor Ryzen 3 3200G nincs külön videokártya, melyik változat ajánlott ehhez a konfigurációhoz?
-
válasz
Albert.Tamas #15064 üzenetére
Nem tudok rajonni Mint-en Ubuntun siman van
Ez így elég Látóasszony topikos kérdés lett!
De amúgy az általad linkelt oldal első megoldása Linux Mint Cinnamonon simán működik. CTRL+ egérgörgő, igaz én tapipadon próbáltam, de ugyanaz. Firefox a böngésző, ha megnyitom, még nem történik semmi a fenti kombinációra, a megnyitott lapon legalább egyet kattintani kell és utána már működik az oldalméretezés.
Ugyanez működik a fájlkezelőnél is, mivel kétablakos, itt már meg is érthetjük, miért kell először a változtatandó területbe kattintani. Itt nyilván csak azt azon ablakot nagyítja a kombó, amelyikbe kattintottam, másik marad amilyen volt. Ott is külön kell kattintani.
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #15066 üzenetére
Ezt elsőre nem írtad!
Melyik böngészőről van szó?
-
I02S3F
addikt
válasz
Albert.Tamas #15064 üzenetére
Accessibility ->Visual -> Desktop zoom -> Enable zoom
-
Albert.Tamas
tag
Sziasztok!
Laptopom van [link]
Nem tudok rajonni Mint-en Ubuntun siman van
Koszonom valaszotokat -
Vladi
nagyúr
válasz
NeoPampalini #15056 üzenetére
Ez nagyon tipikus kezdő reakció. Nem tudja elengedni a régi rutinokat. Aki linuxozni akar az kezdjen unixos aggyal gondolkodni.
20+ éve én is azt kérdeztem a linuxos ismerőstől, hogy ezen hogy fut a winamp? Nézett rám, hogy: winamp? Mármint WINamp? Ez linux vazze, itt nincs winamp! Itt xmms van!
Ez lenne az első, hogy funkcióban gondolkodik a dolgozó. Nem winrart akar futtatni, hanem tömöríteni akar, amihez tömörítő program dukál.
Az állandó jelszó kérés.. ez megint unix gondolkodás, itt rendes normális jogosultság kezelés van.
Amikor én még centos7-en voltam, akkor szó szeirnt évek teltek el jelszókérés nélkül, mert egyszercsak kész a rendszer, minden a helyén van onnan csak használni kell. user spaceben. kész. Ennyi a történet. -
IstvánLászló
őstag
válasz
Apollyon #15057 üzenetére
+1 igen
Az elöttem hozzászolokhoz csatlakoznék,csa is építő szándákkal.
A LinuxOs-ek nem Win xx gondolkodással,igen is meg is tanulhatóak.
A szükséges tanulásnak és akarat az fontos - minden OS-t tanulás nélkül nem is lehet...
A gépemen soha nem is lesz Win xx,mert a LinuxOs-ek nagyon is jók..
A játékok nagyon jó teljesítménnyel-futnak és anomáliákat,most sem tapasztalok, ez csak egy példa és infó a részemről...
-
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15055 üzenetére
A leírtak alapján olyan fundamentális hibákba futsz bele ami a nem hozzáértés eredménye. Ami alapjáraton nem probléma, az már inkább, hogy jól láthatóan nem is akarod megoldani.
Passzolom, hogy mi lehet az a speciális program amihez mindenképp TC meg winrar kell, de ha ez tényleg így van, akkor a jelenlegi hozzáállásoddal karöltve semmi keresnivalód semmilyen linuxon. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15050 üzenetére
Se winrar-ra, se TC-re nincs szükség Mint alatt. Ha ennyire ragaszkodsz win-es programokhoz, minek akartál Mint-re váltani?
Hol kért állandóan jelszót?? Semmit nem árultál el a tapasztalt dolgokból, így meg nehéz segíteni. Na, de hát már mindegy is.
"Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. "
Ha ez az alap Mint-re értendő, nem valami win-es izére, akkor user error, vagy nem Mint-kompatibilis hardware okozza.
-
orion1025
őstag
Apollyon:
Mivel van jó pár apró programom, amikhez ez a kettő szoftver kell, azért "ragaszkodom" hozzá, mert kénytelen vagyok. Van egy régi laptopom, az csak autó diagnosztizáláshoz van tartva, szóval a képességem meg tudja haladni a tablet nyomkodást, bár nem használok olyat, meg régen sem tettem.
Apollyon:
Azért úgy elég nehéz, hogy szinte bármit csinálok, meghal a Mint. Az nVidia drivert minden újraindításnál telepíteni kellett, érthetetlen, ráadásul az egyik alkalommal megrekedt az UEFI előtt, hiába állítgattam manuálisan a BIOS indítási listáját, az istennek nem akart tovább lépni. Szóval még odáig sem tudtam eljutni három és fél óra alatt, hogy egy rohadt driver pakk telepítve legyen mindenhez, és nem a képességeimmel vannak bajok azt hiszem, meg nem én okozom a fagyást, lehalást, laggolást a kattintgatásommal.
-
Vladi
nagyúr
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
Te még nagyon az elején jársz...
ne kapcsold ki. Az úgy jól van. Inkább értsd meg, hogy működik a jogosultság kezelés. Majd elfogynak a kérséek ahogy belakod a rendszert.
wine az minek? Felejtsd el. Ahhoz nagyon nagyon nagyon meg kéne indokolni amihez kell.
mod: ahogy nézem nagyon előrébb már nem is leszel. Mi a mai dátum?? 2002 ?
-
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15050 üzenetére
A total commander még oké windowson, de a winrar már ott is ciki. Már több mint egy évtizede van 7z, ami ingyenes és egy nagyságrenddel hatékonyabb a winrarnál. Azt már nem is akarom tudni, hogy mégis mit akartál ezekkel kezdeni linuxon.
Amennyit foglalkoztál a windows újrarakásával már simán utána tudtál volna nézni hogy kell beállítani az nvidiát Minten. Itt ilyen 5-10 percekről beszélünk, egyszer elolvasod és megcsinálod, utána többet nem kell foglalkozni vele. De ha eleve úgy állsz hozzá, hogy ha linux akkor => Wine, akkor teljesen felesleges volt windowsról eljönni.
Ezt a billentyűzettől rettegést sem igazán értem, ha ennyire fájdalmas használni a számítógépet, akkor vegyél inkább egy Android vagy apple tabletet. Ott biztos nem kell gépelni semmit, csak tapicskolni, a felsorolt igényekre kiváló mindkettő.
De a számítógépedre is felrakhatsz x86 Androidot, bár ha ennyire nem vagy hajlandó időt rászánni semmire, akkor maradj a tabletnél, és kérj meg valakit hogy állítsa be neked. -
orion1025
őstag
válasz
Apollyon #15048 üzenetére
Menne, lehet, na de ennyi hiba mellett nehéz elmenni, mint a folyamatos kurzor laggolás, hangkártya működésre nem bírása, kijelző villogás, random rendszer lassulás, meg maga a Mint sem gyorsabb, vagy gördülékenyebb, mint a 10-es, sőt, utóbbi sokkal simábban fut nálam. Igazából azt sem tudom, hogy az nvidia drivert telepítette-e magának, avagy sem, mert sehol nem leltem nyomát. És akkor még a nyomtatóval való szenvedésig el sem jutottam, a Wine működése érdekelt legfőképp, de egy winrar vagy total commander teszt sem sikerült, hát még más, a terminálos matatás meg a hab volt a tortán, hogy egy friss telepítés mellett már a Wine hibára futott, és manuálba kellett taknyolni, na nekem ez a billenytűzet csapkodás nem kell, ez volt a fő szempont, a folyamatos jelszó kéregetésétől meg már agyvérzést kaptam estére. Átlag user szinten maradva a Marika néninek jó a hetedik emeleten, aki csak bekapcsolja meg elindítja a fészbúkot, más esetben már jönnek a kompromisszumok, pont ugyanazokba futottam bele, mint anno ubuntu mellett, csak azóta eltelt "pár" év, de igazából minden maradt ugyanaz.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
orion1025 #15047 üzenetére
Full Windowshoz szokott userként muszáj rászánni némi időt az átszokáshoz, különben az lesz a vége, amit most írtál. Azt mondjuk nem értem, hogy miért kellett mindenképp windowsos programot használni mp3 lejátszáshoz, mikor több tucat natív megoldás van linuxon. De amit az első hozzászólásodban írtál
lényegében csak online tartalom fogyasztása, meg a hétköznapi Office, PDF, stb. bökködésre, így nagy igényem nincs
az mind sokkal hatékonyabban megy linux oldalon akár csak egy újabb raspberryn is. De hát ez van. -
orion1025
őstag
válasz
NeoPampalini #15040 üzenetére
Már megoldottam, hajnalba le is gyalultam róla a Mint-et, ment vissza a Win10, jövőre meg majd a 11. Semmilyen Win alapú programot nem tudtam működésre bírni, már terminálozással kellett kezdenem, mert a Wine nem akart települni, később sikerült, ott is volt az ikonja a "start menüben" de nem indult el, laggolt az egér rendszeresen, néha nekiállt villogni a monitor négyzetekben, mint amikor vga hiba van, sem az nvidia színkezelést nem tudtam elérni, sem a hangkártyám működésre bírni, úgyhogy befejeztem a bohóckodást.
-
válasz
I02S3F #15044 üzenetére
Én az idő 99,9%-ban windowst használok. Nincs telepített linux. De néha live linuxra is szükségem van.
Ezt írta. Gondolom Windowson nem tudja, hogyan lehet visszaállítani az időt, mert különben nem fektetne évente ilyen sok munkaórát ebbe.
De ez ágyuval verébre kategória!
Nekem is ilyen érzésem volt már elejétől fogva. Lassan annyi időt belefeccöl, hogy jobb lenne egy LFS-sel összaraknia egy disztrót, mert ez a Linux annyira nem felhasználóbarát. Mondjuk ilyen alapon semmi nem felhasználóbarát, mivel az adott OS használóinak próbál minél inkább megfelelni.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
I02S3F #15044 üzenetére
Ez azért kiderült zizidor hozzászólásából: "A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma..."
-
válasz
I02S3F #15042 üzenetére
Egyszerűbb lenne, ha szükség lenne rá!
De nincs, egyszer kell megadnod, amikor bejön a live, akkor beírod terminalban és a telepített rendszeren már nem lesz felcserélve az x/z. Nyilván ha live-ban nem állítod át, akkor a már telepített rendszeren írod be, de csak egyszer kell, nem minden boot után.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #15036 üzenetére
"Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz."
Mihez kér jelszót? Nálam napi használatnál max. akkor, ha valami biztonsági frissítés van, egyébként nem kell.
"A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden."
Ez így elég homályos, amit leírtál. Mit, hol és hogyan szeretnél elindítani? Hibaüzenet mit mond?
Egyébként én már nagyjából leszoktam a "tiszta Wine" használatáról, ott a Lutris, azzal mindent be lehet állítani külön-külön, nem kavarnak be egymásnak az alkalmazások. Telepíteni is "windows-os" élmény benne bármit, next-next-finish, aztán start.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15038 üzenetére
Hááát. Erre konkrét dolgot nem találtam usb-s live rendszerhez, de talán ez működhet. Ugyanúgy a kicsomagolt filesystem.squashfs-ben kell matatni:
sudo nano /etc/default/ keyboard
Itt az alábbi részt...
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="us"...kellene átírni arra, hogy:
XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="hu"Telepített rendszernél ugyanott, ugyanazt kell átírni.
-
válasz
NeoPampalini #15033 üzenetére
Köszönöm a leírást.
Egyúttal azt is meg tudod mondani hogy melyik filet kell szerkesztenem hogy az alapértelmezett qwerty kiosztás helyett qwertz magyar billentyűzetet kapjak?
(ne kelljen külön állítgatni ezt a menüben - HBCD-PE esetén ezt olyan jól megcsinálták) -
orion1025
őstag
Újra ide firkantanék. Nemrég rá vettem magam, hogy rakjak fel egy Mint-et, de eddig még csak a problémák jöttek tonnaszám. Az egyik fő problémám az, hogy nem tudom hol az istenbe lehet kikpacsolni, hogy ne kérjen jelszót minden mozdulathoz.
A másik gondom a Wine nem léte, vagyis hiába telepítettem kettőt, sehol sincs, semmilyen winfos alkalmazást nem tudok elindítani, csak kicsomagolni, régi disztróknál egy win formájú, boros poharas képpel ellátott ablak jön fel, ez jelenleg is így van a youtube szerint, de nálam süket minden.
A rengeteg fagyásról, vga hibáról, laggolásról nem is beszélve, eddig olyan az egész, mint egy béta akármi, a Win10-el a nyolc év alatt nem volt ennyi gondom, mint ezzel a ma este alatt.
-
zizidor
őstag
válasz
NeoPampalini #15033 üzenetére
"Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni."
A probléma akkor jön elő, ha van a gépen Windows is. A Windows helyi időre állítja a gép óráját, a Linux meg UTC időre. Csak a Windows nem szinkronizálja minden indításkor, emiatt Linux használat után lehet 1-2 óra elcsúszás (ebben az időzónában).
Elméletileg a Windows is képes UTC időt használni, de nem mindenhol, ezért jobb ha a Linux van átállítva helyi idő használatára, mert annak ez nem probléma...
Doky586:
Az is megoldás lehet, ha a Windows-ban lefuttatod a w32tm /resync
parancsot, de ezt adminként kell. Pl. kiteszed az asztalra; jobb klikk; rendszergazdaként. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15031 üzenetére
Nem adtad meg a célmappát, még jó, hogy oda akarja kicsomagolni, ahonnan a parancsot kiadod (egy squashfs-root nevű mappába).
Fentebb a szintaktika:
sudo unsquashfs -f -d /HOVA /HONNAN/casper/filesystem.squashfs
Ez a HOVA mappába csomagolja ki a filesystem.squashfs file-t.
Szövegfile-t szerkeszteni pedig (root, azaz kb. a win-es "run as admin" joggal):
Lépj be az etc mappába:
cd /HOVA/etc
Majd:
sudo nano adjtime
Ha itt végeztél, akkor a ctrl-x-szel tudsz kilépni; rákérdez, hogy mentse-e, és kész.
Becsomagolás pedig:
sudo mksquashfs /HOVA/ /CÉLMAPPA/new_squash -comp xz -b 131072
Ahol a HOVA az a fentebb megadott mappa, ahova kicsomagoltad.
Bár nekem nem egészen világos, hogy mi és hol állítódik el, és hol kell utána szinkronizálni.
Live Mint-et használtam már sokszor, de ilyen idő/dátum nyűgöm soha nem volt.
-
válasz
NeoPampalini #15030 üzenetére
Hosszú munkával ezen parancsal sikerül kicsomagolni:
sudo unsquashfs -f -d /home/mint/55555 /media/cdrom/casper/filesystem.squashfs
de sajnos csak valami virtuális belső meghajtójára hajlandó csak megcsinálni, win lemezen 10% nál lefagy/megáll.
az adjtime file readonly, nem szerkeszthető, a tulajdonosa: root
Hogy kell egy root jogú szövegszerkesztőt indítani??????
Sajnos nem találtam olyat mint win alatt hogy run as admin..ui: az órát meg minden próbálgatás után szinkronizálhatom újra..
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
Doky586 #15029 üzenetére
Azért nem megy, mert nem jó a szintaktika, nincs megadva sehol forrásként a "filesystem.squashfs" (ez a TELJES filenév), satöbbi.
Esetleg így próbáld meg:
sudo unsquashfs -f -d /mappa1 /mappa2/file.squashfs
mappa1: az a mappa, ahova ki akarod csomagolni
mappa2: ahol a filesystem.squashfs file van (esetedben talán /media/cdrom/casper )Vszínű a visszacsomagolásnál is ugyanez a hiba.
-
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
orion1025 #14963 üzenetére
Szia!
Ugyan nem teljesen értem, hogy a hétköznapi felhasználás során milyen win-only programokhoz ragaszkodsz és miért, mindenesetre amit itt példát hoztál valamelyik kommentben, a JetAudio-t, azt Mint 21.3-on Lutris-szal 5 kattintással telepítettem, és működik is. Terminál nem kell hozzá.
Szép dolog a wine, de önmagában elég nehézkes, és könnyű elcseszni. Jobb hozzá egy frontend, amivel kb. minden megoldható.
Én egyedül a Google Sketchup-ot használom, mint win-only app (meg nagy ritkán egy-egy régebbi játékot), azon kívül minden másra van alternatívám, az elmúlt kb. 6 évben egyszer sem hiányzott, hogy MS Office-t használjak.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
Doky586 #15018 üzenetére
A LIVE rendszernek pont az a lényege hogy nem ír rá semmit a meghajtokra,ha csak nem installálod a Linux Mint-et.
A ramban fut a LIVE és lehetőséget ad a ki is probálására.#15021 ubyegon2
+1 igen.
A kolléga nem tudhatom hogy mit is ügyködik,azt írja 16GB ram-ja van.A gépemen csak LinuxOS fut,wint nem használók és anomáliákat,talán ezét nem is tapasztalok.
-
válasz
Doky586 #15018 üzenetére
Nekem eddig elég volt, hogy a lemezre nem ír, igaz fura is lett volna, mert első laptomomat meghajtó nélkül használtam pár hétig.
Az nem tünt fel soha, hogy a BIOS óráját csavargatja, eszerint nem nagyon zavart a dolog.
Lehet amúgy, hogy nem kevés RAM miatt nem tudsz live-ban ügyködni, ebben nem voltam biztos. Amúgy más Linuxok is csinálják ezt a galádságot vagy csak. Linux Mint?
-
zizidor
őstag
Családi gépen vegyesen használjuk, én a Linuxot, többiek a Windowst. Az idő automatikusra van állítva mindkettőnél, de a Windows csak akkor frissít, amikor kedve van, volt már ebből többször is keveredés. Ha meg az előbb írt beállítással használom a Linuxot, onnantól nincs probléma. Pedig amúgy az UTC idő a praktikusabb.
-
zizidor
őstag
válasz
Doky586 #15018 üzenetére
Én emiatt szoktam inkább külső meghajtóra telepített Linuxot használni. Átvihető másik gépre (nem úgy mint a Windows), és csak a saját, külső meghajtón lévő fájlrendszereit használja (uuid alapján). Frissíthető, konfigurálható, megmaradnak a saját fájlok és beállítások is.
Amúgy persze van olyan, amikor kimondottan az eredeti live rendszerre van szükség. -
válasz
ubyegon2 #15016 üzenetére
A LIVE rendszernek pont az lenne a lényege hogy nem változtat semmit(!) azon a gépen amin futtatják! Se a lemezekre nem ír semmit kéretlenül, se a bios órát nem állítgatja el. Ez az igény. Ettől nevezzük live-nek. Ezt a 'gyári' linux mint iso megsérti.
16GB ram nem elég? -
válasz
Doky586 #15013 üzenetére
Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.
Amit szeretnél, úgy érzed komoly felhasználói igény lenne rá?
Azt ugye sejted, hogy amit csinálni szeretnél, ahhoz azért jó sok RAM is kéne...elárulod mennyi RAM van a gépben, amin ezt a rendkívül alap dolgot el szeretnéd követni?Az meg, hogy Windowson nem tudod visszacsomagolni...
-
zizidor
őstag
válasz
Doky586 #15013 üzenetére
Gondolom ugyanezt meg lehetne csinálni futó live rendszer alatt is. Lehet telepíteni plusz csomagokat, többnyire az összes csomag frissítése nélkül is, így nem kell VirtualBox és arra Linux telepítés. Notepad helyett meg xed, vagy bármely más text editor.
Telepített oprendszeren meg: sudo timedatectl set-local-rtc 1
-
válasz
Doky586 #15012 üzenetére
Na megtaláltam hogy ezt már kérdeztem 1 éve, ez volt a konklúzió:
a P:\casper\filesystem.squashfs\etc\adjtime fileban kellene az alsó sorban levő UTC betűket lecserélni LOCAL ra.Kicsomagolni a 2,4GB filet ugyan windowson is ki tudnám 7zip-el de visszacsomagolni csak linuxon lehet. Ehhez meg nem elég a live linux (?)
kicsomagol: unsquashfs -s squashfs_1
becsomagol: mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072Úgyhogy ezen pár betű cseréjéhez windows alatt muszáj virtualboxot telepíteni, arra linuxot telepíteni, arra unsquashfs csomagot telepíteni, azzal ki-be csomagolni, közben win notepaddal betűket lecserélni.
Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.
-
Linux Mint 22 letölthető live iso/pendriveon mit kell módosítani hogy NE állítgassa el a bios óráját?
-
tvamos
nagyúr
Ceges gepen jo... (Amugy ESP32)
Amugy nagyon fura, mert nem is tudok ramenni a port kivalasztas menure.
Ami nagyon szar, hogy ugye su-kent meg megy. Idegesito.
Neten neztem, hogy megvaltoztatjak a port jogosultsagokta, de nekem az sem mukodik. (sudo chmod 777 /dev/ttyUSB0
) Vagy valami ilyesmi. (Nincs most elottem a gep.) -
Vladi
nagyúr
válasz
tvamos #15008 üzenetére
Ez inkább arduino problémának tűnik. Esetleg bevdugod a modult és utána indítod az adrduinot?
Vagy a programban megmutatni neki a modult.
Nálam is szokott ilyenekt csinálni, hogy elfelejti, hol is volt a modul, de ilyenkor én bezárom a programot bedugom a modult elindítom a programot és meg is leli. Azt hiszem indulásnál körbenéz, hogy hol van modul. -
Vladi
nagyúr
válasz
totron #15007 üzenetére
Igen, előjön. Ez ilyen 1x 1 évtizedben problélma... akkor meg fordítasz. De sok programnak van már statik binary változata. Fedorán meg párszor megcsináltam azt, hogy kikerestem egy régebbit és azt tettem fel csomagkezelővel. Oké ez inkább fedora csomagok centos-en történet, de ez is megoldható.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Szeretnem a segitsegeteket kerni, mert frissiteskor lett valami a rendszeremmel.
(Linux Mint 21.3 / 5.15.0-122-generic)
Az a hibajelenseg, hogy amikor elinditom az arduinot, a programozo nem latja a portot. De eddig jo volt, es az arduinot nem frissitettem. Raadasul kiszedtem, es ujra beraktam magam a dialout csoportba. Mondjuk putty latja a portot, es jon is az adat az panelrol. Vegul super userkent elindul a program, de igy meg nem tudom, hogy hova menti a c library-ket, de tuti nem oda, ahova eddig, mert szarakszik velem. -
totron
addikt
A segg tematikának van egy nagy hátránya: ha régebbi verziót szeretnél futtatni valamiből, rögtön meg van kötve a kezed. Winen ilyen értelemben - linuxos bevettségekhez képest - szinte korlátlan szabadság van. A backports meg pár fejben megszületett igény szerinti visszatekintés, nyilván nincs benne az, amit szeretnék. Így aztán meg kell tanulni nem szeretni. Így papíron felmerülhet a kérdés, hogy de hát miért is akarna bárki a legújabbnál visszább eső verzióval operálni, a gyakorlatban mégis előjön.
#14980Rowon, no jó, de akkor miért linux? Megvan a bája a kulcsra készségnek alternatív fronton is, de az igazi zamat a vérverejtékes mók (visszatekintve
).
bár utóbbin is vannak igazán jó próbálkozások.
Az mindig jó, ha vannak, de legyünk őszinték: linux alatt jóval ritkábban van kimaxolva a hardver játékkal. Mirefel vannak tehát? -
v.attis
őstag
zizidor és Vladi
Köszönöm, sikerült! Minden király! -
zizidor
őstag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Eredeti játékok OFF topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Fujifilm X
- Nintendo Switch 2
- Futás, futópályák
- Mikrotik routerek
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eladnád a telefonod? KÉSZPÉNZES OKOSTELEFON FELVÁSÁRLÁS azonnali fizetéssel!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Lenovo Legion Pro 5 16IRX9
- Szerezd be most az érzékelhető különbséget! Akár 0% THM-re
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest