Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66701) Frawly válasza s1999xx (#66532) üzenetére


Frawly
veterán

WM-eknél nem csak dekorálás van. Bár az is sok mindent magában foglal, kompozitoros effektek, ablakok megjelenése, panel, dokk, tálca, menü típusa, ezek mind szabadon cserélhetők (ezek a WM-től külön, független alkalmazások), és egyenként is elég nagy mélységben konfigurálhatók. De pl. hogy melyik program mekkora méretben induljon, hogy kezeld a futó alkalmazásokat, tilingnál milyen felosztásokban tegye fel a progikat a képernyőre, egyes alkalmazások integrációja a WM-mel, tálcával, stb.. Lényegében WM-nél nem is a WM-et magát konfigurálod, hanem egy önálló ökoszisztémát kreálsz magadnak, egy önálló disztrót, ha úgy tetszik, ami teljesen egyedi lesz. Ilyenkor sablon elemekből egy komplett összeállítást legózol össze, mikor már mindent drótozol mindennel, egy elég komplex rendszer tud összejönni.

Ezzel szemben felteszel egy nagy DE-s disztrót, azok mindegyike 99%-ban ugyanolyan, legfeljebb 1-2 apróbb beállítás meg témázás tér el, de amúgy ugyanazok a default alkalmazások, ugyanaz a viselkedés, kinézet. Az egy idő után unalmas is, meg hardverigényre mindig bloatabbak.

De önmagában a WM-ek sem egyformák, nem azonos a feature setjük, a fő koncepciójuk (még tilingok között is vannak fullosabbak, minimalisták, manuális és dinamikus ilingozók).

A WM-ek alapból nem valók mindenkinek, általában kell hozzájuk szemléletbeli váltás. Teljesen kezdőknek nem ajánlott.

(#66702) Shyciii válasza Rimuru (#66691) üzenetére


Shyciii
veterán

79 - egyedileg összeállított Arch + Openbox

Bár ez csökkeni fog most nekem, mert melóhelyet fogok váltani, így amiket a távoli munkavégzéshez használtam, azokat nagy mosollyal fogok törölni :)

(#66703) borix


borix
őstag

Üdv. SSD TRIM beállítással lenne kérdésem Linux Mint.
[link] A srác a videójában a discard,noatime előre kerül.

Itt pedig mögé írják és a noatime is lemarad.[link]

[ Szerkesztve ]

(#66704) Frawly válasza Rimuru (#66691) üzenetére


Frawly
veterán

20-at ad ki, de elég friss telepítés, nincs fent még minden, saccra a duplájára fog nőni, mire belakom a rendszert. Igaz én is WM-et használok, nem DE-t, meg javarészt terminálos dolgokat, de sajnos pár bloat progit még fel kell tennem: Wine, Goldendict, qBittorrent, gimp, LibreOffice, TeXlive (igaz ebből csak bin, core), Chromium. Az utóbbi pl. kapásból behúzta magával a PulseAudio-t, de a Wine is egy csomó lib32-es szutykot (meg ugye kell a gecko/mono része is). Az LO, TeXlive még fent sincs, de már kapásból 400-ról 500-ra nőtt a telepített csomagok száma. De mindennel együtt is 700-nál többet nem tervezek.

(#66705) Frawly válasza borix (#66703) üzenetére


Frawly
veterán

Elvileg Minten nem discard-ot kell használni az /etc/fstab fájlban (bár lehet azt is), hanem gyárilag az fstrim és fstrim.timer systemd service-eket kéne használnia alapból, ezt ellenőrizheted terminálban:
sudo systemctl status fstrim
sudo systemctl status fstrim.timer

A két lehetőség alternatív, ha használod a discard-ot az /etc/fstab-ban (az mindegy hová kerül az opciókon belülről, előre vagy hátra), akkor nincs szükség fstrim-re. A noatime-ra nincs szükség semmiképp. Szerepeltetheted, bajt nem csinál igazából (elméleti esetben 1-2 progi hiányolhatja, de ilyenbe nem futottam bele), de nem kímél sokat az SSD-n.

Vagy fordítva, ha a default fstrim-et használod, akkor nem kell ez a /etc/fstab discard-os állítgatás, hiába írja a linuxmintes cikk, hogy kell, nem kell. Mindkettő ugyanazt a TRIM-et hajtja végre, csak más ütemezéssel, az egyik használata feleslegessé teszi a másikat.

Az SSD típusának függvénye is. Pl. Samsung 8XX-es sorozatnál az fstrim-et jobb használni, mivel a fekete listás NCQ TRIM-es SSD-k között szerepel a kernelben, de a legtöbb SSD-nél mindegy. Ki miben hisz alapon lehet választani.

Továbbá nem kell TRIM-mel foglalkozni NVMe SSD esetén sem.

[ Szerkesztve ]

(#66706) Frawly válasza Frawly (#66704) üzenetére


Frawly
veterán

Idővel el fogom hagyni ezeknek a bloat progiknak a zömét. qBittorrent helyett rtorrent lesz újra, lehet valami webes interface-szel, Goldendict helyett saját szótárazó scriptet fejlesztek idővel, Gimp helyett keresek valami kisebb képmanipulálót (végül is csak vágásra, átméretezésre, RGB színek azonosítására kell, illetve régen ebben szkenneltem XSane Gimp Pluginnel, de arra már nincs szükségem). A LibreOffice, TeXlive, Chromium, Wine megkerülhetetlen marad sajnos, az első kettőre ritkán van szükség, de előfordul, a Chromium (Firefox mellé tesztelni, meg második munkamenetet tartani benne szeparációból), Wine viszont gyakran kell (szótárprogikhoz, játékokhoz) :( A Wine-vel külön bajom, hogy multilib, az még hagyján, hogy sok függőséget behúz, de miért kell 32 bitesnek lennie? Egyszerűen agyrém. A 64 bites bináris is tudna 32 bites Windows-környezetet emulálni.

(#66707) borix válasza Frawly (#66705) üzenetére


borix
őstag

Köszi.A Swap-ra használják a TRIM-et?

(#66708) borix válasza Frawly (#66705) üzenetére


borix
őstag

Az sudo systemctl status fstrim.timerre azt írja nem található.

(#66709) Dave™ válasza Frawly (#66704) üzenetére


Dave™
nagyúr

De miért baj, ha több szoftver van fent, nem fér el? Amikor alkalmi jelleggel kell valami plusz akkor felteszed aztán utána gyorsan le is szeded? Nem nagyon értem mire jó ez a minimalizmus. Nekem egy tiszta telepítés után megy fel minden, az is, amit félévente vagy évente csak egyszer használok - pont azért, hogy amikor kell, ott legyen.

(#66710) Frawly válasza borix (#66708) üzenetére


Frawly
veterán

Az első sorra mit ír a systemctl?

Milyen SSD ez pontosan? Gyártó, modell? Mintből pontosan melyik verzió?

A swap-ra akkor kell csak TRIM, ha külön partíció. Ha csak swapfájl, akkor annak a fájlrendszernek a TRIM-je gondoskodik róla, amelyiken van.

Swap partíciónál discard opció kell a /etc/fstab-ba, azt az fstrim nem kezeli.

(#66711) borix válasza Frawly (#66710) üzenetére


borix
őstag

Most nem tudom megnézni eljöttem dolgozni.
Magam particionálom 3 részre swap gyökér home.

(#66712) CPT.Pirk válasza borix (#66703) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Mögé szokás írni, de azt hiszem mindegy. A noatime helyett meg manapság relatime szokott ott lenni, de nincs túl sok gyakorlati jelentősége, csak a fájlhozzáférési dátumok frissítésének gyakoriságát befolyásolja, ami picit kevesebb írást jelent. A noatime esetén egyáltalán nem frissíti ezeket a dátumokat.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66713) Shyciii válasza Frawly (#66706) üzenetére


Shyciii
veterán

Ha csak vágásra, átméretezésre, RGB színek azonosítására kell neked program, akkor az Xnview-t nézd meg. Én Windows alagtt is ezt használtam anno, és linux-os verziója is majdnem annyit tud. Eredendően képnézegetőnek használom, de sok szerkesztő funkciót is tud. Többek között az általad leírtakat is. Én amúgy olyat keresek Gimp helyett, ami automatikus kép korrekciót is tud, amibe beletartozik a fényerő, kontraszt, sharp, unsharped mask stb. Érdekes, hogy mobilon sok progrtam tud ilyet, egyszerűbbek is, itt meg vadászni kell.

(#66714) borix válasza CPT.Pirk (#66712) üzenetére


borix
őstag

Köszi.

(#66715) -Ben-


-Ben-
veterán

Találkozott már itt valaki ezzel a „furcsasággal” ? :U [kép]

Baromi idegesítő. Random ezt csinálja. Ilyenkor akár fél percig is várok, mire észhez tér a Firefox. Ha videót is nézek, akkor szinte biztos, hogy valamikor megszívat.... Sok lap mellett hajlamos úgy beállni, hogy csak a kilövés segít. Viszont érdekes, hogy egyszerre mindig csak egy lap döglik meg, a többi nem. Most pl. a mobilarena és a youtube volt nyitva, a youtube gond nélkül ment, míg a mobilaréna - ahogy a képen is látható - közel 1 percre beállt...
(Debian 9, Firefox ESR)

[ Szerkesztve ]

(#66716) lev258 válasza -Ben- (#66715) üzenetére


lev258
veterán

Nálam ezt csak olyankor csinálta, amikor egy bizonyos frissítés települt a háttérben (gondolom használja). De utána minden ment tovább.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66717) -Ben- válasza lev258 (#66716) üzenetére


-Ben-
veterán

Nálam sajnos a Debian óta ezt produkálja a Firefox. Az első időkben még kevésbé, de egyre gyakoribb - legalábbis így érzem. Teljes FF törlésen/újratelepítésen már túl vagyok.

[ Szerkesztve ]

(#66718) lev258 válasza -Ben- (#66717) üzenetére


lev258
veterán

A rendes verzióval is (nem ESR)?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66719) -Ben- válasza lev258 (#66718) üzenetére


-Ben-
veterán

Azzal még nem próbálkoztam.

(#66720) Rimuru válasza -Ben- (#66715) üzenetére


Rimuru
veterán

Amikor elkezdték (bevezetni/)tesztelni az electrolysis-t akkor rendszeres volt az ilyen (3x-4x-es verziók, tehát több éve), de amúgy nagyon rég láttam ilyen. Esetleg válts ESR-ről.
A menet közben frissül is úgy néz ki nálam hogy vagy crashelnek az új tabok, vagy szól az új tab hogy frissítés van újra kéne indítani. :D

Vigyázat, csalok!

(#66721) BoB válasza Frawly (#66704) üzenetére


BoB
veterán

Esetleg írj a csomagolónak aki azokat a wine-os libeket csomagolja hogy rakja egybe őket mert sokallod a csomagok számát. Hátha :DDD

You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.

(#66722) Frawly válasza -Ben- (#66715) üzenetére


Frawly
veterán

Ez simán lehet Linuxtól függetlenül a Firefox nyűgje is, ilyen furcsaságokat Windows alatt is csinál. Megfigyelésem szerint ennek az az oka, hogy egy idő után a profil összekuszálódik benne, ilyenkor csak létre kell hozni egy másik profilt és azzal kell használni. Persze ilyenkor az egész FF állítgatását újra kell kezdeni, könyvjelzőket, stb.-ket visszahúzni, újra beállítgatni mindent, addonokat újra feltenni. De az addonokat egyesével, óvatosan, mert azok is okozhatnak furcsa hibákat.

(#66723) #68216320


#68216320
törölt tag

Tudnatok ajanlani backup programot, amivel mondjuk naponta 1x lehetne egy Ubuntu 18.04 rendszert menteni? Olyan kellene, amivel gond eseten mondjuk egy USB-rol boot-olva vissza lehetne allitani vagy masik hdd/ssd-re atpakolni a rendszert.

(#66724) Rimuru válasza #68216320 (#66723) üzenetére


Rimuru
veterán

rsync . Amugy goto: Linux programok topic - (Milyen program, ami..? Linux verzio)

Vigyázat, csalok!

(#66725) growler válasza #68216320 (#66723) üzenetére


growler
őstag

Van a karbantartott Systemback. Ezzel, akár naponta is készíthetsz rendszermentést.
Vagy a belakott rendszeredről egy saját ISO képfájlt. És ennek a beépített telepítőjével, akár
több lemezre is tudod telepíteni. [link]

(#66726) CPT.Pirk válasza Frawly (#66722) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Nem produkált még ilyet nálam egyik platformon vagy gépen se. Mondjuk nála egy profil resetet próbálnék, ahogy nézem úgy sincs semmi beállítva a böngészőben, szóval nem lenne nagy dolog.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66727) -Ben- válasza CPT.Pirk (#66726) üzenetére


-Ben-
veterán

Egy profil reset mennyiben különbözik a teljes eltávolítás/újratelepítéstől? Mert ezen már túl vagyok.
Profil reset hogyan oldható meg?

(#66728) growler válasza -Ben- (#66727) üzenetére


growler
őstag

A rejtett .mozilla mappát helyezd a kukába (innen visszaállítható - ha kell)
Indítsd a Firefox-ot ... létrehoz egy új .mozilla mappát - alapbeállításokkal.

(#66729) Rimuru válasza -Ben- (#66727) üzenetére


Rimuru
veterán

Csomagkezelo nem nyul hozza a home alatt talalhato tartalmakhoz (magyarul a profilodhoz), sot alapbol hulyeseg a reinstall ha nem korruptalodott egy fajl se mert ugyan azt rakja vissza.

Egyebkent, firefox -P ez elinditja a profil kezelot ahol grafikusan tudod kezelni (manualis esetben ~/.mozilla a lenyeg).

Vigyázat, csalok!

(#66730) -Ben- válasza Rimuru (#66729) üzenetére


-Ben-
veterán

A .mozilla -t már egyszer töröltem mc alól, nem lett jobb.

(#66731) Frawly válasza -Ben- (#66730) üzenetére


Frawly
veterán

Akkor a profil kilőve, csak ötlet volt. Próbáld meg Safe Mode-ban indítani, Help menü - Restart with Addons disabled - Safe Mode. Ez letiltja az addonokat és reseteli a beállításokat, de csak ideiglenesen, egy futás erejéig. Így ki lehet deríteni, ha addon okozza az anomáliát.

De amit betettél képet, azt GPU driver, kompozitorprobléma is okozhatja.

(#66732) Krisztianby


Krisztianby
tag

Sziasztok tegnap feltettem az Ubuntut most eloszor hasznalok "Linux" ott.Tegnap ki kapcsoltam a gepet ma bekapcsolas utan ez fogadott [link]
Mit csinaljak?

~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

(#66733) lev258 válasza Krisztianby (#66732) üzenetére


lev258
veterán

Engem a link a főoldalra irányít át. Lehet nem publikus.
Egyébként a géped adatai is hasznosak lehetnek. Volt frissítés? Pontosan mit raktál fel (melyik verziót)?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66734) cigam válasza Krisztianby (#66732) üzenetére


cigam
félisten

Kizárt dolog, hogy ezt mutassa:

Miért nem töltöd fel a PH!-ra, vagy valami normálisabb megosztóra?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#66735) Krisztianby


Krisztianby
tag

Mert telefonról vóltam és hirtelenjébe nem engedte máshova feltőlteni azért szétszedni nem kell engem.

Ubuntu 18.04.2 van szó.

Elöszőr ez fogad: [link]

Utána: [link]
[link]

~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

(#66736) lev258 válasza Krisztianby (#66735) üzenetére


lev258
veterán

Az első kép rendben van. A gépről írnál valamit? Előző kernellel nézted (Speciális beállítások menüben kell kisebb számút választani)?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66737) Krisztianby válasza lev258 (#66736) üzenetére


Krisztianby
tag

Ha kisebbet választom ugyan ezt csinálja.

Róla van szó:
[link]
+4 giga ram.

~ Nincs annál lustább ember a világon ki egy csomagot nem képes feladni a mai világban.

(#66738) Rimuru válasza Krisztianby (#66737) üzenetére


Rimuru
veterán

Pár hete kollégának egy BIOS frissítés megoldotta ezt, szóval nálad is ezzel kezdeném.

Vigyázat, csalok!

(#66739) lev258 válasza Krisztianby (#66737) üzenetére


lev258
veterán

Másik kipróbálandó dolog a frissebb kernel lehetne (esetleg rolling Linux disztribúció).
A Ryzen még viszonylag újnak számít Linuxon.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#66740) CPT.Pirk válasza lev258 (#66739) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

4.18-as kernel van abban az Ubuntuban, ott nem az lesz a gond.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66741) Bici válasza CPT.Pirk (#66740) üzenetére


Bici
félisten

Sajnos ez nem igaz.
A 4.19-ben javult meg egy csomó raven ridge specifikus bug.
Nálam is csak azóta használható a gép.

Az ubuntu meg a hasonló megfontoltan fejlődő disztrók nem barátai (még) a Raven Ridge-nek.
Sajnos.
Remélhetőleg a mostani áprilisi ubuntu már barátja lesz.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#66742) CPT.Pirk válasza Bici (#66741) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Tényleg, valaki már említette ezt Raven Ridge prociknál.

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#66743) cigam válasza Krisztianby (#66737) üzenetére


cigam
félisten

Ha nem segít a BIOS frissítés, akkor még tehetsz egy próbát egy újabb kernellel. Az ukuu-val ezt könyen megteheted.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#66744) leviske válasza Bici (#66741) üzenetére


leviske
veterán

Ha már így felmerült a kernel téma: A kernel frissítés mennyire biztonságos? Mert ugye Ubuntu esetében is fent van az összes kernel verzió a 5.1-r1-ig bezárólag, mégis ehelyett a rolling release disztrók jöttek elő megoldásként.

MOD: Közben cigam Ukuu-s cikke megválaszolta a kérdésem. :DDD Szóval tesztelt és támogatott frissítésekhez érdemes rolling release-re váltani, ha valakinek nem felel meg az adott kernel verzió.

Így már csak az volna a kérdésem, hogy van rá kényelmes megoldás, hogy egy belakott, de nem rolling release rendszerről átálljak mondjuk egy rolling release disztróra? Vagy az ilyesminél biztonságosabb még mindig az Ukuu?

[ Szerkesztve ]

(#66745) Bici válasza Krisztianby (#66737) üzenetére


Bici
félisten

Én megvárnám az áprilisi (19.04) ubuntut, azzal már gond nélkül mennie kell.
Addig egy fedora lenne a megfelelő döntés szerintem. :K

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#66746) growler válasza cigam (#66743) üzenetére


growler
őstag

Hamarosan fizetős lesz az ukuu. :((
[link]

(#66747) cigam válasza leviske (#66744) üzenetére


cigam
félisten

egy belakott, de nem rolling release rendszerről átálljak

Minek? Ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani. Amúgy a programok 99%-nak beállításait a home mappában tárolják, vagyis elég a home mappát átvinned az új rendszerre, és a programjaidat feltenni. Elméletileg. Gyakorlatilag a verziókülönbségektől kezdve bármi okozhat meglepetést.

growler
Meg is tudom érteni, meg nem is. Én pl. kedvenc podacsatomat is támogatom egy havi fix, de szerény összeggel. Sokaknak nem jut eszébe, hogy kedvenc programjuknak készítője is csak pénzből él, és ha egy jelképes összeggel is de jólesik neki a támogatás. Szerintem nagyszerű érzés ha a világ túloldaláról is küldenek 1€. Itt nem a pénzösszeg nagyságán van a hangsúly, és nem hiszem el, hogy akinek számítógépre, internetre futja, nem képes évente/havonta egy kávé árát kisorsolni kedvenc programjainak készítői között. Persze a másik dolog, hogy sok kicsi sokra megy. Ha évente van 1000 hálás felhasználó, az már igen szép összeg.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#66748) Frawly válasza leviske (#66744) üzenetére


Frawly
veterán

Annyira van biztonságos, mint egy nem működő, nem bootoló gép. Veszteni való nincs, meg kell próbálni. Valóban lehet az a PPA, amit írtál, az ukuu (eredeti óklingonban Ubuntu Kernel Update Utility) is ilyen külső tárolókról szedi az új kerneleket. Az 5.1 RC1 nem fontos, lehet 5.0.3 stable is, az is vadonat új, lényegében az 5.1 RC feauture-ei vannak backportolva az 5.0-ás ágba.

A rolling disztró viszont azért lenne ajánlottabb ennyire modern gépre, mert azon nem csak a kernel, hanem minden nagyon friss, mesa, Steam, Wine, stb.. Ubuntun állandóan lehet fetrengeni, hogy most kernelből kell frissebb, majd a mesa lesz neki régi, de akkor meg ebből is meg amabból is újabb kell. Sokan nem hiszik el nekem, de nem éri meg ezzel szenvedni. Nem instabilabb semmivel egy Manjaro, Arch sem egy ukuu-val reszelt, agyon PPA-zott, szénné hekkelt Ubuntu-vonalas disztrónál.

Szerk.: ja, látom, hogy félreértettél minket. Nem téged akarunk rollingra átállítani, hanem a kolléga felmerült bootképtelenségi problémáját megoldani. Ő tegnap telepítette a rendszert, nem lakott be semmit. De ez a belakás is nagyon relatív, vasárnap éjszaka tettem fel egy Archot, nem egészen 2 nap alatt be van lakva, meg lagzilajcsizva. Ennyit a belakott rendszer szentségéről. Igaz a /home megmaradt, meg a /boot is, ey csomó minden vissza van húzva config fájlokból. Ha nincs bajod a géppel, akkor valóban, elvi alapon felesleges váltani. De ha mondjuk újratelepíted egyszer a rendszert, akkor adhatsz esélyt az Arch/Manjaro-vonalnak.

[ Szerkesztve ]

(#66749) Bici válasza leviske (#66744) üzenetére


Bici
félisten

Nekem eddig a fedora jött be mint friss disztró. Igaz, hogy félévente (de legalábbis évente) reinstall érdemes az új verzió miatt, de itt ez nálam sosem járt a beállítások elvesztésével. Nálam egyszer a disztro update is simán ment (28->29), de csak egyszer próbáltam. Valamiért erről sokan lebeszélik az embert, és a reinstallt javasolják.

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#66750) Frawly válasza Bici (#66749) üzenetére


Frawly
veterán

Ez a másik előnye a rollingnak, nincs kiadások közötti upgrade, nincsenek elvesző beállítások, nincsen félévenkénti újratelepítés. Kívéve nálam :P Simán újratelepítgetem időnként az Archot, de az én helyzetem speciális, szeretek új dolgokkal kísérletezni, meg egyre minimalistább rendszert építeni. Értsd ezen azt, hogy amikor újrahúzom, teljesen más rendszert építek, mintha más rendszert használnék és disztrót váltottam volna. Általában más grafikus felület, más alkalmazások, más megoldások. Kivéve most, mert ugyanaz a Sway WM került vissza, ugyanazokkal a terminálos alkalmazásokkal zömében, de már így is volt változás, Keepassx2 helyett kpcli került fel, netctl/wicd helyett saját WiFi-inicalizáló megoldás lesz, stb.. Tehát mindig eltér a telepített rendszer a korábbitól.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.