Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ronin s8
senior tag
Sziasztok!
Megvoltak az első kávés élmények (is) Portóban.
Kezdem ott, hogy a repülőn egy Delta Coffee nevű cég filteresét adták, ami azért volt ott és akkor jó, mert szinte sav nélküli volt, és a szomjamat is oltotta.
Kicsit át kell gondolni ezt az espresso dolgot, mert oda tényleg nem a legszerencsésebb. Pont, hogy egy ilyen löttyre vágyik az ember. 
Átszállásnál Lisszabonban láttam egy Nespresso kapszulás automatát.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
jolti
senior tag
Egy hete nyüstölöm a próbaképp vett Rioba Goldot. Többen ajánlottátok, hogy egész elfogadható bolti' kávé.
Először nem nagyon ízlett. ( Főleg a monsun malabar után egyből...)
Aztán kitapasztaltam és azt mondom, hogy nem olyan rossz. Kicsit sötétebb pörkölés, mint amit szeretek, némelyik szem olajos is, de igazi, hagyományos csokis bar kávé nekem. Azt mondom, hogy a boltiak között ( értve úgy, hogy itt vidéken nincs hely, ahol normális kávét lehet venni, csak lidi, spar, coop, penny. ) még ez talán a legjobb amit ittam. Capunak kifejezetten jó volt, jobban is ízlett annak, mint espressonak. -
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ha jól emlékszem ezt vettem:
[Expolygonos]5381
Szép páros! Gratulálok!
Azt az ecetet a daráló mögött nem a gépbe akarod önteni, ugye?
-
az egyik felére válaszoltak. a másik felénél meg az van, hogy a gyári termosztát egy megadott intervallumban kapcsol. mondjuk ha 90 fok alá megy a hőmérséklet, elkezd fűteni, ha 107 fok fölé, kikapcsolja a fűtést. a kettő között te a stoppereddel tudsz célozni, egy idő után ki tudod tapasztalni, hogy adott kávé a fűtés lekapcsolása után hány másodperccel/perccel indítva jön le jól. arra figyelj, hogy a gépnek be kell melegedni, szóval hagyd 20 percig, és csak utána ér valamit az, hogy "felfűtés után", addig ugyanis minden egyes ciklussal még tovább nő a "gép hője" (hiszen fel kell fűtenie a vizen kívül a körülötte lévő, több kilónyi fémet is).
a pid a termosztáttal szemben - leegyszerűsítve - úgy működik, hogy beállítasz egy hőfokot, és ha elkezdene alá esni, fűt, ha elkezdene fölé lőni, nem fűt, és akár egy másodpercen belül többször is kapcsolja a fűtést. igazából ennél okosabb a cucc, mert különböző viselkedésekhez optimalizált görbék mentén megy, de nagyon leegyszerűsítve a végeredmény az, hogy amit beállítasz, ott tartja a gépet.
pid-del be tudsz állítani a gyári termosztát maximum értéke fölötti értékeket is. pid nélkül ilyet nem tudsz, viszont van egy trükk: ha bekapcsolod a gőzhöz a fűtést, akkor anyámig (kb. 130-140 fokig) tolja. szóval gőzgombot bekapcsolva tartva mondjuk 10 mp-ig rá lehet tenni még egy lapáttal.
de kötve hiszem, hogy neked erre szükséged lenne, 107 fokos termosztátnál csak ad elég hőt az a gép.
-
szőröscica
addikt
Megjöttek a héten a Moak aromatik csészék, már át is adtam szülinapi ajándékként őket. Felavattuk, igen kellemesek.

Magamnak is fogok venni, csak essek túl ezen az építkezésnek nevezett tortúrán.
-
-HajTömeg-
őstag
A gép egy idő után eléri az üzemi hőmérsékletet.
Ilyenkor jó esetben annyit tudsz játszani PID nélkül,hogy megnézed meddig fűt és ha magasabb hőfokot szeretnél,akkor nem várod meg míg elkezd hűlni a víz,csapolsz.
Ha kicsit alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége a kávénak,akkor megvárod míg elalszik a kis lámpa és a gépet ismerve a visszakapcsolás előtt csapolsz.
Ennyi,nekem ez se működik,mivel elég hektikusan kapcsolgat,de biztos van akinek stimmel a dolog.
Szerintem pid nélkül max hűtőcsapolni tudsz,ha nagyon forrónak érzed a vizet.
Egyébként nyilván , mikor csapolsz beindul a fűtés,hisz engeded ki a vizet,jön be az új, a hidegebb, fűteni kell a gépnek. -
-
Pé
senior tag
Ha már PID ről esett szó. Valaki múltkor ajánlotta, hogy magasabb hőfokon próbálkozzak egy adott kávéval. Namost ha bekapcsolom a gépet villog a kis lámpa, hogy fűt. Amint megáll a villogás, gondolom akkor érte el a beállított hőfokot. Ekkor, ha megnyomom a csapolás gombot, abban a pillanatban elkezd fűteni megint ( függetlenül attól, hogy mennyit vártam vele ) Akkor ezzel hogyan lehet magasabb hőfokot generálni ? A PID erre lenne való ?

-
5381
aktív tag
Az a baj, hogy tényleg tetszenek a nagyobb, krómozott csodamasinák
De azért illik megmászni a szamárlétrát. 
Most a Brazil Santos-al lőttem be a darálót. Ezzel nem boldogultam a hario őrlővel. A Luxal másodjára szinte tökéletes lett. Olvastam, hogy blendekhez ajánlott kávé, de így magában sem rossz, igaz semmi extra ízvilág. Talán az ár a legnagyobb előnye
De van még itthon Ethiopia Bale Wild Forest és egy másik csemege a P&Y Yirgacheffe. Ez a kettő már a kézi darálóval is manna volt, igazi napközbeni nyalánkságok 
-
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Na az jó. Ízre milyen volt? Kávéja válogatja, de pl. az enyémbe ( expolygonos microperforalt szűrő ), ha telereccsintem és szintben elhúzom, akkor 19, max 20 gramm fér bele.
-
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ez így is nagyon csöpögős! 17-18 mp múlva jelenik meg az eső csepp.
Durvább őrléssel és kicsit erősebb tampereléssel próbáld ki.
Hány grammból volt ez? -
bl4ze
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Ezt befulladt. Láthatod, hogy alig jön a víz át rajta.
Vedd durvábbra az őrlést, vagy az adagot vedd lentebb. -
-HajTömeg-
őstag
Ha valamiért ilyen csúnya vizes lesz a kv, azon hogyan lehet változtatni?
Eggyel finomabbra őrölve nagyon csöpögős volt.
1-el durvábbra állítottam, nem túl erősen tampereltem, de azért nem csak ellapítgattam!
Ennek most elvileg jónak kellett volna lennie. (még durvábbra állítva is kipróbálom majd)
A gép nyomása jó, sokadik mérés után is 9-10 bar között mozog.
Ötlet?
-
bl4ze
veterán
a klasszikus vonalat kedvelők figyelmébe....
[link] -
mutyi
senior tag
Ez rosszabbul hangzik,mint a kapszulás kávé a végén anyagilag

Kezdek rájönni, hogy nem véletlenül van itt a fórumon ennyi hifis "őrült", akiknek a minőség fontos, ez a kávézásban is megmutatkozik.
Azért vettem itthonra a kávéfőzőt,hogy ne vendéglátóhelyen kelljen meginnom,de így meg függővé váltam.
Még jó hogy nem cigizek,akkor a kettő együtt már komoly érvágás lenne, hisz nem Omniából iszogatom a kávét én sem.
Én egyenlőre durván beleférek az 1kg-ba. -
jolti
senior tag
Nyugi! Lesz az még több is!
Nálunk 2kg/hó a kávé fogyás.
Azt hittem elb@szok valamit, aztán egyszer el kezdtem számolni:
reggel-délelőtt egy-egy dupla, kora délután egy dupla, késő délután egy-egy capu. ( A nejemmel kávézok.)
Tehát 18 g x napi 4 = 72 g x 30 nappal (átlag) = 2160 g! Tehát több mint 2 kg...
És akkor még nem is volt vendég. Bár van olyan nap is, hogy csak egy-két dupla fér bele az időbe. És még spórolok, mert szívem szerint többet innék, de hát ki bírja azt anyagilag... -
Na, akkor kérdezek.
Brikkához úgy érzem, hogy a maradék otthoni Csicsó
kávé nem pálya.
Vettem Douwe Egberts Omnia kollekcióból Venezuelai szemest. Azt írja, hogy van benne némi dió... Erre nagyon kiváncsi vagyok, majd megosztom veletek is, mit skubiztam ki.
A darálómat még nem raktam össze - így arra gondoltam, hogy kézi mozsárral fogom megtörni a szemest.Mit szóltok? Láttam az egyik Brikkás videóban, hogy a csávó azzal törte meg.
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Holnaptól iszom majd, egy hét piálás, egy kis Brikkázással megszakítva. Szorítsatok, hogy ne legyek túl nagy csótány

-
mutyi
senior tag
Ma volt lehetőségem inni egy Brasil Frias-t a szegedi Dock kávézóban,amit egyébként nagyon kedvelek és arra a megállapításra jutottam, hogy egyre jobbak a kávéim, szinte ugyanazt éreztem a ma déli sajátomnál,mint délután a kávézóban.
Jah és a tejhabom egyre szebb és jobb.
Egyetlen baj van, piszok mennyiségű kávé fogyást vélek felfedezni, most már napi 3 shotot kell innom,mert a kettő már nem elég, annyira vágyom az ízére és nem egyedül iszom, szóval napi 50g el is megy.Voltam ma Médiában Szegeden és lett egy pár olyan kávé,amit eddig nem láttam a kínálatban.
Pl. Lucaffe is van több féle is, azt szívesen vettem volna,de csak 1 kg-os kivitelben van, bár így belegondolva, gyorsan elfogy az is.
A Hausbrandtből vettem volna,de az meg a zacsi nyomkodásával nem tűnt kellően frissnek, a Vergnano viszont frissnek tűnt,de az is kilós kivitel.
Ezek közül ti már vettetek pl. a Mediaból?
Mennyire lehetnek frissek,mert nézegettem,de egyiknél sem láttam pörkölési időt. -
Toobee
veterán
Kavekalmartol kerdeznem, ha itt van: amikor merted a brikka szurojeben a homersekletet, a szuro szelen nem nezted hideg inditasnal? Vajon mennyire eghet meg a kave szele, mikozben a kozepe latszolag nem melegedett szinte semmit?
-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Hát ide tenni tényleg elvetemült dolog volt a tervezőtől. Nem is értem, hogy milyen megfontolásból rakták oda

Szuper, akkor ez a feladat kipipálva. Már csak a szűkítő van vissza, PID egyelőre nem lesz. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
-
hanolfe
tag
válasz
radi8tor
üzenetére
Szia!
Egyszer láttam valahol egy Gaggia Baby Primot ilyen színben. Nagyon tetszett, ezért lett végül ilyen. Szerencsém is volt, mert a festő akinél csináltattam nem rendelkezett túl nagy színválasztékkal. De pont előtte rendeltek tőle egy nagy munkát ilyen színben és maradt belőle pár kiló por. :-) -
hanolfe
tag
Szia!
Nem volt öntapadós a logó, festve volt. A biztonság kedvéért a homokszórás előtt készítettem róla jó minőségű fotót, hogy majd biztos találok valami matrica készítőt aki jó drágán megcsinálja :-)
Aztán találtam egy videot a youtubon, amin bemutatja a srác, hogy milyen rém egyszerűen készíthető öntapadós matrica.
Itt a video:
https://www.youtube.com/watch?v=u2eF9ZvZLfEA lényeg, hogy lézer nyomtatóval legyen nyomtatva, lehetőleg valami olyan papírra ami vízben jól átázik (mert így később könnyebb ledörgölni). Miután megvan a nyomtatás, széles átlátszó celluxszal le kell ragasztani, körbevágni, majd langyos vízben áztatni 5 percig. Ezt követően a papírt ledörgölve a celluxról, ott marad rajta a lenyomat. Ha nem jön le mindenhonnan a papír, akkor lehet még áztatni.
Elég hihetetlennek tűnt, de kipróbáltam és tényleg működik. Nem a legjobb matrica ami létezik, de a semminél azért jobb.
-
törölt tag
nem karbantartott. tuti vizkoves. gozomsincs a vizhomersekleterol. sosincs kikapcsolva (sejtem h itt sokan felszisszennek), utoljara karban tartva kb fel eve volt, mikor orran-szajan folyt a viz. (azt megelozoen ket evre visszamenoleg nincs tudomasunk leallasrol. eloszor ot eve lattuk). azota visszaallt uzembe, havi kb 2000-2500 adagot foznek vele (szamlalos a daralo).
egy bekesebb idoszakban megprobalok felvetelt kesziteni.bl4ze:
igy van. azert ezt hasznaljuk, mert mindent kibir, nem azert, mert eszpresszora van kitalalva
hebe-hoba nezunk orlogepeket, de elrettent az aruk. nem kizart azert, hogy egyszercsak elszanjuk magunkat. -
SiD-
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
A FoT OPV nem állítódik el, a fals mérési eredmény az Evo rugós fejszelepes konstrukciója miatt van.
-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Tehát ha jól értem, akkor a meglévő pipacsövet meghagyhatom, csak tegyek bele egy ilyen vagy ehhez hasonló fúvókát?
http://www.argep.hu/trend/PBFU/Pb-fuvoka.htmlA hideg víz beömlőt átteszem. Gondolom a hideg-meleg víz keveredés szempontjából van jelentősége. Használtam régen az egyetemen CFD kódot, ezzel modelleztük a reaktortartályban lejátszódó keveredési folyamatokat. Elég könnyen le lehetne modellezni ezt a kis kazánt :-) Lehet megcsinálom...
De tényleg ilyen sokat számítana ez a kis átalakítás? -
hanolfe
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Az expolygontól rendeltem, műanyag állító csavaros. Ez nem jó?
A kazán hőfokot egy állítható hőmérsékletű termosztáttal tudom szabályozni. Olyan mint otthon a hűtődben, csak ez 30-110 Celsius között szabályozható. Ebből a Brasiliából van olyan változat amiben gyárilag van szerelve hasonló termosztát. Ebben nem volt, így tettem bele egyet. Persze jobb lett volna a PID, de ahogy írtam lentebb, az a jövő zenéje, ha marad a gép. Egy Gaggia Baby Primo van még mellette, még nem tudom melyik marad.Az öntapadós fóliát gondolom azért tették rá mert már kezdett azon a részen lejönni a festés. bár elképzelni sem tudom, hogy milyen helyen használhatták, szerintem ez éjjel-nappal vízben állhatott.

-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szia!
Köszi!
Az indexes fórumon találtam egy ilyen bejegyzést tőled, ott láttam a San Marco fúvóka tuningot is. De egyelőre ezt a lépést kihagytam. De ha már itt tartunk, menetes csatlakozással van a gyári vagy úgy kell kioperálni? SM fúvókára hol lehet szert tenni? Itt lent messze a fővárostól elég nehéz hozzájutni ilyen dolgokhoz.
Az ipari felső szűrőt sem tudtam még beszerezni. A PID pedig a jövő zenéje. Ha megmarad, akkor teszek bele egyet. :-)
Egyelőre így is nagyon ütős a gép, nekem... :-) -
mutyi
senior tag
Lenne egy tejhabbal kapcsolatos gondolatom/kérdésem.
Számomra akkor szép a tejhab, amikor gyakorlatilag nem látható szinte buborék benne, hanem a tej egy gyönyörű krémes,tejszínszerű állapotba kerül.
Szóval többszöri próbálkozások után a következő megállapításra jutottam.
Akkor sikerül ezt a gyönyörű krémes állapotot elérnem, ha kétszer gőzölöm fel a tejet.
Most már nem először történt meg,hogy az első gőzölés egy nagy vicc lett,szinte semmi változás nem történt a 2.8-as laktózmentes tejemmel, viszont most kivettem a kancsót a hűtőből,amit tegnap gőzöltem egyszer és ma másodjára újra.
Az eredmény egy eszméletlen szép krémes állag.Én ezt imádom rátenni az espressom tetejére. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
hanolfe
üzenetére
Szép lett! Én is Lady-t használok, a megfelelő átalakításokkal szerintem mindent ver.
Látom a Tiédnek is a fej oldalán van a beömlője, ami eléggé instabillá teszi a fej hőmérsékletet. Érdemes ezt áttenni a bojler tetejére. Nem árt neki egy 0.4es fúvóka, ipari felső szűrő, pipacső rövidítés, pid, stb.... -
hanolfe
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
HajTömeg
Köszönöm szépen! Volt is dolog vele rendesen. Már kész volt, össze volt rakva mikor kiderült, hogy a mágnesszelep meg van repedve.
Egyébként Fluid-o-tech opv került bele, 10 barra van belőve.mutyi
Köszi neked is a gratulációt! A színen sokat törtem a fejem. Tervben volt a piros is, meg valami extrém szín is esetleg, foci vb miatt zöld-sárga. :-) Biztos kapós lett volna. De inkább emellett a szín mellett döntöttem. Nem bántam meg.Ja és a logó volt még nagy dilemma. De találtam ezt a youtube videot és így megcsináltam. Az eredetit lefotóztam a homokszórás előtt.
https://www.youtube.com/watch?v=u2eF9ZvZLfE -
hanolfe
tag
Sziasztok!
Elkészültem végre ezzel a csodás brazil hölggyel: 1996-os Brasilia Lady. Elég leharcolt állapotban jutottam hozzá, hámlott róla a gyári festés, az alsó részen már nem is volt, bevonták öntapadós fóliával.
Homokszórás után kapott egy krém fehér színű porfestést. Raktam bele OPV-t, valamint egy állítható hőmérsékletű (30-110 Celsius között) termosztátot. A kazánba szerkesztettem egy vízbe nyúló zsákot (rézből), ide került a termosztát szondája. Vadi új mágnesszelepet is kapott a gép, és természetesen a kartömítés is új.
Tegnap csapoltam vele az elsőt, és azt kell mondjam, hogy nagyon ígéretes a gép. Van mellette egy Baby Primo is, most gondban vagyok mert nem tudom melyiket tartsam meg. :-) -
kapucziner brazil red diamond: ez is talált, kellő mennyiségű sav, kicsit dohányos, kávé ízű kávé (a legjobb értelemben). rögtön két shotot kért nóra is ma reggel.
jani bá közepes sötétségű pörkölései nálam abszolút működnek.
-
cekkk
veterán
Itt van még egy videó a lefolyásról.
Nem a legjobb, de látszik a lényeg.Kb 5 mp alatt folyik ki 60 ml víz. Az akkor sok lenne?
-
mester6
tag
Üdv!
Nekem a nyitott szimpla LM szűrős videó tetszik. Gratula! Ezt próbálgatom én is, néha több, néha kevesebb sikerrel. Szeretném megkérdezni, hogy ez kb hány gr. kávéval készült? 41mm-es tampert használsz, vagy annyi a kávé, hogy az 58-as tamper is jó hozzá?
Szeretnék én is egyszer már hasonló cremás kévét csinálni, de sajna még nem tartok ott.Még kérdezném, a Gaggia Classic PID-es tulajdonosoktól, akinek Pt100 hőelemmel van szerelve a készülék, hogy autótuning után milyen P, I és d értékekre áll be a Rex c100? Nálam ez 2, 13, 3 értékeknél állapodik meg.
-
törölt tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
van mellette egy. csak az tele van a ceges kv-val (peet's coffee, valamelyik dark roast). viszont a cegesbol sem tudunk olyat fozni, ami ertekelheto cremat mutat fel.
-
törölt tag
a mostani konfig:
tizenpareves La Spaziale
a daralo egy keses nemtommi (Krups F203), dupla adagot fozunk, nemtom hany grambol (a kavefozo gyari nagyobbik feje).
a kv kozepesen porkolt boliviai, junius eleji porkoles, par nappal porkoles utan mar nalunk volt. szobahomersekleten sajat papirtasakban tarolva, legkondicionalt helyseg. -
Drughi
addikt
Üdv,
Dolce gusto krups géphez keresek alternatív (gyárin kivüli)kávé kpaszulát. Létezik ilyen?
-
And06
aktív tag
Kenyából sikerült egy jót húznom lm szimplával, 9g-ból. Ristretto lett, kb 10 secnél indult meg, nem szőkült ki! Izre is jo volt, nofene.

-
mutyi
senior tag
Persze,én sem mondom, hogy 1 centi vastag crema van az enyémen,de mindig van, nem úgy mint sok vendéglátóegységnél adott kávénál,ahol néha gyak egyáltalán nincs

Az úr kegyes velünk kávé imádókkal, hogy minden nap többször darálás után beleszagolhatunk a frissen darált őrleménybe. Nekem az egyik kedvenc illatom.
-
mutyi
senior tag
Én 100% arabicaval is produkálok crema-t, szerintem nem kellően friss a kávé.
Akit érdekel,bár elég nagy hülyeség, nem a mennyiséget kellene nézni...
http://index.hu/chart/2014/07/07/kave/Engem sokkal jobban foglalkoztat egy PID a Gaggiamra mint egy Mazzer a Graef helyett, nem akarok én ágyúval lőni a verébre.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- Xiaomi 11 Lite 5G NE 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi 14T /12/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Kicsit át kell gondolni ezt az espresso dolgot, mert oda tényleg nem a legszerencsésebb. Pont, hogy egy ilyen löttyre vágyik az ember. 
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

))