Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Toobee
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Mikor engedtem ki a bojlerből a vizet. Ugye ez HX-es gép, nem ebből készül a kávé, innen csak gőzöl, meg teavizet ad.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
Toobee
üzenetére
A megoldás az lehet, hogy az ioncserélt víz a légkörből magába oldja a szén-dioxidot, vagyis egy enyhe szénsavas oldat jön létre. Sajnos mivel ioncserélt vizet használsz, abban viszonylag sok Na+ ion is van, ami a rézzel és a széndioxiddal karöltve már képes lehet a rézzel való reakcióra, és réz(2) ionok oldatba vitelére, ami a jellegzetes zöld színt okozza.
Valószínű a tényleges reakció ennél jóval összetettebb, ismerve a réz hisztisségét, de a zöld szín eléggé árulkodó.
Javasolnám az ioncserélt víz mellőzését réz-bojleres kávégépek esetében. Valószínű desztillált vízzel nincs ilyen gond. -
Toobee
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
Akkor ez a Spar-os ioncserélt lehet a ludas?
-
Toobee
veterán
Annak ellenére, hogy tavaly augusztus óta pörgetem a La Scala-t és az elmúlt hónapban jó, ha 2 kávét készítettem vele, határozottan jót tett neki a vízkőtelenítés, pedig csapvizet csak akkor lát, ha a mosogató felé néz. Spar-os ioncserélt járt csak benne, meg 12 liter Norda. Úgy nézem ioncserélt ide, vagy oda, háromhavonta ezt is illik kitisztítani. A kék vízre pedig ötletem sincs, bár most már "normál" színű.
-
Pandras61
csendes tag
-
cekkk
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Vízkőtlenítéses kérdésem lenne

Most csinálom megint, 1.5 liter vízbe tettem ilyen "szert" várok, hogy felmelegedjen és kijön ilyen szürkeség. Aztán megint várok 5 percet megint szürke valami jön ki.
Ha lement ez a víz mennyiség és a végén még mindig ilyen szürke valami jön akkor újra csináljak ilyen keveréket addig amíg szép tiszta fehér víz nem jön ki?
-
Toobee
veterán
Azt el tudja nekem mondani valaki, hogy mitől lesz ilyen színű a víz a bojleremben? Vízkőtelenítésre adtam a fejem és kiengedtem belőle a benne lévőt. Elvétve, a lassan 1 év alatt azért 6-7 kapu vizet kiengedtem már belőle (sose volt ilyen színe). Ja, annyit csináltam előtte, hogy lehúztam a bojlerszintező vezetékét, így beindult a szivattyú, gondoltam így töltök még rá vizet.
-
cekkk
veterán
A cappuccino készítéséhez használt tejkiöntők közül a 3 decis vagy a 6 decis kell inkább?
-
mutyi
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Nekem van belőle espresso is és a kis méretű cappuccino is.
Mindjárt megmérem neked az űrtartalmukat. -
ronin s8
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Akkor édesanyádnak a kapucsínós lesz az igazi.

A Moak espresso-s kicsi (amilyennek egy espresso-snak lennie kell), nagyon jó, de neki kicsi lesz. A hosszúkávésat múltkor megnéztem, elég béna, olyan, mint egy rossz amerókai csésze, és a kért térfogatnál így is kisebb.
-
szőröscica
addikt
Megtaláltam az árlistát, tetszenek is. A kérdésem az lenne, hogy a hosszúkávés csésze az milyen? Nincs róla kép a honlapon. Illetve az espressos mekkora térfogatú?
Édesanyámat akarom meglepni egy szettel, ő általában 55-60 ml-es kávét főz, és önt bele kis tejet is. Szóval szűk 1 deci lesz kb. az elfogyasztandó mennyiség.
-
ronin s8
senior tag
-
mutyi
senior tag
válasz
szőröscica
üzenetére
Ha csészét szeretnél,akkor a Moak féle csészéket, legyen az espresso, cappuccino, nagy cappuccino csésze tudom ajánlani. Nagyon szép letisztult design és kiskanalat is vegyél hozzá.
Ha érdekel,akkor átküldöm az árlistát,de itt is fent van már kicsit régebbről megosztva.And06: Igen, az enyém két bojleres. Valaki árulja már el hogy az pontosan milyen előnyökkel jár?
Ha a gőzölő részt használom, akkor az teljesen függetlenül melegszik és hűl a kávéfőzéshez szükséges bojlertől? -
zolnagy
őstag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Nincs mit, örülök, hogy normálisan működik.

-
szőröscica
addikt
Sziasztok!
Tudtok valami jó webshopot, ahol kávézáshoz kiegészítőket, bögrét, csészét, stb. lehet kapni?
És ha esetleg júli 10-ig ide is érne a cucc, az főleg jó lenne.
-
paljoc
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Az egy automata legtelenito szelep belul egy kis golyoval ha jol emlekszem. Az esetek egy reszeben mar uj koraban sem mukodik normalisan, ki szokas iktatni ugy hogy ledugozzuk.
-
And06
aktív tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére

na akkor mostmár semmi sem áll a kávé útjába
-
-HajTömeg-
őstag
Ezúton is szeretném megköszönni azoknak akik segítettek az EVO nyomásánk beállításában.
Paljocnak, Zolnagy-nak aki válaszolt mind a 400 üzenetemre
és Török Szabinak,aki 2gyerkőc mellett is időt szakított rám.
Jelentem úgy néz ki sikerült beleraknom az OPV-t, és sokadik mérésre is 9 bar körül nyom a gép, kicsit fölé lőttem.
Remélem többet nem lesz vele gondom, kopkopkop...
Egyébként a képen pirossal bekarikázott cső mire való, oda mit lehet kötni??
Ezt még jó lenne megfejteni
-
WiZARD
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
tejhabbal nekem is vannak gondjaim, egyre inkább gondolkozok hogy a csodás muanyag tejhabostó izé helyére veszek egy Rancilio Silvia gőzkart, ahogy neten látom sokan cserétlek erre...
mindig nagyon habos, buborékos lesz nekem, ahelyett hogy a rendes suru tejhab lene...
-
And06
aktív tag
kezdetnek ez jó lesz: [link]
utána fel kell habositani "pár" liter tejet
sajna ez olyan, hogy le lehet irni lépésről lépésre, de csak a gyakorlás segit. én pl nem iszok csak ritkán capput, önteni semmit sem tudok, de lehet hogy a tejhabom is épp megüti csak a mércét (remélem). 
-
Xabi78
aktív tag
válasz
t-bali3
üzenetére
Ha új gép, akkor elsősorban a saeco xsmall lehet abban a kategóriában jó választás, automatákhoz képest egészen alacsony a meghibásodási arányuk, jól szervízelhető, kerámia késes. Az újabb philips-saeco-k már nehezebben és drágábban szervízelhetőek. A delonghira is áll ez, a Jura meg nem ez az árkategória.
Használtban is ki lehet fogni szép darabokat mondjuk fél év garival, nem biztos, hogy rosszabb választás lesz.
-
mutyi
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Akkor valóban nagyon rosszul csináltam,mert én gyak felforraltam a tejet,amit tudtam hogy nem szabad, de úgy éreztem,hogy akkor kezd el majd besűrűsödni.
Szóval 60 fok,ami még a kéz elbír.
Na de ott hogy lesz habos/sűrűbb?
Én most úgy próbálkozom,hogy félre van döntve a fém kiöntőm és éppen csak beledugom a gőzőlőfej végét.
Nagyon kevés tejjel szoktam, lehet akkor ez a baj, hiszen az baromi gyorsan felmelegszik nem hogy 60 fokra,de forrás közeli állapotba. -
ronin s8
senior tag
-
mutyi
senior tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Köszi, próbálkozom!
Nagyon köszönöm a sok segítséget a fórumozóktól, nélkületek még gépem sem lenne vagyis lenne, csak egy automata fos.
Van egy ismerősöm,akinél szoktam inni "jó" kis kávét,mert automata gépük van és tökre ízlett a mi szarvasi gépünkhöz képest. Múlt héten voltam náluk és ittam egy kávét, hááááát, amire eddig azt mondtam hogy finom, arra most magamban azt gondoltam,hogy mi ez a sz.....
Köze nem volt az espressohoz.
Szóval alakulok, bár még mindig nincs fogalmam hogy hogyan kell készíteni és milyen állagúnak és hőfokúnak kell lennie a cappuccinóhoz szükséges és a lattehoz szükséges tejhabnak?
Össze vissza csinálom,semmi tudatosság sincs benne, pontosabban tudatosság van, de szakértelem kevésbé
-
t-bali3
senior tag
Automata kávéfőzőt szeretne venni egy ismerősöm. A max keret 100 e Ft. A szokásos kérés miszerint csakis új gép lehet itt is fennáll.
Tudtok valamilyen géptípust javasolni? Főleg a szakiktól kérdem, szerviztapasztalatokból merítve.

Ha típus nincs, akkor márka javaslat? Saeco v Delonghi?
-
nah, nem adta könnyen magát, de most már pár napja zenél a kapucziner etióp gyémánt. nem annyira gyümölcsös, mint általában az etiópok, talán picit sötétebbre lett húzva. az átlagosnál kicsit gyorsabb lefolyás és alacsony hőmérséklet (pid=88 fok) kell neki, így egy nagyon sűrű, olajos, feketecsokis, ugyanakkor határozott savas végeredményt ad.
-
mutyi
senior tag
Úgy döntöttem az este,hogy ma reggel fel fogom bontani a Panama Geisha kávémat, bár óva intettetek tőle,mert hogy nem egy kezdő kávé.
A pörkölés 6 hónapos,az illata ennek megfelelően nem annyira friss,mint a Brasilomé,ami meg 3 hetes.
Nagyjából belőttem a többi kávé alapján az őrlési finomságot és készítettem egy egyes shotot.
Szűk 9 grammból készült,így már éppen meg lehet nyomkodni a szűkülés miatt is,de persze nem annyira,mint ha dupla szűrőben készítettem volna,az majd délben lesz.
Szóval a lefolyás tekintetében 25 mp alatt lefolyt a 30 ml,ezért szerintem a dupla szűrőben az erősebb tamperálás miatt jobb lesz.
A lefolyásnál már látszódott, hogy nem lesz olyan cremas,mint amit a többitől már megszoktam és a crema is nagyon ki volt szőkülve.
Ízre viszont egy merőben más ízvilágot kaptam,mint amiket eddig itthon,ennek az íze olyan volt,mint amiről beszámoltam hogy pénteken a Dokk-ban ittam, a Hasbean kávét.
Szóval egy erőteljes gyümölcsös, szilvás íz. -
tariattila
veterán
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
hogy? mi? őőőő...jaaa
IGAZ

-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Reggelente, mikor a munkahelyemen az első kávét csinálom, és beindítom a Compak-ot, mindig kidobok pár grammot. Ha ezt kihagyom, és megpróbálom felhasználni, mindig megbánom. A kávénak enyhe, kellemetlen olajos mellékíze lesz, megérzem rajta a döglött ízt.
-
-
GIJoe
addikt
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
kommersz Bosch kávadaraló van egyelőre, később lesz "ajánlottabb is" csak asszony meg ne tudja

ahogy nézem a youtube videókat, nem is tudom hogyan tudnám annyira finomra darálni, vkinek vmi átmeneti trükkje?
-
vendingo
veterán
Nem érdekel valakit egy alig használt gene (~fél éves)?
85000 pénz.(nem az enyém)
-
Cccam
újonc
Gaggia new baby twin OPV beállításában tudna valaki segíteni Szabolcs megye környékén.
-
vendingo
veterán
válasz
Toobee
üzenetére
Nekem az volt a két kedvencem a kezdetek kezdetén, aztán vettem egy gene-t. Átugrottam pár lépcsőfokot, és egyből a mély vízbe ugrottam. A gép+daráló vétele után 2 hónappal már magamnak pörköltem.
cekkk: Nem engedek ki semmit, csak a kávét

Melegítem a gépet min 10-15 percig. A fűtést jelző lámpa ciklusokban világít, amíg fűt a gép. pl.: világít 30 másodpercig amíg fút, aztán 2 percig nem.
Ha kialszik a lámpa, utána várok 20-30mp-et és akkor kezdem meg a csapolást. 20-30mp alatt kellően visszahül.
Ezt ki kell tapasztalni, hogy neked hány másodperc lesz a jó az egyes kávékhoz. Kis gyakorlást igényel, de hamar bele lehet jönni. Ha nincs pénz pid-re, akkor így helyettesíthető, én elvagyok vele. Nem tervezek hosszútávra a jelenlegi gépemmel, ezért nem ruházok be a pid-re. -
vendingo
veterán
Paraszt pid-em van nekem is

Amikor kikapcsol a fűtést jelző lámpa elkezdesz számolni. Ki kell tapasztalni, hogy a te gépeden mi hány másodperc.
Nálam a fresco receptje GB-el: kicsit jobban tamperolom v. finomabbra darálom, hogy csöpögősebb legyen, illetve a lámpa kialvásától 20-30 másodperc után kezdem a csapolást. -
Toobee
veterán
Szerintem vedd fel vele a kapcsolatot nyugodtan és olyat pörköl neked, ami nagyjából lefedi az ízlésedet. Esetleg egy Etióp Djimmah-t, abban van egy kellemes füstösség.
(#13902) vendingo: az a két kávé minden, csak nem favorit. Meg lehet inni mindkettőt, még finomnak is lehet nevezni, de, hogy legjobbnak

-
cekkk
veterán
válasz
vendingo
üzenetére
Köszönöm az infót!
Próbáld meg egy kicsit alacsonyabb hővel csöpögősen,
Ezt hogyan, kiengedek egy kis meleg vizet mielőtt lefőzöm a kávét?
Nem pidelt a gépem, így sajnos nem tudok rajta hőfokot állítani.
GiJoe
(#13905) Toobee
Köszi majd írok neki is.Lehet a pidet kellene megrendelnem, és megcsinálni. hátha úgy jobb lenne a gép.
-
GIJoe
addikt
A héten jutok hozzá egy Gaiai classichoz én is,tudnátok ajánlani egy egyelőre megfizethető,kérmben gazdag és kellemes aromájú kávét hozzá? (totál kezdő vagyok,eddig a omnia volt a király...
próbálok kulturálódni, elnézést ha szódát kértem volna a borba 
-
vendingo
veterán
Sokszor iszok frescot, egyik kedvenc "olcsó" kávém.
Valamikor nekem is semmilyen íze van, de legtöbbször sikerül kihoznom belőle a maximumot. Kellemes csokipudingos íze szokott lenni. Próbáld meg egy kicsit alacsonyabb hővel csöpögősen, esetleg ristrettonak.
Én mindig dupla ristrettot iszok, annak jó szokott lenni
Ha "komolyabb" kávéban gondolkozol, akkor a Brazil Natural Águas Frias-al próbálkoznék.
Ez durván csokis.
Olcsóbbak közül nekem a fresco, paganini, brazil tristar ízlett a legjobban.Most próbáltam a Guatemala Bourbon Antigua-t, ez is elég kellemes csokis/gyümölcsös ízvilágú, egy kicsit édeskés beütéssel. Sajna nem mindig sikerül elkapni vele a fonalat, ezért néha citromos.
Ami hatalmas csalódás volt számomra az az Ethiopia Bale Wild Forest. Vagy én csesztem el a pörkölését, vagy nem tudom, de mindig egy keserű lötty lesz belőle. Nagyon sokan dicsérték, ezért is rendeltem.
A Stradivarival is ugyan így vagyok, sokan ajánlották, de nekem nagyon nemgyerebe.Pacificaffeból a pin up-ot okvetlen érdemes kipróbálni. Amíg nem magamnak pörköltem, addig ez volt a favoritom meg a rome espresso.
Ha a csokis kávékat szereted, akkor amiket én írtam, nyugodtan kipróbálhatod egytől egyik mind csokis, a guatemala-ba van egy kis trópusi gyümi, de néha áthajlik citromba ha rosszul van főzve.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Tőzsde és gazdaság
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Képregény topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Tiltott témává tenné Kína az öngyilkosságot az AI számára
- 3D nyomtatás
- Facebook és Messenger
- További aktív témák...
- Dell Precision 7550 i7-10850H 32GB 1TB Nvidia RTX3000 6GB 1 év garancia
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / 16GB DDR4 / GTX 1080Ti 11GB / 256SSD + 2TB HDD
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 16GB RAM 512GB SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Felsőkategóriás AMD Gamer PC-Számítógép! Beszámítás! R7 9800X3D / 9070XT / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Elképzelhető, hogy sérült a bojlerem belülről?

Egyedül a citromsavat tolerálja az íz érzékelésünk.