- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Őskoczka
- Zicokuka: Minden változik,a Cod 2 örök
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
bbdzyx
senior tag
válasz
#31733248 #31035 üzenetére
oh, a kínai kommunista állam kézivezérlésű újabb megavállalata és a kétes ügyleteik, politikai befolyásuk pont úgy kellenek ennek az államnak, mint egy falat kenyér.
soha nem gondoltam volna, hogy azért véded ezt a rendszert mert kiszolgálója/haszonélvezője vagy. /s -
Veron
addikt
válasz
#31733248 #31083 üzenetére
És hol lehet "gyakorlott és tőkeerős vállalkozókat" találni. Még mindig jóindulatú naivitással kérdezem: akinek nincs (sok) tőkéje, vagy nem akarja kockáztatni a család egyetlen, nehezen összekuporgatott lakását, az mit tud tenni?
Amit még mindig nem értek hiába a "másféle, nem átlagos" gondolkodásmód, a magasabbra vágyás, ötletek, megfelelő hozzáállás, kitartás, hogyan lehet elérni a második lépcsőt?
Mert szerintem sehogy, még az IT-ban, átlagbér felett dolgozó, okos, talpraesett kollégák esetében sem. -
DigitXT
félisten
válasz
#31733248 #31081 üzenetére
Én csak azt nem értem, ha a "gazdasági elithez" tartozol, akkor miért
kérdés, hogy hova vidd a robogód szíj/görgő cserére a gariidő után?Én valóban merő jóindulatból ajánlottam, hogy hozd hozzám, hiszen
egy tökugyanolyan motornál már többször is csináltam, a fórumtárs
jött, kicsit beszélgettünk közben, egy energiaital lecsúszott és ennyi.
Nem rezsióradíj, meg kutyafasza: ha úgy tetszik ez is a "kapcsolatok"
eredménye, csak semmi anyagi érdek nincs mögötte. Közös a hobbi.Szóval így utólag örülök, hogy nem álltál be a sorba, hiszen kiderült,
hogy tulajdonképpen lenézést érdemel az ilyen balek mint én, akitől
szeparálódni kell a siker(ed) érdekében. Javasolnám a márkaszervizt.Ui: persze a fórum mindent elbír, meglehet, hogy az elmúlt 2 év alatt
kerültél csak fel az elitbe, ahová a cipővel seftelő diákok juthatnak.
Én kérek elnézést, hogy anno nem ezt az életpályát választottam...
(Persze, sokkal kényelmesebb lenne, ha szarnám a pénzt, mert akkor
nekem is sok minőségi szabadidőm lenne. Csak én nem a fórumokon
bizonygatnám a felsőbbrendűségemet: simán csak élném az életem.) -
-Skylake-
addikt
válasz
#31733248 #31081 üzenetére
De látod, meg mindig nem erted. Ezert olyan veled beszélgetni, mint galambbal pingpongozni.
"Ha nincs pénzed, első lépésként honnan szerezhetsz a legkönnyebben? Saját magadtól. Például add el a lakásod!"
Ennyi. Ez a tanacsod. Mit csinalj ha nincs toked ? Hat semmi gond, add el a lakasod. Milyen lakast lol ? Nem arrol beszelt, hogy a 100 millio tokeje ingatlanban van. Arrol beszelt, hogy nincs neki. De zseni vagy, hatalmas tanacs. Cringe amit itt muvelsz. Egyszeruen cringe.
Lenyegeben az a tanacsod, hogy ha nincs penzed azt meg tudod oldani HA VAN PENZED. wow -
Veron
addikt
válasz
#31733248 #31035 üzenetére
Nekem csak annyi kérdésem lenne: hogyan? És nem kötözködésnek szánom.
Azt írod más gondolkodásmód, célok, álmok stb. Ezt értem, és kétségtelenül szükséges feltétel a meggazdagodáshoz, de kicsit sem elégséges a sikerhez.
Nekem úgy tűnik, mindezek mellett kell egy jó adag kezdeti löket is anyagi vagy kapcsolati tőke formájában ahhoz, hogy a következő szintre juss. Mert enélkül még IT-ban sem tudsz kitörni.
Teljesen mindegy hogy havi nettó 1-2 vagy 3 millát keresel, és hiába az átlagtól mérőben eltérő a gondolkodásmód, soha a büdös életben nem fogsz ebből az alkalmazotti bérből villát venni Budán.Akkor mi szükséges még hozzá?
@Citroware: ez egy érdekes és jó meglátás. Nem gondolkodtam eddig rajta, de igazad lehet. Olyan ez mint az ember útja az oktatásban: minél magasabbrendű iskolában tanul, annál nehezebb kitűnni a tömegből.
De milyen területre gondolsz konkrétan?
Az asztalos ilyen lenne, vagy a gyógyszerész, esetleg tanár? -
Qtya123
őstag
válasz
#31733248 #30880 üzenetére
Kicsit azért túlmisztifikálod a példámban szereplő gyerekeket és szüleiket. Valóban nem volt érdemi párbeszéd jó néhány ilyen gyerekkel és gyakorlatilag ketté volt szakadva az osztály a "gazdagok" meg a "szegények/átlagosak" kasztra.
Viszont ez nem azért volt így, amit kvázi leírsz, hogy az "alkalmazott" nem érti a "vállalkozó" kommunikációját és világnézetét.Hanem azért, mert nekem pl semmi kedvem nem volt olyan gyerekek társaságában lenni, akik az alábbiakat csinálták:
- behozott 20 darab Chio chipset és elkezdte dobálni az emberekhez, hogy "egyetek parasztok"
- kicsapta a mobiltelefont az asztalra (még az az idő, amikor bankkártya méretű sim ment bele) és tette az agyát, hogy másnak nincs az osztályban
- kifigurázták azt a lányt, akinek takarítónő volt az anyja
- aki nem a legújabb cuccokban járt, annak ledegradáló megjegyzéseket tettek a szüleire
- stb...Persze nem mindenki volt ilyen, de azért a többség így viselkedett, plusz ugye a társaság be is húzza magába az egyént és volt aki normálisból hülyévé vált, hogy beilleszkedjen a "krémbe".
Én ezt nem világnézeti és kommunikációbéli különbségnek nevezném, hanem egy ordenáré nagy büdös parasztságnak. És nem, nem azért mert ó én a kis csóró nem értem ezt a magas, távoli világot. Láthatod az előző írásomban is, hogy viszonylag kipárnázott az én életem is, szerencsére nem kellett megküzdenem sok dologért. De pofán köpném magam, ha ok nélkül így viselkednék bárkivel is, mint amilyen közeg egy ilyen iskolában volt. -
törölt tag
válasz
#31733248 #30863 üzenetére
Balin vagy egyéb távol keleti helyen nézelődünk, csak fosunk a betegségektől. Illetve nekem Miami, Florida jönne be, csak még nem jártam utána hogy turistaként mennyit lehet ott maradni.
Huh hát dél Olaszországban egyszer is elég volt, arra az igénytelen fostelepre többet soha be nem teszem a lábam önszántamból. Természetesen nyáron mennénk, élvezni az évszak adta lehetőségeket. -
.45
csendes tag
válasz
#31733248 #30770 üzenetére
3. hozzászólásomat írom és az eredeti kérdésemre még mindig nem kaptam választ, hogy honnan veszed az infót hogy a németek Ázsiából telepítenek be évi tobbszázezer munkavállalót.
Vitázni tovább nem látom értelmét, mert érvelni nem tudsz, szóval megy a tiltás. Bullshitelést máshol is olvashatok -
Dr. Akula
félisten
válasz
#31733248 #30768 üzenetére
Ezért kár EU-n kívülről importálni, mikor itt a sok UK-ból kitiltott magyar és lengyel, de még EU tagságra ácsingózó ukránból is van most jelentkező bőven, ennél jobb módja nem is lehetne az integrációnak, Ukrajna EU-hoz kötésének, a nyugati (munka)mentalitás megismertetésének.
-
.45
csendes tag
válasz
#31733248 #30768 üzenetére
Nézd, nem ez volt a kérdésem. Az, hogy a legtobb nyugati országnak szuksége van a bevándorlásra az eddig se volt nagyon kérdés és én se vitatom. Viszont elég nagy kulonbség van akozott hogy a bevándorlási szabályokon enyhít egy ország vagy embereket telepít be.
Nem tudom, olvasod-e a német nyelvű sajtót, ott most az a politikai közmegegyezés alakult ki, hogy jobb híján Ázsiából telepítenek be évi több százezer munkavállalót,
Te azt írtad hogy betelepítenek. Nem azt hogy betelepítenének vagy lehetové tennék a letelepedést/ betelepedést.
-
.45
csendes tag
válasz
#31733248 #30766 üzenetére
Tudnál linkelni cikkeket vagy forrást a betelepítésekrol(lehet német nyelvu is)? Mert én gyors Google-val csak a kovetkezo cikkeket találtam: [link] [link] [link] , ezekben le ís írják, hogy gond van a munkaeropiaccal és konnyítik a bevándorlási szabályokat, de sehol sem írják hogy betelepítenek embereket
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#31733248 #30754 üzenetére
"Csak akkor ne tessék sírni, ha valaki már most is nyugati árakat kér a munkájáért, hiszen valahogy el kell kezdeni."
Az az 1. amit megtesznek, anélkül is, hogy a mi bérünket hozzáigazítanák az ő áraihoz. Ezt kérdés nélkül megkapjuk, probléma csak a mi bérünk utána húzásával van. Nézd csak meg mennyit emeltek szívbaj nélkül az elmúlt hónapokban a kajakiszállító cégek. Építkezéshez / felújításhoz meg inkább ne is akarj melóst hívni, ha nem akarsz infarktust a munkabér elképzeléseitől. És ezt az árszintet ugyanúgy előadja egy ápolónő megrendelőnek is.
"Ha hasonló logikával hirtelen hazazavarnának pár százezer Nyugat-Európában dolgozó magyart, nagy lenne ám a sértődés."
Mint ahogy akkor is, ha cserébe mi is megvámolnánk a nyugatiak nálunk eladni kívánt árucikkeit. A szabad mozgás ugyanis nem ajándék, hanem az EU csatlakozás része, amiért cserébe mi is adtunk valamit. Nincs is már magyar Pilóta keksz, konzerv és cukorgyár, mind megvette a külföldi. És hozzák ide elpasszolni a saját szajréjukat, amire mi nem szedünk védővámot mint korábban. Nekünk ezért cserébe jár a szabad mozgás. Az EU-n kívülieknek viszont NEM!
"Szerintem mindenki ott dolgozzon, ahol szeretne és ahol igény is van rá."
Szerintem meg ez nekem konkrétan 0 adófillért ér meg, hogy az én munkabéremet letörjék vietnámiakkal, pakikkal.
"A britek nem a magyarok és a lengyelek miatt léptek ki, hanem azért, mert az EU egyre jobban beleszólt a belügyeikbe és ezt nem viselték valami jól."
Egyrészt de, pont velünk és a lengyelekkel példálóztak, hogy elvesszük a munkájukat, amit ők nem hajlandóak elvégezni.
Másrészt a beleszólás az annyi volt, hogy igazán vállalhatnának egyenlő közteherviselést, mivel anno csatlakozásból szinte mindenből kihúzták magukat. Gyakorlatilag csak a nevüket adták az Unióba, pénzt meg nem, holott az egyik legburzsujabb népség. Ezért szopás most nekik a brexit, mert bukták az ingyenpiacot."egy magyar szakorvos nettója már picivel több, mint a német nettó átlagbér"
Lehet, csak arrafelé az orvos nem átlagbéres kategória mint nálunk.
-
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30760 üzenetére
"Szerintem meg igen, csak éppen minőségi csere zajlik. Sokan hazajöttek pl. az építőiparból, mert itthon ugyanannyit, vagy többet kerestek katásként, mint kint alkalmazottként."
Na pont kozeli rokon epitomernok/felelos muszaki ellenor/general kivitelezo Budapesten (XIII, IX, X-ben porog eppen epitkezese). Kozepes tarsashazakat epit. Ez alapjan tudom, hogy az alantasabb melokat ukran/orosz/torok melosok vegzik. A magasabb szintu melokat mar vegyesen viszik el magyarok es kulhoniak. Jobban is preferalja a kintieket, mivel a masik opcio a peremvideki C tipusu brigadok, akik kepesek a klimaelokesziteseknek kint hagyott rez csoveket is tobol levagni, gepeket meglovasitani.
A torokokkel csak annyi a baj, hogy valami hagyomany miatt mindig otthagyjak a kezjegyuket a falon vakolas elott, bar ez senkinek sem faj."A hozzád hasonló tehetséges fiatalok viszont sajnos kevésbé jönnek haza, legalábbis ezt gyanítom"
Nem mondanam magamat valami hude tehetsegesnek sem, de fiatalnak sem igy kozelebb a 40-hez mint a 30-hoz. Viszont a fent emlitett kollega/ismeros mindegyike 45+-os akik most eppen koltoznek az elkovetkezendo 2 honapban."Amerikában ez sem fontos, barátságos, befogadó a közeg. Nem örülnék, ha elmennél, de ha már igen, inkább oda érdemes. Én jól érzem magam itthon, mégis költözünk (már házat nézek), nekem az a fő motivációm, hogy itthon az év felében szar idő van. A második a munka, de az már csak "az íze végett".
"
Valoban egyszerubb, ahogy nyelv ugyileg is egyszerubb. Az idojaras nem szempont, Seattle szar ebben a tekintetben. Ha ez szamitana akkor Zurich, kicsi ido alatt van jo szerpentin motornak, vagy jo hegy sielesre. -
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30754 üzenetére
Dehogy jonnek vissza. Csak a heten 2 kollega/ismeros jelentette be, hogy irany Svajc/Allamok.
Rokon kb mar csak ukran/orosz/torok munkasokat alkalmaz kivitelezeseken Budapesten, mivel ebbol van merites fenntarthato aron.
Engem is most talalt be egy kollega Seattlebol, hogy ugyan menjek mar ki a csapataba, es igen mi is elkezdtunk erosen gondolkozni.Eladhato tudassal es nyelvtudassal nem nagyon tudok a csaladon, baratokon illetve a megszokason tul erveket felhozni Magyarorszag mellett. Oke kint nagyjabol mindig es orokre expat leszel, de mi sem ezert jottunk anno haza, pusztan csaladi okok voltak.
A KSH meg siman ugy ferditi a valosagot, hogy az az aktualis propagandat tamogassa, nincs itt semmi latnivalo.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
#31733248 #30748 üzenetére
A világ egyik legnagyobb multijánál dolgozott egy ismerős. A hr stratégiájukról mesélt még 2019-ben, és akkor úgy számoltak, hogy a 2020-as évek közepéig a kékgalléros munkaerő egyre nagyobb hiány lesz és versenyezni kell értük, ez lesz az egyik legnagyobb kihívás számukra a következő évekre, de utána nagyon vissza fog esni az igény rájuk, mert addigra egyértelműen elvesztik a versenyt a gépesítéssel szemben és ez globális és kiterjedt lesz, nem csak náluk.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#31733248 #30748 üzenetére
Az 1.7 milla gondolom bruttó, de még úgy is csak a mi fizetésünkhöz képest számít soknak, nem a megélhetési költségekhez. Valamiből lakást / autót is kéne venni, nyaralni, stb. Normális polgári jólét megteremtéséhez még ez a fizetés is kevés. Viszont az orvos az kifejezetten a mindenhol eladható szakma, csak egy nyelvtudás kell hozzá, hogy egy másik országban 10x annyit kereshessen. Őket nem lehet úgy kényszeríteni a zsebpénz elfogadására, mint a közmunkásokat, ők bármikor le tudnak pattanni. Ezt látjuk most.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
#31733248 #30741 üzenetére
Ez volt az egész EU csatlakozás legnagyobb előnye: aki akart, el tudott menni dolgozni külföldre. Ezzel jót tett az itthonmaradóknak is, hiszen szűkült a munkaerő kínálat, a konkurrencia, magasabb bért is el lehet kérni anélkül hogy "van mááásik...". Amelyik cég nem képes megfizetni az embereit, arra nincs szükség, menjen csődbe! Majd jön a konkurrencia, és átveszi a bizniszét. Amíg van aki kevesebbért is elvégzi, addig nem fognak emelni, nekünk az a jó, ha nincs másik olcsójános. Az árak már nyugatiak, most ideje hogy a bérek is legyenek azok.
#30743Econ: "a lakásépítési teljesítmény visszaesik"
Ilyen luxusárakon már édesmindegy, ezeket a lakásokat már nem nekünk építik, legyen ez a burzsujok problémája.
"különösen az alacsonyan képzettek lesznek bajban - közülük azonban sokaknak még az építőipari segédmunka is bonyolult"
Ez se haszontalan, ők lesznek a rossz példa, akikből az utánuk jövők okulhatnak, hogy így fogják ők is leélni az életüket ha nem tanulnak, szóval lógás és tanárverés helyett inkább figyeljenek szépen az órán.
#30745-Skylake-: Ez pontosan így van. Hagyni kell az ilyen csicskáztató cégeket bedőlni, hogy jöhessenek a helyükre jobbak.
#30746Because: Ez ellen meg pont az állam feladata lenne fellépni, és nem büszkén mutogatni a tévében hogy még importálják is a "sztrájktörőket".
#30748Econ: Nemtom mennyire komolyan az ilyen hiányfelmérések, ugye az angolok is a dolgos magyarok és lengyelek miatt brexiteltek, "elvesszük a munkájukat", pedig ott már szinte mindenki indiai meg paki, azzal semmi bajuk.
-
-
DigitXT
félisten
válasz
#31733248 #30722 üzenetére
azt hittem, a rokonaid az utolsó fillérig elcseszték a keresett pénzt
Nem, semmi ilyenről nincs szó... Valamennyire elvegetál még a cég is,
de korábban azért jobban ment. Csak annyi, hogy a mentalitás nagyon
más, és emiatt meg is romlott a viszony. (Amikor a saját keresztanyját
úgy használja ki, dolgoztatja, ám ki nem fizeti, á: borzalom. Egyáltalán
nem hülye egyik sem, sőt: egyiküknek "szőkenő" létére kamion jogsija
is van, mert megtehette. Volt miből: ahogy az a mondás tartja, csak az
első milliókat ne kérdezzétek, utána már lehet becsülettel csinálni...)
Nagyjából egykorúak (pár év különbség) vagyunk, a nyugdíjunk messzi
van még. És értem én, hogy még messzebb kerül majd... Tök jó duma,
hogy takarékoskodj magadnak, és én meg is tenném szívesen, viszont
ahhoz nem kicsit többet kellene keresni. Bár erre is van mondás... "Ha
nekem annyi pénzem lenne, amit elmotoroztam, akkor elmotoroznám."
(Bizonyos élvezeteket már nem biztos, hogy nyugdíjasként élnél meg.)Ui: a manyup az épp egy ilyen takarékoskodj magadnak dolog volt.
A diák fizuból azért nagyon sok nem jutott bele. De főállásból az első
pár évben azért csak halmozódott, aztán jött ami jött. (Nos aki EBBE
nem fizetett be semmit, az valóban jól járt, csak kellemetlen, hogy az
állami intézményesített lopás legitimálja az adóelkerülést a fejekben.)Amúgy 400K bruttóval kezdtem egyetem után, 2008-ban, elemzőként.
Utólag derült ki, hogy a kollégám 800K-val kezdett mellettem... Előtte
pl. IT Sec. tapasztalata volt 15 év, nyilván nem pályakezdő bért kapott.
Igen ám, de idén, mikor elment nyugdíjba, s a nyakamba megkaptam
az összes feladatát, felelősségét, de a poziját, és fizetését nem, nos,
az életkedvem elment kb. Miért nem váltok? "Ellustultam" picit, illetve
15 év alatt csak beletanultam valamibe. Speciális tudás. Az általános
programfejlesztői tudásomat tuti csiszolni, frissíteni, aktualizálni kéne.
És nyilván mondhatnám, hogy BME diploma, meg 15 év tapasztalat...
Csak nem kifejezetten programfejlesztői (és/vagy nem olyan nyelven).
De amúgy ez "nem panasz", szigorú tény, hiszen most mindenki kap
egy 10-12%-os béremelést. Ami még mindig 0 az inflációhoz képest,
viszont soha ilyen magas emelés nem volt egyik évről a másikra, sőt:
valószínűleg kikényszerítette az, hogy durván sokan kezdtek elhúzni.
Van az a pont, amikor az ember bemondja, hogy az utolsó kapcsolja
le a villanyt. Sokan viszont, 15-20 év munkaviszonnyal nem állnak fel:
akkor is kitartanak, ha nyakig ér a sz*r, mert végkielégítés még járna. -
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30723 üzenetére
Mivel emberek eleterol, megtakaritasarol es sok esetben tobb milliok tranzakcioirol van szo percenkent, igy a budos eletben sem fogod a bleeding edge dolgokat latni egybol.
Attol, hogy Te nem latod, attol meg a szinfalak mogott mar evek ota megy ezeknek a vizsgalata.
Lehet, hogy a pincekben olyan eszkozok vannak amikrol meg nem is hallottal.
Itt a fentebbi okok miatt kokemeny szabalyozasi rendszer van, aminek vagy megfelelsz vagy lehuznak a wc-n. Egy szabalyozas a sok kozul. Jo szorakozast.
-
DigitXT
félisten
válasz
#31733248 #30675 üzenetére
Nem válaszoltál a kérdésre.
Mi a motivációd ebben a topikban? Mindenféle
példákat hozol, hogy vállalkozni jó/csinálja mindenki, az alkalmazotti lét sz*r.
Meglehet... De ez a topik nem arról szólna, hogy adott pozícióban mennyi az
annyi? Teljesen OFF arról írogatni, hogy mende-mondák alapján "vállalkozók"
mennyi pénzt tudnak zsebre tenni. Írj inkább magadról, annak van értelme.Ui: a robogós topikból "ismerjük" egymást, szegről-végről. Persze ott is más
téma mentén ment a beszélgetés - nem gondoltam, hogy le leszek hülyézve.
(Vagy hát nem tudom, hogy hogyan kell azt értelmezni, hogy a 2000-es évek
elején kötelező(!) magánnyugdíjpénztári megtakarításomat egy "tollvonással"
lenyúlta az állam, tehát megszívtam, erre: "Aki hülye, meg is issza a levét.")Én vagyok a hülye, hogy nem feketén dolgoztam, vagy az unokatesóim, akik
édesapja felfüggesztettet kapott adócsalásért, de mindig volt pénz lóvéra? -
Dr. Akula
félisten
válasz
"Én mindenkit arra biztatok, ha van rá lehetősége, készüljön a nyugdíjas éveire befektetésekkel - én is ezt teszem. Amire egy 30-as éveiben járó fiatal nyugdíjba megy, a korhatár már valahol 75-80 év lesz"
Akkor meg már minek félretenni? Meg se éred azt a kort... Éld fel, vagy add a gyerekednek!
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Az emberek mindig a statisztikákkal dobálóznak (nem csak rád vonatkozik), de közben a statisztika legalapvetőbb, elemi szintű, dolgaival sincsenek tisztában.
Ha az F1-es pilótákat beülteted egy trabantba, míg a gazdag emberkéket egy ferrariba és kiengeded őket monzai F1 pályára, akkor a gazdagok MINDEN mutatóban kimagaslóan fognak teljesíteni. A trabantnak a végsebessége sincs annyi, mint amennyivel a ferrari még a kanyarokat is be tudja ott venni. hiába fékez és választ ívet az F1-es pilóta gyakorlatilag tökéletesen.
A lehetőségekből fakadó különbségek pedig nem tűnnek el azonnal, ahogy kilépnek a felnőtt életbe, mert addigra a differencia óriási lehet már. Ha egy F1-es világbajnok, legyen bármelyik nem ülhetett volna gokartba 20 éves koráig, akkor soha a közelébe sem jutott volna még az F1-nek sem, nemhogy a világbajnoki címnek.
Az iskola dolga az lenne, hogy mindenki azonos autóban üljön. Így sem lehet mindent kiegyenlíteni, mert a gazdagnak lesz trénere, különórája, kondiedzése, de legalább növelnie nem kellene a különbséget.
-
válasz
#31733248 #30681 üzenetére
Én a cipős marhaságot unom.
Ha valakit érdekel a collectible piac, annak az egyediségei, akkor tudom ajánlani Rudy-t és az Alpha Investments-et.
Ő közgazdász volt(like a real job) mielőtt magic kártyákkal kezdett foglalkozni megélhetés szintjén.
De "valódi" befektetésekről is szokott beszélni, gazdasági helyzetről, etc.Én most nyomtam le egy két szintes ház alsó szintjének a felújítását, mint generálkivitelező, műszaki ellenőr és segédmunkás.
Pontosan tudom, hogy mit és mennyit keres egy szakember, meg azt is, hogy milyen meló ez.
Tényleg jól keresnek a gyári munkáshoz képest, de 3-5 év tapasztalattal rendelkező átlagos fejlesztő ezerszer jobb körülmények között, sokkal több pénzt keres.
Az én villanyszerelőm konkrétan fizika/matek tanár, de inkább elment pénzt keresni.
A segédje is diplomás. -
válasz
#31733248 #30681 üzenetére
Na, álljon meg a menet! Nem igaz, hogy egy kétkezi szaki többet keres, mint egy IT-s. Egy jól bejáratott építőipari vállalkozó (kivitelező!) kereshet átmenetileg többet. Alkalmazottat az alkalmazottal, vállalkozót a vállalkozóval hasonlítjuk össze, neked kéne ezt a legjobban tudnod. Egy alkalmazott festő nem fog milliós szinten keresni, főleg nem bejelentve. 1000x kivesézett dolog ez.
Persze, tőlem is elvisz most az ács 2 milliót munkadíjra, de ez nem ekvivalens egy nettó fizetéssel. Ugyanis közben ő ebből fizette a segédeit, bizonyos segédanyagokat, adót, tankolta a verdáját, meg még milliónyi költsége volt, miközben fagyban-szélben szívott a tetőn. Hja, és még számlát is csencselt.
Amúgy egy villanyszerelő (lakossági) rohadtul nem keres jól. Több is van a családban, nyomják a privát melókat, de ebből nem lesz senki milliomos.
-
válasz
"A villanyszerelős eset viszont nem feltétlenül adócsalás, segítő családtagként közreműködve többszörösen kimeríthetik a KATA által biztosított kereteket."
De az.
Egy vállalkozó szoftverfejlesztő a sokszorosát keresi a vállalkozó villanyszerelőnek, otthonról, melegben, gombokat nyomogatva.
Az alkalmazott meg pláne.Pláne offtopik, de egy bármilyen gyűjtői piacon(#pokemonkártyák) szépen lehet a zavarosban keresni, mert nincsenek fix árak és minden nagyon relatív.
Visszatérhetünk a topik témájához?
-
DigitXT
félisten
válasz
#31733248 #30670 üzenetére
Bocs, hogy belevau, de ez már kezd igencsak védhetetlenné válni:
leírtad, hogy van egy gyerek, aki azon kaszál, hogy vannak mások
rajta kívül olyan elvetemültek, hogy milliókat adnak egy cipőért.
Értem. Megtalálta a piaci rést. Nyerészkedik a termék ritkaságán...
Még ezt is értem. Nade azt, hogy ezután miért kéne ezen példával
bárkit arra buzdítani, hogy csinálja ugyanezt, azt már nem értem...
Neki bejött, csinálhatná helyette bárki, eddig tiszta, de mellette???
Nemhogy mindenki nem csinálhatná, hanem kb. +1 szereplő sem...Ahogy a másik példának hozott villanyszerelő(d) azért keres sokat,
mert adócsaló módon működik, és mert hiány van a tudásából: ha
ezután mindenki utánozná borulna a matek. Persze, játékeleméleti
szempontból mindig a csaló "nyer", hiszen ha senki nem fizet adót,
úgysem lesz pl. kórházi ellátás és ezen nem változtat egy(!) ember,
ergo addig, amíg minden összeomlik, neki megéri zsebre dolgozni.De ha össztársadalmilag mindenki ezt csinálja, mind megnézhetjük
magunkat... (Egy ilyen minimálbérre bejelentett vállalkozó mondjuk
a nyugdíjazásakor koppan. Vagy esetleg meg sem éri azt a kort.)
Megboldogult nagybátyám lenézte édesapámat, mert alkalmazott
volt világ életében: egy becsületes "balek". Majd a gyermekei ezt a
mentalitást örökölték, így kiröhögtek, hogy diák fizetésemből még
adót, sőt magánnyugdíjpénztári járulékot is levontak. Persze, őket
igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték"
attól, hogy nyugdíjas éveimre bármi megmaradjon belőle... Az adó
meg gyakran elveszíti közpénz jellegét. De nem tudhatták előre!Ui: gondolj csak a streaming szolgáltatókra. Egyet simán eltart sok
előfizető: a legjobb biznisz. Kettőt is még talán megfizetnek, hajrá!
De mikor már 3., vagy az n+1. szereplő lép be, az csak ugyanebből
a tortából fog elvenni, mert nincs végtelen pénze az embereknek...Amúgy mérnök informatikus vagyok, és a töredékét keresem az itt
repkedő béreknek, de eddig "megérte" a lazább munkaidőm miatt.
Most kezd átfordulni abba, hogy éhendöglés, vagy megszakadás...
Persze a cég ezt egyszerre szeretné. De még bármi lehet belőle.
(Adott esetben munkahely váltás is: ha csak a pénz mozgatna már
rég megtettem volna. De van, hogy az ember szereti a munkáját...)Ha meg "elég" pénzem lenne, nyitnék egy nagyrobogó kölcsönzőt:
biztos lenne rá kereslet, és úgy az ex-hobbim lenne a munkám is...
De nem biztatok erre mindenkit, mert mire esetleg oda jutok, még
telítődik a piac.Nem értem, mi a motivációd ebben a topikban...
-
-
törölt tag
válasz
#31733248 #30623 üzenetére
Rendre olyan vállalkozásokat hozol fel példának, ahol az adócsalás konkrétan versenyelőnyt jelentett. Többszörösen kimaxolt KATA-val konkrétan bármilyen szektorban könnyű volt királynak lenni, mert annyira alacsony volt az adóék. A cipők viszontértékesítése is addig működőkepés, amíg feketézve nyomja az ember. Ha tisztán csinálták volna ezeket, akkor árban esélytelen lett volna versenyezni a többi piaci szereplővel.
-
Madwe
nagyúr
válasz
#31733248 #30613 üzenetére
Az egyszerű szakis példa sokszor előjött. De ne rövid időtávot nézzünk pls, mennyire keresett jól az egyszerű szaki 2010es évek elején? mennyire biztos a megélhetése egy esetleges recesszió idején döglődő építőiparral, állami beruházások leállásával? mennyire tud előre lépni? hány órát dolgozik effektive ezért a pénzért egész nap? tudja ezt home office végezni? tudja mosogatás közben termelni a pénzt, esetleg mellékállásban a tudását side projektekben gazdagítani az amúgy állandó napi effektív 4-5 órás munkája mellett - vagy eleve 8-10 órát dolgozik + utazási idő? tudja a tudását könnyen online külföldre eladni?
Mennyire egészséges amit csinál? nem e lehet, hogy 5-10 év után a térde, dereka tropa?
milyen a munkahelyi légkör, milyen emberek veszik körbe?
Mennyi adót s hogy fizet közel azonos nettóért? (mér ha feltételezzük h lesz érdemi nyugdíjrendszer 20+ év múlva...)
Na meg azért nem kevés ITs innen a topikból bőven netto 1Millió felett visz haza. S erre az idei akár 20+% emelés csak rátesz majd még egy lapáttal majd... -
Jhonny06
veterán
válasz
#31733248 #30606 üzenetére
És ebben mi a nagy szám, hogy interneten árul dolgokat meg weboldalakat csinál pénzért, esetleg befektet valamennyi pénzt? 20 éve ezeket azért nem tudtad csinálni, mert még nem volt mindenki számára elérhető internet, meg olyan felületek, ahol ezeket egyáltalán meg lehetett volna valósítani. A végére csak kiderült, hogy ferdítettél és nem visznek semmilyen "vállalkozást", hanem fusiznak, amit ország szerte ezrek csinálnak és csináltak mindig is, csak most épp az internet segítségével, mert most épp ott lehet könnyen. Milyen meglepő..
"hanem mert megértették, hogy az keres többet, aki másokat alkalmaz és nem az, aki valahol állásra vadászik."
Ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. Egy jó szakmával, pl. IT bőven többet keresel, mint az itthoni átlag vállalkozó. Ráadásul 0 kockázattal, idegeskedéssel és biztos bevétellel. A vállalkozó nem egyenlő azzal, hogy biztos havi több milliós nyereséged van, ráadásul ezt konzisztensen tudod hozni, évtizedeken keresztül. Az itthoni vállalkozói környezetet és kockázatot meg ugye nem kell senkinek bemutatni. Hülye az, aki azt hiszi, hogy vállalkozói lét = jólét.
-
Jhonny06
veterán
válasz
#31733248 #30573 üzenetére
Továbbra sem írtál semmilyen konkrét példát, hogy gimiből milyen vállalkozást irányítanak ezek a gyerekek, így nehéz komolyan venni.
Olyanok vannak, amiket korábban írtam, hogy cipőkkel bizniszelnek kis tételben, de ilyeneket mindig is csináltak a gimnazisták, kicsit túlgondolod a dolgot..
-
axioma
veterán
válasz
Na ez a kulcs: a gyerek a kirakatne'v, a szulo a felelosseg viseloje es emiatt kizartnak tartom hogy ne a sajat feje utan iranyitsa a dolgokat... van egy stromanjuk, az hogy ez a fiuk es ugy csinaljak hogy a gyerek azt higgye, o az e'sz, az mukodo modell az en fejemben is, de kozel sem ugyanaz, mint amit te most itt letezonek probalsz beallitani.
De en ezt a szalat befejeztem. -
-
válasz
Túlzásnak érzem a mondataidat. Én egy suttyó középsuliban végeztem, mégis volt olyan, aki már akkor csencselt dolgokkal nálunk. Aztán az egyetemen számtalan szaktársam volt az ország legjobb gimijeiből (Fazék, Radnóti, Apáczai, stb.), de nem láttam rajtuk azt, amit írsz. Persze eltelt azóta közel 20 év, de szó nem volt arról, hogy 2-3 felsőfokújuk legyen. Aktív nyelvtudásuk pedig főleg nem. Oké, volt, aki csinált valami bizniszt az egyetemen, de nem igazán lett belőle semmi. Ez a középsuliban már vállalkozunk egy tök egyedi dolog ennél a sneakeres srácnál, ráadásul szerintem nem is fenntartható. És nyilván a szülők hathatós közbenjárása van mögötte.
-
axioma
veterán
válasz
#31733248 #30565 üzenetére
beirtam a capak kozott napjan h errol beszelhetsz, meg elotte is hogyvajh 18 alatt hogy csinalhatta uzletszeruen [=szabalyosan] az nem tudom miert nem esett le senkinek - en azert nem tapsolnek a csalassal elso szazmillahoz, aztan majd lepodik ha versenytarsak nekimennek - sztem csak jol marketingelik a szulok a gyereket, megoldotta'k neki az 5 perc hirnevet
-
törölt tag
válasz
#31733248 #30237 üzenetére
A korábban említettekhez kapcsolódóan a cipőkereskedő gyerekekről és a sneakerekről egy új cikk.
-
Jhonny06
veterán
válasz
"Nem Nyíregyháza alsót említettem"
Én se, jó hírű pesti gimikre látok rá, többek között arra, ahova én is jártam, meg ismerősök jelenleg is járnak. Amiről beszélsz, az max elvétve létezik, de semmiképp sem olyan számban, ami reprezentatív lehetne, vagy bármit le lehetne belőle szűrni. Leginkább csak belemagyarázol dolgokat.
-
válasz
Na, szóval: ez itt a jövedelem topik. Te bejöttél ide, semmit nem osztottál meg magadról szándékosan, de bizonygatod mennyire neked van igazad másokkal ellentétben.
Ritka unalmas egy troll vagy. Ja és képzeld, Nyíregy mellett születtem egy 'szom vályogházban
12 voltam, amikor Nyíregyre költöztünk, ja és én ha váltok vagy offert kapok, meg is szoktam itt osztani, nem csak a pofám járatom.
-
-
Jhonny06
veterán
válasz
#31733248 #30124 üzenetére
"az osztályban többen már a saját vállalkozásaikat irányítják az órák közti szünetben."
lol, milyen saját vállalkozást irányítanak középiskolások? A külföldről rendelt ecigit eladják 2x-es áron, meg cipőkkel seftelnek? Mert kb. ezek mennek. Ezek nem indikálnak semmilyen jövőbeli sikert. Egy ilyen jut eszembe, a Balázs Kicks, aztán róla is kiderült, hogy véletlenül pont kurva gazdagok a szülei és meglepő módon nem az uzsipénzből spórolta össze a 10+ milliós raktárkészletre valót. A szüleid pénzével könnyű játszani, aztán vagy bejön, vagy nem. Meg hát nem kell a 160-as IQ ahhoz, hogy a külföldről beszerezhető cipőket eladd egy kis haszonnal itthon.
-
axioma
veterán
válasz
#31733248 #30213 üzenetére
En me'g mindig azt nem ertem, miert sikeres = vallalkozo. A FIRE csak befektetesbol nem az? Vagy alkalmazott de munka=hobbi es meg is fizetik?
En a munkahelyeimen kell ugy kezdjem, hogy a szakmamat tudom es szeretem csinalni, vezeto az mas szakma, az _nem_ akarok lenni. Ott meg mindig azt hiszik, a karrier az ha feljebb lepsz a szakmabol people managernek, na ugyanekkora tevedes _szerintem_ a tied is. Es ehhez a [talan a menedzserkedesnel is kevesbe tanulhato] vallalkozasi erzek es persze tudas kell, az is kulon szakma. A domain mind1, az a tanulhato resze.
A te vallalkozasod itthon azert megy, mert magas a belepesi kuszob, nincs verseny, bar ha ilyen intenziven reklamozod lehet hogy buksz az uj belepokkel. -
-Skylake-
addikt
válasz
#31733248 #30200 üzenetére
senki nem mondta ezt ember. senki.
te nem érted, hogy van 50.000 mobil játék, amiből 2 kurvára bejött és ennyi, 49.998 meg annyi pénz termel, hogy a hó végén vehetsz belőle két kiflit. NEM AZÉRT, mert 49.998 játék szar lenne. hanem azért, mert nem volt meg a SZERENCSE, ami megvolt mondjuk egy Angry Bird-nél. Az Angry Bird elkapta, jókor, jó helyen, pont bejött. NEM AZÉRT sikeres, mert a 2 srác aki írta a világ legjobb fejlesztője. Mákuk volt , ennyi.
Ez egy tök jó dolog, csak ne adjuk már elő, hogy ez annyi hogy írj egy játékot és bérelj egy raktárat a pénznek. Millió fejlesztő van, millió app és játék, csak nem volt meg az a szerencse mint egy Angry Birdnek és ennyi. Szerencse, ennyi. -
-Skylake-
addikt
válasz
#31733248 #30185 üzenetére
Volt egy srac regen poltopikban, Aweriot.
O mondta egyfolytaban azt, hogy aki nem tort ki a szegenysegbol, a nyomorbol, az siman csak nem akart, mert O kiakart es neki sikerult. Ebbol sikerult levonnia azt a kovetkeztetest, hogy a vilagon melyszegenysegben elo tobb SZAZMILLIO ember kizarolag azert el melyszegenysegben, mert nem akar kitorni onnan.
Na, te netto csont ugyan ilyen vagy. Azt hiszed, hogy azert mert neked valamilyen formaban szerencsed volt es sikerult felepiteni valamit, ez amugy barki megtudna csinalni aki akarja, csak a sok hulye inkabb elete vegeig nyomorog mert nincs kedve gazdagnak lenni.
Zsenialis gondolat. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
#31733248 #30185 üzenetére
Most tényleg olyan szintre kell süllyeszteni a diskuzust, hogy csak azon múlik, hogy hiszel-e benne?
Nyilván a siker attól is függ, hogy megpróbálod-e, és nyilván kell hozzá kockázatokat is vállalni, és a nagyobb sikerhez legtöbbször nagyobb kockázatot kell vállalni, ami nagyobb háttérrel könnyebb. Akinek nincs semmije, annak lehet csak egy lövése van, vagy annyi sem, akinek meg jobbak a körülményei, annak akár 2-3-4-5 is lehet.
5 lövésből nyilván könnyebb betalálni, mint 4-ből, 1-ből vagy 0-ból.A mit mond egy sikeres cégvezető sem egy teljesen releváns kérdés, mert attól, hogy befutott még nem következik belőle, hogy reálisan látja az okát. Mennyi olyan sikeres ember van, aki mondjuk azt hiszi, hogy mindent Ő ért el, közben meg volt mögötte mondjuk egy feleség, aki minden terhet levett a válláról, hogy csak a célra kelljen figyelnie. Csak, hogy olyan példát is mondjak, ahol nem a szülői minta emeli a falakat.
Az emberek szeretnek mindig mindent a saját erényüknek betudni, és azt hangoztatni, hogy ők bezzeg elérték, és mennyi munka volt stb. Ez egy nagyon gyakori emberi dolog.
-
törölt tag
válasz
#31733248 #30179 üzenetére
Te tipikus gazdag kisgyerek vagy, akinek minden adott volt már eleve, majd egy kisujj megmozdítása után is mily meglepő, hogy anyagilag “sikeres” lettél. Aztán persze felnőttként te is érzed mi van a háttérben, ezért megpróbálod beadni, hogy amit elértél az a te érdemed, és különleges vagy. Tényleg nagyon fárasztó már ez a sok bullshit. Menj, élvezd inkább a vagyonod adta lehetőségeket, mert amúgy nevetséges, hogy folyamatosan egy internetes kocka fórumon flexelsz.
Nekem is voltak kurva jó ötleteim, csak mit ad Isten, huszonévesen nem volt pénzem ingatlanokat venni, meg vállalkozás ötleteim is voltak (amikkel azóta többen is befutottak), csak ugye ezekhez SOK pénz kell. Kb egy átlag ember is tudja miből lehet igazi pénzt csinálni, de ahhoz tőke kell. Az meg a mai világban munkabérből az esetek döntő többségében nem lesz.
Saját környezetemben is az van, hogy lehettél te bármilyen okos, szorgalmas, ha nem volt hátszél, folyamatosan falakba ütközöl, lehúz a helyzeted, nem kockáztathatsz, mert nincs aki kimentsen. Ellenben ott vannak a butuska, leszarom volt osztálytársak, kollégák, akik amúgy segghülyék coltak konkrétan, de az itthoni pénz meg egyéb előnyök gyönyörűen kiegyengették az útjukat, és kivételes lehetőségeket kaptak. Pl anyagi biztonsag, ezért kockázattűrő képesség, ingatlan lakhatásra ÉS vállalkozásra, külföldi egyetem (teljesítményen alapuló érdem nélkül), felkészítő tanárok az élet minden szakaszában, tehát hiába voltak butábbak, őket célirányosan felkészítették, stb.
A lényeg hogy ezeket a nézeteid egy értelmes embert sem tudod elhitetni. Na további jó önigazolást, remélem boldoggá tesz, mert láthatóan az életben “elért eredményeid”, azok nem. -
-Skylake-
addikt
válasz
#31733248 #30179 üzenetére
"A szerencse tipikus visszatérő szöveg a hasonló beszélgetésekben, amikor azt "kell" megmagyarázni, hogy nekem miért nem jött össze, ami másnak igen."
Én meg azt veszem észre, MINDIG, hogy a szerencse mindig tipikusan visszatérő szöveg, amikor valaki akinek VOLT, próbálja megmagyarázni azoknak akinek NEM VOLT, hogy amúgy nem kell...
-
-
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30175 üzenetére
"..ha valaki az alkalmazotti létbe beleragad, akkor (kevés kivétellel) sajnos nem csak a munkaszerződését írja alá, hanem azt is, hogy lemond a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről"
"Jesszum pepi, dehogy. A szüleim is alkalmazottak voltak, remek és boldog életük volt. Ehhez nem kell senkinek céget vezetnie."
"..ezzel is gondoskodva a magyar társadalom rendies jellegének "sikeres" továbbörökítéséről."
Nem en irtam.
Now what?
Maradjunk annyiban, hogy rettento sok faktortol fugg az hogy ki hogyan er el dolgokat, nem csak egy ut vezet oda.
Van par ismerosom FAANG vonalon Zurichben es a nagy vizen tul is. Meg a nagy nyirbalasok utan is jol elvannak a helyukon szerencsere, es olyan anyagi biztonsaguk van, amit KKE-ban csak egy atlagnal jobban meno vallalkozassal tudnanak biztositani. Ok igy ertek el.
Mellette pedig van olyan ismeros/kollega aki 20+ eve alapitotta a dev ceget es kokemeny munkaval elerte, hogy ma mar kb csak hobbibol dumal arrol amit szeret es dolgozik helyette a csapata/cege.
Viszont ezeket az embereket barmikor gond nelkul felcserelnem, mert pontosan tudom hogy azonos mindsettel es skillsettel rendelkeznek, pusztan x es y utat valasztottak a celjaik elerese erdekeben.Na de szerintem ez tul van targyalva valojaban.
-
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30169 üzenetére
En nem vitaztam.
Ha valaki szerencse nelkul vagy eros kezdotoke nelkul ugy gondolja, hogy szarradolgozas nelkul rovid-kozep tavon prosperalni fog az vagy naiv vagy hat ize...
En pontosan azert hajtottam szet magamat es forgattam vissza, mivel tudtam azt, ha el akarom erni, hogy legyen tegyuk fel olyan stabil bevetel aminel 10+ alkalmazottnal is megvan a pozitv cash-flow, akkor le kell tenni az alapokat. Lehetett volna szerencsem, johetett volna egy nagy befekteto, vagy egy akkora hal vasarlo, hogy elerje a dolog a kritikus tomeget, de nem igy tortent. Nyilvan ha nem igy lett volna, akkor maskent velekedek valoszinuleg, de ettol fuggetlenul nem latom pl magamban azt az otletet jelenleg amivel ledaralhatnam a piacot. Grindolni pedig most nincs kedvem megint jo par evig. Igy csak learattam a gyumolcsoket es viszlat.
Ennek semmi koze a vezetoi mentalitashoz vagy mindsethez. Pontosan ugyan ugy koordinalhat az ember egy projectet mint a sajat vallalkozasat. Szamolhat TCO-t, HR budzset, vizsgalhat tech stacket es meg sorolhatnam. Annyi a difi, hogy mindezt mas dinerojaval jatsza es ebbol kifolyolag masnal esik le a haszon jelentosebb resze ahogy a kockazat is. A kockazatturo kepesseg pedig szerintem a legtobb embernel odaig tart ameddig eleri az altala behatarolt letszuksegletet. Ha jonne egy otlet amivel konnyeden es stabilan fenn tudom tartani a jelenlegi szinvonalat, akkor semmibol nem tartana eliranyitgatni egy vallalkozast. Az is lehet ha kioregszem mint a dog, akkor nyitok egy tanacsado vagy munkaero-kozvetito ceget es jonapot. Ott igazan mar csak a tapasztalat es kapcsolatok szamitanak.
A problema meg egyszer abbol fakad, hogy Te ugy veled aki alkalmazotti statuszban van, az vagy nem alkalmas vagy nem megfeleloen gondolkozik. Na ez az alapvetoen hibas meglatas.
Van aki siman lusta eppen mint en.
szerk: Reszemrol tokeletesen megfelel az is ha nem kell b*szakodni, hanem dolgozik a befektetes. Erre pedig megint racsavarhatnam azt is, hogy akkor ki alkalmas arra, hogy megertse a legjobb az ha a befektetese termel anelkul, hogy barmilyen vezetoi pozicioban legyen.
-
Xero
nagyúr
válasz
#31733248 #30141 üzenetére
Megforditom kicsit: 7+ evig vallalkozokent eltem az eletemet. Sok penzt hozott? Igen. Elveztem? Az elejen igen. Szethajtottam magamat? Igen. Lett egeszsegugyi problema? Igen.
Most alkalmazott vagyok de meg igy is atlag folotti eletet tudunk elni, nem kell aggodni. Egyetlen egy percig sem banom a dontesemet.
Ha valami nem megy vagy nem ugy megy letojom, a kritikus tomeg gorgeti tovabb a dolgokat nelkulem is, attol meg ugyan ugy fog jonni a fizetes. Nem kell gorcsolni, matekolni, ugyfeleket simogatni. Nem nekem kell minden nap megvaltanom a vilagot, ha megis akkor elismerik nem feltetlenul elvarjak. Utazni is jelentosen kevesebbet kell (hidd el amikor evi 50e km-t levezettem es mellette repkedtem havonta legalabb 2x az ugy nagyon eleg volt).Csak es kizarolag akkor lennek hajlando ismet vallalkozo lenni, ha valaki nyomna egy 5-os szorzot a bruttom ele es azt mondana, hogy tessek itt van egy ceg mehetsz nekik dolgozni hatarozatlan idore de minimum 5 evre. Nyilvan ilyen nem nagyon lesz ha nem jarok utana.
-
axioma
veterán
válasz
#31733248 #30141 üzenetére
akar tetszik akar nem (nekem inkabb igen), itt a forum egesze a kozosseg... barhova irod nem kis esellyel lesz, aki latja, ismeri azt az oldalad is
masikra: nyilvan nem vagyok a tehetseges fiatal kategoria, foleg mivel mindjart 50... de azert tovabbra se tartom jogosnak a cimkedet, mindossze arrol szol hogy mas az eletfelfogasom mint a tied - innen nezve a tied a devians, onnan nezve az enyem -
emvy
félisten
válasz
#31733248 #30138 üzenetére
> Ti a megcsonkított mondanivalómra reagáltatok vatival.
Azert nem annyira erdekes szerintem, amiket mondasz ebben a topicban, mert a nagyresze abbol all, hogy "en vallalkozo vagyok, csinaltam egy csomo penzt, legyetek ti is vallalkozok, mert csak ugy lehet sok penzt keresni, es a sok penz pedig jo". Nem arrol van szo, hogy ebben nincs igazsag, csak epp ezt mar egymillioszor hallotta mindenki, es emiatt nincs mit beszelni rola. Tul sok karakter, tul keves szorakozas
Az en eletfilozofiam: vigyazz azokkal, akik szerint a TED eloadasok erdekesek
-
Chaosftw001
tag
válasz
Egyetértek, de én ennél tovább mennék, szerintem karrier, de más szempontból is a családi háttér a legmeghatározóbb.
Ugyanis az, hogy a szülők milyen szellemi és anyagi színvonalon élnek befolyásolja egy gyerek életét 0 éves korától. Ezek határozzák meg, azt hogy milyen óvodába, iskolába jár, milyen gondolkodás módot adnak át neki, milyen alapvető pénzügyi ismereteket sajátít el, milyen lehetőségei lesznek fiatal felnőttként ( pl szülők/rokonok szociális hálója ). Amikor egy ember átlag alatti színvonalból jön ( mind szellemi, mind anyagi ) és próbál kitörni fiatalként és olyan közegbe kerül, amilyen szinten ő is szeretne majd élni, akkor ütközik ki, hogy ami ennek a közegnek triviális (mert megtanították a szülei, olyan látásmódott kapott, külföldi lehetőségek stb ) az emberünknek teljesen ismeretlen és ezeket csak rengeteg belefektetett plusz energiával tudja bepótolni. Persze aki nem törekszik rá, hogy sokkal minőségibb legyen az élete az ezekkel dolgokkal nem is fog szembesülni, mert nem találkozik vele, marad abban a közegben amiben felnőtt. -
vati
senior tag
válasz
"Mert ha valaki az alkalmazotti létbe beleragad, akkor (kevés kivétellel) sajnos nem csak a munkaszerződését írja alá, hanem azt is, hogy lemond a valóban minőségi élet anyagi feltételeiről. Például nem lesz nagy és új családi háza, jó kocsija és rengeteg minőségi szabadideje."
1. A "valóban minőségi élet feltételeiről" nem mindenki ugyanazt gondolja. Pl. van, akinek az lenne a minőségi élet, ha fel tudna kelni a tolószékből. Vagy ha eljutna az alkalmazotti létig. Érezheti úgy, hogy minőségi életet él nagy budai villa, százmilliós terepjáró nélkül is, mert mások az igényei.
2. Az emberek elsöprő többsége nem alkalmas vállalkozónak, és nem a neveltetése, hanem a lelki működése miatt. Sokan megragadnak a Maslow-priramis alsóbb szintjein, és nem azért mert tehetségtelenek.
3. A sikeres meg a sikertelen vállalkozó között az a különbség, hogy előbbinél volt egy gazdag apuka aki kifizette az első négy sikertelen vállalkozás tanulópénzét, mielőtt az ötödik sikeres lett végül. A sikert is meg kell tanulni. (Pár éve a HVG-ben volt erről egy cikkecske -most nem találom- hogy az anyagi sikeresség legjobban azzal korrelál, hogy gazdag családból származik-e az illető.) -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Én azon a ponton elengedtem ezt a témát, amikor mások elmagyarázták nekem, hogy mennyi idő felkészülni / megtartani egy órát tisztességesen, úgy hogy én csinálom is ezt, ráadásul multinál is dolgozom mellette, így látom mindkét oldalt.
Azon már csak nevettem egyet, amikor jöttek azok a részek, hogy nem kell családi háttér ahhoz, hogy valaki külföldi egyetemre menjen, miközben az ahhoz szükséges nyelvtudás megszerzése sem automatikus Magyarországon a közoktatásban. A statisztikák szerint a fejlett világban kiemelkedően erős összefüggés van e tekintetben itthon.
Erre jött rá, hogy egy statisztikát az emberek a saját példájukkal akartak megcáfolni.
-
axioma
veterán
válasz
Most akkor erezzem magam beleragadtnak? Nem fogom! Egyreszt nem csak olyanok vannak akik kockazatvallaloak es igazgatas-maniakusak (nagyatlagban mondva - az itt jelenlevo szintu emberekre - nem csak pasik), hanem olyanok is akik alaptermeszetukbol nem alkalmasak a vallalkozasra; masreszt meg en olyat ismertem keveset (talan 2-t szemben a rengeteg ellenpeldaval), akinek a vallalkozasbol adodo sok penz a sok szabadidot hozta el (inkabb jobban vitte oket a mokuskerek).
-
tototos
addikt
válasz
Én ehhez még azt is hozzá tenném, hogy nem csak az számít hol tanulsz hanem hogy ténylegesen milyen a családi háttér. Nálam a szülők szakközép és szakmunkás végzettséggel rendelkeznek. Tehát nekik a felső oktatás az teljesen ismeretlen terep, így 0 segítséget tdtam kapni ebben a témában. Mindig azt hallottam csak, hogy menjek tovább tanulni mert diploma nélkül csak kétkezi munkás leszek. Édesanyám mióta dolgozik ugyanazon a munkahelyen van és innen is fog nyugdíjba menni. Fel sem merült soha a váltás nála.
Én gimnáziumba a szomszéd városba jártam ahol, a többség hasonló családi háttérrel rendelkezett. A nagy váltás az egyetemen jött amikor a csoport társaknak már telejsen eltérő családi háttere volt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Újszerű Apple Macbook Air 15,3" M3 8C CPU/10C GPU/16GB/256GB-(MC9E4MG/A) Ezüst -3 év gari
- PlayStation 5 konzolok garanciával! -konzol beszámítás ok!- Frissítve 07.30.
- GAMER SZÁMÍTÓGÉPEK GARANCIÁVAL/SZÁMLÁVAL, AKCIÓS ÁRON!!! LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- RODE Vlogger Kit universal
- Bontatlan! Logitech G Pro TKL Clicky Magyar kiosztású
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Bomba Árak továbbra is! Évtizedes minőség, személyes átvétel is!
- Ultimate előfizetés új fiókra akár 2105 Ft/hó áron! Azonnali, automatizált aktiválással, csak Nálam!
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT