- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
verti1
tag
Ims kosár van hozzá. Gyönyörűek a pogik, nem csatornásodnak. Gondoltam én is, hogy csak bebeszélem magamnak, meg lila köd, de nem. 😀 Van egy “kontrol csoport”egyébként. Kedves barátom PID-es silvia, szűkítővel, tágulásival, flow control-lal mazzer mini-e-vel. Ő sokkal szkeptikusabb volt a Flair-rel kapcsolatban. Már majdnem vett egyet...😀
-
válasz
verti1 #88398 üzenetére
pedig a filterpapír mögött nem hiszem, hogy csatornásodott volna a pogácsa, szóval ez így egyre misztikusabb nekem, főleg, hogy a vizet is kizárhatjuk. ráadásul úgy rémlik, hogy mérnök vagy, szóval még placebónak sem csúfolnám, amit állítasz.
na, majd a robottal tesztelgetek én is.
-
verti1
tag
Parci:
A víz csere a három hónapos Flair pályafutásom felénél volt kb. A leírt "hű-ha" érzés és a különbség a Flair javára az elejétől megvolt, nem a BWT hozta az igazi pluszt. A Norda elhagyásával csak az enyhe kesernye tűnt el. Mindig volt vele egy kellemetlen íz a kávéban és a számban a kávé után. Próbáltam Nordával, MG-s Nordával is, de ugyan az volt. Utána váltottam BWT kancsósra. Szóval volt előtte is tapasztalat. A GC-t mindig filter papírral használom. Egyébként egy PID-es, rézcsöves (OPV a rézcső előtt), szűkítős, tágulásival ellátott darab. Pumpa szabályzó nincs benne. A profil egy lassú felépüléssel kezdődik ugye, utána 9 bar és puff vége. Ez így is több mint az átlag, de nem olyan mint a szabályzóval azt tudom.
zolnagy:
Sajnálom, hogy nem akar össze jönni. Azt tudom felajánlani ha erre jársz akkor ugorj be és húzunk egy kávét. Várom a beszámolót minden esetre.
vilike:
Ki kell próbálni, sokkal több egy utazósnál az biztos. Örülök, hogy így felfutott a téma egyébként, de tényleg nem arról van szó, hogy én most itt meg akarom váltani a világot. Ezek az én személyes tapasztalataim. Ha valaki ilyenben gondolkodik akkor már elég sok infót találhat itt is róla.
-
pörköltem egy sidamo - jamaica blue mountain - etióp gesha villages megatriót, most bontok egy barna belga sört, úgyhogy per pillanat azt sem bánom, hogy pumpás gépem van
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Kávé Kálmán #88394 üzenetére
"9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban)." Itt magamra ismerek egyenlőre.
Had hozzak fel még egy ötletet: merülő forralóval nem lehetne előmelegíteni?
-
válasz
Kávé Kálmán #88394 üzenetére
mondjuk ezt verti1 gc-je már tényleg nem tudja (az enyém igen)
-
Kávé Kálmán
tag
Nah, akkor még annyi, hogy egy dugattyúsnál (akár rugós, akár manuál) van egy totál individuálisan alakítható előáztatás és ramp-up és hiába manuál (nem rugós) a gép, a nyomás természetes módon esik. Másként kifejezve: ha stabil 9 bart akarnál nyomni a karral, akkor egyre nagyobb erőt kéne kifejtened (egyre kifacsartabb pozícióban). Sonst noch was? A profilozós pumpás monszterek gazdái leggyakrabban ezeknél a profiloknál landoltak...,
-
válasz
verti1 #88387 üzenetére
na, ha közben vizet cseréltél, akkor nem teljesen flair
az összehasonlítás. ezért is jó kibeszélni ezeket, mert árnyalódik az eredeti kijelentés.
a többit értem és igen, hiába jó a gaggia vízterítése, van annál jobb... ámde, próbáltad a gaggiát úgy, hogy aeropress filtert tettél a pogira és úgy csapoltál?
-
válasz
Kávé Kálmán #88381 üzenetére
ezek általános ismérvei egy normálisabb kézi gépnek, nem erre gondoltam, de ha már így összefoglaltad, kiemelem az utókornak.
én amúgy azt kérdeztem verti1-től, hogy ő mivel magyarázza, hogy ízben ennyire egyértelműen jobb a kávéja, miközben a pimp gaggiája is hőstabil arra az egy presszóra, ami aztán rosszabbul sikerül vele.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Peti...(16v) #88388 üzenetére
“Leva: vendég vagy saját?“
3 fejű, saját?! nem vok megalomán :-). Tuningra jött. Ismerkedünk. De egyelőre csak súlyzóztunk vele :-). -
Peti...(16v)
tag
válasz
Kávé Kálmán #88383 üzenetére
Már meg is próbáltam, működik. Kösz a tippet!
Ja és hogy ne csak dicsérjük a Flairt: én azért egy párszor már megégettem a kezem össze- és szétszereléskor Belejön az ember, de azért ezt a hátrány oldalára írnám.Leva: vendég vagy saját?
-
verti1
tag
Parci:
Flair egyértelmű előnye a tökéletes vízterítése, egész pontosan a vízterítő hiánya. Valamint a tökéletes áramlás és nyomás profil. Amit tegnap is beszéltünk. Ez átbillenti a mérleg nyelvét, hiába a durva hőmérséklet szabályozás. Valamint amit Gábor is ír, mindig friss víz, tökéletes tisztaság. A harmadik tényező egyébként ami nagy javulást hozott a Norda lecserélése BWT kancsós vízre. A GC-vel ugye Nordan szocializálódtam. A Flair-nél viszont volt mindig egy enyhe kesernye ami a BWT-vel eltűnt.adriankoooo:
A szilikonos szűrő tönkremenetele 99%-ban user error. Túlságosan bele nyomják előkészítesnél a kosárba vagy a dugattyúval nyomják bele húzásnál. Helyes használatnál amikor széthúzod a hengert akkor a pogi elindul kifelé a vákuumtól és ki is löki a felsőszűrőt. Ha nem akkor is könnyű kivenni.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán #88381 üzenetére
6. nem kell áram se: https://www.instagram.com/p/B54hcqOh-Yu/?utm_source=ig_web_button_share_sheet
7. Kompakt utitárs, nemkicsit
8. ? -
mdav88
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán #88381 üzenetére
Engem spec meggyőz a Flair, kéne is venni, de nálunk most autóprojekt visz mindent. Plusz itthonról dolgozva nemigen van rá kedv a roto pumpás gép mellett. Ha utazok, akkor meg arra sincs általában időm, hogy ebédeljek. Szóval, a jelenlegi felállás mellett nem látom értelmét.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Peti...(16v) #88382 üzenetére
Épp csak bele van nyomva a dugattyú, és zutty bele a forró víz
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Kávé Kálmán #88366 üzenetére
Nem látom pontosan a videón hogy hogyan csinálod. Csak simán ráteszed a dugattyúra, és nem nyomod bele? Nekem nincs (még) feles dugóm, de így is meg tudom próbálni.
-
Kávé Kálmán
tag
"ha ennyire egyértelmű a különbség a flair javára, akkor érdemes megpróbálni megfejteni, hogy mi az oka. már csak a kollektív tudás gyarapítása végett is."
Már többször elhangzott jó pontok a Robot/Flair mellett:
1. Alig van versenytársuk, ha gyorsan eszpresszóra van szükséged (kevesebb mint 5 perec hidegstart-ról)
2. Gyakorlatilag shot-ról shot-ra játszhatsz/hasonlíthatgatsz akár kotyvasztott vízzel is, de mindenképp friss vízzel készíted az eszpresszód minden esetben
3. Jól kontrollálható a hőmérséklet, jó rutinnal konzisztens shot-ok (egy klasszikus kis dipperrel hőmérőcsík nélkül a fejen kicsit vakrepülésszerű játék ez).
4. Húzhatod őket akár közvetlenül egymás után is, nincs túlhevülés (két ember nagyobb csapatot is kiszolgálhat eszpresszóval). Pavonival ez mission impossible.
5. 0 vízkőprobléma
6. lehet, hogy más júzerek még sorolnak néhányat... -
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo #88363 üzenetére
Ha lesz jó méretű a sapkák között, akkor lecsapnék egyre! Természetesen beszállok a költségekbe
igen, az látszik, hogy a kis szilikonos felsőszűrő a leggyengébb láncszem. Nem is a működés során fog tönkremenni, hanem a szétszedéskori cibálástól. Aztán lehet hogy felesleges para, majd meglátom. Azt meg jó tudni, hogy van már tartósabb alternatíva.
-
mdav88
aktív tag
Szokták mondani, hogy a cél szentesíti az eszközt.
Egy ideig a pavoni volt a fő gép (2.3 professional), azt lehetett és kellett módosítani, hogy jól működjön. De után tök konzisztens lett, egyedül a mennyiség volt kevés. Napi egy-két kávéhoz egyedül (tejes)kávézóknak szerintem főnyeremény. -
válasz
mdav88 #88376 üzenetére
láttam egy ilyen szétpimpolt pavonit szuper igényesen megcsinálva a bécsi úti kávégépszervizben ("árpi" csinálta anno az én pavonimat is), tényleg látványos, de akkor sem vállalnám be, esztétikai okokból. ez van, a caravel túl könnyű, a pimponi túl csicsa, finnyás vagyok.
-
az ajándéknak nem illik kifizetni minden fillérjét
-
válasz
Kávé Kálmán #88361 üzenetére
a néhány hónapja inkább néhány éve volt, amikor flair, robot és ilyesmi még hallomásból sem kerültek elő az itteni fórumokon. a caravel és a pavoni pedig részben hendikepesek e téren, nem minden kávénak áll jól például a ristretto töménység, világosaknak jellemzően nem. a caravelnél a kellő vízhőfok is neccesebb volt emlékeim szerint.
amúgy nekem is régi caravelem volt (és régi pavonim van), az utóbbi 64-es, a caravelt meg kéne néznem, de az is ilyesmi. egyszerűen az egyiknél figyelni kell arra, hogy ne bukjon orra stb., a másik érzetre masszívabb. nálam egy ilyen gépnél eléggé számít az érzet, hiszen ott préselem a kávét vele.
de ez az én tapasztalatom, másnak meg más.
az általánosító kijelentések nem jók, egyik irányba sem...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Peti...(16v) #88362 üzenetére
Én az eredeti dugattyúval zárom le a hengert és öntöm fel zubogó vízzel. Szerintem jobb megoldás mint a Pro sapkája (lásd itt: https://www.instagram.com/p/B2BmsNkhe1p/?utm_source=ig_web_button_share_sheet) A Pro-nál ez kényszer, mert a dugó kivétele a hengerből meglehetősen macerás.
A "naked" szűrőből még van néhány. Nem jutottam el a shop-ra rakásig vele, mert elviszegetik így. Amúgy a "hosszú szoknya" miatt nem nevezném naked-nek, max "bugyinincsrajtá"-nak. Nagyon természetellenesen alá kell hajolni, vagy tükröt használni, hogy lásd a kifolyó kávét. Ez már általános iskolában sem volt elegáns módszer :-). Könnyebben tisztítható és jól jön, ha több kávé készül egymást követően.
Amúgy, ha a jelenlegi fémszűrőről legyilkolódik a szilikon perem, akkor használható anélkül is. De van némi készlet abból is. Ki fogom próbálni az új fém szűrőt is. Abból is szívesen rendelek, ha van igény rá.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Peti...(16v) #88362 üzenetére
Szerintem Classichoz nem létezik sapka, csak a Pro-hoz, de az meg talán nagyobb.
A home-barista fórumon pont most vetettem fel ezt én is, arra jutottam, hogy találtam az Alin food grade silicon sapkákat, rendeltem több méretet. Ha valamelyik jó lesz, elosztjuk itt egymás közt (Alin csak 5öt tudsz venni + posta, összesen kb 10€ fizettem). Könnyebb lenne ezzel melegíteni, kár, hogy a gyártónak nincs megoldása.
Apropó az én Classicom már fém felsőszűrővel jött, nem a régebbi szilikon szélűvel. Utóbbi megy leghamarabb tönkre a fórumok szerint, szerintem Gábor rendeljen ebből is, ha fog rendelni.
Egy naked fejen gondolkodom még, de annyira gyorsan történik minden csapoláskor, hogy szvsz lehet felesleges. Bár a tisztítást jóval megkönnyítené.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Kávé Kálmán #88361 üzenetére
Gábor: nekem a sima Classic van, amihez nincs az a kis szilikon sapka, ami segít a kamrát előmelegíteni. Lehet nálad ilyet külön venni? Meg esetleg tartalék fejet?
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
norby_42 #88355 üzenetére
A gasztroban az 58 praktikusabb ennyi. A kis fej, gyorsabb felmelegedés otthon fontosabb. Pavoni és karrier: a Pavoni 74 óta tudatosan silányítja az Europiccolát. Az egykori robusztus elnyűhetetlen gépből egy néhány hónap után rozsdásodó tucatterméket "fejlesztett".
Fricska: még néhány éve is általános volt az a kijelentés a kis manuál dipperekről, hogy égetik a kávét, még néhány hónapja is, hogy alkalmatlanok a világos eszpresszó pörkölések elkészítésére. Ezek az általánosító kijelentések leginkább a userek szerény tapasztalatairól árulkodtak. Ebben az értelemben bizony fricska, amikor egy fűtés nélküli gép meglehetősen tág tartományban kiváló minőségű eszpresszót produkál. Zoli pont a Robot miatt ugrott be hozzánk. Akinek nem probléma a Robot-ra a Flair árának több mint kétszeresét áldozni, az boldogabb lesz az előbbivel. Ha csészében landoló kávé minőségét vesszük csak figyelembe, akkor totál indokolatlan az árdifferencia.
Caravel anyagminőség: a másik eklatáns példa, hogyan silányította a gyártó az eredeti terméket vállalhatatlanná (aztán tönkre is ment bele). Nekem konkrétan az első generációs Caravel-ek megmunkálásának minősége példaértékű, amire az olasz ipar, csak az 50-es, 60-as években volt képes.
-
adriankoooo
senior tag
A kéziknél még egy óriási előny van: 0 hanggal működnek. Nem elhanyagolható dolog, ha a alvó párod miatt nem tudtál inni reggel egy presszót. Ha a Gaggiát bekapcsolom, akkor a szomszéd is felkel.
-
verti1
tag
Kávé Kálmán:
Egész biztos vagyok benne, hogy a sikerhez a Kinu is nagyban hozzájárul, fontos nagyon az őrlő. Az a szép egyébként a dologban, hogy kávét rengeteg módon lehet készíteni. Ahány ház, annyi szokás. Az én elvárásaimnak nagyon megfelel a Flair, ennyi. Gyors, hordozható, tökéletes presszót készít.
zolnagy:
Nem értem mi lehet a gond, de lehet semmi. Jobb a nagy gép és ennyi. Azért a Kinu-s tapasztalatról számolj be itt vagy privátban. Nyomásmérőt vettél már hozzá egyébként?
Parci:
Persze, ilyen szempontból nem összehasonlítható, de abból a szempontból, hogy egy adott géppark, egy adott kávéból mit hoz ki abból a szempontból igen. Elvégre ez a lényeg. Itt minden kávénál megvannak az ízjegyek, nem csak halványan a nyitás utáni első kávékban. A legutóbbi példa pl. a Roastopus Siren. Végig domborított az édes szilva íz, két és fél hét után is megvolt, pedig a saját zacskójában pihent. Ugyan ez a GC-n az első pár kávénál megvolt talán és ellaposodott. De ez tényleg csak az én véleményem, saját tapasztalat. Sok más változó is lehet még a dologban.
mutyi:
Tökéletesen kézben tartható és kontrollálható a nyomás. Hamar ráérez az ember és szépen folyamatosan tudja nyomni a kart.
-
mutyi
senior tag
Mit értünk az alatt, hogy egyenletesebben? Én amit láttam videot, abban pl a távol-keleti srác egy jó ideig valóban tudta nyomni egyenletesen, de a végén már 3-4 alkalommal is új erőre kellett kapnia és látszódott is hogy a nyomás visszaesik rendesen,majd újra belekezd.
Az ulka-nál ha felépül a nyomás,akkor azért végig meg marad nem?
Mindenesetre kipróbálnék én is egy Flair-t,mert meg van a maga szépsége az egész kávékészítés folyamatának és kíváncsi lennék milyen produktumot készít.
A jelenlegi Gaggia Baby-nél valszeg jobbat,mert most azzal szenvedek,mióta vagy jön a víz vagy nem jön csak éppen csepereg. -
válasz
norby_42 #88355 üzenetére
szerintem eléggé befutott a pavoni, megnézem, hogy mikor éri utol eladásokban bármelyik másik ilyen manuális. viszont tagadhatatlan, hogy a pavoninál a gőzölési "funkció" miatt a hőmérséklet beállítása messze nem ideális, ergo, ha valaki nem készít vele cappuccinót, előny nélkül jár jelentős hátránnyal.
engem a pavoniban ez zavart
a caravelben a pici víztér és számomra gyenge anyagminőség (pontosabban vastagság)
a flairt nem ismerem
de kis zoli annyit áradozott a robotról, amikor legutóbb itt volt st.endrén, hogy...... -
norby_42
aktív tag
-
válasz
Kávé Kálmán #88351 üzenetére
szó sincs semmilyen fricskáról, ezek a gépek nem ellenségek, még csak nem is feltétlenül ellentétek, maximum emberek csinálnak ebből is vallási kérdést. érthetetlen egyébként számomra, hogy miért kellett az utóbbi évekig várni arra, hogy legyen egy normálisan használható full manuális gép, amikor a pumpással ellentétben nem egy túl bonyolult feladat, de akárhogy is, végre van, vannak: normális méretű víztér, normálisan menedzselhető hőmérséklet, normális szűrő és már kész is.
kézzel kávét préselni pedig valóban különleges élmény
nagyjából eldöntöttem, hogy vételezek egy robotot magamnak, abban végre látom szegény öreg és távolról sem ideális pavonim utódját
-
zolnagy
őstag
válasz
Kávé Kálmán #88351 üzenetére
Lennék én fogékony, de amíg a “normál” géppel jobbak a kávék, addig ez megmarad utazósnak. Pedig nálam abszolút jó lenne a Flair, mert csak egyedül kávézom otthon. Gyanakodtam az örlőre, de a mazzer mini-e (most f64 evo késekkel) és a commandante sem hozott áttörést. Kínosan ügyelek minden részletre pedig. Megbeszéltem ismerősökkel, hogy valamikor a szünetben összefutunk és kipróbáljuk Kinuval. Ők kíváncsiak a Flairre, én meg a Kinura.
Még anno megosztottál egy videot a műveletről, de most nem találom. Megnézném, hátha tudok ötletet meríteni belőle. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
verti1 #88350 üzenetére
Ha konzisztens az orlemenyed, akkor - az arra fogekony embernel - a dugattyus gepek hasznalatakor megeshet :-), h sokkal nagyobb oromet okoz a kavekeszites folyamata, mint egy gomb megnyomasa, ami utan keves rahatasod van az esetek tobbsegeben a dolgok (kave) folyasara. Ezt az elvezetet/oromot leirni/megerteni nem egyszeru. Nem nehany napnyi hasznalat utan tapasztalja meg (altalaban) az ember. De total elfogadhato az is, ha valakinek ez nem oromforras. Az, hogy kifogastalan kavehoz meg elektromossag sem kell (lasd Robot vagy Flair), mert orias fakirsag nelkul, jol menedzselheto a homersekletuk, az egy ujabb oriasi fricska.
-
verti1
tag
58-nál egy vékonyabb, kb. 10mm vastag pogid van nagy felülettel, finomabb őrleménnyel. Ott az egyenletes áramlásban a pogi teljes felületén a kosárnak és annak minőségének nagyobb szerepe van. Persze ha egyenletes a szemcse méret és homogén a pogi. A Flairnél a magas pogi egyébként megbocsátóbb szerintem.
-
grizlisandor
veterán
válasz
Bali27 #88337 üzenetére
A pörkölés szintje, világosabb pöriből több megy bele a kosárba. A termőterületenként is más a nedvességtartalma a kávébaboknak, nem beszélve a feldolgozás módjáról száraz/mosott.
Átzubogás meg lehet a nem megfelelő tampereltés miatt történt.
Kevés őrlemény, nincs is rendesen tamperelve, 9 Bar meg nyomja a vizet. -
Bali27
addikt
Köszönöm a kimerítő válaszokat.
Olyan jó hogy van egy fórum ahol lehet kérdezni -
dethroner
veterán
Sziasztok!
Kaptunk ajándékba egy Simonelli Grinta darálót. Mik a vélemények, tapasztalatok erről a gépről? Használható? -
-
verti1
tag
Én is ebben látom a nagy előnyét egyébként, illetve a korlátját a rezgős gépeknek. A kosár egyébként a CL Flairben eléggé kőbaltával faragott egy VST-hez vagy IMS-hez képest. Nagy furatok (igen furatok) vannak rajta. Tolómérővel mérhető szinte az átmérőjük, de egyformák és tökéletesen rendezettek. Viszont ez se számít annyira talán, ahogy a tű pontosan állítható hőmérséklet sem. Tökéletes vízterítés, totál minden ponton lineáris áramlás, nyomásprofil. Ez a kulcs szerintem. Flairhez hasonló kávét csak rotos gépen ittam eddig. Az örlőre viszont kényes. Pontatlanabb örlővel csatornásodik a magasabb pogi ellenére is. Nem olyan a végeredmény. Viszont ez csak az én véleményem.
-
azt gondolnám, hogy a karos manuális gépeknél lehet szépen egyenletesen nyomni, amit a gaggia 3e ft-os rezgője nem tud. tehát elméleti szinten lehet jobb a produktuma. de ha gyönge a szűrője, akkor például megette a fene az egészet (és azért az 58-asok eléggé kipróbáltak már ezen a téren).
-
verti1
tag
válasz
vicces1 #88338 üzenetére
Én 3 hónap után jutottam erre a következtetésre, nem egy nap után, de tényleg elképesztő teljesítményre képes a Flair. Pides, rézcsöves GC, mazzer késes SM örlő páros és pides tuning silvia mazzerrel nem nagyon ér a nyomába egyelőre. Persze az is lehet, hogy bénák vagyunk az 58-asokkal, de nem hinném. Persze nincs gőz és elsősorban akkor ideális ha egyedül kávézol. Viszont egy cipős dobozba csomagolva ezt bárhol tudja a világon. Egyszerűbb vele nagyon jó kávét készíteni mint a GC-vel vagy a Silviával.
-
zolnagy
őstag
válasz
vicces1 #88338 üzenetére
Kicsit kívülállónak érzem magam, mert nekem meg nem hozza azt a Flair, amit itt többen írnak, hogy gyakorlatilag kávégépet meghazudtoló produktum. Szó se róla, hordozható eszközök közül ez eddig a legjobb, amim volt. De ízekben nálam egyértelműen lejjebb van a Silvanotól. Lehet azért, mert nem is tudok olyan finomra őrölni hozzá, mint ahhoz. Kb 2 ricnivel durvábbra kell állítanom a mazzert, hogy ne az egész felsőtestemmel kelljen ránehezedni és akkor is éppen, hogy csak csöpögjön. Én úgy érzem, hogy összemossa az ízeket. Minden kávéból egy egyen íz felé viszi. Próbáltam többféle kávéval is már (klassziktól újhullámosig több pörkölőtől is).
-
vicces1
aktív tag
válasz
adriankoooo #88317 üzenetére
Még mielőtt minden Gaggia az utcára kerülne az univerzumban helyére Flair kerülve, várjunk vele 1 évet (vagy pár hónapot)
-
Bali27
addikt
válasz
grizlisandor #88326 üzenetére
A pango kávéval nincs gond mert kiütögerem a végén.. Itt a kávébabok közötti minőség különbség érdekelt volna
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo #88333 üzenetére
Szerintem alkalmasint meg is lehetne fordítani a dolgot, a Travelerhez volt a kartondobozban egy kivágott szivacs, amibe pont belepasszolt a daráló, meg a leszerelt tekerő kar, esetleg lehetne ahhoz keresni egy méretben passzoló műanyag ládát/dobozt és kész az utazó szett.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Peti...(16v) #88332 üzenetére
Majd írd meg, ha találtál valamit frankót. Most jut eszembe, haverom azt hiszem a Praktikerben vett szerszámosládát, aztán vágatott bele habszivacsot. Keress rá, hátha találsz olyat ami tetszik.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo #88328 üzenetére
Nincs a Phoenixhez. És igen, a Flairéhez hasonló táska kéne. Valami fotós vagy szerszámos táskát fogok nézni.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo #88327 üzenetére
Ja értem...😀 de az meg kevés. 25 perc minimum kell a GC-nek szerintem.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Peti...(16v) #88319 üzenetére
Én is ezen gondolkodtam egyből. A Phoenixet még nem kaptam meg, de gondolom nem jár hozzá táska. A Flairnak van sajátja, egy olyan keményitett kéne a Phoenixnek is. A kanna úgy sem fér be, max egy kisebb utazós, de azért kancsó mindenhol van.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
verti1 #88324 üzenetére
A Gaggiára értettem. Ott kb 10 perc egy felfűtés.
A Flair gyorsan megvan, azt hiszem KKalmárt követem: 40mp első felengedés, kiöntött 20mp a második és megy a helyére.
Ez a bajom a forralóval amit vettem, nem tudom konstans 100 fokon tartani. Mindig rá kell kapcsolni, hogy zubogjon a víz. De egyenlőre talán hagyom ezt az elektromos kancsó vonalat. Vettem egy Hario gooseneck klónt Aliról és gázon fogom melegíteni. Ott nem gond forrásban tartani.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo #88317 üzenetére
Nem kell 10 percet melegíteni, felesleges szerintem. 10 perc a komplett mutatvány mosogatással a gondolattól, hogy innék egy kávét. A két felöntés 5 perc kb., nem lesz melegebb 10 perc alatt se.
-
sz.zs.
senior tag
Én most egy régi, Lelit kazános, San Remo géppel játszadozok, amiben a háromból egy termosztát fúrat üres. Az, amelyikben az általad linkelt robbantott ábrán az mc030 125 fokos termosztát van. Én oda tettem be egy k hőelemet hővezető pasztával, amit mérőműszerre csatlakoztattam és így mérve a gyári ( nemtom hány fokos ) termosztáttal 94-99 fok között mozog a hőmérséklet.
Viszont most a robbantott ábrán nézve a Lelit géped gyári (MC030) termosztátja elvileg 95 fokos, tehát a 98 fokossal csak rosszabbul jársz. -
Bali27
addikt
Sziasztok.. Olyan létezhet hogy Graef 702-vel darálva,( ugyan az a fokozat, ugyan az a mennyiség) az egyik kávé pont elég és szépen lehet csapolni, a másik meg kevesebbnek tűnik a kosárban, és 5mp alatt átzubog a gépen? (GC)
-
nzozz
aktív tag
válasz
sz.zs. #88289 üzenetére
Egyelőre nincs hozzá műszer, de tervben van a beszerzése. Pontosan hol/hogyan és mivel érdemes a vízhőfokot mérni a minél pontosabb eredményhez? Arduinoval lehetne szépen rögzíteni a mérést, csak tudni kéne, hogy hova és milyen szenzor kerüljön (és lehetőleg ne kelljen szétbombázni a gépet
).
-
Peti...(16v)
tag
válasz
Peti...(16v) #88318 üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo #88317 üzenetére
Az előbb lemértem stopperrel: 5:56 volt teljesen nulláról indulva a dupla espresso.
Osztom amit írtál, nagyszerű játék, másrészt nem érzem szükségét mellette a nagygépnek. Persze ez csak valószínűleg a kezdeti fellángolás ami később majd lecseng, de utazós gépnek, meg néha játszani nagyszerű. Feleségem rosszul is van, mert a konyhapultból most kb. 2 métert a kávés eszközök foglalnak el -
adriankoooo
senior tag
Hát gyerekek, biztos rózsaszín felhő meg minden, de az utóbbi évek legjobb beruházása volt a Flair. Egyszerű és nagyszerű, gyors. Gyorsabb vagyok vele, mint a Gaggiával (ha a 10 perces bemelegítést is számolom)
Hiába a sok tuning rajta, rézcső, PID, egyenlőre nem érzem az előnyét. A Flairból remek KV jön ki egy kis gyakorlás után. Instant buy. A Gaggiát talán hamarosan száműzöm.
-
sz.zs.
senior tag
Ha valaki szeretne egy kicsit "mulatni" olvassa végig a Kávéológia utóbbi 4 napját
-
CB
senior tag
válasz
#64275200 #88284 üzenetére
Köszönöm a tippeket, és a tapasztalatokat az otthoni pörköléssel kapcsolatban.
Holnap megpróbálkozok vele. 125 gramm az egész, nem nagy mennyiség.
Egyébként a Honduras ma meg lett kóstolva, döglött kávé, de nem mondtam a lányomnak. Remélem a másik fajta Kenya nem lesz az. Lányom nem árulta el az árát, de a honlap elárulta. 7500 Ft volt a 3x125 gramm, amiből az egyik csomag döglött....hát, ez csalódás.
Remélem a zöld kávé pörkölés sikerül, és még a szünetben tudok belőle inni. Az biztosan friss lesz. -
verti1
tag
válasz
Peti...(16v) #88303 üzenetére
Igen, onnan szoktam én is tudni, hogy nem jó helyre tekertem vissza takarítás után, hogy nagyon nehéz tekerni...
Én mindig kiseprem az alját és a gyűjtőt használat után, 10 mp. Sima 1"-os lapos ecsettel.
-
jana86
csendes tag
válasz
general #88302 üzenetére
Gardellit kóstoltam már néhányat. Ilyet épp nem, de mindegyik kiváló volt. Van egy Ugandai kávéja, a Mzungu Project, ami nagy kedvencem mostanában. Az etióp kávékhoz hasonló illat- illetve ízjegyeket érzek rajta, de azoknál még intenzívebben, illetve kicsit szárazabbnak, fűszeresebbenk érzem. Espressonak szinte már túl töménynek érzem, ezért inkább filternek (V60) iszom.
-
jana86
csendes tag
Köszönöm a tippeket!
Az Airfryer nem keveri a szemeket, így, ha jól értem, ezt jobb, ha nem is próbálom. Marad a serpenyő. Biztosan nagyon finom lesz!
De legalább ilyet is látok egyszer.
-
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v) #88303 üzenetére
Bocsesz, még jó, hogy verti leírta.
Ha beállsz a presszó tartományra, és bejáródik az őrlő, akkor nem lesz ennyi fine, nem marad majd sem a kosárban, sem a peremén. A bejáródást majd úgy érzékeled, hogy egyre finomabbra kell állítani. Ha jól emlékszem, én valahol 8-as körül kezdtem, most már inkább a 7-es környéke a nyerő.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
verti1 #88301 üzenetére
Kösz neked is!
Elsőre megpróbáltam a Bazsee által javasolt 7,4 körül (0 ponttól), de kb. 1 perc alatt sikerült letekerni 5 próba grammot, uh gyanús volt. Púder is lett 😀. Aztán végül pont a két teljes kör után találtam meg a jó beállítást. Lehet, hogy Bazsee is úgy ertette, hogy 1 kör + 7x, csak nekem nem esett le.
Tényleg klassz dolog ez a Kinu, sokkal könnyebb tekerni, mint amire számítottam, és nagyon jó érzés kézbevenni/használni. Az egyetlen ami nem tetszik, hogy a gyűjtőkosár pereme és az őrlő alja is kávéporos, ezért összepattintás előtt le kell tisztítani, mert rossz érzés így összerakni, és valszeg hamarabb tönkremenne az O-gyűrű, ha koszosan erőltetné az ember. De ezzel együtt is öröm használni -
verti1
tag
válasz
Peti...(16v) #88291 üzenetére
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Dolce Gusto
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Futás, futópályák
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- HUAWEI MateBook 13 2020 - Kijelző nélkül - I7-10510U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - MAGYAR
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Bomba ár! HP 255 G7 - AMD A4 I 4GB I 128SSD I HDMI I 15,6" FHD I Radeon I HDMI I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" Foltos FHD Touch I Cam I W10 I Gari!