- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- sziku69: Szólánc.
- hcl: Kelj fel komám, ne aludjál
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mtbsrác
senior tag
Lejárt a szerekeszési idő. Itt viszont láthatólag jó név alatt van csak máshol kavirnyászott el valamit a linux.
-
Mtbsrác
senior tag
válasz
NeoPampalini #13497 üzenetére
Leírnád a folyamatot amolyan szájbarágósan? Amit linkeltél azon teljesen máshogy néz ki mint ahogy nekem.
/dev/sdb6: UUID="7BF3DE003AA51102" TYPE="ntfs" PTTYPE="atari" PARTUUID="000a796f-06"
Ezt írja ki nekem a sudo blkid.
-
Mtbsrác
senior tag
Egy igen érdekes hibára lettem figyelmes és marhára idegesít. A képen látni a virtual gépben
hogy eddig milyen nevü meghajtót használt. Majd egy újraindítás után a linux átnevezte a meghajtót! De csak ezt az egyet a többinek maradt a neve. Ehhez nemes egyszerüséggel hozzávágott egy egyest a nevéhez és semmi se működik ahogy szokott. Vbox is meghülyült meg a torrent is. Hogy tudom vissza varázsolni hogy működjön megint a régi kerékvágásban?
Thy.Mint 20.
-
growler
őstag
Több alkalmazás legújabb verzióját használom a telepítést nem igénylő
appimage futtatható fájlként.(Avidemux, balena Etcher, ClipGrab, freac)
(A letöltött fájlt legfeljebb futtathatóvá kell tenni, (néha még ez sem szükséges) és duplán rákattintva az ikonjára indul.
Egyetlen hátránya hogy nem frissül - figyelemmel kell kísérni hogy van-e
újabb verzió - és letölteni azt - a régebbi verziót törölni lehet mint akármelyik
egyéb fájt - de meg is lehet hagyni - a régebbi, és az új verzió nem zavarják
egymást. (Lényegét tekintve, hasonló mint a Windowos Portable app.) -
-
sonar
addikt
Nem ördögtől való, csak tudni kell, hogy mikor mit kell használni.
Sajnos a repókban lévő (tapasztalatom szerint főleg multimédiás) applikációk nem mindig frissülnek kellő gyakorisággal. És ha szükség van a legutolsó verzióra akkor sok esetben nincsen más megoldás csak a snap. -
lck
senior tag
válasz
growler #13487 üzenetére
Én sikítva menekülök a flapaktól meg snaptól. Úgy érzem hogy az nem illik a "linux filozófiába" - meg az enyémbe se.
Elfajzott windows-szerű csökevénynek gondolom. ( nekem ne rakjon fel gigákat egy VLC )
Ha adott rendszeren vagy adott program csak így telepíthető, akkor az nem lesz használva.
De ez kizárólag a saját véleményem és lehet hogy hülyeség. -
growler
őstag
válasz
#89309696 #13486 üzenetére
Van aki ezt jól megfogalmazta / leírta:
"Mivel a flatpak alkalmazások sandbox-ban futnak, ezért azoknak külön futtatókörnyezet kell.
3 különböző van: Freedesktop, GNOME és KDE.
Ezek azt biztosítják hogy a programok tudjanak olyan apróságokat használni mint a hang, a képernyő, és így tovább (pl. GTK3, d-bus, X11, Wayland, Pulseaudio).
Ezeket egyetlen egyszer kell feltelepíteni. Tehát ha felrakod a flatpakos VLC-t aminek kell a Freedesktop, de még sosem raktál fel flatpak csomagot, akkor felrakja az 1GB-os futtatókörnyezetet, majd a 70 vagy akárhány MB-os programot. Nyilván ha ezután raksz fel még mást is aminek a FD kel akkor azt nem teszi fel még egyszer." -
törölt tag
válasz
growler #13485 üzenetére
Ráadásul már 20.2-n vagyok. Friss telepítésű a rendszer és így nem megy a Gimp.
Lehet, hogy a flatpak verziója teleülne rendesen, de miért telepítsem a 2 Gigás felesleges hülyeséget, mikor az egész program amúgy 170 MB. Pedig én kedvelem a flatpak-et, de ezt fel nem tudom fogni mitől hízik a 10x méretére egy program miatta és ez minden flatpaknél így van, ha 10 ilyen progit telepítek akkor 10x2GB felesleg.
Majd este ránézek a terminálra. Esetleg Synaptic.Úgy néz ki az indexkép betöltés megoldódott, villámgyors és az is marad. Hogy ez SSD hiba volt-e vagy szoftveres azt sose tudjuk meg.
-
growler
őstag
Egy adott kiadás tárolóiban azért "illő lenne" ha olyan verziójú alkalmazások
csomagok lennének, melyek nem dobnak függőségi problémát - nem ?
Én megpróbálnám terminálból telepíteni:
sudo apt update
sudo apt upgrade
sudo apt install gimpHa ezek gond nélkül lefutnak, még esetleg:
sudo apt install -f -
sonar
addikt
válasz
#89309696 #13482 üzenetére
Nézd, én sem vagyok az a gyakori frissitgető (legutóbb 18-ról léptem fel 20-ra), de amikor már kint van a next verzió akkor hiába kapod a frissitéseket, egy idő után mindig valami furcsa anomáliák kezdenek eluralkodni.
Lásd Gimp problémádat. Ott is a 20-as verzió lesz a megoldás
-
törölt tag
Szeretném a Gimpet telepíteni, de nem tudom.
-
törölt tag
Azért a 19.3 nem éppen régi, még évekig támogatás is van rá. Nem egy W7-ről beszélünk. De ha már egyszer full újratelepítés van akkor értelem szerűen az új 20.2 megy fel. Nem vagyok a verziószámok kergetője, nem sok értelmét láttam sose amíg támogatást is kap.
Már fent van egyébként, működik. Eddig jó jel, hogy az SSD legalább működik. Még nem néztem meg az indexkép betöltési probléma megoldódott-e.
-
törölt tag
Az új 20-as Mint tud valami eget rengetően jót a 19.3-hoz képest? Lehet rárántok.... Mármint ráhúzom az SSD-re hátha jobb lesz. Aztán az is lehet olyan helyre települnek fontos fájlok amivel sose indul el többet.
-
Asike
csendes tag
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Le cseréltem a win10-t Linux mintre. Az ssdn van a rendszer de az 1TB merevlemez az adatok miatt nem lett formázva. Most viszont semmit nem lehet törölni vagy kukába helyezni. Erre van valami megoldás? Köszi.
-
Petya XT
senior tag
Helló, 20.2-es cinnamon alatt a Viberben nem játszhatóak le a videók, fogja magát és kilép. Valamelyikőtöknél történt hasonló? Annyi kérésem volna, amennyiben használtok Vibert és stabilnak tűnik, elküldenétek a forrást? Én próbáltam a flates és a csomagot is, de mind a kettővel problémák vannak, olyan mintha kodek lenne, de minden más alkalmazás rendben van. Ill az OBS is fekete kockákat vág a videóba. 4. gen i3 HD4600. Driver esetleg?
-
válasz
Milkoo #13468 üzenetére
Szia Milkoo!
Örülök, hogy megoldódott a probléma és, hogy újdonságot mutathattam, még ha nem is ez oldotta meg a gondod.
Érdemes a Rendszerbeállításokkal ismerkedni, ha van kis időd, mert rengeteg beállítási lehetőség van, de van pár, amit tényleg hasznos ismerni! És bár a KDE-t mondják szénné konfigolhatónak GUI szinten, a Cinnamonnál is iszonyú sok dolgot be lehet állítani! Kb amit itt nem lehet beállítani GUI-s szinten, azt nem is érdemes!
-
growler
őstag
-
válasz
Milkoo #13464 üzenetére
Szerintem ne gányold össze a kijelző beállításaidat!
Fogd meg azt a beállítóablakot a felső pereménél és húzd legfelülre és annyira jobbra, hogy lásd azért.
Rendszerbeállítások / Betűkészlet beállítás menüt előhívod és itt a szövegméretezést lejjebb veszed, amíg nem látod rendesen annak az ablaknak az alját.
Nem értem egyébként, hogy sokan úgy használjátok a legjobb asztali felületet, hogy az alap beállításokat sem próbálgatjátok?
lecsekkoltam egyébként, nem csak úgy beokoskodom ide:
1,1-es értéknél nálam se látszott a lényeg.
-
Milkoo
csendes tag
Üdvözlet!
Ki akarom próbálni a Blue Mail levelező programot, de az engedély kérő ablaka sehogy sem fér ki a monitorra.
Teljesen le kéne görgetni, hogy jóváhagyhassam az engedélyeket, ám ez nem lehetséges.
A rendszer: Linux Mint 20.2 Cinnamon.
Próbálkoztam a kijelző beállításánál a felhasználói felület átméretezés/forgatás opciókkal, de hibaüzenet érkezik.
Köszi: Milkoo
-
Dhampir
félisten
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Ha már felmerült a Stalker, lehetett Linux alatt is szerkesztgetni a S.T.A.L.K.E.R.-t. Ubuntu 12.04 LTS alapú,32-bites Kiwi Linuxon próbálgattam régebben, például a CoP fórumán is megemítettem 2013-ban.
A Winecfg grafikus beállító menüjében választottam ki a megfelelő Windows DLL és komponenseket.
2015-ben már PlayOnLinux alkalmazással futtattam a Call of Pripyat-ot, ha jól emlékszem, már mókolás nélkül.
Az SGM 2.2 Enot mod is működött egy AMD Kaveri alapú laptop konfigurációval, ámbátor beszaggatott az első Kordonbéli attaknál Az AMD Radeon R7 M260 DX.
Ezeket próbálgattam még, amik működtek:
- Call of Pripyat (Ubuntu Linux 14.04)
- Call of Pripyat + AMK Devolution (Ubuntu Linux 12.04.4)
- Oblivion Lost 2010 (Ubuntu Linux 12.04)Voltak képernyőmentések is, de azok sajnos törlődtek a tárhelyről ennyi esztendő után.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13459 üzenetére
Oké, engedte. Ugyanúgy belassul.
Hát ez ennyi.
Amúgy fura, hogy a proci plafonon van közben, de csak az egyik mag és csak a Nemo pörög ilyenkor rajta 100%-on, minden más megy rendesen. Persze az simán lehet, hogy a Nemo az SSD hibája miatt gondolkozik.
A piros szál a Nemo, a narancson megy rendesen a zene, Face, Firefox.
-
válasz
#89309696 #13458 üzenetére
Most hirtelen ezt a parancsot tudom javasolni, nem tudom most hogyan áll a pkexec helyzete Mint-nél:
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed /etc/fstab
Lehet, hogy kétszer kéri majd a jelszót!
Látni fogod az emelt szintű jogosultság szöveget!
Így megnyitva a Xed-et, bemásolod alulra és elmented, le is csekkolhatod, hogy jó lett-e,
cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b75ee7f1-4857-40c8-b9f9-8ec13337cadc / ext4 errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap sw 0 0
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0FSTAB módosítás után azt hiszem kell újraindítás a rendszernek.
XP.....ne is említsd!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13457 üzenetére
És hogy kell az FSTAB fájlt módosítani?
Mert ha megkeresem, beírom és el akarom menteni azt írja nincs jogosultságom, csak olvasható.
Utoljára 8-10 éve irkáltam ilyeneket Jegyzettömbbel a Stalker játékokba, mikor modoltam, meg állítgattam mikor éhezzen a karakter, mennyi súlyt tudjon vinni stb. De az Win XP volt, arról a rendszerről meg tudjuk, hogy mindent is lehetett, a következő újraindításnál meg nem tölt be soha többet.
-
válasz
#89309696 #13456 üzenetére
Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Vedd sokkal kisebbre, mikor első Mint-et használtam, tán 4MB volt...
Lehet tényleg be fogja adni a kulcsot az SSD, de az is lehet, hogy ilyen galádkodás mellett még megy egy darabig.
Ilyenkor hajlunk arra, hogy ez már esélyesebben hw hiba és nem sw. Az, hogy nem hajtja végre a fstrim parancsot, elég esélyessé teszi a dolgot.
Azért azt a sort még próbáld ki az FSTAB-ban, ki tudja.....
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0Ja és ezt a hsz-t is nézd meg az alkalmazott értékek miatt!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13455 üzenetére
Nemot használok, az van alapból a Mintben. 4GB volt, átraktam 1GB-ra. Bár nincs a mappákban 1GB-nál nagyobb fájl, tehát ez szerintem nem segít.
Amúgy ugyanaz van, idő után beakad és lassú, darabos, amíg újra nem indítom a gépet. Mintha egy kicsit jobb lenne trim után, de lehet csak képzelem. -
válasz
#89309696 #13454 üzenetére
Megvan nálad is a heti fstrim az ütemezőben, a manual TRIM is lefutott, szóval elméletileg hétfőnként nálad is lefut az fstrim. Most a manualis végrehajtás után nézd meg, hogy ez a belassulás megvan-e ugyanúgy.
Ami még eszembe jutott... a fájlkezelő/DE frissítéseknél szerintem nőtt a beolvasandó fájlok előnézeti képek mérete. De ez csak tipp most hirtelen. Nemo-nál most ez a default, szóval valami ilyesmit kellene keresned és csökkenteni a beolvasandó fájl méretét:
Ha több alkalom után lassul, akkor a cache megtelése miatt is lehet lassulás, bár épp a cache miatt ennek nem kéne megtörténnie, de lehet olyan területen van a cache, ami nem 100-as.
Régen használtam SSD-n ezeket a cache managelő parancsokat, ezeket is kipróbálhatod, a FSTAB-ba rakd be az utolsó sor után egy Enter-t ütve, kb így:
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
Ha Nemo-t használsz, akkor egyszerű dolgod van, a többit viszont nem ismerem és nincs is most más disztró/DE kéznél, hogy megnézzem.
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13453 üzenetére
/: 4,6 GiB (4953145344 bytes) trimmed
NEXT LEFT LAST PASSED UNIT ACTIVATES
Sat 2021-08-07 16:03:18 CEST 49min left Sat 2021-08-07 15:04:15 CEST 9min ago anacron.timer anacron.service
Sat 2021-08-07 21:33:40 CEST 6h left Sat 2021-08-07 09:20:55 CEST 5h 52min ago motd-news.timer motd-news.service
Sat 2021-08-07 21:54:59 CEST 6h left Sat 2021-08-07 08:48:49 CEST 6h ago apt-daily.timer apt-daily.service
Sun 2021-08-08 06:51:35 CEST 15h left Sat 2021-08-07 08:48:49 CEST 6h ago apt-daily-upgrade.timer apt-daily-upgrade.service
Sun 2021-08-08 09:03:44 CEST 17h left Sat 2021-08-07 09:03:44 CEST 6h ago systemd-tmpfiles-clean.timer systemd-tmpfiles-clean.service
Mon 2021-08-09 00:00:00 CEST 1 day 8h left Mon 2021-08-02 15:05:54 CEST 5 days ago fstrim.timer fstrim.service
n/a n/a Sat 2021-08-07 08:49:34 CEST 6h ago ureadahead-stop.timer ureadahead-stop.service<file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=5db83104-c077-4d4a-9d0c-f2e43100d935 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda5 during installation
UUID=e24595ec-e3c0-4cda-9a7a-a03d468fbda7 /home ext4 defaults 0 2
/swapfile none swap sw 0 0
/dev/disk/by-uuid/D6A6CFA1A6CF810B /mnt/D6A6CFA1A6CF810B auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0 -
válasz
#89309696 #13452 üzenetére
A Started meg a Stopped az megvan, de elvégzett feliratot nem látok sehol. Ez gond lenne?
Aham, eléggé. Valamiért nem hajtja végre az ATA parancsot, pedig ha van start/stop, akkor benne van az ütemezett feladatok között. Manuálisan kéne most egyet TRIM-melned!
sudo fstrim -v /
Az eredménysort másold be ide, mint itt láthatod:
ubyegon@Mint-C-20:~$ sudo fstrim -v /
[sudo] ubyegon jelszava:
/: 23,4 GiB (25087807488 bytes) trimmedezek kimenete is jó lenne:
systemctl list-timers -a
cat /etc/fstab
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13451 üzenetére
Lefutott a rövid, az általános meg a kiterjesztett is, de mindegyik jónak írja. Van 4 millió olvasási hiba, meg ugyanennyi javított is, de ez évekkel ezelőtt is ennyin volt.
Áthelyezett szektort 0-nak írja, pedig tuti volt már ennyi idő után. Szóval ez a Smart nem valami megbízható, ezen a meghajtón legalábbis.Öööö. Nekem nincs sehol olyan sor, hogy
fstrim.timer: Succeeded.
A Started meg a Stopped az megvan, de elvégzett feliratot nem látok sehol. Ez gond lenne? -
válasz
#89309696 #13449 üzenetére
No igen, a fw frissítés hiányára én is gondoltam, de gyakorlatilag eddig is működött valahogy!
Meglátjuk, hogy a Disks teszten valami kibukik-e....egyébként amit linkeltem, azok a tesztelő parancsok kicsit célzottabban nyúznák, mint a Disks.De azért reális képben én nem bíznék ennél az eszköznél.
A Trim az nem online?
Nem hát! Van az online TRIM, ami az FSTAB-ban a partició sorába beírt
discard
mount opcióval valósul meg és van az ütemezett TRIM, ami ma többnyire heti ütemezéssel be van állítva a legtöbb disztrónál. (nemrég előfordult épp a Manjaro-nál, hogy default egyik sem volt beállítva, no ez azért kicsit durva volt)ez a parancs azt hiszem épp az ütemezett fstrim végrehajtását listázza:
sudo journalctl -u fstrim.timer
kb így néz ki a heti TRIM ütemezetten:
-- Logs begin at Mon 2021-07-05 09:44:58 CEST, end at Sat 2021-08-07 13:41:14 CEST. --
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 21 13:45:59 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 21 13:46:19 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
júl 26 13:12:21 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
júl 26 13:52:14 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 01 23:11:37 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 02 13:20:17 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: fstrim.timer: Succeeded.
aug 03 23:13:39 Mint-C-20 systemd[1]: Stopped Discard unused blocks once a week.
-- Reboot --
aug 04 12:17:35 Mint-C-20 systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.Most kapott rengeteg üres helyet, a /-en van 4GB szabad a 20-ból, a /home 30GB szabad a 40-ből. Tehát talál magának ha akar.
Itt tényleg nem helyhiányból adódik a probléma!
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #13446 üzenetére
Csak 51TB írás van rajta és 30 ezer órát ment eddig.
A Smarttal magában nem sokra megyek, mert mikor megvettem is folyamatosan hibákat írt a HD Sentinelben is, de 8 éve így megy és nem volt vele gond, ezek ilyen fals hibaüzenetek, ezzel már foglalkoztunk évekkel ezelőtt is az SSD topikban, hogy ezek nem valós hibaüzenetek, okára nem jöttünk rá valószínű FW-t kellett volna frissítenem, de nem foglalkoztam vele. Ha tényleges lenne a hiba amiket ír, már rég nem élne az SSD. Most is ír hibákat, ugyanazokra amikre évekkel ezelőtt is.
Úgyhogy majd tesztet futtatok, mert az fog reális képet adni.A hdparm amit találtam szimpatikusabb mert grafikus a felület, aztán rájöttem, hogy ez már alapból benne van a Mintben Lemezek néven, így megúsztam a telepítését is.
Megvárom amíg lefut a részletes teszt aztán majd kiderül. -
válasz
growler #13447 üzenetére
Ajánlatos 2-3 naponként futtatni a kézi trimet. (Vagy a napi trimet beállítani.)
Akkor már érdemesebb lenne az online TRIM beállítása az FSTAB-ban szerintem. De az is lehet gond, hogy hiába van gyárilag overprovisioningra félretett hely és hiába az EXT4 által félretett hely, annyi elhasználódott cella van a Vertex-en, hogy már gyakorlatilag nincs overprovisioning. Erre utalhat az is, hogy a jelenség csak mostanában jött elő. Régen olvastam a thumbnails méretének redukálásáról is, akár ez is lehet segítség ebben az esetünkben, de ennek a módját nem ismerem sajna.
-
growler
őstag
válasz
#89309696 #13445 üzenetére
Van Linuxra töredezettség mentesítő parancs. (Nem akarom nagyon reklámozni.)
Általában 90%-os lemezfoglaltság felett lehet(szokják) alkalmazni - HDD esetén.
Egyébként, a kisebb méretű SSD-ken ha már nem sok felhasználható terület van,
az alapértelmezett automatikus heti trim nem biztos hogy optimális.
Ajánlatos 2-3 naponként futtatni a kézi trimet. (Vagy a napi trimet beállítani.) -
válasz
#89309696 #13445 üzenetére
És létezik töredezettség mentesítés Linuxra?
Valami van egyébként, de SSD-re továbbra sem alkalmazunk defragot!!!
Nem töredezik az SSD-re írt adat! (extreme esetben is max annyira, amit user nem vehet észre)
Meg kéne nézned az SSD állapotát ezzel, persze ha ez sem mutat komoly gondokat, attól még okozhatja a Vertex a jelenséget:
sudo smartctl -x /dev/sda
(ugye tudjuk, hogy az sda az adott hwkonfignak megfelelően módosítandó)Ha nincs fenn a program, akkor ezzel rakd fel:
sudo apt install smartmontools
Én a helyedben kicsit tesztelném még azt az SSD-t az itt leírtakkal is. Ha gond van, derüljön ki mihamarabb!
(az eredmények értékelésénél van kis hiba, de ez most teljesen lényegtelen)
-
törölt tag
válasz
lev258 #13444 üzenetére
És létezik töredezettség mentesítés Linuxra? Tudom, hogy az SSD-t nem kéne vele terhelni, főleg nem egy vagy 8 éves agyonírt Vertex 3-at, de hát legfeljebb megmakkan.
A vinyókat nem akarom, azok nem nagyon lehetnek töredezve, nem nagy adatmozgás volt rajtuk.
Az SSD-n amin a Linux van azon viszont igen, ott pörgött torrenttől kezdve játékon át minden is.
Bár őszinte leszek a Windowson se vettem észre, hogy javított volna, hiába írta frankónak a több órányi futás után, hogy már nem töredezett. Újra kellett húzni, mindig az volt a vége. -
törölt tag
válasz
zizidor #13442 üzenetére
Azzal már én is találkoztam, de az más. Belépek egy mappába betölti villámgyorsan. Visszalépek és belépek ugyanoda akkor is jó. Majd ezt megcsinálom vagy 5x és kezd belassulni. Be vannak töltve a képek már és úgy beakad, hogy görgetni is alig tudok, ha bezárom az ablakot akkor jó lesz a rendszer, de az a mappa már nem. Amíg újra nem indítom a gépet, akkor jó lesz Minden vinyóval és mappával csinálja, mindegyiken nem lehet hibás kép. És Win alatt működik rendesen.
Szerintem a Linux nem bírta, hogy sokszor 0 bájt szabad helye volt, mert emlékszem még a FF előzményeket is kitörölte magától, hogy helyet csináljon, meg még ki tudja miket, mert hirtelen lett mindig 1 Giga helyem ami megint eltűnt, megint előjött. Na de két éve ez van, eddig bírta, akkor most mi a fenéért nem. És most van neki üres helye is.
Pedig most rendszert telepíteni biztosan nem fogok. Maximum megnézem live boot hogy ott is belassul-e. Mert akkor lehet alaplap vagy memória vagy processzor hiba is. -
zizidor
őstag
Jó néhány ilyen esetet láttam, bár azok nagy többsége Windows-os volt, és szinte mindig az volt az oka, hogy sérült képek és videók keveredtek a többi közé. Ettől megőrül a dekóder, amikor a gép miniatűrök készítéséhez tömegesen dekódoltatja a fájlokat.
-
törölt tag
Még mindig anyaszomorítóan lassan tölti be a képeket, de akármit dugok rá és akárhova ezt csinálja. Pedig most már van hely, feldugtam egy backupot ami nagy vinyón van tehát nem lehet töredezett, kirpóbáltam USB-n és Satán is, de ugyanaz van, hogy első pár mappát betölti tök gyorsan, utána meg ellik. Perceket várok egy görgetésre is. Újraindítom a gépet és megint jó, de csak addig amíg X ezer képet végig nem görgetek. Ilyenkor az egyik procimag fullon pörög és ennyi. Hiba nincs, mindent megcsinál frankón, csak beakad és ilyen lassú.
NTFS minden vinyó. A laptopra dugva okésak a vinyók, tehát nem azokkal van a baj, itt oprendszer szintű gond lehet, csak nem tudom mit utált meg ennyire. Az tény és való, hogy a /-en alig volt hely, sokszor 0 bájt, de másfél évig nem zavarta.... Most van 4 Giga a 20-ból. -
-
Sanyi.mTs
addikt
(Nagyon) Kezdő linux-os vagyok és csak a hobby gépemre van telepítve. Mint 19.3 xfce 64bit (LTS?)-ről, ahogy frissült hónapok alatt, eljutottam 20.2-ig.
Frissítéskezelő/Nézet/Linux kernelek alatt ott vannak a kernelek.
Ha jól látom, 5.4.0-80 az aktív, aminek a támogatása 2025. áprilisában jár le. És még van 30 elavult alatta. De ott van még 19 elavult + 1 kernel 5.8 és 1 elavult + 1 kernel 5.11 alatt.Ezek az elavult kernelek csak foglalják a helyet?
Miért az 5.4-es kernelt használja a rendszer a frissebb 5.11 helyett? Vagy azt használja, aminek tovább tart a támogatása? -
Tényleg gyorsan állítottad be egyébként!
Ha egy ilyen parancs végén valamilyen érték áll, akkor az mindig egyedi érték és egyéni preferenciák szerint célszerű beállítani. Ha benézel a
/var/log/journal
mappába, látni fogod, hogy alapból két külön journal file keletkezik és amikor ezek majdnem elérik a 100 megát, akkor kezdenek egy újat, a régiek meg gyűlnek szépen, mint általában a log fájlok szokása ez.Itt most van ennyi fájl, ha az usernek van bőven helye, akkor ez se gond, kb 1 giga volt, amit itt látsz. Arra gondoltam, hogy ha itt megadom a 100-as értéket, az nem lesz optimális, no de akkor mit csináljak? Nem adok meg értéket, hanem azt mondom, hogy legyen a két aktuális és két régebbi, ez ugye 1-1, mert van egy system és egy user. Ehhez ezt a parancsot fogjuk használni:
sudo journalctl --vacuum-files=4
A végén az érték jelöli, mennyi fájl fog megmaradni és tényleg:
Mindkét mód jó, de ez a darabszámos nekem jobban értelmezhető, ja és minimum 2 lehet az érték, mint kiderült az imént!
Itt írják legegyszerűbben ezt le: Managing Journal Size
Ez egy kicsit bővebb: How To Clear The systemd journal Logs
Ebben már az is látszik, hogy amit a kolléga mintának beírt, az az újabb rendszerek miatt már 500M, az kb akkora, hogy belefér a 4 darab fájl.
Ha valahol értéket látsz egy parancs végén, mindig tisztázd, a rendszerednek mi az optimális érték.
-
válasz
#89309696 #13421 üzenetére
How to install a package without root access
Ha nagyon akarod, telepíthetsz a /home-ba, de az írásban taglalt hátrányokat vedd figyelembe!
Leginkább olyan programoknál lehet gond, amiknél a /-be telepítés esetén a csomagkezelő a függőségeket is kezeli. /hone-ben ez nem lesz, így akár neked kell fejlesztői környezetet is telepítened és azzal a függőségként hiányzó csomagokat fordítanod, majd telepítened. A dpkg nem is fogja jelezni, milyen függőségekre van szüksége az adott programnak. (ha jól értelmezem így gyorsan ránézve az írásra)Szerintem olyan programokat, mint böngésző, Messenger programok, etc. akár telepíthetők a /home-ba nagyobb gond nélkül is. Ezek nálam amúgy a /opt-ba települnek, ezért gondolom, hogy a /home-ban is elvannak. De majd hozzáértők kijavítanak, ha tévednék.
Ha eddig bírta a Vertex, akkor az épp egy jól sikerült példány.
-
törölt tag
válasz
growler #13426 üzenetére
És ez a mappa mit csinál amúgy?
Amit még észrevettem, hogy mikor végignézek egy 5-10 ezer képből álló mappát akkor fél-egy Gigával kevesebb helyem lesz. Aztán ha újraindítom a gépet és várok kicsit akkor visszajön ez a fél-egy Giga üres hely. Valami bélyegképeket menthet el?
-
törölt tag
-
lev258
veterán
válasz
#89309696 #13415 üzenetére
Az alapprobléma, hogy amikor a töredezés már komolyabb mértékű, olyankor se az átrendezés, se a helynövelés nem javítja meg (ami már töredezve van, az nem fog megjavulni, csak a további romlást állítod meg). Ilyenkor a formázás segít csak.
Szerk.: A régebbi kernelek elég komoly helyfoglalást tudnak jelenteni. Némely rendszer automatikusan megszabadul tőlük, de nem mind. -
válasz
A rendszer SSD-t hagyd úgy. Egyrészt a 6GB gyári overprovisioning és a /-en lévő majd 4GB már bőven elég a normál futáshoz, ami minimum 7% kell legyen. 64GB esetén ez kevesebb, mint 5GB. Ha elkezded azt, amit írsz, kb búcsúzhatsz a rendszeredtől és a /home-tól is. Amúgy a kiterjesztett partició semmi zavart nem okoz, ha már megvan, annak annyi a funkciója, hogy ne összesen 4 darab elsődleges particiód legyen, de 64GB SSD-nél ez lényegtelen. A kiterjesztett partición lévő logikai particiót egyébként lehetne gond nélkül csökkenteni, de azzal nem tudod majd növelni a /-t.
Ami okozhat gondot, az maga az SSD, OCZ Vertex3 pillanatok alatt képes akár megállni is, mint az ék, nem egy szerencsés darab. Erre készülj és ne variálj semmit rajta!
A Lemezhasználat elemző szerintem is jó ötlet mindettől függetlenül is.
Plusz érdemes lefuttatni a
sudo apt autoremove, sudo apt clean, sudo apt autoclean
parancsokat. -
growler
őstag
válasz
#89309696 #13417 üzenetére
Azért írtam hogy ne az éles rendszereden kísérletezz, hanem egy hasonlóan
partícionált pendrájvon - ha azon sikerül, akkor mehet a telepített rendszeren is.Rendszer partíciónak 20 GB azért nem kevés.
Meg kéne nézni hogy mi foglal nagy területet rajta. (Lemezhasználat-elemző) -
törölt tag
válasz
growler #13416 üzenetére
Fogalmam sincs mit csináltam, életem első Linux telepítése volt évekkel ezelőtt, de működik azóta is.
Ha leveszek a /home-ból 10-et, akkor leveszek utána 10-et a kiterjesztettből is. Majd 10-et hozzáadok a /-hez annak úgy működnie kellene. A szabad hely több, mint 10GB, tehát ha okos a rendszer akkor nem rombol szét semmit. Bár lehet jobb lenne nem piszkálni.
-
growler
őstag
válasz
Szerintem ezzel a felállással nem sokra mész.
A rendszer (/) partíción kívül létrehoztál egy 40 GB-os kiterjesztett partíciót,
(de minek ? ) és ebben van a 40 GB-os /home partíció.
A kiterjesztett partíciót meg kéne szüntetni - de ez nem hiszem hogy így
önmagában menni fog. Tehát hogy a benne lévő /home partíció sértetlen
maradjon.
Egy hasonlón partícionált pendrájvon kísérletezhetsz. -
törölt tag
Ok, átrendeztem a fájlokat és most már több hely van szabadon a külső vinyón.
Viszont a rendszer SSD is csurig van. Abból is rendezkedtem, most több szabad hely van. De anno kettéválasztottam egy / 20GB és egy /home 40GB partícióra. Most ezt át szeretném csinálni 30/30-ra egyenlőre elosztva, de nem engedi, mert nem leválasztható menet közben. Oké, berakom a Mint pent és bootolok arról, de az SSD-n három partíciót jelez egyébként, egy 20GB és két 40GB-osat.
Jól gondolom, hogy az 5. partícióból kell levennem 10 GB-ot, az 1. partíciónak meg odaadni 10GB-ot? És akkor a 2. partíció az micsoda? -
törölt tag
Hali.
Van egy külső vinyóm képekkel, videókkal, rengeteggel. Eddig nem volt sose gondom vele, de most ha belépek akármelyik mappába, megnézek belőle néhány videót utána beakad az adott mappa. Görgetni is alig tudok abban a mappában, fél percet várok egy jobbklikkre is. Közben mást tudok csinálni a gépen. Az egyik procimag plafonon van, a másik nem csinál semmit, HDD terhelés alig. Újraindítom a gépet és megint megy jól amíg meg nem nézek pár videót és ugyanez. Más vinyókkal is ezt csinálja. A vinyók másik gépben tökéletesek.
Hol lesz a hiba? Az indexképek betöltése akasztja meg? De eddig miért nem volt gondja vele? NTFS a vinyó és a rendszernek csak 1 Giga szabad helye van. Ahogyan ez eddig is így volt és mégis működött.
-
Dani_kp
addikt
válasz
vonalzoo #13410 üzenetére
Jól látom, hogy kezeli a google féle sync and drive-ot? Minden opció érdekel, azért is ragaszkodok ennyire a drive-hoz, mert nem sok, de ott is fizetek havi 690 ft-ot +100 gb-ért, illetve van YT prémium előfizetésem is
.
Ha valami tényleg jó és számomra hasznos, akkor nem sajnálok érte fizetni.
-
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #13408 üzenetére
Úgy hogy oda van a drivenak egy programja a Back up and Sync from Google, megadom a menteni kívánt mappát és ennyi, ami ott módosul az módosul a felhőben is.
Meg volt, hogy lesz játék is, az asszonynak sims meg nekem LoL, de gyerekek mellett idő sincs semmire sem, nem hogy játékra, szóval értelmét vesztette a win, főleg a 11-el.Műhelybe akarok majd kirakni vagy 2-4 asztalit majd (jó kis lga775 meg AM2
), csak nem tudom, hogy xp vagy win7 legyen rajta, switch-csel 1 hálózatban lesznek, és mehet a cod2 lan, meg az UT a haverokkal
. Akkor nekem a játék majd le is lesz tudva.
-
válasz
dances #13404 üzenetére
Cinnamon? Legegyszerűbb mód? Nemo fájlkezelő, szerintem.
(#13403) Dani_kp
Tudod a lustaság meg a kényelem...
Akkor hogyan jött képbe a Win?
Ha majd felrakod nem KDE-s disztróra, jelezz vissza, hogyan működött! Szerintem sokan még csak a régebbi megoldásokat ismerték, valami grive, grive2....ilyesmi neve volt.
-
sonar
addikt
válasz
NeoPampalini #13405 üzenetére
Ha van ssh akkor scp
-
dances
tag
Sziasztok!
Adott 2 gép, mindkettőn Mint Cinnamon 20 x64.
Mi a legegyszerűbb módja, hogy fájlokat tudjak egyikről a másikra másolni és fordítva?
Mindkettő ugyanarra a routerre van kötve kábellel. -
Dani_kp
addikt
válasz
ubyegon2 #13402 üzenetére
Tudod a lustaság meg a kényelem...ha valami módosul a drive mappában, akkor az a háttérben szinkronizálódik és nem kell böngészővel "vacakolni". Na mindegy, most úgy sincs időm, kihasználom még a jó időt, de akkor neki futok mégegyszer a Mint-nem, mert amúgy nagyon szimpi.
-
válasz
Dani_kp #13401 üzenetére
NM!
Igazából a szinkronizálás a lényeg
Ja, ezt gondoltam egyébként, azért is csak mellékesen jegyeztem meg a böngészőt. Ezt a kio gdrive-ot amúgy eddig még én se láttam, lehet kipróbálom hogyan műxik több google fiókkal. Hátha emiatt meg lesz kedvem plasma-t rakni a Mint-re. Izgalmasabb jóval, mint frissíteni 20.1-et 20.2-re.
De most ugrik be amúgy, böngészőben használva is szinkronizál az eszközök között, miért nem jó úgy?
-
Dani_kp
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Óra topik
- LEGO klub
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- One mobilszolgáltatások
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen házat vegyek?
- Honda topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- bb0t: A könyvelő szakma halott?
- További aktív témák...
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- AKCIÓ! Acer Predator Triton Neo 16 15 notebook - Ultra 9 185H 32GB RAM 2TB SSD RTX 4070 WIN11
- A Panasonic Toughbook CF-54 i5-5300u i5-6300u TN, IPS touch Budapest, MPL Foxpost
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép PC Játékra! I3 10100F / RTX 2060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 480+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged