- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- MasterDeeJay: H110-es lapban 10.gen Comet Lake működhet?
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: SÜNI energiaital.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- MasterDeeJay: Legújabb beszerzésem: Sata to Sas adapter
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csak engem lep meg, hogy az LMDE verziót NTFS-re formázott pendrive-ra írja ki a Rufus? -
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14797 üzenetére
"Mivel nem készítetted elő a frissítendő verziót"
Van különbség, ha én törlök egy programot vagy az upgrade script? Így is, úgy is a dpkg fogja végrehajtani. Meg is történt. Minden olyanra odafigyeltem, amit a mintupgrade lehetséges problémának felsorolt.Azt tényleg nem tudtam, hogy a hivatalosan támogatott GPU drivert is vissza kell állítani az X.org félére, különben nem megy fel az új kernel. Majd legközelebb erre is figyelek.
-
válasz
zizidor #14796 üzenetére
Nehéz ezt folyamatában nézni, mivel azt írtad, hogy
Felraktam én is a 22-t, de kicsit elhamarkodottnak érzem.
Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni ...Az, hogy felraktad a 22-t, az egy tiszta telepítést jelent, ezért nem is értettem a továbbiakat, de mivel frissítettél egy előző verziót, de azt elhamarkodottan tetted, viszont a Mint 22-re írod, hogy kicsit elhamarkodott!
"Előre közölte, hogy törölni fog programokat
Mivel nem készítetted elő a frissítendő verziót az ilyenkor szokásos módon. Egyértelműen a Te hibád, de úgy írod le, mint ha a Linux Mint 22 kiadás lenne elhamarkodottan kiadva! Érted azért a különbséget!?
Vagy tiszta telepítést csinál a user vagy meglévő verziót upgradel, de utóbbinál végig kell menni a verziófrissítés előírásain, De választhatsz harmadik utat is, csak akkor ne az OS-t hibáztasd!
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14795 üzenetére
Ahogy írtam, folyamatában kell nézni a dolgokat. Itt írtam:
"Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni a frissítés után)"
Nem soroltam fel mindent ami el lett távolítva, de ahogy írod, a frissítés alatt nem voltak fent külső tárolós programok, ennek ellenére mégis megkavarta a függőségeket. Ami egyébként nem indokolt, mert mindegyiket fel lehet rakni most is, tehát a v22-es csomaglista esetén is teljesül minden függőségi feltétel. -
válasz
zizidor #14794 üzenetére
2. A csomagfüggőségeket a verzió-frissítés kavarta össze, mindkét gépen
3. A függőségek javítása sem volt teljesen tökéletesAzt tudod, hogy verzió-frissítésnél előbb el kell távolítani a külső tárolós, PPA-s csomagokat, mivel csak a saját tárolós csomagok telepítése esetén garantálható a normál működés egy upgradelt verziónál? Ha ezt nem tetted meg, akkor nem várható el, hogy ezeket a függőségeket a rendszer megfelelően kezelje!
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14793 üzenetére
Bocsika, de ha folyamatában néznéd a posztokat, akkor nem írnál szamárságokat.
1. Nem erőltettem fel semmit, amit alapból nem lehetett telepíteni
2. A csomagfüggőségeket a verzió-frissítés kavarta össze, mindkét gépen
3. A függőségek javítása sem volt teljesen tökéletes
4. Az általad idézett, Ubuntu 22.04-hez való simán felmenne a Mint 22-re, ezt csak azért nem akartam, mert 117 KDE csomagot is letöltene hozzá -
válasz
zizidor #14792 üzenetére
Gondolom ez a kép azért sok mindet elmagyaráz:
Nincs 24.04 alapra még .deb csomag, amit fel akarsz rakni, az meg a 22.04 függőségeit keresi. Nem nagyon tiszta, miért úgy írod az ezzel kapcsolatos gondokat, mintha a Linux Mint hibája lenne!
Ez egy tordaitibi minősítést ér!
Célszerű még pár olyan csomagot felerőltetned, ami nem ehhez a Mint verzióhoz készült, aztán csodálkozz, ha akkora kavarást végez a függőségekkel, hogy el se fog indulni a rendszer.
-
zizidor
őstag
Hehe, tegnap még volt egy bónusz köröm. Másik laptopon is ugyanez a csomaglistás keveredés volt, kijavíttattam, utána viszont egy csomó minden el sem indult (alap dolgok, mint a nemo, xed, stb.) Egy restart után már a bejelentkezés sem működött, kénytelen voltam bevetni a Timeshiftet a helyreállításhoz.
Utána megcsináltam a javítást újra, és terminálból próbáltam indítani a korábban nem induló programokat. Ugyanaz a 2-3 csomag volt mindegyiknél a hiba, amit az újratelepítésükkel sikerült orvosolni. Csináltam is egyből egy snapshotot, ki tudja mi jön még elő...
-
zizidor
őstag
Na, újabb móka. Próbálnék programokat telepíteni, de olyan csomagokon csúszik el, amiket nem lehet telepíteni. libglib2.0, libqt5core5a, meg hasonlók. A csomagok elvileg a tárolóban vannak, de nem lehet őket letölteni, valami t64 végű van helyettük.
Most akkor mi van??? -
válasz
JohnyX #14786 üzenetére
Azt hittem eddig, hogy ennyi év alatt már megoldották a "felváltva" működést, de csak részlegesen sikerült.
Nem is volt ez cél, inkább kifejezetten arra mentek rá, hogy a három meglévő asztali felülettel szerelt disztró, főleg a saját fejlesztésű Cinnamonnal, összehangoltan működjön. Ubuntu alapok, a DE és az Xapps csomagok össze vannak csiszolva, egyébként ha ez a három kiadás össze van rakva, nem is nagyon látom értelmét ezeken a disztrókon a DE csereberét.
De még a Debiannál is van külön ISO, ahol telepítés közben jelölöd be a kívánt asztali felületet és vannak külön-külön asztali felülettel érkező ISO-k, pedig itt nincsenek annyira összeláncolva függőségként a fő komponensek, a core+DE+Xapps.
Nem tudom nálad mi az oka, hogy nem külön próbálod ki a verziókat, de ha látni akarod, melyik milyen, akkor nézd meg. Azt, amit a fejlesztők összeraktak neked. Időben és eredményességben is hasznosabb lenne így.
Sokan nyekeregnek, hogy waylanddal még vannak csiszolatlan dolgok, de mivel waylandról van szó, ez nem meglepő. X11-gyel teljesen hibátlan minden.
Egyetlen dolog van, ami miatt érdemes kutyulászni a Linux Mint-et, ha mondjuk a plasma-t akarod a Cinnamonra felrakni, mivel KDE kiadás jó ideje nincs. Bár magán a KDE-n se működik tökéletesen a plasma6, így ennek tudatában érdemes kísérletezni.
-
-
JohnyX
tag
Nem keverni akarom, hanem megismerni a "különböző" ablakkezelőket. Ha valamit nem ismersz akkor nem tudsz választani köztük.
Köszönöm :-) A Mate-t kitaláltam Synaptics-al (vagy valami hasonló nevű csomagkezelővel), most ott tartok, hogy Login képernyő helyett "szép fekete" képernyőm van
Egy "Reset-től" helyrejött :-) -
-
zizidor
őstag
Felraktam én is a 22-t, de kicsit elhamarkodottnak érzem.
Előre közölte, hogy törölni fog programokat (Virtualbox és VPN Unlimited, az előbbit sikerült visszarakni a frissítés után), de telepítés közben végtelen hurokba került a 6.8 kernel telepítésekor. Sikertelen lett, de újra és újra megpróbálta. Az azért látszott, hogy az nVidia driver nem tetszik neki (a Mint által hivatalosan támogatott driverről van szó, nem valami egyéni mókolásról). Megszakítottam, újraindítottam a 6.5 kernellel, visszaváltás az Xorg driverre, nVidia uninstall, utána az új kernel simán felment. Erre azért figyelhettek volna... -
zizidor
őstag
Azt fogja formázni, amit mutat. Ha az 'sda' van kijelölve, akkor az egészet.
A külső meghajtók általában használhatók particionálás nélkül is, így az egészet egy fájlrendszer foglalja el.Ha nem ezt szeretnéd, akkor formázz másik programmal (az alap 'Lemezek' vagy a GParted, stb.)
-
-
-
JohnyX
tag
válasz
growler #14770 üzenetére
linuxmint-22-cinnamon-64bit.iso 21-Jul-2024 12:46 2907832320
linuxmint-22-mate-64bit.iso 21-Jul-2024 14:52 2969567232
linuxmint-22-xfce-64bit.iso 21-Jul-2024 15:09 2871590912Ezekbe fixen be van "drótozva" az ablakkezelő, nem lehet használat közben váltani?
-
Gondoltam kipróbálom a 22-t, de mindjárt egy nem egyértelmű menüpont:
Ha a külső lemezen 3 partíció van, és az egyiken jobb klikkel előhívom a "formázás"t, akkor az az egész lemezt szeretné lenullázni, nem csak azt a partíciót? -
growler
őstag
Linux Mint 22 stable [link]
-
KAMI911
senior tag
Teszteljétek a bétát:
-
growler
őstag
Meg nem esett rola szo, de tegnap estefele megjelent a
Linux Mint 22 Beta kiadasa. [link] -
zizidor
őstag
Á, meglett a megoldás! A Blueman bővítményei között van a PowerManager, ott kell lelőni az automatikus bekapcsolást.
-
zizidor
őstag
válasz
ubyegon2 #14763 üzenetére
Magáról a bluetooth interfészről van szó. Gyakorlatilag ugyanazt szeretném ahogy az iOS, Android vagy a Windows is működik: maradjon úgy ahogyan én állítom. Mintnél viszont állandóan bekapcsol. Van néhány cucc ami automatikusan csatlakozik, akkor is ha nem kéne. A párosítás törlése és rendszeres újrapárosítás nem éppen ideális megoldás.
-
zizidor
őstag
Nekem is bluetooth gondom van, de egész más. Azt be lehet állítani, hogy maradjon kikapcsolva ha kikapcsolom? Újraindításkor mindig bekapcsolja, de egy kilépés és visszalépés is elég hozzá.
-
Tim82
félisten
Sziasztok!
Tapasztalt másvalaki olyan problémát Linux Mint alatt, hogy a rendszer csak a bluetooth egereket nem hajlandó detektálni a bluetooth eszközök közül?
A hardver egy Lenovo Thinkpad T480s, a bluetooth modul egy Intel AX210 wlan/bt kártya. Más eszközöket hajlandó látni/csatlakozni hozzájuk, csak és kizárólag a bluetooth egereket nem (meg sem jelennek a listában, amikor kerestetek a rendszerrel, pontosabban a Mint alatt alap Blueman grafikus felületén). Nyilván az egerek ehhez a párosításhoz szükséges módba lettek téve, amikor kerestetek.
A rendszer Linux Mint Cinnamon, a kernel verziója 6.5.0-35.
A hcitools -a parancs kimenete:
tim@tim-ThinkPad-T480s:~$
hciconfig -ahci0: Type: Primary Bus: USB
BD Address: C4:03:A8:CA:E3:19 ACL MTU: 1021:4 SCO MTU: 96:6
UP RUNNING PSCAN ISCAN
RX bytes:22327 acl:0 sco:0 events:2993 errors:0
TX bytes:700565 acl:0 sco:0 commands:2969 errors:0
Features: 0xbf 0xfe 0x0f 0xfe 0xdb 0xff 0x7b 0x87
Packet type: DM1 DM3 DM5 DH1 DH3 DH5 HV1 HV2 HV3
Link policy: RSWITCH SNIFF
Link mode: PERIPHERAL ACCEPT
Name: 'tim-ThinkPad-T480s'
Class: 0x7c010c
Service Classes: Rendering, Capturing, Object Transfer, Audio, Telephony
Device Class: Computer, Laptop
HCI Version: (0xc) Revision: 0x3484
LMP Version: (0xc) Subversion: 0x3484 Manufacturer: Intel Corp. (2)Próbálkoztam korábbi kernelre visszaállással is, hátha kernelfrissítésnek köszönhető a probléma, de nem oldotta meg a gondot, ugyanazt tapasztalom.
Előre is köszönöm a segítséget.
-
Mtbsrác
senior tag
Egy olyan furcsaságot vettem észre hogy frissítettem a rendszert és ezután csak az opera böngészőben, youtubon kívül akármit indítok el a hang mindig sokszorozza magát a hang, mintha állandóan elindítanám a videót. Video beletekerás vagy megállításkor kezdi csinálni. Így kismilliószor lehet hallani ugyanazt egymáson.
Nem az operával van a gond, mert sok verziót tettem fel (normal, beta, developer sőt régebbi rendszeren az operát frissítettem és nincs baja), olyat is ami addig nem is volt fennt soha. S mindegyikkel csinálja. Mi lehet a gond sztetek? -
Dhampir
félisten
-
amdni
aktív tag
Sziasztok.
Eltelt pár hét mióta megvettem az első "okostv"-met (TLC 55C645), de a problémám vele még mindig nics teljesen megoldva.
Nem tudom a monitorom képét a tv-re küldeni hálózaton keresztül. A nagy távolság miatt HDMI nem jöhet szóba.
Android telefon kb. egy kattintásra ráküldi a telefon képét a tv-re a tv-hez való applikációt használva.Az alábbi programot telepítettem Linux Mint Cinnamon 21.3 (Ubuntu) alatt:
"sudo apt install flatpakflatpak install flathub org.gnome.NetworkDisplays
"
Sajnos nem működik, habár a tv-t látja.
VLC sem küldi át a filmet (helyi gépen van), a film címe megjelenik a tv-n, de maga a lejátszás nem kezdődik el.
Ezzel kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Köszönöm.
-
savior
őstag
Hello.
A Mint 22-es verzio mikorra varhato? -
gr8tjoey
aktív tag
Használ valaki iMAC-en linuxot?
Az a baj, hogy a hangminőség elmarad a macosx-től. Szól-szól, de nem elég tiszta. OSX-en meg csodás, brill a hang.
Keresgettem a neten de nem igazán találtam rá megoldást. A probléma nem ismeretlen. Valaki?
[link] -
válasz
margithid #14746 üzenetére
Nem számít, azon a desktopon is jól fog futni az i7-es CPU alapján, csak legyen benne bőven RAM.
Érdemes ezt a listát is böngészgetni amúgy:
Visszavonom az Aliexpresses wifi stickek cikizését, ebben a listában van jópár, ami in-kernel driveres, szóval pluginplay:
USB WiFi adapters that are supported with Linux in-kernel drivers
-
válasz
margithid #14744 üzenetére
Valaki írta, hogy 50 megából jó ha 10 megy mint alatt.
Aham értem. Még több valaki meg azt írta, hogy a Linux nem is használható desktop OS-ként...
Alapozhatsz ilyen infókra is, hogy valaki azt mondta, de ez a topik nem az ilyen marhaságokra épül. (gondolom aki Alin vesz 300 forintos N-es wifi dongle-t, az ír ilyen okosságokat)
Hát ha hajtépős, akkor inkább hanyagolom.
Van pár olyan chipset, ja, de amik javasoltak például a 2024-es listában, azokkal nincs gond.
Ubuntu is ennyire problémás?
Debian/Ubuntu/Linux Mint ugyanazon rendszeralapon működik, de a többi, nem Debian alapú rendszeren is kb ugyanez a helyzet. Szerintem ne hanyagold, az a notebook még igen jól fog futni Linuxon sokáig. Most egy 2012-es kiadású HP Elitebook 8570p-n írok, mondjuk ebben éppen van kétsávos wifivevő...
-
válasz
margithid #14742 üzenetére
A sebesség hány százalékát hozza?
Igen.
(ez azt jelenti, hogy a kérdés értelmezhetetlen)
Drivereket külön kell telepíteni vagy magától felismeri?
Mint látod, chipsetfüggő a dolog: USB WiFi chipset information for Linux Célszerű olyat venni, aminek a drivere a kernelben van, azt nyilván automatikusan felismeri, például a Realtek chipes adapterek driverezése tud hajtépős lenni.
Chrome böngésző megy alatta?
Ha működik a netkapcsolat, akkor miért ne menne?
Ha még nem vettél adapter, célszerű Amazonon lecsekkolni, ha vettél... (ezt inkább nem írnám le)
listák ebben is
Ha ennyire pontatlan kérdéseket teszel fel, akkor javasolni fogom a Látóasszonyok topikját.
#Wifi USB #Wifi stick #Wifi dongle
-
margithid
veterán
A wifi sticket már tudja kezelni a linux mint?
Van egy régi i7 3770-es gépem,16 GB RAM-mal,ezen gondolod még jó ideig elketyegne ez a rendszer, Windows 10 támogatás meg nemsokára lejár -
Keef_Lee
senior tag
L Minten a külső forrásból származó progik (Opera, Vivaldi) indításánál elkezdte, hogy a bejelentkezéskor nem adtam meg a kulcstartó nyitását és hitelesítést kér. Erről hogy tudom lebeszélni? Mintha eddig ilyet nem csinált volna (Bejelentkezéskor nem kér jelszótra van állítva az oprendszer.)
-
pjen
félisten
Szevasztok. Van egy meglehetősen gyengusz ACER laposom,gyárilag win 11 rendszerrel.Acer spin SP111-33
CPU:2x1100MHz
mem:4 giga
VGA:intel uhd600
Böngészés, YT , FB és hasonló felhasználás, de ez még ehhez is lassú.
Tanácsot kérnék mint kezdő felhasználó, milyen linuxot kéne rá telepíteni, ami magyar és sokkal gyorsabb lenne. +hogy a legegyszerűbb telepíteni. köszi. -
Icamingo
tag
Sziasztok!
Gekkbench 6-ot mikor futtattam, akkor elindult parancssorban, azonban utána nem nyílt meg a Mozilla, hogy megjelenítse az eredményt, hanem egyszerűen bezáródott a parancssor.
Alapértelmezett alkalmazásoknál be van állítva a Mozilla.
Linux Mint 21.2 Cinnamon.
Mi lehet a baj?
Köszönöm szépen előre is a válaszokat! -
Üdv,
Van Linux Minten ez a mintstick nevezetű lemezképíró alkalmazás, ami úgyszint megtalálható Debianon is. Megmondom őszintén egy Rufushoz képest furcsállom a csomag működését.
Honnan tudja, hogy én egy lemezképet MBR-re vagy GPT-re akarom kiírni? Semmi ilyen funkció nincs benne, csak egy lemezképet kér és egy meghajtót, majd utána kiírja és ennyi...
-
zizidor
őstag
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A verziókhoz külön repo-k tartoznak, így simán lehetnek különböző csomagok, vagy ugyanazokból eltérő verziók, és általában az újabbak kapnak gyakoribb frissítést.
Az újabb kernelek esetén sem pusztán annyi, hogy több hardvert támogatnak. A 6.5 szériánál pl. jelentős teljesítmény optimalizálás volt a CPU-t (főleg AMD) és az Ext4, Btrfs, NTFS fájlrendszereket érintően.
Nyilván vannak sokan akiket ez nem érdekel, meg olyanok is, akiknél igenis számít. Én pl. azért használom a 6.5 kernelt, mert az 5.2-vel (és Windows alatt is) borzalmas a laptop hangja, teljesen élvezhetetlenné teszi a zenehallgatást *.
De nem hardver hiba, mert új kernellel teljesen jó.* Nem a laptop hangszórója, hanem maga a hang kimenet. Olyan, mintha bekapcsolna valami automatikus hangerőt, olyankor egy komolyabb basszus mellett egy pillanatra elhalkul minden más, aztán vissza. Mintha valaki ide-oda rángatná a hangerőt. Tévén láttam hasonlót, ott is borzasztó volt, de ott legalább ki lehetett kapcsolni.
-
-
drr
őstag
Sziasztok!
A legfrissebb Firefox használhatatlan lett. Itt a crash report, hatha valakinek mond valamit és tudna segíteni
Accessibility: Active
AdapterDeviceID: 0x0de3
AdapterDriverVendor: nvidia/unknown
AdapterDriverVersion: 390.157.0.0
AdapterVendorID: 0x10de
Add-ons: langpack-hu%40firefox.mozilla.org:122.0.20240118.164516,formautofill%40mozilla.org:1.0.1,pictureinpicture%40mozilla.org:1.0.0,screenshots%40mozilla.org:39.0.1,webcompat%40mozilla.org:121.0.0,default-theme%40mozilla.org:1.3,addons-search-detection%40mozilla.com:2.0.0,google%40search.mozilla.org:1.4,wikipedia%40search.mozilla.org:1.3,ddg%40search.mozilla.org:1.4,vatera%40search.mozilla.org:1.3
AvailablePageFile: 189665280
AvailablePhysicalMemory: 2249854976
AvailableSwapMemory: 2147479552
AvailableVirtualMemory: 4249223168
BackgroundTaskMode: 0
BuildID: 20240118164516
ContentSandboxCapabilities: 87
ContentSandboxCapable: 1
ContentSandboxLevel: 4
CrashTime: 1706179072
DOMFissionEnabled: 1
DOMIPCEnabled: 1
DesktopEnvironment: x-cinnamon
EMCheckCompatibility: true
EventLoopNestingLevel: 1
GpuSandboxLevel: 0
GraphicsNumActiveRenderers: 1
GraphicsNumRenderers: 1
HeadlessMode: 0
InstallTime: 1706177365
IsWayland: 0
LastStartupWasCrash: 1
LinuxUnderMemoryPressure: 0
Notes: Freedesktop SDK 23.08 (Flatpak runtime)FP(D00-L1000-W0000000-T010) Has dual GPUs. GPU #2: AdapterVendorID2: 0x8086, AdapterDeviceID2: 0x0166WR? WR+ WebGL? libGL.so.1? libGL.so.1+
ProductID: {ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}
ProductName: Firefox
ReleaseChannel: release
SafeMode: 0
SecondsSinceLastCrash: 67
StartupCacheValid: 0
StartupCrash: 0
StartupTime: 1706179066
SubmittedFrom: Client
TelemetryEnvironment: {"build":{"applicationId":"{ec8030f7-c20a-464f-9b0e-13a3a9e97384}","applicationName":"Firefox","architecture":"x86-64","buildId":"20240118164516","version":"122.0","vendor":"Mozilla","displayVersion":"122.0","platformVersion":"122.0","xpcomAbi":"x86_64-gcc3","updaterAvailable":true},"partner":{"distributionId":"mozilla-flatpak","distributionVersion":"1.0","partnerId":null,"distributor":null,"distributorChannel":null,"partnerNames":[]},"system":{"memoryMB":5820,"virtualMaxMB":null,"cpu":{"extensions":["hasMMX","hasSSE","hasSSE2","hasSSE3","hasSSSE3","hasSSE4_1","hasSSE4_2","hasAVX","hasAES"]},"os":{"name":"Linux","version":"5.15.0-92-generic","locale":"hu-HU","distro":"Org.freedesktop.platform","distroVersion":"23.08"},"hdd":{"profile":{"model":null,"revision":null,"type":null},"binary":{"model":null,"revision":null,"type":null},"system":{"model":null,"revision":null,"type":null}},"gfx":{"D2DEnabled":null,"DWriteEnabled":null,"ContentBackend":"Skia","Headless":false,"EmbeddedInFirefoxReality":null,"TargetFrameRate":60,"adapters":[{"description":"GeForce GT 635M/PCIe/SSE2","vendorID":"0x10de","deviceID":"0x0de3","subsysID":null,"RAM":0,"driver":null,"driverVendor":"nvidia/unknown","driverVersion":"390.157.0.0","driverDate":null,"GPUActive":true},{"description":null,"vendorID":"0x8086","deviceID":"0x0166","subsysID":null,"RAM":null,"driver":null,"driverVendor":null,"driverVersion":null,"driverDate":null,"GPUActive":false}],"monitors":[{"screenWidth":1366,"screenHeight":768}],"features":{"compositor":"webrender_software","hwCompositing":{"status":"blocked:"},"gpuProcess":{"status":"unused"},"webrender":{"status":"blocklisted:FEATURE_FAILURE_WEBRENDER_OLD_NVIDIA"},"wrCompositor":{"status":"blocked:FEATURE_FAILURE_DISABLE_RELEASE_OR_BETA"},"openglCompositing":{"status":"unavailable:FEATURE_FAILURE_OPENGL_NEED_HWCOMP"},"omtp":{"status":"unused"}}},"appleModelId":null,"hasWinPackageId":null},"settings":{"blocklistEnabled":true,"e10sEnabled":true,"e10sMultiProcesses":8,"fissionEnabled":true,"telemetryEnabled":false,"locale":"hu","intl":{"requestedLocales":["hu-HU"],"availableLocales":["hu","en-US"],"appLocales":["hu","en-US"],"systemLocales":["hu-HU"],"regionalPrefsLocales":["hu-HU"],"acceptLanguages":["hu-hu","hu","en-US","en"]},"update":{"channel":"release","enabled":false,"autoDownload":false,"background":true},"userPrefs":{"browser.shell.checkDefaultBrowser":true,"browser.search.region":"HU","browser.search.widget.inNavBar":false,"browser.urlbar.autoFill":true,"browser.urlbar.autoFill.adaptiveHistory.enabled":false,"browser.urlbar.dnsResolveSingleWordsAfterSearch":0,"browser.urlbar.quicksuggest.dataCollection.enabled":false,"browser.urlbar.suggest.quicksuggest.nonsponsored":false,"browser.urlbar.suggest.quicksuggest.sponsored":false,"media.gmp-gmpopenh264.lastInstallStart":1706178652,"media.gmp-gmpopenh264.lastDownload":1706178653,"media.gmp-gmpopenh264.lastUpdate":1706178653,"network.trr.strict_native_fallback":false,"widget.content.gtk-high-contrast.enabled":true},"sandbox":{"effectiveContentProcessLevel":4,"contentWin32kLockdownState":3},"addonCompatibilityCheckEnabled":true,"isDefaultBrowser":false,"defaultSearchEngine":"google-b-d","defaultSearchEngineData":{"loadPath":"[addon]google@search.mozilla.org","name":"Google","origin":"default","submissionURL":"https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q="}},"profile":{"creationDate":19574,"resetDate":19747,"firstUseDate":19574},"addons":{"activeAddons":{"langpack-hu@firefox.mozilla.org":{"version":"122.0.20240118.164516","scope":1,"type":"locale","updateDay":19747,"isSystem":false,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Firefox Language Pack for Magyar (hu) – Hungarian","name":"Language: Magyar (Hungarian)","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"signedState":2,"quarantineIgnoredByApp":false,"quarantineIgnoredByUser":false},"formautofill@mozilla.org":{"version":"1.0.1","scope":1,"type":"extension","updateDay":19747,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":null,"name":"Form Autofill","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"pictureinpicture@mozilla.org":{"version":"1.0.0","scope":1,"type":"extension","updateDay":19710,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Fixes for web compatibility with Picture-in-Picture","name":"Picture-In-Picture","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19710,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"screenshots@mozilla.org":{"version":"39.0.1","scope":1,"type":"extension","updateDay":19683,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Take clips and screenshots from the Web and save them temporarily or permanently.","name":"Firefox Screenshots","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19683,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false},"webcompat@mozilla.org":{"version":"121.0.0","scope":1,"type":"extension","updateDay":19710,"isSystem":true,"isWebExtension":true,"multiprocessCompatible":true,"blocklisted":false,"description":"Urgent post-release fixes for web compatibility.","name":"Web Compatibility Interventions","userDisabled":false,"appDisabled":false,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19710,"quarantineIgnoredByApp":true,"quarantineIgnoredByUser":false}},"theme":{"id":"default-theme@mozilla.org","blocklisted":false,"description":"Az operációs rendszer beállításainak követése a gomboknál, menüknél és ablakoknál.","name":"Rendszertéma – automatikus","userDisabled":false,"appDisabled":false,"version":"1.3","scope":4,"foreignInstall":false,"hasBinaryComponents":false,"installDay":19747,"updateDay":19747},"activeGMPlugins":{"gmp-gmpopenh264":{"version":"2.3.2","userDisabled":false,"applyBackgroundUpdates":1}}},"experiments":{"add-an-image-to-pdf-with-alt-text-rollout":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"csv-import-release-rollout":{"branch":"enable-csv-import","type":"nimbus-rollout"},"ech-roll-out":{"branch":"rollout","type":"nimbus-rollout"},"extensions-migration-in-import-wizard-116-rollout":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"mixed-content-level-2-roll-out-release-113":{"branch":"control","type":"nimbus-rollout"},"mozillaaccounts-toolbar-button-default-visibility-existing-user":{"branch":"treatment-a","type":"nimbus-rollout"},"phc-10-test":{"branch":"rollout","type":"nimbus-rollout"},"upgrade-spotlight-rollout":{"branch":"treatment","type":"nimbus-rollout"}}}
Throttleable: 1
TotalPageFile: 8250433536
TotalPhysicalMemory: 6102953984
URL: about:home
UptimeTS: 5.50881437
UtilityProcessStatus: Running
Vendor: Mozilla
Version: 122.0
useragent_locale: hu
This report also contains technical information about the state of the application when it crashed. -
Vladi
nagyúr
válasz
growler #14720 üzenetére
Nekem jó az 5-ös sorozat.
Egyébként az aptitude feltette a maradék frissítést, most minden frissítve.
Vsizont továbbra is 21.1 verzióm van.A grafikus verzió frissítővel fel tudnám tenni 21.3-at. Csak azt nem értem minek. Ha megnézem a táblázatot, 21.1-21.3-ig azt írja, hogy lts, 2027-ig támogatott és ubuntu jimmyre épül...
De akkor mi a fene a különbség a verziók között??
A vezetőjüknek évente új szeretője van, vagy mi?
-
Vladi
nagyúr
Vesszek meg ha értem én ezt.
hogyvan ez msot homályosítsatok már fel.
most ugye elivleg 21.x van telepítve. most jött ki a 21.3. akkor arra kell frissíteni?
most nyomtam a csajok laposán egy apt-get upgrade-t de kernelt azt például visszatartja.debianban ilyenkor dist-update kell vagy mi a szösz, de akkor majd az is frissül 12-ről 13-ra?
-
válasz
growler #14713 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel
Főleg mivel írtam is többször, hogy külön nem foglalkozom kernelekkel, HP 8570p mindennel jól fut, nem mai gyártású gép. Amúgy köztes verziókkal időnként én is csinálok verzióugrást, de főverzióval nem látom értelmét, mivel az már nem a Mint-tól függ, lévén Ubuntu főverzió is változik már. Nyilván csináltam már nem napi használatú telepítésen, baja nem lett a rendszernek ettől sem.
LMDE6 kernele is volt tegnap.
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #14712 üzenetére
Nem tudhatom hogy mit kevertel a kernelekkel, de .. [link]
Ez a Mint Cinnamonra vonatkozik.
Hogy az LMDE-n mi a helyzet? Azt nem tudom - azzal nem foglalkoztam.
Pont verziorol pont verziora mindig frissiteni szoktam (rendszer-
visszaallitasi pont keszitese utan)
Foverzio frissitest most legutobb 20.2 rol 21-re probaltam,
de ugy kiherelte a belakott rendszert, hogy megfogadtam
soha tobbe! -
válasz
growler #14711 üzenetére
Korán van még...
Ezeket írtam az előbb, nem az jön le belőle, hogy két külön telepítés?
21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammySystem:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyNem frissítek 21.2-ről, majd lassan átköltözöm az új rendszerre, többnyire így szoktam. Mondjuk Cinnamon 6 miatt hamar át kéne, mert tényleg jó lett, pörgősebb és lassan kevesebb erőforrással beéri, mint a klasszikus light DE-k.
-
válasz
growler #14709 üzenetére
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul.Ja igaz, abban már az van. Nyilván nagyon új hw esetén ez lényeges. Amúgy fene se érti,mi mikor és miért épp azt a kernelt rakja fel/használja, amit. 21.2 most 6.2-t használ, de Synapticban nézve már fenn van a 6.5 generic is.
21.3-mal se variáltam külön a kernelekkel, mégis a 6.5-öt használja.
Lehet az se mindegy, mivel frissítesz...
-
growler
őstag
válasz
ubyegon2 #14708 üzenetére
21.2-rol 21.3-ra frissites utan nalam maradt az 5.15-os kernel.
Nehany perccel ezelott inditottam a "sima" 21.3-at live-kent,
Az "uname -r" azon is az 5.15-ost mutatta.
A Frissiteskezelo kilistazott jopar frissitenivalot, de kernel nem
volt kozuttuk.
Telepitett rendszeren persze barmikor telepitheto a 6.5-os.
Az Edge lenyege az, hogy mar a telepito is a 6.5-os kernelt
tartalmazza / azzal indul. -
válasz
growler #14707 üzenetére
System:
Host: mint213-8570p Kernel: 6.5.0-14-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 6.0.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.3 Virginia base: Ubuntu 22.04 jammyEszerint a frissített beta 21.3 verzió is Edge lenne?
-
growler
őstag
Ujabb hardware osszetetelu gepekre: [link] 6.5-os kernellel.
-
Elhiszem, hogy olvastad valahol, de az tuti, hogy mezei desktop telepítéshez és az azt követő upgrade-ekhez nem kell. Ha pár pillanatra belegondolsz, miért is kéne?
Szerintem kérdezz rá erre a dolgora a Debian topikjában, nehogy úgy szenderülj át az örök vadászmezőkre, hogy ezt nem jól tudod. (vagy én nem jól tudom, gyakorlatilag mindegy)
-
Dehogy kell, azért vannak a forrástárolók fenn, ha valaki egy csomagot forrásból akar forgatni. Nálam például csak ennyi van: (de ha van src repo, azokat ki szoktam iktatni)
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$ inxi -r
Repos:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list
1: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm main non-free contrib non-free-firmware
2: deb http://security.debian.org/debian-security bookworm-security main contrib non-free non-free-firmware
3: deb http://deb.debian.org/debian/ bookworm-updates main contrib non-free non-free-firmware
ubyegon@MiWiFi-R3G-srv:~$Host: MiWiFi-R3G-srv Kernel: 6.1.0-17-amd64 arch: x86_64 bits: 64
compiler: gcc v: 12.2.0 Desktop: Cinnamon v: 5.6.8 tk: GTK v: 3.24.38 vt: 7
dm: LightDM v: 1.26.0 Distro: Debian GNU/Linux 12 (bookworm) -
válasz
growler #14701 üzenetére
Nálam még 21.2 fut napi használatban, ott ez van:
Host: ubyMintC-212 Kernel: 6.2.0-39-generic x86_64 bits: 64 compiler: N/A
Desktop: Cinnamon 5.8.4 tk: GTK 3.24.33 wm: muffin vt: 7 dm: LightDM 1.30.0
Distro: Linux Mint 21.2 Victoria base: Ubuntu 22.04 jammyennyi aktív repo van:
Active apt repos in: /etc/apt/sources.list.d/official-package-repositories.list
1: deb http://mirror.pmf.kg.ac.rs/mint/packages.linuxmint.com victoria main upstream import backport
2: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy main restricted universe multiverse
3: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-updates main restricted universe multiverse
4: deb http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-backports main restricted universe multiverse
5: deb http://security.ubuntu.com/ubuntu/ jammy-security main restricted universe multiverse
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF-MT / i5 8-9-10 gen, Hp EliteDesk 800 G4 / Win11- Számla, garancia
- Intel Core 2 Quad Q9550 2.83GHz LGA775 Processzor
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged