- Szekunder szarkazmus
- XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
- Optikai szál nem kell félnetek jó lesz, avagy a damil alapú hálózat
- A PC-m több mint 1 évtizedes története - AMD FX OC, 64GB RAM, ipari SSD - 1.rész
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- GoodSpeed: XIAOMI Smart Air Purifier 4 Compact EU - légtisztító újabb okoseszköz a lakásban
- gerner1
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- djculture: Az elvileg már senkinek nem kellő HDD-k ára is egekbe emelkedett 4 hónap alatt
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- bullseye: Clickbait szülinapi sorsolás II - még drágább a clickbaited
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-05-07 05:50 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
sonar
addikt
Gondoltam kicsit játszadozoma linuxal, feltettem a 22.3-as mintet. A szokásos wifi mizéria jött, mármint nem működik rendesen. A wifi kapcsolatokat látja de nem tud csatlakozni. Kipróbáltam egy külső usb-s eszközzel működik.
Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8822CE 802.11ac PCIe Wireless Network Adapter
Nézelődtem hogyan lehet orvosolni.
https://fostips.com/realtek-wifi-drivers-ubuntu-linux-mint/
Ez alapján a driver meglenne, de hibára fut, és ezek után csak reinstallal tudtam elérni azt egyáltalaán újra lássa a wifi csatolót.
Tud valaki valami okosat mondani? Köszi!
Egy komment hozzá.
Ugye VID/DID alapján kerestél és nem csak szimplán megnevezés alapján?
(lspci -vn vagy lsusb parancs megmutatja) -
sonar
addikt
Szerk.: úgy tűnik, a kisak-mesa repoval lesz valami, dög lassú...
Másnál is szarakszik a frissítés?
Két napig nem voltam itthon, most töltődne lefelé két csomagfrissítés, először elszállt azzal, hogy "nincs internet" (
), most meg már vagy egy órája hatalmas 3 kB/s sebességgel jön valami, amikor éppen jön.Már váltottam forrás szervert (mindkettő 10+ MB/s), az ég világon semmit nem segített. Az új szervereken egy sima apt update is vagy 10 percig szüttyögött, de legalább hiba nélkül lefutott.
Tuti nem a nettel van baj, minden más rendben működik.
Nálam a Firefox frissítések szoktak nagyon lassan töltődni az utóbbi időben
-
sonar
addikt
Valami rohadtul nem kerek nálam tegnap óta. Az Update Manager azt írja ki, hogy "Your APT Configuration is corrupt"
Az előzmény az (lehet), hogy kénytelen voltam .run csomagból telepíteni nvidia 590 -es drivert, text módban (előtte a grafikus felületet letiltottam, majd telepítés után újra engedtem) mert a csomagkezelő (update manager) mindenáron az 595 -öst akarta, de tudtommal ez még beta, ezért ragaszkodtam az 590 -hez. A driver telepítés sikeres is volt, de azóta meg van halva az update manager -em. Mindent megpróbáltam, debugoltam, még AI segítséget is kértem, de semmi nem vezetett eredményre. Érdekesség, hogy Terminálból működik az update, de a GUI -ben konstansan ez van amit írtam.
Bármi ötlet, hogy mit lehetne megpróbálni?
Más: az mennyire normális, hogy rendszer újraindításkor egy rövid időre még az újra indulás előtti utolsó pillanatban, amikor a grafikus felület már lezárt, megjelennek a [ OK ] -s boot massage -ek? Tegnap még mikor tudtam frissíteni a gépem, egy új kernel verziót is lehúzott, én ehhez kötném ezt a jelenséget, mert előtte ezt nem csinálta. Shut down -kor viszont nincs ez.
A quiet splas bejegyzés is szerepel a GRUB -omban:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
illetve a cat /proc/cmdline parancsra is ezt kapom:
BOOT_IMAGE=/boot/vmlinuz-6.17.0-22-generic root=UUID=22ca7247-d47b-4845-b012-6a561379f2fe ro quiet splashMost nincs előttem linuxos gép, de a következőt nézném meg látatlanba.
terminál: sudo apt update
Talán megmondja kicsit pontosabban, hogy mi csúszott félre.Illetve GUI-ban, Szerkesztés - > Szoftverforrásokban néznék körül, hogy ott mik vannak.
Végső esetben /etc/apt tartalmát kicserélni egy működővel. -
sonar
addikt
Sziasztok!
Nem tudom hogy Linux téma vagy VLC téma de hátha tudtok mondani valami okosat. Linux Mint 22,
nvidia-driver-470.
A YouTube-ról letöltött videóknál azav01kódolású videóknál fekete a videósáv, avp9kódolású videóknál van rendesen kép. Tudom töltsekvp9kódolású videókat, de meg tudjátok mondani mi lehet az ok?Üdv,
JArra jutottam, hogy ha a Beállítások -> Bemenet/Kodek -> Hardveresen gyorsított dekódolás: Automatikus-ról -> Letilott-ra teszem akkor lejátsza a videót.
Nálam is van nvidia (3050) meg a prociban is amdgpu. Majd még ha lesz időm nyomozgatom.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Sziasztok!
Nem tudom hogy Linux téma vagy VLC téma de hátha tudtok mondani valami okosat. Linux Mint 22,
nvidia-driver-470.
A YouTube-ról letöltött videóknál azav01kódolású videóknál fekete a videósáv, avp9kódolású videóknál van rendesen kép. Tudom töltsekvp9kódolású videókat, de meg tudjátok mondani mi lehet az ok?Üdv,
JHogyan töltesz le av01-es videót?
-
sonar
addikt
Nálam Mate-nél nincs ilyen probléma.
2 ablakoshoz: régebben használtam a Tux commandert.
Ma már csak szimplán nyomok egy F3-at és kétablakos lesz -
sonar
addikt
Milyen audio/zene lejátszót használtok? Rhytmbox nekem nem jön be, Audacious úgy ahogy ok, de nem igazán testreszabható kinézete (engem a régi Winamp skinek nem érdekelnek, tudom, hogy azokat tudja használni), olyasmi testreszabhatóságot keresek, ami legalább megközelíti a foobar2000 -ét Windows -on. Lehetetlen küldetés?
Én VLC-t. Bár az csak egy fokkal jobb a rythm box-nál.
-
sonar
addikt
Bus 001 Device 005: ID 2357:0604 TP-Link TP-Link UB500 AdapterCouldn't open device, some information will be missingDevice Descriptor:bLength 18bDescriptorType 1bcdUSB 1.10bDeviceClass 224 WirelessbDeviceSubClass 1 Radio FrequencybDeviceProtocol 1 BluetoothbMaxPacketSize0 64idVendor 0x2357 TP-LinkidProduct 0x0604 TP-Link UB500 AdapterbcdDevice 2.00iManufacturer 1iProduct 2 TP-Link UB500 Adapter
Eddig jutottam el vele. Egyenlőre Windows alatt használom, amíg nem találok rá megoldást.
[linux-hardware.org] szerint az 5.14 kerneltől támogatott
Viszont rákeresve a "linux Tp-link ub500" kulcsszavakra úgy néz ki, hogy nem vagy egyedül a problémával.
Párat végignéztem és ott a kernel bt firmware file-t frissítették kézzel
Elvileg nagy galibát nem csinálsz vele, de azért ha tudsz csinálj egy backupot előtte.cd /lib/firmware/rtl_btsudo wget https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/plain/rtl_bt/rtl8761bu_config.binsudo wget https://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git/plain/rtl_bt/rtl8761bu_fw.bin
Aztán reboot -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Na! Kiderült, mi a baj:
A ZIP fájl neve nem tetszett neki. Azt nem tudom, hogy az ékezetek, vagy a szóközök miatt, de átnevezve már kibontotta, és a kibontott PDF nevében is az ékezetek helyett kriksz-kraksz-ok vannak.
Win11-ről tértem át pár hónapja, de ilyennel még nem találkoztam. A linux nem bírja az ilyen fájlneveket? Mert többtízezer ilyen fájlom van.
itt a titok nyitja a karakterkódolásban lesz.
Néha én is találkozok ilyen furcsasággal, de parancssoros unzip / unrar mindig megbirkózik vele. Annak idején ilyenek tudták tönkretenni a szerencsétlen usb-s mp3 lejátszókat.
Már pontosan nem emlékszem a technikai részletekre, de arra biztosan, hogy a régi időkben az "ő" volt ilyen gyilkos. -
sonar
addikt
Egyszer régen, mikor még nagyon lelkes voltam akkor mondták vmelyik videjóban.
De emlékeim szerint 1-2 nap csúszással apt-be is bekerül. -
sonar
addikt
Ez teljesen normális jelenség Linux Mint alatt, és nem hiba.
Mi történik valójában?
A Frissítéskezelő (Update Manager) nem csak azaptáltal látott csomagokat mutatja, hanem a Mint saját kernelkezelő rendszerét is használja. A kernelcsomagok egy része:
vagy külön tárolóból jön, vagy meta-csomagként jelenik meg,
vagy csak a grafikus eszközön keresztül ajánlott fel.
Ezért fordulhat elő, hogy: a Frissítéskezelő új kernelt mutat, de asudo apt updatevagyapt list --upgradablenem.
Ha parancssorozni szeretnél akkormintupdate-clilesz a barátod -
sonar
addikt
Mi az a cdrom?
ha megy a terminál akkor nyisd meg ezt a file-t/etc/apt/sources.list
És gyözödj meg róla, hogy ki van kommentelve a cdrom sor (# - jellel kezdődjön a sor)
valahogy így:#deb cdrom:[Linux Mint 22 _Wilma_ - Release amd64 20240721]/ noble contrib main -
sonar
addikt
Mérlegelni kell, hogy mire van szükség, meg milyen körülmények között.
Nálam ott jött képbe először amikor a freecad-et meg a kicad-et nem tudtam együtt működésre bírni. Illetve mikor bejött a 2FA és a repóban lévő hibásan működött.
Flat repóból meg jött a friss működő. -
sonar
addikt
Köszi! A kérdés feltétele után kicsit én is gondolkodtam! Az első kérdés: Flatpak vs Deb (esetemben Steam és Google Chrome) ott dől el, hogy a gyártók a binárist tekintik hivatalkosan támogatottnank. így nem kérdés, hogy e kettő esetében az a sztenderd.
Az utóbbi kérdésemet (Spotify Flatpak vs Google Chrone WebApp) meg az dönti el, hogy a ChatGTP a hosszútávú, huzamos zenehallgatásra a Flatpak-ot javasolja, ami engem érint, mert van, hogy órákat működtetem a Spotify-t.
Kicsit meredek elgondolás, de nálam - a felhasználói szokásokból eredőleg - még egy Chrome OS Flex sem egy elrugaszkodott opció! Néha virtualizálok, de kizárólag hobbi szinten! Semmi produktívat nem csinálok vele. A Windowsban sincs semmi, amit kifejezetten használnék benne és ne lennék meg nélküle! Egy dolog van, amire szükségem van és az a Steam!
Én is sokáig ódzkodtam a flatpacktől, de sajnos be kell látni, hogy a gyári repók lassan frissülnek.
Kicsit ennek is utána kell olvasni oszt ennyi. -
sonar
addikt
Miért? Volt rossz tapasztalat?
Nyilván minden sz*rt én sem ppa-zok, de azért van jó pár amit igen.
nvidia, libreoffice, virtualbox, wireshark, kicad, freecad
És még nem volt ebből adódó problémám. Sajnos a "gyári" repók lassan frissülnek és volt, hogy az official repos shotcut folyton crash-elt, de virtualbox-szal is volt gondom a gyári repóssal. -
sonar
addikt
van hozzá ppa. Abból a legfrissebb települ.
Teszek ezzel egy próbátsudo add-apt-repository ppa:tomtomtom/yt-dlp # Add ppa repo to aptsudo apt update # Update package listsudo apt install yt-dlp # Install yt-dlp$ yt-dlp --version2025.12.08 -
sonar
addikt
Ha már pörög a topik.
Tud vki ajánlani vmi használható videó letöltőt amivel FB-ről meg YT-ről is lelehet tölteni videókat? -
sonar
addikt
Sziasztok,
Számomra kicsit ismeretlen terepre tévednék.
Játszani kéne linuxon. (cod2, flatout2, mohaa, half life...)
Mi mostanság erre a javasolt megoldás? -
sonar
addikt
Segítséget szeretnék kérni..
Adott egy normál ,jó gép :
AMD Ryzen5 4600G , Nvidia RTX3060 VGA-val.
Probléma : Fenn van a 'zárt driver' amit ajánlott. Ellenben , például a fórum görgetésekor eléggé szaggatott a képernyő. Az integrált VGA-val semmi ilyen nincs,igaz az a processzorba integrált cucc, AMD-s..Mi lehet a megoldás, mert gondolom nem egyedül vagyok vele..
Probléma 2.: Windows11 alatt az alaplap ( ASUS Prime A520M-A II ) a ventillátorokat be tudom állítani,hogy dinamikus legyen a hűtés minde a processzornál,mind a házhűtőknél. Azonban a Mint alatt fullon pörög mind , még akkor is ha nincsen használatban a gép..
A rendszer a legfrissebb Linux Mint 22.2 Cinnamon.Milyen böngészővel próbáltad?
Illetve telepítéskor a codekeket is felraktad? -
sonar
addikt
Ezt ajánlom átolvasásra: [3.2.3 Hardware video acceleration]
-
sonar
addikt
Windows esetében a távoli asztali kapcsolathoz, a céges rendszerhez nem kell VPN.
Azt gondoltam, hogy itt is csak beírok pár adatot, pl. kiszolgáló, név és jelszó, s már tudok is csatlakozni.
Az informatika ebben nem segít, mivel a Windows-t preferálják.
Csak azért érdekelt volna, mivel néha otthon olyan gép előtt vagyok, amin Linux Mint van.Bocs, jól értem, hogy bármilyen random Windows gépről be tudsz lépni a céges gépedbe?
-
sonar
addikt
Helló,
Ezt próbáld meg esetleg: [link] - régen működött, nem tudom, hogy mostanság mi a helyzet YT fronton, de nekem sokat segített annó, hogy élvezhető legyen a YT. Persze más videóknál ez semmit se ért.
De amúgy firefoxban én nem találtam (mate felületen) még megoldást. (azon túl, hogy olyan gépem van aminek ez nem okoz gondot)
Emlékeim szerint wayland hozza el majd a változást, ha megérjük. -
sonar
addikt
Virtualbox jól megtréfált ma, hát Secure Boot mellett teljesen felejtős telepíteni, ez az egyik. A másik, hogy a 6.12-es kerneltől felfelé már megint kell valamit mókolni, mert valamelyik másik modul is használja a virtualizálást és kettőt egyszerre nem lehet párhuzamosan futtatni. Szóval 6.8-as kernelre vissza és most már működik. Vicces, vicces...
Véletlen nem ez volt a problémád? [link]
-
sonar
addikt
Egy félig off.
Firefoxban van egy feature amit nagyon szeretek. Tab preview és, hogy Ctrl+Tab megnyomással egy preview lista jön fel és billentyűzetről oda ugrok ahova szeretnék.
Chrome-ban ez nincs és csak a szomszédos tabra ugrik.
Van vkinek arról tudomása, hogy ez melyik böngészőkben érhető még el? -
sonar
addikt
Mint Mate 22.2 simán felment.
Viszont Linux firmware install elhasal, próbáltam másik random repo-t is, ott is.Failed to fetch http://security.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_20240318.git3b128b60-0ubuntu2.17_amd64.deb 500 Internal Server Error [IP: 185.125.190.83 80] -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Hi,
Tegnapi frissitéseket felrakta valaki?
Reggel nyitom fel a laptopot, hogy kávé mellé böngésszek aztán
Loading Ramdisk-nél megállt a folyamat.
Remélem, hogy nem HW hiba. -
sonar
addikt
Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem akarom megszívni... ;-)
Venni szeretnék egy új gépet Ryzen 5 8500G procival, és az integrált Radeon 740M grafikát használnám, diszkrét grafikus kártyával nem tervezek - csak "irodai" melóra lesz a gép.
Van valami, amitől tartanom kell? ;-)
Linux-kompatibilis a vas?
Mindig a legújabb Mint Cinnamon fog futni rajta.Előre is köszi válaszokat, üdv: Vasti
Nekem ilyen konfigom van: [link] egyelőre semmi galibát nem tapasztaltam.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Sziasztok!
Linux Mint Cinnamon felhasználó vagyok régóta, szeretem, de most kiakasztott - remélem, valaki tud segíteni a hibaelhárításban ;-)
Az a problémám, hogy ha a kijelző méretaránya nem 100%, akkor erősen akadoznak a 4k videók (VLC-vel NAS-ról lejátszva Gbit-es ethernet kapcsolaton keresztül) 100%-on nem akadozik - de akkor meg minden nagyon kicsi a 4k-s monitoron... A FullHD videókat még jól lejátssza, bár ott is érzek némi furcsaságot más op.rendszerekhez képest (lásd lejjebb ;-)
Fujitsu D738 gép a legújabb BIOS-al, i5-8500 procival, 16GB memóriával és nvme SSD-vel, csak a proci UHD 630 grafikájával.
Ugyanezen a gépen Windows alatt hibátlan, átméretezve is (szintén VLC-vel a NAS-ról)
Egy kb. hajszálra ugyanilyen paraméterű Mac-en (Mac Mini 2018, i5-8xxx proci, 16GB memória) szintén tökéletesen működik VLC-vel a NAS-ról.A videó akadozása még nem is a legnagyobb gondom: úgy érzem, hogy mióta a 4k monitort megvettem és átméretezve használom, úgy kompletten a képmegjelenítés lassabb és akadozósabb lett.
Van valakinek ötlete?
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
Első körben egy tipp.
Régebben én is szívtam a vlc-vel, de akkor arra jutottam, hogy a gyári repóban egy régi verzió volt. Gyári oldalról szedtem le egy friss verziót és az megoldotta a gondomat. Talán tar.gz volt és kézzel kellett felrakni. Nem emlékszem pontosan, de egy próbát megér. -
sonar
addikt
Hosszú munkával ezen parancsal sikerül kicsomagolni:
sudo unsquashfs -f -d /home/mint/55555 /media/cdrom/casper/filesystem.squashfs
de sajnos csak valami virtuális belső meghajtójára hajlandó csak megcsinálni, win lemezen 10% nál lefagy/megáll.
az adjtime file readonly, nem szerkeszthető, a tulajdonosa: root
Hogy kell egy root jogú szövegszerkesztőt indítani??????
Sajnos nem találtam olyat mint win alatt hogy run as admin..ui: az órát meg minden próbálgatás után szinkronizálhatom újra..

amit linkeltél képen ott is van a keresett megoldás:
To run command as administrator (user root), use
sudo <command>
parancssorban sudo xed ez a beépített grafikus szövegszerkesztő, vagy sudo nano ha továbbra is terminálban maradnál -
sonar
addikt
Na megtaláltam hogy ezt már kérdeztem 1 éve, ez volt a konklúzió:
a P:\casper\filesystem.squashfs\etc\adjtime fileban kellene az alsó sorban levő UTC betűket lecserélni LOCAL ra.Kicsomagolni a 2,4GB filet ugyan windowson is ki tudnám 7zip-el de visszacsomagolni csak linuxon lehet. Ehhez meg nem elég a live linux (?)
kicsomagol: unsquashfs -s squashfs_1
becsomagol: mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072Úgyhogy ezen pár betű cseréjéhez windows alatt muszáj virtualboxot telepíteni, arra linuxot telepíteni, arra unsquashfs csomagot telepíteni, azzal ki-be csomagolni, közben win notepaddal betűket lecserélni.

Még mindig nem túl felhasználóbarátan csinálják a live rendszert a fejlesztők.

A nagyon barátságos Windowsban van wsl, nem kell ezért virtualboxot telepíteni
-
sonar
addikt
Gondolom ugyanezt meg lehetne csinálni futó live rendszer alatt is. Lehet telepíteni plusz csomagokat, többnyire az összes csomag frissítése nélkül is, így nem kell VirtualBox és arra Linux telepítés. Notepad helyett meg xed, vagy bármely más text editor.
Telepített oprendszeren meg: sudo timedatectl set-local-rtc 1
win-en is net time-ot kell használni aztán kit érdekel a bios
-
sonar
addikt
Hi,
Mint 22 mate, felraktam a notepadqq-t, de folyton elcrashel ha ékezetes betűket akarok írni. Automata riport elment. Más esetleg használja, hasonlót tapasztalt-e?
-
sonar
addikt
Üdv fórumtársak!
Ős Winfosos emberként már régebben is szenvedtem Linux disztrókkal, kezdve a Suse, az Ubuntu, Kubuntu. Az Ubuntu még egészen elviselhető lett volna, de a terminálos bohóckodás kiakasztott annál is, meg az, hogy szinte semmilyen általam használt Win szoftver nem működött vele, még egy "gagyi" mp3 lejátszó sem Wine alatt. Mivel a Win10 élettartama hamarosan lejár, ezért a Mint jött képbe opcióként. Mivel már gyakorlatilag nem használom semmire az asztali gépem, lényegében csak online tartalom fogyasztása, meg a hétköznapi Office, PDF, stb. bökködésre, így nagy igényem nincs.
A kérdésem az lenne, hogy ez a terminálos bohóckodás szükséges még így 2024-ben is, vagy ez már el lett felejtve? Néztem pár videót szoftver telepítésről, ott egyből ez fogadott, amit nem hiszek el, hogy még mindig itt tart a linuxozás. A fő undort ez váltotta ki belőlem, hogy folyamatosan a billentyűzetet kellett verni, mert az egér kevés volt a rendszer használatához, a Win szoftverek bugtengere már csak a ráadás volt a történetben.
Saját véleményem a témában:
Az elején könnyen belefuthat az ember nehézségekbe. De alapjában véve ha a hw támogatott akkor a várható problémák száma eredendően minimálisra csökken.
Bug-ok vannak linux alatt is, de azért lényegesen gyorsabban javítják őket, mint a win-eknél.
Ha van időd telepíts egyet, ismerkedj a felülettel stb...
Az alap disztribúciók is elég sok mindent tartalmaznak, de vannak itt is sw centerek/store-ok... ahonnan grafikusan tudsz telepítgetni.
Parancssort én azért szeretem mert ki vannak gyűjtve amiket használok, és bemásolom és telepítem.
Kb 20 perc alatt készen vagyok egy új telepítés utáni beállítással. Ez csak egy apróság a sok közül, de azért windowsnál próbáld meg ugyanezt, hogy mindent feltelepítesz és beállítasz ahogy szoktál... nah az néha napok -
sonar
addikt
Nem kell túlmisztifikálni. Próbáld ki, ha működik maradhat ha nem akkor visszaállsz.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Kamera, mikrofon... minden? Az jó.
Haverom kínlódott a ryzenes laposával, mert nem volt kamerája, azt hiszem Viber alatt.Aszi123:
A feltöltés relatív, lehet nem viszik a cuccot. A Mint tűzfalát nem tudod kikapcsolni(így olvastam) , kernel szinten működik. Mindenképpen ki kell nyitni a portot, és beállítani az alháló ip-t, amit a routerben is MAC-hez rendelsz, akkor mennie kell. uPnP nem kell. A Qbit és Transmission is szépen megy nálam, ilyen probléma nem volt. Ha itt nyitva van a port, amikor fut a kliens, és zárva ha nem, akkor jól be van állítva: [link] Tároló vagy flatpak? Melyiket tetted fel?
Kamera is müxik, mikrofont sose használtam, BT-s fülesem van és azét használom. De látszólag veszi a jelet.
Hamarosan csinálok egy logout bejegyzést az utókornak. -
sonar
addikt
Eddig jól indult a nap.
Mint 22 Mate csont nélkül felment és legnagyobb meglepetésemre, minden működik.
Minden alatt értsd: funkció gombok, fényerő, bill fényerő, touch ki-be kapcs, wifi (5G is)
Lassan lehet költözni.
-
sonar
addikt
Néha egy tusolás jót tesz. Miután elszállt az agyamról a köd, eszembe jutott, hogy a Secure Boot kavarhat be, így is volt. Nem engedte bootolásnál betölteni az Nvidia drivert. Olvastam ezt a mizériát vele, de nem gondoltam, hogy ilyen szinten megszívat(hat). Pedig de. Kikapcsoltam a csába, most már oké minden.
Secureboot tud érdekes dolgokat csinálni. Pedig nem kéne.
A tiltást csak install alattig javasoltam.
Hétvégén nekem is kísérletezés lesz. De plusz egy csavar a dologban, hogy amd-s laptop nvidia 3050-nel. Roppant kíváncsi vagyok, hogy elsőre mit fog tudni lekezelni. -
sonar
addikt
Szerintetek milyen metódussal tudom feltelepíteni LM 22-re az Nvidia drivert? Sem az 550, sem 535-ös nem megy hibridben. Idáig ez nem volt probléma. HD4600/GTX 1060 lenne a páros.
UI: tényleg rászánja magát az ember, hogy dobja az őskövület 20.3-at, erre tessék. Meg is értem, aki nem vált.
A f...kivan az egésszel (bocsi, ez kikívánkozott.)Próbáltad, hogy OS install előtt letiltod az integráltat?
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Teamviewer ami még használható és nem igényel különösebb gondot.
-
sonar
addikt
Sziasztok!
Mi lehetne a legegyszerűbb módja, h távolról win vagy linux alól csatlakozzak egy linux mint-hez?
Mobilnet és rengeteg nat mindkét helyen. Anydesk-et a engedélyezni kell, az ingyenessel nem lehet csatlakozni. Teamviewer-t nem próbáltam.
Mi a javaslat? Minél egyszerűbb legyen, a Mint anyukámé és sajnos nem mehetek el hozzá, de kellene kicsit hegeszteni a gépén. Köszönöm!
Nekem ilyen esetre van egy rpi-s wireguard serverem amihez két klikk csatlakozni és akkor már "otthon vagyok". Onnantól kezdve meg ki mit szeret (ssh, rdp, vnc, xming...)
De emlékeim szerint a nordvpn-nek is van vmi ingyenes megoldása amivel gépeket lehet közös hálóba hozni.
nordvpn - meshnet, de még sose próbáltam. -
sonar
addikt
Ősöreg ThinkPadre szeretnék Mintet rakni, ami hírből sem ismeri az UEFI-t. Viszont a Mint Cinnamon és a Cinnamon Edge telepítő is EFI-s telepítést akar csinálni, és ha végigcsinálom, akkor a végeredmény nem is tud bootolni.
Ugyanezen a gépe a Lubuntu 22.04 simán települt mbr módban, de az meg egyéb okból nem jó.
Úgy sem jó, ha a Lubuntu biztosan MBR-es telepítése után próbálom a Mintet felrakni. Ahogy olvasom, elvileg magától kellene döntenie a telepítőnek az MBR / GPT kérdésben.
na most nem azért, de a grub be tudja boot-oltatni a GPT-s sémát. Legalábbis régebben ez nem okozott gondot, csak a grub-ot külön particióra kellett rakni emlékeim szerint.
-
sonar
addikt
Sikerült megtalálni a filet, de így is van egy kis probléma.
Az én fileomban csak 5 db nulla van, a hatodik nulla hiányzik.
Win alatt a 7zip azt mondja a file hozzáadás/módosítás nem támogatott funkció [kép], linux alatt meg nincs jogosultságom [kép] (mivel live?).
Hogy módosíthatnám ezt a filesystem.squashfs csomagolt filet?Valószínüleg létezik más megoldás is, de én ezt használtam már.
Kibontás:unsquashfs -s squashfs_1Found a valid SQUASHFS 4:0 superblock on squashfs_1.
Creation or last append time Tue May 21 13:22:45 2019
Filesystem size 3353204 bytes (3274.61 Kbytes / 3.20 Mbytes)
Compression xz
Block size 131072
Filesystem is exportable via NFS
Inodes are compressed
Data is compressed
Uids/Gids (Id table) are compressed
Fragments are compressed
Always-use-fragments option is not specified
Xattrs are compressed
Duplicates are removed
Number of fragments 14
Number of inodes 407
Number of ids 2Becsomagolásnál a paraméterek a kibontás outputjában megtalálhatóak,
kiemeltem vastaggal.# mksquashfs squashfs_1_out/ squashfs_1_new -comp xz -b 131072 -
sonar
addikt
A cat-tel kezdődő sor a parancs, az elkészíti neked a file-t
A jogosultságokat nem vágom most, de egyébként elvileg ezt a filet elkészíti magának a service. Tehát ha live-val bebootolsz és a timedatectl-es mókát végigcsinálod akkor ott lesz a file a megfelelő tartalommal és jogosultsággal, neked csak az iso-dba/pendrive-odra kell felmásolnod -
sonar
addikt
Sajnos ilyen filet sehol nem találtam.
A boot/grub könyvtáron belül vannak *time*.mod fileok, de azok binárisok szerintem.
Az iso legnagyobb fileja ez a tömörített állomány:
itt egy timeshift nevű valami van, de szerintem az nem az ami nekem kell.
A live linux ramdiszkjén meg nem tartottam szükségesnek bármit keresgélni.De az ISO gondolom nektek is megvan, megkereshetnétek nekem melyikbe kell(ene) beleszerkesztenem azt.
Elvileg ez a megoldás:
/etc/adjtime filet létrehozni a megfelelő tartalommal és ezt berakni az ISO-ba.systemd-timedated reads /etc/adjtime, and depending on the contents of the file, it sets the clock to either UTC or local time.
Create the /etc/adjtime file with the following contents if your hardware clock is set to local time:
cat > /etc/adjtime << "EOF"
0.0 0 0.0
0
LOCAL
EOF -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Egy jó tanács, windows-on kapcsold be a Windows Time services-t

Akkor mindig pontos időd lesz, mert egy időszerverhez fog szinkronizálni és nem a "bios" órához.
Egy szerintem kellően részletes cikk ami ad egyébként javaslatokat is: [link]
De mivel live OS-t használsz ezt előre kivédeni nehéz, max ha utána jársz, hogy milyen kernel paraméterekkel kéne indítanod a live linux-ot. -
sonar
addikt
Lehet hülye kérdés, de a mint-en lévő pendrive lemezkép-író ér valamit? Akármikor csináltam pendrive telepítőt vele sose működött, csak az amit a rufus-sal készítettem.
Ezzel kapcsolatban, linux mint alatt van valami alternatívája a rufus-nak?Régen itt ph-n, az egyik linuxos topicban, találtam egy linket, amin össze voltak gyűjtve a win-es programok linuxos alternatívái, de nem találom. Esetleg ebben is kaphatnék egy kis segítséget. Előre is köszönöm a válaszokat.
Van pl a rasperryhez külön progi ami rpi-imager néven találod meg, sudo apt install rpi-imager
De az USB image writer is elérhető [link] -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Van két laptop, mindkettőn van Windows is (a család többi tagja nem kedveli a Linuxot), ezért be van kapcsolva a secure boot is. Mindkettőn a mint-2k téma van beállítva a grub -hoz. Eddig hibátlanul működött, de most frissült a grub, vagy csak egy része, és most egyik gépen nem fut le a videoinfo (secure boot nem engedi), ezért az 1920x1080-ra méretezett boot menü 640x480-ban jelenik meg, gigantikus betűkkel. Másik gépen 1920x1080-ban jön be, de nem tölti be a választott fontot (UbuntuMono32.pf2), ezért mikroszkopikus betűkkel jelenik meg a menü.
Nincs tragédia, kikapcsoltam mindkettőn a secure bootot, csak röhej, hogy ugyanaz a frissítés teljesen másba kavar bele a két gépen. Szerintem beállítom őket karakteres boot menüre, aztán jónapot.
Szerintem nem kell parázni, meglepődnék ha 1-2 héten belül nem javítanák.
Rá kell nézni, hogy riportálták-e már. -
sonar
addikt
4 db 500 Gb-os. Átállok szoftveres RAID-ra, ez már túlzás hogy napok és még mindig nincs kész.
Ha újra kell valamikor telepíteni a Linux-ot bármi okból, szoftveres vagy hardverer hiba miatt, akkor utána simán elérem az adatokat a RAID tömbön (titkosítva lenne a partíció)?
Sőt akár ha másik gépbe átrakom a 4 HDD-t, akkor másik gép (nyilván Linoxus) -sal is elérhetők az adatok? Tehát nem lesz sem hardver, sem szoftver függés?Ha átrakod másik HW-be akkor az mdadm simán látni fogja.
Annyi, hogy SW raidnél nem a diskeket hanem a particiókat rakod majd raid-be. Igy mondjuk lehet variálni a raid-eket is.
Pl.: bevett szokás, hogy a /boot, efi particiókat teszik raid1-be, tehát minden disken ott lesz. A többit akár raid5-be.
Jah még vmi: particionálásnál hagyjál egy kis szabad helyet. Mert hiába irnak 500G-t a lemezre azért ott van egy kis szórás. -
sonar
addikt
Sziasztok!
Linux Mind Cinnamon 20.03-as Op rendszert használok, hardveres RAID-5-tel.
Egyik HDD-t kicseréltem, és már napok óta (napi kb. 5 órát megy) az egyik CPU mag 100%-on terhelt. Az Intel Raid vezérlő üzenete szerint a Raid státusz: Rebuild, tehát a javítás folyamatban van.
A RAID topikban írta valaki hogy "bizarr Linuxon használni hardveres raid-ot".
Szoftveres Raid-ot jobb lenne használnom?Szia,
Valóban sok tekintetben jobb a SW RAID.
Nincs HW függés, teszem azt kidöglik a RAID vezérlő és ha nem kapsz ugyanolyant akkor nem biztos, hogy be tudod indítani a RAID tömböt. Ha meg ilyen alaplapi integrált RAID vezérlőt használsz azok megint csak nem életbiztosítások. Persze lehet használni, de a jövőre nézve ha problémád adódik akkor a SW raid-et könnyebb helyrepofozni, vagy új hw-be mozgatni.Amúgy kérdés, hogy mekkorák a lemezek? Terrás méreteknél simán lehet 1-2 nap a rebuild. És mivel a CPU-t zabálja ezzel be is van bizonyitva, hogy mekkora craft van abban az integrált raid vezérlőben.
-
sonar
addikt
Az Ubuntu 20.04-et az 5.4-es kernellel adták ki.
Ez ugyan hivatalosan nem LTS, de a Canonical valamiért ezt választotta,
és a 20.04 támogatásának végéig karbantartja / visszaportolja bele
a hibajavításokat.
Mivel a Mint 20 minden pont verziójában 20.04 LTS alapú, ezért az "alap"
kernellel megy végig,
Persze e-mellett megadják a könnyű lehetőségét újabb, de korlátozott
támogatási idejű kernelek telepítésének is.Az 5.4 -es kernel biza longterm supportos kernel.org
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Újraindítás után ismét változott a dolog. A linux egyre jobban megzakkan. Mostmár nem 2 címem van ugyanarra a partícióra hanem 3
.Torrentre a képen látni a hibát. Felül van az az elérhetőség ami eddig ment mióta kijött a mint 20. De látható hogy megjelentek másik címek is és a legalsóban vannak most a dolgok. Ill ha át is írom az elérhetőségi címet akkor sem működik.
Vboxra pedig az hogy csak ezen a platformon működik megfelelően az időjárás állomásom ami a netre is tölti az adatot.
Ezt nem tudom, hogy hogyan hoztad össze, de nálam még sosem változott meg egy disk ID-ja sem vbox alatt.
Hogyan adtad meg a disk-et a vm-nek? (vbox-ban) Vagy folder-t shareltél meg? -
sonar
addikt
Én sikítva menekülök a flapaktól meg snaptól. Úgy érzem hogy az nem illik a "linux filozófiába" - meg az enyémbe se.
Elfajzott windows-szerű csökevénynek gondolom. ( nekem ne rakjon fel gigákat egy VLC )
Ha adott rendszeren vagy adott program csak így telepíthető, akkor az nem lesz használva.
De ez kizárólag a saját véleményem és lehet hogy hülyeség.Nem ördögtől való, csak tudni kell, hogy mikor mit kell használni.
Sajnos a repókban lévő (tapasztalatom szerint főleg multimédiás) applikációk nem mindig frissülnek kellő gyakorisággal. És ha szükség van a legutolsó verzióra akkor sok esetben nincsen más megoldás csak a snap. -
sonar
addikt
Azért a 19.3 nem éppen régi, még évekig támogatás is van rá. Nem egy W7-ről beszélünk. De ha már egyszer full újratelepítés van akkor értelem szerűen az új 20.2 megy fel. Nem vagyok a verziószámok kergetője, nem sok értelmét láttam sose amíg támogatást is kap.
Már fent van egyébként, működik. Eddig jó jel, hogy az SSD legalább működik. Még nem néztem meg az indexkép betöltési probléma megoldódott-e.
Nézd, én sem vagyok az a gyakori frissitgető (legutóbb 18-ról léptem fel 20-ra), de amikor már kint van a next verzió akkor hiába kapod a frissitéseket, egy idő után mindig valami furcsa anomáliák kezdenek eluralkodni.
Lásd Gimp problémádat. Ott is a 20-as verzió lesz a megoldás
-
sonar
addikt
A válaszom röviden: haladni kell a korral.
Nem érdemes sokáig megragadni egy régi verzión. Vélhetőleg kevesebb problémába fogsz belefutni. -
sonar
addikt
SMB vagy FTP, ízlés szerint.
Ha van ssh akkor scp
-
sonar
addikt
Nálam is felment gond nélkül, igaz nálam kommersz hardverek vannak. Lga775 Core2Quad, 10-en éves HP nyomtató, 1024x768-as 17-es monitor stb.
VM-en már nálam is fent van. Hétvége felé megkezdem otthon az asszony gépén az upgradet aztán az enyémen is.
-
sonar
addikt
Frissített valaki már 20.2-re?
-
sonar
addikt
ha mappa lenne akkor d -betüvel keződne az ls kimenete.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Akadt egy problámám és nem jövök rá a megoldásra!
- Van EGY sima egyszerü mappa benne képek meg videók brignázásról. A hiba ott van hogy nem tudom őket átnevezni sehogysem, ill a képszerkesztő program is lefagy tőle. De csak ebben a mappában lévő fileokról van szó mindenhol máshol működik minden. Jogosultságokat néztem ott okés minden. De ha kimásolom máshova a file-okat akkor szabadon csinálhatok velük bármit, majd vissza is másolhatom őket. Működik minden file nézni lejátszani lehelet őket, csak a fenti hiba áll fennt. Remélem érthető a gond.
ls -all megmondja a tutit. Nézd meg egy olyan mappára! amit tudsz rendesen kezelni meg egy olyant is amit nem.
Mi lehet?
nem te vagy az ownere és nincs is jogod oda irni
nem vagy benne a groupban sem aki irhat oda
mountolás felülirta a jogosultságokat
extrém esetben app armor vagy selinux (de szerintem ezt kizárhatjuk a fenti 3ból valamelyik) -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Jó.
Nekem első nap volt egy befagyásom. De azóta semmi, hozza az elvártat.
Sokminden nincs rá telepítve extrába.
Talán csak a virtualbox, meg a chrome ami külső repóból jön. A többi gyári repóból jön.
Illetve még pár cucc van felrakva a pythonos fejlesztgetésekhez. -
sonar
addikt
Jelen pillanatban én is azt mondanám, hogy az AMD-vel jobban jársz linux alatt.
-
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Felvetnék én is egy problémát , hátha itt pikk-pakk megoldódik.
Windows alatt anyconnect (cisco) el , tudok fellépni a munkahelyi hálózatra.
Ez linux alatt is megoldható. A problémám az az, hogy a tanusítványok egy aladdin etoken usb kulcson vannak tárolva , amiket be kellene importálnom (windows alatt így működik)Ezt esetleg linuxon valahogy ?
Még 16.04-en csináltam hasonlót mert utáltam a céges win-t. De arra nem emlékszem sajnos, hogy hogyan.
Ahogy nézem már van Anyconnect kliens is [link]
Annó én biztosan nem ezzel csináltam -
sonar
addikt
És nem látom, hogy felrakott volna bármi extrát
$ sudo apt install ./XnViewMP-linux-x64.deb
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
Note, selecting 'xnview' instead of './XnViewMP-linux-x64.deb'
The following NEW packages will be installed:
xnview
0 upgraded, 1 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Need to get 0 B/52,5 MB of archives.
After this operation, 16,4 kB of additional disk space will be used.
Get:1 /home/sonar/Downloads/XnViewMP-linux-x64.deb xnview amd64 0.96.5 [52,5 MB]
Selecting previously unselected package xnview.
(Reading database ... 385385 files and directories currently installed.)
Preparing to unpack .../XnViewMP-linux-x64.deb ...
Unpacking xnview (0.96.5) ...
Setting up xnview (0.96.5) ...
Processing triggers for mime-support (3.64ubuntu1) ...
Processing triggers for desktop-file-utils (0.24+linuxmint1) ... -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Mint Mate 20 alatt próbálta vki az xnview-t?
Nekem nem akar elindulniqt5ct: using qt5ct plugin
Segmentation fault (core dumped) -
sonar
addikt
FF-et használok 90%-ban, de vannak oldalak amik nem mennek vele. Pl főgáznál az óra diktálás nem megy FF-fel... illetve elég gyakran az ügyfélkapuval is vannak kompatibilitási gondok. Leggázabb az volt, hogy valamelyik állami oldalt úgy fejlesztették le, hogy csak bizonyos verziós FF-kel működött. Ezek nem feltétlen a böngésző hibái, de jó ha kéznél van egy Chrome.
-
sonar
addikt
Elvileg ez egy valid NTP szerver, de azt én se értem, hogy miért ragaszkodnak ehhez. Lehet, hogy most leállították karbantartásra, azért nem megy. Ha M.o.-ra kéne, akkor az NTP pool oldaláról a hu.pool.ntp.org-ot ajánlom.
Ilyen számozott szervereket nem éri meg használni, pl. 0.akármi.pool.ntp.org. El kell hagyni a számot, mert akkor egy terheléskiegyenlítő szerverre megy a kérés, ami átirányít a legkevésbé terhelt, legkisebb ping idejű, legközelebb lévő szerverre. Felesleges ilyen 0-ás, meg 1-es, meg Kukutyin szerverhez ragaszkodni.
Ezt sztorit nem olvastad el kellő alapossággal.
Az NTP serverrel nem volt baj.Számomra furcsa volt, hogy a systemd-timesyncd.service le van degelve. [link] és utána jöttem rá, hogy az ntpd meg fut.

És mint irtam ilyennel nem igazán találkoztam, igaz nem vagyok nagy disztró kalandor.
De úgy gondolnám, hogy 2020-ban amúgy sem ntpd-t kéne erőltetni hanem a chrony-t. -
sonar
addikt
[Time]
#NTP=
#FallbackNTP=0.debian.pool.ntp.org 1.debian.pool.ntp.org 2.debian.pool.ntp.org 3.debian.pool.ntp.org
#RootDistanceMaxSec=5
#PollIntervalMinSec=32
#PollIntervalMaxSec=2048ubyegon@ubydeb10:~$ timedatectl status
Local time: szo 2020-08-08 15:57:48 CEST
Universal time: szo 2020-08-08 13:57:48 UTC
RTC time: szo 2020-08-08 13:57:48
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
System clock synchronized: yes
NTP service: active
RTC in local TZ: noDebian 10-nél is aktív.
[Time]
#NTP=
#FallbackNTP=0.manjaro.pool.ntp.org 1.manjaro.pool.ntp.org 2.manjaro.pool.ntp.org 3.manjaro.pool.ntp.org
#RootDistanceMaxSec=5
#PollIntervalMinSec=32
#PollIntervalMaxSec=2048[ubyegon@manjaro8570p ~]$ timedatectl status
Local time: szo 2020-08-08 16:01:40 CEST
Universal time: szo 2020-08-08 14:01:40 UTC
RTC time: szo 2020-08-08 14:01:40
System clock synchronized: no
NTP service: inactive
RTC in local TZ: noManjaron is inaktív, akkor nem egyedi eset a tied! Fene se érti....
Érdekes. Hozzáteszem mostanában friss kiadások tekintetében csak RHEL-t meg CentOS-t bűvölök, Mint/Ubuntu vonalon kicsit lemaradtam.
-
sonar
addikt
Nem nagy öröm ez, sajnos a 20.04 alappal kapcsolatban elég sok érthetetlen apró hibát lehet olvasni, lassan tényleg lehetetlen feladat lesz Ubuntu alapon normális, stabil Mint-et összerakni.
Tényleg lehet átnyergelni majd LMDE5-re, ha ez a tendencia folytatódik.Lehet be is ízzítom az SSD-n pihenő Bustert, hogy a Debian alapokkal ismerkedjek kicsit újra.
Igazából bajnak nem baj, hogy van NTP, meg át is tudom konfigurálni. Csak eddig még nem találkoztam olyan disztróval ami így jött volna.
-
sonar
addikt
Nem is egyszerű ez így, mondjuk ebben az esetben a virtualis helyett live-ról célszerűbb lett volna megnézni, nem lehet, hogy a hálózati hardverek detektálása miatt ez a beállítás lesz nálad default? Nem értek ehhez a részhez, de akár ez is lehet. Bár a masked service az nem függ össze ezzel, szerintem. Az se sokat számít, hogy Mate-t használsz én meg Cinnamont.

Kíváncsi vagyok mi a fenétől van ez így! Itt is van hasonló anomália, de ebből sem derül ki, mi okozza,
Egy hasonló sztori: [link]
-
sonar
addikt
Többszörösen érdekesek nálad ezek a dolgok, a maszkolt service is furcsa, nem sűrűn látni, hogy a rendszer állítja masked-re és ez a 0.ubuntu.pool.ntp.org -hoz csatlakozás is roppant érdekes! Tuti, hogy valami telepítés/konfigolás volt valamikor részedről és amiatt vannak ezek az anomáliák.

Nos, minden bizonnyal ez így van. De nem jövök rá, hogy mi.
2 fizikai gépet telepítettem meg egy virtuált és mindegyik ugyanúgy viselkedik.
Mégegyszer megnéztem az ISO-t és az sha256 hash stimmel42fd764b3a3544a36d820f4164bb64aa5a6d982073e6d1afdea4853d3858fc98 *linuxmint-20-mate-64bit.iso -
sonar
addikt
Telepítésnél kiválasztom a Europe\Budapest aztán ennyi.
~$sudo systemctl status systemd-timesyncd.service
● systemd-timesyncd.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-timesyncd.service is masked.)
Active: inactive (dead)
~$ sudo systemctl start systemd-timesyncd.service
Failed to start systemd-timesyncd.service: Unit systemd-timesyncd.service is masked.Mondjuk az, hogy a "service is masked" nagyon furcsa, ilyet még nem is láttam.
No kérem a poén az, hogy van egy konfigolt ntp service ami az 0.ubuntu.pool.ntp.org -hoz csatlakozik.
És ezért nem megy a timedate.
De miéért ez állt be?
-
sonar
addikt
Az meg hogyan lehet? Megnéztem Ubuntun is most, ott is NTP van alapból. Installnál nem állítod az időzónát vagy ez nem befolyásolja?
ubyegon@Ubuntu2004-8570p:~$ timedatectl status
Local time: p 2020-08-07 13:45:47 CEST
Universal time: p 2020-08-07 11:45:47 UTC
RTC time: p 2020-08-07 11:45:47
RTC in local TZ: no[Time]
#NTP=
#FallbackNTP=ntp.ubuntu.com
#RootDistanceMaxSec=5
#PollIntervalMinSec=32
#PollIntervalMaxSec=2048Itt is üres az NTP sor.
Mint 19.3 ezt mutatja
ubyegon@WD-HP8570p:~$ timedatectl status
Local time: p 2020-08-07 13:54:31 CEST
Universal time: p 2020-08-07 11:54:31 UTC
RTC time: p 2020-08-07 11:54:31
systemd-timesyncd.service active: yes
RTC in local TZ: no[Time]
#NTP=
#RootDistanceMaxSec=5
#PollIntervalMinSec=32
#PollIntervalMaxSec=2048systemd-timesyncd.serviceszerintem nálad nincs bekapcsolva valamiért!Telepítésnél kiválasztom a Europe\Budapest aztán ennyi.
~$sudo systemctl status systemd-timesyncd.service
● systemd-timesyncd.service
Loaded: masked (Reason: Unit systemd-timesyncd.service is masked.)
Active: inactive (dead)
~$ sudo systemctl start systemd-timesyncd.service
Failed to start systemd-timesyncd.service: Unit systemd-timesyncd.service is masked.Mondjuk az, hogy a "service is masked" nagyon furcsa, ilyet még nem is láttam.
-
sonar
addikt
[Time]
#NTP=
#RootDistanceMaxSec=5
#PollIntervalMinSec=32
#PollIntervalMaxSec=2048
~$ timedatectl status
Local time: p 2020-08-07 09:37:52 CEST
Universal time: p 2020-08-07 07:37:52 UTC
RTC time: p 2020-08-07 07:37:52
RTC in local TZ: noNekem az van, ami default a rendszerben, érdekes fent üres az NTP sor, alul viszont aktív.
Hmm,
Egy virtuál gépen megnéztem és nekem ott sem NTP-s a szűz telepítéstimedatectl status
Local time: p 2020-08-07 13:36:06 CEST
Universal time: p 2020-08-07 13:36:06 UTC
RTC time: p 2020-08-07 13:36:06
System clock synchronized: no
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
sonar
addikt
Ha már Mint 20 akkor csak úgy kérdezném, hogy ki használ időszinkront?
Tegnap este lefekvés előtt nézegettem, de nem jött át a megoldás egyből
Nem kapcsolódott NTP szerverhez. (vagy hagyjam és használjak chrony-t?)/etc/systemd/timesyncd.conf[Time]
NTP=hu.pool.ntp.org
FallbackNTP=ntp.ubuntu.com
RootDistanceMaxSec=5
PollIntervalMinSec=32
PollIntervalMaxSec=2048# timedatectl status
Local time: v 2020-08-06 22:03:38 CEST
Universal time: v 2020-08-06 22:03:38 UTC
RTC time: v 2020-08-06 22:03:38
NTP service: n/a
RTC in local TZ: no -
sonar
addikt
Hát srácok 2 nap Mint 20 után van egy negatív élmény.
Csonttá fagyott a rendszer.
Chrome, libre office meg egy win7 futott virtualbox-ban.
18 alatt sosem volt ilyen
-
sonar
addikt
Helló,
Kezdek átállni még 18-asról. Most hirtelen nem találtam a cups-pdf csomagot.
Mi van helyette? -
sonar
addikt
Egész pontosan:
-vnc-t telepítettem (x11vnc), de szokás szerint, hiába nyomtam a programok listája frissít, majd indítra nem történt semmi, több használandó programnál is ütköztem ebbe, látszólag feltelepül, telepített programok listája nincs benne, letöltésnél rákeresve telepítve, de nem indul. konzolból telepítve dettó. Amúgy több programnál kommenteket nézem: "can't run 19.*" "do nothing")-utána: apt-get update (egyszer kiírta ellenőrizze az internet kapcsolatot)
-nyomtam egy ujraindítást.
[kép]
[kép]
ide visszadob állandóan.growler ha megcserélem a z/y t akkor kiírja érvénytelen jelszó.
Más is járt így, nézem, de nem tudok konzolt varázsolni
ssh-n nem tudsz kapcsolódni?
Esetleg az elfelejtett jelszó esetén javasolt jelszóváltoztatást próbáld meg: [link]
-
sonar
addikt
Szerintem nagyon gyorsan győzzed meg akkor magad. 16.04-en nem sokáig maradhatsz, nemsokára jár le a támogatása, nem egészen 1 év múlva. Ha ilyen Ubuntu 16.04 only beállításokon vagy, akkor elvileg már 4-5 éve nem vagy kompatibilis a linuxos világgal meg egyik másik disztróval sem, és csak szívni fogsz emiatt. Már ilyen scripteket se hegeszél, nincs értelme, ha csak 16.04-en megy, akkor csak te fogod használni.
Nekem egyébként már az se világos, hogy milyen interface-ekről van szó. Mert pl. a hálózati interface-eket már egy jó ideje az udev kezelgeti, meg ip paranccsal konfigolgatják, annak ellénére, hogy ha felrakod az ifconfigot a nettools vagy mi a neve csomagból, akkor talán még megy azzal is. De pl. a hálózati beállításokat már jó ideje a systemd intézi.
Ja, a systemd más, én is utálom, de aki még csak most néz rá bután, az a követ alatt élt, mert Ubuntu/Debian vonalon is már jelen van vagy 5 éve, meg jó ideje a X.org-ot is máshogy kell konfigolgatni, vagy 6 éve (pl. felbontást, frissítést nem a xorg.conf-ban kell modeline-ozni), változott a fontconfig. Aki ennyire a kövek alatt élt, annak a legkisebb baja a rolling, annyira el van maradva.
Azért a Linux világa olyan, hogy kapod az arcodba a változásokat rendesen, udev, systemd, X.org, Wayland, Vulkan, ATI driverek, llvm, megváltoztak néhány éve zárt forráskódú Catalyst-alapúról nyíltra, stb.. Nagyon ajánlom, hogy hozd ilyenekben képbe magad, mert ez nem a rolling miatt van, hanem a Linux világa változik, a rolling csak ezt követi le minél gyorsabban.
Ezek egy részét el tudod kerülni, pl. systemd, Wayland, Vulkan, stb., ha valami minimalista, systemd-ellenes disztróból faragsz ki magadnak egy saját rendszert, amin csak hagyományos mesa GL, X.org, stb. lesz, de az initrendszer esélyesen már azon is más lesz, OpenRC, runit, s6 (minden initrendszeren máshogy kell konfigolni a service-eket, logolást, stb.), stb., meg a X.org is lesz annyira új, hogy ilyen 16.04-es tudásból nem élsz meg, egy csomó dolgot újra kell tanuljál, írjál.
Ezért is mondom, hogy ilyen 10 évig LTS-ezzünk nem is jó másra, csak hogy a lustább userek a kövek alatt tudjanak élni, és ki legyen szolgálva a felesleges konzervativizmusuk. 10 évig nem éri meg semmit támogatni Linuxban, annyit változik a linuxos világ már 5 évente is, hogy nem 10 évente. MacOS oldal még gyorsabban változik, de Windows oldalán igaz, hogy lassabb a változás, darabosabb, de a MS is kivezet 10 évente egy támogatott főverziót, meg megjelenik a következő 5 évente.
Rollingon már az problémás lehet, ha 6 hónapja nem frissítettél, és azóta vagy 1-2 ezer csomag frissül a gépeden, van, amelyik több verziót is átugorva. Egyébként a rolling disztrók szoktak a híroldalukon írni, ha valami frissítés kézi beavatkozást igényel. De ha nagyon régi rendszert frissítesz, ilyen több éveset, az sem fog segíteni. Akkor kézileg avatkozol be úgy, hogy újratelepíted az egész kócerájt, amit lehet a régi configokból a /etc és home mappádból újrahasznosítasz.
De már ha Arch rollingot használsz, akkor már a telepítéskor kellemetlenség érhet, hogy még addig sem jutsz, hogy az eszközeid kezelgesd az init rendszerben, de az általad ismert régi módszerrel (vagy egy régi blogleírásból, videóból merítve) már nem is települ, mert sok minden telepítése megváltozott, beállítások, konfigolás, csomag és csomagcsoportok. Ezért mindig követni kell az Arch Wiki-t, akkor is, ha szerinted tudod mit csinálsz, követni kell az ottani lépéseket, mert garantáltan lesznek újdonságok.
Félreértesz. Nem home user oldalról közelítettem meg a dolgot.
Céges környezetben (arról beszélek amiben létezek, cd tudom, hogy vannak haladóbbak is) ragaszkodnak az LTS szerű megoldásokhoz. Tehát, hogy amire elkezdtek fejleszteni, építeni az X évig jó legyen. Ezt biztosítja a CentOS/RHEL meg az Ubuntu. És jó eséllyel HW-rel együtt a régi OS (és megoldásai) cserélődnek. De van még nálunk 6.2-es RHEL mert egy spéci kártya miatt az az előírás.Amúgy 2016 nem volt régen... Mikor egy egy egy fejlesztés akár évekig is eltart bizonyos területeken.
-
sonar
addikt
Erre nincs szabály, hogy hogyan kezelik le. Minden disztró máshogy. Általában mindenképp a szopás volt az ilyenből, azért ha ilyen jelentős változást húz be egy disztró, azt javasolt nem frissíteni, hanem újratelepíteni. A default Pyhton nem volt ilyen nagy gond, mert ott a 2-es verzió is fent lehet, megoldható az együttélés, az az interface-ek is visszanevezhetők systemd alatt.
De én ezt nem érzem gyakorlati problémának. Ilyen jelentős váltás nem gyakran van, sok évente. Ennyiszer ki lehet bírni egy teljes újratelepítést. Meg egyre riktábban lesz ilyen, mert pl. amelyik disztró akart, az már rég átállt systemd-re, amelyik meg nem, az meg sose fog már.
Oké ez mind szépen hangzik, de ezekre csak akkor jössz rá mikor burul minden.
Pl.: ubuntu 16.04-->18.04 ugrásnál máshogy kell az interface-ket konfigolni.
Meg aki init scripteket irogatott aztán systemd váltásnál meg csak néz bután, hogy X dolog miért nem megy. Aztán meg egyszer a systemd helyett is lesz újabb dolog.
Engem nem nagyon győzött meg ez a rolling. -
sonar
addikt
-
sonar
addikt
Nem kizárt, hogy az az oldal tévedhetett, amit néztem. Nem tudom már melyik volt, most már Archon vagyok, és az még Voidon volt megnyitva. Valami canonicalos oldal volt.
Egyébként elhiszem, hogy 4.4-es, annak ellenére is, hogy az általad linkelt oldal sem ér egy kalap ×4rt se ebből a szempontból, mert a kernelverziókat nem írja. Lehet én nem kattintottam rá valami allinkre, amire kellett volna, és ott írja, de én nem találok rajta ilyet.
De az a baj, hogy megint hülyeségeken kötözködsz. A 14.04.5 is valami 2016 augusztusában jött ki, addigra már a 3.13-as kernel rég dinoszauruszok korabelinek minősült. 2015 áprilisától a legtöbb rolling már 4.x-es kernelt használt, ami nem csak verziószámhajhászás szempontjából fontos, de a 4.0-ás kernelben elég jelentős architekturális változások voltak, így elég jelentős váltás volt.. De a 4.4.0-ról sincs sok minden vitatkozni való, az is elég régi, több mint 4 éves most már (anno talán ezzel telepítettem az Archot), és még ezt akarják tolni még 2 évig? Vicc kategória szerintem. Az egész Ubuntu vonal, az LTS-eivel, profitjával, megbukott eszközfüggetlen Unity próbálkozásaival, mindenkire grafikus csomagkezelőn keresztül default ráerőltetett gigás snapjaikkal meg egyebekkel. Egy nagyon rossz vicc. Lassan már ott leszek egyébként, hogy kezdőknek sem fogok ajánlani semmit, ami Ubuntu-alapú.
Ha már újra előjött a téma.
Had kérdezzem meg, hogy mondjuk ha rolling distro átáll systemv-ről systemd-re akkor mit csinál a rendszer gazdája?
Vagy mondjuk, hogyan vannak lekezelve az egyéb technológia váltások? (interface konfiguráció, default python verzió) Akár élesben akár otthon? -
sonar
addikt
Tudom hogy ez teljesen más tészta - van egy immár lehet hogy több mint 10 éves
Linuxos műholdvevőm 2.6-os kernellel - ma is ugyanolyan megbízhatóan működik
mint az első napon.
Kernel ügyileg én úgy vagyok, hogy LTS rendszerhez LTS kernel illik.
Vagy ha nem is hivatalosan LTS, de a Canonical által a támogatás végéig karbantartott - mint
például a 4.15-ös.
Rendszeresen kapok hozzá frissítéseket, és ezzel együtt visszaportolt hibajavításokat.
Majd ha olyan hardware összetevőt teszek a gépbe, vagy csatlakoztatok hozzá amit
a jelenlegi kernel nem vagy nem megfelelően támogat, akkor majd telepítek újabbat.Az ilyen embedded cuccokat ne keverjük az asztali disztrókkal. Az azért tényleg más világ.
Ott arra az adott kernelre lefejlesztették egyszer a drivert oszt már ugranak is a következő projectre a fejlesztők. -
sonar
addikt
Igazad van, ezek szerint akkor azok nem voltak hivatalosan LTS-ek. A lényeg viszont, hogy azok is ugyanolyan régi verziók voltak. Emlékszem 14.04-es Ubuntu pl. LTS volt, és marha sokáig 3.1x-es kernel volt benne (ahogy még a most is támogatott CentOS 7-en szintén az van), mikor már a rollingok a 4.18 körül jártak, és nemsokra rá jelent meg az 5.0-ás kernel, ami 4.22-es, csak átszámozva. Agyrém. Ahogy a CentOS 6 alatt még mindig 2.6 van, na, az már simán dinoszauruszok korabeli, akkor is, ha backportokként megkapta az azóta megjelent securty fixeket, és még év végéig mindig támogatott.
Az egészből azt akarom kihozni, hogy ez meg egy másik véglet, amivel átesnek a ló túloldalára. Szerintem a kettő közötti egyensúlyt, arany középutat a Manjaro, Void, Gentoo tartja fent. Annyira nem szörnyen régiek, hogy nevetséges legyenek, mégis rollingok, mégse adogatják hozzá ész nélkül a legeslegfrissebb verziókat, de ahhoz vannak annyira újak a verziók, hogy nem okoz verziófüggési gondot. Így minden fut, semmi nem instabil, nem kell hosszan várogatni semmilyen kiadásra, főleg, hogy újabb verzió is telepíthető testing vagy külső tárolókból.
Az is igaz, hogy pont ezeket a nem rohanós rollingokon is általában pont 5.4-es LTS kernel van alapból (feltehető újabb is természetesen a tárolókból), Gentoo-n és Voidon is, de nem ez a lényeg, azokon addigra simán frissebb lesz alapból, mire egy új Mint majd ezt az 5.4-et használja default, meg mire a támogatás lejár a következő Ubuntu LTS-re.
Nézd a Mint különösen nem a hard core userekenek van. Tehát nem kell szükségszerűen 3-4 hetente ismételten hangoztatni az álláspontodat. Megértjük és elfogadjuk, ha kell vkinek akkor linkeljük a véleményedet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- iPhone topik
- BMW topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Jelentősen ronthat a memóriahiányon egy holnap kezdődő sztrájk
- Mesterséges intelligencia topik
- Óra topik
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó PC játékok - sok ritkaság!!!
- Star Wars The Old Republic Collectors Edition
- HP. Laptop. i5. Model: 15-da1002nq
- 4K Gamer PC //Számítógép // Ryzen 7 9850X3D // 5070Ti // Számla + Több év garancia //
- GYÖNYÖRŰ iPhone 15 Pro 256GB Natural Titanium -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5571
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
- Apple AirPods 4 / AirPods 4 ANC Bontatlan 27% áfás ár
- REFURBISHED - DELL Performance Dock WD19DCS (210-AZBN)
Állásajánlatok
Cég: aiMotive Kft.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

), most meg már vagy egy órája hatalmas 3 kB/s sebességgel jön valami, amikor éppen jön.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Van még időm ezért.
Tényleg lehet átnyergelni majd LMDE5-re, ha ez a tendencia folytatódik.
Chrome, libre office meg egy win7 futott virtualbox-ban.