Hirdetés
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
-
LOGOUT
Milyen RAM-ot vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
zebra_hun
veterán
Én sem hallottam, csak a ddr5 indulásakor oc körökben.
Hynix a die akkor a legjobbnak számított. Taiwan-ból rendeltettem egy fórumtárson keresztül.
Ma már nem ezt venném, a 2x24-es m die kit-ek jobban szerepelnek.
Semmi tapasztalat akkor még nem volt, ezek jól mentek.
Mára már kinőtte magát a cég, ezt nem is találtam meg, csak ott az egyiptomin.
Ők is xmp és expo profilokkal válogatják már a jobb eladhatóság miatt. Akkoriban meg csak ddr5 JEDEC, és kész.
A 2x24-es m die kit-ek jóval alacsonyabb feszültséggel működnek.
Ok, alapon azok is 1.1V-on, de pl. a 8000 xmp 1.40V, míg az a die esetén a 8000 1.55V.
De szerintem ilyet kár is keresni, ugyanis a JEDEC mindben benne van ha az a cél.
Fudi-nak igaza van, de ez sosem rábeszélés. 6000 expo amennyire ismerem alacsony feszültségen megy.
A mostani "gondok" pedig vmi elcsúszott, félrement. Ha vki alapon használja, azaz nem aktíválja az expo-t, nem volna szabad feszültséget emelnie.
Intelnél ellenőriztem, 1.1V mindenhol, amd-n nem tudom.
Ami biztos, időhiány miatt én sem vagyok nagyon aktív, de a ddr5 jedec gyorsabb a ddr4 jedec-től. Van róla sok teszt, alapanyag, csak nem 5 perc mefogalmazni.
Ha nem szeretnéd használni az expo nyújtotta gyorsítást, nem használod. Senki nem fog morogni.
Én pl. a cpu-t fokoztam vissza, ugyanis elegendő az én felhasználásomra. Topikjában kaptam hideget, meleget emiatt, hogy megy az többet is.
Alapon viszont nem hinném hogy kárt okozna ha veszel egy átlagos xmp/expo modult, és nem aktíválod a profilt. Megerősíteni nem tudom. Intelnél megerősítem, de a szitu most nem az.
Bármi is legyen most az amd/asrock esetén, hamarosan orvosolniuk kell. Addig meg ha vigyázni akarsz rá, jedec. -
tlac
nagyúr
válasz
zebra_hun #44773 üzenetére
nem is hallottam még erről a brand-ről
hogy találtad meg őket? mit tudsz róluk?
chipekből mindig ugyanazt használják egy típushoz?erről az előbbi egyiptomi oldalról vagy honnan rendelted?
neked valóban előny, hogy nincs benne semmi tuning profil, mert te ezzel szeretsz játszani
-
zebra_hun
veterán
Azok mind 1.1V-os profilok.
Klevv 16Gb DDR5 5600Mhz Cl 46-46-46 Desktop MemoryEz van nekem, nem szükséges xmp vagy expo. Szeretem magam felépíteni az egészet.
Hynix 2x16GB SR A die XMP profilok 1.55V-osak a CL38 48 48-as Kit-ek.
Rengeteg melóval 1.395V-on siker (VDDQ), ráadásul CL36 46 46-on. A VDD is 1.455V. SA1.12V, VDDQ Tx pedig 1.20V. VDD2 1.35V.
Ezt az XMP-k sokkal de sokkal magasabb feszen adják.Ilyen a kézi beállítás. Ha az XMP milliószor nagyobb határokat ad meg, akkor ez tuti nem okoz gondot.
VDDQ XMP-k esetén 1.30-1.40V, VDD2 pedig 1.45-1.50V körül vannak.
JEDEC-en minden 1.1V, SA 0.9V. Úgy is állítja be a lap ha defaul;t-on indítom.
Persze ez nem kötelező, egy olyan plusz, ami generációt dob, van hogy többet is.
Comet Lake-en hoztam a mostani Raptor szintet játékokban, most Raptoron túl is szárnyalom az agyon sztárolt 9800x3d-t oc nélkül, alacsonyabb feszültségeken. -
fudi2002
Topikgazda
Ha precíz akarnál lenni, akkor elolvastad volna amit leírtam. Mivel ryzen imc nem tud többet érdemben 6200-6400mhznél így NINCS értelme annak amit írtál. 6400mhz-et egy alsópolcos lap is simán tud.
Intelen más a helyzet ahol van értelme a magas frekinek, de itt amdről ment a diskurzus.Amúgy pedig nézd meg az adatlapom csoffadt lapját [link] és a memóriát amit használok. Nekem nem szükséges bemutatnod a működést, kettőnk közül én nem félek a ram octól sem.
-
tlac
nagyúr
válasz
fudi2002 #44769 üzenetére
ha precízek akarunk lenni, akkor ez nem teljesen igaz
slotok száma (a 2 jobb), huzalozás, alaplapi rétegek száma, feszültség stabilitása (ennek lehet ddr5-nél már nincs nagy jelentősége), stb. az befolyásol akkor is ha a memóriavezérlő a cpu-ban van
szóval valószínűleg világrekorddöntés nem a legcsoffadtabb lapban lesz
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
kico76 #44768 üzenetére
Mindegyik lap ugyanazt tudja ram szempontból. Ugyanis az imc a prociban van és a ryzen optimuma 6000-6200 körül tetőzik. Az fölött átvált egy "felezett tempós" üzemre, tehát simán adott a helyzet, hogy a 7-8000mhzes ram amd alatt lassabb mint egy pl 6000-6200cl30-as.
Szóval simán jól választottál, márkára és típusra is. Annál többet nem érdemes lapra szánni amd alatt (hacsak nem sok m2 slot vagy extra funkciók, pcie5.0 sötöbö)
Ráadásul msi nagyon jól megy amd alatt. -
kico76
csendes tag
válasz
fudi2002 #44759 üzenetére
Például a B650 Tomahawk WiFi gyári specifikációjában azt írja:
Max. overclocking frequency:
• 1DPC 1R Max speed up to 7600+ MHz
• 1DPC 2R Max speed up to 6400+ MHz
• 2DPC 1R Max speed up to 6400+ MHz
• 2DPC 2R Max speed up to 5400+ MHzEz hogy viselkedne egy 6000 MHz-es RAM-mal?
-
kico76
csendes tag
Az expo-t bekapcsolom, az még nem nagy turkálás.
"a ryzen 7700 is 100k felett van"
Ryzen 7700 82e Ft a Kazynál. Használtan már 70-ért is lehet kapni. Bár inkább kifizetem azt a +12 ezret a garanciáért."a k-nélküli verziója 65W-os "papíron" (max turbo: 182W)"
Amennyire tudom, a 7700-asnak 88W a maximuma. -
fudi2002
Topikgazda
Amd elvileg frekihez lövi a vsocot. (meg ahogy tudom intel is)
Xmp esetén szerintem egy vsoc feszből tudja a cl30-at és cl40-et is.
Ha kézi tuningról lenne szó, kicsavart értékekkel akkor szinte 100%, hogy a feszített profil picit több imc feszt igényelne. De xmpnél nem fog számítani.
5600-as ramból ha nem cl46-os a ram, akkor az ugyanúgy xmp/expo profilos és csak abból tudja. -
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
zebra_hun #44761 üzenetére
"Azt mindig külön kell bekapcsolni. De nem tesz tönkre semmit."
Ez részben igaz csak. Amdnél nem egyszer történt, hogy az !alaplap!, hangsúlyozom az alaplap állított be hibásan az expo/xmp profilhoz eszement magas vsoc feszt, ami miatt az imc része eldurrant a procinak. A kezdetekben is megtörtént, meg most a 9000-es szériánál is valami gubanc van, lapmárkától függetlenül itt-ott olvasni elhalálozott egyedekről pláne asrock lapnál.
De normál esetet tekintve ilyennek nem szabadna történnie. Írom ezt a kollégának, Aki pontosan tudja milyen az mikor az asus lap a procijainkra ráenged 280-300A-t. Gyárilag, default! -
tlac
nagyúr
válasz
zebra_hun #44761 üzenetére
hát én asrock-ot am5-öt vettem és nagyjából minden napra jut egy bejegyezés redditen, hogy megölte a procit (kb. 150 eset van már összegyűjtve: [link] )
persze csak utólag tudtam meg, hogy mennyire problémás
szóval én ezt csak zéró tuninggal merném használni, de egyelőre a szekrényben pihenA JEDEC modulokban ott vannak minden felállásra a profilok, lap majd kiválasztja, hogy mikor, melyiket fogja használni.
4800C40-nel kezdődött az alap SR, 2 modulos esetén. Jelenleg 5600C46 a leggyorsabb hitelesített 2db SR esetén.
review-k alapján 4800-ig szokott benne lenni az spd-ben, az a ritka amelyikben van magasabb is
5600-hoz tartozó időzítés egyébként kérdéses, több jedec profil is van belőle elvileg
az amd meg nem definiálja a ryzen 9000-nél, hogy melyiket támogatjami a ram típusa a képen?
sem a dátum, se a part number nem stimmel -
zebra_hun
veterán
Sztem nyugodtan lehet használni a gyártó által hitelesített XMP/EXPO profilokat.
Mindig volt, van, lesz pletyka, hogy túlfeszeli, gallyra vágja, stb., de ezek olyan, "elenyésző" mennyiség.
Most is van az Asrock lapokkal hasonló, de annyira kevés eset, hogy felesleges a stressz miatta. Picit ad egy gyorsítást, érdemes. Erre találták ki.
Az overclock egészen más, arra nincs garancia. XMP/EXPO pedig gyártói ajánlás.
A JEDEC modulokban ott vannak minden felállásra a profilok, lap majd kiválasztja, hogy mikor, melyiket fogja használni.
4800C40-nel kezdődött az alap SR, 2 modulos esetén. Jelenleg 5600C46 a leggyorsabb hitelesített 2db SR esetén.Ritka az ilyen Kit, ebben sem EXPO, sem XMP, csakis JEDEC van:
Alapértelmezetten (Default BIOS) minden lap az XMP/EXPO Kit-eket is JEDEC-ken tölti be. Nem csinál OC-kot, semmi túlfeszt.
Azt mindig külön kell bekapcsolni. De nem tesz tönkre semmit. -
tlac
nagyúr
válasz
kico76 #44755 üzenetére
Ez alatt mit kell érteni? Manuálisan kell tulajdonképpen downgrade-elni?
ha nem akarsz semmit tuningolni, akkor valószínűleg igen
elég sok ram profilját megnéztem, a legtöbb esetben a 4800mt van bennük, ha nem használsz expo-t, xmp-tMert azt semmiképpen nem akarom. Én csak be akarom tenni és működjön. Ha így simán betéve ő magasabb órajelen ketyeg, mint 5200, akkor ebben biztos nem én fogom megakadályozni.
expo-t be kell kapcsolni, ha a lap automatán nem teszi meg (ami tuningnak felel meg)
Egyrészt eléggé AMD párti vagyok, másrészt részemről fontos szempont a fogyasztás, ezért van a két megjelölt processzor, mert azok elvileg 65W-os TDP-vel rendelkeznek, harmadrészt az általam nézett procik a felébe/harmadába kerülnek a 265k-nak.
a ryzen 7700 is 100k felett van
azért említettem a 265k-t, mert azokban a munkafolyamatokban, amit írtál, kétszer gyorsabb lehet, 1,5x-es áron [link]a k-nélküli verziója 65W-os "papíron" (max turbo: 182W)
-
kico76
csendes tag
"ott lehet előnye, hogy a jobban sikerült chipek vannak rajta"
Ezt jó tudni, köszönöm."de ha te azon az órajelen akarod járatni, amit az amd maximálisan, hivatalosan támogat, akkor lehet kézzel kell beállítgatnod, ami hátrány"
Ez alatt mit kell érteni? Manuálisan kell tulajdonképpen downgrade-elni? Mert azt semmiképpen nem akarom. Én csak be akarom tenni és működjön. Ha így simán betéve ő magasabb órajelen ketyeg, mint 5200, akkor ebben biztos nem én fogom megakadályozni.
Vagyis akkor a konkrét kérdés ebben az esetben részemről az, hogy mi történik, ha csak simán beteszek egy 6000 MHz CL30-as memóriát egy Ryzen 7700 mellé mondjuk egy B650 Tomahawkba és semmi mást nem piszkálok? Hogy fog viselkedni, milyen frekvencián fog dolgozni?"én ez esetben elgondolkoznék intelen is
kb. 140k-ért kapsz 20 magos 265k-t"
Egyrészt eléggé AMD párti vagyok, másrészt részemről fontos szempont a fogyasztás, ezért van a két megjelölt processzor, mert azok elvileg 65W-os TDP-vel rendelkeznek, harmadrészt az általam nézett procik a felébe/harmadába kerülnek a 265k-nak. -
tlac
nagyúr
válasz
kico76 #44748 üzenetére
Tuningot viszont egyáltalán nem tervezek. Ezek tudatában mennyire éri meg mindenáron a gyorsabbat megvenni?
ott lehet előnye, hogy a jobban sikerült chipek vannak rajta
de ha te azon az órajelen akarod járatni, amit az amd maximálisan, hivatalosan támogat, akkor lehet kézzel kell beállítgatnod, ami hátrány
egyébként am5-nél 2 modul esetén
7000-es széria 5200mt/s
9000-es pedig 5600mt/s
(sajnos az időzítéseket nem adja meg az amd)Maga a gép leginkább munkára kell, abból is leginkább audio stúdió és renderelés különböző hangmintákból, kisebb részben videószerkesztés és renderelés/konvertálás, valamint kiadványszerkesztés. Sűrűn kell nagyméretű projektekkel dolgozni.
én ez esetben elgondolkoznék intelen is
kb. 140k-ért kapsz 20 magos 265k-t -
fudi2002
Topikgazda
válasz
kico76 #44748 üzenetére
Hi
Amit a gyári specben látsz, az a garantált sebesség. Annál többet tudnak. A 3600 illetve a 6000 is xmp/expo profil ami ugyan gyári tuningnak nevezhető, de olyan laza értékekkel fut, hogy simán stabil kategória, akár a jedec freki.
Szóval nyugodtan a 3600 vagy 6000es memóban gondolkodj, csak előnyöd származik belőle. Bár itt nemrég megfordult egy ő jobban tudja tag, aki jedechez ragaszkodik, hát amennyiben akarsz venni egy sportautót barum 4évszakos gumival, akkor hajrá. Tapsolni neki sem tudtam hozzá. -
kico76
csendes tag
Sziasztok!
Gépépítés előtt állok és nem teljesen tiszta a kép RAM ügyben.
Maga a gép leginkább munkára kell, abból is leginkább audio stúdió és renderelés különböző hangmintákból, kisebb részben videószerkesztés és renderelés/konvertálás, valamint kiadványszerkesztés. Sűrűn kell nagyméretű projektekkel dolgozni.A rendszer mindenkép AMD lesz, de még nem tudom, hogy AM4 vagy AM5.
Olvasgatva a fórumot látom, hogy AM4 esetén 3600 MHz-s, AM5 esetén pedig 6000 MHz-s RAM repked mindenütt. Azonban például a tervezett processzorok a gyártói specifikáció szerint alapra (tuning nélkül) csak ennél kisebb sebességet támogatnak, konkrétan Ryzen 7 5700x esetén 3200 MHz, Ryzen 7 7700 esetén 5200 MHz a támogatott, valamint az alaplapok is csak ezeket a frekvenciákat támogatják tuning nélkül.
Tuningot viszont egyáltalán nem tervezek. Ezek tudatában mennyire éri meg mindenáron a gyorsabbat megvenni? Milyen gyakorlati haszna lehet renderelésnél és konvertálásnál?Az elképzelt RAM mennyiség 64GB. Annál is inkább, mert AMD esetén ugye javasolt a 2 modulos megoldás, úgy pedig AM4 esetén ez a maximum. AM5-nél részemről szóba jöhet akár a 96 GB is.
Szóval mindezek tudatában milyen RAM-ot érdemes vennem? Egyáltalán jók-e az előzetes elképzeléseim?
Előre is köszönöm szépen a segítséget és javaslatokat!
-
fudi2002
Topikgazda
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Atikusz #44742 üzenetére
Hi
Igaziból mindkettő alkalmas és minőségi ram. Én a 48gb-ost javaslom inkább, az single rank memória. Későbbi esetleges bővíthetőség sikerére nagyobb esély van. Továbbá ha ram OC is keveredne a történetbe valamiért, akkor jó tuningalap (hynix M chip, vége vélhetően 8200-8400mhz körül minimum) -
akyyy
senior tag
Sziasztok.
#38177 ez a bővítés elmaradt anno, de most egyre jobban kellene több memória már.
Gondolkoztam megint egy bővítésen csak 2x32-esen a meglévők mellé, de ezt a szálat enelgeden, elég a 2x32 GB.
Csak milyen memóriát vegyek?
Mégegyszer a jelenlegi:
16GB 3200MHz DDR4 RAM Kingston HyperX Predator RGB CL16 (2X8GB) (HX432C16PB3AK2/16)
Gigabyte Z490 GAMING X alaplap
Intel Core i5-10600K 4.1GHz Socket 1200 (BX8070110600K)
Be Quiet! Dark Rock Pro 4 univerzális CPU hűtő (BK022) hűtő ami elég nagy, macerás lehet majd cserélni a memóriát.
Én msot hirtelen egy Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/64 néztem ki -
Atikusz
senior tag
válasz
fudi2002 #44741 üzenetére
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi alaplap (GIGABYTE Z890 AORUS ELITE WIFI7) és CPU (Intel Core Ultra 7 265K) pároshoz melyik RAM-ot javasolnátok megvételre? Játékra másodlagosan lesz csak használva gép, elsősorban irodai jellegű felhasználás.
G.SKILL 48GB Ripjaws S5 DDR5 6400MHz CL32 KIT F5-6400J3239F24GX2-RS5K
G.SKILL 64GB Ripjaws S5 DDR5 6000MHz CL30 KIT F5-6000J3040G32GX2-RS5K -
CMR
tag
Anyáméknak akarok egy gépet összerakni, csak netezésre használják, youtube meg böngészés, semmi power userkedés.
Van bármi értelme 8GB fölé menni?Illetve: ha csak ritkán játszok mennyire kell a 32GB játékos gépbe manapság?
-
tlac
nagyúr
válasz
zebra_hun #44732 üzenetére
nem lassú gépet akarok, hanem olyan ramot keresek, ami azon a sebességen üzemel, amit az amd 9000-es sorozat maximálisan és hivatalosan támogat
és ezt lehetőleg plug&play módon, hogy ne nekem kelljen kézzel beállítgatni, tehát legyen benne az a profil
sajnos az amd-nek gyakorlatilag nincsenek elérhető datasheet-jei (főként az intel-hez hasonlítva)
így sok google-özés utána arra jutottam, legjobb esetben 5600mt cl40-et támogathat, de az időzítést nem adja meg, csak a jedec-ből következtetek -
zebra_hun
veterán
Halkan megkérdezhetem, hogy miért baj egy xmp?
JEDEC 5600 CL 46 az alap. A CL30 már tuning. (4800C40 is)
Nekem egy egyszerű kit van, se expo, se xmp, se borda, semmi, csak JEDEC.
De az 5600C46 köszöni jól van 8000C36-on. Jóval alacsonyabb feszültségen, mint a sokkal lazább expo/xmp.
A tönkremenetel biztosan nem lehet ok, hiszen az xmp-k sem öregbítik, amelyek minden feszt jobban odatolnak.
Érdekel mi oka lehet egy lassabb gépnek komolyan. -
Potyka03
senior tag
Sziasztok.
Van egy MSI B450 A PRO MAX lapom amiben egy Ryzen 5600 ketyeg.
Még anno 2600-as volt benne s akkor vásároltam hozzá egy G.Skill CL16 2X8 GB (F4-3000C16D-16GISB) memóriát.
Kérdésem az lenne hogyha ugyan ilyen típusút vennék bele akkor be crashelne? Vagy eggyáltalán működne a gép?
Vagy vegyek egy 2x16 GB-os G.Skill (F4-3200C16D-32GIS)-EST?
Nemtudom hogy kompatibilis lenne-e bele ez B tervként.
Köszönöm a segítséget előre is. -
tlac
nagyúr
létezik olyan 2x32gb ddr5 ram, aminek van 5600-as alacsony cl-es expo profilja?
cl36-nál nem találok gyorsabbat
(amd 9000-es szériához kellene) -
tomgabor
senior tag
válasz
Prolong99 #44723 üzenetére
Van aki szerint jó az ha PMIC hűtve van, van aki szerint még fölöslegesen fűti a ramot. Engem jobban zavar, hogy egyik oldalon belül is hullámos a borda ami rontja a hőleadást.
Én is most a 2x24 Lancer Blade és 2x32 Fury között nem tudok dönteni(a mostani 2x16 Fury kit-em rokon gépébe kerülne). Azt mondják 2x32 nagyon meleg, meg nehezebb 6000-en járatni.
-
Prolong99
friss újonc
válasz
Protonmail #44701 üzenetére
Találtam egy tavalyi tesztet az XPG Lancer Blade-ről: [link].
Negatívumként említik, hogy a PMIC-hez nem tartozik hűtés, bár az itteni összefoglaló szerzője szerint ez nem is annyira baj. -
dani999
csendes tag
Sziasztok!
Memória bővítésen gondolkodom. Jelenlegi konfigom:
HyperX 16GB Fury DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16FB3K2/16,
AMD Ryzen 5 3500X 3.60GHz AM4 OEM,
MSI B450 TOMAHAWK MAX,
GeForce RTX™ 2060 GAMING OC PRO 6GCS2-vel, PUBGvel, Fifa-val szoktam csak játszani
Van értelme szerintetek +16 GB ramnak? ha igen, akkor milyet ajánlotok ehhez a konfighoz?Köszi a választ előre is
-
Dare2Live
félisten
válasz
fudi2002 #44718 üzenetére
16GB 3600MHz DDR4 RAM Patriot Viper Steel CL17 szürke (2x8GB) (PVS416G360C7K) 1,00db 19 401,57+áfa
2021. 11. 17.es vásárlás. Az egyik modul hibázik rendese.Ajánlót elolvasva be is rendeltem Corsair 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Vengeance LPXet 26K 60hó garival teljesen OK.
Köszi! -
válasz
Maelephant #44715 üzenetére
Köszi szépen!
Mennyiséget nem akarok bővíteni, csak arra gondoltam, szerintem pár ezres ráfizetéssel megoldható ha ezt eladom aprón.
És mit gondolsz egy 6400 CL32-ről?A-die-nak írja magát, de hogy valós-e, nem tudom:
-
Maelephant
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R #44712 üzenetére
Szia,
sok mindenre választ kapnál kicsit visszaolvasva, illetve az összefoglalóban (remélem, ebben a topikban is van és nem írtam orbitális hülyeséget).
Szerintem hatalmas előrelépés nem várható a cserétől, illetve biztos, hogy kézi beállítással nem tudnád a mostani RAM-od 6000 CL30-on hajtani, végül is A-die?
Ha mennyiségnövelés miatt elkerülhetetlen a csere, itt a csoportban a GSkill, másodlagosan a Kingston, Corsair RAM-okat szokták ajánlani, azokból lényegében mindennek mennie kellene 6000 CL30-on, azzal a kitétellel, hogy nem tudod előre "levédeni" magad, mert sajnos előfordul, hogy egy adott alaplap nem kedvel egy adott fajta RAM-ot (bár ezt a BIOS-frissítések idővel orvosolni szokták). Nem láttam ajánlva az ADATA, Patriot RAM-okat, de vannak, akiknél hibátlanul mennek (pl. Viper 2*32 GB, 6000 CL30 a főnököm otthoni gépében). Az XMP/EXPO kérdése sem feltétlen releváns, az AMD-lapok jellemzően képesek az XMP használatára is (A-XMP néven fut a BIOS-okban talán) és szerintem fordítva is igaz. Viszont az probléma lehet, hogy ha később mégis Intel konfigra lépnél tovább, hacsak ez nem változik a Nova Lake esetében, az Intel CPU-k szeretik a gyors RAM-ot, tehát a 6000 CL30-cal, hacsak nem vmi kiválóan húzható széria, nem leszel "jövőbiztos".
Mindezt csak az itt és a neten olvasottak alapján írtam, kérem a gyakorlott-hozzáértő fórumtársakat, hogy javítsanak ki, ahol esetleg tévedtem. -
Dare2Live
félisten
Aki rendszeresen tesztel RAMot lenne a kérdésem, hogy ez azt jelenti, hogy hibázik a ram és gariztassam vissza (vagy cseréljem?)
Minden alapon van elvileg 3700es ramok alapon 2133, tehát nem is 3700on hajtva. -
Sziasztok!
Ekkor már kérdeztem, de nem jött válasz, azóta nem történt előrelépés.
A mostani 2x16
Corsair Vengeance DDR5 5600 CL36 Hynix A-die
ramomat cserélném 6000 CL30-ra.
A színe miatt is, mert ez fehér és inkább fekete vagy esetleg sötétszürke illene a gépembeNem, nem várok tőle világmegváltó előrelépést, hiszen továbbra is B760+12700 proci mellé kell. Sőt, fizikailag nem is előrelépés, csak a rajta lévő XMP és EXPO adatok tekintetében, hiszen a 6000 ramok 1,4V-osak, az 5600 ramom meg 1,25 voltos, gyanítom 1,4V-on ez is tudná a 6000-ret, ez a ram is jól húzható kézzel, de én nem akarok vele szórakozni.
Jó lenne ha az új ram már nem csak XMP hanem EXPO profillal is rendelkezne, mert szemezek egy AM5 váltással.
Egy 6400 CL32 gondolata sem állna messze tőlem, de jó lenne ha olyan értékek lennének amiket a 12700+B760 és később egy AM5 proci is jól tud kezelni.Mit tudtok javasolni?
-
Interceptor
addikt
Hello,
Eljött az idő, hogy bővítenem kell 16Gb-ról 32-re, ezt néztem ki, elvileg alaplap támogatja. Jók a tapasztalatok ezzel? Köszi.
-
tomgabor
senior tag
7800X3D+Prime X670E-Pro alá mik az ajánlott 2x32GB, esetleg 2x24GB kit-ek?
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Protonmail #44708 üzenetére
Igen.
-
Protonmail
csendes tag
válasz
fudi2002 #44707 üzenetére
Azon tűnődöm, hogy az Intel XMP profilt támogató G.Skill Ripjaws S5 vajon AM5-ös alaplapon is használható-e XMP profillal. Egy Reddites cikk szerint igen.
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Protonmail #44706 üzenetére
-
fudi2002
Topikgazda
válasz
Protonmail #44704 üzenetére
45ért van gskill 10 év garral...
-
Protonmail
csendes tag
válasz
fudi2002 #44703 üzenetére
Értelek, köszönöm a válaszod.
Azért, hogy a hozzászólásom hasznos is legyen másoknak, összegyűjtöttem a piacon jelenleg elérhető legkedvezőbb árú 2x16 GB DDR5 6000MHz CL30-as RAM modulokat.
1., Patriot Viper Venom PVV532G600C30K: 38.080,- Ft Allegro.hu
2., Goodram IRDM DDR5 6000D564L30S/32GDC: 40.250,- Ft Unibolt.hu
3., Adata XPG Lancer Blade AX5U6000C3016G-DTLABBK: 41.520,- Ft Allegro.hu
4., Kingston FURY Beast KF560C30BBEK2-32: 44.420,- Ft KazyComputers -
fudi2002
Topikgazda
válasz
Protonmail #44701 üzenetére
Rengeteg kitből az egyik modul hibás volt, a borda olyan minőségű ragasztást kapott, hogy többeknek a borda gyárilag lepotyogott, ocnen minap írta egyik srác a 8200as ramból épp meghalt az egyik modul. Szted miért írtam, hogy ne?
-
Protonmail
csendes tag
válasz
fudi2002 #44698 üzenetére
Szimpátia alapján mondod vagy tapasztalatod is van velük?
Mit gondolsz, az Adata XPG Lancer Blade 2x16GB DRR5 6000MHz CL30-40-40 @1.35-1.4V (alapértelmezett: CL40-39-39 @1.1V) modul hogy viszonyul a Kingston FURY Beast 2x16GB DDR5 6000MHz CL30-36-36 @1.4V (alapértelmezett: CL40-40-40-77 @1.1V) modulhoz?[ Módosította: koncsik ]
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- Samsung Galaxy S22 Ultra / 12/ 256 GB / Gyárifüggetlen / 12 hó Garancia
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo ThinkPad X270 (16) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- AKCIÓ! AMD Ryzen 5 2600 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest