- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
bluesfan #88896 üzenetére
Nem tudom én sem. Ahogy korábban is írtam a catler 8011-en ami ugye nem egy hightech gép, tökre könnyen tudtam normális latte art minőségű tejkrémet készíteni. Ezzel egyszerűen nem akar összejönni. Vagy túl buborékos, vagy paplanos "tojáshabos", barista ismerő is rápróbált, kicsit küzdött vele, de sikerült neki mintát önteni. Szóval alapvetően nem a gépben van a hiba, csak nagyon határon mozog az, hogy mikor jó a gőz és mikor nem.
Gondoltam kipróbálnám egy 2 v 3 furatos fúvókavéggel mert akkor csökken a gőznyomás a végen és nem csak 1 irányba fúj ki. Összességében 2dl tejet könnyedén megforgat ill felmelegít szóval nem hinném, hogy elfogyna a szufla. -
bluesfan
tag
Nem tudom, mi lehet az oka, hogy ennyit szívsz a gőzöléssel. A szóló bojleres leliteken is egylyukú gőzcső van és teljesen korrekt tejhabot lehet velük készíteni. Én a Victoriába beszereltem egy Elizabeth gőzcsövet, mert az hőszigetelt, viszont kétlyukú, mert ugye azon van egy 6 decis, külön gőztank. Elboldogul vele a Victoria is, de nehezebben bírja szuflával. Az egylyukúval jobb, viszont az fojjó.
-
macmelon
csendes tag
Sziasztok!
Ez micsoda? Olyan, mint egy aeropress, vagy egy aeropress? Tudtok róla valamit? Köszi!
https://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/0/3/5/2930-AVX-RIO-Press-set -
sz.zs.
senior tag
válasz
mismis #88889 üzenetére
Pont ezen gondolkoztam, hogy most már ha hazamegyek megmérem... Egyébként teljesen mindegy hogy 30, 35 vagy 40 mm, itt az a lényeg, hogy ezek a “kiskúposok” nagy átlagban ugyanazt az ízélményt hozzák. azért szoktuk javasolni a Graef CM 702-t, mert ebben a kategóriában az a legolcsóbb, ami tudja is biztonsággal az eszpresszó finomságot.
-
Honnan tudnék rendelni ascaso steel unoba gőzcső végére 3 v 4 furatos fúvókát ami garantáltan bele is megy? a danettitől berendeltem próbaképp 3 félét, de rohadjon meg egyik sem ment bele a menet miatt. (más volt az emelkedése, de a többi méret stimmelt)
-
mismis
csendes újonc
Esetleg a Graef késméretét meg tudná mérni valaki? Külső, belső átmérőt.
-
SoundON
tag
A nagyon kevés kávé nagyon vizes, iszapos lesz és a kosár alján marad, tehát az nem tapad fel. Ha a kosár töltöttsége megfelelő, akkor viszont ellentétes, mert a kicsit kevesebb is feltapadhat hiszen megduzzadt állapotban a felsőszűrőig ér és mivel nagyon vizes, az odatapasztja a pogit. Ha többet töltesz a kosárba akkor is megduzzad a pogi, de kevesebb víz tud benne maradni a pogiban, szárazabb marad, így nem tapad fel.
Első körben nézd meg meddig kell tömörítened az őrleményt a kosárban, hogy száraz állapotban 1-2mm maradjon a tömörített pogi teteje meg a felsőszűrőd között. Ezt egy pénzérmével tudod csekkolni. Ezt követően tapasztalataim szerint a fent leírtak igazak lesznek. Hozzáteszem a kávé ízéhez sokszor semmi köze fogy feltapad, vagy sem. -
mgy
senior tag
válasz
fragola.6035 #88882 üzenetére
Így múlik el a világ dicsősége...
-
mismis
csendes újonc
válasz
Peti...(16v) #88883 üzenetére
Az Iberital Challenge-ben 38/30-as kés van. A Graefben 50 mm körüli.
-
mismis
csendes újonc
válasz
phranxinatra #88880 üzenetére
38/30 mm állítólag. Az elég kicsi. Pedig a design tetszik, nagyon passzol a Classichoz.
-
mgy
senior tag
Mennyit ér körülbelül egy tuningolt ős Gaggia Baby? Nagybojleres, rézcsővel, PID-del, eredeti narancs színű, apróbb, de nem zavaró esztétikai hibákkal.
-
mismis
csendes újonc
válasz
phranxinatra #88877 üzenetére
Az Imat Luxnak mekkora kése van?
-
phranxinatra
aktív tag
Nemsokára eladó lesz egy Imat Lux daráló, ha esetleg valaki az olcsó kategóriában keresgél. Aeropress papírt honnan szoktatok rendelni? GC-re raknám.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
SteelCowboy #88874 üzenetére
Hát, ha valakit érdekelnek a karos gépek, itt tud nyálat csorgatni, az biztos.
M2 21:05, Csütörtök, Én vagyok itt
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo #88865 üzenetére
Az üzem tényleg csuda!
Kár, hogy én előbb érkeztem, mint a Leva, az érdekesség kedvéért meglestem volna... A Creminára eppicit azért így is kezdtem porcosodni.
Esetleg tudod, melyik csatornán lesz a riport és hány órakor? -
Tomi_Sci
őstag
Adott GC ipari felsőszűrővel, tökéletes lefolyás kar nélkül, egyenletes, amilyenekkel SoundON szokott oktatni
Csináltam rajta egy zsírtalanítást (Aeropress papírral használom amúgy), azóta a szűrőtartó csavar mellett egy félig eldugult slag jellegű lezúdulás történik.
Pont a megfelelő mennyiségű avas kávézsír lehetett a furatokbanVégeredményt a pogi alapján nem nagyon bántja.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
adriankoooo #88788 üzenetére
Na utoljára a Phoenixhez. Feltartottam Gábort egy órára, semmi gond a Phoenix-el, csak én aggódtam túl a dolgot.
A műhelye egy csoda, kötelezővé tenném a látogatását.
Valamint vettem 3 zacskó KV-t is, annyira, friss, hogy szinte pörkölőből jött ki.
Pont ma forgattak ott egy TV adást, csütörtökön lesz leadva, tuti érdemes lesz megnézni.
-
mgy
senior tag
Konzumpro,
nem nagyon van rajta mit javítani, nincs szegényben semmi, csak egy fűtőszál.
Annyira örülök, hogy megint ez van a pulton! Így, hogy évekig nem használtam megint nagyon messze vagyok a tuning ősbébin készült kávétól, de nem érdekel, erre öröm ránézni egész nap a konyhában. <3Zöldbab,
50mm a kosár pereme, az 56-ost megpróbálom. Köszi a tippet!
Van esetleg tapasztalat, hogy a barna v a fehér semlegesebb-e? -
törölt tag
Erről jut eszembe, ha van valakinek Europiccolája is meg Flairja is, (vagy ezzel egyenértékű tapasztalata), mi a véleménye, megéri-e külön vízforralózni vagy a Pavoni azért kiszámíthatóbb?
Régen gondolkoztam egy Pavonin, de lebeszélődtem, mondták itt hogy egy Pavoni folyamatos javítgatást igényel. -
mgy
senior tag
Aeropress filterpapírt használok a pumpás gépemnél a pogi tetején, ott pont értelmes mértékben lóg túl a pogácsa méretén, könnyen lehet kezelni, szeretem, nem engedném.
Új év, új hóbort, előszedtem az öreg pavonit, itt is beleerőltetem a pogácsa fölé ugyanazt a papírt, de ide már túl nagy. Működik ugyan, de mégse ugyanaz.
Kérdésem, hogy van esetleg ötletetek kisebb átmérőjű szűrőpapírra? Nem akarok/fogok nekiállni leszabni a meglévő készletet.
Köszi! -
törölt tag
válasz
szuszinho #88837 üzenetére
A papír szűrők lágyítják az ízeket és elvesznek a kávé "olajosságából" A fémszűrő viszont nem kötnek meg semmit ezáltal kicsit karakteresebb az így készült ital. Ez az én személyes tapasztalatom. Nem mondom, hogy ugyanabból a kávéból teljesen más italt készít, hanem inkább más ízjegyeket hoz elő vagy takar el. Viszont vannak olyan készítési módok amihez hozzátartozik a papírfilter Pl V60
-
Alg
veterán
válasz
Sic.Transit #88851 üzenetére
Köszi, most megnéztem, 14gr-os a kosár "gyári" ajánlás szerint.
A normális tamper is csak ma jön meg, eddig a műanyag bigyóval bohóckodtam. -
Sic.Transit
csendes tag
Amikor feltapad, akkor általban túltöltöd a kosarat.
Próbálj azonos kosárba kevesebbet tenni, vagy használj nagyobb kosarat, ha annyi kávé kell.Nincs - feltétlenül - baj a filter pörkölés eszpresszóként való elkészítésével, de általában jóval savasabb-gyümölcsösebb, és ha nem ez a cél, akkor nem érdemes vele tökölni.
-
Mano66
senior tag
válasz
mismis #88846 üzenetére
Elgondolkodnék rajta.
[Fio F4E Nano] -
vicces1
aktív tag
válasz
Silent77 #88812 üzenetére
De! a disztributort nyugodtan lehet az aliról.
Én nem értek a fémmegmunkáláshoz, de amit én vettem 14usd-ért az olyan fényes tükör sima, hogy műteni lehetne benne. De ami lényegesebb, hogy totál nem tapad hozzá az őrlemény.
Amire érdemes figyelni, hogy ne 58-as legyen, hanem 58.5 vagy legalább 58.35-ös, hogy ne tolja ki a kosár falára a cuccot.
Ja, és fél kiló, van benne anyag rendesen.Összevetve a szegedi fémipari hulladékkal, aminek a felülete mintha ráspollyal lenne megmunkálva, klasszis a különbség. (aztán lehet, hogy csak az ék alakú ilyen egyenetlen az avx-nél, a 3-4ágú fényesebbnek tűnik)
A felső a szegedi, alsó az alis. (hozzá kell tennem, hogy ez nem az enyém, nekem 3ágú van)
-
bluesfan
tag
Ez a jó kis őrlő még mindig eladó.
-
mismis
csendes újonc
válasz
Csápájev #88844 üzenetére
Köszi szépen, igazán benne van a lényeg.
Priviben kaptam ajánlatot SJ-re 85-ért, ami igazán korrektnek tűnik, de ezt a méretet nem igazán tudom elhelyezni, ráadásul még sokat kellene rá várni, és piros.
Most egy használt Macap M5 vételével barátkozom (dózeres), ez késméretben a dózeres Minihez hasonlítható. -
vicces1
aktív tag
Ha valakit érdekel Hasbean Costa Rica "SNEAKYSTEVE" discount kóddal 25%-al olcsóbb.
7GBP helyett 5,25GBP az úgy 2ezer Ft.
Vagy kg/csomagba még egy kicsit olcsóbb. -
Csápájev
őstag
válasz
mismis #88836 üzenetére
Na,akkor összefoglalom,mert nekem volt graef és van mini
A graef 702 egy belépő szint.
Egy darabig teljesen jól kiszolgál, lehet vele eszpresszó finomságra őrölni.
Hátránya,hogy fokozatos és bizony előfordul, hogy egy kávénak pont a két fokozat közötti állás lenne a tuti.
Mivel műanyag nem egy atomstabil cucc,nekem picit mozgott a babtartály is.
Az évek során én úgy éreztem a motor is gyengül, volt,hogy egyszerűen nem, vagy csak nehezen indult el.
Ezen kívül rögösít és kell pofozgatni gazdagon,hogy kiadja az összes kávét.
Ennek ellenére használható, a rögösítést mindenki kis kavargatással , wdt-vel küszöböli ki, a pangó őrleményt meg pár pofonnal kiszedi az ember.A Mazzer mini egy masszív , graefhez képest dögnehéz cucc.
Ha korábban nem szedték szét nagyon,nem állítódott el, akkor pontos, egyenletes az őrleménye.
Itt maga a garat pár centis,onnan kis ecsettel ki kell seperni a kávét, plusz párszor rá kell indítani, szóval kis macera itt is van, ezeket nem otthoni felhasználásra tervezték
Árában ennek megfelelően használtan 70-től indul.
Ha át kell alakítani, a motor takaró lemez 4ezer forint körül van, a cukrász tölcsér 5 ezer kb és lehet vele küzdeni,ablakot vágni a tölcsérre stb.
HA új kés kell bele,az 10 körül van.
Természetesen pénz függvénye,ahogy itt írták a Mazzer Super Jolly mégjobb, de az már olyan százas .
Igazából ebben neked kell dönteni, az árukat jól tartják,tehát ha kiszállsz belelő később,mert megunod,akkor szerintem minimális veszteséggel meg tudod tenni.
Ha meg marad, akkor az unokádnak is jó lesz. -
sz.zs.
senior tag
válasz
Sic.Transit #88830 üzenetére
Én minden kávéhoz ( klasszikhoz is ) ugyanazt a kevert vizet használom, nem variálok még az arányokkal is,
akkor aztán már tényleg elvesznék a számok tengerében -
szuszinho
őstag
Filteres kávékészítés esetén melyik a jobb? Papír, vagy fém szűrő?
-
válasz
mismis #88828 üzenetére
és közben véletlenül a kés is megnőtt 58-ról 64 mm-esre. nem kell mindent elhinni, a mini-e egy teljesen jól, kényelmesen használható őrlő, ugyanúgy viselkedik, mint a nagy mazzerek. tény, hogy nem 45 fokban ferdített a kilépő garat, mint a nagy vasaiknál, de évek alatt sosem éreztem ennek hátrányát.
-
Sic.Transit
csendes tag
Van olyan, aki olaszos kávékhoz használ desztvízből készült kevert vizet?
Mi a tuti tartomány?
A világos pörkölésű kávéknál bevált 37,5/50-es víz nagyon szar a klasszik kávékhoz, van tipp esetleg?
-
Alg
veterán
válasz
Sic.Transit #88825 üzenetére
Igen ezt mi is kérdeztük hogy esoresso-ba jó lesz-e, a barista srác szerint jó, a másik fajtára ami szintén filter pörkölésű volt nem mert semmit mondani mert azt nem próbálta.
Más: mit lehet tenni az ellen ha állandóan felragad a pogácsa a felsőszűrőre? Nincs nagyon megtömve, ma reggel még az utolsó adag sötét pöriből ment 14,5g és az is feltapadt...
Adjak neki egy löket vizet mielőtt leveszem a kart?Megint más: kisöpörtem a Graef-et, és utána sikerült 15,5g betett kávéból 11,5g őrleményt kiköpnie (nem vizeztem előtte). Kis unszolásra kijött 14,5g, egy egész grammot lenyelt.
-
mismis
csendes újonc
-
urak, mazzer kony electronic nagyvas nem kellene valakinek? szép állapotú, nem régi örökélet kések, minden tartozéka megvan. nem gyakran hirdetnek ilyesmit, sőt, idehaza talán még egyszer sem jött szembe...
-
mismis
csendes újonc
válasz
sz.zs. #88819 üzenetére
A google tavalyra 3 - 4 db 60 ezres Mazzer minit hozott ki, amik már csak a keresőben jönnek fel valami archív állományból, mert a Jófogáson már nincsenek fent. Egy macap viszont még fönt van, csak nem karbaőrlős. Az évi 3-4 db-os kínálat persze kevés lesz ahhoz, hogy nekem biztosan legyen őrlőm, de majd körülnézek az ebayen is. Nem nagyon szeretek ott vásárolni, pedig a paypal miatt biztonságosabb, mint a hazai.
-
mismis
csendes újonc
Hála a tanácsaitoknak, mostanra körvonalazódott, hogy milyen őrlőt szeretnék. A felső limitet 60 ezer környékén állapítanám meg. Azért nem több, mert tapasztalatok és ismeretek hiányában, vagyis mert nyilván nem tudok minden szempontot figyelembe venni, valószínűleg pénzkidobás lenne ennél több. Én még pl. sem kinézetre, sem ízre nem tudom megállapítani, hogy egy őrlemény mennyire rögös. Ilyenkor szokták a Graefot választani, igaz?
Amiért én mégsem a legelső lépcsőfokra lépnék fel, az az, hogy tudom, hogy gyorsan fanatizálódom, és már hamar piszkálna a „mi lenne ha” érzés.
Ezért belevágnék egy használt Mazzer Minibe (esetleg Macap), amint lehetőség adódik. A karbaőrlős változatot preferálnám. Ha tudtok eladót, lécci jelezzétek. -
72lakiluk
tag
válasz
A tölcsér az kell, de szerintem a zacckiütő felesleges. Helyet foglal, plusz mosogatni kell sűrűn ha nem akarod a zaccot szagolgatni a konyhában. A pogácsa egy lendülettel kijön nálam, nem ütöm semmihez, egyből megy a szemetesbe. Ha ragadósabb a cucc, akkor kis kanállal rásegítek. De persze ez az én véleményem csak. Viszont egy jó oszlatót vennék, de az nem az Ali-s 15-20$-os
-
otamas
csendes tag
válasz
Én is Aliról vettem ilyeneket.
A tölcsért GC-hez használom, ár-érték szempontjából jónak tartom, bár nem a "legfenszibb".
A knock box-ot szeretem, mert praktikus, tisztább a konyha és jó, hogy nem a szemetes pereméhez kell ütögetnem a portafiltert. Viszont 6 pogácsa (dupla) fér bele kényelmesen az általad linkelt változatba, ezután én ki szoktam üríteni a kukába (úgy két-három hetene meg elmosom az egészet).
-
Aliról rendelnék, mit ajánlotok kintről, mikre lehet szükségem? (semmi nincs még)
Zacc kiütő
Tölcsér 58mm ez jó GC-hez? -
yazoo1
tag
Ha valaki rendelne innen ilyesmit szóljon már beszállok a postával:
https://m.aliexpress.com/wholesale/coffee-distributor-58mm.html -
Tomi_Sci
őstag
válasz
Dare2Live #88805 üzenetére
Flairhez kell egy vízmelegítő is, ha a PID-es gépekhez hasonlítod, akkor oda is már egy hőmérős illik, ami nem két fillér
Amúgy a Mazzer hatalmas előnye számomra hogy halkabb. Ha reggel hatkor szeretnél csinálni egy presszót a Graeffel a családi konyhában, na hát másnap már nem fogsz
-
Dare2Live
félisten
válasz
mismis #88799 üzenetére
Én végül berendeltem, szállítás+utánvéttel lesz 34.
Leírom a döntésem okát hátha segít. A tévedés jogát fentartom és szigorú IMO amit írok!Tartosság: Napi 3-4kv esetén szerintem mindegy, hogy graef vagy mazzer mini. 4-5-6év után lehet a graef kopik de 8K a csere. Az nem tétel. Nem kávézó vagyok nálam soha nem hozza be az árát egy mazzer azzal, hogy tartósabb.
Minőségre mindenhol azt olvastam hogy egy közepes örlő és drágább (jó minőségű frissen pörkölt) sokkal-sokkal jobb eredményt ad mint egy drága örlő és közepes/rosszabb minőségű kávé.Elvileg holnap megjön. Kiváncsi vagyok. Pár hétig Brikkaval akarok tesztelni, aztán kipróbálok pár presszó gépet is. Jelenleg a flair rendszer tetszik a legjobban. Tény melós. De magadnak csinálod, nem nagyon tud mi elromlani és jóval olcsobb is mint egy jó pid/omronos gép. Jó lenne kipróbálni vásárlás elött.
Székesfehérváron esetleg valakinek flair? Pécs?
-
soldier2
őstag
Nem döglött az a kávé? Mikori pörkölés/bontás. Ezzel a lefolyással a citromlevet még megmagyarázhatja az alacsony hőfok, de a túl vékony cremát nem igazán. Ha a hőfok emelés nem jön be próbálj többet tenni a kosárba (1-2g) ha elbírja. A legtöbb 58mm-es kosárba világos pöriből kevés a 16g.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Huawei P20 Pro - profit csinál minden fotósból
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Bittorrent topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- RETRO beárazás (mobil, PC, konzol)
- Mérlegeli a csúcstechnológiás chipgyártásból való kilépést is az Intel
- Milyen processzort vegyek?
- World of Tanks - MMO
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Laptop felvásárlás , egy darab, több darab, új , használt ! Korrekt áron !
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari