Hirdetés
- Invázió egy novellában 3-4. (Update) +5. fejezet! (18+ nyelvezet)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dr. Romano
veterán
válasz
Szabász
üzenetére
Ez sajna a lágy csapvizek felszínén ringatózó Békéscsaba település lesz.
Spár viszont van itt is majd megnézem ott.Viszont kíváncsiságból; ha a két rossz közül kéne választani melyik a jobb? Az Aqua naturában csak 41 kálci meg 25 magnézium van (azt írják ez a kettő a vízkő alapja). A csapvíz kérdőjeles, de a térkép szerint lágy.
-
Szabász
csendes tag
válasz
Dr. Romano
üzenetére
-
válasz
Dr. Romano
üzenetére
Verát mi Auchantól rendeljük házhozszállítással (1 rendelés 4x6-os pakk), de úgy tudom, hogy a Tescoban is van. Nordát sajnos tényleg nem könnyű beszerezni még Pesten sem.
-
Dr. Romano
veterán
Rendben. Köszi az infót.
Sajna a Verával se találkoztam még soha itt helyben. Ebben a topicban hallottam először mindkettő nevét
Ha már a Aqua (az összes helyi ásv. víz közül ebben van a legkevesebb kálcium és magnézium) és a csapvíz közül kell válasszak akkor inkább maradjak a csapvíz mellett?
A térkép azt írja itt nálunk lágy a víz nem tudom mennyire valós a vízügyes adat. -
válasz
Dr. Romano
üzenetére
"Aquarius natura" ennyi oldott ásványianyag tartalommal én ezt kv gép közelébe nem vinném. Ha nem találsz Nordát akkor próbálj meg Nestlé Verát szerezni.
-
Dr. Romano
veterán
Ilyen Norda ásványvizet melyik nagyobb bolt forgalmazza? Esetleg itt Csabán nem tudja valaki hol lehet belőle zsákolni?
A legjobb amit eddig helyben találtam az Aquarius natura. Ezt tudja.Legyen ez vagy inkább csapvíz? Ahttps://www.maviz.org/fogyasztoi_informaciok/vizkemenyseg_magyarorszagon [link] itt viszonlag lágy bár így is vízköves minden

-
sz.zs.
őstag
-
Alg
veterán
Caffee Circle-től próbált már valaki valamit?
Van most 15% kuponom, így 2*350g (Yirga Santos + Sidamo) ingyenes szállítással lenne ~21 euró -
vicces1
aktív tag
Újévre ajánljatok néhány kávét!
Lehet világos, és közepes, és klasszikusabb is.Elmúlt időben volt PY, Roastopus, Kapucziner. Mindegyik rendben volt.
A Black Pearl ma málnás édes finomság volt, de PY Sicilia is kedvenc, pedig ég és föld a kettő.
Rég volt nálam malabar, az is jöhet, ha valakinek most ízlett valahonnan!
Köszönöm!Ma rámértem én is hosszú üzem idő utáni, totál átmelegedett fejre, rézvízterítővel a kifolyó vízre. Rex c-100, K-type hőelem.
Megnyugodtam. -
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Igen, diszkrét tartományban egyszerű, és az értékpárok alkalmazása egy egyszerű implementáció - köszönöm a korrekciót. Ez az esetek egy részében elég jó is tud lenni.
(Tegyük fel, hogy egy definiált tartományon belül rendben is van!)
Ha tippelnem kellene a jelenség(ek) okára, azt gondolnám, hogy a kompenzáló rész ér el egy olyan hőmérsékletet, ami már kívül eshet a teljes rendszer "rendes működési tartományán", ahol már nem definiált a viselkedés. -
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok! És egyben BÚÉK is!
Van valakinek 2 személyes eladó Brikkája?
köszi -
Értem én.
Itt egy gyorsan guglizott link:
http://uni-obuda.hu/users/pap.andrea/szenzorok/2016szenzor_05.pdf
A 25. dia körül vannak a hőelem kompenzálások - erre utaltam.
Epként nem azt írtam, hogy ab ovo rossz a hőelem erre a célra, de azt, hogy az alkalmazása több, nem triviálisan megoldható problémát vet fel, mint a termisztorok, fenntartom. -
Tomi_Sci
őstag
válasz
qvik27
üzenetére
Leírta, hogy van hidegpont kompenzáció a pid kontrollerben. Ahogy te is írtad, az egy második hőmérő elem, általában valami félvezető hőmérő. Nyilván annak a szórása is befolyásolja a végeredményt. A karakterisztikák lekövetése a legkönnyebb feladat, egy sima lookup table, van hogy már az illesztő áramkör megcsinalja.
Abban egyébként van igazság, hogy a ha rárakjuk a kontrollert a házra és jól felmelegszik, akkor a hidegpont és a melegpont közti hőmérséklet különbség lecsökken, és nagyobb lesz a mérési hiba.
-
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szerintem eddig sem vitáztál, bocs.
-
bl4ze
veterán
Tipp :
Ha valaki nem szeretne 7-10 ezer forintot költeni egy jó knock box-ra, úgy annak ajánlom ezt [link]
2600 Forint, és 2-4 hét alatt kézben van, ha nem sürgős.
Én a régi ilyen knock boxomat már 10+ éve használom, megért egy cserére. (kifakult, elszineződött stb.)
-
John3:16
csendes tag
válasz
prandris
üzenetére
Nálam is ugyanez volt a szitu. A toldás kikötése után megszűnt a jelenség. (Auber PID + K hőelem). Itt leírják, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnie a hőelem kábeléhez csatlakoztatott extra kábelnek + a csatinak:
https://www.auberins.com/index.php?main_page=product_info&cPath=20_3&products_id=326 -
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nem tudom, hogy mire gondolsz, amikor legendát írsz, de mindegy is.
Ahogy eddig kinéz a helyzet a hozzászólások alapján: hőelemmel túlfűt, termisztorral meg nem.
Egyébként a PID kompenzálása csak úgy tudja megfelelően kezelni a referenciapont hőmérséklet eltolódását, ha hőmérséklet érzékeny elem is van benne, másképp nem lehetséges ismereteim szerint. Ha ez adott is, akkor is ott vannak a karakterisztikák közti eltérések, amiket nem annyira egyszerű művelet megfelelő korrelációban tartani - firmware programkóddal sem. -
válasz
sz.zs.
üzenetére
Lehet, hogy az épp használt dolgok közül a hőelem gyorsabb - ezekben nem vagyok jártas.
...viszont az a régi informatikus vicc jut eszembe, amelyikben az intel meg a Motorola processzor vetélkedik. Az a kérdés, hogy mennyi 2+2. Az Intel rávágja, hogy 5, mire a Motorola egy kis idő után: nem 5, hanem 4. Erre az Intel: de én voltam a gyorsabb! -
fragola.6035
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
A PID-ben van hidegpont kompenzálás. Csakhogy ne szülessenek megint legendák.
Nekem mindegy, hogy ki mit használ, de egy tokozatlan érzékelőhöz képest egy tokozottnál a válaszidő legalább 15 másodperccel megnövekszik egy GC kazánnál. Gondolok itt arra, hogy egy tokozott érzékelő minimum 15 másodperc után mutat korrekt hőmérsékletet. -
sz.zs.
őstag
Ez úgy volt, hogy én beszereltem ezt a pidet egy - akkor még - alubojleres gc-be. Nyomtam egy AT-t. Használtam pár hétig. Utána ez a gép ment Fragolához, rézbojleresítésre. Nem tudom, hogy Ő állított-e akkor a piden, de gondolom igen?! Jah és én pt100-zal raktam akkor össze, viszont azóta Fragola javaslatára kicseréltem k hőelemre anélkül, hogy hozzányúltam volna a beállításokhoz.
qvik27: ezért használtam én régebben pt100-at a pidelésekhez, illetve mára már megint visszatértem rá. Fragola szerint jobb a K, mert gyorsabb, viszont az általad említett jelenség pt100-nál kizárt.
-
válasz
prandris
üzenetére
Bár a kérdés nem nekem szól, azért hadd jegyezzek meg pár dolgot.
Egyrészt: ezt a témát már több alkalommal boncolgattuk itt. Nekem ez a jelenség amolyan "nehogymá'" fajta. Ez olyan, mintha tél végére a beállított 22 fok helyett 26 volna a lakásban...
Másrészt: a hőelem a szálpár végei közti hőmérsékletkülönbség alapján hoz létre fezültséget a szálak szabad végei közt. => Ha a PID maga elkezd melegedni, a csökkenő hőmérsékletkülönbség miatt a PID bemenő jelszintje csökken, így fűteni kezd.
Nem hőelemet kell használni ilyen eszközöknél, hanem pl. termisztort. A hőelemhez fix referenciahőmérséklet kellene. -
prandris
tag
"nem tudom mérni, de érzésre az idő múlásával egyre forróbb a víz, amit azonos beállítás mellett ad, ha magában elvan 1-2 órát, utána gőzölög ezerrel és a kávé is forróbb. ez mitől lehet?"
A hőelem vezetéke toldva van? Régebben nekem is ezt csinálta a gc és másnak is volt ilyen gond. Toldás nélküli vezetékkel a probléma megszűnt.
Más: A Hottop új ára 84ezer [link]
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
hmmm, az első videóban nálad van pár extra tétel, ami az én menümben nincs. engedélyeztél valami hardcore all options menüt vagy újabb a pid és fejlettebb? pl.: PtRN: off, meg Alt3, AlH3 értékek.
a többi, ami közös, az mind ugyanaz (első videó, közben megyek tovább).
na, a pid értékek tök mások voltak, átírtam a tiédre (rézbojleres vagy te is, ugye?). viszont itt is vannak plusz opcióid: CNRt és LaDU

éééés, rögtön jobb, -0,1 és +0,2 között ingázik most.
-
fragola, sz.zs, köszi. nálam nagyon nem így viselkedik (sosem viselkedett így). megnézem első körben a pid értékeket majd, aztán meglátjuk, hogy az megoldja-e. az ulkám amúgy is köhög a nyomásszabályzóból kiindulva (gyakran eldobja magát, ha nincs tökig feltekerve, anno is csere oldotta ezt meg az előző gépnél).
biztos a csapvíz - igen, visszaálltam rá, elegem lett a veráért rohangálásból és a szemétgyártásból - áldásos hatása (amit ugyan 1 mikronon átszűrök, de attól még van benne vízkő).
-
CB
senior tag
Kávé pörkölést követően a kihűlt babokat azonnal vissza kell tenni aromazáró csomagolásba, vagy még szabadon kell pihentetni valamennyi ideig?
Mit ajánlotok, mennyi idő múltán érdemes elkészíteni az első kávét? -
válasz
fragola.6035
üzenetére
ez az omron milyen relációban áll a "régi" omronnal (fehér-zöld kijelzős), ami az enyémben is van?
illetve, megnéznéd nekem a pid értékeket, amiket beállított magának az AT? csak mert nálam nem hogy tizedfokon nem tart, de -0,2 és +0,5 között ingázik hőstabil állapotában is.
és még: nem tudom mérni, de érzésre az idő múlásával egyre forróbb a víz, amit azonos beállítás mellett ad, ha magában elvan 1-2 órát, utána gőzölög ezerrel és a kávé is forróbb. ez mitől lehet?
-
Nem vagyok nagymenő, de nem szórakoztatom magam AVX-es kávékkal már jóideje. A Bagirától való burundi viszont az egyik legjobb kávé volt, amit ittam valaha. az is világosabb, egyáltalán nem kínlódós - szerintem legközelebb próbálj ilyet kapni ajándékba, ha van rá lehetőséged!
-
Z0mbi
senior tag
Steve Buscemi hasomlasa (ahogy mas utalt mar ra
) megmondta a tutit viz ugyben: magad kell csinalni az asvanyvizet 
12:52 annak aki nem akarja a tobbi tortenetet vegighallganti -
-
Z0mbi
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
na majd egyszer.... addig marad a szegeny ember atveri magat hogy eloaztat... (manualis pumpa indit, var, megallit megint elinndit...aztan hogy mi a nyomas pf...
)
Epp egy AVX es Burundi kv val kinlodok...lassan fel zacsi elment de meg ihatot nem sikerult varzsoljak belole (ajandekba kaptam)
Az a durva hogy ilyen kv m meg nem volt ami a 20g os kosaramat epp hogy haromnegyedig tolti 20g al... nagyon beteg...
Ebbol is latszik nekem meg nem a nyomasprofilozas a szuk keresztmetszet :p -
mdav88
aktív tag
Erdekes kiserlet lenne egy GC-t roto pumpasra alakitani, akar vizhalora kotni. Pumpa es motor mehet s pult ala, igazabol egy betap viznek meg nemi kabelezesnek kell helyet csinalni.
-
-
bl4ze
veterán

Tegnap este volt szerencsém SiD-del megkóstolni a P&Y új blendet a "Grandi Arabica"-t és azt kell mondjam nagyon jó.
Én nem vagyok egy 100% A fan, de ez el lett jól találva. Még SiD is igen elismerően szólt róla, pedig Ő évek óta a szirdvév kávékon él
-
iatti
aktív tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
BÚÉK mindenkinek! az egyengetőd milyen fajta,honnét van?
-
Z0mbi
senior tag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Aha! 😄 kiraly!
Nekem a silviam volt nala. Manometer nem ment bele ill a bojler korul a cso (Fragola mondta inkabb GC nel van jelentosege) De az hogy nyomsat tudsz szabalyozni az brutaljo. Egyszer utanajarok hogy lehet RS nel megoldabi nyomas profilozast. Bar rezgopumpa eseten... haat. -
Z0mbi
senior tag
Joreggelt es BUEK!
gondoltam idebofogom Lali GC modjat hatha valaki nem facebookol:
Tessek
Azert ez komoly.
-
törölt tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Igen! Arra én is hamar rájöttem, hogy a nyomás teljes felépüléséig szinte zárva tarom a szelepet. A kis átfolyás jobban elnyújtja az előáztatást. A gombot én is lecseréltem, mert kezelhetetlen volt. Mivel fa kartartó nyeleket és fa gőzgombot kapott a gép, így fából lett kireszelve a szabályzó karja is.Most még azzal kellene játszani, hogy a tűszelep alatti fúvóka furatát változtatom. De mielőtt nekifogok még körbejárom a dolgot
-
Egerbe mi ajánlott?

-
sz.zs.
őstag
válasz
phranxinatra
üzenetére
Tudom, hogy az én szövegemet másoltad be, de anno én is elírtam, szóval 55 ml / 10 sec a vízhozam
-
phranxinatra
aktív tag
BÚÉK mindenkinek!
Eladóvá vált full tuning Gaggia Classicom. Az ára 140e Ft és a következőket tartalmazza:
• Sestos pid, Sharp SSR
• rézcső tuning
• Sioux Chief tágulási tartály
• 2 lépcsős szűkítés (vízhozam 55 ml/sec)
• opv a pumpán, így abszolút nem dob el melegvizet
• pumpaszabályzó dimmer manométerrrel
• réz vízterítő, ipari felsőszűrő
• Rancilio Silvia gőzcső
A kazán másfél, a gőzcsap fél éves. Csak szűrt és kevert vizekkel volt használva. Saját gőzcsövével 135e Ft. -
vicces1
aktív tag
Nekem nem tűnik kardinálisnak a rezgő egyenletes nyomásra gyakorolt ingadozása. Úgy, látom a rézcső, és elsősorban a tágulási valóban szépen kisimítja az ütéseket.
A hangján is lehet hallani, mikor "rángat"
de a manométeren látható, hogy nem ugrál a nyomás.
Lefolyás is teljesen egyenletes.Na és Boldog Új esztendőt!
-
sz.zs.
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Azért az a jó ár is ~30e ft
-
Sic.Transit
csendes tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hol van jó áron az OMRON, amit írsz? Köszi előre is!
-
-
CB
senior tag
A GC belsejében nem fér el egy rotopumpa? Annyit dícséritek, hogy kifizetnék egy ilyen átalakítást.
Ki a rezgőpumpával!!! -
válasz
Toobee
üzenetére
Zöldbab, Toobee: köszi a reakciókat (ha az én kérdésemre érkeztek)!
Abban tapasztaltatok valami rendet, hogy milyen jegyeket domborít jobban/kevésbé a roto-s gép?
A csatornázódással kapcsolatban: azt magyarázhatónak látom, hogy hajlamosabb egyenletesebb álandó nyomás melett, mint abban a rendszerben, ahol a némileg (vagy erősebben) pulzáló nyomás kissé rázza a pogácsát.
Átfolyás szabályozására -a működési elveket ismerve- egyértelműen a roto a jobb - emiatt is gondolkodom benne.
Köszönet & BÚÉK! -
RBJ
addikt
Van itt valaki aki a GC pro két luku hülyeségével betudja forgatni a tejet?
Nekem csak felforr.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez eredeti? Honnan szoktad venni?
Illetve pt100-al használod, hogy tizedest is mutat?
sz.zs.: Köszi, akkor ez remélhetőleg nem egy random Rex klónt küld :D
Igazából nem zavar ha nem megy az auto tune, belövöm kézzel, csak kaptam már olyat ami kb. 3 másodpercenként mintavételezett és nem vitte 50% fölé a kimeneti kitöltési tényezőt.. Jó kis 5 fokos esések :D
Akartam csinálni egy sajátot, a cuccok nagy része itt a fiókban, de most egyszerűen nincs rá időm. Kell a gyors megoldás a gyors kávéhoz :D
-
Dr. Romano
veterán
Nemrég vettünk egy bosch tassimo joy. Kapszula még nincs hozzá, szeretnénk betárazni belőle. A szavidejük ezeknek kb mennyi szokott lenni?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
üzenetére
"Vele még erősen a barátkozás kezdetén vagyunk. Érdekes játék, egy kicsit kiszámíthatatlan még a számomra. De nem bántam meg, hogy beruháztam rá."
Első próbálkozásaim nekem is igen szárnyaszegettek voltak.... Nekem onnantól vált kontrollálhatóvá, hogy zárt szelepnél indítottam rá a pumpát, a szelepet pedig nyomásfelépülésig (előáztatás és lassú ramp-up) csak egész kicsit nyitom ki. Nyomásfelépüléstől mindent meg lehet vele csinálni. Az ECM/Profitec bogyója egy kicsit alkalmatlan. Mi karra cseréltük, ugyanis a 180 fokos spektrumban minden (MINDEN) releváns flow előállítható tisztességesen előkészített kávépárnánál.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Írsz árat légyszi.
-
bl4ze
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
Semmi bajom a Sestos-szal, 4+ éve használom.
Még annó SiD szerelte, és ajánlotta.
Nekem bevált a Sestos, az Omron akkor nem volt megfizethető árban.... -
törölt tag
Igen a Butterfly volt az előd.
A flow control az ECM féle és Csehországból rendeltem még ősszel. Vele még erősen a barátkozás kezdetén vagyunk. Érdekes játék, egy kicsit kiszámíthatatlan még a számomra. De nem bántam meg, hogy beruháztam rá. Van olyan saját pörkölésű kávém amiből teljesen más karakterű italt húzok mint a fix lefolyás mellett. Úgy veszem észre, hogy a lefolyás lassításával tompulnak a savak és ha nem figyelek elmegy a keserű felé az íz. Magyarán a túl hosszú csapolási időben szerintem megéghet a kávé. Persze ez az én véleményem, nem tudományos tényeken alapuló következtetés. -
Kávé Kálmán
tag
Kedélyborzolásra tökéletesen alkalmas dugattyús gép a skála másik végéről. Egy darabig itt tartózkodik nálunk, ismerkedünk... reszelgetjük. Nagyon klasszul megkancafizézték a karos mechanikát, amit így könnyebb húzni és nem fenyeget a felcsapódás/állkapocstörés. Ezzel együtt mindarra képes, amire a klasszikus karos. Odab@sz, na! A kávé is, ami vele készül.
Hja. Rendeltem pár Profitec Flow regulatort E61-es fejhez, még Karácsony előtt befutott. Jövő hétre beárazódik, ha valakit érdekel...
-
fragola.6035
aktív tag
Már a sokadik Rancilio Silvia produkálja ezt a gyári hibát. A pumpa műanyag végébe tekert könyökidom menettömítése hibás, elég rendesen szivárog a víz, majd onnan befolyik a váz lemezei közé. Ha nem vesszük észre időben, gyorsan szétrozsdásodhat az a rész. Érdemes ellenőrizni. Eddig legalább 6-7 darabot tömítettem újra, mindegyiket az AVX-től vásárolták, tehát arra a szériára lehet jellemző. Természetesen ez NEM AZ AVX HIBÁJA! Csak szólok, hogy érdemes ellenőrizni, amíg garanciális a gép.

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO klub
- Ultrakönnyű Logitech "G305" egér? Úgy tűnik, igen!
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen videókártyát?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Tesla topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Saab, Volvo topik
- További aktív témák...
- Minden szoftver mellé teljesen audit és NIS2 biztos, jogilag hiteles licencigazolást adunk át!
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 10500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Zalman T4 Plus ADATA 600W
- Honor X6a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iPhone 16 Pro 128GB Desert Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Spár viszont van itt is majd megnézem ott.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)