Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- perge666: Egy korszak vége
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- eBay-es kütyük kis pénzért
- hcl: Amúgy mi a terv?
- MasterDeeJay: Érdekesség: 16GB-os DDR3 sodimm modul asztali gépben
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kraven54
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Akkor valami fura, mert nálam ha vizezem ha nem is több van mint neked a felsö képen. Közepes olasz blend.Meg kell kicsit pofozgatnom. Csak kiváncsigásbol espressohoz nálad milyen beállitáson van? Hány teljes kör és hányas számon?
-
Alg
veterán
Latte "art" (legyen inkább "pacsmagolás") témában kérdeznék:
A mikrohabot már nagyjából sikerült elérni, talán 2szer tudtam valami szivecskére hajazót is önteni, de az utóbbi pár próbálkozásnál valami nagyon félrement. Öntöm a formát, és nem szépen középen kerekedik az öntés helyén, hanem elúszik a csésze egyik széle felé a cucc. Nincs örvénylés a csészében, nem kavargattam előtte.
Valamit biztos nem tartok elég egyenesen/vízszintesen, de nem sikerült rájönni hol a gond...Más: Lelit Annára van valami kompatibilis hőszigetelt gőzölő? Elég zavaró hogy nem tudom rendesen letörölni a végét mert amint kiemelem a tejből egyből rászárad a cucc, és nedves ronggyal is nehéz letörölni a forró pálcát (nem tudom megfogni rendesen).
-
Ludovicus
aktív tag
-
weinmaker
őstag
Nekem meg egy Quickmill 0650-es, amivel ha hirtelen kell, akár kávét is készíthetsz, ami vállalható kategória. Dualbojler: Gaggia GC+Quickmill 0650

Illetve ha visszaemlékszem a Gaggia Classic sztárolását is én kezdtem, amikor meglett a tuningolt változat, és bebizonyította, hogy ebben az árkategóriában nem nagyon lehet elverni. Akkor kezdtem használni mellette gőzölni a quickmillt. Először senki sem vette komolyan, aztán meg......
Persze mielőtt félreértené nem szerénytelenkedni akarok, csupán nosztalgia.
-
szilikoncső, ami a tejet szívja fel? venni köll belőle pár métert, aztán időnként cserélni, de amúgy gőzölés után én pici vizet szivatok fel vele, hogy kiöblítse.
nem, nem csinál olyan habot, mint egy komoly kávégép, ez ugye termoblokkos, ami más, mint egy kazános gőzölés. de teljesen jó a végeredmény azért, és a kütyüktől félők is tudják használni.
-
-
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
tény egyébként, hogy ezek a kézik jól lettek belőve: jó 47 mm-es kések (vegyük most egy kalap alá őket), ilyen 60-70 ezer körüli áron. motorosban kb. a kony-ig kell elmenni, hogy überelni tudd, az meg nem két fillér.
-
törölt tag
Közben meglett a legolcsóbb megoldás, http://cappuccio.nobody.jp/frothertukurikataENG.html
-
-
-
adriankoooo
senior tag
válasz
vicces1
üzenetére
Félreértettél, vagy inkább én fogalmaztam félreérthetően. Beállítom 95-re, felforr - tartja a hőmérsékletet. Leveszem a talpról (itt sok kanna kikapcsol teljesen), öntök. Visszateszem a talpra: bekapcsolva marad továbbra is a beállított 95 fok anélkül, hogy újra be kelljen kapcsolnom? Még egyszerűbben fogalmazva: folytatja -e a melegítést miután levettem és visszahelyeztem a talpra?
Nagyon jó ez a Viomi, szerintem ez lesz a befutó. Jó lenne gooseneck verzió, de végülis simán jó a Flairhez a sima kanna is. A melegen tartás viszont nagyon hiányzik a sima kannákból, ezért is kell egy új.
@Parci, megértem, főleg ha sokat őrölsz. Egy jó elektromos őrlő -> kézi őrlő is más, mint egy viszonylag gagyi elektromos őrlő -> nagyon jó kézi őrlő irány, mint ami nálam volt.. Nálunk az asszony a legboldogabb, hogy megszabadultam a batártól. Már csak a kihasználatlan Gaggia van hátra, csak sajnálom eladni.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
én néha őrölök rokonoknak, jól jön a motor. meg egyébként is. hangos, de tök mindegy, mert a gép is az, nem nyernék vele, ha a daráló csöndes lenne. a baratza forté pedig nem foglal sok helyet, egy gombnyomás az általa tizedgrammra kimért kávé, ráadásul jó a végeredmény. a mazzer kony tényleg körülményesebb, egy ráindítás kell, viszont a söprés pár mp csak.
én egyiket sem cserélném el a kézik egyikére sem (viszont, ha egyszer találkozom mdav-val
, veszek melléjük egy lidót, a kony-t meg eladom). -
vicces1
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ha leveszed a talpról akkor mitől tartaná a beállított hőmérsékletet?!
Értelem szerűen áram kell hozzá.12órán át tudja tartani a peállított hőmérsékletet.
De ez a VIOMI- Xiaomi koperáció talán még jobb, folyamatosan látható a kijelzőn a beállított hő.Most, hogy bezuhannak a motoros őrlők árai, mert a magyar home-baristák kézi őrlőre váltanak a konyhapulton az okos vízmelegítők veszi át a Mazzerek helyét !
Kvázi nem lett több hely
-
adriankoooo
senior tag
Végülis igen. Amikor "kezdtem" az Ascaso volt a belépő szint, aztán vettem egy K6-ot. Nos, nem bántam volna, hogy ha egyből egy jó minőségű kézivel kezdhettem volna. Amíg a K6-nál magában csak annyit elértem, hogy ne maradjon pangó őrlemény (2x ráindítás, körtepumpázás), addig a Kinuval két adagot letekerek.
Mai fejjel biztos nem vennék egy fél konyhát elfoglaló, hangos gépet, hogy a magam kávézását kielégítsem.
-
verti1
aktív tag
Miért kellene bármilyen következtetésre jutni, hogy a motoros vagy a kézi a jobb? Nem is lehet ilyet kijelenteni szerintem. Mindenki döntse el, hogy neki milyen tulajdonságok fontosak és aszerint válasszon. Ha motorost akar, akkor keresgéljen azok között. Ha tekerő lantot akar , akkor onnan válasszon. A műanyag halomtól a high end termékekig nagyon nagy a választék.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Dede
Azóta is az teljesít szolgálatot, a többi cuccot pedig továbbadtam amikor ismerősöknél eljött a szükség órája.
Ezek szerint nagy az átfedés az érdeklődési körünkben
Az AVX-es pali is erre építhet, már akkor vettem hangdobozt, amikor még köze nem volt a kávéhoz.kics1: 13 körül mennek egy gyors keresés szerint, nekem megér egy hónap várakozást a félár
Csak azért az AVX-es névvel kérdeztem, mert amúgy nem nagyon van egyedi azonosítója.Parci: Nálam pont a helyhiány a döntő, illetve, hogy kétlaki életmódot folytatok, és a presszógép mellé van villanyhajtányos darálóm, a kotyogós/filter témához viszont nem látom értelmét venni mégegyet.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
A felszabályozott SSP késes EK az elnök.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
az akkor elérhető kínálatból gondolom ez kb. igaz is volt, nem?
-
Toobee
veterán
Pedig leírtad a lényeget: harmadáron hozzá lehet jutni. Illetve nem kell vuduzni, nem foglal helyet sem, pratikusan szállítható.
(#89153) adriankoooo: egyet értek. Nagyon örülök, hogy annak idején vettem a bátorságot, hogy rendeljek egy M47-et. Azóta sem vágytam vissza Mazzerre, nemhogy bármilyen motorosra, pedig megfordult pár típus nálam.
-
válasz
Toobee
üzenetére
leszek megint az ördög ügyvédje: kávégépnél értem, hogy miben tud tényleg többet egy "buta" karos, de darálónál a hordozhatóságon kívül semmi előnye egy kézinek pusztán attól, hogy kézi. sőt, ténylegesen kevesebbet ad. oké, egész jó kések vannak ezekben a közepes kúposokban, motorosból nincs meg a pontos megfelelőjük és ha lenne, háromszor annyiba kerülne.
de szeretném, ha ezzel együtt a topik nem jutna el odáig, hogy "az igazi daráló kézi". mert az sovinizmus és szerintem nem is igaz.
(ezt nem neked írtam, párszor már volt ilyen érzésem az elmúlt időszakban, most leírtam)
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
13ért jó deal szerintem, onnan még nagy ugrás a 60k+.
Bár most érkeztek ilyen 1Z örlők is szegedi emberhez és elég jol marketingeli öket, az összehasonlitasban le is huzza a Kinukat, de nem tudni mi a valosag. (én személy szerint maradnék a Kinu vonalon)De egy kicsit lejtő ez a kávé téma. Elindulsz valahonnan és ugyis költeni fogsz többet a végén.
Nekem ez az örlő+dedica volt, most ecm classika pid + kinu kombo van (most relativ nem nezelodok, max a nyomas profilozot kellene mar beszerelni mert itt ul a szekrenyben 2 honapja) -
Toobee
veterán
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Most mondjam azt, ha lesz kézid, akkor bajlódhatsz a Mazzer eladásával? Jobban jársz, ha meg sem veszed.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Kinuval 18g kb 20-25 mp. Nulla pangóval, nem kell megpofozni, beöntést adni neki, imádkozni, fújkálni.
A Flair nagyon jó ötlet! Remélem, hogy meglepem vele magamat a 30. születésnapomra.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
& kics1 & Toobee: Nem teszitek könnyebbé az ember életét az biztos
Presszóra egy Mazzer SJ-t szeretnék majd, így szerintem elenyésző lenne a kézzel darált presszók száma. Főleg, hogy azt nem egyedül szoktam inni, és azért 2-3*18g ledarálása, hááát nem tudom. Ennek ellenére
jó lenne ha tudná, ha esetleg netalántán a munkahelyi Catlerből szeretnék inni egy saját kávét.De az AVX-es sufnidaráló Aliról 13k, egy Comandante meg 70.
El kéne adnom a fullGC-t meg a Graefet meg mindent, és venni egy Comandantét meg egy Flairt
-
paljoc
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Asszem elmegyek majd hozzád az uccsó zacsival hogy készítsd el nekem Tobee-s precizitással azt a drága magot! Sz.zs kollega nem igazán barátkozott meg vele, megmondom őszintén a catler/f64 párossal én sem voltam extra mód hasra esve tőle, lehet ide a lelit/kéziőrlő/tobee trio szuksegeltetik!🤭😀
-
Toobee
veterán
válasz
Bazsee71
üzenetére
Én annyit tennék hozzá, hogy presszóra szerintem jobb a Kinu, ha sokat kell oda-vissza váltani, akkor meg Comandante. Sajnos ott 2 fokozaton belül van az eszpresszó tartomány, plusz marha lassú az eszpresszó darálása a Kinuhoz képest, viszont könnyebb is tekerni, mert nem harap annyira a babokba. Mai Gesha: 9-es állás, 18 gramm kávé, 107 fokos PID (GetUp 103-104 fokon megy), engedtem ameddig tetszik gramm ital. Továbbra is bomba cucc, sajnos már csak ~30 gramm maradt.
-
kisati748
csendes tag
Én Kaposváron veszem.
Nekem ma volt a próba :)
Egy két hete csak a roastlogger és a Maillard reakció között cikáztam a neten, de ma elhatároztam, lesz ami lesz.
Végül is ha van szemem a látásra és fülem a hallásra valami csak lesz.
Egy columbiai, egy Brazil és Salvador volt a tesztalany. Próbáltam a második reccs előtt leallítani őket.
A poén még az, hogy a te Ascasodat használom kb egy éve.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Jó örlő a kilazulas nem horror, meghuzod és jo. De ez egy tipikus köztes lépés, hogy a gagyinál már jobb, de még nem olyan hogy ne akard lecserélni egyszer. És egy idő után vágyni fogsz a jobbra.
Én is atgondolnam a helyedben a Kinu/Comandante vonalat még ha elsőre drágának is tünik tényleg minőségi ugrás. -
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
kzoltann
üzenetére
Gondolkodok egy Commandante/1z presso/Kinu/Lido őrlőn is, de a jelenlegi helyzetben csak kotyogóshoz, frenchpresshez és V60-hoz használnám az őrlőt, így nehezemre esik megindokolni magamnak a 60+ ezres árat.
Persze lehet később megbánom, hogy nem rögtön olyat vettem, de most pusztán a helyhiány miatt vagyok kénytelen kézire váltani. A presszó mellé marad az elektromos, de hétközben Brikkázom, és jó lenne egy konyha polcon elférő őrlő.
A lelazuló csavar megoldható egy kis piros Loctitetal? Vagy mennyire vészes a probléma?
A tengely perselyekben forog? Képekről nem tuom megállapítani. Mennyire kotyog? Őrlemény konzisztenciája hol áll más, ismertebb modellekhez képest, ha olyanokat esetleg próbáltál? -
5381
aktív tag
Sziasztok! Gaggia Classicon, a fejen nem jön semmi víz, minden megy vissza a tartályba. A három utas szelep lehet a problémás? A gőzkaron rendesen adja a vizet.
-
Gravity1234
tag
De jo kis video, sok-sok hasznos tanaccsal. 3 ev espressozas utan is mondott ujat, vagy eppen letisztitott gondolatokat.
[link] -
kzoltann
aktív tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Én hasznalok filterkávéhoz, teljesen jo.
Espresso méretre is tud örölni, csak számomra tul nagyok voltak a lépések igy ha nem volt szerencsém tul gyorsan/lassan folyt le és pont a két beallitas között lett volna idealis. Espressohoz nalam egy kinu m47 phoenix valtotta, de pour overhez /utazashoz továbbra is ezt hasznaljuk.
Az egyetlen hibaja, hogy a tetején lévő csavar (6os kép a linkeden) kilazul néha és figyelni kell rá hogy mindig jol meghuzd, különben inkonzisztens lesz. (ez inkabb presszonal szamitott, filternel annyira nem fajdalmas) -
Csápájev
őstag
válasz
horinori2
üzenetére
Kb fél éves koráig merném megvenni.
Ez elég ritka.
Ha csak a lejárati dátum van rajta,akkor úgy számolj,hogy 2évet szoktak megadni a pörköléstől.
Ha belefér árban az 1524-/250g, akkor a helyedben kipróbálnám Paljoc GETupját -
horinori2
csendes újonc
Sziasztok!
Már beszéltünk a Lavazza-ról, hogy ráírják a pörkölési dátumot. Milyen idős korig emészthető? Lányomékhoz venném, ők még nem olyan kifinomultak, de szeretik a jó, frissen őrölt kávét, de a kb.7-8 ezres árral annyira nincsenek kibékülve. Amikor megyek persze én sem szeretnék "koszos vizet" (így nevezzük fiammal a nagyon rosszat) inni. -
norkov84
tag
Sziasztok!
Tipródok magamban egy ideje, na nem mintha most lenne aktuális, de mint kitűzött cél szeretném a következő célt magamnak kiszemelni.

Roto szivattyús, víztartályos, PID-es, lehetőség szerint E61-es főzőegység esetén milyen ajánlott gépek vannak? Főképp, ha mondjuk a nyomásprofilozás is szempont lenne (akár gyári, akár az ECM/Profitec féle).
Eddigi kereséseim során a Lelit Bianca / ECM Synchronika / Profitec Pro700-at láttam, nem tudom ezek közt az árkülönbség (Lelit vs ECM/Profitec) mennyire bír "valós" többlettel? Illetve pl. az R58 kombatibilis lehet-e az ECM-féle vízhozam-tekerenytűvel, és jobb-e a fenti gépeknél?Idővel szeretnék roto irányba váltani a Silviaról. Gőz ugyan jelenleg nem a mindennapok része, de időnként jól jönne, ha nem külön kell FP-vel matatnom, hanem egy időben a főzéssel lehetne gőzölni is.
Örlő a meglévő Major lenne mellette.
Ki mit "ajánl" a fenti szegmensben?

Köszi előre is!
-
bl4ze
veterán
Új kávé a házban :
Blasercafé : Lilla e Rose
80 % ARABICA, 20 % ROBUSTA
Egyelőre még nem vagyunk bárátok, nem rossz, de valami zavar benne.
Lehet a citrusossága. -
-
titusz248
csendes tag
Sziasztok! Lenne egy off topik kérdésem - sok itt a szaki.
Van egy höprésem (olyan amivel pólókat nyomnak). Abban van egy XMTG-3000 pid illetve egy cjx2-1210 kontaktor. Az utóbbi idöben véletlenszerüen ki-be kapcsolgat a fütés - van, hogy 132 fokon van, hogy 179 fokon abszolult véletlenszerüen. DE, ha a pidet ütögetem egy kicsit akkor bekapcsol és vagy füt egy darabig vagy abban a pillanatban, hogy bekapcsol azzonnal kikapcsol(a kontaktor meg kattog minden ki-ba kapcsolásnál). Valakinek van ötlete, hol keressem a hibát? Köszönöm és bocs az offért
-
Nixon18
senior tag
válasz
Sic.Transit
üzenetére
Köszönöm szépen!
-
Ferdzsoo
addikt
Sziasztok!
Múltkor sajnos nem kaptam infót erről a kérdésről:
Ki tudna nekem segíteni egy Lelit PL91T-be szűkítő beszerzésében és beépítésében?
Előre is nagyon köszönöm! -
Ábi
tag
Sziasztok!
Pörkölők!
Ki honnan rendel zöldet? -
Toobee
veterán
válasz
Grande Ale
üzenetére
Vedd ki a KPE-t, ott lesz benne.
-
Grande Ale
őstag
Sziasztok!
Okozhat az valami problémát, ha a kávégép őrölt kávé rekeszêbeb véletlenül beesett egy pár darab kávébab?
-
Sic.Transit
csendes tag
-
paljoc
tag
válasz
Toobee
üzenetére
Azért azt óvatosan megjegyezném h ez egy próbapöri volt, tehát ára sincs, és értelme sincs semmihez hasonlítani ilyen téren. Ami árat mondtam, az a Casmo filter ára volt ugyan u.ebből az alapanyagból, de az egy más termék, mint amit én itt az gépemben egyáltalán nem optimális egy kg-mal “bohóckodtam”.
De persze, ettől még igen, nem olcsó cucc ez és érdemes volt kipróbàlni. Nekem az őrlemény illata volt fenomenális, íze azért mérsékeltebb lelkesedést okozott, de ez valszeg a nem ideális pörkölés miatt volt! -
djboris
csendes tag
Érdemes megnézni a stoppert. Jellemzôen lassabb, valami órajel probléma lehet benne. Elvileg amik az AVXnél vannak azok már javítottak, mert jeleztem nekik ezt ezt a problémát, igy elvileg hozzájuk már jó verzió érkezett. A minta náluk is lassabban mért, illetve ami nekem van amit kínából rendeltem az is lassabban mér. A stopper részét én nem is használom emiatt.
-
kraven54
aktív tag
GC-nál mitől lehet az, hogy ugyanott csatornásodik a pogácsa? Fordítottam a vízterítőn és a felső szűrőn is, de akkor is ugyanott. Illetve miért szűkebbek a kifolyó lukak a réz terítőn mint a gyári aluminiumon?
-
Toobee
veterán
válasz
paljoc
üzenetére
Köszi szépen még1x! Filter volt az első felvonás, mert mindenki kíváncsi volt rá a cégnél. Érződik, hogy nem annak készült, ennek ellenére ahogy hűlt, úgy nyíltak ki az ízek. Szobahőmérsékleten már kifejezetten gyümölcsös, édes arcát mutatta.
Ma reggel viszont megvallattam a 12 grammos IMS szűrővel (14 gramm őrlemény). Már az őrlésnél érződött, hogy nagyon friss, üde zamata van, tényleg egy rendkívül különleges kávéról van szó, kifejezetten édes ízzel. Bántó jegyet nem tapasztaltam, bár Józsi szabadkozott, hogy nem ilyenre akarta pörkölni. Szóval ajánlott kávé, bár például egy Roastopus SF-hez képest azért nem érzem úgy, hogy mondjuk érné a 2,5-3x árat. Lehet, hogy a nagyobb kosárral is megnézem délután. Comandante C40 7-es, 8-as fokozaton (most épp 7 volt a jó) működik a 12 grammos IMS-sel, a "normál" szűrőnk esetén pedig általában 8-10 között van a jó lefolyást eredményező állás.
-
Nixon18
senior tag
Sziasztok!
Volt itt korábban szó SJ örlőbe tölcsérről, hogy a babok ne akadjanak fent.
Erről lehet valamit tudni? Elérhető bármilyen formában? Akár 3D fájlban, ami nyomtatható, vagy késztermékként. -
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem egy Bailies spec brazil ragadt bent, 1.5 éves, most már lesz ami lesz, kipróbálom.

-
adriankoooo
senior tag
Reméljük ért valamit a fagyasztós megoldás. Vagy olyan leszek, mint James Hoffmann aki nemrég az 1970-es KV-t kóstolta.
-
soldier2
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Minden valószínűség szerint igen. De próba szerencse...
-
Z0mbi
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
mozsarban tord szet picit, ne merd meg, es onts ra melegvizet...majd kostold meg

Viccet felreteve-puding probaja az eves! -
adriankoooo
senior tag
Találtam a mélyhűtőben egy bontatlan augusztus végi pörkölésű PY Etiop Sidamot. Erről jól elfelejtkeztem
. Vajon iható lesz még? -
mgy
senior tag
válasz
grizlisandor
üzenetére
Túl sok tapasztalatom ugye nincs vele, bekapcsoltam, táráztam, indítottam, megállítottam a stoppert, normálisan működött.
Nem, bekapcsoláskor lehet mértékegységet váltani, hosszan nyomva pedig tárázni, stoppert nullázni. -
vicces1
aktív tag
Hát srácok, ez is "lökött" egy szenvedély
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- 179 - 180 - 189 - 190 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i7-13650HX, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook Pro 13, 14, 15, 16, MacBook Air M1, M2 M3 M4 bill magyarosítás lézerrel / sapkacserével
- iPhone 12 64GB 100% (1év Garancia)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3121
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Nekem csak egy kis finom por ül fel, legfeljebb század grammokban mérhető.
. 18.5et darálok és 0.5-0.8 fent ragad bár nem mindig.

, veszek melléjük egy lidót, a kony-t meg eladom).
Mai fejjel biztos nem vennék egy fél konyhát elfoglaló, hangos gépet, hogy a magam kávézását kielégítsem.
Azóta is az teljesít szolgálatot, a többi cuccot pedig továbbadtam amikor ismerősöknél eljött a szükség órája.

. Vajon iható lesz még?