Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
válasz 72lakiluk #90795 üzenetére
Egy hete van nálam, nagy dolgokat nem tudok mondani, de ez is azt jelenti, hogy teszi a dolgát eddig rendesen. Apróságok vannak vele amik kevésbé tetszenek. Teljesen jól összerakott/megmunkált darab. Aki tervezte annak a menet a kedvenc gépipari kötése az tisztán látszik. Bal menet, jobb menet, finom menet, normál menet nagy emelkedésű. Minden azzal van megoldva rajta, de működik a dolog és olcsón gyártható. Egész pontos, csapágyak és a tengely is jól illesztett, csak egy kis ütés van a késekben, de nem számottevő. Kényelmesen, nagyon finoman állítható. Annyi gondom van vele, hogy presszo tartományban amikor eléggé össze van tekerve, nem olyan finoman kattog a tárcsa mint amikor jobban ki van engedve a kés. Az állító tárcsán apró kis furatok vannak és az apró kattanásokért a házba sajtolt két kis rugós golyó a felelős. Kettő van egymással szemben, de ahogy tekered össze a késeket, egyre jobban feszíti a rugó és nem olyan határozottak a kattanások, de nem vészes és jelölés is segít a tárcsán, hogy hol állsz éppen. A kar hosszú, könnyedén lehet tekerni, a fa gomb kényelmes és csapágyazott. Viszont nyers, én lekezeltem, mert nem akarom, hogy megszívja magát retekkel a használat során. A levehető kar miatt könnyen tölthető, de az állító tárcsa közepén fennakadnak a babok. Lerázhatóak vagy le kell piszkálni ha makacskodnak. A csapágytámok a közepén egy falat képeznek, ketté osztják a teret, lehet úgy tölteni ha nem figyelsz, hogy megtelik az egyik oldala totál. A legjobb ha középre önti az ember rázogatja és akkor szépen eloszlik. Az őrleménytartónak ugyan nincs pereme felül amiben elakadna, de a fenekénél sarkos és hiába ütögeted, nedvesíted a babokat beül körbe egy kevés. Világosnál nem vészes, de sötétnél több marad. A kés aljánál is marad egy kevés ütögetés, rázogatás után is. A késtartó pereméhez ül be körbe. Viszont a dupla végű ecsettel szépen tisztán tartható. Hosszú távon majd elválik, hogy meddig bírja a szilikon markolat ami egyébként kényelmes és cserélhető is ha lesz hozzá esetleg csere darab. Az őrlemény rendben van nagyon szerintem, de két-három kg szecskát azért letolok lehet a torkán, hogy szépen beálljon. Így hirtelen ennyi jut eszembe. Teljesen rendben van ez a kis kézi hajtány, ennyi pénzért pedig pláne, ne legyünk telhetetlenek. Ebben az ársávban én jó vételnek tartom.
-
Dolphin
tag
válasz Keresztapper #90797 üzenetére
En ugy tudom es tapasztaltam, hogy mivel surubb lesz a pogacsa a tomorites miatt, es ugye a pogacsa mint egy szurokent viselkedik, a viz nehezebben jut at rajta, leven kevesebb (kisebb lyukak) hely van neki. De a rugos (vagy milyen) tamperek is pont ezert vannak, hogy egyenletesebb legyen a nyomas erossege, vagy rosszul tudom?
-
Dolphin
tag
válasz Szabász #90765 üzenetére
Igen, mar elottem irtak, ez nekem is dupla ristretto
Na miota lecsereltem azt af.skavet, egy alom az egesz reggeli szeansz mai 17,1g/34,4g 29mp alatt, nem ennyire sotet, de hasonloan szep crema. Bar nagyon megnyomtam a tampert, igy a kovetkezo meg finomabb orlemeny lesz kevesbe eros tamperelessel, koszi mindenkinek!
koxx: Koszi! -
Csápájev
őstag
válasz adriankoooo #90775 üzenetére
Van már ilyen topic [link]
-
Toobee
veterán
válasz peugeot207 #90786 üzenetére
Megméritek, utána tudtok méretpontost venni hozzá. Például itt.
-
72lakiluk
tag
Részben igazad van. Azonban ha a 'bolti téglás' ide téved, őt is lehetne másképp fogadni, vagy nem hozzászólni. Nekem sem esne jól. Úgy általában mondom, nem csak konkrétan emiatt. Valóban el vagyunk szállva kicsit, nem rossz értelemben ;)
-
peugeot207
újonc
-
peugeot207
újonc
Srácok, hajón dolgozok, kétféle gépen dolgozunk, hol Schärf, hol Faema Enova. Csak nem tudjuk pontosan, mekkora tömörítô kell hozzá. Azt olvastam valahol, hogy a Faema családhoz az 58-as kell. A Schärfhoz nem tudjuk. Valakinek ismerôs e két típus? Nem baristák vagyunk, bártenderek, de ugyanúgy nekünk is segíteni kell a kávézóban. A darálóra rögzített "tamper" kicsi és kényelmetlen. Ha esetleg tudna segíteni bárki is, mekkora méretû tamper kell, azt megköszönjük.
-
adriankoooo
senior tag
válasz verti1 #90783 üzenetére
Neked még régebbi kiadású Flaired van? Azoknál még szűk volt a kosártartó. Az újabbaknál már széles és simán átfér:
Ráadásul egy kicsit bizakodó is vagyok ezzel a verzióval kapcsolatban, mert középen egy kis bemélyedés is van, ami a ha megtelik, akkor kezd a kávé ketté osztódni.
PRO-hoz is lehetne valamit kitalálni (meg igény is lenne a Facebook oldal szerint), mondjuk úgy hogy nincs PRO-m, nehéz.
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90781 üzenetére
PET G-ből csináltuk. Az food safe és bírja a magas hőt. A PLA 60 fok körül kilágyul. 3D nyomott és vékony falú rézcső a kifolyó az enyémen. Az nem viszi el a hőt. Ezek a fent berakott kifolyók egyike se fér át a tartón. Egyébként nagyon határeset a mennyiség, nem sok értelme van ketté dobni. A PRO verzióhoz érdemes lenne ilyesmit fejleszteni.
-
vicces1
aktív tag
válasz zolikaDB #90774 üzenetére
Azért kóstolj meg egyszer egy presszót is!
-de nyilván milliók elvannak a nyomásfokozóval kifacsart előreőrölt kávékkal, ahogy én is ezeket ittam életem nagy részében, meg kotyesz, kapszulás stb.) amíg el nem jött az idő és az érdeklődés a minőségi (nem sznob) kávék igényére.
Viszont nem azzal kezdtem, hogy tapasztalatok és tanulás nélkül egy eléggé szakmai fórumon ajánlgassak könnyűfémipari hulladékokat, mert szerintem összehasonlítási alap nélkül isteni finom kávékészítő csodára leltem.
Az a "szenykor" nem presszó gép, ha nyomtatott nagybetűkkel írják is rá és 600ezren el is hiszik.
Viszont ez itt elég káros, mert aki (és sokan) idetévednek, ezt esetleg elhiszik.Talán lehet majd frissíteni az összefoglalót, mert mindig van változás fejlődés, pl. manuál karos, valóban presszóképes "gépek", kézi hajtányok, egyéb.
Ettől függetlenül használjátok örömmel, és sok finom kávét vele!
Xiaomi Mi2s, Mi4c, Mi5s plus
-
adriankoooo
senior tag
válasz verti1 #90776 üzenetére
PLA, de PETG-ből kellene szerintem. "Az alapvető gond az, hogy kicsi a flow nagyon és nehezen megy kétfelé. Inkább csak csöpög" -> melyik verziót próbáltad? Teljesen 3D nyomtatott kifolyóka, vagy a klasszikus fémhez adapter? Lehet utóbbi a jó irány, most azt fogom kipróbálni.
@coxymaxi: a képen egy teljesen 3D nyomtatott verzió van. Most azt akarom kipróbálni, mint ami a képeden van, ahhoz egy közdarab a kosár meg a fém kifolyóka közé.
@sz.zs: oh, akkor csak ez a topik megtévesztő és túl általános a neve. Elhiszem, hogy az egyszeri ember ide írja be a kérdését, egyrészt aktív a topik, másrészt jó sok HSZ van.
-
senior tag
Van ilyen “ téglás “ topik is.
[ Szerkesztve ]
Mini Gaggia (Aplimont) pid box-szal vagy nélküle eladó
-
coxymaxi
csendes tag
válasz adriankoooo #90773 üzenetére
-
verti1
tag
válasz adriankoooo #90773 üzenetére
Próbálkoztam én is dupla kifolyóval. Az alapvető gond az, hogy kicsi a flow nagyon és nehezen megy kétfelé. Inkább csak csöpög. Miből nyomtattad? PLA? Az enyém olyan, hogy előre felrakható a kosár aljára és átfér a furaton, nem kell alulról felrakni, majd leszedni.
-
adriankoooo
senior tag
válasz zolikaDB #90774 üzenetére
Az a baj, hogy a párizsit hasonlítod a steakkel. Mind a kettőnek van létjogosultsága, de van aki ezt, van aki inkább azt szereti. Egyébként nem a te hibád, hogy itt nem annyira szeretik a "sima bolti" kávékat - ezt a topikot már rég át kellett volna nevezni valami haladó (kávéb*zi, fan, mittudoménmire) és készíteni egy általános topikot, ahol a bolti téglások is kérdezhetnek.
[ Szerkesztve ]
-
zolikaDB
veterán
válasz vicces1 #90771 üzenetére
Torom a fejem, h uljek be a hintaba, es eszerveket hozzak fel, vagy csak vazoljam a helyzetet, hogy ket labbal a foldon meloban ennek is orulunk, vagy tekerjem-e a trollbiciklit...
Igy arctalanul lehet el sem mondanam, hogy elobb nezd meg neten, van-e feletek az uzeltben raktaron...
Ha nincs, akkor meg mindegy is, melyik Bellarom vagy Bravos akcios a Lidl-ben.
De hat te "vicces" vagy (direkt tettem idezojelbe), lehet nem is tudtad, hogy a por nep (=nem annyira sznob) is iszik ilyen fekete izet, meg van internet elofizetese, meg ilyenek!!!
-
adriankoooo
senior tag
válasz coxymaxi #90767 üzenetére
Attól még messze vagyunk, csak összekombináltam, hogy egyáltalán működőképes -e lehet. Úgy néz ki talán igen. Kérdés, hogy csak egy adaptert készítsek -e egy meglévő fém kifolyóhoz, vagy komplett 3D nyomtatva lenne -e érdemes? Mind a kettőnek lenne előnye, hátránya.
@zolnagy: én is csak arra használtam, amíg nem volt meg a Kinu.
-
-
zolikaDB
veterán
-
zolnagy
őstag
válasz adriankoooo #90763 üzenetére
Óoo az Omniás pohár. Ilyenbe őrlök évek óta
-
coxymaxi
csendes tag
Ez gyors volt! Kééééérnék szépen belőle a körte pumpás alkatrésszel együtt!
Tudnál postázni? -
kisati748
csendes tag
válasz #64275200 #90762 üzenetére
Köszi! Ezt már megtaláltam,csak én is kíváncsi lennék hátha próbálta már valaki a különböző késeket. Van egy Mazzer Xmill 83mm késes, 900-as fordulatszámos darálóm abba kellene valami tuti kés.
"Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
billyjoe
csendes tag
Ez engem is érdekelne, jól jönne mikor vendégek vannak és nem kérnek duplát...
-
törölt tag
válasz kisati748 #90760 üzenetére
Én az alábbi szöveget bogarásztam ki a HB-n:
"A Mazzer ZM 3 sorozat sorozatot képes beilleszteni, egyet Espresso-ra (151B), kettőt külön a Filter Coffee-ra (151F és 151G).
A legkonzisztens részecskeméret elérése érdekében a Filter szűrőit ad-hoc módon fejlesztették ki: Az Espresso előállításának előnyei a finom és durva részecskék kiegyensúlyozott mennyiségi előnyei, a TDS, a crema minőségi előírásainak elérése és a szélesebb spektrum kinyerése. aromás vegyületek. Ehelyett a szűrőkávé előnyös egy nagyon alacsony finomrészecskékkel rendelkező őrölt talajjal, hogy korlátozza a keserű ízét és fokozza az ízeket.
151F szűrőhöz (alapfelszereltség, a darálót WCE-minősítéssel láttuk el ezzel a sorjával)
Az Ön kávéscsésze: Magasabb TDS, kellemes száj-érzés egy teljes testű kávéhoz
151G szűrőhöz (opcionális, a legpontosabb borotvakészlet a részecskeméret alapján) eloszlási görbe)
Kávéscsésze: tiszta íz, fokozott ízprofil, lágy keserű jegyek és kevesebb finomság"Ezt a Mazzertől kapott levélből idézte a felhasználó
-
törölt tag
válasz jana86 #90755 üzenetére
Köszi a lehetőséget, de a Majorom ősszel járt Fragolánál teljes felújításon (szabályozás csapágyak és új 151B kés) így nagyon rendben van. Engem csak a kíváncsiság hajt. Lehet, hogy rááldozom a ZM kés árát egy próbára. Ha bejön úgy marad és ez lesz a filter őrlőm. A Comandante meg a Red clix-el marad presszóra. Igaz van még egy régi motoros is itthon abban SJ kések vannak, de szinte még be sem volt járatva.
-
kisati748
csendes tag
A 151F és a 151G között mi lehet a különbség?
Köszi"Valójában minden semmilyen. Mindig attól lesz valamilyen, amiért te azt hiszed, hogy olyan amilyen."
-
MODERÁTOR
válasz Dolphin #90752 üzenetére
Nem biztos. Ezek nagyjából mind egy kategória.
Amikor megvettem 2 éve a catler gépet+örlőt egyből vettem (nyilván feleslegesen) egy Johan & Nyström Ethiopia Gujit, kicsit fájt amikor az első 3 shot ment a kukábaEladó OAKLEY Hijinx Robert Pimple Artist Series Limited Edition napszemüveg
-
senior tag
válasz Dolphin #90748 üzenetére
Jah, hogy kimérős is, meg Tchibo is?!
Hát akkor nem csodálkozom.
Azt írtad világos pörkölésű, nem gondoltam, hogy Tchiboról van szó
Úgy, hogy a kávézó lakosság nagyrésze a nyomásfokozós gépekben a kotyogósban, Szarvasiban, stb... készíti a kávéját, annak meg mindegy, hogy mennyire döglött.
Frissen pörkölt kávét vegyél, azzal nem nagyon hibázhatsz.[ Szerkesztve ]
-
Dolphin
tag
válasz sz.zs. #90747 üzenetére
Epp most probaltam ki egy tok masikkal, tokeletes... szoval doglott kave volt, pedig par napja vettem Sose talalkoztam meg doglott kaveval, koszonom mindenkinek a sok segitseget es a magyarazatot, igy valoban logikus!
Egyebkent a Tchibo Privat kimeros kaveja volt. Nem vartam sokat, ha tartalybol meregetik, de ennyire... Nem ertem ha egy ekkora ceg kaveval foglalkozik, hogy lehet ennyire igenytelen -
senior tag
válasz Dolphin #90745 üzenetére
Döglött=öregedett
Ez lehet attól, hogy
1., régi pörkölés
2., viszonylag friss pörkölés, de sokáig szellőzött ( pl. babtartályban, vagy sokszor volt nyitogatva, stb...)
Az oxigén a legfőbb ellenség, ezért érdemes minél kisebb adagokba szétporciózni, ha nem fogy el viszonylag hamar.
Minél világosabb pörkölés, annál hamarabb képes ledögleni ( akár napok alatt is! ).
Ezt csak gondolom, hogy azért befolyásolja a lefolyást, mert minél döglöttebb, annál kevésbé képes megdagadni a víztől a kávészemcse, így a pogácsa nem tud megfelelő ellenállást kifejteni a vízzel szemben, kvázi átzubog rajta.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kérdés a Mazzer Majorról
Van-e valakinek tapasztalata vagy információja arról. hogy a Major hogyan viselkedik a 151F vagy 151G késekkel? Ahhoz elég drágák a kések, hogy csak egy próba kedvéért vegyek 1-1 ilyet. Viszont egy frekvenciaváltóval, lehet, hogy nagyszerű filter őrlő lenne belőle? -
Dolphin
tag
válasz SteelCowboy #90743 üzenetére
Oh, ezzel viszont meg nem talalkoztam... Amennyire sikerult rakeresnem, tenyleg lehet hogy doglott, a crema is sokkal vilagosabb volt, mint eddig valaha. Ha igaz, ez annak a jele is lehet.
Viszont pontos leirast nem talaltam meg, roviden lenne valaki oly kedves, es leirna mit jelent pontosan, h doglott, es logikailag hogy lesz annak ilyen eredmenye?
Addig is koszonom mindenkinek a hozzaszolasokat!
-
72lakiluk
tag
válasz SteelCowboy #90743 üzenetére
1-2 g alultöltés, de jelentős túlőrlés biztos, hogy megfogná a vizet. Ez tuti döglött, kár is túlragozni Nálam már szinte összeértek a kések a Mezzeren és mégis csak dőlt a 'kólaszerű' cremamentes anyag, amikor döglöttbe futottam
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Dolphin #90739 üzenetére
De a lenyeg lehet nem volt egyertelmu. A orlemeny finomsaganak valtoztatasaval NEM valtozik a lefolyas... pedig torvenyszeru lenne.
De, egyértelmű volt a lényeg. Az IMS 12/18-as kosárba 16 gramm kávét teszel, tehát alultöltöd. Épp ezért nem változik a lefolyás. Ha nem töltöd meg rendesen a kosarat, púderré őrölheted a kávét, akkor is át fog zubogni.
Csak egy tanács volt, hogy próbálj meg több kávét tenni bele. Nem muszáj megfogadni.
Vagy még az lehet, amit sz.zs mondott, hogy döglött a kávé.We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
Nutra
tag
válasz Gravity1234 #90738 üzenetére
Köszönöm neked is és alg-nak is a részletes választ.
Akkor Anna marad stabilan a shortlist-en ;-) Az egy vs két bojler kérdésemet akkor lezártam magamban, csak emiatt min. kétszer annyit nem ér meg (nekem és most).
Valaki Gaggia Classic Pro (mod nélkül) tapasztalatokkal?
Csak motoszkál bennem a hírneve (<2015) és az újról is sokfelé mondják, hogy ízben mégis ez a legjobb a mai gépválasztékból. Amennyivel olcsóbb, abból talán ki is jöhet később egy kis upgrade (persze nálam is játszik, hogy a szép gyári külsővel könnyebb a páromat meggyőzni a váltásról). -
Flashback
addikt
Piccola 60 Titanio örlő-ről halottatok már?
- 60mm titanium grinding discs
- 250Watt - 220V / 120V
- 2.5 - 4 g / s
- 80-83 decibelsMindezt 400EUR-ért...
profi gőzállomás eladó - Bocs nincs hosszú ö, ü és néha az á is ä :)
-
Csabszin
csendes újonc
Most megtudtam, mi köze a búsó járásnak a jó kávéhoz.
Mohácson betértünk egy cukrászdába-kávézni, most vasárnap. A tömeg ellenére gyorsan ott gőzölgött előttünk a szép tigrismintás ital: finom illat, kávés ízek. Túl sok idejük nem volt szórakázni, grammozgatni, stb. a hölgyeknek, azt se tudtam meg milyen kávé, ill kávégép, mert nagy volt a forgás.
Otthon a PID-elt Gaggiám, és Mazzerem egyéb lehetőségek nélkül csak reményt sugároz, de nem kergetek álmokat.Mazzer SJ, GC2018+PID, kézi pörkölő "szita" házi fedővel, gázláng-elosztó
-
Dolphin
tag
válasz SteelCowboy #90735 üzenetére
Igen, ezt kihagytam, 14g volt a kozepes porkoles, tokeletes volt, ezt emeltem mar 16-ra, es semmit nem valtozott. De a lenyeg lehet nem volt egyertelmu. A orlemeny finomsaganak valtoztatasaval NEM valtozik a lefolyas... pedig torvenyszeru lenne. Kiprobalom majd masik kaveval is, hatha vmit maskepp csinalnek...
Egyetlen ami eszembejut, hogy a pogacsa szelen elereszti a vizet, megemeli a pogacsat a szuroben a nyomas... de olymi keves eselyt latok erre.[ Szerkesztve ]
-
Gravity1234
tag
Szia!
Mar kozel 4. eve hasznalom a Lelit Anna-t, mondjuk nalam a Lelit Fred orlo van melle.
Mai napig tokeletes, hibamentes. En is Flatwhiteot iszom a legtobbet, igy a gozoles napi szintu es problema nincs vele.
A gozkar, illetve az "ereje" nyilvan nem egy profi tobbkaros uzemi gepe, de semmi gondod nem lesz vele, maximum 20-30 masodperccel tobb idot toltesz el vele."Logisztikailag" amit mas is emlitett mar, arra kell figyelned (bar ez nem Lelit Anna fuggo, hanem egykazanos gepek barmelyike) hogy ha esetleg valaki presszot ker, te meg gozolt tejes variaciot, esetleg vendegek vannak es 3-4-5 kavet kell csinalni akkor a gozoles a legvegen lesz hiszen az egy kazan miatt fel kell forrositani gozoleshez, ami utan visszahulnie sokkal tobb ido. Tehat ilyenkor presszokat lagyartod, "picit" allnak amig vegzel mindegyikkel es a legvegen gozolsz tejet es keszited el a tejes italokat.
Ha a penz nem szamit es kenyelmes vagy, esetleg tudod hogy sok a vendegetek, sokat jartok ossze, akkor mindenkepp ketkazanost vegyel, van a Lelitnek is nagyobb verzioja, de arban joval huzosabbak.
Ha hasonlo mint nalunk, hogy 90% ban magatoknak kettotoknek es neha, ritkan vendegek akkor toekeletes azzal a pici logisztikai kompromisszummal.
Az 57 es kar..... no nekem anno amikor idejottem a forumra es elindultak a kerdeseim ebbol lett elegem egy ido utan, mert messze-messze tul lett misztifikalva. Felejtsd el. 4 ev alatt vettem hozza 1 db plusz naked kart, meg 1db IMS szurot. pont semmi szuksegem es valoszinu neked sem lesz masra, ezek pedig vannak 57-esben is.
Vilagosabb, kisebb szemu kavekbol 17-18g korul megy a dupla, hagyomanyosabb felebol pedig inkabb 16g.Ha mechanikailag jol beallitod a lefolyast es jo az orlemenyed isteni kavekat fogsz inni 57 es karral is
G.Olympus OMD-EM5 + Mzuiko 12-40 Pro 2,8
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz Dolphin #90729 üzenetére
"15mp alatt 35ml 16g kave"
Akkor most jól értelmezem, hogy 16 gramm babból próbáltad?
Mivel egy picit sem látszik a felszőszűrő csavarjának a lenyomata a kávépogácsán, szerintem növeld a kávé mennyiségét. Nekem ugyan nem volt IMS 12/18g-os szűrőkosaram, de az illetékesek innen a fórumról azt mondják, a 18-20g kávétól függően belemegy. Világosabb pörkölésből több megy adott kosárba alapból is, úgyhogy ha a darálót már nem lehet finomabbra állítani, én azt mondanám, menj feljebb a mennyiséggel. Hajrá!We buy things we don't want with money we don't have to impress people we don't like.
-
-
Dolphin
tag
Tesztelgettem, beallitottam a Sage BCG820 daralomat egy kozepes porkolesu kavehoz, teljesen jol szuperalt, kb 30ml 25-30mp kozott, finom kave, majd valtottam egy vilagosabb porkolesu kavera egy uj IMS 12-18g-os szuro tarsasagaval. Na azota egyszeruen keptelen vagyok beallitani az egeszet, a kave omlik a GC-bol, 15mp alatt 35ml 16g kave, es az orlot mar lehetetlen finomabbra venni (fokozatosan vettem lejjebb-lejjebb, hatha csokken a sebesseg), ill kb dupla erosseggel is tamperelem mar, de a sebessege nem valtozik. Mi lehet a problema? Bocsanat, ha zoldfulu kerdes. GC "vizhozam" 280-300ml korul van 30mp alatt, ellenoriztem a szemcsemereteket is kulonbozo beallitasokon, valtozik... pogacsa nem szakad at... Valaki esetleg? Nagyon megkoszonnem!
-
WiZARD
addikt
válasz coxymaxi #90604 üzenetére
Vajon profibbak lettek mióta nálam voltak?
Hozzám azóta se jöttek vissza
Milyen kávézókban vannak?[ Szerkesztve ]
Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
djboris
csendes tag
Egyébként Balázsék vagy 10%kal olcsóbbak. Szóval ebben javítanám magam. De ugye még nem filtereznek. Gyorsan felkukkantottam a kapuczinerhez kíváncsiságból. De ott is ahogy láttam amit világosabbra pörkölnek az már ilyen 12-16k kilós áron megy. Esetleg a szegedieknél még körbe lehet nézni.
-
sapizee
csendes tag
Casino Mocca előfizetés mellett az MTRM roast kávéit szoktam vásárolni filterezésre (V60, aeropress). Ittam már jókat innen is, és 3000 Ft a 250g-s kiszerelés:
https://mtrm.hu/kinalatunk/
A Műterem kávézóban mindig van, amit ki lehet próbálni -
Alg
veterán
Szia,
Nem vagyok szakértő, de van már kb. bő 2 hónapnyi tapasztalatom a Lelit Anna+Graef CM800 párossal.
Eddig tökéletesen meg vagyunk vele elégedve, kettőnknek a tiétekhez nagyon hasonló használat mellett (napi max 2-3 dupla adag, tejjel capunak vagy flatwhite-nak) nekünk tökéletes.
57es kar: kicsit nehezebb hozzá extra cuccokat találni, bár a szokásosabb dolgokból: tamper, egyengető, IMS kosár, bottomless kar van, csak a választék jóval kisebb. Cserébe valamivel takarékosabb, az 58as 18-22g-al szemben mi általában 15-16g-ból főzzük a duplát.
A kávé minősége minket tejes italokhoz tökéletesen kiszolgál, épp a hétvégén járt barátnőm a Madalban, és azt mondta most már otthon is nagyon hasonló flat white-ot csinálunk, nekem ennyi bőven elég.
Gőzkar: két szimpla/ egy duplához bőven jó, nyilván egy kávé-gőzölés-kávé kört nem fogsz tudni vele gyorsan lenyomni mert a második kávé előtt várni kell hogy rendeződjön a hőfok.
Jelenleg nem látom hogy bármikor is annyira belemerülnék a kávézásba, hogy kevés lenne ez a párosítás, egyedül talán az zavar hogy a graef-ból az utolsó ~1-1,5 grammot csak pofozva lehet kinyerni, szóval max. egy kényelmesebb darálót fejlesztünk majd talán (Niche Zero...).
Szerk: amúgy én is először a tuning Gaggia-kat néztem, csak párom esztétikai okokból megvétózta a dolgot
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
mgy
senior tag
válasz djboris #90720 üzenetére
Köszi a többieknek is a tippeket, neked Boriska meg a részletes javaslatot!
Józsira voltam eddig filterügyben hagyatkozva, jellemzően nyáron szoktam inni,, most egyik sincs.
Sízős csapat reggeli kávéját kell megoldanom pár napra. Az embereket ismerve számít, hogy értelmes minőségű italt kapjanak, de a körülmények miatt meg azt hiszem feleselges huszonezer forintos kávéval próbálkozni. "Good enough" márkájú kávé lenne a legfajább. -
djboris
csendes tag
Ha őszinte akarok lenni, nem biztos, hogy érdemes erőltetni az olcsó filterkávézást. Ami megoldás lehet ha elfogadható pl. az olcsóbb brazil zöldekből készült magos kávék. Esetleg a vintage öregebb zöldekből készült fás mellékízzel rendelkező afrikai kávék. Viszont a magyar filteres kínálat általában többé-kevésbé casmo áron mozog. Olcsóbb zöldekkel dolgozni filter esetében elég rizikós. A filter kevésbé megbocsátó kategória. Amikor le kell tolni egy negyed liter italt valami olcsóbb zöldből azért az elég hard tud lenni. Emiatt nehéz kérdés ez a dolog. Egyébként a roastopus kávéja amiből fincsi filtert lehetne készíteni az is kb casmo áron van. Egy előfizu olcsóbbá tudja tenni a kávézást, a kérdés az a kedvezmény már azon a szinten van-e ami már megfelelő.
-
zolikaDB
veterán
Sziasztok!
20e körül szeretnénk venni munkahelyre egy eszpresszó gépet.
Ennyi a keret.
Ebből mi a legjobb vétel manapság? Bolti, garis, számlás gép játszik csak.
Eddig ezeket néztük:
- Sencor SES 1710BK
- Szarvasi SZV 611 -
thomasrc
tag
Úgy rémlik, volt már téma erről, de hiába keresem, nem találom... Rancilio Silvia karom belsején lekopott az ezüstös bevonat. A kérdés, hogy ezzel van teendő vagy használhatom így is? A kávé ízén nem érzem, hogy befolyásolná, de azért nem szeretném, ha a rézből kioldódnának káros anyagok.
Ami még érdekelne, hogy a kopás ellen mit lehet tenni? Minden főzés után rögtön kiöblítem a kart folyóvízben, szóval nem is értem mitől tudott ennyire lekopni a bevonat.
[ Szerkesztve ]
-
Nutra
tag
Pár hét olvasás után sok mindent tanultam tőletek. Köszönöm!
Most indult meg bennem a vezérhangya, hogy eszpresszó vonalon továbblépjek és az off Jura S90 helyett (mellett) egy belépő karos gépet vegyek. Egy tavalyi filterkávés bevezető után a Jura és a Brikka mellé került a filtervonalon V60, Aeropress és egy Hario Mini Slim Pro őrlő és persze elléptem a kilós bolti kávéktól is - az ár kb ugyanaz, a méret 200-250gr és a minőség / íz egy más világ :-)
Jelenleg egy Graef CM702 lenne a következő lépés - remélve, hogy eszpresszó mellett filterezésre is megfelel (a Hario meg maradhat utazósnak a Brikka + Aeropress mellé)
Presszógépnek Lelit Anna PID-et néztem ki. Fő használat napindító cappuccino (bocs...) a párommal ill. napközbeni presszók a hétvégén. Amiben bizonytalan vagyok az a 57mm kar - vajon mennyire limitáció ill. tényleg OK-e napi max. pár adagnál tejhabosításra is az egy bojler. (Használtban, tuningban kevésbé gondolkodom kezdésnek, hozzáértés híján.)
Felmerült még bennem az új Gaggia Classic, de kevésbé derült ki, hogy az mennyire OK gép ill. PID nincs benne.
Szívesen veszek minden vélemény, tanácsot őrlőben is, gépben is - aztán döntenem úgyis nekem kell (meg fizetni, használni és ha minden jól megy, sokkal finomabb kávékat készíteni és meginni ;-) -
mgy
senior tag
Hazai filterkv ötletetek van? Nagyon tisztelem a CM-et, de vmi olcsóbbat szeretnék.
A roastopusnál jól láttam, hogy "csak" eszpresszóra pörkölnek?
Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest