- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonos árketegóriájú (105-110.000 Ft-os) relatív olcsó telefonok kamerái
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- sziku69: Szólánc.
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pano
addikt
Sziasztok!
Legújabb Mint cinnamon alatt lehet valahogy egyéni méretezési (skálázás) megadni? Azt látom, hogy lehet választani 100-125-ös lépcsőben, de nekem mondjuk csak egy 103%-os skálázás kellene.
-
zizidor
őstag
"De ez milyen gui? Szerintem mindnél másabb kicsit."
Cinnamon, ha erre gondoltál. Tegnap akadt egy újabb érdekesség: Ha megnyitok egy Windows (NTFS) fájlrendszert, akkor dupla kattintásra elindul az office, de a fájl helyett csak egy üres dokumentummal. Ha ugyanezt a Linux fájlrendszerében csinálom, akkor simán betölti. Ez megint mi? Lehet mögötte valami flatpak-es dolog?
-
zizidor
őstag
Az alapértelmezett LibreOffice helyett az OnlyOffice-t szeretném használni, de egyelőre még nem akarok teljesen megválni a Libre-től sem, ezért nem töröltem. De hiába állítom be alapértelmezettnek az OnlyOffice-t dokumentumokhoz és táblázatokhoz, nem azzal nyitja meg. Ezen hogy lehetne javítani? Mégiscsak törölni kellene?
-
Vladi
nagyúr
Már nem azért srácok, de ez a minor frissítés és akkor kapok egy új designt, amit nem is kértem, elég címeres trollkodás.
Hogy kapcsolom vissza az előző témára?
-
gregory91
senior tag
válasz
Ablakos #14188 üzenetére
Van egy parancs amit soha ne(!) adj ki ebben az esetben:
sudo grub-install /dev/sda
Ez kivételével nyugodtan kísérletezhetsz.ls
search -file /grub.cfg
kapsz egy meghajtójelőlést amit () közé kell tenni:set root=(kapottmeghajtójel)
set prefix=(kapottmeghajtójel)/boot/grub
insmod normal
normal
Ha sikerült a normál konzolba bejutnod de még promptot kapszsearch.file /grub.cfg linux
set root=$linux
configfile /boot/grub/grub.cfg
BÚÉK! -
Ablakos
őstag
Köszönöm mindenkinek a segítséget boot ügyben, de nem kísérletezem partíciókkal. Annak is örülök, hogy nem barmolta el a windows betöltőjét.
Talán egy más alkalommal újra megpróbálom... -
zizidor
őstag
válasz
Ablakos #14183 üzenetére
Kicsit kiegészítem, bár a konkrét helyzetet még nem ismerjük.
Mivel a GRUB2 is moduláris felépítésű, az aktuális környezettől függően szüksége lehet egyes modulok betöltésére. Pl. UEFI boot esetén alapból tudja kezelni a FAT és Ext4 fájlrendszert illetve a GPT sémát, de az már bekavarhat, ha a Linux és a modulok egy MBR típusú meghajtón vannak. Ugyanígy gond lehet, ha nem Ext4 a fájlrendszer. -
csixy
addikt
válasz
Ablakos #14183 üzenetére
A debián telepítővel jártam így, hogy az EFI mappában ott volt a teljes Debian mappa és mellette egy üres boot mappa.
A parasztos megoldás az lett , hogy az EFI/Debian mappából átmásoltam a grubx64.efi fájlt az EFI/boot mappába és átneveztem bootx64.efi névre.Ha live rendszerből bebootolsz és a Gparteddel eltávolítod az efi partíció Boot, ESP jelzőjét akkor automatikusan átváltja microsftdata vagy valami ilyesmi jelzőre. Ezután az efi partíciót fel tudod mountolni és tudsz benne garázdálkodni ˙(de csak óvatosan). Ha végeztél a szabaálytalankodással , akkor ugyancsak a Gparteddel állítsd vissza az efi partíció Boot, ESP jelzőjét.
-
Ablakos
őstag
Multi boot módon szeretnék windows10/mint OS-eket használni. Adott az sda UEFI win10. ( sdb mint lenne a kívánság)
Bebootolok usb mint telepítőröl és jelzi, hogy tud windows mellé is telepedni. Hiba nélkül telepedik sdb-re a linux.
A gép boot után csak egy grub prompt van, abból exitelve elindul a windows.
Miért nem akar elindulni a mint? Mit kell kijavítani? -
Dhampir
félisten
Boldog Karácsonyt!
-
-
Foose
addikt
Srácok,mennyi helyet foglal mostanában mondjuk egy cinnamon..? Nagyon régen használtam linuxot. Úgy értem,hány GB-ot érdemes hagyni csak a rendszernek?
-
Sz_Imre
senior tag
Megjelent a Linux Mint 21.1 verziója.
Frissítés útmutató 21-ről 21.1-es verzióra. -
Vladi
nagyúr
Jóvan, vicces fiúk vannak itt. Ez derék, fel is jegyeztem.
Mostmár nagyjából irányba pofoztam, köszi.
A grub menüt az hová rejtették ezek?
Mindegy. 1,5 giga ramot oszt ki a gpu-nak, erről még le kell beszéljem.Hát itt van már a karácsony? Ugye, hogy nincs.
Van még időm ezért.
-
zizidor
őstag
Pusztuljak meg, még mindig nem értem mit akarsz mondani.
Kapott a lányod egy laptopot amin rajta volt a Mint? Vagy te raktad rá? Esetleg ő?
Aztán nem tetszett? Neki? Neked?
Hogy kapcsolódik ehhez az, hogy Mint használóknak meg bejön? Trollkodás? -
Vladi
nagyúr
Nokéremszépen! A nagykicsilányom karácsonyra fogadjunk, hogy laptopot kap. S ha már, akkor egy mint települt rá.
Hogy szokták mondani: beginning of a beautiful friendship.... öööö... nem. S ez nektek jó? Egyértelműen nem a válasz.
-
Mtbsrác
senior tag
Sziasztok!
Mit jelenthetez a hiba? Van többször hogy ezt kiírja majd lefagy, utána meg elindul ha olyanja van. Kernelt is cserélek ha elindul akkor általában elsőre okés elindul ahogy kell, majd kövi indításnál ismét lefagy itt. Hw-k ki/be a gépbe kábelcserék megvoltak a hibajelenség továbbra is fenntáll.
-
KAMI911
senior tag
Ha a fordításban hibát találtok, kérlek jelezzetek nekem, és javítani fogom.
-
tvamos
nagyúr
válasz
tvamos #14151 üzenetére
Az open-source driverrel indulas utan lefagy a grafikus felulet, parancssorbol (vagy hogy hivjak mar! <ctrl><alt><F1>) tudok visszarakni masik drivert. Persze, az "nvidia-driver-520-open - distro non-free recommended" driverrel sem jo, maert akkor meg csak 1 display megy, VGA modban, alacsony felbontassal, es azonnal indul a Driver Manager, mert szerinte nincs mukodo driver. Szoval most az "nvidia-driver-520 - distro non-free" megy, jatek alatt megy is a kartya, az "nvidia-smi"-re ezt mondja magarol: Driver Version: 520.56.06.
-
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Nem akar indulni a gepen se a Cheese, se az OBS Studio. Az OBS ezt a hibauzenetet adja:Failed to initialize video. Your GPU may not be supported, or your graphics drivers may need to be updated.
De ugy tunik, hogy van video driver:$ ubuntu-drivers devices
== /sys/devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.0 ==
modalias : pci:v000010DEd00002216sv00003842sd00004897bc03sc00i00
vendor : NVIDIA Corporation
driver : nvidia-driver-520-open - distro non-free recommended
driver : nvidia-driver-520 - distro non-free
driver : nvidia-driver-515-server - distro non-free
driver : nvidia-driver-515 - distro non-free
driver : nvidia-driver-470-server - distro non-free
driver : nvidia-driver-470 - distro non-free
driver : nvidia-driver-510 - distro non-free
driver : nvidia-driver-515-open - distro non-free
driver : nvidia-driver-510-server - distro non-free
driver : xserver-xorg-video-nouveau - distro free builtin
Ha lehet, meg sok is....
(RTX3080 van a gepben)
Az OS:$ lsb_release -a
No LSB modules are available.
Distributor ID: Linuxmint
Description: Linux Mint 20.3
Release: 20.3
Codename: una
Mi lehet itt a problema? -
KAMI911
senior tag
válasz
teleahocipöm #14148 üzenetére
telepítsd fel a live-ra a gpartedet
-
teleahocipöm
senior tag
Sajnos a Mint telepítőből nem tudta indítani "Gparted->Check"-et, Live futtatás esetén sem. Ha jól emlékszem korábban linux telepítése előtt lehetett indítani teljes rendszer ellenőrzést, most ezt a lehetőséget sem találtam.
-
gregory91
senior tag
válasz
teleahocipöm #14143 üzenetére
-f argumentummal indítottad sudo-val karöltve?
-
growler
őstag
válasz
teleahocipöm #14143 üzenetére
Indíts egy live rendszeren (telepítőn) lévő Gparted-et.
Jobb katt a telepített rendszered partícióira -> Check
Ez futtat megfelelő kapcsolókkal fsck-t (fájlrendszer ellenőrzést / javítást) -
gregory91
senior tag
válasz
teleahocipöm #14139 üzenetére
Linux indítás recovery módban(lehet hogy szektorhibás a partició)szokatlan leállás esetén előfordulhat(ext2-nél pl nagyon érzékeny az ilyenekre).Ez esetben fsck fog lefutni.Vagy manuálisan kellene egyet indítani:
sudo fsck.filesystem -f /dev/sdX
Ahol:
filesystem = a partíció fájlrendszere
X= Eszköz azonosítója -
zizidor
őstag
válasz
teleahocipöm #14133 üzenetére
Ilyen fura hibákat tud okozni egy RAM hiba is.
-
gregory91
senior tag
válasz
teleahocipöm #14133 üzenetére
Beleértve gyors-rendszerindítást is?
-
teleahocipöm
senior tag
-
gregory91
senior tag
válasz
teleahocipöm #14124 üzenetére
Kezdjük apránként: A BIOS boot sorrendet kellene beállítani(grub-os elsőnek) vagy a grub-os meghajtó kivételével az összes meghajtó bootolhatóságát letiltani.Windows-ban a gyors rendszerindítás kikapcsolása is hasznos tud lenni e-tekintettben.Ha sikerül egyszerűbb lesz a többivel foglalkozni.
UI: Összef**om a bokám ha pont a gyors-índítás kikapcsolása megoldaná a problémát. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
zizidor #14127 üzenetére
Eredetileg a grub indult és onnan a linux, de nemrégiben volt hiba, kikapcsolt magától a noti és bekapcsolás után egy initrams hibát írt ki a sötét képernyőre, és itt vége is volt. SystemRescueCd-vel sikerült működésre bírni, viszont azóta a ha nem figyelek a Win indul. Ezzel még elvolnék, de az, hogy egyre nehezebben indul a linux, ez már kiakaszt, eleinte egy két reboot volt. Van, hogy egy kernelt többször is próbálok indítani és változó mi jelenik meg a képernyőn a lényeg, hogy csak sokadik kísérletre indul rendesen.
Eddig nem foglalkoztam a régebbi kernelek törlésével, mert nem gondoltam, hogy gond lehet, de most, hogy itt felmerült, terminálból kitöröltettem a régieket és 3 maradt fenn, bár attól tartok valami más lesz a hiba forrása.
-
zizidor
őstag
válasz
Nekem a Mint csinál furcsa dolgokat a legújabb kernellel. Van hogy nem indul el, van amikor bejelentkezés előtt 1 percig nézhetem az üres képernyőt, van amikor csak a hang van teljesen szétesve. Ezt a verziót fekete listára tettem hogy ne frissüljön, így egy ideig nincs gond vele.
Nálad szándékosan a Win indul elsőnek, ha nem azt használod gyakrabban?
Illetve szándékosan van meghagyva ennyi kernel? Én 1-2 régebbi verziót szoktam meghagyni, meg azt amivel eredetileg telepítve lett. -
lev258
veterán
válasz
Peppermint-en mennyi szabad hely van? Mert nagyon sok régi kernelt őrzöl.
-
teleahocipöm
senior tag
Sziasztok! Az volna némi rendszer indítási problémám az ubuntu linux topikjában írtam róla,
[link]
nem tudja esetleg valaki, mi lehet megoldás? Ma vagy a 4. rebootom volt, mire bejutottam a gépbe. -
zizidor
őstag
Úgy döntöttem, hogy lementem ami fontos aztán csinálok egy tiszta telepítést.
Meg is történt, kicsit gatyába ráztam a felületet, aztán jött a Wine, és működik rendesen. -
-
zizidor
őstag
Wine-t használ valaki? Csak tesztelésre használnám, de egyszerűen nem tudom működésre bírni. Feltelepül, de semmi nem működik, még a beállítások sem. Ha terminálból indítom, akkor sem történik semmi, kb. 1 perc után hibaüzenet nélkül leáll, bármit indítok vele.
A Winehq változatot is próbáltam. Meg kellett küzdeni vele, mert a honlapjukon leírt módon nem lehet felvenni a tárolót, de végül sikerült. Csak ugyanúgy nem működik. Ebből már sikerült elcsípni egy Application tried to create a window, but no driver could be loaded üzenetet. Ezzel mit lehetne kezdeni? (Mint 21, friss).
-
válasz
tvamos #14118 üzenetére
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 users nosuid,nodev,nofail 0 0
Nálam is csinálta, megnéztem a mount opciók leírását és a fent látható
users
beszúrásával a másik felhasználónál is felcsatolta automatikusan a particiót! A második joco user sort töröltem! -
-
growler
őstag
Telepitsd a "mintupgrade" csomagot.
sudo apt install mintupgrade
Inditasa:
mintupgrade
Ez egy grafikus feluletu foverzio frissitest segito program.
Eloszor is ker egy friss Timeshift rendszer visszaallitasi pont
keszitest - pont abbol a celbol, hogyha felremegy valami, akkor
vissza tudd allitani az elozo (20.3) jol mukodo allapotot.
(Keszulj fel ra hogy tobb dolgot is kerhet a mintupgrade, es
viszonylag eleg sokaig fog tartani a verziofrissites.) -
-
tvamos
nagyúr
válasz
ubyegon2 #14108 üzenetére
Bocs, ezt nem ertem:
"Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót."
Ha 3 felhasznalo van, akkor 3x rakjam be az fstabba?UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/admin/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/kukac/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/zorro/Data ext4 nosuid,nodev,nofail,noexec 0 0
Igy kell erteni? -
válasz
tvamos #14106 üzenetére
Szia! Ezeréve nem variáltam az FSTAB-bal, de két dolog van itt, amit nem látok jónak. Anno így raktam össze:
UUID=6kcc0d47-fa5e-3441-94b6-0c87e15db075 /media/ubyegon/Data ext4 nosuid,nodev,nofail 0 0
Nem kell a default opció, inkább használd a fenti 3 opciót és mutasd meg az FSTAB-nak a felhasználót is! Ha mondjuk van egy joco felhasználóm, akkor berakom azt felhasználónak ubyegon helyett és fel is csatolja a particiót.
Berakhatod a noexec opciót is, ha nem akarod, hogy az a felhasználó bináris fájlokat indítson.
A default-ot azért nem használom, mert nem lehet pontosan tudni, milyen opciókat tartalmaz. Legalábbis anno nem lehetett, max annyit írtak róla, hogy fs függő.
-
zizidor
őstag
válasz
inf3rno #14100 üzenetére
Egy ígéretes változat:
https://www.youtube.com/watch?v=yIZmUINSvQ4 -
tvamos
nagyúr
Sziasztok!
Ezt a sort probaltam beilleszteni az fstabba:UUID=7efac92c-6425-4c51-80f4-09f7b2f939fd /mnt/Data ext4 defaults 0 0
Nomost oda is kerul, csak igy nem latszik az eszkozok kozott a nemoban, es igy azert nem olyan franko.
Mi erre a megoldas? Marmint, hogy fel legyen mountolva amikor elindul a gep, es meghajtokent is latszodjek a nemoban? Termeszetesen azt szeretnem, ha minden felhasznalonak ott lenne. -
inf3rno
nagyúr
Pont ez az, hogy nem kell, mert fizikai kapcsoló van rajta a mikrofonra, onnantól meg nem érdekel annyira, hogy mi van rajta. Ha nem akarok telefonálni, akkor lekapcsolom a mikrofont, ha meg nem akarok fényképezni, akkor lekapcsolom a kamerát. Tőlem innentől Android is lehet rajta, az sem zavar, úgyis tudom, hogy amit messengeren írok, azt látja egész Amerika. Nekem nagyjából ennyi kell, hogy én döntsem el melyik beszélgetésemet hallják és melyiket nem.
-
Szerintem is ábránd a mai civilizációs térben a telemetriétlanság!
Nem is vágyok ennek az eljövetelére mostanában. Mostanában egyre többen húznak el a civilizációból, hogy nomád körülmények között éljenek...de persze ennek haladásáról blogot vezetnek meg online shopban árulják a blogjaikban dícsért túlélő ketyeréiket.
(#14098) tvamos
AWS-ben már ezer éve tudsz online OS-t használni, jó nem ugyanaz, de ha valaki már online van valamilyen szinten, akkor ő már online van...
Ja meg aztán akarhatok én telemetriátlan lenni...pár hete elmentem melózni, a cégnél első dolog volt mindenféle appok felrakatása telóra, Teams, Outlook, Nexon, etc., minden komm ezeken keresztül valósul meg, pedig nem irodai meló és a nap nagyrészében fizikailag is lehetetlen bármiféle eszközt magunknál tartani. Többnyire hajnalban jönnek az online elvégzendő képzések is peoplecloud-ba! De belenyugszom, hogy ne haljatok éhen!
nem logisztika
Ha most tegyük fel PinePhone-om van, akkor mit csinálnék?
Amúgy meg Boldog Halloween-t belétek! HelloWin helyesebben....
-
K0zm0
aktív tag
válasz
inf3rno #14100 üzenetére
PinePhone-t anno én is nézegettem, de a SoC-ot gyártó Allwinner cég is kakába került mert backdoor volt a Linux kernelben (Manjaro with Plasma Mobile OS build) ami root hozzáférést biztosított.
Mondjuk ez nem gond, ha nyitott a bootloaderje, akkor fogod és lecseréled egy "biztosabb" forrásból származó OS-re.
Ez mondjuk az én véleményem, de ha nem egy tanyán élsz kint a semmi közepén elektromosság nélkül, akkor sajnos bele kell törődni a telemetriába. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy minél kisebb lábnyomot kell hagyni a digitális térben. (Orwell meg forog a sírjában.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
- Apple MacBook
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- PlayStation 5
- Gaming notebook topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Beperelték az Apple-t a részvényesei, mert túlzott az AI-fejlesztések kapcsán
- LEGO klub
- Konteó topic
- További aktív témák...
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! I5 12600KF / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 512GB SSD
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged