- Digitális Állampolgárság Program
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Gurulunk, WAZE?!
- eBay-es kütyük kis pénzért
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Nova Launcher Prime Samsung One UI helyett!
- Szólánc.
- Ingyen kellene, de tegnapra
Új hozzászólás Aktív témák
-
MODERÁTOR
Ha már Github és saját projekt volt a téma itt a napokban. Valaki vállal honest review-t saját projektre csak szakmai alapon?
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
skoda12
aktív tag
válasz #41635072 #31050 üzenetére
Itt ez direkt gyakornokokra volt szabva szerintem. Akik gyakornoki állást keresnek, azok még nem értenek semmihez, interjún nem tudsz tőlük kérdezni szinte semmit. Üres a CV-jük, nincs projekt tapasztalatuk, így arról sem tudsz velük beszélgetni. Ami persze természetes, de közben meg valami alapján mégis szűrni kell közöttük és így maradnak a logikai feladatok, mert valószínűleg ez áll hozzájuk a legközelebb az egyetem miatt.
-
rushmoon
csendes tag
válasz CyberPunk666 #31092 üzenetére
Az a másik a Kattis esetleg? Amikor tavaly ősszel munkát kerestem akkor futottam bele az egyik interjún. Bár nem oda mentem végül, de a legjobb interjúélmény ez volt. Azóta van is privát accountom, mondjuk időm az ottani játékokra sajnos kevésbé..
-
Resike
tag
válasz Oppenheimer #31041 üzenetére
De akkor még mindig nem tudtuk meg hogy ki, mi módon és mi alapján állapíthatja meg egy adott szellemi tulajdon értékét.
-
törölt tag
válasz DigitXT #31084 üzenetére
Ha visszanézed, láthatod, hogy már akkor is a II/A kerületben laktam és a márkaszervizbe a szervizciklus felénél is hordtam a motoromat. Viszont egy hozzáértő, lelkiismeretes embernél szívesebben költök és meggyőződésem, hogy a motor is jobb kezekben lesz (azóta lecseréltem, ismét márkaszervizbe járok).
Semmiféle lenézés nincs bennem az alkalmazottak felé, többször írtam is, hogy nekem is vannak általam nagyra becsült alkalmazottaim, a szüleim is azok voltak és úgy is lehet boldog életet élni. De a magyar átlag teljesen másképp látja a világot és hogy világos legyen: annak hatására szegregálódunk, amit tapasztalunk. Az állandósult irigység, a bántás (pl. feltételezik, hogy gátlástalan adócsaló vagy, "lefelé taposol", a NER-nek köszönheted a vagyonod stb.) a "szerencséd volt" szövegek mind errefelé hatnak. Nem nekünk probléma elsősorban, hogy a magyar társadalom csak a saját véleménybuborékjaiban képes kulturáltan eszmét cserélni. Ez az utolsó poszt, mindenki megkönnyebbülhet, megyek.
"És hol lehet "gyakorlott és tőkeerős vállalkozókat" találni."
Ha üzleti szempontból értelmezhető a mondanivalód és fel tudod kelteni az érdeklődésüket, hidd el, szóba állnak Veled. Állíts össze egy üzleti tervet, készíts egy vezetői összefoglalót és keresd az említettek társaságát. Én sem egy lépésben jutottam el az első lépéstől a kínai olajipar óriásvállalatáig, hidd el.
Nem országos, hanem régiós, de mindegy is...
[ Szerkesztve ]
-
bbdzyx
senior tag
válasz #31733248 #31035 üzenetére
oh, a kínai kommunista állam kézivezérlésű újabb megavállalata és a kétes ügyleteik, politikai befolyásuk pont úgy kellenek ennek az államnak, mint egy falat kenyér.
soha nem gondoltam volna, hogy azért véded ezt a rendszert mert kiszolgálója/haszonélvezője vagy. /s“Going outside is highly overrated.” ― Ernest Cline, Ready Player One
-
veterán
válasz CyberPunk666 #31092 üzenetére
Szerintem nem volt nehéz a feladat, de attól még értelmetlen. De nem akarom szétfikázni megint a magyar felsőoktatást.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz tototos #31086 üzenetére
Mondjuk ezeket én sem tartom feltétlenül fontosnak. Én is voltam olyan interjún, ahol c++-ban kellett vagy 10 zárójel nélküli operátorral körberakott pointerről megmondani a végeredményt.
Ellenben a feladatnál, amit mondtam ott: online, nettel, otthonról kellett (volna) kódot írnia a problémára. Akár az általam vázolt megoldás helyett brute force módszerrel, ha éppen azzal megy. Bárhogy.
Kódot, IDE-ben, otthon, nettel. Még csak nem is közönség előtt, ez egy beadandó volt.
(vagyis hát ilyen neten cuccba kellett berakni a végeredményt, mint a leetcode is, csak ez másik, ami lefuttat teszteket, de hát úgy írod, ahogy akarod, csinálsz saját projektet vagy bármi, amit akarsz).[ Szerkesztve ]
-
tototos
őstag
válasz Drizzt #31090 üzenetére
Biztos nálunk is van olyan osztály/terület ahol van lehetőségük a kollégáknak valami újat alkotni is. Nem maintenance-ről van szó nálunk hanem jön egy új vevői projekt, ahol eladunk egy meglévő terméket csak kicsit átszabjuk a dolgokat, ki/be kapcsolunk funkciókat majd ledokumentáljuk az egészet.
Amúgy nálunk érezhető, hogy németországban akarják tartani az izgalmas munkákat és az unalmasabbat passzolják át ide. De több ezren vagyunk már így ennyi embernek nem tudsz olyan munkát ahol valami újat kell alkotni minden nap. -
Drizzt
nagyúr
válasz tototos #31086 üzenetére
Szerencsere ez a tapasztalatod nem altalanosithato a multikra. Ideje lenne mar kiprobalnod uj munkahelyeket is. Meg multin belul is tud eg es fold lenni egyik es masik osztaly kozott. En az elmulet het evben ket multinal gyarkorlatilag csak olyan projektekben vettem reszt, aminek ott voltam az elso commitoloi kozott. Pedig amugy engem egyaltalan nem zavar a maintenance, sot. De a regi foleg maintenance tapasztalat egyebkent sok szempontbol nagyon jol jon uj fejleszteseknel is. Ha mast nem, legalabb azert, mert gondolok ra, hogy minden gebaszrol lehetoleg eleg info legyen, amikor bekovetkezik.
I am having fun staying poor.
-
veterán
válasz -Skylake- #31082 üzenetére
Jó, nem védem a kollégát, mert nyilván hülyeség, amit írt, de az se megoldás, hogy jajongunk, amiért nincs 100 millánk, és erre fogjuk a sikertelenségünket. Aki tényleg vállalkozó alkat, az összekaparja majd a pénzt. Például a haveromnak én adtam kölcsön 7 millát az első
utánfutójárafélpótkocsijára. Persze most jöhetsz azzal, hogy nem mindenkinek vannak ilyen haverjai, de az meg nemzetközi fact, hogy a startnál FFF van (friends, family, fools).[ Szerkesztve ]
-
gerii
addikt
Audi dolgozók 23% emelést akarnak egy kis zsebpénzzel.
Tudja valaki hogy mennyit kapnak mostanában?
-
tototos
őstag
válasz #41635072 #31073 üzenetére
Én egyszer voltam autóipari multinál interjún. Ott is volt olyan kérdés ami a sizeof-ra kérdezett rá C nyelven és hogy ha zárójel nélkül hívod akkor mi fog történni [link]
Több évet töltöttem el szoftverfejlesztőként autóiparban és soha nem kellett ez a tudás. AZ én meglátásom, hogy nagyon kevés tudásra van szükség egy multinál. Legtöbb esetben a kollégáim konfigurációt végeznek vevői követelmény alapján. Vagy integrálnak egy külsős libet. Valaki németországban megálmodta, hogy legyen az arhitechtúra a platformon aztán azt kell a vevőre szabni. X+1-ik vevői projekt. -
Veron
addikt
válasz #31733248 #31083 üzenetére
És hol lehet "gyakorlott és tőkeerős vállalkozókat" találni. Még mindig jóindulatú naivitással kérdezem: akinek nincs (sok) tőkéje, vagy nem akarja kockáztatni a család egyetlen, nehezen összekuporgatott lakását, az mit tud tenni?
Amit még mindig nem értek hiába a "másféle, nem átlagos" gondolkodásmód, a magasabbra vágyás, ötletek, megfelelő hozzáállás, kitartás, hogyan lehet elérni a második lépcsőt?
Mert szerintem sehogy, még az IT-ban, átlagbér felett dolgozó, okos, talpraesett kollégák esetében sem."Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
DigitXT
nagyúr
válasz #31733248 #31081 üzenetére
Én csak azt nem értem, ha a "gazdasági elithez" tartozol, akkor miért
kérdés, hogy hova vidd a robogód szíj/görgő cserére a gariidő után?Én valóban merő jóindulatból ajánlottam, hogy hozd hozzám, hiszen
egy tökugyanolyan motornál már többször is csináltam, a fórumtárs
jött, kicsit beszélgettünk közben, egy energiaital lecsúszott és ennyi.
Nem rezsióradíj, meg kutyafasza: ha úgy tetszik ez is a "kapcsolatok"
eredménye, csak semmi anyagi érdek nincs mögötte. Közös a hobbi.Szóval így utólag örülök, hogy nem álltál be a sorba, hiszen kiderült,
hogy tulajdonképpen lenézést érdemel az ilyen balek mint én, akitől
szeparálódni kell a siker(ed) érdekében. Javasolnám a márkaszervizt.Ui: persze a fórum mindent elbír, meglehet, hogy az elmúlt 2 év alatt
kerültél csak fel az elitbe, ahová a cipővel seftelő diákok juthatnak.
Én kérek elnézést, hogy anno nem ezt az életpályát választottam...
(Persze, sokkal kényelmesebb lenne, ha szarnám a pénzt, mert akkor
nekem is sok minőségi szabadidőm lenne. Csak én nem a fórumokon
bizonygatnám a felsőbbrendűségemet: simán csak élném az életem.)[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz #31733248 #31081 üzenetére
De látod, meg mindig nem erted. Ezert olyan veled beszélgetni, mint galambbal pingpongozni.
"Ha nincs pénzed, első lépésként honnan szerezhetsz a legkönnyebben? Saját magadtól. Például add el a lakásod!"
Ennyi. Ez a tanacsod. Mit csinalj ha nincs toked ? Hat semmi gond, add el a lakasod. Milyen lakast lol ? Nem arrol beszelt, hogy a 100 millio tokeje ingatlanban van. Arrol beszelt, hogy nincs neki. De zseni vagy, hatalmas tanacs. Cringe amit itt muvelsz. Egyszeruen cringe.
Lenyegeben az a tanacsod, hogy ha nincs penzed azt meg tudod oldani HA VAN PENZED. wow[ Szerkesztve ]
A threesome ? No thanks. If i wanted to dissapoint 2 people at once I'd gank my bot lane.
-
törölt tag
Az átlagot jóval meghaladó IT-s fizetések sokakat jövedelmi csapdába ejtenek, hiszen azt látják, hogy jobban keresnek az átlagembernél. Néhányan azért meghagyják a vállalkozás indításának elméleti lehetőségét, de persze csak akkor, ha a siker feltételei garantáltak. Csakhogy egy vállalkozás ritkán ilyen, úgyhogy ezekből jellemzően soha, semmi nem lesz.
Ha nincs pénzed, első lépésként honnan szerezhetsz a legkönnyebben? Saját magadtól. Például add el a lakásod! A befektetős topicban ezt írtam egy rövid távú lakáskiadás iránt érdeklődőnek is. Érdemes lehet bevonni potenciális üzlettársakat is gyakorlott és tőkeerős vállalkozók személyében (hiszen mivel ők már elérték a sikert, könnyebben megismétlik), ám minden cégvezető rendszeresen belefut olyan alkalmazottakba, akiknek nem működő elképzeléseik vannak. Például:
1. A sikeres vállalkozó amolyan önzetlen kívánságautomata, akinek elég elmondani, mit szeretnénk és alig várja, hogy teljesítse ezeket az óhajokat.
2. Az ötletelő alkalmazott nem akar kockáztatni semmit, de elvárja, hogy a másik megtegye. Vajon megbízhatunk-e egy olyan ember üzleti elképzeléseiben, aki annyira nem bízik a saját ötleteiben, hogy még a saját pénzét (pl. a lakását) sem teszi bele?
Az ötletelés kevés, az értelmes és kidolgozott üzleti elképzelésekre azonban van fogadókészség, hiszen rengeteg pénz keresi a kedvező befektetés lehetőségét. A kapcsolati háló viszont éppen az általam említettek miatt épül sokkal nehezebben, hiszen a gazdasági elitnek alig van közös halmaza a társadalom többségével. De arra a kicsire támaszkodni kell és minden lehetőséget megragadva gondozni és építeni, a nagyvállalatok csúcsmenedzsereinek is ez az egyik legfontosabb tevékenysége. Nálunk a néphagyomány úgy hiszi, hogy ez is valami hungarikumnak számító NER-es összekacsintós játék, pedig nagyon nem.
[ Szerkesztve ]
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz maate_toth #31077 üzenetére
Nagyon jo!
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lovemap.lovemapandroid
-
törölt tag
Hatalmas grat, nagyon szép!
-
Chaosftw001
tag
Gratula a folyamatos előrelépéshez!
Távmunkában MOról ez elég szép összeg. Ebből mennyi netto marad?
Milyen formában vagy alvállakozó?(Kft?) Jöhet privátba is. -
maate_toth
csendes tag
válasz maate_toth #24700 üzenetére
Update egy évvel később.
Kor: 33
Munkakör: Low-code Acceleration & Mentoring Lead
Végzettség: Kereskedelem-marketing (a pozícióhoz majdnem az összes certification)
Nyelvtudás: angol C1, aktív
Átlag havi br.: 6600 EUR
Munkatapasztalat: 11 év (többféle terület)
Hely: Teljes távmunka
Egyéb: Alvállalkozó, full time egy belga cégnélAz elmúlt egy évben kb. 5750 EUR volt az átlagom ennél a cégnél, tudtam 20%-ot emelni (napidíjban, de kevesebbet dolgozok egy kicsivel idén), 2023-ban csak náluk leszek, nem ugrok bele ilyen-olyan tréningek tartásába.
Tudom, hogy elérhető lenne magasabb napidíj is (450-600, akár 750 EUR is), de azok vagy rövid projektek, vagy 2-3 hónapos szerződések, és nem szeretnék folyamatosan clienteket hajkurászni. Fontosabb a stabilitás.
Kíváncsiságból visszanéztem a korábbi "februári bruttókat": 2019: 600e, 2020: 850e, 2021: 1200e, 2022: 2000e, 2023: 2500e (utolsó kettőnél az akkor aktuális árfolyammal számolva, 21 és 22 között pedig alkalmazottból egyéni vállalkozóvá váltás). Átlag 43%-ot minden évben sikerült rápakolni, brutál.
-
Sztenly
tag
válasz CyberPunk666 #31063 üzenetére
Diverzebb lett a világ. ÉS többnyire lefelé konvergál.
Ismerek olyat aki felmentette magát matek érettségi alól (közép lehet 2es lett volna max esetében) és ma programozásból él nem is vészesen rosszul.
Nekem felfoghatatlan, mert akkor milyen értéket teremt...(?)
Az meg h valaki folyamatos mentoringra szorul hosszú évek után is felteszem nem túl gazdaságos.Am elég könnyű feladatokat osztottál meg. (nem vok IT-s és nem top10 matek gimiből jövök)
Tartsd meg a sztenderded, mert bárki aki az elbutulás ellen küzd az számomra szimpatikus![ Szerkesztve ]
-
axioma
veterán
válasz Revolit #31062 üzenetére
Ebbe ha lehet ne menjunk mar bele... pont eleg volt a multban. Koszi.
@Cyberpunk666: en olyan kornyezetben szeretnek dolgozni, ahol minden fejleszto munkatars siman atmegy az ilyen feladatokon [ez mondjuk most teljesul, de sajnos nagyon is valos, hogy nem mindenhol, mert pl. az jobban szamit hogy fejbol tolja 25 lib minden fuggvenyenek a signature-jet az nagy majersag mert hatekony kodiro lesz...]
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Kereslet-kínálat. A melós szakik miért akarnak, illetve kapnak?
Xero: nálam mindig ez volt. Ha valahol elakadtam, végig kommunikáltam, és valahogy megoldottuk. Fel is vettek mindig. Persze van amikor csak odacseszik a feladatot, és csak szemétkednek, meg nekem is jöttek hogy dehát ez általános iskola… Amit en értek, ha előtte szólnak, hogy nézzem át a témát, akkor átolvasom és két perc alatt rávágom. De ennek semmi értelme hogy egy izgalmi állapotban lévő embert szopatunk ezer éve elfeledett témákkal, amiből a vizsgáztató jól fel van készülve, mert mindenkitől ezt kérdezi.
[ Szerkesztve ]
-
Xero
nagyúr
Pontosan. En is altalaban eletszerubb problemakat adok, de sosem a kimenet erdekel hanem hogy hogyan is gondolkozik, hogyan absztraktalja a problemat, belatja-e egybol ha valamit nem tud csipobol. Szamomra azok a fontos kvalitasok amiket felhasznalva valoban tud erteket teremteni. Nem az erdekel hogy vissza tudja-e bofogni valamelyik leetcode megoldasat, vagy xyz library parameterzhetoseget.
-
-
kutkut
addikt
Sziasztok!
Hays-ben írt kontraktori órabéreket nettóban kell érteni? Pl. 2022-es hays, medior java developer, tipikus órabér 8 500 Ft / óra. Ha mondjuk napi 8 órát számláz, havi 20 nappal, akkor 20 * 8 * 8 500 = 1 360 000 Ft-ot kap kézhez?
Másik kérdés, ha mondjuk egyéni vállalkozóként végzi ezt, akkor feltételezem, ennyi(?) pénz fut be a vállalkozásába... Átalányadózást választva, 40%-os átalányköltséggel ebből kb. a negyede jön le (netes kalkulátorok szerint), azaz kb. 12 milla jut ténylegesen a fejlesztő zsebébe? Kérlek, szóljatok, ha valahol nagyon elszámoltam!
Köszönöm!Meizu MX3 32GB
-
adrian14
tag
Szerintem ezek projectfüggő dolgok. Dolgoztam tök jó pörgős greenfield projecten, ahol egy csomó új dolgot lehetett tanulni és sokat kellett gondolkodni a logikai megvalósításokon. Most egy 25 éves projecten dolgozom és őszintén szólva itt nem fogok semmi világmegváltó dolgot véghezvinni. Lapátolom tovább a szarkupacot. Interjún persze ez nem derült ki anno.
-
Alexios
veterán
válasz CyberPunk666 #31063 üzenetére
Szerintem engedd el, én sem teljesen értem miért ilyen nagy elvárás az hogy gondolkodjanak egy feladaton, de nemrég a topikban már ahhoz is expertet hívtak volna hogy megállapítsák hogy egy hashtableből key alapján O(1) idő alatt lehet megkapni egy elemet, vagy végigiterálva keresve O(n), mondván hogy ki szórakozik időkomplexitás méréssel, majd az expert megoldja.
Én sem vagyok a leetcode interjúk híve amúgy, de azért tényleg ne vicceljünk már hogy alap gondolkodós feladatokon ennyire meg kéne akadni, meg egyetemi matek lol.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz CyberPunk666 #31064 üzenetére
Látom nem bírod elengedni, én már unom, de tessék:
amiket említettél scenáriókat, azt nem egy embernek kell kitalálni, hanem mindenki kap egy kis részfeladatot. Valószínűleg majd Te megszakérted, a másik 20 ember meg lekódolja egy szeletét.
Szerintem te vagy az új Valkai. Csak nem nyugdíjba ment?[ Szerkesztve ]
-
CyberPunk666
senior tag
1, Én amúgy őszintén meglepődtem, hogy ennyire nehéznek találtatott ez a feladat itt.
2, Amikor azt mondtam, hogy 8. osztályos, akkor a tantervre értettem, nem gúnyolódtam.
3, Szerintem nagyon sok feladat igényel ilyen jellegű gondolkodást, legfeljebb a matekja implicitebb módon van benne, és szerintem, ha a többség nem azonnal triggerelódne arra, hogy úristen matek, akkor meg tudná oldani.De megfogalmazok hétköznapi feladatokat:
Mondjuk csapatbeosztásokat kell csinálnod (játék, rendezvény bármi), és valamilyen mérőszám alapján (mondjuk játékpontok) a legkiegyenlítettebb beosztást kell megcsinálnia a programnak.rendelkezésre állnak a befektetés elmúlt évek hozamai, minden évben az előző évihez képesti változás. a kalkulátornk meg kell adnia, hogy mennyit kellene/kellett volna befektetnie, hogy a nyugdíja legalább x legyen.
Hiteltörléesztőkalkulátorok nyolcvanhét paraméter alapján
...
Teljesen hétköznapi fejlesztői feladatok, amik a lentiekre épülnek, és még bonyolultabbak is annál.
-
Revolit
senior tag
válasz CyberPunk666 #31049 üzenetére
Mindegy a matek, a megoldas ki van adva kozpontilag: minden not felvenni, kvalitas masodlagos
Ah, barcsak vicc lenne...
-
törölt tag
Engem amúgy érdekelne a matek, de pont az ilyen elborult életképtelen példákkal sikerült kiölni minden lelkesedést belőlem. Az operációkutatás volt az egyetlen matek tárgy, ahol olyan problémákat sikerült kitalálni a mélyen tisztelt professzoroknak, amikkel érdemes volt foglalkozni. Az egyetemi matek szerintem a legtöbbünknek abból áll, hogy megtanulja, hogy a korábbi vizsgákon feladott sablonfeladatokat hogyan kell megoldani úgy hogy kettessel átcsússzon az ember.
-
félisten
válasz Dorian #31055 üzenetére
Komolyan kerdezem, amikor mondjuk elojon egy olyan problema, hogy mittudomen, hogy kellene utemezni kulonbozo hosszusagu feladatokat egy clusteren, akkor ... ilyenkor alljon fel a fejleszto, es dobja el a billentyuzetet, hogy keremszepen, ez nem ram tartozik?
Vagy hogy ertelmezel egy profiling eredmenyt, ha alap statisztikai koncepciok nincsenek meg?
En ugy latom, hogy tonna olyan munka van az iparban, amihez jol jon a valszam/statisztika, es persze lehet nyavajogni, hogy engem ez nem erdekel, de nyilvan ezekert is fizetnek jol.
while (!sleep) sheep++;
-
CyberPunk666
senior tag
válasz #41635072 #31053 üzenetére
Nem akartam a mateksebeidet feltépni, de
1, Én nem szoptatom őket, a zht nem én állítom össze. Én csak algoritmusokat és adatszerkezeteket tanítok nekik, aztán központi zh-t írnak belőle. Ha akarnám se tudnám szopatni őket, amúgy a hallgatói fórumon pozitívak voltak a névtelen visszajelzések rám. Mindegyik, kivétel nélkül.2, Ez nem egyetemi matek. Amikor azt mondtam, hogy általános iskola felső tagozat, akkor nem gúnyolódtam, hanem úgy értettem, hogy a tanterv szerint tényleg az, 8. osztály. Csak amúgy az egyetemen is átszaladnak rajta újra. (meg érettségin is fixen van ilyen feladat)
3, Nem kell hozzá formális matektudás, csak át kell gondolni, teljesen hétköznapi feladat. A fejlesztés során nem teljesen normális feladat, hogy mondjuk le kell generálni a lehetséges kombinációkat és azokat értékelni? Vagy meghatározni egy minimumot?
Mondjuk például az értékek a százalékos változását jelentik valaminek, egyik évben nőtt, utána csökkent. A konkrét értkeket a kezdetiből kummulálva tudod csak meghatározni. Ez egy teljesen hétköznapi feladat.
Például ilyen meg olyan hozamok mellett mennyi lenne a megtakarítása, ha ebbe vagy abba teszi/tette volna. Webes kalkulátor.
Ilyen feladatokat nem kell leprogramoznia egy fejlesztőnek?Akkor mit kell csinálnia?
A teszt online volt és bármit használhatott amúgy.
[ Szerkesztve ]
-
dnelb
veterán
"de azt nyilván elfelejted a vizsga utáni nap és nem fog eszedbe jutni, hogy melyik képlet kell"
pedig ez tényleg igy van, akit nem érdekel annak dobja el az agya. Szakon volt kb 2 ember aki nagy matekos volt, aztán ennyi, a többiek törekedtek rá hogy meglegyen a minimum, tudtuk hogy sosem fog kelleni a durva matek fejlesztés során (kivetel az ilyen debil interjukerdesek, de oda meg nem megyünk). Biztos van olyan ágazata a fejlesztésnek ahova kell, de nagyrészhez nem szerencsére. Mindig is sikhülye voltam matekból meg logikából, ennek ellenére jó fejlesztő lettem.[ Szerkesztve ]
-
Veron
addikt
válasz #41635072 #31053 üzenetére
mikor én interjúztatok, nekem általában a hibátlan megoldásnál fontosabb az, hogyan áll neki a delikvens. mik a gondolatai, milyen kérdéseket tesz fel és képes-e felhasználni a segítséget.
[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
törölt tag
válasz CyberPunk666 #31052 üzenetére
Értsd már meg, hogy nem mindneki van ráizgulva az egyetemi matekra.
Inkább adj olyan feladatot, ami elő is fordul a napi munka során, és ne azt próbáld bebizonyítani, hogy te vagy a király matekos.
Én is több interjún kaptam ilyen logikai fejtörőket (nem fejlesztő vagyok), de ha így 30 felett még mindig ezzel fárasztana valaki, hát kiröhögném szerintem.Értem én, hogy te nagyon lelkes vagy a matek iránt, ez létszik is abból, hogy levezeted mégegyszer a megoldást. És értem, hogy te szuper okos voltál ált suliban is. Viszont más meg szarik az ilyenekre, nem érdekli, tök felesleges szűrő sima fejlesztő pozikba, és csak elriaszt olyan embereket akik amúgy képesek lennének boldogulni ebben a világban. Max néha kicsit lassabb lenne, kérne esetleg pici segítséget, vagy guglizna kicsit...
De nem, te inkább szopatod őket.
[ Szerkesztve ]
-
CyberPunk666
senior tag
válasz #41635072 #31050 üzenetére
Ez ökörség? Ez tényleg nehéz? Na ne már...
Az első feladatnál a szélsőesetek, amit csekkolni kell, hogy valamelyik nulla vagy 1, az összegük legyen legalább 3
az általános eset, hogy az m darab férfiból 1-t m féle képpen tudok kiválasztani, amihez 2 nőt w*(w-1)/2 féleképpen és ezek szorzata. (formálisan m alatt az 1 * w alatt a 2). + a fordított eset, amikor két férfi van a csapatban.Ez elemi logika, egy általános iskola felsős megoldja. (tudom, mert én is akkor oldottam meg a hány féle lottóhúzás lehetséges feladatot)
A másik még ennél is egyszerűbb, x = 0, elkezded összeadni, és nézed, hogy mennyi a minimum és az eredményed az 1-minimumérték (azaz mennyiről kell indulni, hogy a legkisebb értéke az összegsorozatnak 1 legyen), és ha ez kisebb, mint 1, akkor 1.
Milyen fejlesztő az, aki ezt nem tudja megoldani?
[ Szerkesztve ]
-
kovsol
titán
Szerintem az emberek 2/3 része ott esne ki, hogy nem érti mi az, hogy diverz, meg mi az a tömb. Lehet abban a körben ahol te megfordulsz ez alap, de amúgy nem. (nem fejlesztők, hanem az összes emberre nézve.)
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
törölt tag
Szerintem te nagyon el vagy tévedve.
Szerencsére lehet menni olyan helyekre is dolgozni, ahol nem ilyen ökörségekkel szopatják az embert. -
CyberPunk666
senior tag
válasz kovsol #31046 üzenetére
Tegnap láttam egy vitát hallgatók között.
Az egyik nehezményezte, hogy nehéz volt a gyakornoki felvételi feladata és szerinte hülyeség volt és nem gyakornoki szintű.Az volt az egyik feladat, hogy hány 3fős diverz csapatot lehet összeállítani.
Bemenet: m: férfiak száma, w: nők száma - megkötés: 0<=m,w<=1000
kimenet: mennyi féle vegyes csapat állítható összepélda1: m:1, w:3 - <m1,w1,w2>, <m1,w1,w3>, <m1,w2,w3> ,megoldás :3
példa2: m:0, w:3 - 0, mert nem lehet diverz csapatot csinálni, megoldás: 0A vita során elhangzott, hogy ez amúgy diszkrét matekból is feladat volt, mire jött a válasz, hogy "de azt nyilván elfelejted a vizsga utáni nap és nem fog eszedbe jutni, hogy melyik képlet kell".
Teljesen le voltam döbbenve. Ez egy tök egyszerű logikai feladat, ami bárminemű előtanulmány nélkül megoldható pikk-pakk egy sima átgondolással.
A másik feladat az volt, hogy kap egy tömböt, miben számok vannak, és összeadogatva a sorozat minden részösszegének pozitívnak kell lennie.
Bemenet: t: tömb számokkal
kimenet az a pozitív kezdőérték, amivel pozitív marad végig a részösszeg.példa: [-4,3,2,1] megoldás 5, mert
(x=5)+(-4) = 1
1+3 = 4
4+2=6
6+1=7példa2: [3,-6,5,-2,1] megoldás 4, mert
(x=4) + 3 = 7
7+(-6)=1
1+5=6
6+(-2)=4
4+1=5Nyilván a kezdőérték az 4
példa3: [5]
nyilván x=1 (ugye pozitív kezdőérték kell)Ennyi.
Szerintem, aki ezeket nem tudja megoldani, az már bocsánat, de teljesen hülye. Ehhez semmi infós diploma vagy formális matek nem kell, csak minimális logika.
Elemi gondolkodási szint.[ Szerkesztve ]
-
-
kovsol
titán
válasz CyberPunk666 #31045 üzenetére
Én egyre több új kollégámban fedezem fel a "józan paraszti ész" hiányát. Most már elértük a merítés azon mélységét, hogy őket is alkalmazni tudják.
Ráadásul nem látja át a különböző taskok közötti logikai kapcsolatokat, nem érti, hogy mit miért csinált. Ezek után nem képes önálló munkavégzésre, mert még sok esetben arra se jön rá, hogy jéé ilyent én már csináltam, és ugyan az alapján kellene megcsinálnom ezt is, csak másik rendszerben egy másik meló taskjaként.
Kb betanult IT sormunkát végeznek. Ha meg tanítja az ember látja, hogy egy fekete lyukat próbál feltölteni tudással. Beszív az mindent, de ki nem tud jönni, hogy alklamazza.Interjún én már a probléma megoldő képességet is tesztelem, hogy milyen úton kezdené el megoldani. Sőt már olyant is kértem, hogy akkor most kap 5 percet a google-val hogy talána rá megoldást.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
törölt tag
válasz D1Rect #31043 üzenetére
De. Akkor ide már nem is írhatok?
section9: igen, én is, csak azóta többször átalakult ez a terület, illetve nem akkora a piaca, mint hittem. Egyébként most sokkal jobban pörögnek olyan területek, amik nem túl specializáltak, van hozzá sok ember de még nagyobb lett az igény rá. Legalábbis mo-n. Lásd ssc kulimunkák. Semmi extra skill nem kell, de most nagyon megy, mert folyamat viszok mo-ra ezeket a pozikat. Tejesen más, mint mondjuk 5 eve. Itt kint NYEU-ban ezek az SSC-k pl abszolúte nem is léteznek.Amúgy elnézést ha fogyatékos a fogalmazásmódom, általában mobilról vagyok sietve.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz #41635072 #31039 üzenetére
Nem igazan mondtak el nekem sehol, mert a legtobb embernek halvany lila goze sincs rola, de szerintem a karriertervezes nagyon fontos kompetencia. Nagyon sokan teljesen vakon dontenetek vagy szerelembol mennek egy teruletre es aztan csodalkoznak, hogy rosszul fizet, nem konvertibilis a tudas vagy rossz a work life balance. En anno szandekosan arra a teruletre specializalodtam amihez sok tudas kellett, nehezen automatizalhato, szakemberhiany van, tovabb lehet belole lepni es jol fizet.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz Resike #31034 üzenetére
Resike, már megint nagyon belassultál! Próbálj már meg lépést tartani az információkkal, mert fárasztó neked mindent elismételni.
-
Veron
addikt
válasz #31733248 #31035 üzenetére
Nekem csak annyi kérdésem lenne: hogyan? És nem kötözködésnek szánom.
Azt írod más gondolkodásmód, célok, álmok stb. Ezt értem, és kétségtelenül szükséges feltétel a meggazdagodáshoz, de kicsit sem elégséges a sikerhez.
Nekem úgy tűnik, mindezek mellett kell egy jó adag kezdeti löket is anyagi vagy kapcsolati tőke formájában ahhoz, hogy a következő szintre juss. Mert enélkül még IT-ban sem tudsz kitörni.
Teljesen mindegy hogy havi nettó 1-2 vagy 3 millát keresel, és hiába az átlagtól mérőben eltérő a gondolkodásmód, soha a büdös életben nem fogsz ebből az alkalmazotti bérből villát venni Budán.Akkor mi szükséges még hozzá?
@Citroware: ez egy érdekes és jó meglátás. Nem gondolkodtam eddig rajta, de igazad lehet. Olyan ez mint az ember útja az oktatásban: minél magasabbrendű iskolában tanul, annál nehezebb kitűnni a tömegből.
De milyen területre gondolsz konkrétan?
Az asztalos ilyen lenne, vagy a gyógyszerész, esetleg tanár?[ Szerkesztve ]
"Hisztéria... Csak nők kaphatják meg, és csak férfiak halnak bele."
-
törölt tag
válasz Citroware #31038 üzenetére
Ez igaz.
Műszaki területekkel az a probléma, hogy nagyon sok pozi nagyon nagyon specializált, még cégenként is, így be lehet cumizni. Más területen viszont sokkal könnyebb ugrabugrálni. Plusz engem folyamatosan húz le a tény, hogy amit ma megtanulok az holnap már szart sem ér. -
addikt
válasz #41635072 #31037 üzenetére
Én egy másik jelenséget is látok. Azt feltételezem, hogy mérnök, IT területeken általában az intelligensebb emberek vetik meg a lábaikat. Emiatt többnyire a jó képességű emberek nem tűnnek ki, mert a többiek is azok, és ezért csak egy jóféle, jól fizető állásra futja, de extrák nélkül.
Az ember ugyanilyen képességekkel választhatott volna olyan hivatást, ahova nem jellemző az, hogy a legintelligensebbek választanák. Ott ő lenne a kiskirály. Nagyon hamar istenszerződést kapna, akármit elérhetne, mert jobb lenne mindenki másnál. De ez nem történik meg, mert esze ágában sem volt azt a pályát választani. Illetve néha megtörténik, és az illető valóban a szakma csúcsa és agyonkeresi magát vele - olyan szakmában, ami általában a felét-harmadát sem fizeti az IT-s béreknek, de ott ő nem az átlag, hanem a csúcs.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz -Skylake- #31036 üzenetére
Amúgy én mostanában jöttem rá, hogy mekkora ordas nagy átbaxás volt ez a mantra felvételinél hogy mérnöknek kell menni mert az a tuti. Aztán meg a salary guide-ok is elég ferdített valóságot mutatnak az IT-val. Ismerősökön keresztül látom hogy tök random bullshit pozikkal SSCk-ben sokkal többre lehet vinni sokkal egyszerubben, mint IT-val.
-
törölt tag
Kérdeztétek már itt egy páran, röviden: vállalkozó vagyok több érdekeltséggel, alapvetően energiavállalatokkal és hitelintézetekkel foglalkozom. Jelenleg egy kínai olajipari óriásvállalat régiós piacra lépését készítjük elő, erről rövidesen már a fősodratú sajtóban is olvashattok. Passzióból dolgozom már régóta és keveset.
"Valóban nem volt érdemi párbeszéd jó néhány ilyen gyerekkel és gyakorlatilag ketté volt szakadva az osztály a "gazdagok" meg a "szegények/átlagosak" kasztra."
Ez felnőtt korban hatványozottan igaz. Egy sikeres vált cégvezető és az átlagember gondolkodása, életfelfogása közötti különbség gyakorlatilag kizárja, hogy barátkozzanak egymással. A társadalom többsége fel sem fogja, mekkora gond ez.
Olyan régiót ajánlok, ami egyrészt összhangban van az itt emlegetett fizetésekkel, másrészt közel van. Azt sem javaslom, hogy építkezzetek Ti is a II/A kerületben, mert egy alkalmazottként dolgozó informatikus számára nem ez a realitás, hiszen itt már egy Kft. 3 millióján is komoly agyalás megy...
-
Resike
tag
válasz Oppenheimer #30987 üzenetére
Inkább azt magyarázd már meg nekünk földi halandóknak hogy hogyan is fog a meg nem alapult cég tulajdonába kerülni a hárommillió forint értékű szoftver hogyha azt nem veszi meg (amire ugye áfát is kell fizetni), és még egy sor kódot sem hozott létre.
Ha meg megveszi tőled a szoftvert akkor mégis miből fizeti ki hogyha a cégnek nincs alapításkor befizetett hárommillió forintja?[ Szerkesztve ]
-
Alexios
veterán
válasz #79563158 #31026 üzenetére
Nekem is ez a tapasztalatom, elég megnézni hogy frontend/backend/fullstack fejlesztőknél 1.4m a max, mikor ennél már a 2021-es Hays is magasabb számokat tartalmazott. Simán lehet hogy itthon kevésbé hajlandóak a magasabb fizetési sávval rendelkező cégek itt hirdetni mint máshol.
-
Drizzt
nagyúr
A masodik szam mar korabban levagta magat, ha a reszveny mennyiseg nem valtozott. Attol fuggetlenul teny, hogy az alapfizetese ehhez kepes lfsz. Mondjuk jo lenne valahol egyben latni ezekkel a reszletekkel egyutt a dolgot, mert realis kepet kapni a tortenesekrol nehez.
Ha talaltok valahol teljes kepet, ne tartsatok magatokban!
[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
[Intel unortodox valsagkezelese] Fokent a managerek fizeteset csokkentik, elbocsatasok helyett(egyelore). Az akarhany forrasbol nezem, nem derult ki egyertelmuen, hogy a pornep fizetesevel mi lesz.
-
PazsitZ
addikt
válasz Qtya123 #30942 üzenetére
Morgan-nél a szakmai tudás és teljesitménynél talán még egy kicsivel fontosabb is kapcsolatot épiteni és eladni, amit csinálsz, még ha "banális" is.
Ha "csak" kiemelkedő vagy kb. sose léptetnek elő.CyberPunk666 #30929: Ezt én is nehezteltem már a karrierem során, volt amikor meg is jegyeztem, hogy felnőtt emberek vagyunk, inkább kapjak őszinte visszajelzést, mert a langyos víz nagyon nem hasznos.
Ha valami nem tetszik jelezzenek, igy tudok korrigálni. Ha mindenre csak bologatás van, hogy okés, jó az, akkor sosem jutunk hatékonyan előre.- http://pazsitz.hu -
-
travix
aktív tag
A munkakeresői járadékot mikor szokták utalni?
Még 2 hete jóváhagyták a kérésemet, hogy 3 hónap eltelt és még az új munkahelyen dolgozom és br. 400k-t meghatároztak, de azóta semmi.[ Szerkesztve ]
-
Nehaiu
csendes tag
Egyebkent a kozvetlen szamlazas es a deel.com nem zarja ki egymast, sot. En is a deel.com-ot hasznalom, sajat szamlat allitok ki es toltom fel oda, a penzt is azon keresztul kapom meg stb. Nem egyenlo a dolog a random helyi kft-n keresztuli foglalkoztatassal.
-
Pfiucska
aktív tag
válasz Vision #31006 üzenetére
Ezt megtudom erositeni.
Ellenorzes, ellenorzes hatan van nalunk az elmult idoben. Jon minden: nav, nebih, gbh, hnt, jovedeki stb…Ja es most olvastam hogy egy 3.000 ft-s szamla miatt inditottak jogkovetesit, amire nem erkezett idoben valasz, igy megvagtak az adozott kedvezmenyesen 100eft-ra Szerencsere ez nem nalunk volt, de na..
Viszont vannak jo indulatuak is (sokan), tobbszor volt mar pozitiv tapasztalatom veluk, mint negativ. Most egy atfogo ellenorzest viszek (evekre visszamenoleg, mar honapok ota tart), meglatjuk ennek a vegere milyen velemennyel leszek roluk.
iPhone 15, PS5, 18’ cbr500r, 23’ Octavia 2.0 TDI
-
törölt tag
válasz Oppenheimer #31009 üzenetére
Nem tudod megbeszélni a munkahelyeddel, hogy inkább közvetlenül szeretnél nekik számlázni deel.com helyett? Így fixen lenne bevételed és értelme is lenne a Kft fenntartásának.
Nem vagyok adószakértő, sajnos nem tudom. Engem mindenféle apportról és a házipénztárról lebeszélt az ügyvédem, azt mondta, hogy nem érdemes felületet hagyni kötözködésre a NAV-nak.
-
n00n
őstag
válasz Chaosftw001 #31005 üzenetére
Hát ja, elég nevetséges, hogy egy Aldis pénztáros fizetéséért akarnak embert fogni.
-
bandus
veterán
válasz Oppenheimer #31009 üzenetére
nekem úgy tűnik, hogy amíg a befektetéseknél megértetted a relációt a kockázat és a hozam között, a vállalkozói "léttel", cégtulajdonlással kapcsolatosan ezt nem akarod elfogadni
"a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz #79563158 #31008 üzenetére
De az, mert nem biztos hogy lesz vállakozói jövedelmem. Ha fixen lenne, oké, de 2 célra kéne:
- Alkalmi/részmunkaidős contractokra: vagy lesz, vagy nem
- Appom fejlesztését céges keretekben terelni, hátha tudok egyszer valami EU-s támogatást bezsebelni rá: vagy lesz ebből pénz, vagy nemCégautóadó: akkor is ha csak használható jog van apportálva?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Oppenheimer #31007 üzenetére
Céges autó után úgy tudom adót kell fizetni a vélelmezett magánhasználat miatt. Csak fizesd be a törzstőkét, 3 millió devként azért szerintem nem megugorhatatlan.
-
-
veterán
Annyit hozzátennék, hogy a NAV esetében is változnak az idők. Ami még 15 éve működött, az most már lehet, hogy kevésbé megy át a rostán. Ők is big datával dolgoznak, csinálnak kockázatelemzéseket, és kiszúrják a necces részeket. Illetve mostanság a költségvetésnek is jobban kell a pénz, szóval hamarabb eljár a keze a NAV-nak, mint korábban.
-
Chaosftw001
tag
-
Revolit
senior tag
válasz Oppenheimer #30992 üzenetére
Nem értek a kft-hez még az apporthoz, de hogy neked van bizonyítási kényszered a nav-al szemben azt viszont elhiheted. Ez nem úgy működik, hogy ők bizonyítsák be. Még a végbél tükrözésed leletét is feltöltheted, hogy van-e ott pénz.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest