- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- Rap, Hip-hop 90'
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Hi,
Tegnapi frissitéseket felrakta valaki?
Reggel nyitom fel a laptopot, hogy kávé mellé böngésszek aztán
Loading Ramdisk-nél megállt a folyamat.
Remélem, hogy nem HW hiba. -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
válasz
Vasti74 #15096 üzenetére
Első körben egy tipp.
Régebben én is szívtam a vlc-vel, de akkor arra jutottam, hogy a gyári repóban egy régi verzió volt. Gyári oldalról szedtem le egy friss verziót és az megoldotta a gondomat. Talán tar.gz volt és kézzel kellett felrakni. Nem emlékszem pontosan, de egy próbát megér. -
sonar
addikt
Hi,
Mint 22 mate, felraktam a notepadqq-t, de folyton elcrashel ha ékezetes betűket akarok írni. Automata riport elment. Más esetleg használja, hasonlót tapasztalt-e?
-
sonar
addikt
válasz
orion1025 #14899 üzenetére
Saját véleményem a témában:
Az elején könnyen belefuthat az ember nehézségekbe. De alapjában véve ha a hw támogatott akkor a várható problémák száma eredendően minimálisra csökken.
Bug-ok vannak linux alatt is, de azért lényegesen gyorsabban javítják őket, mint a win-eknél.
Ha van időd telepíts egyet, ismerkedj a felülettel stb...
Az alap disztribúciók is elég sok mindent tartalmaznak, de vannak itt is sw centerek/store-ok... ahonnan grafikusan tudsz telepítgetni.
Parancssort én azért szeretem mert ki vannak gyűjtve amiket használok, és bemásolom és telepítem.
Kb 20 perc alatt készen vagyok egy új telepítés utáni beállítással. Ez csak egy apróság a sok közül, de azért windowsnál próbáld meg ugyanezt, hogy mindent feltelepítesz és beállítasz ahogy szoktál... nah az néha napok -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Teamviewer ami még használható és nem igényel különösebb gondot.
-
sonar
addikt
válasz
ViZion #14649 üzenetére
Nekem ilyen esetre van egy rpi-s wireguard serverem amihez két klikk csatlakozni és akkor már "otthon vagyok". Onnantól kezdve meg ki mit szeret (ssh, rdp, vnc, xming...)
De emlékeim szerint a nordvpn-nek is van vmi ingyenes megoldása amivel gépeket lehet közös hálóba hozni.
nordvpn - meshnet, de még sose próbáltam. -
sonar
addikt
válasz
Doky586 #14593 üzenetére
Valószínüleg létezik más megoldás is, de én ezt használtam már.
Kibontás:unsquashfs -s squashfs_1
Found a valid SQUASHFS 4:0 superblock on squashfs_1.
Creation or last append time Tue May 21 13:22:45 2019
Filesystem size 3353204 bytes (3274.61 Kbytes / 3.20 Mbytes)
Compression xz
Block size 131072
Filesystem is exportable via NFS
Inodes are compressed
Data is compressed
Uids/Gids (Id table) are compressed
Fragments are compressed
Always-use-fragments option is not specified
Xattrs are compressed
Duplicates are removed
Number of fragments 14
Number of inodes 407
Number of ids 2Becsomagolásnál a paraméterek a kibontás outputjában megtalálhatóak,
kiemeltem vastaggal.# mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072
-
sonar
addikt
válasz
Doky586 #14590 üzenetére
A cat-tel kezdődő sor a parancs, az elkészíti neked a file-t
A jogosultságokat nem vágom most, de egyébként elvileg ezt a filet elkészíti magának a service. Tehát ha live-val bebootolsz és a timedatectl-es mókát végigcsinálod akkor ott lesz a file a megfelelő tartalommal és jogosultsággal, neked csak az iso-dba/pendrive-odra kell felmásolnod -
sonar
addikt
válasz
Doky586 #14582 üzenetére
Elvileg ez a megoldás:
/etc/adjtime filet létrehozni a megfelelő tartalommal és ezt berakni az ISO-ba.systemd-timedated reads /etc/adjtime, and depending on the contents of the file, it sets the clock to either UTC or local time.
Create the /etc/adjtime file with the following contents if your hardware clock is set to local time:
cat > /etc/adjtime << "EOF"
0.0 0 0.0
0
LOCAL
EOF -
sonar
addikt
válasz
Doky586 #14573 üzenetére
Egy jó tanács, windows-on kapcsold be a Windows Time services-t
Akkor mindig pontos időd lesz, mert egy időszerverhez fog szinkronizálni és nem a "bios" órához.
Egy szerintem kellően részletes cikk ami ad egyébként javaslatokat is: [link]
De mivel live OS-t használsz ezt előre kivédeni nehéz, max ha utána jársz, hogy milyen kernel paraméterekkel kéne indítanod a live linux-ot. -
sonar
addikt
Ha átrakod másik HW-be akkor az mdadm simán látni fogja.
Annyi, hogy SW raidnél nem a diskeket hanem a particiókat rakod majd raid-be. Igy mondjuk lehet variálni a raid-eket is.
Pl.: bevett szokás, hogy a /boot, efi particiókat teszik raid1-be, tehát minden disken ott lesz. A többit akár raid5-be.
Jah még vmi: particionálásnál hagyjál egy kis szabad helyet. Mert hiába irnak 500G-t a lemezre azért ott van egy kis szórás. -
sonar
addikt
Szia,
Valóban sok tekintetben jobb a SW RAID.
Nincs HW függés, teszem azt kidöglik a RAID vezérlő és ha nem kapsz ugyanolyant akkor nem biztos, hogy be tudod indítani a RAID tömböt. Ha meg ilyen alaplapi integrált RAID vezérlőt használsz azok megint csak nem életbiztosítások. Persze lehet használni, de a jövőre nézve ha problémád adódik akkor a SW raid-et könnyebb helyrepofozni, vagy új hw-be mozgatni.Amúgy kérdés, hogy mekkorák a lemezek? Terrás méreteknél simán lehet 1-2 nap a rebuild. És mivel a CPU-t zabálja ezzel be is van bizonyitva, hogy mekkora craft van abban az integrált raid vezérlőben.
-
sonar
addikt
válasz
growler #13766 üzenetére
Az 5.4 -es kernel biza longterm supportos kernel.org
-
sonar
addikt
Nem ördögtől való, csak tudni kell, hogy mikor mit kell használni.
Sajnos a repókban lévő (tapasztalatom szerint főleg multimédiás) applikációk nem mindig frissülnek kellő gyakorisággal. És ha szükség van a legutolsó verzióra akkor sok esetben nincsen más megoldás csak a snap. -
sonar
addikt
válasz
#89309696 #13482 üzenetére
Nézd, én sem vagyok az a gyakori frissitgető (legutóbb 18-ról léptem fel 20-ra), de amikor már kint van a next verzió akkor hiába kapod a frissitéseket, egy idő után mindig valami furcsa anomáliák kezdenek eluralkodni.
Lásd Gimp problémádat. Ott is a 20-as verzió lesz a megoldás
-
sonar
addikt
válasz
NeoPampalini #13405 üzenetére
Ha van ssh akkor scp
-
sonar
addikt
válasz
CsengődiGeri #13393 üzenetére
VM-en már nálam is fent van. Hétvége felé megkezdem otthon az asszony gépén az upgradet aztán az enyémen is.
-
sonar
addikt
Frissített valaki már 20.2-re?
-
sonar
addikt
válasz
Mtbsrác #13362 üzenetére
ls -all megmondja a tutit. Nézd meg egy olyan mappára! amit tudsz rendesen kezelni meg egy olyant is amit nem.
Mi lehet?
nem te vagy az ownere és nincs is jogod oda irni
nem vagy benne a groupban sem aki irhat oda
mountolás felülirta a jogosultságokat
extrém esetben app armor vagy selinux (de szerintem ezt kizárhatjuk a fenti 3ból valamelyik) -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
válasz
lev258 #12779 üzenetére
És nem látom, hogy felrakott volna bármi extrát
$ sudo apt install ./XnViewMP-linux-x64.deb
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Note, selecting 'xnview' instead of './XnViewMP-linux-x64.deb'
The following NEW packages will be installed:
xnview
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0 B/52,5 MB of archives.
After this operation, 16,4 kB of additional disk space will be used.
Get:1 /home/sonar/Downloads/XnViewMP-linux-x64.deb xnview amd64 0.96.5 [52,5 MB]
Selecting previously unselected package xnview.
(Reading database ... 385385 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../XnViewMP-linux-x64.deb ...
Unpacking xnview (0.96.5) ...
Setting up xnview (0.96.5) ...
Processing triggers for mime-support (3.64ubuntu1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.24+linuxmint1) ... -
sonar
addikt
Mint Mate 20 alatt próbálta vki az xnview-t?
Nekem nem akar elindulniqt5ct: using qt5ct plugin
Segmentation fault (core dumped) -
sonar
addikt
FF-et használok 90%-ban, de vannak oldalak amik nem mennek vele. Pl főgáznál az óra diktálás nem megy FF-fel... illetve elég gyakran az ügyfélkapuval is vannak kompatibilitási gondok. Leggázabb az volt, hogy valamelyik állami oldalt úgy fejlesztették le, hogy csak bizonyos verziós FF-kel működött. Ezek nem feltétlen a böngésző hibái, de jó ha kéznél van egy Chrome.
-
sonar
addikt
válasz
Frawly #12701 üzenetére
Ezt sztorit nem olvastad el kellő alapossággal.
Az NTP serverrel nem volt baj.Számomra furcsa volt, hogy a systemd-timesyncd.service le van degelve. [link] és utána jöttem rá, hogy az ntpd meg fut.
És mint irtam ilyennel nem igazán találkoztam, igaz nem vagyok nagy disztró kalandor.
De úgy gondolnám, hogy 2020-ban amúgy sem ntpd-t kéne erőltetni hanem a chrony-t. -
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #12686 üzenetére
Nos, minden bizonnyal ez így van. De nem jövök rá, hogy mi.
2 fizikai gépet telepítettem meg egy virtuált és mindegyik ugyanúgy viselkedik.
Mégegyszer megnéztem az ISO-t és az sha256 hash stimmel42fd764b3a3544a36d820f4164bb64aa5a6d982073e6d1afdea4853d3858fc98 *linuxmint-20-mate-64bit.iso
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #12683 üzenetére
Telepítésnél kiválasztom a Europe\Budapest aztán ennyi.
~$sudo systemctl status systemd-timesyncd.service
● systemd-timesyncd.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-timesyncd.service is masked.)
Active: inactive (dead)
~$ sudo systemctl start systemd-timesyncd.service
Failed to start systemd-timesyncd.service: Unit systemd-timesyncd.service is masked.Mondjuk az, hogy a "service is masked" nagyon furcsa, ilyet még nem is láttam.
-
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #12681 üzenetére
Hmm,
Egy virtuál gépen megnéztem és nekem ott sem NTP-s a szűz telepítéstimedatectl status
Local time: p 2020-08-07 13:36:06 CEST
Universal time: p 2020-08-07 13:36:06 UTC
RTC time: p 2020-08-07 13:36:06
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: no
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
sonar
addikt
Ha már Mint 20 akkor csak úgy kérdezném, hogy ki használ időszinkront?
Tegnap este lefekvés előtt nézegettem, de nem jött át a megoldás egyből
Nem kapcsolódott NTP szerverhez. (vagy hagyjam és használjak chrony-t?)/etc/systemd/timesyncd.conf
[Time]
NTP=hu.pool.ntp.org
FallbackNTP=ntp.ubuntu.com
RootDistanceMaxSec=5
PollIntervalMinSec=32
PollIntervalMaxSec=2048# timedatectl status
Local time: v 2020-08-06 22:03:38 CEST
Universal time: v 2020-08-06 22:03:38 UTC
RTC time: v 2020-08-06 22:03:38
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
sonar
addikt
Hát srácok 2 nap Mint 20 után van egy negatív élmény.
Csonttá fagyott a rendszer.Chrome, libre office meg egy win7 futott virtualbox-ban.
18 alatt sosem volt ilyen -
sonar
addikt
Helló,
Kezdek átállni még 18-asról. Most hirtelen nem találtam a cups-pdf csomagot.
Mi van helyette? -
sonar
addikt
válasz
Frawly #12397 üzenetére
Félreértesz. Nem home user oldalról közelítettem meg a dolgot.
Céges környezetben (arról beszélek amiben létezek, cd tudom, hogy vannak haladóbbak is) ragaszkodnak az LTS szerű megoldásokhoz. Tehát, hogy amire elkezdtek fejleszteni, építeni az X évig jó legyen. Ezt biztosítja a CentOS/RHEL meg az Ubuntu. És jó eséllyel HW-rel együtt a régi OS (és megoldásai) cserélődnek. De van még nálunk 6.2-es RHEL mert egy spéci kártya miatt az az előírás.Amúgy 2016 nem volt régen... Mikor egy egy egy fejlesztés akár évekig is eltart bizonyos területeken.
-
sonar
addikt
válasz
Frawly #12394 üzenetére
Oké ez mind szépen hangzik, de ezekre csak akkor jössz rá mikor burul minden.
Pl.: ubuntu 16.04-->18.04 ugrásnál máshogy kell az interface-ket konfigolni.
Meg aki init scripteket irogatott aztán systemd váltásnál meg csak néz bután, hogy X dolog miért nem megy. Aztán meg egyszer a systemd helyett is lesz újabb dolog.
Engem nem nagyon győzött meg ez a rolling. -
sonar
addikt
válasz
Frawly #12385 üzenetére
Ha már újra előjött a téma.
Had kérdezzem meg, hogy mondjuk ha rolling distro átáll systemv-ről systemd-re akkor mit csinál a rendszer gazdája?
Vagy mondjuk, hogyan vannak lekezelve az egyéb technológia váltások? (interface konfiguráció, default python verzió) Akár élesben akár otthon? -
sonar
addikt
Aki még nem olvasta volna: Júniusban jön a 20-as [link]
Work continues on Linux Mint 20 “Ulyana” which is planned for June this year. Some of the features which were introduced in LMDE 4 were added to it, such as the live resolution bump in Virtualbox and the activation of APT recommends by default.
Linux Mint 20 will be available in 3 editions (Cinnamon, MATE and Xfce) but only in 64-bit. It will be based on Ubuntu 20.04 LTS and use a Linux 5.4 kernel.
-
sonar
addikt
válasz
Petya XT #12087 üzenetére
A 4.,5. és 9. pont kivételével mindegyik csak config file turkálás.
Azzal tisztában vagy, hogy a felsorolt parancsokból a $ -jel nem kell, de utána a ;-ig tart a parancs?Elvileg neked ennyi lenne csak a dolgod
sudo apt-get install git linux-headers-generic build-essential dkms;
git clone https://github.com/Mange/rtl8192eu-linux-driver;
cd rtl8192eu-linux-driver;
sudo dkms add .;
sudo dkms install rtl8192eu/1.0;
echo "blacklist rtl8xxxu" | sudo tee /etc/modprobe.d/rtl8xxxu.conf;
echo -e "8192eu\n\nloop" | sudo tee /etc/modules;
echo "options 8192eu rtw_power_mgnt=0 rtw_enusbss=0" | sudo tee /etc/modprobe.d/8192eu.conf;
sudo update-grub; sudo update-initramfs -u;
sudo systemctl reboot -i;
sudo lshw -c network; -
sonar
addikt
Az lehet, hogy mountolásnál még fel kell adni esetleg extra paramétereket.
Javaslom, hogy mikor csatlakozni próbálsz a Mint-ről akkor közben nézd meg a NAS-od logjait.
/var/log/messages -ben szokott lenni általában árulkodó utalás lenni, hogy miért nem megy.
Vagy a samba log-ban, tipikusan: /var/log/samba mappában kell szétnézni (jó eséllyel smbd.log) -
sonar
addikt
válasz
SwissAirplan #11972 üzenetére
Akad egypár.
Én ezeket ismerem: vsftpd, Pure-FTPd -
sonar
addikt
Itt az én xrdp.ini-m [link]
És én Xorg-os session-t használok. Illetve amit még látok, hogy nálad[20191221-19:44:01] [ERROR] Cannot read private key file /etc/xrdp/key.pem: Permission denied
Míg nálam nem problémázik:Dec 23 08:12:51 XXXXX xrdp: [20191223-08:12:51] [INFO ] Using default X.509 key file: /etc/xrdp/key.pem
# ll /etc/xrdp/
total 288
-r--------. 1 root root 1082 Dec 20 09:12 cert.pem
-r--------. 1 root root 1708 Dec 20 09:12 key.pem -
sonar
addikt
Helló,
A repó dolgoknak utána néztem és elvileg a 19.x -ekben latest xrdp van. Csak a 18.x-ekhez kell az általam említett repó.
Amit én megnéznék, hogy amikor kapcsolódni próbálsz milyen log bejegyzések keletkeznek.
/var/log/messages valamint, az adott user home könyvtárában .xsession-errors file
Hátha segítenek kitalálni, hogy mi a gond. -
sonar
addikt
válasz
ubyegon2 #11268 üzenetére
No kérem, itthon ma megint nem akart frissülni a rendszer. És a következő üzenetet kaptam:
Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/dhor/myway/ubuntu/dists/xenial/InRelease
Could not connect to ppa.launchpad.net:80 (91.189.95.83), connection timed out
Akkor mondom pingeljük meg$ ping 91.189.95.83
PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=652 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=401 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=4 ttl=50 time=231 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=5 ttl=50 time=102 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=6 ttl=50 time=528 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=7 ttl=50 time=189 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=8 ttl=50 time=47.7 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=9 ttl=50 time=227 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=10 ttl=50 time=41.1 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=11 ttl=50 time=243 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=12 ttl=50 time=53.9 msHát ez nem igazán fasza. No mondom akkor nézzük meg böngészőben, hogy mit is látunk.
Pikk pakk bejött az oldal majd a ping is helyreállt és a frissités bejött.PING 91.189.95.83 (91.189.95.83) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=1 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=2 ttl=50 time=42.6 ms
64 bytes from 91.189.95.83: icmp_seq=3 ttl=50 time=45.5 msSzóval nem tudom. Vhol a nagy útvesztőben vmi nincs rendben.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
válasz
NeoPampalini #11262 üzenetére
2-3 mirrort is megpróbáltam. Viszont otthon mind a kettő gépen csinálja.
-
sonar
addikt
Nálatok rendben vannak a frissítések? Nekem 2-3 napja nem elérhető semmi sem.
Az az ha jól nézem a google repo-val gondja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- AKCIÓ! Apple MacBook PRO 15" 2018 i9 32GB 500GB 560X 4GB notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! HP ProBook 430 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" HD I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- 12.000 ft tól elvihető ELITRO Bankmentes , kamatmentes vásárlás .Cooler Master GM2711S Monitor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest