- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nyuszit otthonra, kedvencnek!
- V.Milán: Kezeket fel kollégák
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Archttila: SMART tesztelés automatizálva: smartctl poller script Zsh-ban, RPi-re
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
fradi81
veterán
Hali
Netflixet lehet nézni Minten komolyabb buherálás nélkül? Ismerős lány kérdezte, silverlight plugint hiányol, mit mondjak neki?
-
fradi81
veterán
Facebookozás csak nálam lassú windowshoz képest? Csoport kezelés iszonyat szenvedős. (Chromium, chrome, firefox)
-
fradi81
veterán
Írtam a mint fórumra és az egyik mester nagyon vágta a grub témát. Meg is lett a megoldás a menü eltüntetésére.
/boot/grub/grub.cfg fájlban törölni kell a 'set timeout_style=menu' sort.
Ezután egy sudo grub-mkconfig és már csak ESC nyomásra jön elő a grub. -
fradi81
veterán
Igen, elvileg azt elég törölni, és utána upgrade-elni a GRUB-ot. A Win10 vagy EFI nem hinném, hogy bekavar. Bár a Mint eleve nem is szeret EFI-re települni.
De mondom, ezzel csak saját felelősségre játsszál, mert nem vállalok érte felelősséget, ha bootképtelen lesz a telepítésed emiatt. Én nem vagyok híve a GRUB-nak sem, igyekszem olyan disztrót használni és azt úgy telepíteni, hogy GRUB mentes legyen az install, és mindjárt közvetlenül vagy UEFI EFI stub boottal vagy UEFI systemd boottal települjön a rendszer, és semmilyen bootmanagert ne használjon. Az UEFI ugyanis önmagában már egy boot manager.
Boot manager akkor kell, ha Legacy / CSM BIOS MBR boottal bootol a rendszer.
Csináltam mentéseket, hát új /etc/default/grub fájl nem jött létre viszont a menu ugyanúgy megvan még ha nem is pont ugyanazokkal a beállításokkal de mindkét rendszer elindul.
balage@balage-H81M-HD3:~$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-46-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-46-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configurationCucuska2
Kb 100x a napokban
-
fradi81
veterán
Ez fogós, a beállításaid jónak tűnnek, működnie kéne. Első körben én törölném futó rendszer alatt a GRUB konfigját, és sudo update-grub paranccsal újrakonfiguráltatnám, hogy deafult beállítások legyenek benne, majd után a kezdeném újra a TIMEOUT-ot 0-ra állítani, ha ez nem segít, akkor a HIDDEN_TIMEOUT-ot és a TIMEOUT_STYLE-t.
Persze ezzel óvatosan huszárkodj, mert ha valami mellémegy az újrakonfigurálásnál, bootképtelen lesz a géped, igaz Live rendszer alól újra tudod telepíteni meg konfigurálni a GRUB-ot, de az szopás lehet. Ésszel kell ezzel kísérletezni.
Amire még gondolni tudok, hogy nem elég a GRUB helyi konfigjában átírni a dolgokat, után update-elni is kell a GRUB-ot a boot partíción, hogy beemelje a helyi konfigból a dolgokat a végső konfigjába. Mert anélkül hiába szerkeszted át a /etc/default/grub helyen a konfigot, az új beállítások nem kerülnek át a bootpartíció megfelelő konfigjába, nem lépnek életbe.
win10 vagy efi kavarhat be, vagy bugos a grub
Az etc/default/grub-ot kell csak törölni? -
fradi81
veterán
Természetesen nem működik.
GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_TIMEOUT=0
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX="" -
fradi81
veterán
Akkor erről leteszek. Azt nemtudjátok meg lehet-e oldani hogy csak billentyűre jöjjön elő a grub? Ezek a grub hiddenesss leírások nem működnek, ami igen, az a GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true csak hát ott nincs lehetőség előhozni a menüt.
-
fradi81
veterán
Nem értem miért akarsz nagy felbontást a GRUB-ba és a konzolba. Túl aprók lesznek a betűk, majd meglátod. Értem, hogy modernebbül néz ki az apró font, meg a nagy felbontás, de nem lesz olvasható hosszú távon. Pont az lenne a lényeg, hogy a legtöbb ember inkább alacsonyabb felbontásra állítja, csak arra érdemes figyelni, hogy a képarány megmaradjon, esetedben a 16:9, ami 1024×-nél 576p-nek felelne meg.
Nekem már az 1366×786-as szubnotimon is idegesítő, hogy ebben a felbontásban is túl apróak már a default konzol fontok, ezért Terminus fontot telepítettem, és azt is jó nagy méretben, 128b-ként használom, ez már majdnem lóméret, meg vastag betűvonal. De legalább jobban is néz ki, mint a legtöbb disztróban lévő default "lat" ROM font.
GRUB-ban pláne nem számítana, mert ideális esetben a GRUB-ot nem is kéne látnod, használnod, automatán indulnia kéne benne a default rendszernek, és csak valami hiba esetén vagy alternatív bootlehetőség miatt kéne csak ránézned.
A terminál nem érdekel, egyszerűen csak jobb lenne ha nem egy pixeles homályos menüt látnék indításkor.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
A grub menü felbontását át tudjátok állítani?
-
fradi81
veterán
Ja egy kis gugli után, efi módban nincs, nem efi módban indítva a pendrájvot ott lesz és működik.
-
fradi81
veterán
Van grub menü, csak nincs benne a memtest. Már itt nem rakja be.
Sourcing file `/etc/default/grub'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/50_linuxmint.cfg'
Sourcing file `/etc/default/grub.d/60_mint-theme.cfg'
GRUB beállítófájl előállítása…
Megtalált téma: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Megtalált linux lemezkép: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Megtalált initrd lemezkép: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Megtalált Windows Boot Manager ezen: /dev/sdb2@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Adding boot menu entry for EFI firmware configuration -
fradi81
veterán
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
........update-grub alapján ott van az a memtest! Mint C 19.3
Ja én a telepítőt néztem, a telepítetten tényleg van ilyen, viszont a grub menüben nem szerepel, hogy kellene belerakni?
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Oké windowsban is előjött, mintha a videó kártya állna le, nem linux gond.
-
fradi81
veterán
Linux Mint 19.3 Tricia nálatok nem roszalkodik pár napja? Eddig semmi nem volt most meg elég sűrűn elmegy a kép aztán csontra fagy.
-
fradi81
veterán
Van arra mód hogy ha törlök egy torrentet a transmission-ből, ne rakja bele a .trash-1000 mappába? Most hogy ext4-re töltök le kicsit idegesítő hogy a kukát kell törölgetni

-
fradi81
veterán
1 hétig használtam intel hd-val (i5-4460) a Mintet, valami nem oké ezzel a driverrel mert a filmlejátszáskor érezhető volt időnként az akadás, de még az 'asztal' se volt annyira folyamatos pedig azt hittem jó lesz(windowsban az), visszaraktam az nvidiát most jobb lett a helyzet. Más is tapasztalt ilyet?
-
fradi81
veterán
Linux mint 19.3 cinnamon. Monitor Hz állításra úgy látom xrandr van, kérdés miért állítódik vissza menet közben, beraktam az indítópultba de így mindig nézegetni kell és terminált nyomogatni nem túl kényelmes.
-
fradi81
veterán
Ha nézed ilyenkor a boot splash-t vagy mi a neve, akkor nem az látszik, hogy 1:30 percig visszaszámol, mint amikor automount-ban lévő eszközt kiszedsz a gépből? Ha ezt kivárod, megy tovább a boot. (nem 100%, de hirtelen nekem ez rémlik, mert az nem lehet, hogy valami kiesik, ami csatolva van és nem lesz boot, kivéve ha a / az)
Megjelent a mint logó középen, aztán egyszer csak bejött a terminál ahol lehetett ténykedni. De újraraktam egy másik mintet, ahol szintén rosszul írtam be egy partíciót az fstabba és ugyanez lett a szitu, kijavítottam és utána már elindult rendesen.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Ha törlöm a swap partíciót miért nem megy a Mint? Azt hittem ez nem lesz probléma.
-
fradi81
veterán
A napokban cseréltem monitort, és kivettem az nvidia kártyát a gépből, már elég az intel hd, ezel egyidőben vettem észre hogy vannak komoly akadozások, az egér leakad filmlejátszás közben is vannak ilyen pillanatok, lehet köze ezeknek egymáshoz?
Linuxon az ntfs lassú csak, vagy az exfat is? Filmezős partíció tehát semmi extra nem kell, ha az is lassú akkor lesz ext4. -
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Ok, így már megvan.
Huhh, két percig tartott mire rájöttem, hogy a zenéimet névsor szerinti rendezésből hogyan lehet letöltési sorrendbe tenni. Itt nem az üres helyen jobbklikkel működik.

Tényleg komolyan gondolkozik az NTFS-en, a vinyóról a 15 Megás zenék elindítása után még másodpercekig karikázik.
Amúgy meg a FF aláhúz egy csomó szót hibásan írtnak, majd ha visszalépek rá és megint el akkor nem húzza alá, pedig ugyanaz a szó.Még nem nyúltam a swap fájlhoz, azt se tudom hogyan kell. Az van amit a rendszer magától csinált, ha csinált. Én a /-be akarok egy fix 4 Gigásat.
Valószínűleg soha nem lesz használva a swap. Persze megnyugtatásnak jó.
-
fradi81
veterán
Akkor procierőből tolja? Nem tudom pontosan mert régen próbálgattam már a hardveres gyorsítást kikapcsolva, de úgy rémlik mintha elegendő volna. Így viszont nem csoda, ha i7-et akarnak netezésre ajánlani.
Mondjuk legtöbbször 720p-ben nézem a videókat az is elég, mert nem rakom ki teljes képernyőre.Nálam xfce van most ssd-n I5 procival, nagyon gyors, én is csak alap dolgokra használom. Nvidia esetén lehet hogy át kell írni "nomodeset"-re ennek a sornak a végét a /etc/default/grub fájlban:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash" -
fradi81
veterán
Akkor a kolléga csak nem ússza meg az FSTAB szerkesztését, de nem baj, az imént linkelt kb 50 hsz-ből ki lehet mazsolázni, ezt hogyan kell, feltéve ha nem változott valami az utóbbi egy évben, mert már nem követem ezeket.
(#11732) Frawly
Sajna már nem rendelkezem szerintem kompetens tudással még nokedli szinten sem. Mivel minap is kaptam figyelmeztetést nagybetűsöktől, így nem nagyon erőltetem a megjelenést sehol, ha nem érzem fontosnak. Népszerűségem vonzza a fogáskeresést, jelentgetést, de ebből csak az elsőt tudom elfogadni. Sajna nehezen viselem, ha belém kötnek, hiába gyakorlom ezt én is időnként! Nagybetűssel meg már nem vitatkozom, mert sose tudom, mikor játszik robotost és mikor normális párbeszédképes.
Ja meg amúgy is kész a Winx-es asztalom, tegnap mutattam is az off-ban.

Kezdőknek azért nem ideális az /etc/fstab-ban matatás, mert ha félreír benne valamit, bootképtelenség is lehet az oka
Anno totál nokedliként én is rákényszerültem és nem is bánom, mert legalább valamennyire azt a részt átláttam. Ha több meghajtóval operál az ember, nehéz megkerülni az FSTAB-ot vagy csak nem érdemes.
Gyakorlatilag egy sor amit be kell írnia, ha a telepítés közben nem lett berakva az fstab-ba:
UUID=7AF477E3F4779FD5 /media/adatok ntfs defaults 0 0
Nála csak az uid értéket kell cserélni sajátra, meg az elérési utat tetszőlegesre, ezeket megtalálja a 'lemezek' programban. -
fradi81
veterán
Én az FSTAB-os megoldást írtam
volnarégebben, mivel azt használom, de amit konkrétan leírtál, arra csak azt lehetett írni. Más megközelítéseket hanyagolom, mert csak beleköt valaki mindig.Az említett XFCE-s megoldás a legegyszerűbb, ha az autocsatolást is megoldja.
A kép alapján lehet, hogy épp az általam linkelt módszer GUI-s megoldása.Persze az fstab-ba benne kell lennie a hdd-nek, onnantól kezdve lesznek alapból elérhetőek ezek a mappák.
-
fradi81
veterán
kezdőként kérdezem..
van egy SSD-m , ezen van a legújabb Mint.. /240Gb/
Van egy normál HDD-m,ezen meg vannak a cuccaim (képek,zene,letöltések... ) /500Gb/
a kérdésem az lenne,hogy hogyan lehetne alapértelmezett mappáknak megadni a nagy HDD-n lévő mappákat.. Pl ha megnyitom a Képek mappát,akkor egyből az adatos nagy HDD-n lévő mappákba ugorjon..Ha nem akarsz nagyon mélyen belemenni, most xfce-n próbáltam a thunar-ba, kirakod az oldalsávba könyvjelzőként ezeket a mappákat, át is lehet ezeket nevezni, a régieket meg akár törölheted is. [kép]
-
fradi81
veterán
"Örököltem" egy félgépet.. Egy Asrock Z87 extreme3-at / [link] /, egy Intel i5 4570K, 16 GB DDR3 RAM-ot egy jóféle tápot, Chieftec 500W.
A VGA kártya még hiányos.. Ahogy néztem az alaplapon (illetve a CPUban) van egy Intel HD4600 . / [link] /
Ez megfelelne még most is hagyományos,hétköznapi célra ? Net, Youtube, online játék (honfoglaló például) ..
LinuxMint alatt van még támogatottság az Intelhez ?
A felbontás FullHD , 1920*1080 mindig.
Vagy nézegessek valami alap, más gyártó (nvidia,AMD) videókariját? / régebben ajánlott volt az AMD-féle,bár nemtudom ez változott -e azóta.. /Ha nem játszol akkor elég az integrált, ezekkel nem szokott gond lenni.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Valahol a probléma után kutatva olvastam egy olyat, hogy okozhatja az is, hogy az egyik audio eszköz később inicializálódik, mint a másik.
Magyarul, az a hangkártya, amelyiken a headset lóg, hamarabb "kel életre", ezért egyből az lesz a default kimeneti eszköz. Ez mondjuk fura működés annak tükrében, hogy a felhasználó más sorrendet gondolt...
Őszintén szólva nem tudom, hogy ennek hogyan lehet utánanézni (feltéve, hogy tényleg így van), ill. hogyan lehet megoldani.
Ez egy usb hedszet saját hangkártyával, de nem volt ez ilyen régebben még úgy rémlik, lehet csak xfce-n ami egy ideje használok. De megoldottam a hangerő beállításokban kikapcsoltam a hedszetet. Ha meg használnám, bekapcsolom, addig is nem kavar be mert nem látszik.
-
fradi81
veterán
Egyébként úgy működik hogy alapból a headszet van kijelölve, de szólnak a hangfalak, csak épp annyi a negatívum hogy hangerő állításnál a hedszet hangerejét állítom. Akkor is ez a helyzet ha átírom és első helyen állnak a hangfalak, a fene sem érti, de köszi.
-
fradi81
veterán
Indulásnál mindig a headset aktív, akkor is ha leállításnál nem az volt használva, kérdés miért állítja mindig vissza arra?
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Előjött egy hiba, nézek egy filmet vlc-vel, megállítom, netezek, egy idő után elfogy a szabad hely mert teleírja ezzel a hibaüzenettel az xsession-errors fájlt.
vdpau_chroma filter error: video mixer attributes failure: An invalid handle value was provided.
vdpau_chroma filter error: video mixer rendering failure: An invalid handle value was provided.Kipróbálhatnátok előjön-e

-
fradi81
veterán
Előjött egy hiba, nézek egy filmet vlc-vel, megállítom, netezek, egy idő után elfogy a szabad hely mert teleírja ezzel a hibaüzenettel az xsession-errors fájlt.
vdpau_chroma filter error: video mixer attributes failure: An invalid handle value was provided.
vdpau_chroma filter error: video mixer rendering failure: An invalid handle value was provided. -
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Sziasztok!
A napokban úgy döntöttem, átállnék linuxra windows10-ről. Szépen ment minden, fel is raktam windows 10 alá egyelőre, de van egy "kisebb gondom: az nvidia honlapjáról letöltött linuxra írt driver (vulkan driver azt hiszem a hivatalos neve) nem telepíthető. Elég lassan dolgozta fel a linux, és a folyamat közben elhalálozott valami hibás karakterkódon.
Ennek mi lehet az oka?Szia
Ha windows 10 mellé telepítetted rendese, nem pedig 'alá', a linux mint-et, akkor a menüben van egy illesztőprogram kezelő, abban telepíthető az nvidia-driver, ami után még lehetnek gondok, de arra is van megoldás. -
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Hali
Pár napja a Linux Mint 19.2 Tina xfce asztala jelszó beírás után feketén jön be, átváltok grafikus felületre-vissza, és jó lesz. Másnál hasonló? -
fradi81
veterán
Linux telepítőnek drága az az ssd
Ja, én a két 32GB-os ! pendriveomat 7 és 8eft-ért vettem Ennyiből már egész jó 120GB-os SSD van!
Nyilván meg fogom nyíltan kérdezni, melyikre mondod, hogy drága? Most a tartósságáról ne is beszéljünk, mert ha úgy áll a helyzet, az SSD-t berakom bármelyik gépbe és teszek rá oprendszert.
Szóval tartósság, méret, funkciók tekintetében a pendrive 100x drágább.(persze értem, hogy a kolléga vesz egyet 3 rugóért és az is ellátja a feladatát)
Mondjuk én a 250GB Samsung 850 EVO-t vettem pendrivepótlónak 12rugóért nemrég., de még bírja a fő pen, csak a tartalék döglött meg.
(persze értem, hogy a kolléga vesz egyet 3 rugóért és az is ellátja a feladatát)
Erről beszélek igen, bedugja, telepít SSD-re, kihúzza, örül

-
fradi81
veterán
Az igaz, hogy a pendrive 3 ezer, de egy használt 64 gigás vagy új 120 gigás SSD-t meg kapsz 4-7 ezer környékén, igaz ehhez kell egy SATA-USB átalakító is (ami megint 2 ezer körül van minimum), de ezt csak egyszer kell megvenni, utána használhatod több SSD-vel és HDD-vel.
Az SSD sokkal gyorsabb lesz, min. 200 MB/sec-kel fog rá felíródni a lemezkép (de ha normálisabb SATA3 SSD veszel, és az átalakító tudja az USB3 vagy 3.1 UASP módot, akkor 400-500 MB/sec-kel), és a bootolás is csak néhány mp. lesz róla. Plusz tartósabb is, mint egy pendrive, mert az SSD vezérlője gondoskodik a cellák egyenletes fárasztásáról, míg ez pendrive-nál nincs.
A lassúsággal sehová tovább nem érsz, csak az idődet rabolod. Ezeket a régi pendrive-okat én már rég kidobáltam, olyan lassúak, hogy semmire nem jók. Úgyis fogyóeszközök, nem bírnak sok írást, hamar tönkremennek.
Linux telepítőnek drága az az ssd, arra a 10 percre amíg feltelepül a rendszer jó a pendrájv is, szerintem legalábbis erről volt szó

-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Köszi, user error volt ,nem az sda5, hanem az sdb5 UID-jét másoltam be, ami egyébként maga a / gyökérkönyvtár

-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Hali
LM 19.1 xfce-ben hiába állítom az egér sebességét nem változik. Ötlet?
-
fradi81
veterán
Ez megoldódott, amit nem értek miért lassítja ennyire le a boot időt az nvidia driver?
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Köszi, akkor ez van

-
fradi81
veterán
Hali
A Firefoxban nálatok is van tearing? A rendszerben nincs egyébként, chromium is ok, csak Firefox-ban görgetésnél jön elő.
-
fradi81
veterán
Secure Boot Enalbe/Disable ilyen van de mind1 hogy melyikre rakom, akkor is csinálja. Ill ha a boot menüt hívom itt f2-vel akkor ott van 2 lehetőség az usb indításra. Egy uefi-s itt elindul, s egy sima ahol csak az usb kulcs neve van, azzal meg csak a grub promp-tig jut el és ott villog a kurzor. Végig zongoráztam minden beállítást velük kacsolatban mindig ugyan az. Ezzel az üzivel indul amúgy a telepítő: innét már tudom hogy nem fog működni.
Itt ha nyomsz folytatást nem települ?
-
fradi81
veterán
a tapasztalatok ezt mutatják amiket olvasni. Meg egy új notin is próbáltam, nem bírta tovább a linux, sőt.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Nem kell tiltani, elindítasz egy zenét és a kimeneti részeknél kiválasztod azt amelyiket használod, hogy ez melyik azt csak te tudod.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Sziasztok!
Telepítettem a Linux Mint 18 "SARAH" Cinnamon 64bit-et. Tetszik, meg minden, de hang nincs. Asus Xonar DG kártyám van. Windows alatt egyszerű a megoldás, a Gigabyte GV-N960WF2OC-4GD VGA-m HDMI kimenetét letiltom, és kész. A Linuxhoz viszont kuka vagyok, elakadtam az első problémánál.
Megmondanátok, hogy mitévő legyek?hali
Első körben érdemes telepíteni a pulseaudio hangerőszabályzót. Melyik kimenetet használod, Analóg, digitális? Ha pl. a digitális, az lehet némítva van itt. Klikk a lakat melletti hangszóró ikonra, ezt az alsamixerben is lehet állítani, space billentyűvel ki-bekapcsolja a kimeneteket.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
firefoxra tettem egy témát de a teteje maradt szürke, erre nincs megoldás?
-
fradi81
veterán
Sziasztok!
Az ügyben szeretném a segítségeteket kérni, hogy adott egy 250gb-os háttértároló egység (SSD) aminek egésszén most a Linux található, viszont szeretnék kiszedni 120gb-ot programoknak és egyéb dolgoknak.
Windows alatt, ezt a lemezkezelőben megtudtam egy úgynevezett "zsugorítás" gúnynéven futó művelettel csinálni.
Valami féle alternatíva létezik linuxon is ?
(Sajnos az újra telepítés és ezzel a particiók felosztása másképp nem opció)lecsökkented pl. a gparteddel a méretét, az így kialakult üres résszel meg azt csinálsz amit akarsz.
-
fradi81
veterán
Hehe, az tény.

Bár itt egy clean install után nem user error az, hogy az XFCE window manager összeakad az Intel driverrel, ha videót kell lejátszani. Szerintem nem is lehet olyan ritka eset, mert alapvetően a HD graphics sok HTPC-ben van.
Csak nekem kellenek a szerverfunkciók is, ezért kell teljes értékű Linuxot használnom.
Ami érdekes az, hogy Ubuntu+LXDE alatt nem volt ilyen gond.Linux + töredezett kép gondnál általában az ablakkezelő, vga driver hiány, vsync amikre rá kell nézni, speciálisabbnál google.
Itt legalább szokott jönni válasz, win topikban mostanában sosem írtak semmit ha kérdeztem, de lehet túl pró kérdéseim voltak. Azért 1-2 év alatt rájöttem a megoldásra és beírtam válasznak

-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Sziasztok!
18 mate 64 bit rendszer fut a laptopon amit csak ritkán, zenét hallgatni és netezni veszek elő.
Ha bármilyen ablakot lecsukok az nem a tálcára kerül.
Be tudom állítani hogy ne alt+tab -al tudjam előszedni?Indítás után érkezik egy felugró ablak "biztonsági kulcstartó nyitása" vagy valami hasonló.
Automatikus bejelentkezés van megadva a rendszerínditáskor.
Hol tudnám kikapcsolni a fenti jelszó kérést?hello
a kulcstartót csak okézd le. A
tálcánpanelen meg van egy elem ami a lerakott ablakokat tartalmazza ezt törölhetted, újból hozzá kell adni a panelhez, aztán zárolni hogy ne lehessen véletlenül sem törölni. -
fradi81
veterán
Nem tudom linux uefi hogy viselkedik, de amit én tapasztaltam hogy uefi gpt windows telepítés vicces dolgot produkál. Egy több partícióval rendelkező vinyóra telepítés csak akkor működött ha minden partíció törölve lett a vinyón, majd telepítés után lehetett új partíciókat létrehozni. Így egy 1 terrás vinyóra telepítés előtt legyen mégegy ilyen meghajtó a mentések miatt.
Igen ez így működik, előtte törölni kell az MBR táblát mert csak GPT-re mehet. Viszont ezt egyszer kell megcsinálni, így talán belefér.
-
fradi81
veterán
Most szórakoztam az efivel, nekem csak annyi hátránya van hogy a régi grub2 telepítést el kell felejteni és megtanulni az újat. Van itt két link az efi grub helyreállításra akit érdekel: [link] [link2] Újratelepítettem a linuxot, nekem pl. egy előny hogy a grub 2 mellett amiben ott a windows, indíthatom bios-ból is a windowst, ha valami történne a másik indítóval, meg szimpatikusabb hogy nem kell kiterjesztett partíció sem a 4+ partícióhoz.
-
fradi81
veterán
Sziasztok, megint lenne egy kis problémám a dual boot rendszerrel. Mint megy tökéletesen, de amint egyszer bebootolok win10-re grubból, onnantól a win10 indul automatikusan grub feljövetel nélkül. Ha linuxot akarok indítani mindig be kell mennem a biosba és a boot #1 -et átállítani ubuntu-ra a windos boot managerről. Amint egyszer elindítom a wint, megint át kell állítanom a biosban, mert felcseréli a biosban a bootsorrendet.
hello
efi boot/gpt partíció ugye? -
fradi81
veterán
Igen,ez pár perce készült kép. Mindenképpen szeretnék home-ot. Így is bosszant,hogy amit telepítettem eddig mióta van linux mint,mindent a 15GB-os mint rendszer partícióra telepített,ezért van már kevés hely rajta. (az sda7 a jelenlegi linux mint. Az sda5 a korábban létrehozott home. Annak akartam használni,csak most valamiért alapból nem csatolja induláskor. Na azon van 40GB(letöltés) amit meg akarok menteni,és az sda5-öt hozzácsapni a linux minthez. Asszem jól magyarázom

Akkor az sda5-öt kellene csatolni home-nak az /etc/fstab-ban, a jelenlegi home mappád tartalmát átmásolni az új helyére, később ha minden jó majd törölni, a régi home-ból ami kell átmásolni az újba, meg a jogokat átállítani az új home mappádon ha kell, röviden ennyi lenne.
-
fradi81
veterán
Sziasztok! Most van egy kis időm,szeretném rendberakni a vinyót. Lehet emlékeztek rá,Xubuntu-t használtam,de megtaláltam a linux mint-et,fel is raktam,de javaslatokra hallgatva 15GB partíció lett csinálva neki. Na most,nekem azóta alig van már hely rajta,gondolom mert alapértelmezetten minden oda települt. A képen látszik,van egy közel 300GB-os darab a vinyón,ez elvileg home. (/dev/sda5) Az sda1 a xubuntu,de ha jól sejtem,azon van a grub is. Na most,az sda5-ön van egy 40GB-os letöltések mappa,ezt szeretném menekíteni valahogy,és ha van rá mód,valahogy összevonni az sda7-el,ami most linux mint. Javaslat?
[kép]hello
Ez a kép a telepített linuxból van? Ha igen, a képen az látszik hogy sda7-en van a rendszer olyan 3 GB szabad hellyel, ez így ok. külön home home viszont nincs, kérdés akarod-e hogy legyen, vagy jó egyben minden. -
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
hello
LM 18 cinnamon, olyat csinál mostanában egy notebookon hogy feljön az ablak, wifi hálózat hitelesítést igényel, ilyenkor el is megy a net. A jelszó ki van töltve csak le kell okézni és megy, de elég sűrűn bejön. Miért csinálhatja ezt?
-
fradi81
veterán
notebook kép küldése wifin keresztül tv-re még nem megy linuxon?
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
hello
notebook akksi idő javítására van valakinek bevált módszere amit próbált? Új gép intel i3 külön vga nélkül ssd-vel hdd nélkül, állítólag 1,5 óra youtube amit bír. windows-zal nem volt próbálva de elvileg több órát kéne bírnia.
-
fradi81
veterán
Sziasztok lenne néhány kérdésem. Egyik probléma az szokott lenni, hogy nem mennek a játékok Linuxon. Ez most hogy áll a Mint esetében?
Ha telepítek egy Linux Mint-et mik azok a "must-have" programok amiket le kell tölteni hozzá?
Milyen alapvető biztonsági dolgai vannak? Pl. UAC
Hogyan tudom ellenőrizni, hogy a gépen biztos fog-e futni?
Én eddig Windowst használtam, de a Microsoft olyan irányba ment el, hogy többé már nem kívánom a termékeiket használni.
must have az egy windows xp beidegződés, itt alapból telepítve vannak programok már egy használható rendszert kapsz. Jelszót kér a rendszer így véd, röviden. A live rendszeren ha jól megy, akkor telepítve sem lesz rosszabb a helyzet, de első indulás után kiderül.
-
fradi81
veterán
Új kérdés:
Avidemux miért nem akar működni rendesen? Már a sokadik változata(verzio) ami nem megy Mint-en rendesen (Nem csak a 18-on! Semelyiken se). Mindig ezt írja ki, de lényegében bmilyen film filet beletehetek semmit se ismer fel.

Mit és hogy kéne telepíteni hogy elinduljon és tudjak vágni vele rendesen?
Lehet nálad is megoldja a plugins telepítése.
-
fradi81
veterán
Akkor ha jól értelmezem, felteszem a windows 10-et csinálok itt egy C és D meghajtót. Utána felrakom a linux-ot és felcsatolom /data-ba a előbb létrehozott D meghajtót.
Esetleg még pár kérdés:
Az is jó ha /home-ként felcsatolom a "D-t" vagy annak mindenképpen jó ha külön van és EXT4 fájlrendszerű?
A rendszerpartíciónak tényleg elég linux alatt 30 GB? Eléggé sok programot szeretnék telepíteni a jövőben, nem kizárt hogy játékot is. (Lehet hogy windows-hoz vagyok szokva ahol 150 GB alatt nem adok C-nek helyet
)
Néztem az elementry OS-t mint disztrót, kezdőnek mennyire ajánlott? (felülete nagyon bejön, és ahogy láttam Ubuntu alapú)Előre köszi a válaszokat!
Jól látod. Egy átlag linuxnak bőven elég 20 giga. Ha a játék is erre jönne akkor ugye ezt növelni kellene. Abban nincs tapasztalatom a játékok mikor hova kerülnek, linuxon nem játszok. A home-ban vannak linuxos fájlok/jogok ezért ez ext4 kellene hogy legyen. Ha minden adat közös lesz a winnel, akkor a home partíciót nem kell nagyra méretezni elég pár giga. A particionálásnál ugye nem mindegy GPT vagy MBR, a korlátok miatt szóval tervezni kell.
-
fradi81
veterán
Sziasztok!
Most gondolkozok Linuxra váltáson, egyenlőre még utánaolvasok mit hogy lehetne megoldani. A biztonság kedvéért szeretnék DualBoot (Linux Mint - Windows 10) felrakni. Viszont azt hogyan lehetne megoldani, hogy a pár fontos mappát (Letöltések Dokumentumok stb) mindkét operációs rendszer tudja olvasni és írni is tudjon oda?
hello
A legtisztább egy ntfs adatpartíció azt látja mindkét rendszer, esetleges windows elhalálozás esetén jó ha van ilyen.
-
fradi81
veterán
Nem mindegyik, mert van, amelyik működik, lásd például PlayOnLinux támogatott szoftverek.
Pár saját tapasztalat:
Call of Pripyat - Ubuntu 14.04
Call of Pripyat + AMK Devolution - Ubuntu Linux 12.04.4
Oblivion Lost 2010 - Ubuntu 12.04
Call of Pripyat - Ubuntu 12.04 (Kiwi Linux)
Linux Mint alatt a Prey ezzel működött.
Ám például az Amnesia: The Dark Descent és egyéb játékoknak készült Linuxos változata is.
Igen a linken elég sok játék fel van sorolva, csak amikor rámegyek és látom a hozzászólásokat akkor kiderül mégsem túl jó a helyzet, de legalább rossz. Kivétel persze van, pl nálad is

-
fradi81
veterán
Windowsos játékok linuxon szerintem a mi életünkben nem fognak menni így mindig is kelleni fog az ablakos rendszer. Kivételek biztosan vannak, csak nem amivel én játszok

-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Csak egy driver van a nyílt, mást ha akarnál se tudnál felrakni. Nvidiánál van a zárt amit telepíteni kell, itt nincs.
-
fradi81
veterán
Intelek mennek gond nélkül nem kel telepíteni semmit.
-
fradi81
veterán
A gallium az nyílt driver neve. Ha megfelelően működik vele, az is jó lehet. Kérdés van-e a kártyádhoz, ha nagyon régi akkor nincs.
otto14
Keress rá szerintem kézi hekkelés szükséges, ahhoz a régi kártyához biztos nincs zárt driver az újabb Linuxokban. Ha van, akkor a driver manager-ben ott lesz és telepítheted. -
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Hello
mint18 cinnamont raktam hasonló gépre. rendszernek kb 10 giga, többi home. + swap ha hibernálsz.
-
fradi81
veterán
-
fradi81
veterán
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy Watch8 és Watch8 Classic – lelkes hiperaktivitás
- Energiaital topic
- OLED TV topic
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Kerékpárosok, bringások ide!
- LEGO klub
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Mesterséges intelligencia topik
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 128GB Midnight -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5381
- HIBÁTLAN Apple Watch Series 11 Rose Gold GPS + Cellular-2 ÉV GARANCIA-MS5150,100% AKKSI
- HIBÁTLAN Apple Watch Series 9 Black Titanium -2 ÉV GARANCIA- MS5136, 100% Akkumulátor
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 13 M1 (2020) 16GB/500GB megkímélt állapot 89% 144 ciklus
- Samsung Galaxy S21FE / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Az XFCE eleve grafikus felületen fut. Hogyan váltasz grafikus felületre és vissza? Plusz milyen HW alatt fut a rendszer?
Szóval tartósság, méret, funkciók tekintetében a pendrive 100x drágább.

Rowon