Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ldave: New Game Blitz - 2025
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kávé Kálmán
#90197
üzenetére
na de épp ezzel kezdtem, hogy ezt abszolút megértem.
amúgy rövidre fogom zárni ezt az egészet úgy, hogy itt lesz a robot, aztán használom, és majd szólok, ha azzal csupa szupi kávé születik, amit az űrgaggia egyszerűen nem tud hozni. de a választ borítékolom... (nem -- mindkettő képes lesz rá)
-
válasz
verti1
#90196
üzenetére
a kis méret, hordozhatóság és a friss víz nagy plusz pont
a pont jó mennyiséget nem is értem, pumpás gépnél az bármennyi lehet
a 10 percet sem értem, elég gyorsan megnyomom a gombot a gaggián
a kávé minősége pedig... az nekem nem megy le a torkomon, hogy egy megfelelő pumpás géppel ne lehetne ugyanolyan jó kávét csinálni. de tény, hogy ahhoz a pumpást jobban fel kell készíteni, komoly tuningokkal, míg ez a polcról ilyen.
-
Kávé Kálmán
tag
Na, akkor erre nekem is van egy "coming out"-om... Szeretem a kávét. Nem csak a sajátunkat iszom. Nyugi! Nem ez a lényeg. De egy ideje, kb. 6-7 éve már, elkezdtem egyre jobban élvezni magát a készítést is. Nálam az eufória folyamatosan megmaradt. Ha új, fasza manuál csapódott a bandához, akkor durva felizzás jött és alig vártam, h valakinek húzhassak vele egy shot-ot. Persze szét lett mind borítva, hogy okosítható-e. Többnyire igen. A legszebb az, hogy mind (MIND) totál másként működik. Orphan bácsi (Doug Garrott) kurva jó fej volt a WOC-on Budapesten, amikor először találkoztunk. A faszi meg a "csaja" (Barb) amúgy nagyon fertőzőek. Na, szóval ő mondta, hogy faszák a gépek, amiket "meghekkeltünk", de a sorból hiányzik még a Faema Femina. A "dráma, ahogyan elkészül rajta a kávé, az odaver". Még abban az évben befogadtam egyet. És Dougnak igaza volt. Na, csak azt akarom mondani, szóval jön a lényeg: ezek a manuális és rugós gépek vagy dugattyúsok, ha úgy tetszik, az arra fogékony usereknek komoly örömforrásként szolgálnak. És nemcsak azért, mert a végén finom kávét isznak.
-
verti1
tag
Hűha érzésem soha nem a kézzel gyártás miatt volt. A kávé minősége miatt volt/van amit csak felnagyít a szerkezet egyszerűsége. A kávé minősége után a gyorsasága amiről nem nagyon szeretnék lemondani. Az öntögetős bohóckodással is 10 perc egy kávé takarítással együtt. Egy 20x30cm-es tálcán elférek a kiegészítőkkel együtt, egy cipős dobozban ha viszek mindent. Minden mindig tökéletesen tiszta, 0 pangó, mindig friss a víz, pont jó mennyiségű egy shot. Ezek persze az én szempontjaim és nekem fontos dolgok. Egyedül kávézok, nincs tejes ital stb.
-
válasz
coxymaxi
#90194
üzenetére
ne erőltessük ezt a "kételkedők", meg "I made the switch" vonalat.
épp ezért írtam, hogy megértem a lelkesedést, mert évekkel ezelőtt megvolt nekem is.nem kell kételkedni, 9 barig kézzel produkálható a nyomás, a melegítéssel meg a megfelelő hőfok, szóval az eszköz alkalmas presszóra. biztos lesz, amivel a legjobb lesz, más kávéval nem biztos. csak egy eszköz.
-
coxymaxi
csendes tag
A fő gép kategóriáját (Silvia + Fio F4nano) - valószínűleg nagymértékben az eredmény, produktum mellett az újdonság varázsa miatt is - leváltotta a Flair + Kinu Traveler páros.
De már megint itt tartunk
No mindegy.
Amúgy előtte nekem sem volt manual karos gépem. De még csak nem is húztam ilyennel.
A vásárlás előtt Kalmár Gábornál egyet és az megvett.
Aki kint volt és kételkedett az húzott a Flairrel? Vagy ment ki direkt ezért valaki? -
vicces1
aktív tag
válasz
verti1
#90163
üzenetére
Köszönöm a véleményezést, és a többieknek is a reakciót.
Én is eleve a JX-Pro-t néztem ki, de még érlelem a döntést.
Ráadásul most bluesfan "megkevert" hogy bevállalta a JE-plust, bár én továbbra sem adok ennyit egy kéziért.
Kíváncsian várom mit tud majd nála a Niche mellett. -
válasz
adriankoooo
#90190
üzenetére
kisgyerek mellett és/vagy ha kérnek cappuccinót és nem akarsz külön gőzölőt, akkor azért lehetne. de egy-egy shotra tökéletes.
az a helyzet (akkor reagálva a végeredményre), hogy így jobban átérzem az eufóriátokat. nyolc éve kávézom (gagyixyxy rossz topikban analizált), eléggé az elején lett pavonim, amit használtam évekig. az összes olyan dolog, amit írtok, a hú meg wow, megvolt, végülis a mai napig megvan (apámnál, ő használja is), eleve különleges érzés kézzel lehúzni egy kávét.
az eufória azért idővel csillapodott nálam. persze a pavoninál stabilabban használhatók ezek az új, fapados vasak.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo
#90190
üzenetére
Nekem is a Flair a fő “gépem”.
-
-
coxymaxi
csendes tag
Bazárról én is pár mondatban.
Első ilyen magyarországi eseményen voltam. (2017-ben bécsben, arról röviden annyit hogy kávé oldalról nekem zéró)
Itt kicsit meglepődtem, hogy milyen szellősen vannak a kiálítók. Nem azért mert kevesen voltak, inkább nagy volt a tér.
Szerintem elég vegyes volt a felhozatal, értem ez alatt, hogy volt tea, alkohol, kávé és még hál" Istennek enni is tudtunk.
A BWT-sekre (de bárki más jöhetett volna) nagy szükség volt, jó volt néha vizet is inni
Na meg öblíteni természetesen.
Az alkohol része nálam nem játszik, szóval arról nem tudok véleményt írni.
A bazár fő oldala pedig szerintem szépen felvonultatta a kávés palettát.
Sötéttől a nagyon világosig ihattunk mindenfélét, szinte minden termő területről.
Nekem (és ez ízlés kérdése legfőbbképpen) Balázsék Starfishe jött be legjobban.
Ittam egy nagyon jó filtert BalckSheepnél.
Nem volt rossz a 42 világos kávéja (espressóban természetesen) az Alprósoknál.
És a Gaggia standjánál a Bagira is ízlett.
Nagyon jó buli volt Kalmáréknál a Flairrel való profilozós verseny, egy 5. helyet sikerült elérnem, ami vagány. Levával kóstoltam az Etiópot, bejött.
AVX standnál ment a hittérítés 1zpresso oldalán. Béla szerintem ezt (IS) túltolta, lehetne ezt visszafogottabban vagy más köntösben is csinálni. Szerintem.
Én a Kinu Travelert használom nagy megelégedésre. Úgy gondolom, hogy olyan dolgokat másolnak az életben amik profik, jók. Nem tekertem az ottaniakkal, mert amik a pulton voltak azokba nem lehetett kávét rakni, amivel Béla tekergetett azt meg azt mondta ne állítgassuk el, mert be van lőve a gépre. Kinézetre, fogásra, stb profinak tűnnek. Használatban kiderülne milyen.
Ha lesz, jövőre megint tuti megyek, de annyi biztos, hogy az összes kávét csak ízlelem és kiköpöm. Kissé szarul voltam estére már
-
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
#90173
üzenetére
Aki "zöld" akart lenni, annál volt üvegpohár, és nem egy standon volt. Pohár szempontjából pl. a Roastopus zöld volt, Miska meg nem volt zöld.
Második alkalommal volt a Boomerang. -
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
#90173
üzenetére
A boomerang poharaknak az Alpro latte art standján volt létjogosultsága. Asszony onnan kapott egy habos kávét.
Én az első próba után elraktam, de a standokon sem volt nagy zokogás miatta, nem is igazán volt mindig cserepohár sem. -
Bazsee71
őstag
válasz
Kávé Kálmán
#90173
üzenetére
Mint kiderült, van nekik egy kisebb méretű Boomerang is, de valamiért nem azt osztották ki. Abba tudtam mérleggel duplát húzni a Lineán, viszont az alap méret még mérleg nélkül is csak döntve fért be, volt hogy borult is. Nem épp ideális a shotokat utólag mérni.
Mi üveg poharakat vittünk arra az esetre, ha a Boomerang ellátás megakadna. -
egy mini-közvéleménykutatás: toobee, verti1, adriankoo, használtatok manuális karos gépet huzamosabb ideig a flair előtt?
-
válasz
Kávé Kálmán
#90173
üzenetére
Az 1. helyezett eléggé odavert a mezőnynek. Én csak 2-3 próbálkozást láttam a standon, de azok elég gyengék voltak.
-
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#90173
üzenetére
Részemről nagyon élveztem! A 10. hely pedig kifejezetten meglepett, nekem az első érintkezésem volt a Flair-rel, de egyre jobban azt értem, hogy kell nekem egy ilyen.
-
Kávé Kálmán
tag
Annál rosszabbul nézünk ki, mint amit Dávid belinkelt :-). Sokkal rosszabbul... Most rakodtam ki a teherautót egyedül. Magam is meglepődtem, hogy a satupadok és 140kg-os Leva is kijött úgy, hogy közben egy percig sem fenyegetett, hogy lepottyan valamelyik (videó erről a héten az instan...). Klassz volt, hogy ilyen sokan jöttetek. Rengetet tanultunk belőle mi is. Ezt a versenyt a varsói WOC főpróbájának szántuk. Óriási élmény volt.
Fragola mindig a boxzsákot látja bennem, ezen már rég napirendre tértem. Az, hogy az ítélete mindig rusztikusan sommás, és majd mindig elhamarkodott/alaptalan szintén nem lep meg. Egyszer majd felhagy vele. Vagy nem. Most reagálok a megjegyzésére az utoljára.
"BWT, Kávékalmár, vagy Alpro, akik pont leszarják a szeméttermelést"
A Mountex (az ország valszeg legjobb túraboltja) tulaja (velük csináltuk a standot) az ország egyik legzöldebb csákója (talán nem véletlenül), akinek a nézeteivel én is teljesen egyetértek. Ahogy élek, és ahogy a cég működik, az már kevésbé zöldíthető jobban. Apró pontokon még bizonyosan van némi tér.
Miskával (Mountex tulaj) külön téma volt a pohárkérdés. Mindketten nagyon örültünk a Boomerang-nak. Egész odáig, amíg meg nem láttuk. Amúgy a vásárszervező is konkrétan úgy bocsátotta útjára a dolgot, h biztos ami biztos MINDENKINÉL legyen papír is. A boomerang sajnos esélytelen volt a méretei miatt a Flair alatt. A mérleg alárakását meg sem említem. Az appunk mérleg nélkül felkarú "óriás". A Leva legmélyebb állású csepptálcájánál csak nyitott karral lehetett a Boomerangot használni úgy hogy a Lunar is alatta volt. Aki abba kérte, az abba kapta a dupláját a Levából. Hát pohárkérdésben ennyi. Fájt, de nem tudtunk túl sok boomerangot használni. Ez egy jószándékú, első, nagyon suta kísérlet volt ezen a vásáron.
Csomagolás. A tisztánlátás végett. Hogy milyen anyagból van egy csomagolás, az az érme egyik oldala. Az hogy fajlagosan mennyi csomagolás jut egy egységnyi kávéra, az szerintem sokkal többet nyom a latban. 53g csomagolás/200g töltet. Ez volt ebből a szempontból a legnagyobb horror, amit megéltem. Ezt egyszer elő kell állítani (ami környezetszennyező), majd ha kifogy belőle a kávé, akkor tisztán hulladékká válik (aminek egyik fele újrahasznosítható, más része szimpla szemét). Nálunk ez 13/250. Anno, amikor sokan 200g-ra csökkentették a töltetsúlyt, meg sem fordult a fejünkben, hogy felüljünk a vonatra. Az újrahasznosítás ügyében Magyarország még kullog a fejlettebb nyugat után. Rengeteg szelektált szemét elégetésre kerül. Nyilván/remélhetőleg ebből a szempontból van előrelépés.
Na, ez csak a "leszarás" kapcsán jutott így eszembe. Ígérem utoljára. Eztán leszarom
.Áhh, a végleges eredmények itt:
-
-
soldier2
őstag
A műanyag izéke szerepe, hogy az 1 szem lyukon 10+ bar-al spriccelő kávét lelassítsa. Mivel normál szűrőnél a kilépő oldalon a nyomás lényegesen alacsonyabb (hogy mennyivel abba nem mennék bele, eléggé parttalan vita folyt róla az Index Kávéológián), már nem spriccel, így az izékére semmi szükség. Kávékat ajánlottam, esetleg Pallyotz Locavore még de az túl van csöppet a célzott áron.
Bár a kávé folyadék, a jelentős térfogatú és eléggé változó mennyiségű crema (hab) miatt a térfogatmérés nem ad stabil eredményt. Ha van konyhamérleg, célozd meg a betöltött kávé mennyiségének dupláját, 2,5x-ét. -
skoos
őstag
válasz
soldier2
#90166
üzenetére
Mi, nem csak oligarhák cigiznek?
Ok, látom már a fényt, kerekedik a sztori.
Első körben veszek egy IMS duplaszűrőt.OK. Milyen kávét, legyen 6000/kg áron javasoltok? Kedvelem a világosabb pörkölést... Gondolom van bevált javaslatotok. Ti milyen beállítással daráljátok a Greaf 702vel? Az a kis műszanyag izéke, kell a szűrő alá ([link])?
És a lényeg, hány ml kávét főzzek a jó ízélményért?
Köszi mindenkinek!
-
soldier2
őstag
Azért a sögéteb pörkölésű kávékból nem megy 20g egy normál dupla szűrőbe, inkább 17g az, így viszont 5000 Ft/kg-os kávéval 100Ft/dupla alatt vagy, ha nem is sokkal. Napi 2-3-4 kávéval sem "elitista dolog ez, ha az lenne csak az oligarhák cigiznének
Kávéválasztás: az az elv, hogy szarból csak szarvárat lehet építeni itt is érvényesül. Épp az 5-8000ft/kg-os kávék képezik azt a középkategóriát ami megéri. A drága (12000Ft/kg+) területszelektált világos pörkölésű kávéból sokkal hamarabb lesz mosogatólé, de egy jó alapkávé egy idő után akár szimplával is értékelhető lesz (az előkészítésre a szimplaígy is érzékenyebb, ezért az első pár kg esetében javasoljuk a duplázást) - világos pörkölésű kávéból szimplával a (jó) kávézók sem próbálkoznak. -
weinmaker
őstag
Ugyan már. Én évek óta szimplát iszom, és nem azért mert sajnálom (amúgy is kapom a sok kávét), hanem mert nem kell több koffein. Napi 3-4 szimpla és elég. Tökéletesen jó a LM kosárral és a megfelelő tamperrel. Tőlem mindenki ihatja a duplát, hurrá, de hogy nem lehet jó szimplát? Csak mosolygok.

-
verti1
tag
válasz
vicces1
#90087
üzenetére
Megnéztem a 1zpresso kéziket tegnap. Mindegyik rendesen megmunkált darab, nem sorjás, elnagyolt darabok. A legolcsóbb 47-es JX-ben szemmel láthatóan nem volt a belső és a külső kés koncentrikus. Egyik oldala majdnem össze ért a másikon kétszer nagyobb volt a rés. Egy lemez és csavarok segítségével van rögzítve a kés, lehet hogy simán központozható a dolog, ahhoz szét kellene szedni. Az alsó állítás se volt szimpatikus nekem rajta, de egyik alsó állítású kézi se az. A JX-Pro tetszett a legjobban, felül lehet állítani ránézésre elég precízen. A kés is jól állt benne ránézésre. Hogy ez véletlen vagy mindegyik ilyen azt nem tudom, lehet itt is van lehetőség központozásra. A K-Plus ugyan ez csak extrákkal. Titán bevonatos kés, spéci őrlemény tartó és nagy állító tárcsa van rajta. Ami nem tetszett egyikben sem az a mágneses levehető kar, nyilván lazán van illesztve, hogy le tudd szedni, de leghamarabb ott fog kiszopósodni a folyamatos hajlítgatástól ahogy tekered. 60 ezerért a JX-Pro eléggé csábító annyit megérhet szerintem, én azt választanám. Az persze megint más kérdés, hogy mit tudnak ízben. Ahhoz egy pár hétig kellene tekergetni, hogy valami vélemény kialakuljon.
(megj: ez szigorúan az én szubjektív véleményem, nem szentírás)
-
nemethsza
tag
Ahogy nézed.
1részt lehet szimplát is készíteni, de azt egyszerűbb akkor, amikor már "benne van a kezedben" a folyamat + jó, ha van hozzá "speciális" szimpla szűrő.
Másrészt - a te számaiddal és 6000ft/kg árral számolva - 120ft egy dupla. Illetve egy jó dupla.
Ha a kolléga által által megadott másik számot (a 18g-ot) nézed (mellesleg nálam van olyan kv, amiből 17g egy dupla), akkor csak 108ft. A dupla. Ami - ne kövezzetek meg, pls
- 50-80ml.Hogy ez sok-e érte? Az saját döntés....
-
verti1
tag
válasz
Toobee
#90134
üzenetére
Analóg órával is működik a dolog. Az egyszerű profilokat könnyedén tudod reprodukálni vele nagy pontossággal. A digitális változat akkor nagyszerű dolog ha "komolyabban" profilozol. Húzol egyet, elmented, kirakod referenciának a következő húzásnak. Kicsit módosítasz a profilon valahol, ha jobb akkor azt használod tovább, megint kicsit változtatsz és így tovább. Ha pedig megvan a megfelelő profil akkor tökéletesen tudod reprodukálni minden húzásnál. Ez persze igaz minden gépre ahol tudod befolyásolni a nyomást és ráakasztod a kütyüt.
-
sz.zs.
őstag
válasz
grizlisandor
#90157
üzenetére
Nem is emlékeztem, hogy én ilyet írtam volna!
-
Azért ajánlott a dupla szűrő, mivel azzal könnyebb számolni a mennyiségeket.
Meg:
Igyál duplát, nem vagy Te félember!(katt)
Kell egy ilyenszűrő(katt) meg egy 58,5mm tamper. Szűrőbe kávétól függően belefér 16-20g őrlemény, és 30 másodperc alatt az őrlemény dupla mennyiségű kávét kell kapnod, amit az őrlő darálási finomságával tudsz hangolni. Mostanában a Riói Varázs blend-ből főztem, 20g kell a portafilterbe(szűrő), és 30 másodperc alatt kapok 40g italt.
-
skoos
őstag
válasz
soldier2
#90154
üzenetére
Igen, köszi, pont ezt próbáltam. Így is jutottam el a Gaggia Classicoz és a Graef 702ig

Ahogy elnézem, a kávéfőzésben a nüanszokon van a hangsúly. Közepes kávéból lehet közepes kávét csinálni, ja jól csinálja az ember, de csodás kávéból is könnyen lesz mosogatólé, nem kellő odafigyelés mellett.
A tamperrel erősen kell dolgozni, vagy csak, hogy sima legyen a teteje? Valaki nem is használt tampert csak hozzáütögeti az asztalhoz.... Tudok venni tampert 5ezertért, de nem látom az érdemi különbséget a 200Ftossal szemben... van?
-
soldier2
őstag
Első körben próbáld átrágni magad az összefoglalón, a felmerülő kérdésekben meg természetesen segítünk. A lényeg, hogy ezzel a szűrővel (kosárral) nem fogsz tudni igazán jó eredményt elérni. Kell egy daráló (Graef 702 minimum), egy tömörítő (tamper) egy olyan 2 személyes szűrő ami nem nyomásfokozós és akkor már csak a 3000 Ft/kg szab határt a végeredménynek :), amit felemelnék kezdetben is 5000/kg-ig minimum (AVX Gold/Silver, vagy ajánl valaki Pacific, Kapucziner kávékat ebben az ársávban).
-
-
-
skoos
őstag
Sziasztok, láma kérdéscsokrot tárnék elétek. Próbáltam mindennek utánajárni, de nem mindenre találtam kielégítő választ.
Gaggia Classic (kb 6 éves, de jó állapotú, nem sokat használt és frissen gyári szervizelt)
illetve CM702 daráló.A cél egy jó presszó. Abból már machiato-t és cappuccinot valahogy összehegesztek majd

A karhoz csak ez a betétem van (bocsánat a szakzsargont még tanulom)

- Ha nem használom a kis fekete bigyót, akkor fröcsög a kávé mindenhova. Pedig a frissen őrölt kávéhoz elvileg nem kell használni (?).
- Egyáltalán ez a betét jó nekem?
- Csak próbaképp, van esetleg olyan recept amivel kb konzisztens, értékelhető eredményt tudok elérni? Pl, Tesco XYZ szemes kávé, örlőt állítsd 4es fokozatra, 17,5g kávét őrölj le, egyengesd szép laposra, 22msp-ig extraktáld.... Első körökben nem használnék 3e/kg nál drágább kávét és jobban össze is hasonlítható egy gyári minőség, mint egy spéci frisspörkölés.
- Egy pohárba/egy főre is a villás végű "kicsöpögőt" használjátok?Köszi előre is,
Sanyi -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
#90146
üzenetére
Kalmár azzal, hogy nem fémgőzölt zacskóban adja a kávéját kifejezetten környrzetvédelmi okokból talán kap részleges felmebtést. Persze ezért aztán át kell csomagolni 1-2 hét után, de nálam minden kávénak ez a sorsa.
Egyébként meg +1 szavazat a saját vagy helyi üveg/porceláncsésze (fakupa stb) mellett. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Toobee
#90142
üzenetére
Évek óta viszek magammal üvegpoharat. Korábbi rendezvényeken zsákszámra hordták ki a használt papaípoharat, szerintem sok ezret. Szerencsére ez már majdnem megszünt, kivéve még egy-két kiállítót, pl. BWT, Kávékalmár, vagy Alpro, akik pont leszarják a szeméttermelést. Jó ez a Boomerang pohár, mert nincs papír íze, és sokszor használható. Akinek nem tetszik, az vigyen magával üvegpoharat. Nem olyan bonyolult.
-
billyjoe
csendes tag
-
gboszi
senior tag
Ha valakinél pont akad egy felesleges eureka mignon specialita és gondolkodik hogy megválna tőle, keressen meg nyugodtan.

-
Toobee
veterán
válasz
fragola.6035
#90140
üzenetére
Nem érdemes mindig magunkból kiindulni, de ha a saját példámat veszem: Kalmáréknál 1 pohárral nyomtam végig, ki lehet azt is öblíteni. Ahogy a csészét is el lehet mosni, például a mosdóban. Nem nagy tétel vinni egyet legközelebb, legalább lehet rá készülni.
-
válasz
fragola.6035
#90140
üzenetére
Egy BWT-s pohárral toltam végig a napot (mármint a víz részét). Az elég masszív darab volt, nem is akartam kidobni.
-
-
-
Toobee
veterán
Mobsteryt kóstolta valaki? 2 csajszi csinálja, ráadásul kiskőrösiek (tőlünk nincsen messze). Sanyiéknál pörkölnek egyelőre. A filter felejthető volt, de a presszó vonal bejött.
Annyi kávét nem kóstoltam, hogy határozott véleményt formálhassak, de a Roastopusnál nagyot hibázni nem lehetett, ha jó világos pörit akartál kóstolni, illetve Kalmárékat emelném még ki külön. Nagyon jól megszervezték az egész versenyt (most valahogy így nézhetnek ki a fiúk), a kávé is bejött (kóstoltam Leva, saját gyakorló, saját éles), "sajnos" kaptam még egy löketet a Flairhez. Azt viszont nem látom biztosan, hogy csak a valós idejű grafikonnal együtt lehet ilyeneket húzni vele vagy elég az analóg nyomásmérő.
Az viszont elszomorított, hogy csak abból a rém gagyi 2-2,5 decis repohárból lehetett inni kávét (mondjuk Kalmáréknál pont volt papírcsésze).
-
Bazsee71
őstag
Köszi mindenkinek, aki odajött pár szóra, remélem lesz még alkalom nyugodtabb körülmények között is találkozni.

-
moszat_
csendes tag
Hozzám került Fragola által készített vörös ördög, alias Brasilia Lady. Életem első igazi kávégépe. Eddig pár főzésem volt vele, de meglátszik szakértő rakta össze. Automata gép után teljesen más a dolog. Szerencsére van még egy kávé őrült rajtam kívül a cégnél aki jobban ért hozzá mint én így nem öntök mindent ki egyből a lefolyóba. Ami teljesen más az a a Crema és az ízek. Félreértés ne essen lehet automata géppel is jó kávét főzni de ilyet nem.Plusz ez egyéni vélemény maga a kávé előkészület is egy szuper dolog. Csak dicsérni tudom Fragola munkáját pedig én már nem tőle vettem de mégis szerencsére jó kezekből jött át hozzám. Mellé a Graef őrlő is szuper.

-
Kávébár bazár 2020
A tavalyinál sokkal jobb volt, egyrészt a "DJ" hiánya sokat segített, hogy ne süketüljek meg.
Sok kiállító volt kint most is, elég szellősen szóval nem volt akkora tömegnyomor.
Roastopus standnál végre tudtam én is pár szót váltani Bazsee-val és természetesen ittam egy etióp shotot. A mellette lévő sörstandon sikerült behúznom 2 üveg kávés stoutot, nem volt nehéz rábeszélni
Avx standon megnézegettem az 1z kéziörlőt, letekertem rajta 20g brazil kofit, elég könnyű hajtani és tartani (bár egy 90k-s cucctól el is várom).Minőségi darabnak néz ki bár csak egy kinuval tudtam összemérni, comandante nem volt kint.
Engem a kis pides gép nem győzött meg mert sztem nagyon kicsi és kényelmetlen használni hacsak nem liliputi az ember.
Kávékalmárnál nagyon sokan voltak így csak messziről néztem 1-2 próbálkozást a flairrel. Menő meg minden, de nem az én világom az ezzel való szöszölés.
Simonellinél meglestem az új Victoria Arduino gépet, nekem annyira nem jön be ez a baltával faragott old school design. A modern vonalvezetésű black eagle sztem jobban néz ki.
Impressonál is egy jóféle etióp volt az örlőben, 2dbz kapszulát is behúztam, melóba jó lesz.
Black Sheep standon is beszélgettem a srácokkal, cortadoként ittam az etióp kávéjukból ami szintén jó volt. Nem is tudtam, hogy ők az ascaso disztribútorai, azt hittem, hogy a bluebird coffee az. Elmondtam nekik a problémámat a fúvókával és ők sem értették a dolgot.
Tadamm hozta a megszokott minőségi cuccait, vele is beszéltem pár percet. Sajnos a disztribútort még nem tudta kihozni, csak képeken mutatta meg. Mindenesetre kíváncsian várom.
ByBeans standon Bányai féle kofiból is ittam egy cortadót, de engem annyira nem nyűgözött le.
A beszélgetés egy részét meghallgattam, Nagy Dávid, Török Ádám, Roland a Madalból. Érdekes témákról volt szó. -
válasz
fragola.6035
#89922
üzenetére
Ha jól látom Gaggia kazán. Ennyire megeszi? Tapasztalataid alapján amúgy milyen vizet ajánlasz?
-
sz.zs.
őstag
Eladó rézbojleres GC ( nem az enyém )
-
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v)
#90126
üzenetére
Néha nálam is előjött ez a pattogás, főleg, ha finomabbra őröltem a kávét, és jobban kellett nyomni. A nyomásmérős dugattyúnál viszont épp finomabbra kellett állítani a mazzert 1 ricnivel, hogy jó legyen, és így sem jön elő. Mindenképp ajánlott tuning sztem.
-
-
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v)
#90119
üzenetére
Igen. Egyáltalán nem nehezebb, sőt, mintha könnyebb lenne. A két o-gyűrű lehet, hogy épp jobban megvezeti.
@gboszi, ha gyümölcsöset szeretsz, akkor roastopus, de valahol ittam finom bagira kávét is. Ha klasszikabb ízvilág, akkor bluebird, ha még klassikabb, akkor vergano, bár utóbbit nem kostóltam, az már nem az én világom, de elmondás alapján rendben volt.
(a teljessèg igénye nélkül) -
gboszi
senior tag
Mit kell itt inni vazze??!!
-
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo
#90121
üzenetére
Ez jó hír! Nem tudom nálam mi okozza, de tény, hogy jelen van. Gyanakodtam túl nagy erőre, de durva őrlemény/gyors és könnyű lefolyás mellett is csinálja.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Peti...(16v)
#90119
üzenetére
Én pont hogy az eredeti dugattyúval nem csapoltam még (csak dugónak használom melegítéskor), de megakadást és ropogást nem tapasztaltam egyik esetben sem a nyomásmérővel.
-
weinmaker
őstag
válasz
fragola.6035
#90118
üzenetére
Na akkor okés, nem erőltetem. Így már tiszta, hogy mindenki ezt mondja. Viszont akkor aki új gépet akar, annak bátran ajánlott kategória, mert egy kis pimpeléssel brutál jó gépe lesz.

-
Peti...(16v)
tag
válasz
zolnagy
#90113
üzenetére
Húztál már a nyomásmérővel? Nem nehezebb a kart nyomni a két O-gyűrű miatt? Én tartok ettől egy kicsit és ezért nem ruháztam még be. Már eleve a gyári dugattyúval is olyan érzésem van, mintha meg-megakadna és “ropogva” megy le. A hangot a karban lévő görgő adja, ahogy megáll és újra megindul a dugó fémlapkáján. Attól félek, hogy ha nehezebb lenyomni a dugattyút, akkor még nagyobb terhelést kap az egész szerkezet.
-
kurtuzov
senior tag
Fragola leírásaiba többször belenéztem, de a vízleeresztés leírása felett ezek szerint átsiklottam.
OPV 9 bar, eddig ott mozgott rendben, most ugrik 10-11 környékére.
Vízleeresztés után is maradt most reggel 10bar , egy tisztítást fog most kapni. Ha meg kell megnézem a tágulásit is.
Bazár ~5óra alatt 8 ristretto - este aludtam rendesen.
Bányai&Lucky Cap: lehetett ugyanazt a kávét más pörkölési profillal is inni (Pura Vida - Csokis Kuglóf)
1zpresso őrlők tényleg ígéretesek, sajnos a je plus alsó kés rögzítését nem tudtam megnézni. A K plus alsó kése 3 oldalról csavarokkal van rögzítve.
Ugyanazt az etióp kávét megkóstoltam Lelit Marán és Biancán is. Előbbi nem melegedett fel eléggé, kicsit savanykásabb is volt az eredmény.
Visszafogtam magam és csak egy Roastopus Starfish-t hoztam el. -
RBJ
addikt
Csináltam a GC pro n zsíroldást, visszaöblítést. Na azt se gondoltam, hogy 2 hónapos majd hétvégi használatú gépből ennyi dzsuva kijön.
Vízkömentesítés is megvolt ott is érezhetően forróbb kv lesz az eredmény. -
billyjoe
csendes tag
A robotot nem tudom elcsomagolni a kis táskájába, mondjuk az is igaz, hogyha lenne, a konyha állandó dísze lenne.
Otthonra elfogadnám a Spaziale helyett, csak reggel kell a gőz és nem mellesleg ki is vágnának vele...
Na de továbbra is tartom hogy a flair kinu páros volt a legjobb tavalyi vételem, egy percig sem bántam meg. Főleg a tegnapi nap után, jó játék lesz a leva profilját másolni, még úgy is hogy csak a nyomásmérő van. -
zolnagy
őstag
válasz
adriankoooo
#90111
üzenetére
Inkább a 2 barhoz van közelebb az előáztatás 10 mp-ig, majd 9 bar a csúcs. Onnan folyamatosan 30mp alatt leengedni 5 barra, majd elvenni a nyomást. (Kb)
Egyébként most, hogy megvan a nyomásmérő, azt mondom én is, hogy kell ez a flairhez. Érzésből nem tudja az ember, hogy hol jár. Persze egy bizonyos gyakorlat után lehet, hogy megy csukott szemmel is, de addig nagy segítség.
-
válasz
adriankoooo
#90111
üzenetére
hát, azt tudja mindenféle pumpás gép is
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
#90098
üzenetére
10 mp előáztatás 3 baron, majd 8 baron van a peak és onnan megy le fokozatosan 5-ig 30mp alatt? Ezt ki kell próbálnom. Eddig csak a klasszikus, kis előáztatás, 9 bar végig módszert használtam.
-
sz.zs.
őstag
válasz
weinmaker
#90108
üzenetére
Lehet rézcsövezni, csak vagy otthagyod a "gagyi" szövetes gumicsvet, és a szintén "gagyi" műa. opv-t, vagy több módosítás szükséges hozzá, mint a régihez, hogy normálisan meg lehessen csinálni, ami több pénz. Mondjuk kell bele egy régi Classic opv ~10e-ért. És a manométert már tényleg nem lehet hova rakni.
Küllemre mondjuk jobban mutat az új gép, bár ezek a színes verziók... hát nemtom... a festett verziók a régiekből is jobban tudtak rozsdásodni. -
válasz
billyjoe
#90096
üzenetére
a végén még kiderül, hogy ezek is csak eszközök...
a robot annyival nehezebb? amúgy szemre a flair karját nyomni kényelmesebb (én meg azt nem próbáltam), a robot igenis tervezési hibás a vékony, húsba vágó karjaival (konkrétan a design miatt ilyen, hogy el lehessen sütni a "robot kezeket"), 9 barnál már frankón fáj.
na de a szépség oltárán ki ne viselne el napi szinten fájdalmat?

-
weinmaker
őstag
válasz
sz.zs.
#90105
üzenetére
Inkább csak jelképes, hogy valóban ugyanazt tudja hozni, mint a korábbi gép. Mert korábban olyan is volt, hogy az újat nem nagyon lehet rézcsövezni stb. Vagyis ha semmi különbség nem lesz, akkor bátran lehet az újakat is vásárolgatni.

A szerelhetőségről nem tudok nyilatkozni, inkább a produktum lesz a lényeg.
-
fragola.6035
aktív tag
Aki ma menne a bazárra és nincs még jegye, én tudok adni. Ingyen. Privátban küldj egy email címet, oda küldöm a belépőt.
-
weinmaker
őstag
válasz
sz.zs.
#90101
üzenetére
Dede, hiszen személyesen ismerem a srácokat. Sőt olyannyira, hogy hamarosan lesz egy olyan teszt, hogy régi gaggia vs új gaggia, teljesen egyforma tunningal, és mindkettőt simi morcolta fel.

Tadam cuccai továbbra is parádésak, és ő is nagyon normális, szimpatikus.
A helyszín is jó volt szerintem. -
Toobee
veterán
válasz
Kávé Kálmán
#90098
üzenetére
Na, úgy látom a szűz kéz szerencsét hozott. A sok kávé, meg a piák már kevésbé, épp készül felrobbanni a fejem :DDD
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Keresünk Galaxy S21/S21+/S21 Ultra/S21Fe
- Apple iPhone 13 Pro 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 32GB DDR4 512GB SSD RX 6750 XT 12GB Zalman T4 Plus GIGABYTE 750W
- Panasonic CF-20 ütésálló, ipari notebook & tablet számlával, garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
épp ezért írtam, hogy megértem a lelkesedést, mert évekkel ezelőtt megvolt nekem is.
No mindegy.
az tényleg röhej volt ahogy a kislány rohangált a mosdóba a boomerangos poharakkal...




