- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- vrob: Az IBM PC és a játékok a 80-as években
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
A Linux Mint bemutatása
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #13210 üzenetére
Igen, buherálás nélkül megy bármilyen Linuxon a Netflix. Magam is használtam. Chrome, Chromium, Firefox alatt is megy. Annyi, hogy csak max. 720p-ben, akkor is, ha HD-s vagy 4K-s előfizetése van, mert a Windows, Mac, meg néhány spéci androidos prémiumgyártó exkluzivitása, Linuxon a Netflix szándékosan korlátozza a felbontást sajnos.
Buherálást nem nagyon kéne igényeljen, annyi, hogy a böngészőn legyen fent a DRM plugin, általában gyári böngészőkön fent szokott lenni, talán Minten is. Ha mégse lenne fent, az sem baj, mert a netflix.com látogatásakor a böngészők felajánlják, hogy telepíti hozzá a DRM plugint. Ha ez megvan, csak be kell jelentkezni a netflix.com-on az accountjával és már nézheti is.
Egy másik korlátja van még a linuxos netflixezésnek, hogy nem lehet tartalmat letölteni, hogy később offline nézz meg.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #12341 üzenetére
Akkor viszont nincs lövésem, hogy miért nem megy. Jó a konfigod, törölted is, újrakonfiguráltad az egészet, életbe is léptetted a GRUB-ban a konfigot update-grub futtatásával. Ezzel minden hibalehetőség tökéletesen ki lett lőve. A beállításaid mellett 0 másodpercig kéne mutatnia a GRUB-ot, magyarán nem kéne látnod egyáltalán, hacsak a Shift-et nyomva tartva szándékosan elő nem hozod bootkor.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #12338 üzenetére
Igen, elvileg azt elég törölni, és utána upgrade-elni a GRUB-ot. A Win10 vagy EFI nem hinném, hogy bekavar. Bár a Mint eleve nem is szeret EFI-re települni.
De mondom, ezzel csak saját felelősségre játsszál, mert nem vállalok érte felelősséget, ha bootképtelen lesz a telepítésed emiatt. Én nem vagyok híve a GRUB-nak sem, igyekszem olyan disztrót használni és azt úgy telepíteni, hogy GRUB mentes legyen az install, és mindjárt közvetlenül vagy UEFI EFI stub boottal vagy UEFI systemd boottal települjön a rendszer, és semmilyen bootmanagert ne használjon. Az UEFI ugyanis önmagában már egy boot manager.
Boot manager akkor kell, ha Legacy / CSM BIOS MBR boottal bootol a rendszer.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #12335 üzenetére
Ez fogós, a beállításaid jónak tűnnek, működnie kéne. Első körben én törölném futó rendszer alatt a GRUB konfigját, és sudo update-grub paranccsal újrakonfiguráltatnám, hogy deafult beállítások legyenek benne, majd után a kezdeném újra a TIMEOUT-ot 0-ra állítani, ha ez nem segít, akkor a HIDDEN_TIMEOUT-ot és a TIMEOUT_STYLE-t.
Persze ezzel óvatosan huszárkodj, mert ha valami mellémegy az újrakonfigurálásnál, bootképtelen lesz a géped, igaz Live rendszer alól újra tudod telepíteni meg konfigurálni a GRUB-ot, de az szopás lehet. Ésszel kell ezzel kísérletezni.
Amire még gondolni tudok, hogy nem elég a GRUB helyi konfigjában átírni a dolgokat, után update-elni is kell a GRUB-ot a boot partíción, hogy beemelje a helyi konfigból a dolgokat a végső konfigjába. Mert anélkül hiába szerkeszted át a /etc/default/grub helyen a konfigot, az új beállítások nem kerülnek át a bootpartíció megfelelő konfigjába, nem lépnek életbe.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #12330 üzenetére
Pedig pixelesnek mindenképp pixeles marad (nem tud betűsimítást), 1920×1080-ban is, csak annyival lesz súlyosbítva, hogy a betűk is olvashatatlanul kicsik lesznek. Max. homályos nem lesz valóban, a homályt felcseréled olvashatatlan apróságra. Ez ilyen, kinek mi tetszik jobban, jobb vagy bal kezét vágják-e le.
Azt kell érteni, hogy a GRUB egy általános boot manager. Arra tervezve, hogy a rendszert indítsa, kezelje a különböző fájlrendszereket, titkosításokat, meg hiba esetén be lehessen avatkozni, ha a rendszer nem tudna bootolni.
A GRUB-ot nem a Mint-hez fejlesztették. Boot managereknél egyébként sem cél, hogy jól nézzenek ki. A legtöbb bootmanagerben eleve csak fekete (RGB #000000) háttéren tompafehér (RGB #777777) betűs szöveges üzemmód van, aminél felbontást sem lehet állítani, az sztenderd BIOS-os INT 10h text mode.
Mondom, a legideálisabb amúgy is az, ha semmit nem látsz induláskor. Bekapcsolod a gépet, és mindjárt BIOS logó után a Mint logó vágódna be, majd pár mp.-re rá a Mint DE-jének a grafikus felülete. Minden más, ami megjelenik, GRUB, egyéb menü, extra csicsa az csak figyelemelterelés, felesleges.
Egyébként a GRUB csak szabvány VGA és VESA felbontásokat ismer. Ez csakis a videókártya/GPU VBIOS-án múlik, ilyen elemi szinten, mikor még csak a GRUB fut, semmilyen kernel meg videódriver nem töltődik még be.
Ha az adott kártyánál a videoinfo csak 1024×768-as felbontást hoz, akkor annyit tud a kártya max. VESA módban, és többet nem tudsz neki beállítani.
A VESA még egy nagyon régi szabvány, az 1990-es évekből, akkor még nem volt 16:9, 16:10, nem volt HD, FullHD, 4K. Csak 4:3 és 5:4-es felbontások voltak szabványosítva 1600×1200-asig, ezekből is csak az jeleníthető meg, amit a kártya VESA BIOS-a támogat.
A Linux kernel meg a X.org / Wayland-kompozitor grafius felület úgy védekezik, hogy külön kernel mode setting vagy X.org DRI / mesa GL / Vulkan /stb. drivert tölt be, és úgy hajtja a kártyát, nem BIOS és VESA módban. De mikor még a GRUB fut, akkor ezek nem töltődnek be.
Esetleg annyit tudsz rajta javítani, hogy újratelepíted UEFI bootos módban, mert úgy talán a gép UEFI-ja támogat VESA módokon kívül más videómódokat is. De még ez sem garancia rá, hogy megoldja a gondod, lehet épp úgy 1024×768 marad a max. felbontás, csak próbaképp tekints erre a megoldásra.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #12325 üzenetére
Nem értem miért akarsz nagy felbontást a GRUB-ba és a konzolba. Túl aprók lesznek a betűk, majd meglátod. Értem, hogy modernebbül néz ki az apró font, meg a nagy felbontás, de nem lesz olvasható hosszú távon. Pont az lenne a lényeg, hogy a legtöbb ember inkább alacsonyabb felbontásra állítja, csak arra érdemes figyelni, hogy a képarány megmaradjon, esetedben a 16:9, ami 1024×-nél 576p-nek felelne meg.
Nekem már az 1366×786-as szubnotimon is idegesítő, hogy ebben a felbontásban is túl apróak már a default konzol fontok, ezért Terminus fontot telepítettem, és azt is jó nagy méretben, 128b-ként használom, ez már majdnem lóméret, meg vastag betűvonal. De legalább jobban is néz ki, mint a legtöbb disztróban lévő default "lat" ROM font.
GRUB-ban pláne nem számítana, mert ideális esetben a GRUB-ot nem is kéne látnod, használnod, automatán indulnia kéne benne a default rendszernek, és csak valami hiba esetén vagy alternatív bootlehetőség miatt kéne csak ránézned.
-
válasz
fradi81 #12234 üzenetére
Generating grub configuration file ...
Found theme: /boot/grub/themes/linuxmint/theme.txt
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-45-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-45-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-42-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-42-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.3.0-40-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.3.0-40-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-5.0.0-32-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-5.0.0-32-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
........update-grub alapján ott van az a memtest! Mint C 19.3
-
Petya XT
senior tag
válasz
fradi81 #12045 üzenetére
Szia,
Hasonló problémával küzdök én is, egyszerűen kezdem feladni.Nvidia GT 1030--> bármilyen beállítás, driver ellenére döcögött a rendszer, videólejátszás megtorpan egy pillanatra, pedig mindent megcsináltam, amit a szakik javasoltak az Nvidia beállításokon belül.
Intel HD: Firefox alatt HBOGO, YT --> brutális cpu használat, gyakorlatilag ez megfekteti a rendszert, sima VLC lejátszásnál meg 10% sincs. Mondjuk nem egy erőgép, de ezt röhögve tudnia kellene, Win 8.1-ben oké, csak azt meg én nem tudom elviselni.Itt valami nem oké mostanában, nem tudom mit kellene még alárakni, hogy normálisan menjen, de ez így gáz. Lehet átnyergelek valami másra, mert komolyan kezd idegesíteni...
Cinnamon, 19.2
-
válasz
fradi81 #12045 üzenetére
Érdemes lenne majd ezeket a kimeneteket megnézni, ha visszaállsz Intelre.
Ez a conf fájl ugyan tearing ellen van, de ha gond van, akár ez is segíthet:
Nem saját ötlet, de valakinek ez segített, így elmentettem.
Létrehozni az alábbi fájlt (+ ha kell a könyvtárt is) ezzel a tartalommal rendszergazdaként.File: /etc/X11/xorg.conf.d/20-intel.conf
Tartalma:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "TearFree" "true"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "DRI" "3"
EndSectionAztán jöhet az archwiki
-
válasz
fradi81 #12036 üzenetére
Monitor, kijelző felbontásának beállítása a xrandr alkalmazással
Itt írja az ember, mit kell tenned, ha reboot után is bakfitty van.
(#12041) Aweriot
Sejtettem, hogy emiatt írod, Te nem gondoltál bele viszont, miért kérdezek rá, ha amúgy értem, mire gondolsz.*
Annyit sugok, hogy ez nem Ubuntu.
*mint azt megszokhattuk, szinte csak okosakat kérdezek
(Mint 19 Cinnamont 2018 májusában rakták fel a népek, a 17-es verziót 2014-ben)
-
válasz
fradi81 #12012 üzenetére
Ha nézed ilyenkor a boot splash-t vagy mi a neve, akkor nem az látszik, hogy 1:30 percig visszaszámol, mint amikor automount-ban lévő eszközt kiszedsz a gépből? Ha ezt kivárod, megy tovább a boot. (nem 100%, de hirtelen nekem ez rémlik, mert az nem lehet, hogy valami kiesik, ami csatolva van és nem lesz boot, kivéve ha a / az)
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #11733 üzenetére
Nem csak fstab-ból lehetséges. A Mint tudja, hogy az udev figyeli, ha lemezt csatlakoztattak, vagy grafikus fájlkezelőben próbáltak felcsatolni egy addig fel nem csatolt meghajtót, akkor fuse vagy gvfs csatolással felcsatolja a rendszer automatikusan, akkor is, ha nem szerepel az fstab-ban.
Az fstab-ban felcsatolni viszont egyszerűbb, kevesebb erőforrást eszik, nem csak Minten, hanem minden disztrón működik.
-
válasz
fradi81 #11735 üzenetére
Persze, nem különösebb ördöngösség berakni vagy módosítani egy sort az FSTAB-ban. Régen NTFS meghajtónál még külön csomagokat is fel kellett autocsatoláshoz rakni, ma már ezt sem kell. Szóval kinek melyik fekszik jobban, FSTAB vagy symlink......
A Lemezek alkalmazás meg valóban jól kezeli a meghajtók beállításait GUI-ból.
-
válasz
fradi81 #11733 üzenetére
Akkor a kolléga csak nem ússza meg az FSTAB szerkesztését, de nem baj, az imént linkelt kb 50 hsz-ből ki lehet mazsolázni, ezt hogyan kell, feltéve ha nem változott valami az utóbbi egy évben, mert már nem követem ezeket.
(#11732) Frawly
Sajna már nem rendelkezem szerintem kompetens tudással még nokedli szinten sem. Mivel minap is kaptam figyelmeztetést nagybetűsöktől, így nem nagyon erőltetem a megjelenést sehol, ha nem érzem fontosnak. Népszerűségem vonzza a fogáskeresést, jelentgetést, de ebből csak az elsőt tudom elfogadni. Sajna nehezen viselem, ha belém kötnek, hiába gyakorlom ezt én is időnként! Nagybetűssel meg már nem vitatkozom, mert sose tudom, mikor játszik robotost és mikor normális párbeszédképes.
Ja meg amúgy is kész a Winx-es asztalom, tegnap mutattam is az off-ban.
Kezdőknek azért nem ideális az /etc/fstab-ban matatás, mert ha félreír benne valamit, bootképtelenség is lehet az oka
Anno totál nokedliként én is rákényszerültem és nem is bánom, mert legalább valamennyire azt a részt átláttam. Ha több meghajtóval operál az ember, nehéz megkerülni az FSTAB-ot vagy csak nem érdemes.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11384 üzenetére
Valahol a probléma után kutatva olvastam egy olyat, hogy okozhatja az is, hogy az egyik audio eszköz később inicializálódik, mint a másik.
Magyarul, az a hangkártya, amelyiken a headset lóg, hamarabb "kel életre", ezért egyből az lesz a default kimeneti eszköz. Ez mondjuk fura működés annak tükrében, hogy a felhasználó más sorrendet gondolt...
Őszintén szólva nem tudom, hogy ennek hogyan lehet utánanézni (feltéve, hogy tényleg így van), ill. hogyan lehet megoldani.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11379 üzenetére
Érdekes.
Valószínűleg az audio eszközök sorrendje a ludas, az első elérhető (nem letiltott/korlátozott/kikapcsolt) eszközt használja a rendszer. Amit herdsman12 ír, megoldás lehet, a headset-re állítsd be, hátha helyrejön.
Ha minden kötél szakad, akkor manuálisan lehet nekiesni.
Szedjük össze, milyen audio eszközök vannak:
cat /proc/asound/modules
Ez megadja az eszközök index számát és nevét.
Példa:
0 snd_A
1 snd_B
2 snd_CSzerkesszük be:
sudo nano /etc/modprobe.d/alsa-base
A file végére kell beilleszteni, a kívánt sorrendben, tehát ha a példából a C-t szeretnénk alapértelmezettnek, akkor így:
options snd_C index=0
options snd_A index=1
options snd_B index=2Mentsük el, majd indítsuk újra a PulseAudio daemon-t:
pulseaudio -k
pulseaudio -DDe talán nem kell ennyit szöszölni vele, és két kattintás az egész.
-
lev258
veterán
válasz
fradi81 #11349 üzenetére
Általában néhány fontos komponens, ami nem települ, így kvázi fenn van, de nem működik (jó esetben a nyílt dolgozik, rosszabb esetben fekete képernyő). A secureboot már elég régen elvesztette az értelmét, és simán lehet, hogy az eltérő implementációk közül néhány "megengedőbb".
-
Sonja
nagyúr
-
-
válasz
fradi81 #11218 üzenetére
Linux telepítőnek drága az az ssd
Ja, én a két 32GB-os ! pendriveomat 7 és 8eft-ért vettem Ennyiből már egész jó 120GB-os SSD van!
Nyilván meg fogom nyíltan kérdezni, melyikre mondod, hogy drága? Most a tartósságáról ne is beszéljünk, mert ha úgy áll a helyzet, az SSD-t berakom bármelyik gépbe és teszek rá oprendszert.
Szóval tartósság, méret, funkciók tekintetében a pendrive 100x drágább.
(persze értem, hogy a kolléga vesz egyet 3 rugóért és az is ellátja a feladatát)
Mondjuk én a 250GB Samsung 850 EVO-t vettem pendrivepótlónak 12rugóért nemrég., de még bírja a fő pen, csak a tartalék döglött meg.
-
Frawly
veterán
válasz
fradi81 #11218 üzenetére
Ha csak néha kell, 1-1x, akkor drága. De ha valaki szeret alternatív disztrókat meg OS-eket próbálgatni, akkor megéri. Lehet rá teszt OS-eket telepíteni, arra is jó. Meg lehet használni rendszertelepítések klónozására, virtuális gépek alá (Win10-et Win To Go telepítő nélkül csak így lehet telepíteni, meg pl. régi MS-DOS verziókat, pl. 3.30), pendrive-nak, tévéhez és médialejátszóhoz háttértárnak (pl. FullHD filmek lejátszására), stb.. Nyilván ilyet nem vesz senki csak egy darab 10 perces OS telepítéshez. Én sem csak erre használom, bár legfőképp erre, ráadásul nem is csak egy gépen, hanem több gépen is lehet használni. Tehát tipikusan annak éri meg, akinek van egy csomó gépe, okoseszköze, és aközött kell offline adatot hordozni, meg OS-eket telepíteni.
Nekem ráadásul van kettő ilyenen SSD-m is. Nem költöttem rá sokat, egyiket használtan vettem, a másikat meg egy nagy leakciózáskor (csak ezért, mert kihagyhatatlan ajánlat volt). Már behozta az árát, és még használom őket pár évig.
-
NeoPampalini
senior tag
válasz
fradi81 #11060 üzenetére
Pfff, régen csináltam ilyen UUID csatolást, igaz, akkor az /mnt mappába tettem őket, ha jól emlékszem, és nem használtam ott felhasználónevet, csak az adott partíció nevét. Kisbetű-nagybetű rendben van? Itt számít, nem úgy, mind Windows-nál...
De egyébként ott írja hogy hogyan tudod megnézni, mi lehet a nyűgje, azt próbáltad?
Terminálba:
systemctl status media-balazs-adatok.mountEz mit mond?
Na, mire összeírtam itten, megelőzött a kolléga.
-
-
Foose
addikt
válasz
fradi81 #7170 üzenetére
Igen,ez pár perce készült kép. Mindenképpen szeretnék home-ot. Így is bosszant,hogy amit telepítettem eddig mióta van linux mint,mindent a 15GB-os mint rendszer partícióra telepített,ezért van már kevés hely rajta. (az sda7 a jelenlegi linux mint. Az sda5 a korábban létrehozott home. Annak akartam használni,csak most valamiért alapból nem csatolja induláskor. Na azon van 40GB(letöltés) amit meg akarok menteni,és az sda5-öt hozzácsapni a linux minthez. Asszem jól magyarázom
-
válasz
fradi81 #7162 üzenetére
Aha, a winx EFI-ben van akkor. Rakd az sda-ra a GRUB-ot vagy keress rá a kezdő Linuxos topikban King Unique írt ilyen Win inditóba beékelődő GRUB megoldásokról. Sajna sem a winx sem az EFI nem ismerős, sosem használtam egyiket sem, így nem akarok erre tippelni.
Az is lehet, hogy beíródik normálisan a win boot partíciójába, de csak lehet. -
Dhampir
félisten
válasz
fradi81 #6814 üzenetére
Nem mindegyik, mert van, amelyik működik, lásd például PlayOnLinux támogatott szoftverek.
Pár saját tapasztalat:
Call of Pripyat - Ubuntu 14.04
Call of Pripyat + AMK Devolution - Ubuntu Linux 12.04.4
Oblivion Lost 2010 - Ubuntu 12.04
Call of Pripyat - Ubuntu 12.04 (Kiwi Linux)
Linux Mint alatt a Prey ezzel működött.
Ám például az Amnesia: The Dark Descent és egyéb játékoknak készült Linuxos változata is.
-
Lathronos
őstag
válasz
fradi81 #6804 üzenetére
A nyílt driver működik jobban. Ez többek közt abban nyilvánul meg, hogy gyorsabb, folyamatos az animáció, bár igaz, hogy videolejátszás esetén van tearing. Valamint pár Windows játék a nyílt driver-rel elindul, a zárttal nem. Nem szoktam linuxon játszani, csak kíváncsiságból próbáltam ki.
-
Dhampir
félisten
válasz
fradi81 #6706 üzenetére
Ez alapján? Ám nem biztos.
Intel does provide development drivers for Intel® graphics to the open source community. ...
-
-
growler
őstag
-
growler
őstag
válasz
fradi81 #6448 üzenetére
Folytatás !
"Az operációs rendszer felé egy meghajtóként látszódik, a trükk pedig a vezérlőben van. Folyamatosan figyeli a merevlemez terhelését, és azon fájlokat, amiket gyakran szoktunk használni, áttükrözi az SSD részegységre, így ha legközelebb szükségünk lesz rá (például az éppen betöltődő operációs rendszer, vagy alkalmazás apró fájljai esetén), akkor azt már SSD-hez közeli sebességgel fogja elérni."
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux Mint-et használó kezdők és haladók valamint a még csak azzal ismerkedők számára.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját! -> [link]
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! ASRock FORMULA OC RX 6900XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest