- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
- Argos: Szeretem az ecetfát
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
ubyegon2 #15485 üzenetére
Direkt Linuxozok, egyrészt ez a gép szervernek van szánva, azon meg az a mondás, hogy az a jó, ha linux fut. Másrészt meg szeretek pár évente ránézni a linuxra, hogy lássam mi változott, fejlődött.
No mindegy, remélem a telepítéseken túl vagyok, még a miniDLNA-t kellene megoldjam, hogy vajon miért nem látja a beállított meghajtót, és utána remélhetőleg évekig nem kell hozzá piszkálni.
Egyébként azért esett linux mintre a választásom, mert anyukám gépére már nem megy fel a win11 (az is egy nyomorék OS, csak az meg másképpen) , és arra az egy gépre keresem a windows utódját, és ezt írták legfelhasználóbarátabbnak. Gondoltam az itthoni kis NAS éppen jó lesz saját magamon kipróbálni a linux mintet, mielőtt anyukám gépén is neki ugranék.
Az előző ubuntunak meg azért kellett mennie, mert képtelenség volt rajta beállítani az RDP-t, illetve tök komolyan ki tudott fagyni a gép átlag havonta, amit mondjuk egy linuxtól nem vártam volna (miközben Samba, Transmission és miniDLNA futott csak rajta, semmi más).
Meglátjuk hosszú távon a Linux Mint milyen lesz, de hogy anyukám gépén nem fogom mindezt végig szopni az már biztos, szóval az ember kísérlet hasznosan sikerült.
Vagy mégis Ubuntu lesz, vagy veszek újabb alaplapot, hogy a görény win11 ne pampogjon a TPM2 hiányán. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15384 üzenetére
Én sem szoktam törölni alap csomagokat, a külső forrásból származókat (spotify, onlyoffice, virtualbox) meg frissítés előtt leszedtem, ahogy legutóbb javasoltátok, aztán frissítés után mentek vissza. Jelenleg tesztelgetem hogy a flatpak változatok mennyire használhatók helyettük, az is sokat segíthet. Korábban sz OnlyOffice nem volt hajlandó megnyitni helyi fájlokat, hiába adtam neki jogot, de úgy látom most már ezt is javították.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15376 üzenetére
Semmi baja nem volt amúgy, de ami miatt a synaptic is kikerült, ugyanaz az oka a mintupdate leállásának is rebootig!
Lehet hogy nem volt semmi baja, csak meglepődtem, mert nálam en bloc el volt távolítva a rendszerből, és amikor visszaraktam, akkor nem működött.
Azzal tisztában vagyok, hogy a Wayland még csak kísérleti fázisban van, de egy próbát azért megért. Így már tudom mire számíthatok.
-
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #15380 üzenetére
Én úgy döntöttem, hogy használom tovább a Synaptic-ot, amíg elérhető. Tök jó dolgok vannak benne és egyszerű használni.
A flatpak és mintinstall, mintdrivert, mintbackup, mintreport, mintwelcome csomagokat is leszedem mindig, azokat sem nem használom soha. Régebben eltávolítható volt az xdg-destop-portal. A 21-es Mint óta már nem lehet elvarázsolni, mert elviszi a Cinnamont is. A 20-as olyan jó volt ebből a szempontból, ott el lehetett távolítani, ha sem flat, sem snap nincs.
Azt is eldöntöttem, hogy én befejeztem ezt a disztró update dolgot. Új verzió, tiszta telepítés. Hamarabb megvan, mint görcsölni ezzel, meg kutakodni a hibák után. Pár mappa kimásolása a .configból. meg a .mozilla, kb 15 másodperc. Az új rendszer beállítása is 15 perc összesen.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15347 üzenetére
ubyegon2, Rowon:
Persze, próbálkozom több mindennel. Takarítás, pasztázás, már korábban megvolt, különösebb érezhető változást nem jelentett.Nem vagyok naiv, a TLP-től sem várok csodát, szerintem az is csak hosszabb távon jelent valamit, a hirtelen felpörgéseket aligha orvosolja néhány eszköz altatása. A gyanúsítottam inkább a GPU (nvidia), ezt majd a Mission Center bevonásával letesztelem. Az is lehet, hogy ilyen a gép, mintha csak 3 fokozatot ismerne a hűtés: 0%, 50%, 100%.
Előző, desktop gépemmel volt olyan kalandom, hogy törött volt a CPU hűtő rögzítő kerete, emiatt nem feküdt fel rá normálisan. Na, az már 3 másodperc után maximumon pörgött.
-
-
válasz
ubyegon2 #15287 üzenetére
Ok, én most a fogalmazáson nem kezdek el vitatkozni, mert semmi értelmét nem látom, meg időm sincs ilyen dolgokon molyolgatni. Amit itt írtam, az teljesen megállja a helyét:
Az Ubuntu 2 évente ad ki LTS verziójú rendszert, ennek megfelelően a Mintnek is 2 évente jelenik meg új főverziója.
Az alábbi hivatkozásban szintén világosan látszik, hogy az alverziók is melyik LTS Ubuntu csomagjait használják: -
válasz
ubyegon2 #15285 üzenetére
egy helyen van hiányérzetem, abban a részben, ahol leírod a verziókat, szerintem nem úszhatod meg a .1, .2 és a .3 verziók megemlítését sem!
Pedig ezek fel lettek sorolva, egészen pontosan azok a verziók, amikre még van aktív támogatás, azokról a linuxmint.hu-ra mutató hivatkozásokat odatettem. A többinek már nem láttam értelmét, elengedett disztrókról ne legyen ismertető, csak a (még) naprakészekről. Ezeket új felhasználóknak sem célszerű ajánlani telepítésre (meg másnak sem).
-
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #15202 üzenetére
Nehogy a Garuda Cinnamon "rondasága" riasszon el bárkit is a telepítésétől.
[link] [link] [link]
Mindehhez, a következők szükségesek:
Az AUR engedélyezése (pamac -> "hamburger menű" -> Beállítások [link] )
sudo pacman -Syu base-devel --needed
yay -Syu mint-l-icons mint-x-icons mint-y-icons mint-themes mint-l-theme -
Petya XT
senior tag
válasz
ubyegon2 #15206 üzenetére
Én a Manjarót is csak X11-ben tudom használni, a Wayland alatt a Plasma nem az igazi, sok a hiba benne. Főleg azért érdekes, mert egy hónappal ezelőtt meg pont az X11 volt, ami alatt nem állt le a rendszer. A fene érti ezt. De most lekopogom, X11 alatt szuper, kérdés meddig. A Garudában nagyon tetszett, hogy az Assist-ban ki tudtad választani a szolgáltatásokat, progikat, még rendszer DNS-t is tudtál állítani, tök egyszerűen. A Cinnamont néztem meg, de nem tudtam feltémázni, ezek a Zen ikonok meg nagyon vadak nekem.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #15200 üzenetére
Feldobtam egy Garudát virtuális gépbe, hogy lássam, mi merre. Döbbenetesen ronda szegény
Az fstrim.timer gyárilag tiltva van.
A btrfs-trim.timer gyárilag engedélyezve van.
A btrfs-trim.service is az fstrimet hívja meg, de csak a btrfs meghajtókat trimeli, a többit nem.
A BTRFS_DEFRAG_PATHS "auto"-ra van állítva, a BTRFS_DEFRAG_PERIOD pedig "weekly"-re, ahogy írtad korábban is.A btrfs-defrag.timer engedélyezve van. Hogy miért?
Arra itt van a válasz: https://forum.garudalinux.org/t/btrfs-defrag-on-ssd-solved/31252/2 -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #15194 üzenetére
Tegnap letöltöttem a legújabb (meg nem hivatalos) Garuda
2024-11-24-es Cinnamont [link] live-ban néztem meg.
A btrfsmaintenance fájlt az /etc/default-ban találtam meg.
Az fstrim.timer alapértelmezetten nincs engedélyezve csak a
btrfs-trim. (A systemctl list-timers -a szerint.) -
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #15189 üzenetére
Hát ez érdekes, nem igazán értem a mögöttes szándékot. Itt az eredeti fájl: https://github.com/kdave/btrfsmaintenance/blob/master/sysconfig.btrfsmaintenance
Ebben is "none" a BTRFS_DEFRAG_PERIOD, a BTRFS_DEFRAG_PATHS pedig üres string. Nem értem, miért gondolták a Garudások, hogy jó ötlet ezt átállítgatni?
Na mindegy, ők tudják.
-
válasz
ubyegon2 #15189 üzenetére
Mivel #-al kezdődik, ezeket a sorokat figyelmen kívűl hagyja. Egy live alatt nem is lenne sok értelme.
Bár automatán ál a defrag beállítása, azt is írja, hogy az alapértelmezett beállítása "none", vagyis nem dolgozik.
Mekkora esélye van, hogy egy live rendszer több mit 1 hétig fut? Merthogy az ütemezése "weekly"Plusz látszólag összekeveredtek a sorok. A path típusának felsorolása inkább az időzítéshez való paramétereket tartalmaz.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #15127 üzenetére
A btrfs-trim.service-ben van egy ilyen sor:
Conflicts=fstrim.service
Ez megakadályozza, hogy a két szolgáltatás egyszerre fusson. Amúgy mind a kettő az fstrim-et hívja meg, csak a btrfs-trim kicsit szofisztikáltabban, és van neki egy konfig fájlja, amiben ez a két sor alapértelmezetten így néz ki:
BTRFS_TRIM_PERIOD="none"
BTRFS_TRIM_MOUNTPOINTS="/.snapshots"Szóval tulajdonképpen a btrfs-trim nem trimel semmit, de ha be lenne kapcsolva, alapból akkor is csak a /.snaphosts alatt lévő snapshotokat trimelné.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #15127 üzenetére
Az egyetlen általam engedélyezett/indított timer service, az
az fstrim.timer volt - de utána olvasva, ill. a Garuda forumon
ajánlottak alapján ezt később letiltottam - elég a btrfs-timer.
A többi mind alapértelmezetten jött a rendszer telepítésével.Természetesen Cinnamon DE.
Külön telepített mint-l-témával
(sudo pacman -S mint-l-theme) -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15121 üzenetére
Egyetértek. Ez egyébként csak egy tesztgép, az élesben használt nekem is EXT4 van.
Csak azért érdekelt, mert pár éve vettem egy Synology NAS-t, és az erősen a BTRFS-t tolja, illetve olvastam, hogy a Mint-nél is támogatott. Próbáltam előtte Ubuntu-t is hasonlóan telepíteni, de a kész rendszer már nem bírt elindulni. Pedig a boot (kernel+initramfs) ott is EXT4-en volt.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #15118 üzenetére
"rengeteg inaktív tárhelyet képeznek csak"
Én kísérleteztem BTRFS használatával, ott ez kiküszöbölhető. Egy "@" subvolume alá kerül a root, és "@home" alá a /home. Minden subvolume külön fájlrendszer, de dinamikusan foglalják a helyet a partícióból.
Kb. ezek a partíciók kellenek hozzá:
100-500 MB FAT32 - EFI
2-4 GB EXT4 - /boot
a maradék BTRFS - @ (/), @home (/home), ezeket megcsinálja a telepítő. -
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Részemről is egy kis update: nálam tényleg az egér halt meg, már össze-vissza kattintgatott mindenfélét, szóval lecseréltem egy Logi MX Master 3S-re.
Mivel a billentyűzetem is egy Logi, így egy Bolt vevővel megy mindkét eszköz, a Solaar-ban az egérgörgő "racsniságán" is állítani tudtam, tökéletes.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
ubyegon2 #15079 üzenetére
Nálam nem segített.
Solaar eleve kiesett, mert egy Asus egerem van, imwheel telepítés és futtatás (imwheel -b 45) után nem éreztem változást, már minden létező USB portot végigpróbáltam, mivel volt, akinél ez helyrehozta, de nem lett jobb.
Szerintem az lehet, hogy a még két éve sem vásárolt Asus WT425 ennyit tud.
Azt meg hadd ne mutassam meg, hogy hogy néz ki, lekopott róla a festék, ahol hozzáérek, undorító.(Néha visszasírom a régi MS IntelliMouse-omat, szerintem az volt az eddigi legjobb, csak már nem viselnék el vezetékes egeret...
)
-
válasz
ubyegon2 #15016 üzenetére
A LIVE rendszernek pont az lenne a lényege hogy nem változtat semmit(!) azon a gépen amin futtatják! Se a lemezekre nem ír semmit kéretlenül, se a bios órát nem állítgatja el. Ez az igény. Ettől nevezzük live-nek. Ezt a 'gyári' linux mint iso megsérti.
16GB ram nem elég? -
Aszi123
tag
válasz
ubyegon2 #14917 üzenetére
Azért kellett hozzá egy nap, míg odaértem.
Azóta is a Nemo van. Notifier helyett, mailnag, Foobarról hamar átszoktam a Strawberryre, Cad már nem érint, a Tidal meg itt is volt. Az Operát bántam, Vivaldi már nem izgatott, nem is volt vele múlt, Minten meg abszolút FF. Chrome meg sose.
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14839 üzenetére
Egyikkel sincs semmi baj. Ugye itt a Win8-as SSD, azt visszadugom, és minden pacekül megy rajta.
Nem tagadom, hogy kasu vagyok a linuxhoz, azért használok mint-et, mert az "out of the box" prímán működik, csak ezen a laptopon nem tudtam még működésre bírni.
Ehhez kellene valami nagy penge segítsége pl képernyőmegosztással, vagy SSH-n. -
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14837 üzenetére
Nem érted. Tegnap megcsináltam, működött (sok leírás van)
sudo apt-get install wireless-tools
sudo apt-get install network-manager-gnome
sudo apt-get install wpasupplicant
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
--reboot the computer--
sudo apt-get install linux-image-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') broadcom-sta-dkms
sudo modprobe -r b44 b43 b43legacy ssb brcmsmac bcma
sudo modprobe wl
Tegnap használgattam is, felraktam pá programot amiket megszoktam, pl xsensors, iotop.
Ma elindítva csak a bluetooth érhető el, a wifi kártyára azt írja, hogy nincs benne adapter. Ha teszek bele egy másikat akkor se történik semmi. Mindegy, ezt a vonalat elengedtem -
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14835 üzenetére
Nem vagyok előrébb.
Tegnap adtál egy ötletet, és feltettem egy debian12-t ha már arra megvan a leírás, nekem mindegy mi fog futni a gépen, és még úgyse láttam azt a disztrót.
Igazi hardcore, de mondom megküzdök vele. Most akartam éppen baltával szétverni a laptopot, miután tegnap megküzdöttem a broadcom kártyával (ami mint alatt csak 1 kattintás), és mára szőrén-szálán eltűnt. Ha bedugok egy másik usb-s wifi adaptert ami mint és ubuntu alatt csont nélkül megy, itt semmi sem történik. Semmi.
Felváltottam a problémáimat valami másraEl se jutok vga installig. Kezdek letenni az egészről, túl sok időt elvitt már, de nagyon birizgál, hogy megoldjam...
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14831 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
A probléma nem az, hogy nem tudom feltenni a drivert, hanem hogy utána nem indul el a grafikus felület. A mint és nvidia logók után fekete képernyőn ragad, és karakteres bejelentkezés se érhető el. Mondhatnánk, hogy rossz a vga kártya, de visszarakom bele a Win8-as SSD-t, és játékokat is futtat 0-24-ben gond nélkül.
Meg lehet nézni karakteres módban a logokat? Hogy hol akad el?
Egyébként ezt a metódust alkalmaztam én is:ubuntu-drivers devices
sudo ubuntu-drivers autoinstall
sudo apt install nvidia-driver-340
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14819 üzenetére
Live-ról bebootolva ezt látom:
System:
Host: mint Kernel: 6.8.0-38-generic arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0
tools: cinnamon-screensaver vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0
Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: N/A v: F.0C
serial: <superuser required> Chassis: Quanta type: 10
serial: <superuser required>
Mobo: Quanta model: 3603 v: 02.20 serial: <superuser required>
BIOS: Hewlett-Packard v: F.0C date: 09/18/2008
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 79.1 Wh (100.0%) condition: 79.1/88.8 Wh (89.1%)
volts: 12.4 min: 14.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: N/A status: full
CPU:
Info: dual core model: Intel Pentium Dual T3200 bits: 64 type: MCP
smt: <unsupported> arch: Core2 Merom rev: D cache: L1: 128 KiB L2: 1024 KiB
Speed (MHz): avg: 998 min/max: 1000/2000 cores: 1: 998 2: 998
bogomips: 7980
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3
Graphics:
Device-1: NVIDIA G98M [GeForce 9200M GS] vendor: Hewlett-Packard
driver: nouveau v: kernel arch: Tesla pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports:
active: LVDS-1 empty: HDMI-A-1,VGA-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:06e8
class-ID: 0300 temp: 51.0 C
Device-2: Suyin HP webcam [dv6-1190en] driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 5-4:3 chip-ID: 064e:c107 class-ID: 0e02
serial: CN0314-S30C-OV04-VH-R01.00.00
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1280x800 s-dpi: 96 s-size: 338x211mm (13.31x8.31")
s-diag: 398mm (15.69")
Monitor-1: LVDS-1 model: Chungwa Picture Tubes 0x1401 res: 1280x800 hz: 60
dpi: 98 size: 331x207mm (13.03x8.15") diag: 390mm (15.4") modes:
max: 1280x800 min: 640x350
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia nouveau platforms: device: 0 egl: 1.4
drv: nouveau device: 1 drv: swrast gbm: egl: 1.4 drv: nouveau surfaceless:
egl: 1.4 drv: nouveau x11: egl: 1.4 drv: nouveau inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.5 compat-v: 3.3 vendor: mesa v: 24.0.9-0ubuntu0.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: NV98 device-ID: 10de:06e8
Audio:
Device-1: Intel 82801I HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.8.0-38-generic status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
Network:
Device-1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY vendor: Hewlett-Packard
driver: b43-pci-bridge v: N/A pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 14e4:4315 class-ID: 0280
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Hewlett-Packard RTL8111/8168/8411 driver: r8169 v: kernel pcie:
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 6000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: down mac: 36:7a:d8:3c:9d:d9
Drives:
Local Storage: total: 70.81 GiB used: 2.75 GiB (3.9%)
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SV300S37A60G size: 55.9 GiB
speed: 3.0 Gb/s tech: SSD serial: 50026B774106B49B fw-rev: BBF1 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb vendor: Kingston model: SKYMEDI USB Drive size: 14.91 GiB
type: USB rev: 2.0 spd: 480 Mb/s lanes: 1 speed: 3.0 Gb/s tech: N/A
serial: 03 fw-rev: 1.00 scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 1.91 GiB used: 41.6 MiB (2.1%) fs: overlay source: ERR-102
Swap:
Alert: No swap data was found.
Sensors:
System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 51.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Memory: total: 4 GiB available: 3.82 GiB used: 1022.5 MiB (26.1%)
Processes: 215 Power: uptime: 3m states: freeze,mem,disk suspend: deep
wakeups: 0 hibernate: platform Init: systemd v: 255 target: graphical (5)
default: graphical
Packages: pm: dpkg pkgs: 1992 Compilers: gcc: 13.2.0 Shell: Bash v: 5.2.21
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.34
A telepítési leírásokat követve a 340-es drivert ajánlják hozzá. Lehet benéztem valamit? -
-
-
válasz
ubyegon2 #14805 üzenetére
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
Ennyire elvetemült azért csak nem vagyok.Ha minden flottul működik lehet egy háttérképes kérdésem? Van a NASA APOD, ami minden nap egy világűrhöz kapcsolódó képet tesz közzé. Eddig sikerült minden rendszeremen beállítani. A KDE háttérkép beállításai alapból tartalmazzák, a Gnome alatt is csak egy bővítményt kell feltenni.
Cinnamonon(Mint alatt) nem találok ilyesmi opciót. Itt nincs rá lehetőség?
Plusz van valami bővítmény ami az asztalon(vagy a tálcán) grafikonon ábrázolja a CPU terheltségét, és a hőmérsékletét? -
válasz
ubyegon2 #14803 üzenetére
Mert a Rufusz, csak Windows-on fut. Egyébként ott is problémamentes, csak érdekesnek találtam, hogy az LMDE-t NTFS-re akarja kiírni,. Mint kiderült az UEFI partíció is NTFS lett, a szokásos FAT32-vel ellentétben.
Amúgy probléma nélkül indult róla az LMDE, csak meglepett, hogy NTFS-ről indul egy Linux.
A"Linux Mint 22" kiírás azért volt, mert a Pendrive-on akkor éppen egy Mint 22 volt, aminek ezt a cikkét adta kiíráskor. (Amit Rufusszal írtam rá probléma nélkül)
Most azt írja ki "LMDE 6 Cinnamon 64-bit" Azért, hogy több eszköz esetén könnyebben kiválaszthasd/beazonosíthasd, hogy melyik eszközre akarod kiírni az ISO fájlt.Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
-
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14797 üzenetére
"Mivel nem készítetted elő a frissítendő verziót"
Van különbség, ha én törlök egy programot vagy az upgrade script? Így is, úgy is a dpkg fogja végrehajtani. Meg is történt. Minden olyanra odafigyeltem, amit a mintupgrade lehetséges problémának felsorolt.Azt tényleg nem tudtam, hogy a hivatalosan támogatott GPU drivert is vissza kell állítani az X.org félére, különben nem megy fel az új kernel. Majd legközelebb erre is figyelek.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14795 üzenetére
Ahogy írtam, folyamatában kell nézni a dolgokat. Itt írtam:
"Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni a frissítés után)"
Nem soroltam fel mindent ami el lett távolítva, de ahogy írod, a frissítés alatt nem voltak fent külső tárolós programok, ennek ellenére mégis megkavarta a függőségeket. Ami egyébként nem indokolt, mert mindegyiket fel lehet rakni most is, tehát a v22-es csomaglista esetén is teljesül minden függőségi feltétel. -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14793 üzenetére
Bocsika, de ha folyamatában néznéd a posztokat, akkor nem írnál szamárságokat.
1. Nem erőltettem fel semmit, amit alapból nem lehetett telepíteni
2. A csomagfüggőségeket a verzió-frissítés kavarta össze, mindkét gépen
3. A függőségek javítása sem volt teljesen tökéletes
4. Az általad idézett, Ubuntu 22.04-hez való simán felmenne a Mint 22-re, ezt csak azért nem akartam, mert 117 KDE csomagot is letöltene hozzá -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14763 üzenetére
Magáról a bluetooth interfészről van szó. Gyakorlatilag ugyanazt szeretném ahogy az iOS, Android vagy a Windows is működik: maradjon úgy ahogyan én állítom. Mintnél viszont állandóan bekapcsol. Van néhány cucc ami automatikusan csatlakozik, akkor is ha nem kéne. A párosítás törlése és rendszeres újrapárosítás nem éppen ideális megoldás.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #14712 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel, de .. [link]
Ez a Mint Cinnamonra vonatkozik.
Hogy az LMDE-n mi a helyzet? Azt nem tudom - azzal nem foglalkoztam.
Pont verziorol pont verziora mindig frissiteni szoktam (rendszer-
visszaallitasi pont keszitese utan)
Foverzio frissitest most legutobb 20.2 rol 21-re probaltam,
de ugy kiherelte a belakott rendszert, hogy megfogadtam
soha tobbe! -
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #14708 üzenetére
21.2-rol 21.3-ra frissites utan nalam maradt az 5.15-os kernel.
Nehany perccel ezelott inditottam a "sima" 21.3-at live-kent,
Az "uname -r" azon is az 5.15-ost mutatta.
A Frissiteskezelo kilistazott jopar frissitenivalot, de kernel nem
volt kozuttuk.
Telepitett rendszeren persze barmikor telepitheto a 6.5-os.
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul. -
poirot
őstag
-
growler
őstag
-
válasz
ubyegon2 #14525 üzenetére
A virustotal se jelez vírust [link], ámbár nem tudom a linuxos kártevőket észreveszi-e?
Az ISO-t nálam is rendben találta, benne van a hiba a fileban. Tehát még a kiadás előtt (de az MD5 generálás után) került bele a hiba, nem utólag. Évekkel ezelőtti kérdéseket is találni a neten ezzel a fileal (eltorito.img) kapcsolatban, de sehol egy válasz.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
-
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #14108 üzenetére
Bocs, ezt nem ertem:
"Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót."
Ha 3 felhasznalo van, akkor 3x rakjam be az fstabba?UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/admin/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/kukac/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/zorro/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
Igy kell erteni? -
inf3rno
nagyúr
válasz
ubyegon2 #14096 üzenetére
Ja végülis teljesen igazad van, egy dolog a szórakozás, másik dolog, ha használni is akarja az ember a gépet. A BSD-vel én is elbohóckodtam egy darabig, de ha használnom is kell, az már más dolog. A fő gond szerintem, hogy van sok kicsi csomag a Linuxban, de nincsenek jól megtervezett absztrakciók, nincs kigondolva, hogy hogyan kapcsolhatóak ezek össze, milyen felületű adapterek kellenek. Vagy hát a BSD gondolom olyan, mint a Linux 2o éve, és ott látom ezt, hogy minden tákolt, és muszáj a végén a CLI-hez nyúlni, hogy alapvető dolgok működjenek, mert pl. egy jelszavas titkosításos partíciót nem lehet felcsatolni GUI-n keresztül, mert erre a feature-re senki nem gondolt. Linuxnál is rogyadozik a dolog, de pl. Ubuntu és Mint esetében egész jó a felhasználói élmény. A Windows meg elég stabil, legalábbis az Ubuntu 22-höz képest jóval stabilabb volt a Win7, csak már lejárt az ideje sajnos, a fizetőssége meg a szinte már nyílt megfigyelés miatt inkább elmentem a Unix felé. Telon is megcsinálnám, csak nem tűnt úgy, hogy lenne épkézláb alternatíva Androidra, úgyhogy ott még egy kicsit tolerálom a hallgatózást, amíg el nem gurul a gyógyszer.
-
Alcsi69
senior tag
válasz
ubyegon2 #14088 üzenetére
Igen, elég nagy hülyeség szerintem is. Érdekesség hogy a W11 telepítés sem olyan egyszerű hogy next next, hiányoznak neki RST driverek meg ilyenek. Szóval egy nem hozzáértőnek ez a gép eléggé meh lenne.
Próbáltam közben más Linux distrokat is, openSUSE látja a billt, viszont ez meg a külső billt és a hangkarit nem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- OLED TV topic
- Vegyszerek, permetezés, Élettani hatások
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Fűnyíró topik
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB (2x16) G.Skill Trident Z RGB 6600MHz DDR5 memória garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest