- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Ezekiel Ston #2099 üzenetére
Az Adobe flash alapból fent van Mint alatt nem kell telepíteni, de megnézheted a böngésző bövítményeinél, hogy nincs-e esetleg letiltva vagy elavulva és akkor frissíteni kell (frissítéskezelővel legegyszerűbb, de synapticból, terminálból is megoldható).
spammer: Simán grafikus felülten is lehet állítani az automatikus csatlakozást, ha a tálcán a wifi ikonjára kattint a kapcsolat szerkesztése menüpont alatt minden fontos dolgot be lehet állítani. -
Ezekiel Ston
senior tag
Na hát akkor kérdés...Linux alatt (biztos hogy feltette már valaki a kérdést, csak nem találom) hogy kell felrakni a flash-t a mozilla alá? Sokszor csinál olyat, hogy betöltöm az oldalt ami flash-t tartalmaz és hibát ír ki...mivel lehet ezt kiütni?
-
spammer
veterán
Nem tudom, hogy Mintben be lehet-e állítani, hogy ne kapcsoljon be automatikusan, de ha grafikus felületen nem lehet, de akkor ezzel meg tudod oldani:
Terminálba:
gksudo pluma /etc/rc.local
Ha nem a pluma a szövegszerkesztő a te rendszereden, akkor írd oda a pluma helyett azt, amit használsz (Linux Mint MATE verzióban a pluma az alapértelmezett).
Add meg neki a jelszót, amikor kéri.
Majd megnyílik az rc.local fálj, te pedig az exit 0 sor fölé (fontos, hogy az exit 0 maradjon az utolsó sorban!) másold be ezt:
# wifi automatikus kikapcsolása indításkor
/bin/sleep 10 && rfkill block wifiMajd mentés, bezárás, és a gép újraindítása. Ha nem kapcsol be a wifi automatikusan, akkor sikerült.
-
adsl
aktív tag
Sziasztok.Az normális hogy mindig bekapcsol a wifi mikor a Linuxot használom?Win 7 nél csak akkor kapcsol be ha Én bekapcsolom.
-
stingy2
senior tag
Sziasztok. Pár napja azt játssza velem a mint, hogy minden egyes bekapcsolás után manuálisan kell csatlakozni a wifihez. Rejtett hálózat, automatikus csatlakozás bejelölve, eddig (kb2 hónap) tökéletesen működött.Találkozott már valaki ezzel? Köszi
-
Ezekiel Ston
senior tag
Köszönöm a tanácsokat, válaszokat.
-
-
-
Bohus
aktív tag
válasz
Ezekiel Ston #2085 üzenetére
Elég sokat bajlódtam, mire ATI kártyával beállítottam a hardveres flash gyorsítást. Nyílt driver mellett a megoldást az alábbi három parancs hozta meg:
sudo apt-get install mesa-vdpau-drivers
sudo mkdir /etc/adobe
sudo echo -e "EnableLinuxHWVideoDecode = 1\nOverrideGPUValidation = 1" | sudo tee /etc/adobe/mms.cfgEzek után már működött a flash gyorsítása Firefox alatt. Egyetlen bosszantó apróságon nem tudok túllépni: nem tudok bárhová ugrani a videókban, a seeking legtöbbször bedönti a flash bővítményt.
-
válasz
Ezekiel Ston #2085 üzenetére
Próbáld ki pepperflash-el Chromium alatt, az eleve több szálra van optimalizálva, ill sokkal hatékonyabban és jóval több vga karival támogatja a hardveres flash gyorsítást.
-
Ezekiel Ston
senior tag
válasz
Ezekiel Ston #2084 üzenetére
Firefoxot használok.
-
Ezekiel Ston
senior tag
-
válasz
Ezekiel Ston #2081 üzenetére
Milyen vas van alatta, ill. milyen böngészővel / flash-el használod?
Gyenge gépre (egymagos, gyengébb korai 2magos) max XFCE verzió való, Cinammon, KDE nagyon meg tudja enni, másrészt a Linuxnak nem a legjobb a flash kezelése, ez főleg gyengébb gépen adobe flash esetén (amit 2012 óta nem fejlesztenek Linuxra) jön elő, egyrészt vannak 3rd party megoldások (smpalyer/smtube, minitube, ill bönésző addonok open with, flash video downolader), másrészt Chromium alá fel lehet tenni a pepperflash-t, ami naprakész és a régebbi és újabb vasakból is sokkal többet kihoz, ill. Firefox alá létezik a frehsplayer wrapper (npapi-ppapi fordító) pepperflashez.
Szerk; Azon vason nagyon nem kéne szaggatnia, izomból meg kéne oldania. -
fradi81
veterán
válasz
Ezekiel Ston #2081 üzenetére
Milyen gép, milyen weboldal, milyen videó?
-
válasz
Ezekiel Ston #2079 üzenetére
Ha működik, akkor mi lenne még jó pluszban? Ha a nyíltat használod, sok dolgod nincs vele, ha meg az fglrx- et, akkor fel lehet rakni hozzá a catalyst control centert, amiben állítgathasz.
-
Ezekiel Ston
senior tag
Valaki tudja esetleg, hogy hogyan kell legoptimálisabban beállítani az ATI márkájú videókártyákat linux mint 17 alatt? Mikre van még szükség beállítás terén? Szépen működik még most is de kíváncsi vagyok, hogy milyen lehetőségek vannak még.
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #2077 üzenetére
Nem kell kézzel visszaállítani a grub.cfg-t, a sudo update-grub újra fogja generálni az állományt. Láttam kézzel állítottad át uuid-ről label-re ami nem túl szerencsés, mivel a grub.cfg-t " (a régi grub menu.lst-jével ellentétben) nem javasolt kézileg szerkeszteni. Hivatalosabb - és kevesebb hibalehetőséggel jár - ha az /etc/default/grub állományban kiveszed a #-t a GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true sor elől, és engedélyezed - vagy ha nincs, akkor beszúrod - a GRUB_ENABLE_LINUX_LABEL=true sort, majd sudo update-grub.
Ha visszaállítod a telepítés utáni állapotot, akkor ugye marad az eredeti probléma, hogy miért nem indul a Mint. A chainload után a GRUB2 menüben kellene parancssorra váltani, - ami nem bash, itt nem fog minden linux parancs működni - és manuálisan megpróbálni boot-olni. Ha ez sikerül, akkor már ki lehet következtetni, hogy hol a hiba a boot.cfg-ben. -
nemurea
aktív tag
Köszönöm a tippeket! Megvan az eredeti grub.cfg, visszaállítom és onnan indulok. Abban nem vagyok biztos, hogy a BIOS és a GRUB HDD-nek vagy USB-s memóriakártyának látja-e a pendrive-ot, gyanús a hdd, legalábbis BIOS-nál egy kategóriában van a tényleges merevlemezzel.
Amúgy csak én írtam át kézileg címkére, előtte UUID volt megadva, ami sokkal egzaktabb - de az eredmény ugyanaz volt.
A fentiektől függetlenül a busybox-ban a blkid-nek nem kellene mutatnia a lehetséges drive-okat? vagy sudo blkid-vel kellene próbálkoznom...?
-
Bohus
aktív tag
válasz
nemurea #2074 üzenetére
A képernyőfotóból az lehet kiszűrni, hogy a megadott címke szerint nem tudja beazonosítani a root partíciót. Vélhetően azért nem, mert rossz helyen keresi. A grub.cfg bejegyzéscímeiben az sdb7 utal a betölteni kívánt kernel helyére, ami ugye már a második merevlemezen található, a hd1 hd0-ra állítással szerintem csak rontottál a helyzeten. A hdd lehet az első lemez a gépben, a pendrive csak a második.
Update-grub paranccsal vissza kell állítani az eredeti állapotot és ott nyomozni, hogy hol akad el a folyamat. -
Vladi
nagyúr
válasz
toth_janika #2065 üzenetére
Rendszer szinten elállítódott a hangod. Az smplayer a saját feje után megy, a többi a rendszer alapértelmezettet akarja használni. Vagy fordítva.
Ez az elméletem.(#2068) toth_janika:
Akkor a szervíz jelszavazza vissza.
-
nemurea
aktív tag
Sziasztok! Feltelepítettem egy 8 gigás pendrive 4. partíciójára a Linux Mint-et úgy, hogy egy másik pendrive-ra kiírtam a live CD-t, arról boot-oltam, majd a grafikus környezetben telepítettem a cél 8 gigásra a rendszert. A grub2-t is erre a partícióra raktam, az eredeti (1.) grub legacy-ról chainloaderrel jövök át a Mint betöltőjéhez, amikor ezt akarom (akarnám) használni. A telepítő által létrehozott grub.cfg-ben átírtam a hd1-eket hd0-ra. A rendszer azonban nem tölt be, már két napja ezzel szórakozok, az initramfs-ig eljut, ott busybox-ba dob. Amit elkapok a hibaüzenetekből, nagy valószínűséggel a root filerendszert nem tudja mount-olni.
Könnyen lehet, hogy a kernel-betöltő sor root paramétere nem megfelelő - de a busyboxban egyszerűen nem látom, mit kellene oda beírnom, hogy működjön. blkid nem mutat meghajtókat, /dev/disk üres. Ja, és a dmesg parancsot sem tudom megfelelően használni, mert egyszerűen nem működik a dmesg|more, ugyanúgy végigszalad a képernyőn a teljes log, mintha a more nélkül adnám ki.
A teljes helyzetleírást már egyébként leírtam az Ubuntu fórumba, ha valaki késztetést érez, itt meg tudja nézni (nagyszerű írás, blog postnak, esettanulmánynak is kiváló, képernyőfotókkal
)
De itt nem nagyon reagáltak a nálamnál hozzáértőbbek.
Ide berakom a jelenlegi grub.cfg-t: [link]
Valakinek valami ötlete a fentiek közül bármelyikre...?
-
lev258
veterán
válasz
V.Stryker #2072 üzenetére
Amennyire tudom (bár biztos nem vagyok benne), a probléma gyökere az, hogy a Mint saját desktop manager-t használ (MDM), míg a többi disztró általában az LDM-et. Valamiért az Nvidia driver az előbbivel még nincs kibékülve, legalábbis a kényelmesebb videókártya váltáshoz is az LDM feltelepítését ajánlják. Alternatív lehetőség: Ubuntura felrakod a Cinnamon-t. Ezzel elvileg megszűnik a probléma. Mint-nél, ha nullázod az ide tartozó beállításokat, illetve ahogy írtam, Intel-re váltasz, akkor elvileg nem lesz gond.
-
V.Stryker
nagyúr
Ilyenkor el tudok ám keseredni. Már majd mindent kipróbáltam, amit windows alatt használok, hogy ki tudom váltani és akkor átállok. Erre már épp a win legyalulás előtt valamiért újraindítom és összeszarja magát az egész.
Na és ilyenkor marad a win.
Nem is értem ezeket a hibákat, mert a Mint -nél elvileg mindent kitesztelnek jobban, mint az ubuntunál, hogy véletlenül se kerüljön be olyan, amiből ilyesmi lehet. Erre tessék.
-
toth_janika
őstag
és spammer:
Köszönöm a válaszokat. F12-vel elő lehet hívni, de csak akkor, ha nincs operációs rendszer a gépen. Ha bármi van rajta, akkor elindul, és nem változtathatok rajta. Ezt nem is értem...
Ez egy Samsung noti, egyszer bekerült a szervízbe, mert vinyó hibás volt. Visszakaptam, nem is foglalkoztam vele hosszú ideig, mert jó volt a WIN8 rajta, de utána akartam telepíteni az Ubuntut, mert már elegem volt a winfosból... Erre jött a kálvária, hogy adják meg a jelszót, de állításuk szerint ők nem tettek rá semmit, és hát én sem, akkor vaj' ki volt...
Mondták, hogy kisütik a BIOS-t x ezer ft-ért, meg a futár díjáért, amiért elküldöm hozzájuk, mert én vidéki vagyok... Úgyhogy jött a szívás... -
válasz
toth_janika #2068 üzenetére
Ha nem ősrégi laposról van szó, akkor nem kell biosba lépni, hogy változtass a bootsorrenden, ált F11/F12/F8 gombokkal előhozható a bootmenu, amiből kedvedre választhatsz, hogy melyik médiáról szeretnél bootolni.
Amúgy az LMDE 2 (Betsy) leszek majd kíváncsi, átállnak Debian stable-ra, a Jessie (Debian 8) stabil megjelenése után vmivel gondolom, így rolling disztró lévén ~2 évente fájdalommentesen lehetne átállni új stabil verzióra, miközben nem kéne szívni egy pőre Debian beállítgatásával, mondjuk nagyon új gépekre lehet nem a legjobb választás, de egy régebbi masinára jó lehet, egyedül az XFCE verziót (ill mások lehet a KDE-t) hiányolom, de egyrészt a magyar Linux Mint oldalra fel szokott kerülni a remasterelt verzió, ill közösségi alapon a SolidXK projekt is foglakozik a XFCE/KDE nem hivatalos Lmde verziókkal.
Szerk; Lassan válaszoltam.
-
spammer
veterán
válasz
toth_janika #2068 üzenetére
Hát az bizony gázos. Azért kíváncsi lennék, mégis miért jelszavazzák le más gépét, ráadásul miért nem kaptad meg a jelszót a saját gépedhez?
Na de a lényeg: gyakran a BIOS-on kívül is elő lehet hívni valamelyik F gombbal a boot sorrend választót. A te gépeden nincs erre lehetőség? Mert akkor az tényleg szívás.
-
toth_janika
őstag
válasz
spammer #2067 üzenetére
Tudod az a para, hogy ahhoz, hogy újra rakja a Mate-t ahhoz ki kell venni a vinyót a notiból, WIN alatt formázni, majd a telepítés közben újra létrehozni a partíciókat...
Azért van ez így, mert a BIOS-t a szervízbe lejelszavazták, és hát emiatt nem tudok a belépni, és átállítani a boot sorrendet, ezért ki kell nyírni a vinyót, hogy boot-olhassak lemezről...
Hát ha lesz egy kis kedvem meg időm lehet nekiesek... -
spammer
veterán
válasz
toth_janika #2065 üzenetére
Mentsd ki a home-ból, ami kell, aztán reinstall MATE verzióval, ha az tetszik. Valószínűleg gyorsabban megvan, mint kinyomozni a hibá(ka)t, meg össze-vissza gányolni újra a csomagokkal. Telepítés és a programok installja után a kimentett konfigokat vissza tudod másolni újra a home-ba.
Amúgy borzasztóak ezek a program átnevezések, amikor a készítők átnevezik őket ilyen egyszerű, semmitmondó nevekre, mint "Videos", "Files" (magyarul meg "Videók", "Fájlok").
Amikor meg hivatkozni kell rá, akkor meg az egyszeri júzer azt sem tudja, melyik az a konkrét program. Mondjuk az eOS is ezt csinálja.
-
toth_janika
őstag
Sziasztok!
Ezt adjátok össze... Alap telepítésben a Mint-ban van a Videók nevű program (egész pontosan a Súgó szerint Videók 3.10.1), illetve a VLC. Emellé telepítettem az SMPlayert.
Minden rendben is volt egész tegnapig. Tegnapelőtt jelezte a Frissítéskezelő (egész pontosan a Súgó szerint mintupdate 4.8.1), hogy van egy biztonsági frissítés, amit telepítettem, majd restart a gépnek.
Azóta videók alatt hang csak az SMPlayer-ben van, sehol máshol.Előzmény:
Telepítettem a Mate ablakkezelőt, mert az jobban tetszik, mint a Cinnamon, viszont azzal meg az volt a para, hogy ha lenémítottam a Mate-ba a gépet, akkor csak Cinnamon alatt tudtam visszaállítani a hangot.
Úgyhogy letöröltem a Mate csomagokat. Ez viszont már a hiba után volt, nem tudom számít-e valamit...
Valaki tud valamit segíteni? -
V.Stryker
nagyúr
válasz
fradi81 #2063 üzenetére
A jelenség is pont ugyanez. Pedig már majdnem legyalultam a windows.
Egyébként ha két vga van a notiban, hd4000 és egy nvidia, akkor a mint terheléstől függően használja őket, vagy ha az nvidia driver be van töltve akkor csak azt? notinál ugye ha épp csak netezek, akkor az akku miatt nem mindegy.
-
Dhampir
félisten
válasz
mefistofeles #2058 üzenetére
A Geary nem rossz, de néha behülyül és akkor megsokszorozza a leveleket. Esetleg a Sylpheed-et érdemes kipróbálni, ha egyszerűségre vágysz, de én még nem használtam, csak más felhasználó javasolta.
Az Evolution elég részletesen konfigurálható, engem kissé a Windows Live Mailre emlékeztet. -
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #2049 üzenetére
-
lev258
veterán
Van rá megoldás. Az időre: valamelyik rendszert rá kell venned, hogy a másik beállítást használja. Ennyi. Ha csak egy rendszer van fenn, nincs vele gond. A wifi meg szintén rendben lesz, nálam megmaradnak a beállításai telepített rendszeren. Az, hogy a pendrive-on van hely, nem jelenti, hogy menti is a beállításokat. Ezt a pendrive készítésénél kell bejelölni, amennyire emlékszem.
-
adsl
aktív tag
Sziasztok.Most ismerkedem a Linux mint rendszerrel.Lenne pár kérdésem.Pendrive-ról Live módban használom egyenlőre míg meg nem ismerem.A kérdésem az lenne hogy a dátumot mindig jól mutatja de az időt hiába állittom be az mindig 1 órával kevesebbet mutat és minden bekapcsolásnál be kell állíttanom.Amit még nem értek hogy a Wifit miért kapcsolja be minden indításnál?Biztos lesz még kérdésem mert elég kezdő vagyok.Segítséget előre is köszönöm!
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2049 üzenetére
A K betűből úgy sejtem, a fél KDE-t magával rántja. Keresgélj még egy kicsit.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2047 üzenetére
Thunderbird, Evolution?
-
Egy jó levelezőklienst tudtok ajánlani?
-
Bohus
aktív tag
KDE alatt a skype chat ablakban hiába klikkelek a hivatkozásokra, nem nyitja meg (el sem indul) a böngésző. Első körben xdg-mime default firefox.desktop x-scheme-handler/http(s) paranccsal próbálkoztam, sajnos eredménytelenül.
-
válasz
toth_janika #2043 üzenetére
Pedig ha a Mate-t kisebb erőforrás igénye miatt használnád, jobban jársz egy natív Mate-val mint egy buherált Cinammonnal, értsd, úgy nem csak ez a bug szűnne meg, hanem további erőforrások szabadulnának fel az egyéb lájtosabb csomagok okán.
-
válasz
toth_janika #2040 üzenetére
Az nem valószínű, hogy megoldaná a dolgot, a 2 változat volume controllja (meg még kid tudja mi) eltérhet egymástól, ha Mate-t szeretnél használni a Mate verziót telepítsd fel.
-
fradi81
veterán
válasz
toth_janika #2040 üzenetére
Telepítsd újra, legközelebb nem kell kavarni a kettőt és nem lesz gond. Persze előtte törölheted a cinnamon csomagokat, hátha megoldja.
-
válasz
toth_janika #2038 üzenetére
Jól sejtem, hogy Cinammonnal telepítetted a Mintet és utólag adtad hozzá a Matet, akkor simán előfordulhat ilyen bug, mivel nem csak a kezelőfelületben különböznek, hanem egyéb csomagokban is, próbáld meg natív Mate-t live mode-ban, fogadok, hogy úgy menni fog.
-
toth_janika
őstag
Hát ilyet még nem b@sztam...
Kérlek, segítsetek, mert nem értem, hogy mi történik.
Két ablakkezelő van a gépemen. Egy Cinnamon meg egy Mate. Saját méréseim szerint a Mate kevesebb erőforrást igényel, és jobban is tetszik
Amikor lenémítom a gépet, akkor utána nem tudom visszaadni a hangerőt... Hiába próbálkozom bill kombóval, vagy a Mate Volume Control-al... Minden max hangerőn van, mégsincs hangja sem az MP3-nak, se a videóknak...
Ki kell lépnem Mate-ból, átlépni Cinnamonba, a hangerőt felemelni (mert ott le van némítva, hiába van Mate szerint csutkán), majd vissza Mate-ba, és rendben van a hangerő, amíg le nem némítom...
Tudtok tanácsot adni? -
Vladi
nagyúr
válasz
mefistofeles #2031 üzenetére
A csomagkezelés témakörbe ásd kicsit bele magad.
Azt nem tudom, hogy minten most mi az alapértelmezett grafikus csomagkezelő.
Synaptic létezik még?2009 óta nem láttam ubuntut vagy variánsát futni. Boldog tudatlanság.
-
spammer
veterán
válasz
mefistofeles #2033 üzenetére
Bővítmények oldalon rányomsz a kis ikonra fent, és ott van, hogy bővítmények automatikus frissítése. Meg olyan is, hogy frissítések ellenőrzése vagy mi a fene az magyarul (check for updates). Így sem frissülnek?
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2033 üzenetére
Milyen bővítmény? Tessék kisregényt írni, hogy mi is értsük.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2029 üzenetére
A Firefox frissül magától. Ma már fel is ment a frissítésekkel.
-
-
válasz
mefistofeles #2028 üzenetére
Újraindítani 1-3-as szintű frissítések után nem kell, a 4, 5-ös szintűek a frissítését a frissítéskezelőn belül a szerkesztés menüpont alatt lehet, látható-val csak manuálisan tudod kijelölni, biztonságos-sal pedig automatán kijelöli, egyébként ha bepipálod a mindig válassza ki és bízzon meg a biztonsági frissítésekben opciót is, akkor a 4-es, 5-ös szintű biztonsági frissítéseket is alapból kijelöli.
Igazából ezek sem túl kockázatosak csak bizonyos zárt vga driverek (kernelfrissítés esetén, amire szintén külön opció a frissítéskezelőn belül) vagy wifi meghajtók esetén merülhetnek fel komplikációk, Ubuntun pl alapértelmezettként települnek a 4-es, 5-ös szintű frissítések is.
Videók flash miatt rinyálhatnak, de ha frissíttetted a rendszert, akkor a flash-plugin-nek is frissülnie kellett. -
Oké gyerekek de én most csak egy nyomorult firefoxot (és bővitményeit) akarnám frissíteni! A többit majd lassan apránként.....
Egyenlőre csak a leg alapabb dolgok kellenek böngészés, alap szintű fájlkezelés, zenehallgatás, képnézegetés ....
Egyébként a frissítéskezelőt kétszer végigcsináltam, újraindítottam a gépet és a firefoxom és bővitményei még mindig elavultak és tiltakoznak ha pl. egy nyomorult videót akarok megnézni. -
Uh....
megvan a frissítéskezelő. letöltöttem és frissítettem egy halom cuccot Vabn minden frissítés mellet egy szint jelző. Az utolsó kettőnél ( a legmagasabb szint 4 és 5) nem frissít.Hiába jelölöm be, lefut a frissítés és újra ott van a két frissítendő cucc. A 4-es szintű valami dbus az 5-ös linux. Most mi a helyzet? indítsam újra a gépet? -
BoB
veterán
válasz
mefistofeles #2025 üzenetére
Ha beszélsz angolul, nagyon javaslom hogy csináld meg ezt az online kurzust:
Ez a legösszeszedettebb kezdőknek szóló tanfolyam leírásokkal, videókkal, feladatokkal. Ha megcsinálod meg fogsz világosodni.
-
válasz
mefistofeles #2025 üzenetére
Jobbra lent a panelen (az óra mellet ált.), zöld pipa van az ikonján ha friss a rendszer, kék i betű ha vannak elérhető frissítések, egyébként ha beírod a menu keresőjébe, hogy frissítés, akkor is ki fogja dobni a frissítéskezelőt.
-
Persze tudom igazad van csak nagyon zavaró, hogy mig az alap rendszerrel már elboldogulok ezeket a programműveleteket nehezen (sehogy) látom át.
Pl. olyant, hogy "frissítés kezelő" még csak nem is találok!
Egyenlőre most tényleg csak a böngészőmet szeretném frissíteni de fogalmam sincs hogyan. Az archivumkezelőbe letöltötte a frissítést (maga figyelmeztetett egy klip megnyitásakor, hogy ő elavult) de onnan megint meghaltam. egy halom file ...... -
válasz
mefistofeles #2023 üzenetére
Kicsit lassíts, Win-t sem egyhamar tanultad ki
, Linux-al sincs másképp, Linuxnál alapvetően tárolókból érdemes telepíteni a progikat (csomagokat), nem kell külön letöltögetni mint Win-nél, tehát használd kezdetben a Szoftverkezelőt vagy a Synaptic csomagkezelőt, max ha ebben nem találod amit keresnél akkor lehet érdmes más forrás után nézni, de akkor sem a letöltés az elsődleges opció hanem újabb tárolólistát, ppa-at lehet hozzáadni, de ezekkel is érdemes csínján bánni, mert alapvetően azokkal a csomagokkal működik biztosan zökkenőmentesen egy adott disztró amelyek az alapértelmezett tároló listáiban vannak.
Frissíteni a frissítéskezelőből a legegyszerűbb, de alaphelyzetben vmi 30 percenkénti tárolólista frissítés van beállítva, azt érdemes 12 óra - 1 nap körülre állítani (kinek mi szimpatikus), hogy ne töltögessen gyakran fölöslegesen, úgysem jönnek olyan gyakran frissítések. -
ÁÁÁÁ ez egy kissé kaotika...
Még a nyomorult firefoxot sem tudja(tudom) normálisan frissíteni. Megint letöltött egy halom fájlt amivel nem tudom mit csináljak...... -
válasz
mefistofeles #2017 üzenetére
Időjárás kisalkalmazás van beépített a Mintben is, Xfce-nél pl. jobb klikk a "tálcán" panel -> új elemek hozzáadása -> időjárási adatok frissítése (azon belül meg tudod adni a várost).
Amúgy a letöltött alkalmazás readme-ben benne szokott lenni a telepítés menete.
Nem teljesen 100-as usb-és egér nálam is fagyott már (de az win alatt is), átraktam egy másik usb portra és ment, igazából cserélni kéne, de ilyen tesztelős egérnek még jó.
Bohus: Cinammon/KDE 1Gb-al necces tud lenni, 1Gb-ra max MATE vagy XFCE, de ha proci is gyengébb (egymagos vagy korai gyengébb 2 magos) csak XFCE, kb feleannyi procit eszik mint a Cinammon;Also, re: Cinnamon desktop choice.
Cinnamon is a "shell" on top of Gnome3, probably the most RAM/CPU intensive desktop option. Probably not an issue for any PC post 2004 or so, just a heads up for anyone migrating a pre-2005 PC.
Cinnamon users on early dual core or single core CPUs can report their opinions on Cinnamon responsiveness vs CPU make/model, then we can get a feel for the minimum CPU Mark score for Cinnamon use. I would guess a CPU Mark of 500 or greater for Cinnamon use (i.e. about double that needed for XFCE or LXDE)
Szerk; milyen gyors ma mindenki.
-
-
lev258
veterán
válasz
A Cinnamonhoz van, ami kattintással telepíthető. Esetleg megnézheted azt is. Amit valami külső forrásból szedsz le, annál kell lennie valami leírásnak is (esetleg a honlapon). Milyen egér? Másik működött? Mert lehet, hogy az egérrel van gond.
-
Bohus
aktív tag
válasz
Ha elárulod mi a neve a kisalkalmazásnak, akkor könnyebben tudunk segíteni.
Emellett tudom javasolni a Cairo-dock időjós modulját, de némi ügyességgel conky-ba is be lehet illeszteni ezt a funkciót. -
Bohus
aktív tag
Az asztali környezet választáshoz én is megosztom röviden a véleményemet. Anno a gépem beépített hangkártyája miatt kötöttem ki a Mint-nél, pár népszerűbb distro-t (Ubuntu, Suse...) próbáltam előtte, a hangrendszer egyiknél sem működött normálisan. Már csak azt kellett eldöntenem, melyik asztali környezetet használjam. Azóta ilyen-olyan gépeken, hosszabb-rövidebb időre kipróbáltam mind a négy alap változatot.
Ha nincs igény mindenféle csili-vili funkcióra, csak alap elvárások jelentkeznek, akkor bármelyiket választhatjuk. Ki kell próbálni majd eldönteni, hogy melyik tetszik a leginkább (avagy melyiknél tudjuk leginkább tolerálni a nemtetszésünket, mert hiányossága mindegyiknek van). Teszik a dolgukat, pár praktikum - mint az ablak szélre húzásával félképernyőre átméretezés - mindegyikbe be van építve.
Ha PC-ben korlátozott a memória mennyisége (~<1gB) akkor a KDE-t nem javaslom, ennek a legnagyobb a memóriaigénye.
Ha viszont van igény az eyecandy-re és plusz funkciókra, akkor épp a KDE a befutó.Bár - jelenleg - a Cinnamon a zászlóshajó, nem látom igazán mi indokolja a dominanciáját, már ami az elterjedtségét illeti. Egyesek firtatták az előzőekben a környezetbe integrált fájlkezelőket, ezekről nem tudok mit mondani, a DOS Navigator óta csak natívan kétpaneles fájlkezelőt használok.
-
Na első problem... böngészsé közben lefagyott az egerem....
újraindítottam megjavult.
Segítséget kérnék. Letöltöttem egy időjárás kisalkalmazást de nem tudom, hogy telepíthetem. Van egy rakás különböző kiterjesztésü fájl meg egy PO könyvtár egy halom po kiterjesztésü fájlal. -
-
srich
csendes tag
Nem írt hibát...fájlok másolásánál egyszerűen egy pontnál megáll a telepítő és nem megy tovább...vártam vagy 3/4 órát...de ott lehet a lemezzel van gond, mert próbáltam laptopon és ugyanezt csinálta...utána raktam fel a Mintet, amire tökéletesen fel is ment. Mondjuk ott nem volt Dual Boot.
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2011 üzenetére
Szóval a Windows ment ki az ablakon.
-
-
lev258
veterán
válasz
mefistofeles #2008 üzenetére
A Nemo Beállításaiban (Viselkedés) megtalálod.
srich: Az UHU milyen hibaüzenettel halt meg? -
srich
csendes tag
-
Lámaság...
A Nemot ha beállítom "kétoldalasra" azt, hogy tudom elmenteni, hogy a következő megnyitáskor is olyan legyen? -
Tonyk
veterán
Persze, újabb kernel van fenn. 3.17.x, mivel a "gyári" 17-esben lévő kernelben van egy aprócska ATI kártyákkal kapcsolatos bug, és hogy hogy nem engem ez pont annyira érint, hogy csak radeon_dpm=0 val hajlandó elindulni (de ekkor meg ugye nem túl acélos kevés a kártya energiagazdálkodása).
Még annyit megnézek, hogy visszamegyek 3.16.8-ra, úgy rémlik ez volt az első fenti bugot nem tartalmazó kernel.
Hálózati kábel, nem hinném, hogy gondot okozna, mert dhcp-vel és fix ip-vel is ugyanennyi a bootidő, de megpróbálom teljesen kihúzva is.ubyegon2
Nézd meg a top 10- et ezzel a paranccsal:
dmesg -d | cut -d "<" -f 2 | sort -nr | headmegnézem, köszi
sda5- ről bootol a Linux?
Igen, de ennek nem sok jelentősége van (szerintem), főleg ssd-n (mármint hogy mennyire van a tányér belsejében
).
-
Cyrin
addikt
nálam a cinnamon egy hisztis picsa...mindig van valami baja. ma jön meg a céges gépem, arra nem rakom föl, elég ebből egy is
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch 2
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Gyúrósok ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- További aktív témák...
- Gyermek PC játékok
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! VALVE INDEX virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest