Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nem rögösödik az őrlemény, meg nem is tapad fel az edény falára, szerintem nem kell. Őrlés után 2-3x megcsapkodom a fenekét, így minden az edényben landol.
adriankoooo: Most néztem csak meg a videót, pörkölőből egyből az őrlőbe, dzsízösz.
Őrölni sem lehet normálisan, íze is rossz, önsanyargatás kimaxolva.mdav88: Ismerős, anno én sem hoztam haza a cuccot, szüleim konyhájában ment a pörkölés. A második alkalommal már úgy fogadott anyukám, hogy megvártalak a takarítással.
-
mdav88
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Aki ilyenben gondolkodik meg sosem porkolt kavet.😂
Pernye+fust mindent be fog teriteni. -
Bazsee71
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nálam a száraz etióp 7/2-7/4 körül mozog, a többi inkább 7 körül. Ha még nincs bejáratva, akkor 3-4 rovátkával durvábbra kell állítani.
jana86:
Sajnos nem tudom, mert mindig igyekeztem elkerülni a második reccsenést, meg csak pár próbakör volt serpenyővel, az is 2-3 éve.
Az Air Fryer keveri is a szemeket? Így láttatlanban, hasraütésszerűen, 230-240 fokra állítanám (Gene-nél ezek működtek). -
jana86
csendes tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az első és a második reccsenés között kb. mennyi idő telik el így, a lábasban pörköléskor?
Kaptam egy zacskó zöldet én is ajándékba. Nincs szándékomban hosszabb távon itthon bűvészkedni, de ezt az egy zacskót már próbaképp "megpörkölöm". Vagy így, lábasban, ahogy mondjátok, vagy van egy Philips Air-Fryerem, ami egy kicsi hőlégkeveréses sütő. Ebben rácsra tudnám tenni a babokat, de a hangos ventillátor miatt nem biztos, hogy hallanán a reccsenést. Ha mégis ezzel próbálkozom, hány fokon és kb. mennyi ideig "süssem"?
-
Peti...(16v)
tag
Kinu tulajok: kb. hol keressem az espresso tartományt, és hányason őröltök a Flairhez?
-
-
nzozz
aktív tag
Ha valaki esetleg alacsonyabb hőmérsékleten kapcsoló termosztátot keres Lelit PL042 -höz (illetve PL041 -hez), ez [link] az Expolygon -os (V.1508 vagy 11121 típusú/cikkszámú) 90°C -os termosztát kompatibilis a géppel illetve a kazán tetején lévő MC075 -ös gyorscsatlakozó alá jó az MC045 -es fűtőbetét tömítés, bár nem teljesen passzol oda, de tömít rendesen.
-
törölt tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Sajnos a "lábas" műfajban nincs tapasztalom, mert két éve egy Hottoppal kezdem és ma is azt nyaggatom 1-2 hetente
Abban egyetértek, hogy a 25 perc sok. Nálam a gép bemelegedését is beleszámítva kb. annyi a teljes művelet. Persze ez függ az éppen aktuális szobahőmérséklettől, babtól és még sok minden mástól. Ezért inkább szemre, fülre na meg orra kell hagyatkozni. Ha nagyon füstöl akkor már garantáltan elkészült a téli tüzelő.
-
Bazsee71
őstag
válasz
üzenetére
Annyit mindenképpen variálnék rajta, hogy magasabb hőmérsékleten tölteném a lábasba a kávékat, 25 percig sütni nem igazán jó. 150 fok szerintem nyugodtan mehet, majd alapos és folyamatos keverés. Második reccsenést nem érdemes hagyni lefutni, ilyen körülmények között csak sültes ízeket tud eredményezni.
-
-
otamas
csendes tag
Sziasztok,
Karácsonyi meglepetésként kaptam a barátnőmtől egy GC naked portafilter szettet (kb ilyen https://www.theespressoshop.co.uk/en/Gaggia-Bottomless-Portafilter-21g-Black-Handle/m-1988.aspx).
Annyi gebasz van, hogy a csomagban lévő szűrőt (elvileg 21g) nem tudom rendesen rátenni a szűrőtartóra. Kb ennyire jutok, attól függetlenül, hogy a szűrőrögzítő rugót beleteszem vagy sem:Ha nagyon ráerőltetem, akkor már alig tudom kifeszegetni a szűrőt. A hagyományos szűrőtartóhoz használt használt dupla szűrőm (14g) simán rámegy a naked-re, szóval gondolom nem azzal van a gond, hanem az új szűrővel.
Érdemes ezt tovább feszíteni/erőltetni, vagy inkább irány vissza a boltba?
Üdv,
T. -
CB
senior tag
válasz
72lakiluk
üzenetére
Az rendben is van, ha már kaptam, kipróbálom.
Viszont a 3 csomagból az egyik zöld kávé, a vásárlónak kell pörkölnie.
A leírás szerint sütőben, tepsiben, sütőpapíron.
Működhet ez? Ha igen, mire figyeljek?
Alsó-felső "láng", vagy hőlégkeverés? A tepsi középen, vagy a felső, vagy alsó sinen?
Ha netán valami isteni segítséggel összejön, ugye jól emlékszem, hogy nem érdemes azonnal kipróbálni? Várni kell vele pár napot? -
CB
senior tag
Valakinek volt már tapasztalata ezzel a hellyel?
Kaptam egy ajándék csomagot innét.
Az egyik csomag kávét nekem kellene megpörkölnöm.
Menni fog a leírás alapján (honlapon részletezve leírva), vagy halott ügy?
Esetleg tudtok még plusz instrukciót adni, hogy biztosan iható maradjon a végeredmény? -
kurtuzov
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszönöm, kiindulásnak pompás. Akarok egy kicsit módosítani még rajta és egy alappal gyorsabb lesz.
-
paljoc
tag
válasz
weinmaker
üzenetére
Nem kell hozzá sokminden, csavarhúzó, burkolat le, aztán a háromjáratúból ki kell szedni azt a fém testet magát, amit ha jól rémlik fogóval tekertem szét, az volt furi hogy az még széttekerhető amit én már egy alkatrésznek hittem. Abban van a kórság maga, belül az a kicsi lyuk amit eltömít a vízkő.
Asszem igen, ilyenkor csak a fejből nem jön. Ha jól rémlik, de ebben nem vagyok most biztos...
-
weinmaker
őstag
Befosott a Gaggiám. Nem jön a fejből a víz, kb minden átmenet nélkül. Pumpa jó, gőzcsövön nyomja. Vízkőtleníteni próbáltam, de úgysem. Valami okos ötlet?
-
LazacX
tag
válasz
farsang
üzenetére
Lyr kávézó a belvárosban. Amikor nyáron ott voltam, világos pörkölésű ruandai, és egy picit sötétebb brazil SO volt éppen a kínálatban. A duplából is dupláztam, mindkettőt megkóstoltam. A brazil is finom volt, de a ruandai brutál jó volt. Nekem nagyon bejött a kávézó, ami mellesleg vegán kajálda is. Az asszony valamilyen filtert ivott (talán kenyai? ), belekóstolva az is finom volt. A gyerekek sem panaszkodtak a sütikre.

Szerk: ja, azt nem tudom, hogy honnan valók a kávéi.
-
farsang
csendes tag
Sziasztok!
Pécsre utazom pár napra. Tudnátok ajánlani kávézót, ahová nyugodt szívvel beülhetek és jó kávét kapok?
(Block Coffee Bean On kávéval?)
Köszönöm! -
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
elment egy classic, nyomasmerovel.
-
törölt tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszi, a másodikat nem ismertem, üde színfolt, csupa kísérletezés, gyakorlatias megközelítés amit nem zavarnak meg alapelvek, alaposság vagy respektus a tapasztalat és hagyomány felé.
-
sz.zs.
őstag
-
-
Toobee
veterán
-
adampofaa
csendes tag
Hello hello,
Szükségem lenne egy gaggia classic gőz gombra bontottan akár. Van valakinek? Örületesen jó lenne. Köszi. -
vicces1
aktív tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Beleolvastam a másodikba.
Megdöbbentő...
Elképesztő, hogy mikkel szívatják magukat rengetegen.
Legalább valaki írna egy értelmes alap összefoglalót, hogy mit, miért, hogyan érdemes, és hogyan ne. -
seger
addikt
válasz
grizlisandor
üzenetére
Köszi!
-
Automata kávégép topik(katt)
Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja(katt) is vannak páran automata kávégéppel.Lehet nem ártana berakni Téma összefoglalóba, hogy a későbbiekben ne kelljen keresgetni.
-
soldier2
őstag
válasz
Szabász
üzenetére
Most komolyan egy "provident hitelt" akarsz szegény nyakába sózni? Napi 3-4 kávéra teljesen felejtős a kapszulás (attól tekintsünk el, hogy a gyári kapszulák kivétel nélkül élelmiszeripari hulladékot adnak, az utángyártottak többségével egy mezőgazdász trágyázhatna annyira szarok, a pár jobb minőségű meg horror áron van és még egy valag szemetet is termelsz). Kotyesz mellé a Lido is overkill (és nem is fér a keretbe), bőven elég a Graef702.
-
válasz
mdav88
üzenetére
hé..

a nem sikerült egyeztetni azt jelenti, hogy a randi napján elfelejtetted elhozni magaddal és abban maradtunk, hogy nekem abszolút ráér, majd egyszer összehozzuk, mostanában inkább időből van kevesebb. de nem gondoltam kifarolni belőle, nem is szokásom. ettől függetlenül nincs rá akut szükségem, a polcra menne, szóval végülis az sem gond, ha tényleg elviszi más.
-
-
okcsani
csendes tag
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem! :)
Az itt jelenlévőkhöz képest tetemes lemaradással rendelkezem kávékészítés ügyeb, mondhatni kezdő vagyok. Ezidáig noname kotyogóssal készült itthon az elixír (átlag napi 3-4 adag), mostanság kezdte birizgálni az agyamat a feljebblépés lehetősége.Nagyjából 50k-s keretet tudnék rászánni egy upgrade-re. A kérdése(i)m pedig:1.Lehet-e/van-e értelme ebből a keretből megpróbálni kihozni használtan egy eszpresszógép-kávéörlő kombót mindenestül ami egy kezdőnek elég?
2. Láttam pár olcsóbb gépet a gaggia-tól, (pl.: Viva Style, Gran Style) ezeknek az új ára 30k körül mozog. Van értelme ezekbe belemenni, vagy csak a külcsín hasonlít és a belbecs hulladék?
3. Ha az eszpresszógépet el kell vetnem ilyen keretből, akkor egy használt automata (Jura), vagy egy új Bialetti Brikka?
Előre is köszönöm aki végigolvasta, meg a tanácsokat is. Ha esetleg van realitás abban a keretben amit írtam, és valaki rejteget valami olyat ami eladó és egy kezdőnek megfelelne, ne tartsa magában.
-
nzozz
aktív tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Köszönöm a választ!
Az a baj, hogy az általam említett tömítéseknek nincs külön cikkszáma, valószínűleg a fittingekkel együtt adják őket, de azokat meg nem cserélnék több ezer forintért per darab, ha nem muszáj. Az MC045 az a fűtőbetét tömítése, ami amúgy valószínűleg passzolna ahhoz a fölső csatlakozóhoz is, de alapvetően nem odavaló. Az a pipacső pedig valamilyen folyékony menettömítővel lehetett ellátva, mintha annak a maradéka lenne rajta. -
jana86
csendes tag
Sötétnél kevésbé. Világos, kemény baboknál - pl. kenyai, etióp - viszont annál inkább. Ezeket extrém finomra lehet őrölni, nagyon hosszan (akár 30s vagy még több) előáztatni 2-3(-4) Bar nyomáson, és szép lefolyásokat, (feltehetőleg) egyenletes kivonatolást elérni velük. Olyat, amit enélkül nem, illetve ízben is mást hoz, mint a hosszú előáztatás nélküli. Azért írtam a feltehetőleget, mert szemre és ízre annak tűnik, de pl. refraktométerrel sosem mértem. De majd fogom remélhetőleg hamarosan, a vámon vár az Atago.
Ami még jó, hogy a lefolyás végére is le lehet csökkenteni a nyomást, ami elvileg elveszi az élét az italnak (csökkenti a kellemetlen savtartalmat). Mondjuk mindezt egy jó karossal is lehet produkálni, ízlés dolga, ki melyiket szereti kezelni.Teltebb, selymesebb, harmonikusabb ízek és sokkal kellemesebb savak érhetők el így, mint a hosszú előáztatás nélkül. Nagyon mást, mint ezt a fajta felfuttatott, megtartott, majd lecsengetett profil, nem próbálgattam, de ez nagyon hasznos.
Sötétet sosem ittam, közepesnél kevésbé van jelentősége a hosszú előáztatásnak, ott inkább csak 5-10 másodpercet szoktam hagyni, azzal már nagyon szép a lefolyás. Sőt, a hosszabb már túl is puhítja a pogácsát.
Persze a Biancánál a nyomás profilozás igazából átfolyás profilozás, mert a tűszeleppel az átfolyást lehet szabályozni, ennek eredményeképp változik a pogácsán nyomás. Csak a pontosság kedvéért.

A vibrációs pumpához képest a rotációs pumpa önmagában is ad pluszt: akár hangélményben
akár egyenletességben, erőtartalékban, dinamikában. -
nzozz
aktív tag
Sziasztok!
Végre volt időm megcsinálni a Lelit PL042EM gépem nagytakarítását (volt egy fél marék vízkő a kazánban...). A probléma csak annyi, hogy elég emberesen ereszt, mert ott is kellett volna tömítést cserélni, ahol nem terveztem illetve nem is kapható így külön direkt ehhez a típushoz...
Abban tudtok segíteni, hogy az kazán tetején lévő gyorscsatlakozó (MC075) alá mekkora O gyűrű kellene? Vennék hozzá "sima" hőálló szilikon tömítést. A többi gyorscsatlakozó/fitting tömítése se volt annyira csodás állapotban, csak nem tudom, hogy azok eresztenek-e, mert a fent említett hiba miatt nem sikerült még rendesen nyomás alá helyezni a gépet. Ha esetleg azoknak az O gyűrűknek is meg tudnátok adni a méretét illetve hogy a kazánban lévő rézcső (MC027) menetét mivel érdemes tömíteni, azért szintén hálás lennék! (robbantott ábra: [link] )Előre is köszönöm!
-
Kávé Kálmán
tag
Sziasztok!
Flair és Lido demo darabok kerülnek kiröptetésre (last minute), ha van rá érdeklődő holnap reggel 7 és 10 között a az üzemben (Kávékalmár, Szentendre, Rózsa utca 8).
1 Flair Pro2 (4 kávét húztam vele), tottálisan makulátlan 90 000
1 csak kicsit többet megdolgozatatott Flair Pro, hibátlan és sérülésmentes 80 000
2 Flair Classic Plus, saját nyomásmérőnkkel (a nyomásmérők csont újak), hibátlanok 72 000
1 Lido ET (2-4kg kávét látott) 45 000 még a szürke verzió.
Ha eljutok odáig, akkor még ma felrakok képeket is (mindig ez a legnehezebb :-)).A Flair Pro azoknak nyújt többet, akik nem elégednek meg a 17/37-es shot-okkal, és hajlandók egy kicsit több időt fordítani a sok rozsdamentes anyag - a dugattyú és a szűrőtartó/szűrő is megmunkált (nem lemez) masszív cucc - előmelegítésére. A szűrőjébe 20-22g lazán belefér és max 55-58g-os shotok húzhatók vele.
Ha lehet, ne itt pm üzenjetek, hanem dobjatok egy sms-t az oldalunkon levő mobilszámra.
Üdv!
G
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Ford topik
- iPhone topik
- Crimson Desert
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- További aktív témák...
- LG UltraGear 38GN950P-B Monitor! 38" 3840x1600 / 1ms / 160Hz / G-Sync / FreeSync! BeszámítOK
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone R7 5700X 16/32/64GB RAM RX 9060 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Lenovo T14s G2 Core i7 1185G7 16Gb 1Tb NVMe Érintőkijelző Intel Iris Boltból Számlával Garanciával
- HP Elitebook 850 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- AKCIÓ! KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Őrölni sem lehet normálisan, íze is rossz, önsanyargatás kimaxolva.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Jó 10 éve vagyok/voltam koffein függő(kávé, üdítő, energydrink).

(fagyasztva)
/és tizennyócér’ nem is vészes tulképp, megnéztem, én 40 körül tudnék rendelni ilyen kilós pakkot, kolumbiait/