- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pé
senior tag
Cak úgy a miheztartás végett... Akinek Graef CM800-as darálója van kb. milyen fokozaton szokott darálni ?
-
ronin s8
senior tag
-
_MrB_
csendes tag
válasz
-HajTömeg- #12591 üzenetére
Olyan, mintha ragadna az OPV. Bár majd valaki olyan mondja a tutit, aki szerelgetett, méregetett már sokat...
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #12591 üzenetére
Ez nekem valahogy nem tűnik jónak. Az elején bőven túlmegy a 10-en, utána meg erőlködik, és le-leesik a nyomás.
-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg- #12591 üzenetére
kifekszik a mérő, 10 bár fölé megy, nem?
nálam a 10baros csikra áll be a mutató (nem ez a max, tudna feljebb is mérni) -
edk-
őstag
válasz
-HajTömeg- #12591 üzenetére
Vajon miért megy úgy fel a nyomás, mielőtt beállna? Nekem nem csinál így.
-
-HajTömeg-
őstag
Pár napja írtam,hogy valahogy mostanság nem sikerül jó kávét főznöm.
Most leballagtam a legközelebbi szaniter boltba, vettem nyomásmérőt.
Sajnos csak olyan volt,ami 10barig mér, de megvettem,azt gondoltam kevés a nyomás.
Ez az eredmény (szűrő nem volt a karban)
Ez így stimmel elvileg? -
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #12588 üzenetére
Meglepne, ha egyáltalán tudnák, mi is az az "espresso"?
Valamelyik kockára rábízták, hogy számolja ki géppel a térfogat alapján...
-
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg- #12574 üzenetére
Nekem nem elég.
A kávéba én sem teszek, csak egyet, a capuról beszéltem. -
jolti
senior tag
válasz
Polarstar #12552 üzenetére
Már aki...
Én már leszoktam a cukorról egészen egy kis mokkás kanál / esperessóra, de az alá nem bírtam még menni, legyen az bármilyen jó minőségű kávéból ( csak, hogy írta itt valaki, hogy a jó minőségű kávéba nem kell cukor ).
Viszont a capuccinnóba meg kell vagy 3-4 mokkás kanál cukor, különben nem finom nekem. Olyan sokszor olvasom itt, hogy az édes lesz alapból, meg rengetegszer próbáltam, de nekem sosem elég édes.
Érdekes ez, mert a kávéba elég egy cukker is, ebbe meg nem, aminek eleve édesebbnek kéne lennie, meg hígabbnak' is a sok tej miatt, de egyszerűen nem finom cukor nélkül nekem. Mondjuk a caput délután szoktam inni, desszert' jelleggel, talán azért. -
BlacKSouL
addikt
De jó, majd berontok már én is a szuper remek, teljesen váratlan(!) és meglepő(!!) ötlettel a szarbucksba, hogy főzzenek le nekem 70(!!!) presszókávét, és öntsék össze egy literes söröskorsóba.
És az legyen a neve, hogy Magyar Néphadsereg Harminchatodik Gábor Áron Gépesített Lövészdandárjának Menetdalverseny Sikerességét Elősegítő Szuperital.
Vagy Fővárosi Kéményseprő És Tüzeléstechnikai Szolgáltató Vállalat Zuglói Tüzeléstechnikai Bázisa Dolgozóinak Reggeli Mennyei Italkeveréke.Anyám..[facepalm]
Szupershopot is viszem, pedig nincs is
mod: van még ilyenem: A Tobozvirágzat Termős Virágaiban A Magkezdemények Szabadon Ülnek A Pikkelyszerű Termőlevelek Tövén
hát nem szebb név ez egy rekorder hülyeségnek? -
edk-
őstag
Sexagintuple Vanilla Bean Mocha Frappuccino, 60 presszó ment pocsékba. Állítólag megitta.
-
paljoc
tag
válasz
t-bali3 #12565 üzenetére
Szoktam persze, de akkor nagyon elveszik benne a gyumolcsos vonal.
Ilyenkor azt szoktak kerdezni, hogy "nem lehetne-e kicsit vilagosabbra"!?
Aztan az EVO-nal az is lehet, hogy epp hol kapod el a felfutesi ciklushoz kepest a csapolast.
En amugy szeretem olaszosabbra porizve meg vilagosabban is, szerencsere a zold kofi jo minosege megengedi a jatekot! :-) -
t-bali3
senior tag
P&Y Choco Madness: a gépemen a szimplák jobban sikerülnek, mint a duplák. Egy nagyon picit olaszosabb így az íze. Duplánál eddig mindig jött egy kis gyümölcs a kóstoló elején.
Létezhet, hogy nem bír elég meleg vizet nyomni az Evo? Felfűtési időt kap mindig bőven.Egyébként a kávészemek nincsenek túl sötétre pörkölve. Paljoc, szoktad sötétebbre is néha? Azt hiszem ez május 6-i pörkölés.
-
edk-
őstag
A Lidlben épp akciós a nádcukor, 250 Ft / 500 g.
Egyébként meglepően könnyű leszokni a cukrozásról. Nemrég még két púpozott kanál cukorral ittam a tejhabos kávét; tegnap egy csapott kanállal tettem bele, és túl édes lett...
-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035 #12556 üzenetére
Mindig tanul az ember
Akkor valami normális nádcukrot veszek, az úgy is kell egy finom limonádéhoz is. -
fragola.6035
aktív tag
A barnacukor azért barna, mert vagy nádmelaszos (finomítatlan), vagy karamellizált.
A kereskedelmi nádcukor az finomítatlan, melaszos. A tömény nádmelasz is finom, szoktam sűrűn venni, kellemes illata is van.
Répacukor nem melaszos, a répamelasz iszonyat rossz. A barna répacukor az karamellizált parasztvakítás. -
ronin s8
senior tag
válasz
Polarstar #12554 üzenetére
Sokféle nádcukor van ám, származási helytől és feldolgozástól függően.
A legautentikusabb a simán összeszecskázott, leszűrt valódi nádcukorból vízzel oldott, kissé ragadós fajta. De lehet többször feldolgozott kristálycukor-szerű változat is.
Én épp ma este bontottam fel egy doboz indiait, amit a Wesselényi utcai "Szép Kis Indiában" vettem 1300-ért. Igazi különlegesség. -
Az alternatív, nem presszós, vagy forralt kávézós módszereknél a kávé enyhén cukros aromái is ki fognak jönni. Ezért van az, hogy a jó kávé nem igényli a cukrot.
A rosthoz kötött koffein eleve kesernyés anyag. Természetesen ez is befolyásolja.
Cukor: Amire az van írva, hogy nádcukor, az abból is van. De van a piacon aromás kristály cukor. Az kerülendő.
-
mutyi
senior tag
válasz
fragola.6035 #12551 üzenetére
Nem tudom amit lehet kapni kávénál barna cukrot az melaszos sima cukorrépából készült cukor, azaz melaszos cukor vagy valódi nádcukor.
Azt viszont nem értem, amit írtál, mert vagy melaszos barna cukor van vagy nádcukor,az viszont nem melaszos.
Ha tévedek sorry. -
-
mutyi
senior tag
válasz
Polarstar #12548 üzenetére
Nem vagyok én cukor gourme,de érezhetően finom az Illy-s barnacukor, bár nem sok tapasztalatom van alapvetően a barnacukrokkal, így nem nem tudok valós véleményt alkotni.
Azért hoztam fel, mert szó esik itt vízről, akár tej fajtákról, gondoltam akkor akár a cukor is egy fontos tényező lehet,aki azzal issza.
A kávén meg gondolkodom, hogy mivel kezdjem.
Hol tudom legolcsóbban megvenni a Graef cm800-at?
Lime íz: Nem savanykás egyáltalán, de mégis mintha egy lime aromája lenne. Kicsit furcsállom is,de több helyen is kipróbáltam és mindenhol ugyanolyan.
Nekem eddig mint amatőr kávéfogyasztó, az a tapasztalatom, hogy minél jobb és chremasabb kávét ittam, annál kevesebb cukor kellett bele,mert anélkül is isteni volt.
Eddig a prímet az Illy bergamói reptérrel szemben levő bevásárlóközpontban található kávézója vitte, ott volt eddig a legjobb kávém és 1 cukor bőven elég volt, isteni volt az íze. -
BlacKSouL
addikt
Majd meglepődsz a válaszokon, de az itteni kávéfogyasztók több mint a fele cukrozza
Én speciel mióta nem a régi égetős(szarvasi és társai) módszerrel iszom, nem nagyon bírom cukorral meginni. Ha nem jó, akkor pontosan tudom hogy mi a baja, de ha megcukrozom, akkor elfedheti a hiba okát, és egyébként már nem is ízlik annyira cukorral.Ha meg jól sikerül, teljesen elrontásnak érzem.
(Ha tej/tejszín, akkor majd úgyis a cappuccino irányába terelnek, és ott a tejcukor gyakorlatilag maga édesít) -
Mi vaaaaaann??
Ne mááááár, hogy cukor gurmé legyél itt!
Bemész a Lidl-be vagy a Auchanba és remek áron vehetsz mauriciuszi barnacukrot.
A cukor nem nagyon szól bele a kávé izébe, hacsak nem melaszos! De olyant meg nem teszünk a kávéba!Mellesleg, a savak ép hogy nem jó jel egy cukorban. A savasság erjedést jelent! A barnacukor teljesen szárazon is eltartható korlátlanul. Nem jellemzője egyik cukornak sem a savanyú, lime-os aroma.
Biztos, hogy nem savanyú cukor volt?
-
mutyi
senior tag
A cukrokkal kapcsolatban lenne kérdésem.
Jó tudom, azt fogjátok mondani, hogy az igényes kávés cukor meg minden kiegészítő nélkül issza az espressoját, de én cukorral és tejszínnel vagy pici meleg tejjel a tetején szeretem.Szóval nyilván barna cukor, ez idáig ok. Na de milyet, melyiket?
Nekem eddig legjobban az Illy féle barna cukor jött be a legjobba, magában is isteni, kissé lime-os íze van szerintem.
Lassan kávéfőző birtokos leszek és mielőtt megjönne a gépem meg a darálóm, gondoltam illik beszerezni a kávét meg a cukrot is. -
-HajTömeg-
őstag
Találsz majd egy állást a darálón, ami sac/kb eszpresszó finomságot ad.
Ha ez megvan,onnantól kezdve már csak finomítanod kell az adott kávéhoz.
Lesz ami kapásból jó abban a joker állásban és lesz amihez picivel finomabbra vagy durvábbra kell állítani.
Akkor már csak finomhangolsz -
Pé
senior tag
Tehát ha veszek egy új csomag kávét, kb a felét elb..szom mire egy jót tudok húzni belőle
-
_MrB_
csendes tag
válasz
enterlaci #12527 üzenetére
Sajnos vidékre ez a jó víz már nem nagyon jellemző...
-
lagoon79
tag
Kiegészítésként: ha rezgőpumpás a géped, akkor próbáld úgy belőni, hogy kb. 8 mp környékén induljon meg csepegve a karból és 25-30 mp alatt legyen meg a kb. 25 ml. Ezek csak irányok, minden kávénak más és más beállítás áll jól. Az hogy mennyire intenzív a kávé erősen függ a bemenő és a kijövő mennyiség arányától is. Ezt is kávéja válogatja, melyiknek milyen. Ha túl sokáig engeded a végén, könnyen bevizesedhet, ami pedig erősen ront az élményen. Tehát ebben az irányban is érdemes játszani.
Plusz az őrlésfinomság is rengeteget változtat az ízen, lehet, h egyik kávé kicsit nagyobb mennyiséggel durvább őrlést, míg a másik finomabb őrlést viszont kevesebbet igényel.
Ez sokváltozós történet, alapokhoz visszatérve érdemes mindig kezdeni, ha új kávéval próbálkozol és onnan mozdulni.
-
semennyire, felejtsd el az előre darált kávékat. viszont roninnal abban nem értek egyet, bár én is abszolút pid-párti vagyok, hogy pid nélkül nem tudod befolyásolni a hőmérsékletet egy gaggia baby-n. tudod, csak hagyni kell 20-30 percet melegedni a gépet, aztán figyelni a fűtési ciklusokat (és közben nem csapolgatni), és kitapasztalni, hogy felfűtés után x másodperccel milyen kávéval kb. milyen végeredményt ad. így azért reprodukálhatókat fogsz tudni csapolni.
végülis a pavonival is pont ezt csináljuk.
-
ronin s8
senior tag
-
ronin s8
senior tag
Kiszámíthatatlan, Van amelyik durvább, van, amelyik túl finom. Ezek általában kotyogóshoz vannak őrölve, és nem igazán figyelnek rá.
Az ízzel kapcsolatban egy nagyon fontos paramétert nem tudsz befolyásolni PID nélkül, ill. csak nagyon alap szinten, és az a hőmérséklet, ami viszont rendkívül fontos hatással bír a kávé ízére.
Ha azon tudnál még ügyködni, jobb lehetne az eredmény... -
Pé
senior tag
Na. Sikerült végre egész elfogadhatót főznöm. Olyan 25 sec alatt jött le, volt crema is, ízre is finom volt, bár PICIVEL kevésbé volt intenzív és krémes mint amire számítottam. Szerintem a darálással kell még valamit játszani.
Azok a "jobb" minőségű őrölt espresso kávék amik bevásárlóközpontban kaphatóak (segafredo, lavazza ) mennyire vannak megfelelően megőrölve ? (csak hogy tudjak mihez hasonlítani) Most az örlemény kb rétesliszt finomságú.
-
hanolfe
tag
válasz
fragola.6035 #12529 üzenetére
Szia!
Van nekik kónikus is? Mert olyat nem találok náluk. Ha jól mérek, akkor nekem 56x66-os kellene.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
fragola.6035 #12524 üzenetére
Nem gondolom, hogy jót tesz állott ioncserélt vizet inni.
-
enterlaci
senior tag
A felforralással már én is próbálkoztam, bár a visszahűtést nem vártam meg - nem volt ízben szignifikáns különbség. Persze ez amolyan csírátlanításnak felelne meg, a vízkő probléma sajnos nem oldódik meg ettől. Hozzáteszem, brikkázok és a vízkő veszély nem izgat, mert könnyű elmosni.
Foglalkoztam munkám során vízkezeléssel néhány évig, és durva, de Bp-en valóban kimagaslóan jó a vízminőség, még az ásványvizekhez képest is. Inni egészséges. A legjobban a lokális csőrendszer tudja ezt befolyásolni, nem jó az öreg 50-100éves ólómcső éppúgy mint a 5-10évnél régebbi belső rézcső hálózat sem - cinkkiválás és én személy szerint nem kedvelem a RO berendezéseket sem, mert időszakonként savassá változtat(hat)ják a ph-t.
Saját tapasztalatom és amiért indult a kérdésem, hogy a szentkirályi mentessel főzött kávém sokkal lágyabb ízű mint a csapvizes.
-
hanolfe
tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék, hogy Brasilia Lady-hez hol tudok beszerezni kartömítést?
-
edk-
őstag
válasz
fragola.6035 #12524 üzenetére
Miért is?
-
ronin s8
senior tag
Használtam régebben Norda és Vera vizet is, NEKEM espresso-hoz mindegy volt, nem okozott érzékelhető ízbeli változást. Azt tudom, hogy SiD-ék újabban előszeretettel ajánlják filterhez, mert ott állítólag jobb vele az íz. Meginni nem tanácsos, mert ugyanolyan kesernyés a Norda, mint bármelyik olasz hegyi ásványvíz, tele van hólével. Az vízkőért felelős ionok mennyisége alacsony benne. A sima magyar ásványvizek gyakorlatilag mészkőoldatok, hiszem Magyarország egy nagy teknő, amibe minden sz..r összefolyik. Ezek használata nem kecsegtet kevesebb vízkővel, és jobb ízzel, ennek ellenére biztos bejön valakinek.
A másik, amiért ÉN nem szeretem, hogy amíg a csapvízben van valamennyi klóros fertőtlenítés, addig ezekben semmi, tehát egy nyílt tartályban pár nap alatt felszaporodik egy csomó mikroorganizmus, amit nem szeretünk.
Vízügyes ismerősöm szerint (aki laboros, és vizeket vizsgál) legjobb a csapvíz. -
Xabi78
aktív tag
Nem azt mondtam, hogy _minden esetben_ fölszaporodik, hanem hogy fölszaporodHAT. Másrészt egyszeri vizsgálat eredménye statisztikailag nem értelmezhető.
Továbbra is hangsúlyozom, nálam nem csak én iszom ezt a vizet, hanem a nem túl koros gyerek is, így lehet, sőt, valószínű túl óvatos vagyok. Ha csak kávéfőzéshez használja az ember a szűrt vizet, úgy nyilván teljesen más a feltételrendszer, abban az esetben nyugodtan használható addig, amig a vízkeménység kimutathatóan emelkedni nem kezd (ami vizsgálható gyorstesztel is, akár). -
edk-
őstag
válasz
-HajTömeg- #12517 üzenetére
mi tenyészik ki a mintából?
Csíraszámot lehet nézni, de értelmetlen. A 100 fokot közelítő hőmérséklet (ráadásul percekig) kinyírja őket.
Megkérdezem majd, alumíniumvegyületet tudnak-e nézni. Nehézfémet biztos, de az meg szintén valószínűtlen.
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg- #12514 üzenetére
A rendszeresen felfűtött bojlerben szerintem nincs túl nagy gáz, hacsak nem kemikáliát eresztünk bele. Bizonyos szárazanyagokból nyilván lerakódik valamennyi vízkő.
-
_MrB_
csendes tag
Gyak 1 napot bojlerben állt vízből bacit és bojler anyagának ismeretében azt/azokat a fémeket nézetném, kontrollnak meg nézetném a frissen bekerülő vizet, amivel van a gép etetve. Mondjuk lehet több naposat is nézetnék, mert egy hétvége, hosszú hétvége után sem mindenki kezdi teljes bojler átöblítéssel a hetet.
-
edk-
őstag
válasz
-HajTömeg- #12514 üzenetére
Ilyen kérdésre nemigen tud a labor válaszolni. Olyanra igen, hogy bizonyos dolog (baci, nehézfém stb.) van-e benne és mennyi.
-
-HajTömeg-
őstag
Ha alkalmad nyílik laborban vizsgálódni, engem nagyon érdekelne,hogy mi van abban a vízben ,ami egy napon át áll a bojlerben.
Meg tudnád ezt nézni? -
edk-
őstag
válasz
Xabi78 #12512 üzenetére
Laborban megnézettem a csíraszámot csapvízben, új betéttel szűrt vízben, két hónapos betéttel szűrt vízben. Nem szaporodtak fel a bacik az utóbbiban sem.
Az ezüstimpregnálás az aktívszénen ezért van. Természetesen az sem tart a végtelenségig, de a gyártó gazdasági érdeke, hogy sűrű cserét javasoljon.
-
Xabi78
aktív tag
A betétet nem azért kell cserélni, mert nem szűr annyira, hanem mert bizonyos baktériumok megtelepedHETnek benne, ezáltal szépen elkezd nőni a szűrt vízben a csíraszám (baktériumszám). Ez a kvfőző szempontjából teljesen irreleváns (mert a forralás gyorsan sterilezi őket), de nálunk a gyerek is ezt a vizet issza, így erre jobban odafigyelünk.
Nekem a havi 1.000 forint jobban megéri, mint pepecselni-töltögetni-utánajárni, de jogos, vannak olcsóbb lehetőségek is -
edk-
őstag
válasz
Xabi78 #12508 üzenetére
De nem kell olyan sűrűn, mint a gyártó javasolja (egy hónapot ír). Két-három hónapig is jók azok a szűrők. Utántölteni is lehet a szűrőket töredékáron: lehet kapni ezüsttel impregnált aktívszenet és vízlágyító gyantát kilóra (ez a két dolog van a szűrőben). Egy baj van: a kiló évekig sem fogy el.
-
paljoc
tag
Holnap a kottatanyán Tündi várja egy kis szögegyenesen csapolt Yirga-val az "arra tévedőket"!:-)
-
fragola.6035
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Megjelentek az iOS, iPadOS és watchOS 26 nyilvános bétái
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Kaspersky Antivirus és Internet Security Fórum
- A fogadás lezárult, elindult a hardvervágta
- Nagyrobogósok baráti topikja
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Yettel topik
- Fotók, videók mobillal
- Filmvilág
- E-roller topik
- További aktív témák...
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U7310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude 5430 - i7-1255U I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I NBD Garancia