- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: A németországi vasúthálózat
- M0ng00se: Hardvert áruhitelre?
- sziku69: Szólánc.
- MasterDeeJay: Noname 1TB-os SATA SSD teszt
- erkxt: A Roidmi becsődölt – és senki nem szól egy szót sem?
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
orion1025
őstag
Üdv fórumtársak!
Ős Winfosos emberként már régebben is szenvedtem Linux disztrókkal, kezdve a Suse, az Ubuntu, Kubuntu. Az Ubuntu még egészen elviselhető lett volna, de a terminálos bohóckodás kiakasztott annál is, meg az, hogy szinte semmilyen általam használt Win szoftver nem működött vele, még egy "gagyi" mp3 lejátszó sem Wine alatt. Mivel a Win10 élettartama hamarosan lejár, ezért a Mint jött képbe opcióként. Mivel már gyakorlatilag nem használom semmire az asztali gépem, lényegében csak online tartalom fogyasztása, meg a hétköznapi Office, PDF, stb. bökködésre, így nagy igényem nincs.
A kérdésem az lenne, hogy ez a terminálos bohóckodás szükséges még így 2024-ben is, vagy ez már el lett felejtve? Néztem pár videót szoftver telepítésről, ott egyből ez fogadott, amit nem hiszek el, hogy még mindig itt tart a linuxozás. A fő undort ez váltotta ki belőlem, hogy folyamatosan a billentyűzetet kellett verni, mert az egér kevés volt a rendszer használatához, a Win szoftverek bugtengere már csak a ráadás volt a történetben.
-
Értem. A kérdés, hogy mi legyen azon a RANDisk-en? Mire használtassam a rendszerrel? Az egész tmp-t kellene átirányítani?
A Firefox magától is tud RAM-ba dolgozni. Azt már megtaláltam. Jóval gyorsabb lett (a gépben 32G RAM van ezért bőven adtam neki). Miatta már nem érdemes RAMDisk-et létrehozni.
Mást tudok vele gyorsítani?Más:
Valaki tud nekem segíteni? Mi baj ezzel a paranccsal:/usr/bin/zip -8 -roq /MENTES/Dokumentumok/Erus_Dokumentumok-$(date +%Y-%m-%d).zip /media/Resilio-sync/Documents_Erus -x /media/Resilio-sync/eagle/.sync/* 2>&1 | mail -s "Az Erus dokumentumainak mentése megtörtént" root
A cron futtatná hetente az 1. napon éjjel.
Ez az (hiba)üzenet a mail-ben:/bin/sh: 1: Syntax error: end of file unexpected (expecting ")")
Amennyit értek angolul abból nem értem, hogy váratlan " karakter, de az elvárt is " karakter?
A furcsa, hogy parancssorból lefut a parancs és kiküldi a helyes levelet. -
(jan)
őstag
Sziasztok!
Vettem egy lenovo t14-et amin pár napig sajnos win11-et kellet használnom, viszont volt benne egy franko funkcio: chrome-ban ha ketto ujjal jobbra huztam a touchpadon akkor gesztusvezerles funkcioban az elozo oldalra ugrott (hasonloan mint telefonon). Azóta Linux mint fut a vason, viszont istennek se tudok rajonni, hogyan lehetne ezt a funkciot eletre kelteni.
valakinek van otlete? koszi
-
Én egy darabig a RAM-ra tettem a SWAP-ot Zram segítségével, valamint a Firefoxban letiltottam, hogy a cachet a háttértárra írja. Utána az is a RAM-ba megy. Kevesebbet használódik az SSD, bár pár év alatt 15 terát írtam rá a 600TBW-ből, szóval semmi értelme nem volt vele szórakozni.
-
Van értelme Linux Mint alatt a RAMdisk-nek?
Win alatt használom a temp-ek gyorsítására. Főleg a böngészők esetében. Linux alatt nem tudom a Firefox meg a többi progi hol tárolja a ezeket a fájlokat. Minden /tmp-ben van? -
-
Petya XT
senior tag
Kamera, mikrofon... minden? Az jó.
Haverom kínlódott a ryzenes laposával, mert nem volt kamerája, azt hiszem Viber alatt.
Aszi123:
A feltöltés relatív, lehet nem viszik a cuccot. A Mint tűzfalát nem tudod kikapcsolni(így olvastam) , kernel szinten működik. Mindenképpen ki kell nyitni a portot, és beállítani az alháló ip-t, amit a routerben is MAC-hez rendelsz, akkor mennie kell. uPnP nem kell. A Qbit és Transmission is szépen megy nálam, ilyen probléma nem volt. Ha itt nyitva van a port, amikor fut a kliens, és zárva ha nem, akkor jól be van állítva: [link] Tároló vagy flatpak? Melyiket tetted fel?
-
Aszi123
tag
Wilmára ma dobtam egy qBittorrenetet. Délután ránéztem, nem tölt fel. Mi fene? Tűzfalba beállítom, semmi eredmény. Ok, akkor portot nyitok neki, fel nem töltene az istenért sem. Mint tűzfal ki, majd a routeré is, fel nem töltök
, Nat alatt nem vagyok. Asszem az Uma alatt volt ilyen gondom, de nem emlékszem a megoldásra, ha fejbe lőnek sem. Lehet jön vissza a Virginia, vagy a 21-es, vagy elébb megnézek pár kernelt. .
-
válasz
growler #14885 üzenetére
Köszi, meglesem! Igen, egy másik SSD-n van az EFI partíció és azon három indító található. Debian, Windows 10 és Mint. Valamiért a Mint nem akar indulni bekapcsolt Secure Boottal.
Egészen pontosan az a hibaüzenet, hogy "a kernelt kell először indítani", vagy valami hasonlót ír ki a Grub.
-
Sziasztok,
Linux Mintnél valahogy megoldható, hogy "megegye" a Secure Bootot? Ha be van kapcsolva, akkor nem hajlandó bootolni a Mint. -
zizidor
őstag
Ez korábban úgy működött, hogy az nvidia driver telepítéséhez kért egy újraindítást, de az oprendszer helyett elsőre a 'mokmanager' jött be, amivel hozzá lehet adni az nvidia tanúsítványát, onnantól meg elfogadja a secure boot is.
-
sonar
addikt
-
Petya XT
senior tag
Néha egy tusolás jót tesz. Miután elszállt az agyamról a köd, eszembe jutott, hogy a Secure Boot kavarhat be, így is volt. Nem engedte bootolásnál betölteni az Nvidia drivert. Olvastam ezt a mizériát vele, de nem gondoltam, hogy ilyen szinten megszívat(hat). Pedig de. Kikapcsoltam a csába, most már oké minden.
-
Petya XT
senior tag
-
Petya XT
senior tag
Szerintetek milyen metódussal tudom feltelepíteni LM 22-re az Nvidia drivert? Sem az 550, sem 535-ös nem megy hibridben. Idáig ez nem volt probléma. HD4600/GTX 1060 lenne a páros.
UI: tényleg rászánja magát az ember, hogy dobja az őskövület 20.3-at, erre tessék. Meg is értem, aki nem vált.
A f...kivan az egésszel (bocsi, ez kikívánkozott.)
-
Aszi123
tag
válasz
KAMI911 #14874 üzenetére
Köszi a segítséget. Terminállal megbuktam, a te parancsoddal sem folytatta, kézzel kellene neki folytatnom, vagy ilyesmit írt. Ment fel mellé egy Wilma, onnan átpakolom ami kell, majd formázom a másik meghajtót. Egyébként a talált parancsokkal sem mentem semmire, mindnél más hibát írt ki. Egyébként mea culpa, sajnálom az akkukra zsét, de itt gond nélkül helyreáll minden. Óriás kedvenc a Mint, win 7 után jöttem erre az OS-ra, életem IT döntése volt, most már a rohadék macOS is szívat. Ezt meg észre sem veszem annyira jó.
-
Aszi123
tag
Updatet kezdtem Wilmára a letöltés már megvolt, ekkor otthagytam. Közben áramszünet lett, a notiban nincs aksi. A főképernyő helyén most kriksz- kraksz van, meg van működő terminál. Update előtt bekapcsoltam a timeshiftet és csináltam egy mentést. Ha lehet terminálból visszaállítanám a mentettet. Parancs kellene hozzá, egyáltalán lehet ezt?
-
cigam
titán
válasz
CPT.Pirk #14869 üzenetére
Egy lehetséges válasz:
Ez akkor fordulhat elő, ha az mdadm azt érzékeli, hogy a tömb nem „helyi”, hanem „idegen” tömb. Az idegen tömbök az md127-től kezdve (és lefelé haladva) kapnak eszközcsomópontokat. A helyi tömbökhöz az md0-tól kezdve (és felfelé haladva) rendelünk eszközcsomópontokat.
Az mdadm többek között úgy állapítja meg, hogy egy tömb helyi vagy külföldi-e, hogy összehasonlítja a tömbön rögzített „homehost” nevet az aktuális hostnévvel. Úgy tapasztaltam, hogy nem ritka, hogy a rendszerindítás során a hostnév még nem megfelelően van beállítva, mire az mdadm fut (mert az init rendszer még nem jutott el az init szkripthez, amely az /etc/hostname tartalma alapján állítja be a hostnevet). Így amikor az mdadm lekérdezi a hostnevet, a „localhost” vagy „(none)” vagy bármilyen alapértelmezett hostnevet kap, ami a kernelbe lett fordítva. Ez az alapértelmezett név nem egyezik a tömbben rögzített „homehost” névvel, ezért az mdadm idegen tömbnek tekinti.
Ezt úgy lehet orvosolni, ha biztosítjuk, hogy a gép hostnevét beállítjuk, mielőtt a mdadm futtatásával összeállítjuk a tömböt.
https://unix.stackexchange.com/questions/544841/my-raid-1-always-renames-itself-to-dev-md127-after-rebooting-debian-10 -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Mióta megcsináltam a raid 1 tömböt két hdd-ből és az fstab felcsatolja a boot során, azóta meg-megáll az elindulás és ez alapján azt hiszem az fsck-nak van vele valami időtúllépési baja, mert egyébként ha continue-t nyomok akkor gond nélkül elindul és fel is csatolja azt a meghajtót. *vagy visszadob megint, inkonzisztens.Nem látok másik hibát a naplóban.
-
zizidor
őstag
Felraktam az Alarm-clock-appletet és beállítottam egy időpontra. Jelzett is, de addigra bekapcsolt a képernyőzár, feloldani viszont sehogyan nem lehetett, semmire nem reagált. Kénytelen voltam konzolra váltani, úgy belépni és újraindítani. Fogalmam sincs, hogy ez most csak egyszeri eset volt-e, nincs kedvem újra kipróbálni.
-
zizidor
őstag
válasz
Petya XT #14862 üzenetére
Ez is hardver-függő. Itt van egy táblázat, hogy melyiknél támogatott.
Az AV1 a táblázat jobb szélén van. -
cigam
titán
válasz
zizidor #14859 üzenetére
Milyen böngésző, milyen WEBoldal. Az sem biztos, hogy alapból be van kapcsolva ez a szolgáltatás. No meg attól függ mit értünk GPU-gyorsítás alatt. Más a WEB oldalakba ágyazott videók dekódolása/megjelenítése, és más a WEB oldalak megjelenítésében(render) való segédkezés. Szerintem ez utóbbira gondoltak. Itt egy írás, hogy melyik böngészőben hogyan lehet bekapcsolni, de a végén van egy figyelmeztetés is:
A hardveres gyorsítás engedélyezése javíthatja a böngésző teljesítményét, de bizonyos esetekben stabilitási problémákat is okozhat. Ha problémákat tapasztal a böngészőjével, próbálja meg kikapcsolni a hardveres gyorsítást, hátha ez megoldja a problémát.
-
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14850 üzenetére
Ezt egy reddites kommentben találtam, konkrét forrás nélkül):
A Google biztonsági okokra hivatkozva megtagadja a hardvergyorsítás bevezetését Linuxon:
"Célunk az, hogy először egy stabil és biztonságos böngésző legyen, és másodsorban GPU-gyorsítású, amikor csak lehetséges. Ahogy újra és újra megtudtuk, minden GPU-gyorsítás sok karbantartást igényel, a sokféle Felhasználóink által futtatott konfigurációk, az illesztőprogramok általános minőségének hiánya (különösen Linuxon), valamint az új hardver, illesztőprogram vagy disztribúciós kiadások miatti folyamatos probléma. Sok ilyen probléma nem is közvetlenül ennek vagy annak tulajdonítható gyorsítási funkció (pl. véletlenszerű memóriasérülést vagy GPU lefagyást okoz), így még a feketelista-bejegyzések szűkítésének vizsgálata is jelentős, nem triviális munka.
Mivel nem rendelkezünk elegendő erőforrással, hogy elkötelezzük magunkat a folyamatosan beérkező problémák kezelésében, és nem akarunk kompromisszumot kötni az első cél (stabil és biztonságos böngésző) elérésében, a választásunk az, hogy nem engedélyezzük ezeket a gyorsító szolgáltatásokat Linuxon.”
-
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14852 üzenetére
Nem akarok hülyeséget mondani, de mintha rémlene valami a Plex-el kapcsolatban. Ismerősőmnek is ua. volt a baja, nem volt hw gyorsítás. Kínlódott vele, végül azt mondta, hogy csak a fizetős verzióban aktiválható a funkció. Én magam sohasem használtam, élménybeszámolóra hagyatkoztam most, de hátha segít.
-
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14852 üzenetére
Az lesz az, igen. Csak nem jutott eszembe a kieg. neve.
-
batyuska100
senior tag
válasz
Petya XT #14851 üzenetére
Firefoxxal a h264ify működik, az állítja át Youtubeon a kódeket, azzal az intel_gpu_top már ír a video részen is kihasználtságot. Érdekes hogy ugyan ez a bővítmény Chrome alatt nem jó. Tehát akkor lényegében minden rendeltetésszerűen működik, csak a Chrome nem támogatott.
Mindegy, akkor laptopon használok Firefoxot. A Plexet kell még megnézzem mert annak a lejátszóját letöltöttem, külön program és asszem ott sem volt valami jó. -
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14847 üzenetére
Ott a képen a videó motor érdekes. Ennél az látszik, hogy böngésző alatt semmilyen hw gyorsításod sincs. Ha mondjuk a Celluloid, VLC alatt nézel egy videót, azt látod hogy szépen mozdul az igp is rá. A böngésződ meg teljesen szoftveres most.
A Chrome-al kapcsolatban nem tudok mit mondani, FF alatt valami böngésző kieg-gel bírtam működésre az IGP-t rendesen.
Amúgy a rendszerben szépen működik mindenhol, a böngésző(k) ben nem szokott menni az Intel. -
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14847 üzenetére
Kikapcsolva is ugyanez?
-
batyuska100
senior tag
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
gr8tjoey #14842 üzenetére
Most felesleges időmben próbálgattam más disztrókat is, pl kubuntu, ugyanaz történik ott is. Ahogy felteszem a 340-es drivert fekete képernyő, és be se indul a grafikus felület.
Valahol olvastam, hogy az utolsó kernel amivel működik a 340.108-as driver az 5.15, ezért azt tanácsolták, hogy downgrade-elni kell a kernelt (Ezt nem tudom hogy)
Egyébként kubuntu alatt is belefutottam a broadcom hibába, és az rfkill list parancs mindenre NO-t hozott, mégse volt wifi. Valószínűleg a leírás amit közöltem rossz, mert egy ubuntus guide alapján sikerült működésre bírni.
Szóval összegzésképpen akkor 2024-ben egy régi nvidiás laptopot már nem lehet naprakész linux-szal használni csak nouvou driverrel? -
zizidor
őstag
válasz
batyuska100 #14843 üzenetére
Mit mutat a böngésző GPU infója? (about://gpu)
Egy próbát megér, ha az about://flags lapon engedélyezed az "Override software rendering" opciót. -
Petya XT
senior tag
válasz
batyuska100 #14843 üzenetére
sudo apt install intel-gpu-tools
sudo intel_gpu_top
Ezt nézzük már meg. A média playerekkel is.
-
batyuska100
senior tag
válasz
batyuska100 #14834 üzenetére
#14834-re valaki?
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14839 üzenetére
Egyikkel sincs semmi baj. Ugye itt a Win8-as SSD, azt visszadugom, és minden pacekül megy rajta.
Nem tagadom, hogy kasu vagyok a linuxhoz, azért használok mint-et, mert az "out of the box" prímán működik, csak ezen a laptopon nem tudtam még működésre bírni.
Ehhez kellene valami nagy penge segítsége pl képernyőmegosztással, vagy SSH-n. -
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14837 üzenetére
Nem érted. Tegnap megcsináltam, működött (sok leírás van)
sudo apt-get install wireless-tools
sudo apt-get install network-manager-gnome
sudo apt-get install wpasupplicant
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgrade
--reboot the computer--
sudo apt-get install linux-image-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') linux-headers-$(uname -r|sed 's,[^-]*-[^-]*-,,') broadcom-sta-dkms
sudo modprobe -r b44 b43 b43legacy ssb brcmsmac bcma
sudo modprobe wl
Tegnap használgattam is, felraktam pá programot amiket megszoktam, pl xsensors, iotop.
Ma elindítva csak a bluetooth érhető el, a wifi kártyára azt írja, hogy nincs benne adapter. Ha teszek bele egy másikat akkor se történik semmi. Mindegy, ezt a vonalat elengedtem -
válasz
gr8tjoey #14836 üzenetére
Debian alatt nem mindig lehet az alap tárolókból elérni drivereket, mint a Mint alatt. Rákereshetsz ezekre Synapticban, de nem biztos, hogy fenn lesznek(talán a második lenne jó)
Rá akartam keresni a csomagra itt, de épp nem működik a packeges.debian oldal https://packages.debian.org/search?searchon=sourcenames&keywords=broadcom-sta
Ezekkel a keresőszavakkal később próbálj rákeresni, előbb-utóbb csak működni fog az oldal:
broadcom bcm4312 debian driver package
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14835 üzenetére
Nem vagyok előrébb.
Tegnap adtál egy ötletet, és feltettem egy debian12-t ha már arra megvan a leírás, nekem mindegy mi fog futni a gépen, és még úgyse láttam azt a disztrót.
Igazi hardcore, de mondom megküzdök vele. Most akartam éppen baltával szétverni a laptopot, miután tegnap megküzdöttem a broadcom kártyával (ami mint alatt csak 1 kattintás), és mára szőrén-szálán eltűnt. Ha bedugok egy másik usb-s wifi adaptert ami mint és ubuntu alatt csont nélkül megy, itt semmi sem történik. Semmi.
Felváltottam a problémáimat valami másraEl se jutok vga installig. Kezdek letenni az egészről, túl sok időt elvitt már, de nagyon birizgál, hogy megoldjam...
-
válasz
gr8tjoey #14833 üzenetére
Huha, ezek az instrukciók nekem is elég kínaiak, nem nagyon voltak nVidia-s gépeim, max pár hétig és azokra mindig felment az adott driver. Viszont az archwiki alapján azt látni, hogy a megfelelő drivert nem támogatja az aktuális xorg, viszont a Unsupported drivers bekezdésben ír egy ilyet:
For the Tesla (NV50/G80-90-GT2XX) series, install the nvidia-340xx-dkmsAUR package.
Ez alapján találtam Debian csomagot: https://packages.debian.org/sid/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms
Ha innen leszeded, kapsz egy figyelmeztetést a böngészőben, de azt hagyd figyelmen kívül és töltsd le nyugodtan:
https://packages.debian.org/sid/amd64/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms/download
Elméletileg ennek kéne jónak lenni a leírás alapján, viszont a szükséges lépéseket nem tudom hogyan kéne követned:
Ez a csomag az nvidia-legacy-340xx-driverhez szükséges NVIDIA Ez a csomag az nvidia-legacy-340xx-driverhez szükséges NVIDIA bináris kernelmodulokat állítja össze a DKMS segítségével. Feltéve, hogy a kernel fejléccsomagok telepítve vannak, a kernelmodul a futó kernelhez lesz megépítve, és automatikusan újraépül minden újonnan telepített kernel fejléchez.
Feltéve, hogy a kernel fejléccsomagok telepítve vannak, a kernelmodul a futó kernelhez lesz megépítve, és automatikusan újraépül minden újonnan telepített kernel fejléchez.
Az NVIDIA bináris illesztőprogram az OpenGL/GLX/EGL/GLES alkalmazások optimalizált hardveres gyorsítását biztosítja az NVIDIA chipkészletet használó grafikus kártyák számára egy közvetlen renderelő X Server segítségével. https://packages.debian.org/sid/nvidia-legacy-340xx-kernel-dkms
Hátha már ennyivel is előrébb vagy...
-
batyuska100
senior tag
Hali, hogyan tudom életre kelteni az igpu-t hogy legyen hardveres gyorsítás Youtube, Plex stb alatt? Windows alatt működik ugyan abban a laptopban.
[Kép]
Sony Vaio Pro 13
i5 4200U
Intel HD4400 (i915 beépített driverrel, neofetch azt írja gpunál hogy Haswell-ULT)
4GB DDR3
128GB SSD -
gr8tjoey
aktív tag
válasz
gr8tjoey #14832 üzenetére
Volt egy kis időm bogarászni vele, beindítottam recovery-ben, és lementettem pár logot.
Az XORG.LOG-ban van egy pár érdekes sor[ 725.664] (II) Module nvidia: vendor="NVIDIA Corporation"
[ 725.664] compiled for 4.0.2, module version = 1.0.0
[ 725.665] Module class: X.Org Video Driver
[ 725.665] ================ WARNING WARNING WARNING WARNING ================
[ 725.665] This server has a video driver ABI version of 25.2 that this
driver does not officially support. Please check
http://www.nvidia.com/ for driver updates or downgrade to an X
server with a supported driver ABI.
[ 725.665] =================================================================
[ 725.665] (WW) NVIDIA: The driver will continue to load, but may behave strangely.
[ 725.665] (WW) NVIDIA: This driver was compiled against the X.Org server SDK from commit e6ef2b12404dfec7f23592a3524d2a63d9d25802 and may not be compatible with the final version of this SDK.
[ 725.665] (II) NVIDIA dlloader X Driver 340.108 Wed Dec 11 14:06:00 PST 2019
[ 725.665] (II) NVIDIA Unified Driver for all Supported NVIDIA GPUs
Ebből eljutottam pl ide, de nem igazán értem mit kéne tenni.
https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=284995
"Remove whatever config you generated with nvidia-xconfig if you did use that and remove the kms hook from your mkinicpio.conf as stated in step 5 of https://wiki.archlinux.org/title/NVIDIA#Installation and regenerate your initramfs. Also make sure the -headers (e.g. linux-headers) package is installed as that is a prerequisite for the dkms package to build the kernel module."Ezt össze kéne raknom, hogy melyik instrukció mivel/hogyan érhető el.
Soronként:
- nem generáltam semmilyen config file-t nvidia-xconfiggal
- nem tudom hogy kell remove-olni a kms hook-ot az mkinicpio.conf fileból
- nem tudom hogy kell újragenerálni az initframs-ot
- nem tudom a linux-header csomagok telepítve vannak-e
ezért elakadtam -
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14831 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
A probléma nem az, hogy nem tudom feltenni a drivert, hanem hogy utána nem indul el a grafikus felület. A mint és nvidia logók után fekete képernyőn ragad, és karakteres bejelentkezés se érhető el. Mondhatnánk, hogy rossz a vga kártya, de visszarakom bele a Win8-as SSD-t, és játékokat is futtat 0-24-ben gond nélkül.
Meg lehet nézni karakteres módban a logokat? Hogy hol akad el?
Egyébként ezt a metódust alkalmaztam én is:ubuntu-drivers devices
sudo ubuntu-drivers autoinstall
sudo apt install nvidia-driver-340
-
válasz
gr8tjoey #14830 üzenetére
https://www.nvidia.com/Download/Find.aspx?lang=en-us
Valóban a 340-es driver kell ahhoz a VGA-hoz, nem tudom azon belül melyiket próbáltad, a fenti kereső a 340.108 verziót dobja ki, ezt kéne felraknod. (ez a legújabb, 2019-es)
How to Install Nvidia Drivers on Linux Mint [Beginner's Guide]
NVIDIA: how to install the latest video card drivers
Mivel régi a gép, így kifejezetten hasznos lenne ezeket végigböngészned és ami értelemszerűen javíthat a teljesítményen, azt megcsinálnod.
10 Things to Do First in Linux Mint 22 Cinnamon
Az Effektek kikapcsolása mindenképpen javallot itt:
Most csak a VGA-re kerestem rá a inxi kimenetedben, de ezzel el is kezdheted az operatívkodást. Átnézem a többi sor, ha van valami érdekes, azt majd írom, de gondolom másoknak is lesznek észrevételei.
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
ubyegon2 #14819 üzenetére
Live-ról bebootolva ezt látom:
System:
Host: mint Kernel: 6.8.0-38-generic arch: x86_64 bits: 64 compiler: gcc
v: 13.2.0 clocksource: tsc
Desktop: Cinnamon v: 6.2.7 tk: GTK v: 3.24.41 wm: Muffin v: 6.2.0
tools: cinnamon-screensaver vt: 7 dm: LightDM v: 1.30.0
Distro: Linux Mint 22 Wilma base: Ubuntu 24.04 noble
Machine:
Type: Laptop System: Hewlett-Packard product: N/A v: F.0C
serial: <superuser required> Chassis: Quanta type: 10
serial: <superuser required>
Mobo: Quanta model: 3603 v: 02.20 serial: <superuser required>
BIOS: Hewlett-Packard v: F.0C date: 09/18/2008
Battery:
ID-1: BAT0 charge: 79.1 Wh (100.0%) condition: 79.1/88.8 Wh (89.1%)
volts: 12.4 min: 14.8 model: Hewlett-Packard Primary type: Li-ion
serial: N/A status: full
CPU:
Info: dual core model: Intel Pentium Dual T3200 bits: 64 type: MCP
smt: <unsupported> arch: Core2 Merom rev: D cache: L1: 128 KiB L2: 1024 KiB
Speed (MHz): avg: 998 min/max: 1000/2000 cores: 1: 998 2: 998
bogomips: 7980
Flags: ht lm nx pae sse sse2 sse3 ssse3
Graphics:
Device-1: NVIDIA G98M [GeForce 9200M GS] vendor: Hewlett-Packard
driver: nouveau v: kernel arch: Tesla pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 16 ports:
active: LVDS-1 empty: HDMI-A-1,VGA-1 bus-ID: 01:00.0 chip-ID: 10de:06e8
class-ID: 0300 temp: 51.0 C
Device-2: Suyin HP webcam [dv6-1190en] driver: uvcvideo type: USB rev: 2.0
speed: 480 Mb/s lanes: 1 bus-ID: 5-4:3 chip-ID: 064e:c107 class-ID: 0e02
serial: CN0314-S30C-OV04-VH-R01.00.00
Display: x11 server: X.Org v: 21.1.11 with: Xwayland v: 23.2.6 driver: X:
loaded: modesetting unloaded: fbdev,vesa dri: nouveau gpu: nouveau
display-ID: :0 screens: 1
Screen-1: 0 s-res: 1280x800 s-dpi: 96 s-size: 338x211mm (13.31x8.31")
s-diag: 398mm (15.69")
Monitor-1: LVDS-1 model: Chungwa Picture Tubes 0x1401 res: 1280x800 hz: 60
dpi: 98 size: 331x207mm (13.03x8.15") diag: 390mm (15.4") modes:
max: 1280x800 min: 640x350
API: EGL v: 1.5 hw: drv: nvidia nouveau platforms: device: 0 egl: 1.4
drv: nouveau device: 1 drv: swrast gbm: egl: 1.4 drv: nouveau surfaceless:
egl: 1.4 drv: nouveau x11: egl: 1.4 drv: nouveau inactive: wayland
API: OpenGL v: 4.5 compat-v: 3.3 vendor: mesa v: 24.0.9-0ubuntu0.1
glx-v: 1.4 direct-render: yes renderer: NV98 device-ID: 10de:06e8
Audio:
Device-1: Intel 82801I HD Audio vendor: Hewlett-Packard
driver: snd_hda_intel v: kernel bus-ID: 00:1b.0 chip-ID: 8086:293e
class-ID: 0403
API: ALSA v: k6.8.0-38-generic status: kernel-api
Server-1: PipeWire v: 1.0.5 status: active with: 1: pipewire-pulse
status: active 2: wireplumber status: active 3: pipewire-alsa type: plugin
Network:
Device-1: Broadcom BCM4312 802.11b/g LP-PHY vendor: Hewlett-Packard
driver: b43-pci-bridge v: N/A pcie: speed: 2.5 GT/s lanes: 1 bus-ID: 02:00.0
chip-ID: 14e4:4315 class-ID: 0280
Device-2: Realtek RTL8111/8168/8211/8411 PCI Express Gigabit Ethernet
vendor: Hewlett-Packard RTL8111/8168/8411 driver: r8169 v: kernel pcie:
speed: 2.5 GT/s lanes: 1 port: 6000 bus-ID: 03:00.0 chip-ID: 10ec:8168
class-ID: 0200
IF: enp3s0 state: down mac: 36:7a:d8:3c:9d:d9
Drives:
Local Storage: total: 70.81 GiB used: 2.75 GiB (3.9%)
ID-1: /dev/sda vendor: Kingston model: SV300S37A60G size: 55.9 GiB
speed: 3.0 Gb/s tech: SSD serial: 50026B774106B49B fw-rev: BBF1 scheme: MBR
ID-2: /dev/sdb vendor: Kingston model: SKYMEDI USB Drive size: 14.91 GiB
type: USB rev: 2.0 spd: 480 Mb/s lanes: 1 speed: 3.0 Gb/s tech: N/A
serial: 03 fw-rev: 1.00 scheme: MBR
Partition:
ID-1: / size: 1.91 GiB used: 41.6 MiB (2.1%) fs: overlay source: ERR-102
Swap:
Alert: No swap data was found.
Sensors:
System Temperatures: cpu: 63.0 C mobo: N/A gpu: nouveau temp: 51.0 C
Fan Speeds (rpm): N/A
Info:
Memory: total: 4 GiB available: 3.82 GiB used: 1022.5 MiB (26.1%)
Processes: 215 Power: uptime: 3m states: freeze,mem,disk suspend: deep
wakeups: 0 hibernate: platform Init: systemd v: 255 target: graphical (5)
default: graphical
Packages: pm: dpkg pkgs: 1992 Compilers: gcc: 13.2.0 Shell: Bash v: 5.2.21
running-in: gnome-terminal inxi: 3.3.34
A telepítési leírásokat követve a 340-es drivert ajánlják hozzá. Lehet benéztem valamit? -
válasz
CPT.Pirk #14823 üzenetére
Oppa, nem ilyen az Energiagazdálkodás fül nálad? No erre nem gondoltam, hogy desktopnál nem jelenik meg ez az opció, ill nem kiszürkítve jelenik meg. Cinnamon 6 óta ilyen nálam, de sajna most nem tudok desktopon megnézni semmit.
Kérdés elő lehet-e hozni a nálad meglévő vezérlőket.
Ez jó kérdés, egy telepített Cinnamon GUI-ban szerintem nem fog változni olyan könnyen. Szerintem marad neked a TLP megoldásnak.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Üdv,
Mint Cinnamonos gépre Legrand UPS van kötve, és az energiakezelő látja is az aksi töltöttségét, bármiféle külön driver telepítése nélkül is, ez tök jó!
Viszont arra nem látok opciót, hogy alacsony töltöttségű aksi esetén álljon le a gép magától. Meg lehet ezt oldani?
Eredetileg Lubuntu alatt akartam használni ezt az UPS-t, ott telepíteni kellett a gyári programcsomagját, de aztán igazából nem működött és most más okból a Lubuntu a süllyesztőbe került.
-
válasz
gr8tjoey #14817 üzenetére
Eléggé vakon vagyunk, mi van a gépedben, egy
inxi -Fxxx
terminal kimenet sokat segítene, kimásolod és berakod ide aProgramkód
gombbal szerkesztve.Amúgy valóban esélyes, hogy az a hardver már a mai követelményeknek nem fog megfelelni, minden lassú lesz rajta. De amíg azt se tudjuk, mi alapján rakod fel a 340-es drivert, addig nehéz bármit is mondani.
-
-
gr8tjoey
aktív tag
válasz
cappa72 #7619 üzenetére
Lenne itt egy 2024-es probléma
Van egy HP Pavilion DV6-os gép, nVidia videokártyával, 4GB ram, mint-re tökéletes lenne. (A win8 még repült rajta, de annak már vége ugye, a 10-essel már erősen döcög)
A lényeg, hogyha felrakom az ajánlott 340-es nVidia drivert akkor a mint és nVidia logok után fekete képernyőt kapok, nem egy a CTRL-F2 se. Nouovo driverrel szépen fut, de az karcsú még youtube lejátszáshoz is. Nézegettem a neten ki hogy oldotta meg, de nem találtam megoldást rá. Adott esetben tud valaki segíteni életet lehetni bele? -
cigam
titán
Ubynak
-
Ennyire elvetemült azért csak nem vagyok.
Csak poen volt...
Panelre vannak CPU indikator Kisalkalmazások, anno valamelyiket használta, egyszerű nagyon, de a célnak megfelelt.
Asztalalkalmazások között is van egy:
Meg is néztem, jópofa...
Ez a NASA wallpaper működik CInnamonon is a leírás szerint, de ilyent még nem próbáltam, időnként kiválasztom az egyik statikus wallpapert a régebbi Linux Mint kiadásokból, de ennyi a max. Azért nézz rá erre a githubos dologra:
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #14805 üzenetére
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
Ennyire elvetemült azért csak nem vagyok.Ha minden flottul működik lehet egy háttérképes kérdésem? Van a NASA APOD, ami minden nap egy világűrhöz kapcsolódó képet tesz közzé. Eddig sikerült minden rendszeremen beállítani. A KDE háttérkép beállításai alapból tartalmazzák, a Gnome alatt is csak egy bővítményt kell feltenni.
Cinnamonon(Mint alatt) nem találok ilyesmi opciót. Itt nincs rá lehetőség?
Plusz van valami bővítmény ami az asztalon(vagy a tálcán) grafikonon ábrázolja a CPU terheltségét, és a hőmérsékletét? -
Értelek, akkor teljes félreértés állt fenn nálam.
Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
Kevesebben vannak szerintem ilyenek, de alapból ilyen ez a Linux Mint, nem nagyon járkálnak a userek a topikba, mert minden működik!
Aki viszont már nem Ubuntu alapú, hanem LMDE-t használ, az meg tuti nem Windowson írja ki a pendrivokat, ilyenre kevesen képesek...
Mert a Rufusz, csak Windows-on fut.
Azt hittem raktál fel egy wine-t emiatt, csakhogy azért se a Mintstick-et használd.
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #14803 üzenetére
Mert a Rufusz, csak Windows-on fut. Egyébként ott is problémamentes, csak érdekesnek találtam, hogy az LMDE-t NTFS-re akarja kiírni,. Mint kiderült az UEFI partíció is NTFS lett, a szokásos FAT32-vel ellentétben.
Amúgy probléma nélkül indult róla az LMDE, csak meglepett, hogy NTFS-ről indul egy Linux.
A"Linux Mint 22" kiírás azért volt, mert a Pendrive-on akkor éppen egy Mint 22 volt, aminek ezt a cikkét adta kiíráskor. (Amit Rufusszal írtam rá probléma nélkül)
Most azt írja ki "LMDE 6 Cinnamon 64-bit" Azért, hogy több eszköz esetén könnyebben kiválaszthasd/beazonosíthasd, hogy melyik eszközre akarod kiírni az ISO fájlt.Arra gondoltam, hogy itt talán több LMDE felhasználót találok, akik hátha tudják a miértjét.
-
Mint alatt valóban problémamentes egy ISO pendrive-re írása. De a képed alapján és az alapján, hogy másik topikban írtad a Mint 22 használatát, azt gondoltam, Linux Mint 22 az, amin ki akartad írni az LMDE-t. De Windows alatt miért írja ki eszköznek a Mint 22-t akkor?
Megint kicsit megtévesztők az infóid.
-
Petya XT
senior tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy a PipeWire kinél, hogyan működik? Sajnos nálam borzasztó recsegés, és hanghiba jött, jön elő, Dell SFF 4th. gen gépnél. LM 22 Cinnamon.Előre is köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 13400F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3070 8GB Pure Base 500DX fehér 650W
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 16 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest