Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- VHS digitalizálás
- sh4d0w: StarWars: Felismerés
- kraftxld: Diáklaptop - Dell Latitude 3140 - Királyunk ajándéka
- Aweriot: Cloudflare és mi
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: ChatGPT: Bizonytalansági jelölés funkció bekapcsolása
- Oldman2: A KOReader ebook olvasó program
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
gaben22
senior tag
válasz
gulupeti
üzenetére
Szólj a lányoknak, hogy már csak jövő nyárra tudok időpontot adni
... avagy aki hülye az is marad. Részemről kicsit pánikvásárlás volt, januárban lesz időm csak új géppel meg a home serveremmel foglalkozni, de nem tudtam mire számítsak akkor így inkább vettem most jó drágán. DDR5-tel egyébként eddig totál beszívtam, 3 éve megjelenéskor vettem horror áron, nyáron elpasszoltam bagóért, most meg... 
-
Tin
veterán
Na végre egy rendes áron (~130€ szállítással)
Remélem másnak is jut még belőle!
-
Phoenixy
senior tag
válasz
arabus
üzenetére
Ezt jó tudni, azt hittem volt valami megegyezés.

Bár nem ír az Amazon import fee-t, szerintem pont belefér a 150 eurós határ alá.
Nekem már mindegy, vettem az olasz amazonról, csak próbáltam ajánlani valami elfogadható árút.
#45335: Ezek az ismeretlen emagos kereskedők elég veszélyesek. -
gali777
őstag
A bluechip visszadobta a helyzetre való tekintettel a rendelésemet, de a pepitán keresztüli easy-shop-os még nem lett lefújva, bár az automatikus visszaigazoláson kívül nem kaptam még semmit.
Azért még csak szétnéztem.
Most ez mi lenne? Címben 16 GB van, lent a specifikációban 32.
Bár ha 32 lenne, már nem lenne
-

-
Phoenixy
senior tag
Talán ez most a legolcsóbb (szállítással 63-64ezer ft, feltételezem, hogy nincs vám Angliából):
https://www.amazon.co.uk/Crucial-2x16GB-6000MHz-Overclocking-Computer/dp/B0CTHXMYL8/ -
atee
őstag
válasz
gabika0013
üzenetére
Ha van annyiéert akkor igen.
-
gali777
őstag
válasz
gabika0013
üzenetére
Én elengedtem a RAM vadászatot... 7-8 év után most szerettem volna fejleszteni a gépet, de ez elveszi teljesen a kedvem, ráér akkor még.
-
gabika0013
tag
Sziasztok!
Ez a [Patriot 32GB DDR5 6000MHz Kit] rendben van ~56.000-ért?
-
-
Tin
veterán
válasz
Phoenixy
üzenetére
Ez a WC papír esete a Covid elején ahogy írták mások, csak épp a RAM nem létszükséglet, de szerintem a karácsonytól mindenki beparázott. Én végül ugye ezt a 8GB modult rendeltem be, ez ide is ér hamar, aztán összerakjuk a gépet így, és majd veszek bele később normális áron RAM-ot. Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy a 8GB-os legalja modul tartósan 100€ felett legyen.
Tavaly vettem egy miniPC-t 32GB Crucial RAM-al, aminek akkor kb értéke sem volt. Ma ugyanaz a kit 168€. Ha tartósan ennyi maradna a RAM ára, akkor érdemes régi gépeket felkutatni, és eladni belőlük a ramot. Nem, ez egy vicc, és ahogy a Covid alatt a WC papír, ez a sok bespájzolt RAM is megbosszulja magát majd.
-
Phoenixy
senior tag
Én is pánikban rendeltem, miután még két elfogadható árút lekéstem, végül az olasz amazonon találtam (végignéztem a német, francia, olasz, spanyol, lengyel amazont, meg az összes magyar, osztrák, szlovák oldalt + hardveraprot) tűrhető áron (150 euro + 6,28 euro szállítás) egy ilyet: CORSAIR VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CL36 AMD EXPO Intel XMP iCUE Compatible Computer Memory - Gray (CMK32GX5M2E6000Z36).
Csak jó lesz, azt vettem, amit találtam.
Elvileg legkésőbb november 24-re itt lesz (német Amazon raktárból jön), már 248,78 euró + szállítás az ára (négyszer emelkedett péntek óta).
Brutális az, ami itt van. A többi RAM meg már el is fogyott, jó esetben jövő májusra vállalja az Amazon.
-
Tin
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Kérdés: ez mit jelent a gyakorlatban? Hogy nem is mennek, vagy pedig azért működnek, de lassan?
Szívesen válogatnék a "jobb" RAM-ok közül, de egyszerűen kifosztották őket, ami maradt, az meg 2-3x-os áron megy. Teljesen nonszensz, hogy 100€ egy 32GB-os RAM modul, de dual kitben (2x32GB) ugyanott 300€. Máshol meg az alap 32GB-os modul 250€. Akkkora a fejetlenség, hogy kb vadászni lehet az olyan webshopokra, akik még elfelejtették átárazni a terméket, de ott sem biztos, hogy egyáltalán valaha is kiküldik, vagy éppenséggel annyiért. Ez válasz neked is, #45318 gali777.
Amúgy berendeltem egy ilyen modult is, ez ahhoz elég lesz, hogy összerakjuk a gépet, meg ez annyira alap RAM, hogy minden támogatja. Így is 36€ volt, de legalább nem 100€, mint máshol:
Crucial RAM 8 GB DDR5 4,800 MHz CL40 Desktop Memory CT8G48C40U5
-
fudi2002
Topikgazda
Mindkettő a ramok leges legalja kategória képviselői.
"Az első ugye 2x24GB, de lassabb, a második viszont egy 2x16-os, de gyorsabb tuning RAM"
Nem, nem tuning ram. A 6800-as tud xmpt amit amdnél használni lehet, de a 6800-as frekit csak felezett imc tempóval tudja az amd, szóval itt vissza kell mókolni mondjuk 6200-6400mhzre. A crucialtól meg sajnos ne is várj nagyon magasabb frekvenciát.
Nem túl gyakori ramok, szóval nem tudni mennyire kezelik a lapok őket. -
Tin
veterán
Hadd kérjek akkor egy kis segítséget...
Szóval itt a nagy RAM-parában én is berendeltem két kitet, ezek ilyen több hetes-hónapos szállítással jönnek Amazonról, de még normálisabb áron, és bármikor lemondhatóak. Mindkettő 150€-ba került.
Crucial Pro RAM 48 GB Kit (2 x 24 GB) DDR5 5,600 MHz (or 5,200 MHz or 4,800 MHz) Desktop Memory CP2K24G56C46U5
Corsair Vengeance DDR5 RAM 32GB (2x16GB) 6800MHz CL40 Intel XMP iCUE Compatible Computer Memory - Black (CMK32GX5M2B6800C40)
Egy 9800x3D-s, B850-es alaplapban lenne használva, a típust még nem tudom pontosan, de a neten keresgélve több gyártó népszerűbb alaplajára, ez a két kit nem nagyon szerepel a listában. Az első ugye 2x24GB, de lassabb, a második viszont egy 2x16-os, de gyorsabb tuning RAM, viszont a gondom az velük, hogy több listában néztem, és kb sehol sem szerepelnek. A másodiknak meg ugye elvileg nincs is EXPO profile-ja.
Ez mit jelent a gyakorlatban, ha berakom egy népszerűbb alaplapba? Hogy nem ismeri fel a RAM-okat, vagyis egyáltalán nem fognak menni, vagy pedig fognak, de valami totál alap sebességen, valami "mindennel kompatibilis" üzemmódban?
Azért kérdezem csak, mert az kevésbé zavarna, ha mondjuk 5600-on mennének, és nem lennének húzhatóak, de az már sokkal inkább, ha egyáltalán nem is működnének.
-
gali777
őstag
Jövő évre terveztem a pc upgradet, de látva ezt az őrületet, a ramot inkább már most megvenném. Gyorsba próbáltam még túrni valahol elfogadható áron 32 GB ramot.
Szerintetek kiküldik?
-
Fitzgerald
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Privátban kérdezte egy fórumtárs, ide is kiírom:
Ilyen időzítzésekkel, csak 1.37V-on (illetve tRFC volt még 440). Nem használat közben történt, hanem egyszer csak piros ledes lett, nem bootolt be vele a gép. Az egyik stick megadta magát, a másik működött az alaplap mindkét slotjában. Vegyes használat, játék, böngészés, stb.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Fitzgerald
üzenetére
Mit produkált?
-
Fitzgerald
veterán
Na, hát még szerencse hogy júniusban döglött meg 7 hónapos korában a G.SKILL Trident Z5 Neo 6000 CL30 2x16GB kitem. Alza 2 nap alatt visszautalta az árát, vettem helyette egy G.SKILL Flare X5 6000 CL30 2x16GB kitet, gyakorlatilag ugyanannyiért. Ha most történne a dolog, és visszautalnák az 50000 forintos vételárat, meg lennék lőve.
-
Tin
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
A magyar piac kerekítési hiba, nyugaton valószínűleg tőkeerősebb és biztonságtudatosabbak a vásárlók, és hát valamit meg úgyis venni kell karácsonyra. A cégek persze más tészta, nekik ez eszköz, úgyis leírják, mindegy, mennyi az annyi. Szerintem ez a RAM drágítás egyszerűen mesterségesen van gerjesztve.
Amúgy slusszpoén: pont lett cikktopik is a témában, inkább ott folytassuk, ha gondolod: Pánik a memóriapiacon - PROHARDVER! Hozzászólások
-
fudi2002
Topikgazda
Én nem látom, hogy környezemben elindult volna a gépcsere a win10-11 miatt. Ha valaki gépet cserél, az azért teszi mert lassú a jelenlegi. Telibe se szrják hogy van-e biztonsági frissítés vagy sem. Cégeknél lehet ez jellemző max. De ott is 10ből 3-5-t nem érdekel, ha 0ft-nál többe kerül a win11 váltás akkor nemkell, jó a mostani.
-
Tin
veterán
válasz
gulupeti
üzenetére
A francokat: valamelyik hülye RAM-gyártó "éhes" volt, a többi meg követi. Amúgy a Samsung, aki most elég nagyokat térdelt a piacon az elcseszett mobiljával, és próbál valahogy bevételhez jutni. Gondolta, hogy akkor most kaszál egyet, de ahhoz azért lesz szava a többieknek is. A RAM a PC legértéktelenebb része.
-
Tin
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Értem a kereslet-kínálat működését, és a gyártók reakcióját, viszont amit leírtam, azzal hosszú távon éppen maguk alatt vágják a fát, ha nem indulnak meg a végfelhasználói árak lefelé. Ellenkező esetben a "PC" vonal egy újabb hatalmas pofont kap, és egyszer már, tizenpár évvel ezelőtt majdnem letérdelt, amikor a mobilok/tabletek elterjedésével egy ideig senki sem akart PC-t venni.
A Win10-re meg válaszolt a kolléga. Nem véletlenül írtam az itthoni 4 gépet, de amúgy már tavaly vettem pár W11-est, pontosan azért, mert azt hittem, már frissíteni sem lehet majd ezeket. Egy átlagember pedig csak annyit lát, hogy ideje új gépet venni, és ha az a RAM miatt ilyen drága, akkor vagy nem vesz, vagy lenyeli a békát és megveszi, de aztán 10 évig nem vesz újat.
De amúgy persze el is engedhetjük az egész otthoni x86 PC vonalat a francba, hiszen nyers teljesítményben ott vannak a mobil eszközök, a cégeknek meg úgyis mindegy, hogy mennyit drágul a RAM, úgyis megveszik a dolgozói munkaállomásokat. Maradnak a hardcore gamerek, akik kifizetik a felárat, csak ha softcore gamerek már nem lesznek a PC drágulás miatt, akkor a stúdiók minek fejlesszenek PC-re, meg akkor már Xbox-ra is, ha úgyis letérdelt? Ott a PS, majd ők diktálnak. A Microsoft meg majd végignézi, hogyan nyírják ki a saját PC vonalát a RAM-gyártók, miközben amúgy az övé a Cloud ötöde (a második helyen, az AWS után), meg az OpenAI egy szép nagy szelete.
Nem lehet csak egy dolgot nézni. Az, hogy a szerverek felszívják a keresletet, csak egy hype, ami lecseng.
-
ricsip
addikt
válasz
fudi2002
üzenetére
A win10nek mi köze a ram árakhoz?
Csak annyi h. 1 hónapja ért véget hivatalosan a W10 életciklusa (kivételek persze vannak, de nagy általánosságban ez történt), és mint minden ilyen esetben, elindult egy lakossági (és talán céges is) pánikszerű gépvásárlási hullám olyan "modernebb" gépekre, amik képesek hivatalosan is W11-et futtatni. Azok meg jórészt már mind DDR5-t használnak.
-
fudi2002
Topikgazda
"Ja, majd a PC és laptop gyártók pedig azt mondják a RAM-gyártó partnereknek, hogy köszönjük az elmúlt pár évtizedet, mi akkor csődbe mennénk." Nyugi ők fognak kapni. Jó drágán, aztán majd a pc-t laptopot felárral Te fizeted ki.
A win10nek mi köze a ram árakhoz?

Segítek, semmi.
Itt nettó arról van szó hogy a chipeket/szerver ramokat tömegével felvásárolják az adatközpontok. Így a ramgyártók valahogy pótolni próbálják az ott keletkezett hiányt, nyilván a gyártás adott, tehát ha szerver irányt gyártanak többet, akkor desktop kevesebbet. A kereslet pedig megvan mindkettőre, tehát az ár kilőtt. Mivel nem terveznek bővíteni/új gyárat létesíteni (ha akarnának, az is 1-2 év mire termelnének az új gyárak) szóval én kevésbé vagyok derűlátó mint Te. -
Tin
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Most hirtelen elbizonytalanodtam: mi a kérdés?
A cikk, amire reagáltam, arról szól, hogy két faktor tolja fel a RAM árakat: az AI-szolgáltatások RAM-éhsége (szerver) és a Windows 10 vége (asztali/laptop). Az AI-szolgáltatásokat én lufinak gondolom, erre is utaltam, de idővel úgyis lecseng, a Windows 10 végéről pedig az MS dönt, most ugye "ingyen" kapott mindenki 1 év halasztást, de ezt ugye sokan nem tudják. Itthon pl. 4 darab tökéletes állapotú gép van, ami hivatalosan nem frissíthető 11-re, de tökéletesen megy rajta a Windows 10.
Szerinted jó ötlet az embereket gyomron rúgni azzal, hogy megduplázod a RAM árakat pont olyankor, amikor venniük "kell" egy új gépet? Mert szerintem akkor lenyelik ugyan a békát, és megveszik drágán a RAM-ot, de hogy utána 10 évig nem fognak új gépet venni, abban is biztos lehtsz. Az AI-hype meg idővel majd lecseng.
Így érthető, mire gondoltam? Rövid távon lehet, hogy nyernek a gyártók egyet, de hosszú távon magukat lövik tökön. Ha nem lesz új Xbox, a Sony szabja meg, hogy mibe mennyi és micsoda fog kerülni, és mennyiért. Vagy majd megint jön egy sajnálatos RAM-gyár baleset vagy földrengés?
-
Tin
veterán
válasz
fudi2002
üzenetére
Ja, majd a PC és laptop gyártók pedig azt mondják a RAM-gyártó partnereknek, hogy köszönjük az elmúlt pár évtizedet, mi akkor csődbe mennénk. Olyankor, amikor már a mobiltelefonos évente cserélős hype is lecsengett, a PC/laptop vonal éppen a teljesítményugrás miatt kapott kicsit erőre, de továbbra sem hasít, a konzolharc eldőlt a PS javára, megy nagyban az útkeresés, az AI a kutyát nem érdekli, lőjük tökön magunkat ostobaságból.
Lesz a Samsungnak és a RAM gyártóknak 2-3 fényes negyedéve, aztán utána mi lesz? Csak mert a RAM a legértéktelenebb és legjelentéktelenebb alkatrész a PC-ben, gyakorlatilag többet számít, hogy hány darab USB port van a gépedben, mint az, hogy mekkora vagy milyen gyors a RAM - az átlagember számára. Vagyis egyszerűen ezen fog spórolni mindenki. Azok a remek AI szerverfarmok pedig majd ugyanúgy járnak, mint a streaming szolgáltatók (áremelés, majd elérik a pálfordulást).
Szerintem fél éven belül normalizálódnak az árak.
-
Phobion
addikt
Nyáron vettem 64 GB DDR5 ramot 123k HUF-ért, most ugyanez 331k HUF.
Félelmetes.
-
Valaki ha szeretne még olcsóbban ddr5 kitet. Péntek reggel berendeltem, azt hittem ezt is törlik, mint az előző esti fizz.hu-s rendelést Easyshopon keresztül. Onnan ugyanezt rendeltem C30-as verziót, 58k-ért volt fenn, Easyshopnál meg 219-ért. Gondoltam, hogy valami feed hiba, de azért rápróbáltam, nem is jött be.

Gariról sok minden nem derült ki és igaz, hogy csak CL36, viszont nemrég jött DPD értesítés, illetve eMAG visszaigazolás is, úgy gondolom ezt akkor már küldeni fogják, ennyiért igen jó vételnek tűnik, ingyenes szállítással.
-
omfgk
veterán
6400 az már nem plug n play Zen 4 és Zen 5 esetén.
Max akkor ha a lap 1:2-ben boot-ol ha benyomod ezt az expo/xmp profilt.
1:1-ben nincs garancia arra ,hogy akár egy 1,3V SOC elég minden esetben a 6400-hoz.
Ha viszont te magad állítod be, akkor vehetsz bármit. Csak elsősorban die-t vegyél ilyen esetben és ne feliratot.
-
zs17
csendes tag
Sziasztok. MSI mag b650 tomahawk+ ryzen 5 9600x mellett működik a Kingston fury renegade 2x16gb 6400 cl32 ram? Van valakinek esetleg tapasztalata?
-
fudi2002
Topikgazda
-
válasz
fudi2002
üzenetére
Whut?
Feltételezem arra kereslet miatt mondod... de akkor lehet én élek rossz buborékban, hogy megdöbbenek azon, hogy a 160K-s memóriát viszik mint a cukrot? Amit linkeltem az akkor megfelelő? Nekem most elsősorban az a fontos, hogy jó legyen... ha éppen nem lesz akkor várok rá...vagy veszek másik márkát. Csak nem viszik el az összeset...
Egyébként kicsit zavaró ( mert egy ideje nem követtem a memóriák fejlődését... csak felületesen) ez a Mhz vs MT/s jelölés... és a legrosszabb, hogy keverve használják a shop-ok... na mindegy. -
AMD 9900X mellé keresek memóriát. Összefoglalót átfutottam meg visszaolvastam párat... ez alapján a javasolt 6000/cl30-at próbáltam célozni. Alza a preferált bolt.
Úgy láttam ezt mintha ez ajánlottátok volna a topikban: [Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO]Nem kell RGB, meg egyéb karácsonyfa effekt... vagyis ha adják jó, de nem kell.
Kézi hajtásos tuning, nitrogén, meg egyéb őrület NEM lesz. Amit autó módban tud a rendszer az nekem ide elég lesz.
Más javaslat is jöhet, de úgy láttam ez amit találtam kb ajánlott és rendben lesz. Kérnék egy pecsétet erre, hogy nem tévesztettem el a házszámot.
-
adamgreen
senior tag
újabb áremelés jön
-
RV
csendes tag
Corsair VENGEANCE 2x32GB 6000MT/s CL28 AMD EXPO & Intel XMP kittel van valakinek tapasztalata 9800X3D-vel használva, valamint esetleges túlhúzásával kapcsolatban?
Illetve esetleg a jelenleg itthon kapható dolgok közül mit ajánlanátok helyette? Lehetőleg 46mm-nél vagy ideális esetben 40 mm-nél alacsonyabbat
Köszi előre is.
-
Phoenixy
senior tag
Sziasztok,
Jövőre terveztem fejleszteni a gépet, de most a nagy RAM áremelkedés miatt próbálok még valami jó ajánlatra lecsapni.
Ez most elég jó ár, nem?
129 EUR - Corsair VENGEANCE DDR5 32GB (2x16GB) 4800MHz Intel Optimized
Amazon.nl link -
RV
csendes tag
Corsair VENGEANCE 2x32GB 6000MT/s CL28 AMD EXPO-val van valakinek tapasztalata 9800X3D-vel, valamint esetleges túlhúzásával kapcsolatban?
Illetve esetleg a jelenleg itthon kapható dolgok közül mit ajánlanátok helyette? Lehetőleg 46mm-nél vagy ideális esetben 40 mm-nél alacsonyabbat
Köszi előre is.
-
MM
őstag
válasz
fudi2002
üzenetére
Nem cizelláltam túl, tehát: szerintem aktív hűtés nélkül nem egészsgées 1,4V fölé menni. Több gépben és több modullal hegyeztem már közepesre a 6000 Mhz-nél a subokat, addig mentem, amihez 1,4V kellett, de elég volt, bizonyos alkalmazásokban / tesztekben 60 fokig is elmennek már így egy közepesen szellőző házban. Azaz átlag felhasználóként nem adnék többet hosszú távon.
-
vesir
tag
Ugyanilyen procihoz, viszont MSI B450 Tomahawk Max alaplaphoz vettem nemrég ezt, akkor még olcsóbb volt: https://www.alza.hu/g-skill-32gb-kit-ddr4-3200mhz-cl16-ripjaws-v-d5625554.htm
Eddig minden ok 3200 MHz-re állítva. -
MM
őstag
válasz
FirstTripla
üzenetére
Ha megnézed, akkor a 6000/CL30-as RAM-ok jellemzően 1,35V-ot kérnek ehhez.
A Viper Elite CL28, de alapból 1,4V, ezt már nem egészséges nagyon tovább emelni.A 6000 CL30 egyébként is jó eséllyel Hynix A-Die lesz, ha azt 1,4V-ra emeled, akkor van még benne tartalék bőven.
-
FirstTripla
tag
Meg is rendeltem egy Adata 32gb 6000/30-at. Viszont nem tudom hogy a Patriot Viper Elite 5 Ultra 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL28 mennyire jó. Neten néhol láttam erről pár kommentet, hogy CL28 instabil sokszor. Valaki vette már ezeket a viper 28-as ramokat?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
FirstTripla
üzenetére
Hi
Nyugodtan vehetsz 6000/28at vagy akár 30-at is. Nem szokott gond lenni. -
FirstTripla
tag
Üdv! 9800x3d mellé és valamilyen x870e lap mellé 32gb/48gb/64gb 6000Mhz CL28 mennyire működik stabilan? Egyik sincs még meg, de mivel a 6000Mhz CL30 sokszor azonos árban van a CL28 verziókkal, és pl reggel óta alzánál 8k-t emeltek mostanra amikor időm lett megnézni a 32gb kiteket, így muszáj leszek venni gyorsan valamit. Eszméletlen hogy 2 hét alatt a kinézett kingston 32gb 6000Mhz CL30 55ezerről már 85ezer jelenleg....
-
IG55
senior tag
Üdv!
AMD Ryzen 7 7800X3D 8-Core 4.2GHz és ASUS ROG Strix B850-F GAMING WIFI mellé Patriot Viper Venom 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz PVV532G600C30K RAM-ot választanék. Mennyire jó ez a döntés, van-e jobb vétel?
Köszi!
-
Grillo
őstag
Olvasva az összefoglalót, egy kérdés maradt bennem.
Adott egy AM4 Ryzen 5 2600x, ASRock B450M Pro4-F, Corsair 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LPX (2x8GB), RX6600XT 8GB alapú konfig.
Vennék egy 5700x CPU-t, és a memóriát 2x16 GB-ra cserélném. Mennyire lényeges-e, ha a RAM mondjuk 3000 MHz, és nem magasabb 3200-3600? Találtam egy 3000-es kitet jó áron (Corsair Vengeance lpx 2x16gb ddr4 3000mhz), megvegyem-e, vagy mindenképp érdemes többet külteni a magasabb órajelre? -
MZsoltee
veterán
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Ha most veszel mondjuk alza-n egy bontott KIT-et 65k körül és kivársz kicsit az eladással, akkor akár nullásra is kihozhatod szerintem.
-
Gondolom, ha most van 2x16 5600 CL36 ramom, nem ez a legjobb időpont lecserélni/elcserélni legalább 6000/CL30 vagy 6400/CL32-re, akár aprón
-
lm83
őstag
Szervusztok.
Am4-es ryzen 5 3600 proci és gigabyte b550-es alaplaphoz jó lehet a már samsung chipes Kingston FURY Beast 16GB DDR4 3200MHz KF432C16BB1/16 [link]
-
Att1la.
őstag
válasz
Orchestra
üzenetére
Én őt használom Kingston FURY 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO
-
Rekro
aktív tag
válasz
Orchestra
üzenetére
Ugyan ilyen procihoz én ezt "Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30" vettem alzánál. Olvasgattam a neten rosszat nem nagyon találtam erről a kit-ről se és ez még "beragadt" az 1 héttel ezelötti áron(4-5 ezret drágult, de azért nem20-30k-t mint a többi
) Többi helyen ahol kapni ez is 85k körül megy már alzánál még 65körül. -
Orchestra
kezdő
SOS: Basszus, mire beraktam volna a memóriát kosárba, már nincs.
ADATA XPG 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade BlackHelyette tudtok mondani Alzás vagy Oázis-os 32 GB memóriát 7800X3D-hez?
Nagyon nem akartam Kingston-t, de lehet hogy ez maradt, mint opció:
Kingston FURY 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Beast Black EXPO ? -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Muszakishop
üzenetére
Én a két modulra voksolok. Bővítés miatt is, meg amúgy is.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Muszakishop
üzenetére
Jó összefoglalót olvastál?

2 vagy 4 modul?
DDR4 és DDR5 esetén: Intel platformon ez kevésbé okoz gondot, de Amd-n a 4 modul problémás lehet. A gyári vagy xmp sebességen még működhetnek, bár már itt is lehetnek instabilitási problémák.
Mi a 2 modulos felállást javasoljuk!
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Muszakishop
üzenetére
Összefoglaló
-
Muszakishop
csendes tag
A fiamnak rakok össze egy gépet, aki nagy gamer (így RGB) mániás. Az alaplapon 4 db DDR4 slot van, és bár megoldható lenne 2x16GB-tal, de van annak valami hátránya ha én 4x8GB-ot szeretnék RGB-s RAM-ból ? Így a látvány azért szebb lenne (de csak ha műszakilag nincs komoly ellenjavallat).
-
DanielXXXV
nagyúr
Sziasztok!
memoria arak horror emelkedése miatt erdemes minel elobb vásárolni es ez meg roszabb lesz?
Kovetkezo konfigom meg csak körvonalazódik, de ha nem erdemes varni, akkor a ram vasarlast nem halogatom..
32gb ddr5 kellene, 12700-13500 cpu, combosabb b760 mb az terve eddig. -
MM
őstag
Adata XPG Lancer 48GB 6000Mhz CL30 is még van készleten elvileg.

-
MZsoltee
veterán
-
atee
őstag
-
atee
őstag
Bármit is akarsz akkor próbálj lecsapni gyorsan még valami értelmes áron kínált 2*16 os kitre.
Akár aprón is.
Nem is nagyon érdemes és lehet válogatni. Legyen garanciája és stabilan működjön.
A memóra bővítés bizonytalan időre, drága mulatság lett.[link] Ha ez valós akkor mondjuk nagyon jó ajánlat. Persze kérdés, hogy ez a bolt mennyire megbízható. Amit eddig rendeltem onnan ritkán az megjött, de nem feltétlen volt gyors vagy kommunikatív.
-
ot93
senior tag
Sziasztok!
Memória bővítés előtt állok, az alábbi konfigba kéne:
AMD Ryzen 5600G cpu
MSI B550 Tomahawk lap
Most 2*8gb Crucial Ballistix 3200Mhz DDR4 ramok vannak a gépben, de úgy nézem már kevés. Jelenleg főképp böngészésre használom a gépet, de a közeljövőben valószínűleg gaming-re is lesz használva a gép, így nem feltétlenül az éppen elég memória mennyiség vásárlása a cél. 2*16gb-ra gondoltam, de ha jó ár érték arány vagy időtállóság miatt célszerű, akkor több is jöhet.
Nincs semmiféle kikötésem, ár-érték arány, meg megbízhatóság inkább a cél... -
NandoXXL
senior tag
XMP 3.0 és AMD EXPO, tehát mindennel is kompatibilis elvileg!
Alzán van csak olcsón, ha kompatibiltás gondod van egy hét múlva felárral el lehet adni
De nem kéne hogy legyen gondod. Vigyázz mert én is megszívtam, nem vettem időben tartalék rammot a régi gépekhez. Most a DDR5 48GB Viper-em dupláját éri, Alzán nyugodtan visszaküldheted elállásal, én legalább két szett memóriát küldtem vissza, mert a chip bin xar volt, most már olcsónak számítanának és örülnék nekik , eladnám őket a G.Skill hívőknek
-
Rekro
aktív tag
Helló!
Asus ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI/7800X3D kombóhoz szeretnék ramot ez a típus van még jó áron Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30. Az alaplap honlapján nincs a támogatott ramok listáján rajta ez a típus, ettőf függetlenül ez nyugodtan vehető/ajánlott ebbe a configba? -
FirstTripla
tag
Sziasztok!
Egy új gép összerakását tervezem majd novemberben. Proci Ryzen 9800x3d és mellé majd egy Asus vagy MSI x870e vagy b850 alaplap lesz, viszont látom, hogy napokban a 32gb ddr5 6000mhz cl30 ára hirtelen megemelkedett jelentősen, pl alzában a Kingston kit-je, sőt a 64gb-os kit is 128k-ról 145k lett 2nap alatt. A kérdésem annyi lenne, hogy vannak számomra nem annyira nem ismert márkák, pl Adata, Patriot, viszont ezekből a kapható ilyen kiteket szinte egyik alaplapnál nem látom a támogatáso listában. Ha vennék valami kapható kitet ami EXPO profilos akkor az szinte biztosan működne ezekkel a lapokkal, vagy mindenképpen kellene hogy a gyártó listájában is szerepeljen?
Valamint fontos számomra hogy low profilos legyen a proci léghűtése miatt, így max 45mm fér be, ami RGB mentes általában csak. Sajna pont azokból kisebb a választék ugye az ára miatt jelenleg, így ameddig 70k körül még elszórtan kapható inkább megvenném előre ha nem számít a lista.
Előre is köszönöm!

-
Kókuszdió
nagyúr
Nem 10 ,hanem 5 évvel ezelőtti állapotról írtam…
Mikor a 60k s RX470/480/570/580 középkategóriás kártyák is 200k lett hírtelen - ott változott át minden a bányászattal együtt.
Mára divat a jelenlegi középkategóriát majdnem 4x áron adni.
Túl sok az off ,máshol folytatjuk ha szükséges
-
atee
őstag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Arányaiban viszont nagyjából ugyan annyi megvenni a középkategóriás vga kártyát az átlag fizetésből, mint 10 éve.
Vagy, hogy konkrét pédával éljek. 1998 ban 170k ért vettem PC-t magamnak. Közel sem csúcs vagy akár csak játékra alkalmasat. (Celeron 266Mhz 2.1 GB hdd, S3 Virge 4MB vga, stb.)A fizetésem meg volt hozzá kb 30k. Ma a fizetésemből egy középkategóriás gamer PC azért kijönne.
De olyan is volt, hogy 1 GB ram 2*512 az 38000Ft volt, A fizum meg konkrétan 40k a kétezres évek elején. -
Kókuszdió
nagyúr
Bányászat óta emelkedtek a vga árak ,és mondhatni majdnem ugyanott tartanak…
Bányászat előtt egy középkategóriás kártya 60-70k környékén és a csúcs kártya max. 250/300k-ért ment.
Most egy középkategóriás kártya 180/230k és egy csúcs kártya majdnem 1,5m.
Annyira hozzászoktunk a mostani vga árakhoz ,hogy elhisszük ez a természetes -
-
atee
őstag
Magánvéleményem, hogy semmi nem tart örökké a memória piacon sem. Elég régóta benne vagyok a PC világában és mindig voltak hajmeresztő áremelkedések. Aztán mindig jönnek olyan időszakok amikor valóban érdemes fejleszteni mert padlón vannak az árak.
A memória mizériára ez különösen igaz. Rendszeresen jön egy földrengés amire lehet fogni az emelkedést. Amiért aztán mindent is lehet emelni egy darabig. De olyan még nem nagyon volt, hogy aztán az árak ne normalizálódjanak. Oké az előfordult (lásd VGA) hogy nagyon sokáig szivás volt a bányák miatt, de túl vagyunk azon is.
Én a te helyedben mivel az is látszik ,hogy honnan fejlesztesz éppen. Én beérnén a 9800x3d vel. És a 32 GB memóriával most. Majd eljön az ideje amikor ráérsz 64 GB re vagy akár feljebb is lépni. Akkor meg talán már a processzort se 9950x3d re tudod cserélni hanem akár még jobbra. Én nem látom racionálisan, hogy mindenképp most szükséged van a drágább processzorra. Nem fog előbb lejárni a szavatossága a 9800x3d nek sem. -
Rent
senior tag
válasz
PuffyMinnie
üzenetére
Ez a gondolatom nekem is, hogy ma atveszem alzanal az x870e aorus elite-t a 9950x3d-vel, 32gb corsairral, a tobbit meg lemondom (9800x3d, patriot viper 64gb, ejfel elott gyorsan meg kellett rendelni, hogy ma megerkezzenek) es a vasarnap megerkezo 64gb corsair kitet atveszem, kicserelem, majd elallok a 32estol. (sztem rovid, illetve kozeptavon tovabbra is emelkedni fognak az arak, lehet meg most jobban jarok +60e Ft-ért a 64GB kittel, mert kesobb nagyobb rafizetes lesz).
Allandoan eszembe jutna, hogy miert nem dobtam ra 90 et es vettem meg a csucs procit, illetve meg azzal probalom meggyozni magamat, hogy kesobb jon majd el a valtas ideje, tovabb fogom tudni hajtani az erosebbik procit.
Foleg hogy az eredeti terv x870e-e + 9800x3d volt, ahhoz kepest most a giga aorus elite + 9950x3d kb +20e Ft (tudom lehet ugy is nezni, ha viszont a 9800x3d lenne, akkor meg olcsobb lenne)
mar kezdek belefaradni, legyen az erosebbik proci meg a nagyobb ram, aztan tobb ev tavlataban csak jobb valasztas lesz. 
egy biztos, most a 3900x utan brutal elorelepes lesz az rtx 4080-al, foleg az alacsony felbontasu cs2-nel 480hz es oled fhd, illetve 4k 240hz dual monitoron, mar varom
-
PuffyMinnie
tag
Szerintem a 64 GB-os Corsair kitet vedd át és tartsd meg. Most tényleg drága, de később sem lesz olcsóbb, és hosszú távra jobb döntés, mint a 32 GB később bővítés macerásabb.
A 9800X3D + 64 GB kombó jelenleg reálisabb és költséghatékonyabb, mint a 9950X3D + 32 GB.
Röviden: 9800X3D + 64 GB Corsair stabil, sok évre jó lesz. De ha van keret a 9950X3D + 64 GB-ra akkor az is jó lehet.
Szerintem nem 1-2 éven belül fognak stabilizálódni az árak. De nem vagyunk jósok nem tudhatjuk pontosan. -
Rekro
aktív tag
Sziasztok!
Látom elég "cudar" áremelkedős helyzet van memóriák terén. Erre a típusra kaptam ajánlást G.SKILL Flare X5 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz F5 ami most már 85k körül van és van az itt többször említett Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 RAM 65k környékén. EGY 7800X3D rendszerbe lesz érdemes most várni hátha BF alatt valamelyik cl30as kitet leakcíózák vagy teljesen jó ez a patriot kit esetleg a G.SKILL megéri a 20k-s felárat(gondolom mivel ugyanaz az a tech spec ez az eset nem áll fent)?
Köszi
-
123sylaar
aktív tag
Sziasztok!
ASUS TUF GAMING B850-PLUS WIFI alaplap és R5 9600x pároshoz a Patriot Viper Venom 32GB KIT DDR5 6000MHz CL30 RAM jó választás? Vagy ha nem akkor melyik ajánlott hozzájuk?
-
Rent
senior tag
Még egy dolgon “gondolkodom” Róbert K. Krt-i üzletbe berendeltem mai átvétellel ugyanezt a lapot, az erősebbik procit, viszont 32gb corsairt, mert így az egész 30-al drágább, viszont ha később lejjebb mennek az árak, könnyebben upgradelhetek alacsonyabb késleltetésű, nagyobb ram kitre, mert most az egekben az ára. Nem mindenáron kell most a 64gb.
X870e aorus plus, 9950x3d, 32gb cl30 crosshair (ez van raktàron). Szerintetek? Valamelyiket ma átveszem, vagy 9800x3d vel 64gb ram kit vagy 9950x3d 32gb kit. Szerintem az utóbbi racionálisabb döntés, sok-sok évre tervezem.viszont kozben ma reggelre “megszunt” a 64 corsair kit (enyem mar visszaigazolva, hogy vasarnap megerkezik), igy elegge sanszos, hogy vasarnap atveszem a 64 est es a 32 est kicserelem (megy vissza elallassal) +60e, mert nem tudom, hogy mikor fognak normalizalodni az arak)
-
Rent
senior tag
válasz
PuffyMinnie
üzenetére
Már nem várok, mindkettő úton van, a patriot ma, a corsair vasárnap érkezik.
Nagyon sokat emelkedtek, kedvencek közé volt rakva alzában 2 proci, egy-két alaplap, meg 2 féle g skill ram is. Néha ráneztem és meglepődtem, hogy megy fel a ramok ára. G skillt el is engedtem teljesen. 200 alatt van valamivel már a 64 es és 300 alatt a 96 os.. -
PuffyMinnie
tag
Nekem Corsair Vengeance RGB 64 gb van az adatlapomon lévő géppel. 85 000 Ft ért tudtam megszerezni az áremelkedések előtt. Azért elég sokat emelkedtek. Sokat válogatsz végén még drágább lesz minden. 6000 mhz cl 30 legyen ez a lényeg és jó árban amennyire lehet! Többi rajtad múlik
-
Rent
senior tag
Inkabb lemondtam a patriot viper elite 5 ot, mert nem nagyon talaltam rola pozitiv visszajelzeseket, hiaba cl28.
Patriot venom rgb cl30 64gb berendelve, holnap megerkezik a lappal es a procival.
Amit pedig szeretnek igazan a corsair vengeance cl30 64gb az csak vasarnap erkezik alzaboxba, lehet bevallalom a patriotot, de ha azt mondjatok, hogy inkabb a corsair, akkor vasarnap kicserelem a ramot es elallok a patriot venomtol (raadasul egy tizessel olcsobb is a corsair). -
Rent
senior tag
Na nem varok, patriot berendelve alzatol. Naluk konnyu az elallas, ha gond lenne.
9800x3d, x870e aorus elite wifi7, patriot viper rgb elite 5 ultra 64 (cl28, 6000mhz)
remelem jo valasztas, nem nyulok melle.
-
Rent
senior tag
-
Rent
senior tag
Illetve ilyet talaltam, ez mennyire jo vetel? Arban sokkal baratibb, mint a 64-es corsair(136 vs 86e)
ADATA XPG 48GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade RGB Black -
Rent
senior tag
Hali!
64GB ddr5 kitet vennék (brutál felmentek az árak), min cl30, Corsairt preferálnám (mostani és előzőben is az van/volt, hibátlanul teszi/tette a dolgát nagyon sok ideje), alzában polcon azonban most nincs corsair vengeance rgb cl30 64GB, viszont 7 ezerrel drágábban van az alábbi.
Patriot Viper RGB Elite 5 Ultra 64GB KIT DDR5 6000MT/s CL28
Engedjem ezt el? Várjak meg a Corsair cl30-ast?
Sosem használtam még Patriotot, ha nem cl28 lenne nem is gondolkodnék rajta.
Köszi! -
Orchestra
kezdő
Akkor felteszem így a kérdést: létezik 6000 MHz, CL30 Adata is, egyelőre még 50-ért, ha minden igaz.
Meg tudná bárki indokolni, hogy miért kell, hogy G.Skill legyen 30 ezerrel többért?
-
Orchestra
kezdő
válasz
Orchestra
üzenetére
Az alábbi kit egyébként mennyire jó az AM5-höz? Abszolút kizárt a kifejezetten Intel-es profil miatt? Csak mert még ezt tudnám beszerezni értelmezhető áron (használtan):
DOMINATOR TITANIUM RGB 32GB DDR5 DRAM 6400MT/s CL32 Intel XMP Memory Kit

-
Orchestra
kezdő
A 64 GB-ot kétlem, hogy bármilyen módon jódarabig ki tudnád használni, hacsak nem futtatsz fél tucat oprendszert virtuálisan a játék mellett... (és 4 böngészőt darabonként 20 megnyitott welappal).
-
Rekro
aktív tag
Helló!
Egy Ryzen 7800X3D, RTX5070 TI és valami jobb B650 alaplap mellé mik most a leginkább ajánlott memória márkák/típusok?
Elsősorban wqhd felbontásban játékra lesz használva a fenti config, elég egy 32-es kit vagy esetleg érdemes lehet 64gb-os kitek közül választani?
Köszi!
-
z123456z
őstag
válasz
Orchestra
üzenetére
Úgy tűnik, egy cipőben járunk. Igen, mindegyik DDR5 érintett a brutális és hirtelen drágulásban. Nálam ugyanez a lap + 9800x3d és nekem is a Flare X5-öt ajánlották, de mivel csak decemberben kellett volna, halogattam. Utána még Kingston és Corsair volt hasonló árban, de továbbra is halogattam azt gondolván, hogy az akciózások előtt helyezkednek az árakkal. Aztán amikor észbe kaptam, már csak az Adata Lancer Blade volt elérhető áron alzánál ( talán még most is van annyiért, 57e ), így az lett. Próbáltam érdeklődni és olvasgatni, hogy milyen lehet, nem nagyon találni semmit. Az RGB-s verziója szerepelt egy tesztben, sokat nekem nem mond, de játékokban nem rosszabb, mint a társai.
-
Orchestra
kezdő
Hello! Ebbe keresnék 32 GB ramot:
- MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI
- Ryzen 5 7600X (később 7800X3D)
- középkategóriás VGAAz ajánlott G.SKILL Flare X5 árát 50-ről felnyomták hirtelen 83 ezerre (a Pepita 72 ezre kamu, nem tudják szállítani)... Vagy minden memóriával ez a helyzet?
-
123sylaar
aktív tag
Sziasztok!
Corsair VENGEANCE 32GB (2x16GB) DDR5 6000MHz CMK32GX5M2E6000Z36
Ezt a RAM-ot most jó áron tudnám megvenni. (AM5 B650-es lapba) CL36-os , tudom, hogy a CL30-as ajánlott. Nagy az eltérés vagy belefér ez is?
-
Kókuszdió
nagyúr
Sziasztok ,
Valaki vett már ezekből a ramokból?
ADATA XPG 32GB KIT DDR5 6000MT/s CL30 Lancer Blade BlackMilyen chip és rank-os lehet vajon?
-
vesir
tag
Az itt említett alaplaphoz és procihoz egy bolt az alábbi kitet ajánlotta.
G.Skill RipJaws V 2x16GB/DDR4-3600/CL18-22-22-42
Sebességben vagy teljesítményben van érezhető különbség eközött és a 3200-as, CL16-18-18-38 verzió között?
A G.Skill honlapján egyik sem szerepel az alaplapomhoz tartozó QVL-en, ez lehet gond vagy nem kell ennyire komolyan venni? -
Buboraek
lelkes újonc
válasz
VBalu987
üzenetére
Notebook ramokat sem kíméli a rendszer, sőt..
Az általam vágyott GSKILL ram már most 2.5x-3x drágult..
G.SKILL Ripjaws 32GB (2x16GB) DDR5 4800MHz F5-4800S3434A16GX2-RS
Nem mókás, ha egy 40k-s kit hirtelen 112k lesz..Nem vagyok előrébb a single modullal se:
G.SKILL 16GB DDR5 4800MHz F5-4800S3434A16GX1-RS
20k->55-59k. De a Bluechipnél van beragadt készlet 33k-ért. Most ezen filózom, de basszus, ez is közel másfélszeres ár.. -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Att1la.
üzenetére
És párszor leírtam, jobb is hogy nincs padozva a pmic. Ugyanis a pmic elég meleg, ráadásul bírja a magas hőfokot. Namost ha az felmelegíti a bordát, ami tovább melegíti a chipeket az gond lehet ugyanis ők messze nem bírják azt a hőfokot amit a pmic, instabillá válnak. Szóval gyengébb szellőzésnél problémás lehet.
-
Kókuszdió
nagyúr
válasz
Att1la.
üzenetére
10 fokot semmiképp ,viszont ilyen 2-3 fokot biztosan nő 1.4v-on.
Az is lehet ,hogy dual rank révén ez is duplázódik mondjuk + 6 fok ,de nem akarok hülyeséget mondani ,vannak akik ezt jobban tudják ha közbeszólnak.Kingston sem a régi már ,6000Mhz CL30 kit ek majdnem mind 1.4v - és gondolom mind M-die
Új hozzászólás Aktív témák
- Hővezető paszták
- World of Tanks - MMO
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Tőzsde és gazdaság
- LED világítás a lakásban
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA CHIEFTEC 700W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 5600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Thermaltake VersaH17 ADATA 650W
- Új, Felbontott Bambulab A1 / A1 Combo! ÁFÁ-s! 1 Év garancia!
- Xiaomi Watch S4, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max Gold Dynamic Island, 120 Hz ProMotion, 48 MP kamera-128 GB-100%
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
... avagy aki hülye az is marad. Részemről kicsit pánikvásárlás volt, januárban lesz időm csak új géppel meg a home serveremmel foglalkozni, de nem tudtam mire számítsak akkor így inkább vettem most jó drágán. DDR5-tel egyébként eddig totál beszívtam, 3 éve megjelenéskor vettem horror áron, nyáron elpasszoltam bagóért, most meg... 

De nem kéne hogy legyen gondod. Vigyázz mert én is megszívtam, nem vettem időben tartalék rammot a régi gépekhez. Most a DDR5 48GB Viper-em dupláját éri, Alzán nyugodtan visszaküldheted elállásal, én legalább két szett memóriát küldtem vissza, mert a chip bin xar volt, most már olcsónak számítanának és örülnék nekik , eladnám őket a G.Skill hívőknek