Hirdetés
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
mester6
tag
-
bbuffy
senior tag
Reggeli Choccccco Madness
All Clear
-
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Kis rutinnal 3 másodperc.
( Eleinte én is szívtam. )
Azán kicseréltem a rugóját egy töltőtoll rugójára, ami nem olyan bitang erős, de mégis üzembiztosan működteti a mikrokapcsolót és azóta nem lövi szét.Adapter:
Szerinted nem szereztem?
De így jobb. -
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Ez mindig nagy vita....
[Wikipédia] szerint:
A mindennapi életben leggyakrabban előforduló oldatok átlagos pH-értéke
Anyag pH-érték Kémhatás
Akkumulátorsav: H2SO4 1 savas
Sósav (gyomorsav - üres gyomor) 1,0–1,5
Citromsav 2,4
Coca-Cola 2,0–3,0
Ecetsav 2,5
Gyümölcslé (Meggy ) 2,7
Narancslé és almalé 3,5
Bor 4
Savanyú tej 4,5
Sör 4,5–5,0
Savas eső < 5,0
Kávé 5,0
Tea 5,5
Eső 5,6
Ásványvíz 6,0
Tej 6,5
Víz (a víz keménységétől függően) 6,0–8,5 közel semleges
Emberi nyál 6,5–7,4
Vér 7,4 lúgos
Tengervíz 7,5–8,4
Hasnyálmirigy-váladék (Bél) 8,3
Szappan 9,0–10,0
Háztartási ammónia 11,5
Oltott mész - Ca(OH)2 12,4
Hipó - fehérítő 12,5
Beton 12,6
Marószóda - NaOH 13,5–14
Ez pedig az egyik fórumtárs mérése szerint:
Index fórumdesigo1 2014.01.08 14:59:22 © 145779
Megmértem a különböző vizeket.Gödöllő,hálózati víz 20 fokos hőmérsékleten (amit felforraltam azt visszahűtöttem)
Amikkel mértem nem laborműszerek hanem bárki által megvásárolható eszközök.
A keménységet csepegtetős teszterrel a pHt,sótartalmat pedig Hanna HI 98129-assal.
Ha nem is precíziós eszközök a különbségeket azért lehet látni.-csapvíz : pH= 7,25 só = 460 µS ; keménység = 12 nk°
-britával szűrt víz : pH= 6,4 só = 280 µS ; keménység = 7 nk°-forralt csapvíz : pH=
8,39; só = 457 µS ; keménység = 10 nk°
-britával szűrt majd forralt víz : pH= 8,68; só = 313 µS ; keménység = 7 nk°Az én olvasatomban ez az jelenti, hogy szűröm a vizet.
Bár nem Britával, de az szerintem mellékes, hogy melyikkel, mert a gyanta az gyanta. Minden vízlágyítónak a gyanta az alapanyaga. ( Ha ebben tévedek, majd mindjárt kijavít valaki! ) Egy éve lágyított vízzel használom, idáig még nem lyukadt ki a kazán...
Majd egyszer szétszedem és megnézem, hogy a jó féléves tömítéscsere-kori állapotához képest mit változott. Ha leoldotta a fél falat akkor nem használom többet.
De legalább a vízkő miatt nem kell aggódnom.
Persze senkit nem bíztatok a használatára, sem arra, hogy nem használja!
-
5381
aktív tag
Most ittam egyet az előbb. A csapolás végéig csak hab látszott a pohárban, aztán alul szép lassan kezdett előbukkanni a kávé. Végül dupla ristretto mennyiség lett, talán kicsit lassú is volt a lefolyás. Annyi cukorral, mint ami tegnap nem volt elég, ma már túl édes eredményt adott. Erős étcsoki ízű lett, a korty elejét nem sikerült azonosítanom, de talán mintha tényleg kicsit fűszeres-almás lett volna. A lényeg, hogy egész más volt, mint tegnap. Vagy nem ilyen ízvilágú kávékhoz voltam szokva(igen gyümölcsöseket ittam előtte), vagy valamit beledaráltam az első kettő főzetbe, amit nem kávé volt.
-
mutyi
senior tag
Van esetleg olyan mérőeszköz, szonda, akármi, mint egy hőmérő, ha beletennénk a lefőtt kávéba, megmérné a koffein tartalmát?
-
jolti
senior tag
válasz
MSoltRC
üzenetére
Én [ilyet] használok. ( 840.- Ebben a drága boltban!
)
Attól függ milyen főződ van. Ha olyan, akkor ez egyből mehet a szívócsőre a tartályban, ha nem, akkor MacGyverkedni kell hozzá egy kicsit.
Egyik üdítősből lecsepeg a másikba. A végére vel van ragasztva egy ilyen szopókás' üdítős lezáró, amivel be lehet állítani, hogy kb 15 perc alatt jöjjön le a 1.5 liter.
Vasárnap nekiállok és legyártok 5 1.5 literes üveggel, az elég lesz egész hétre.
Két-három hónap után meg kuka.( kivéve a nasatechnológiás csőrendszer! ) Nem egy nagy beruházás.
Persze, ha neked esztétikusabb a kancsó... -
mutyi
senior tag
http://index.hu/kultur/eletmod/2014/07/26/egy_kave_lesz_csapolva/
-
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Nem a gőzkarral van a hiba...

Meg kell tanulni vele gőzölni. Pont azért van a panarelló cső ezeken a makinákon, hogy ahülyelaikus is tudjon vele egy alap szintű tejhabot csinálni.
Nézz videókat a youtubon, hogy hogyan kell gőzölni.
Figyeld a hangját, az nagy mértékben segít. Az első 30 mp-ben csak bele érjen éppen a tej felszíne alá, hogy belevigye a lebegőt a tejbe, picit olyan cicergő hangot ad, aztán mélyebbre dugod és forgatod, hogy elkeveredjen, az esetleges nagyobb bubiból pici legyen és egy egységes homogén krémes állagot kapj. Ha már jó meleg a kis kezednek, akkor abba kell hagyni és kész -
MSoltRC
csendes tag
Sziasztok,
Érdeklődöm, hogy víztisztítót használtok-e a kávénak szánt víz szűrésére, tisztítására, ha igen, milyet?
Láttam 2 féle márkát, ami jónak tűnik:
BWT Initium: 6eFt körül van a kancsó és 1800Ft körül a szűrőbetét, amivel 120l vizet lehet átszűrni, kiszűri a szennyeződéseket, klórt, nehézfémeket....
Laica: Van hozzá kávé/tea szűrőbetét, ami a vizet lágyítja is, betétje 1300Ft körül van, és 150l vizet tud szűrni.
Eddig én Primavera lágy vizet vettem, literje kb. 35-40Ft, ezekkel a vízszűrőkkel 8-10Ft/literbe kerülne a víz. -
WiZARD
veterán
Nem vártam, de kevés is volt, nem a kötéssel volt a gond

Az a baj, hogy reggel elutazok, és csak vasárnap este jövök haza. De majd megpróbálok útközben venni bilincset
Reggel meg brikkázok vagy összerakom a gépet..
Nekem úgyse kell tej(hab), asszonynak meg valamit kitalálunk -
WiZARD
veterán
-
-
5381
aktív tag
Először cukor nélkül kóstoltam, úgy annyira keserűnek éreztem, hogy cukorral már nem is figyeltem az ízére, csak azt néztem, hogy ne legyen keserű
A cimkéje ugyan az, mint a te képeden, a babok színe is stimmel. Szóval, látszólag minden oké...No majd reggel nekiesek újra. -
jolti
senior tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Nem néz ki túl bonyolultnak, nem tudnak leesztergálni egyet rézből kb. 350 forintért? Akkor megszűnne ez a probléma örökre. Egy videóban, amiben cserélték ez, ott a srác egy kis csiszolóvászonnal leszedett belőle egy picit. Biztos pont azt a 0,15-öt.
Amúgy szerintem, ha ráhúzol egy darab gumicsövet, abba egy kis szilót, meg rá egy bilincset akkor bírnia kell -
jolti
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Nos ezen még nem gondolkodtam, mert a porszívó meglepő módon qurvajól kiszíjja'!
Én úgy szoktam, hogy kb. 2 hetente kiporszívózom, havonta egyszer, általában össze kötöm a vízkőtelenítéssel, meg szétszedem és kipuceválom.
Én eddig szoktam. ( Nem is nagyon lehet jobban. Illetve lehet, de a takarításhoz fölösleges. )
-
mester6
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
Part No. 80081
Description * Ball Coupling Steam Pipe
Price $29.53 -
Weight 0.125 kilogramSzerintem a fenti alkatrész szám és név tartozik az alkatrészhez amit venni szeretnél.
Sajnálom, hogy elrepedt. Én is hasonló cipőben járok, de nekem Classicom van, és ott más a csatlakozás.Az alkatrész számot a Model New Baby 06-Classic- nál találtam. Ott látható az alkatrész képe is, de sajnos nem tudtam ide másolni. Szerintem olyan mint a tiéd.
-
WiZARD
veterán
válasz
mester6
üzenetére
ez alapján csináltam: https://www.youtube.com/watch?v=H5laAiLnxT0
Obiban nem volt semmi hőálló szigszalag, vagy hasonló, így vettem vmi ragasztót, amit megpróbáltam a repedésbe benyomni, szárad pár órát, aztán körbetekerem sima szigszalaggal, pár napig talán kibírja...
-
bbuffy
senior tag
Kettő kilowattos porszívó kirãntja a multhetet is pillanatok alatt, zsãk ürit, minden happy.:-))
-
mutyi
senior tag
Két hónapja használom a Graef cm800-at és tökéletesen meg vagyok elégedve vele. 6-os a legkisebb fokozat,amit használtam eddig,most is, az alá még egyik kávé sem kívánta a finomságot.
-
mutyi
senior tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Jah igen, udvaron, erkélyről szállna a kávé őrlemény valakinek a nyakába.

Mosogató felett azért szerintem ha nincs valakinek udvara megoldható.
Kevésbé kártékony,mint ha a porszívót cseszné el az ember.
Elsőre porszívóval takarítottam ki, napokig éreztem utána a porszívózás közben az állott kávé szagát.
-
mester6
tag
válasz
WiZARD
üzenetére
A Rancilio Silvia és a Gaggia Classic gőzcső átszerelési videó szerint jártál el? Ez alkalmazható volt az általad beszerelt gőzcső szerelésére?
http://www.youtube.com/watch?v=qI15wBdx0G8
Igaz, hogy a videón az általad mutatott elem nem látszik, így lehet hogy én járok tévúton. -
mutyi
senior tag
Én jobbat tudok mint a porszívó. Én sűrített levegővel fújom ki a darálót és patyolat tiszta lesz.
Így a porszívó sem fog elromlani. -
WiZARD
veterán
ma megjött az új gőzkar a gaggiához, ránézésre tökéletesnek tűnt, de nem akart belemenni a műanyag részbe. Kivettem a gumi tömítő gyűrűt, anélkül bement, gondoltam csak nehezen megy bele a gumiba, így erősebben nyomtam, és elpattant

okosan utólag megmértem, a gyári cső 6,15mm körüli a rancilio silvia csöve meg 6,3mm... nem tűnik akkora eltérésnek, lehet hogy egy új, puhább gumigyűrűvel simán belemegy.Mi ennek a műanyag darabnak a neve, hogy kérjem?

Amíg nem sikerül elmenni boltba érte, addig vajon ideiglenesen jó, ha valami hőálló szigszallaggal (vagy hasonlóval) áttekerem? Van erre esetleg valami konkrét ajánlata valakinek, hogy mivel érdemes?
-
adpeter
tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Hű! Egy-két hozzászólást elolvasva,azt hittem a Napis..r-ra tévedtem!

Joltit ne kérdezd! Ő nem takarítja a Graefet.
Ha már eldugult, akkor csak ledobja az alanypadlóla de nagyon dulván és vesz egy másikat.
A porszívózás a legjobb valóban. Egy kis Puly Grindet is használhatsz aztán kiszívatod! Nem újjazod!
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Viszont a porszívóba beleragad rendesen,úgyhogy azt nem árt utána szétkapni.
Szerencsére a miénk teljesen szétkapható és mosható szűrői vannak!
Ne de ezt majd részletesen a"porszívósok ide" topicban!
Hehe...látom telepátia.....ugyanazt feszegetjük!
-
ronin s8
senior tag
válasz
-HajTömeg-
üzenetére
Porszívózni szoktad? Csodákra képes...

-
-HajTömeg-
őstag
Mikor nekiállok a graef tisztításnak mindig azt veszem észre,hogy rengeteg pangó őrlemény van benne.
Szét nem szoktam csavarozni,csak leveszem a babtartályt, kiveszem a kést.
Ütögetem jön ki belőle rendesen, kicsit kefélgetem még jön, ujjazom, jön belőle, sőt kifejezetten sok jön belőle (biztos ezt szereti).
Erre nincs valami fejlesztésed mentőske?
Fogadni mernék te mindig szétszeded teljesen
-
5381
aktív tag
Ma teszteltem én is az Águas Frias-t. Nekem valamiért meglehetősen keserű eredményt hozott, pedig másodjára 18g-ból 25 másodperc alatt jött le gyönyörű cremaval a dupla. Csapolás előtt pár másodpercig engedtem vizet is a fejből. Majd 2X annyi cukrot kellett beletennem, mint a mostanában fogyasztott etiópokba. Este leveszem a felső szűrőt, hátha ott van valami maradék, ami már pörkölődik, kívül semmit nem látok. Mivel kísérletezzek még?
-
jolti
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Na jó az csak arcoskodas volt!
Nem olyan hosszú az... :-) -
mutyi
senior tag
válasz
tariattila
üzenetére
Alzheimer-re nem lesz jó egyik sem

-
Toobee
veterán
Brikkával ittam eddig a Malabar-t. Most a munkahelyen próbálgatom az i-mini2 + TX10 párossal és itthon a Siram + Eroica kombinációval. A kis szettel az istenért nem akar iható löttyöt produkálni. Itthon olyan, mintha álmodnék. Bent meg egy mocsok. Szerintem feszegeti az Ascaso határait a porráőrlés miatt és a túl nagy szórás miatt rendesen elég. A lefolyás is szép, a termosztát csavarja is szépen le van tekerve, színre sincs baja, de valahogy nem az igazi.
-
vendingo
veterán
Szüleim szeretik a lazább hígabb kávékat, nekik tökéletes lesz a gaggia. (1 decis presszókat isznak)
Én ristrettot/dupla ristrettot szoktam inni, arra a pavoni több mint jó.Már csak azzal a hülye security csavarral kell kezdenem valamit. Megyek csavarboltba, hogy van-e hozzá fej, vagy valami hasonló csavar.
Kitekerni is csak úgy tudtam, hogy egy kis fejű lapos csavarhúzót belenyomtam és azzal tekertem ki.
Mivel elvileg jön még egy pavoni, muszáj lesz beszereznem valahonnan egy normális fejet, nem szeretnék barmolni/kontárkodni. -
vendingo
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
A Gb majd lesz pidelve, de csak akkor, ha én is megtudom csinálni.
A gyümis kávékkal nem lesz gond, ki vannak tiltva itthonról.
Reggel a saját blendem volt terítéken ami nagyon csokis, jobb volt pavonival készítve, mint a baby-el.Délután megetetem brazil frias-al, meglátom abból mit tud kihozni a masina.
-
-
ronin s8
senior tag
válasz
vendingo
üzenetére
Ahogy nézem, a Gaggia-ból nem hoztad még ki a maximumot, egy PID elférne még rajta.

A Pavoni nem nagyon tud mit kezdeni a gyümölcsös kávékkal. A csokis, kicsit olajos blendeket szereti, és azokkal időnként valóban csodát tesz, de néha megmakacsolja magát, és olyankor a fenébe fogod elküldeni.
-
vendingo
veterán
válasz
ronin s8
üzenetére
Persze, hogy jó lesz.
Marad a 2 főző felállás, de én inkább a pavonit fogom használni.Ma a GB lesz felújítva, hogy érezze a törődést, még a végén megsértődik és nem akar majd működni

Elvileg nemsokára landol nálam egy sukár árányozott pavoni is, amit szintén fel kell újítani.
Kell majd még egy leharcolt mazzer is, hogy ne unatkozzak a későbbiekben se.
Nagyon rákaptam a bütykölésre. -
vendingo
veterán
Köszi.
A gaggia nyugdíjazva lesz, szüleimnek meghagyom.
Ma fél 6-kor keltem, hogy mihamarabb hadra foghassam és főzhessek vele.
Az imént ittam meg vele pályafutásom legfinomabb kávéját, a GB köszönőviszonyban sincs vele...
A gőz része nagyon frankó, végre tudok majd normális cappuccinot csinálni.
Van egy olyan érzésem, hogy a reggeli kávéval még csak karcolgattam a tudását a gépnek, ettől sokkal többre is képes lesz, ha jobban kiismerem majd.
Ma rendelek hozzá egy új felső szűrőt mert a mostaninak annyira elvan kopva a közepe, hogy nem megy át rajta a víz, csak a szélén tudja átereszteni ezért a pogi oldalán frankón csatornásít.
Már csak az ascaso darálót kell lecserélni és teljes lesz a lelki békém.Mindenkinek minimum egy ilyen kávésarkot kívánok:

Köszönöm mindenkinek segítséget, sok infót kaptam innen a fórumról.
Illetve köszönöm Bélának a jó árasított kiváló restaurálási alapot!
-
vendingo
veterán
Elkészültem a pavonival!
Reggel már azzal főzöm a kávét.
Holnap már csak az alsó burkolatot kell felcsavarozni, utána az egész gépet kifényesítem.
Azt nem értém, hogy a csepptálca alá miért kellett ilyen buzi security csavart tenni?! -
jolti
senior tag
A gőzgombom megadta magát---

Úgyhogy amíg meg nem jön az új ( fizetésig...
) beraktam egy ilyen kis kapcsolót. Sz@r volt, hogy egy hétig nem bírtam rendesen használni. Macera mindig a piden átállítani hőfokot gőzre.
Ja és ma esett le, mikor vízkőtelenítettem, hogy mindig kikapcsoltam két-három percre, míg állt a kazánban a víz, hogy leveszem mondjuk 40 fokra és így nem forr fel a víz, nem kell kikapcsolni. Mekkora hülye voltam idáig, hogy kikapcsolgattam... -
fragola.6035
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
QM kész lesz, mire erre jössz.
-
SiD-
tag
válasz
tariattila
üzenetére
a Fabory-nál tudsz hozzá venni csavart (tapasztalat).
-
tariattila
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
az komoly!
mennyiért lehet mostanság egy ilyen állapotú 0650-et eladni?
más: az Aristarco őrlő késlefogató csavarjainak teljesen más a menetemelkedése mint a mazzer késekhez kapott csavaroké (nagyobb emelkedésű)
van ilyened? vagy csavarbolt?
O gyűrű témával tudtál foglalkozni??

-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Privátban küldj majd fotókat ha lesznek. Köszi.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Van egy QM 0800, gőzcsöves, nem gőzkaros. Csak még szét van szedve, nem tudom lefotózni, kb. 1 hét, mire kész. 40e. lesz az ára. Szép állapotú, gyári szűrőkkel.
Van még 2 Rancilio Nancy is, szintén szétszedve.
És van még itt egy kedves ismerősömnek egy QM 0650, új állapotú, gyönyörű. Itt van már 3 hónapja, lehet azt is eladom.
-
ronin s8
senior tag
Urak!
ismerősöm belépő espresso gépet keres, amivel tejes italt is tudna készíteni. Ha valakinek van eladó QuickMill, Gaggia vagy esetleg más raktáron, ne tartsa vissza!
Daráló is szóba jöhet...
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- Lenovo ThinkPad T14 Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- BESZÁMÍTÁS! MSI Katana15 HX B14WEK notebook - i7 14650HX 16GB DDR5 1TB SSD nVidia RTX 5050 8GB WIN11
- Vivo V50 5G 512GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)