Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Kenyér
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
KVfun
csendes tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én is leszoktam róluk. Én is döglötett kaptam, nem is értették mi a gondom, hiszen még nem járt le a szavatossága. Van szerencsére sok hely ahol tudok rendelni teljes megelégedéssel...
-
sz.zs.
őstag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Én is kaptam már két hónapos kávét tőlük. Az a baj hogy semmit nem tudunk csinálni, mert szavatossági időn belül van…
-
törölt tag
Eladósorba kerültek a Marzocco Strada szűrőim. 17 gramm és 21 gramm. 6 illetve 4 ezer forint. Ha valaki egybe elviszi akkor 9 ezer a kettő. A jövő héten Pesten át tudom adni.
-
weinmaker
őstag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Ez elég fura, mert pont, hogy kiemelten kezelik a reklamációt tudtommal. Nem tudom nálad mi lehetett a gond. Ráadásul nekem is inkább az a tapasztalat, hogy annyira friss a kávé amit küldenek, hogy pihentetni kell.
-
bluesfan
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Lehet, hogy épp veled fogyott ki a korábbi készlet, mert én is rendeltem ilyen nepálit január elején és az 01. 06-i pörkölés.
-
Toobee
veterán
válasz
Keresztapper
üzenetére
Nekünk mostanában elég sokat szarakodik a Google alapú céges emailezés, van hogy a cégen belül küldött leveleket is a spambe teszi. Egyelőre nem született rá megoldás.
-
Keresztapper
senior tag
válasz
mdav88
üzenetére
A választ én sem értem, mert hogynem volt, szóra sem méltattak...
A facebook-ot meg azt hiszem, nem próbálom már meg, mert megsértődtem. Tudom, hülye dolog, de nehogy már én rohangáljak a kereskedő után, hogy elbaszott valamit és tegyen rendet. Igazából nem vártam semmit, nem akartam kompenzációt, csak egy visszajezést, hogy sajnáljuk, hogy kidobtad a pénzed az ablakon, de a jövőben majd figyelünk erre és ha már nálunk megdöglött a kávé a raktárban, akkor azt veszteségként könyveljük, nem cseszünk át vele senkit.
Én legalább is nem így szoktam azokhoz állni, akik engem tisztelnek meg a bizalmukkal. De nem pörgetem tovább ezt a dolgot, csak megkérdeztem, hogy én vagyok-e a helikopter.
Úgyhogy kössz a tapasztalatmegosztásokat.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én helyben vásároltam a múltkor tőlük, de FB-n érdeklődtem a pörkölési dátumokról előtte. Megírták és az alapján választottam.
-
72lakiluk
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Én a La Piazzát akartam kipróbálni korábban, full döglött volt. De én hibáztam, mert egyik forgalmazójuknál nem néztem a dátumot a zacsin. De nem is volt rajta, ez a lényeg. Pár nap múlva visszamentem vele és átnéztük a készletet, hát jó sok dátum nélküli került elő. A hölgyek nem is értették, hogy lehet ez, elmondásuk szerint 1-2 hónapja kapták a cuccot.
Pedig a jó La Piazza állítólag nem rossz. Lehet be is próbálkozok náluk még 1x. -
mdav88
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Szoktam rendelni tőlük, általában kilós kiszerelést, ezek meg majdnem mind túl friss volt eddig. A választ nem értem, próbáld meg az FB-n keresztül, hétvégén jeleztem nekik, hogy nem működik a kártyás fizetés, azonnal jött visszajelzés rá.
Néha furán dolgoznak, eddig nem kértem, hogy adják fel azonnal(de feladták), most viszont totál kifogytam, így a tegnap délelőtti rendelésemnél kértem, hogy adják fel aznap. Nem sikerült...
Alapvetően pozitív a tapasztalat, de nem makulátlan.
-
norby_42
aktív tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Lehet az a drága kávé nem forgott, én még sohasem kaptam pár hétnél öregebbet.
-
Keresztapper
senior tag
Nektek mi a tapasztalatotok a Pacificaffe-val?
Történt, hogy már nem először, rendeltem tőlük a két ünnep között. Eddig is megesett olykor, hogy nem a legfrissebb pörit küldték, pedig az első ilyen után a megrendelés megjegyzés rovatában kifejezetten kértem, hogy ha lehetséges, friss pörkölést szeretnék venni.
Most beraktam a kosaramba többek között egy nepali kávét, ami a kínálatukban egyébként a drágábbak közé tartozik a maga ~3.500,- Ft/250g árával, mert kíváncsi voltam rá.
Nos, sikerült egy majdnem 3 hónapos, egyébként közepesen világos, így nyilván teljesen döglött adagot küldeniük, ami eléggé bosszantott, így billentyűzetet ragadtam és megírtam nekik a csalódottságomat. Ennek már lassan két hete, de választ – meglepő módon – nem kaptam.
Csak azért írtam ezt le, mert így még csalódottabb vagyok, meg kíváncsi is, hogy nektek volt-e velük ilyen tapasztalatotok, vagy csak engem tisztelnek meg ezzel a paraszt viselkedéssel.
-
1eske
tag
Sziasztok!
Egy rendhagyó kérdéssel fordulnék hozzátok. Az a helyzet, hogy imádom a kávé ízét, illatát, de a koffein nekem túl erős ami benne van, rászokni se szeretnék.
Hallottam hogy van már koffeinmentesített kávé is, ezzel tennék egy próbát. Ebből ki milyet ajánlana? Van egy Nescafé dolce gusto piccolo elérhető közelségben, esetleg vegyek kapszulás kávéból ilyet?
Elsősorban hobbiból innék ilyet alkalmanként, ezért nem a legolcsóbb megoldást keresem.
Bármilyen ötletet szívesen elfogadok!

-
törölt tag
válasz
üzenetére
Az előáztatást próbáld meg 30 másodperccel. Én a felöntések után át szoktam keverni a kávét a filterben, mert szerintem itt is érvényesül az ami a karban, hogy a finomabb szemcse eltömíti a szűrő alját és a kioldódás csak a "dugó" felett érvényesül igazán. Az összes idő szerintem jó a mennyiség illetve az arány meg tényleg nagyon egyéni ízlés kérdése.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Értem én az arányt, de nem ízlik.
Fémszűrővel játszok, azért lesz időnként keserű, ha túl gyors az átfolyás. Ha türelmes vagyok, feltapad annyi szemcse a fémszűrőre, hogy már nem enged ki többet. 45 másodperc előáztatás utána 2x 1 perc, mire lecsöpög 3:30-4:00 perc.#89671 pbalint Csak az állórészt fixáltam, a forgórész egész jónak tűnik, az alsó csúszógyűrűvel. Kb. azt tudja így, mint a pro.
Próbálta valaki a Hofmann-féle humidoros kávétárolás ötletet?
https://www.youtube.com/watch?v=J7xEbf1mkm0Hány Boveda kell egy félkilós pakkba?
-
mikromanus
veterán
válasz
Becenick
üzenetére
Ha egyik napról a másikra ugyanaz a kávé produkálja ezt, akkor nincs tippem. Egyébként lehet az, hogy friss pörkölésű kávét, vagy picit régebbit pakolsz bele. A friss pörkölés picit szénsavasabb-sistergősebb amikor kijön. Idővel ez csillapodik. (vagy ha darálás után közvetlen főzöd, akkor is "frissebb", mintha már állt egypár órát vagy napot az őrlemény).
Vagy esetleg eltérő mennyiség megy bele? Ki kell tesztelni mi a jó bele. Nálam a lazán pont perem magasságig töltött kávétárolóval főzés hozta a megfelelő minőséget. A túl sok kávé csak "kínozza" a gépet, de jobb nem lesz tőle. Meg kotyogósnál tilos a manuális "tömörítés". Annyi megy bele ami beletöltéskor épp elég.
A vízmennyiség is lehet számít. Van vízszint mérő h2o jelzés, de azért így is van mozgéstér. A jelzés felett ne legyen, de azon túl lehet tesztelgetni...
-
törölt tag
Bár a chemex az egyetlen eszköz ami nincs nekem, de gondolom itt is igaz a filterekre ajánlott 1:15-18 arány. Mennyi idő nálad az előáztatás és utána hányszor öntöd fel a kimért vizet?
-
törölt tag
válasz
pbalint
üzenetére
Kinu lesz egyszer ebből, de most szűkebbre vettem a Hario-t 2-vel, így most 8-ason őröltem egyet, láthatóan inkonzisztens, vannak benne egészen nagy darabok is, viszont most a felöntésnél vigyáztam és nem hagytam, hogy az őrlemény peremény átjusson a víz, igaz 4 perc feletti volt a kioldás ideje, mégis tiszta, és ízre is jó a végeredmény. Keserű íz is van benne de másként, valahogy így nem zavaró. A mennyiséget is 22 grammra növeltem, a víz 250ml volt.
-
vasi79
aktív tag
válasz
tboy93
üzenetére
Mi sem vagyunk nagy kávéguruk, mármint otthon az asszonnyal, de mi használt őrlőset vettünk 45ért olyantól, aki ilyeneket szervizel. AEG Cafamosa ha jól emlékszem. Adott rá fél év garanciát (felújítva kaptuk meg), de már több mint 3 éve használjuk. Bekapcsolás után öblít egyet, 200 adagonként kér egy 15-20 perces tisztítási műveletet. Legalább 1000 adag lefőtt, de már lehet 1200is van.
-
-
pbalint
csendes tag
válasz
üzenetére
Sokan használják a kinut is filterre nagy megelégedéssel, de a legtöbben talán a commandantet.
A kinuhoz jött ki egyébként másik kés, filterhez, de erről is megoszló véleményeket hallottam.
Commandante meg a red klix upgrade-del elvileg alkalmas presszóra is, de mondjuk ez nem tudom mennyire igaz. -
-
-
törölt tag
válasz
jana86
üzenetére
Jobb híján igen. Most a "Buscemi" által ajánlott 60g/liter aránnyal próbálva, ha nem tudnám milyen amikor jól sikerül, nem is akarnék Chemexet.
Amúgy Graeffel se volt jobb a helyzet, kézikben viszont nem tudom mi jó akár dripre akár presszóra. A Kinu mintha inkább presszóra lenne ideális a vélemények szerint. -
Toobee
veterán
Az olaszoknál lehet, hogy van olcsóbban, ~350 EUR szállítással.
-
törölt tag
A Chemex ma se sikerült. Egyik nap sikerül, másik nap nem. Mindent ugyanúgy csinálok. Amikor nem sikerül, opálosabb, több az apró szemcse, keserűbb. Amikor sikerül, tiszta, szinte teljesen áttetszően. Át fogom szitálni az őrleményt.
-
Toobee
veterán
Került fel ma is egy Bizerba, ha valaki meglovagolná a hullámot. Bigger is beatiful.
-
Csápájev
őstag
Szerintetek ez mitől lehet?
[link] -
-
verti1
tag
Felraktam a GC-re a kúposított réz vízterítőt. Ami jó hír, hogy nem sikerült elszarni. Talán még egy árnyalattal szebben is terít így üresen ha van neki jelentősége. Az alunak eléggé viseltes volt már a teteje valamint szűkebb is a tér a fej és közötte. Az is lehet, hogy a sima rézzel is pont ilyen, már bánom, hogy nem csináltam róla videót. Ami a lényeg kávéval eléggé bíztató a dolog így elsőre, de ítéletet majd hetek múlva merek csak mondani.
-
soldier2
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Attól függ leginkább, milyen kávét használsz. A bolti zacskóssal nem érdemes foglalkozni. Ha érzed, hogy a zacsi vége felé gyengébb a minőség akkor szétporciózhatod 250g-os adagokra, amiket érdemes légmentesen zárni a felbontásig (sima zacskó nem jó, vehetsz kávé tárolásra szelepes simitózáras fémgőzölt zacskókat a KVX-től vagy ilyenzacskóban vásárolsz 1kg kávét egy hazai pörkölőtől és újrahasználod)
-
jana86
csendes tag
Én Lelit Victoriával kezdtem meg egy 50 mm-es síktárcsás darálóval. Ezekkel sose tudtam azt a szintet. A Bianca a Victoriához képest határozottan érezhető szintlépés volt ugyanazzal a darálóval is, de az említett kávézók szintjéhez közeli kávét csak akkor éreztem, amikor utána Kinu M47 illetve Mazzer Royal őrlőm lett. Egy darabig még megvolt a Victoria, a barátnőmnél azt használtuk. Ugyanazzal a darálóval (Kinu) használva továbbra is határozottan érezhető különbség maradt a két gép között.
Ez a szint a Monolith-tel javult még tovább.
SoundOn-nal tartottunk nálam őrlő összehasonlítást. Az ő érzése szerint a Bianca meg az ő full tuning + ezüst GC-je kb. ugyanazt tudja. Annyi megjegyzéssel, hogy a Bianca átfolyásszabályozója finomabban használható, mint a GC-jének a pumpa dimmere. Azóta aztán, ahogy írta, dimmer helyett szeleppel is kísérletezik.
Ha már az őrlő összehasonlítást is említettem: a Monolithban 75 mm-es, a gyártó kérése alapján kicsit módosított Mythos kés van titánium-nitrid bevonnattal. SoundOn EK-ja a gyári késsel volt - 98 mm-es síktárcsás. Beszabályozott őrlőről van szó. Gondolatnyi különbség volt a két őrlő között, nagyon kicsit SoundOn EK-ja javára. Egyfajta CM kenyai kávéval "teszteltük" csak sajnos elég röviden és nem tudományosan, csak néhány ital kóstolásával. -
Alg
veterán
Ha mar lelit...
Nemet amazonon a daralos Anita, uj, 225eur
-
pbalint
csendes tag
-
jana86
csendes tag
válasz
coxymaxi
üzenetére
Ehhez a Lelit Bianca szálhoz azért hagy fűzzek hozzá néhány gondolatot!
Én személy szerint bő másfél éve használok egy Biancát és nagyon jó gépnek tartom. Tuning GC-m nem volt, és sosem hasonlítottam össze egymás mellett azon meg ezen készült kávékat, így erről nem tudok mit mondani. De azt tudom, hogy ezzel a géppel meg persze egy komoly darálóval az én érzékeim szerint tudom otthon hozni azt a szintet, amit egy számomra jónak gondolt specialty kávézóban - pl. My Little Melbourne, Kontakt, Mantra, Espresso Embassy. Ami azért nem kis dolog.
Szóval lehet szeretni vagy nem szeretni a hazai importőrt, de nem kellene próba és tapasztalatok nélkül lehúzni a márkát illetve a konkrét gépet. Már ha ezen a fórumon a hitelességet fontosnak tartjuk - mint ahogy azt gondolom, hogy ez így van.
Az, hogy ez a gép ár-értékben hogyan viszonyul egy tuning GC-hoz, más kérdés. A kávézásban - mint sok minden másban (hifi, kerékpár, stb.) - egy bizonyos szint fölött egyre kisebb minőségi ugrásokért egyre nagyobb összegeket kell fizetni, legalábbis ami a gépparkot illeti. Én másfél éve bevezető áron vettem annyiért, amennyi most az akciós ára. Azóta a HUF-EUR árfolyam a mi szempontunkból nem javult
, szóval ezt az árat semmiképp nem nevezném röhejesnek. Persze qrva sok pénz, a legtöbb embernek nem fér bele, vagy nem talál rá épeszű magyarázatot, ez sajnos teljesen érthető.Hogy tiszta legyen: nem reklámnak szántam amit leírtam, csak a tényszerűséget szerettem volna helyreállítani ezzel a géppel kapcsolatban a saját tapasztalataimra alapozva.
-
jana86
csendes tag
válasz
paljoc
üzenetére
"mert ez tulképp kávézókra lett kitalálva"
Ha egy adagban kevesebb a kávé, az növeli a kávézó hasznát. Ha ráadásul gyorsabban is lefolyik egy adag, akkor egységnyi idő alatt többet lehet eladni, ergo még nagyobb hasznot lehet termelni.
Én világos pörköléssel akkor tudok szép lefolyást produkálni, ha finomabbra őrlöm és hosszan előáztatom. Jobban is ízlik így. A durvább őrlemény, gyors lefolyás nem meglepő módon nagyon savas italt eredményez. Szándékosan még nem kísérleteztem vele, de egy-egy új kávénál, amikor nem találtam el elsőre a daráló beállítást, előfordult. Egyébként volt olyan is, amelyiknél nem volt rossz a végeredmény, de a legtöbb ilyen inkább lefolyóba való volt. Mondjuk ha 1:2-nél sokkal hosszabbra húztam volna, 1:3-ra vagy afölé, akkor lehet, hogy más lett volna a helyzet. Na majd kipróbálom ezt is.
Az lehet még ebben ráció, hogy egy finomabbra őrölt, de csatornásodott lefolyású csapolásnál jobb eredményt hoz a durvábbra őrölt, de nem csatornásodott. És egy kávézóban a kevésbé pepecselős előkészítés miatt elképzelhető, hogy magasabb a csatornásodott csapolások aránya, mint otthon.
-
adriankoooo
senior tag
válasz
tboy93
üzenetére
James Hoffman: no more static.
-
sz.zs.
őstag
válasz
tboy93
üzenetére
Kisebb adagokban érdemes fagyasztani. De ez ( a tárolási mód ) attól is függ, hogy milyen kávé?!
Minél világosabb pörkölés, annál kisebb adagokban.
Egyébként mi az elkészítési mód?
Vizezés: némely darálókban szatikusan feltöltődik az őrlemény, ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy darálás előtt 1-2 csepp, vagy 1-2 permetfújásnyi vizet kell juttatni a kávébabokra. -
-
Z0mbi
senior tag
Hoppa...kiakartam deriteni miota van Silvia... es erre akadtam
Silvia Pro
Elvileg db lesz de az hogy egy manometer meg mindig nem lesz benne
-
Felbontott szemes kávét hogyan erdemes tárolni? Olvastam olyat, hogy fagyasztóban. Ennek mennyi jelentősége van, ha mondjuk csak 1kg van megbontva, ami max 1 hónap alatt elmegy? Ha fagyóba rakom, kell valamit csinalni vele mielott a gépbe öntöm? Nem lesz tul nedves?
-
válasz
paljoc
üzenetére
annyit mondjuk aláírok, hogy anno, amikor casmo előfizut nyomtam és nagyon szenvedtem egyik-másik világos kofival, akkor csináltam azt jobb híján, hogy durvábbra őröltem és hamarabb leállítottam a lefolyást. sötétebb pöriknél pedig valóban ritkán rossz a csöpögősebbre vett, hosszabb lefolyás.
de azért az aluloldás szerintem egy kényszermegoldás, ha a kávé(pöri) és a géppark is jó, akkor annak zenélnie kéne rendesen is, sőt.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue- 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3948
- Készpénzes / Utalásos Számítógép felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Garmin USB ANT Stick jeladó eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4181, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Pedig a jó La Piazza állítólag nem rossz. Lehet be is próbálkozok náluk még 1x.

nem tudnám végignézni
, szóval ezt az árat semmiképp nem nevezném röhejesnek. Persze qrva sok pénz, a legtöbb embernek nem fér bele, vagy nem talál rá épeszű magyarázatot, ez sajnos teljesen érthető.