Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
Egyik barátom hívott egy nonprofit kft-hez dolgozni. Kormányközeli a cég olyan szinten, hogy kormányzati pénzekből tartják fenn magukat meg pályázatokból. Elmondás szerint 2 évre megvan a budget. Most kezdik felépíteni a csapatot csak ügyvezető igazgató van jelenleg. 5-10 fő a cél és kutatás fejlesztés. Aki már dolgozott startupnál(ehhez tudom legjobban hasonlítani) milyen hátárnyokra kell számítani egy multihoz képest? Mióta dolgozom(10 év) egy multinál vagyok, ez alatt 1x váltottam területet de azt is osztályon belül, így elég nagy lépésnek érzem most ezt az esetleges váltást.
-
Egon
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Ez tök jogos.
Az első felvetésre: ilyenkor szvsz legtöbbször a maximummal kalkulálnak a szakik (legalábbis az építőiparban), így a kockázatot a megrendelőre hárítják (jobb esetben a korábbi tapasztalatok alapján egy átlagot vesznek, és azt fizettetik ki).
A második felvetés kapcsán: persze vésett az ürge, nem horonymaróval jött, de mivel komplett felújítás volt, majdnem mindegy volt hogy utána mennyit kell takarítani (persze a fal helyreállítás más tészta, azzal kapcsolatban lehet hogy a kőműves jobban lehúzott, mintha horonymaróval csinálta volna a villanyszerelő a melót. -
tototos
addikt
Szerintem ilyen eseteknél jön képbe az hogy órabérben dolgozik valaki vagy az elvégzendő munkát nézi. Van autószerelő ismerősöm aki órabérben dolgozik. Megvannak az idők, hogy mennyi egy olajcsere. Ezek mind jól kalkulálható dolgok. De jön a diagnosztika mondjuk. Mire megtalál egy hibát lehet elmegy vele 2 napja is. Ilyenkor számlázza ki a 16 órát mint munkadíj? Majd utána a javítás megint x idő. Ha nem számlázza ki akkor nem éri meg neki a diagnosztika mert 2 nap alatt megcsinál 15 olajcserét fix árért.
Amit még érdemes ugyanúgy érdemes megnézni, az a szaki eszközeinek minősége. Egy villanyszerőnél sem mindegy hogy egy vésőgéppel jön oda és szétvési a fele falat vagy horonymaróval és porszívóval csak a szükséges részt távolítja el. -
Egon
nagyúr
válasz
freaghill
üzenetére
Látom nem érted.
Ha tudtam volna, hogy egy két napos melóról, és nem 9 naposról van szó, akkor kértem volna még vagy 3-4 ajánlatot, mert nehezen hiszem el, hogy 150K-s napidíj alatt ne találtam volna embert.
Más szavakkal: a kamu erőforrás becslés jelen esetben árfelhajtó hatású volt. -
Ez ugye akkor értékelhető, ha tudjuk, hogy amúgy mennyire van kitöltve a hónapja a szakinak. Ha a hét minden napjára jut ilyen munka, akkor jól jár, de ha csak 2-hetente 1 ilyen van, akkor már nem is olyan jó a biznisz. Ugye itt jön be a vállalkozás <> alkalmazotti lét közötti különbség.
Személyes példa: ugye az IT contractorokat sokan irigylik a magas napidíjért, de azt nem veszik figyelembe, hogy időnként van 2-3 hónapos holtidő is. Szóval nem fekete-fehér ez a biznisz sem.
-
-
Egon
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Amúgy egy villanyszerelő (lakossági) rohadtul nem keres jól. Több is van a családban, nyomják a privát melókat, de ebből nem lesz senki milliomos.
Lehet. De álljon itt egy példa. 2021-ben kértem ajánlatot egy nagyobbacska (cca. 80 nm alapterületű, de 3 szintes) családi házban egyrészt a kötések átvizsgálására (tömör réz kábelek voltak, de nem wago-val összekötve, hanem összecsavarva, ahogy régen csinálták), plusz a kismegszakítók cseréjére (kb. 10 db, elég régiek voltak), és a fő attrakció: 4 db légkondihoz közvetlen vezetékezés megvalósítására (ebből 2 a legfelső, 2 a középső szinten volt), falba bevésett vezetékekkel.
400K-s árajánlatot kaptam, és mivel más is hasonlókat mondott, valamint az ürge állítása szerint 2 emberével 3 napig ezen fog melózni, reálisnak tűnt az ár (nem nagyon értek a villanyszereléshez, nem tudtam megítélni, mennyire reális). A gyakorlatban meg egyedül dolgozott az ipse (a segédje nem tudott jönni, káromkodott is rendesen hogy neki kell vésnie), nettó 2 azaz kettő napot (az egyik nap elment 6 órányi munka után, harmadnap még kb. másfél órát dolgozott). Nyilván volt költsége, olyan 70-80K körül (legyen max. 100), de akkor is durva.
Abban igazad van, hogy ezt millió dolog miatt sem érdemes alkalmazotti fizetésekhez viszonyítani, de akkor is mellbe vágó szvsz. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
üzenetére
Az emberek mindig a statisztikákkal dobálóznak (nem csak rád vonatkozik), de közben a statisztika legalapvetőbb, elemi szintű, dolgaival sincsenek tisztában.
Ha az F1-es pilótákat beülteted egy trabantba, míg a gazdag emberkéket egy ferrariba és kiengeded őket monzai F1 pályára, akkor a gazdagok MINDEN mutatóban kimagaslóan fognak teljesíteni. A trabantnak a végsebessége sincs annyi, mint amennyivel a ferrari még a kanyarokat is be tudja ott venni. hiába fékez és választ ívet az F1-es pilóta gyakorlatilag tökéletesen.
A lehetőségekből fakadó különbségek pedig nem tűnnek el azonnal, ahogy kilépnek a felnőtt életbe, mert addigra a differencia óriási lehet már. Ha egy F1-es világbajnok, legyen bármelyik nem ülhetett volna gokartba 20 éves koráig, akkor soha a közelébe sem jutott volna még az F1-nek sem, nemhogy a világbajnoki címnek.
Az iskola dolga az lenne, hogy mindenki azonos autóban üljön. Így sem lehet mindent kiegyenlíteni, mert a gazdagnak lesz trénere, különórája, kondiedzése, de legalább növelnie nem kellene a különbséget.
-
válasz
üzenetére
Én a cipős marhaságot unom.
Ha valakit érdekel a collectible piac, annak az egyediségei, akkor tudom ajánlani Rudy-t és az Alpha Investments-et.
Ő közgazdász volt(like a real job) mielőtt magic kártyákkal kezdett foglalkozni megélhetés szintjén.
De "valódi" befektetésekről is szokott beszélni, gazdasági helyzetről, etc.Én most nyomtam le egy két szintes ház alsó szintjének a felújítását, mint generálkivitelező, műszaki ellenőr és segédmunkás.
Pontosan tudom, hogy mit és mennyit keres egy szakember, meg azt is, hogy milyen meló ez.
Tényleg jól keresnek a gyári munkáshoz képest, de 3-5 év tapasztalattal rendelkező átlagos fejlesztő ezerszer jobb körülmények között, sokkal több pénzt keres.
Az én villanyszerelőm konkrétan fizika/matek tanár, de inkább elment pénzt keresni.
A segédje is diplomás.
-
válasz
üzenetére
Na, álljon meg a menet! Nem igaz, hogy egy kétkezi szaki többet keres, mint egy IT-s. Egy jól bejáratott építőipari vállalkozó (kivitelező!) kereshet átmenetileg többet. Alkalmazottat az alkalmazottal, vállalkozót a vállalkozóval hasonlítjuk össze, neked kéne ezt a legjobban tudnod. Egy alkalmazott festő nem fog milliós szinten keresni, főleg nem bejelentve. 1000x kivesézett dolog ez.
Persze, tőlem is elvisz most az ács 2 milliót munkadíjra, de ez nem ekvivalens egy nettó fizetéssel. Ugyanis közben ő ebből fizette a segédeit, bizonyos segédanyagokat, adót, tankolta a verdáját, meg még milliónyi költsége volt, miközben fagyban-szélben szívott a tetőn. Hja, és még számlát is csencselt.
Amúgy egy villanyszerelő (lakossági) rohadtul nem keres jól. Több is van a családban, nyomják a privát melókat, de ebből nem lesz senki milliomos.
-
törölt tag
válasz
D1Rect
üzenetére
Látsz a Jövedelem topicnál témába vágóbb topicot arra, hogy az informatikában dolgozó alkalmazottak fizetését kontextusba helyezzük? Vagy csak bosszant, amiért egy kétkezi, egyszerű szaki többet keres és jobb lenne, ha nem beszélnénk ilyesmiről? Részemről ez is rendben van, a téma úgyis kimerült.
rushmoon
"A telex is lehozta, így már hihető?"
Sokan csak akkor hisznek el valamit, ha már a Telex is ír róla.

golfvariant
"Én csak a királyi TV-nek és az Origónak hiszek
"Ugyanakkora hiba.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
válasz
D1Rect
üzenetére
A topic témája a jövedelem, szóval ott tartunk, még mindig.
Az pedig akár anomáliaként, akár a piacgazdaság normális működésének érdekes mellékhatásaként is felfogható, hogy egy szoftverfejlesztőként dolgozó, az átlagnál jobb szellemi képességekkel bíró embernél jobban keres egy kétkezi munkát végző mikrovállalkozó. -
válasz
üzenetére
"A villanyszerelős eset viszont nem feltétlenül adócsalás, segítő családtagként közreműködve többszörösen kimeríthetik a KATA által biztosított kereteket."
De az.
Egy vállalkozó szoftverfejlesztő a sokszorosát keresi a vállalkozó villanyszerelőnek, otthonról, melegben, gombokat nyomogatva.
Az alkalmazott meg pláne.Pláne offtopik, de egy bármilyen gyűjtői piacon(#pokemonkártyák) szépen lehet a zavarosban keresni, mert nincsenek fix árak és minden nagyon relatív.
Visszatérhetünk a topik témájához?
-
törölt tag
válasz
Resike
üzenetére
"Ez ugyanúgy megtörtént az én iskolámban is csak ipari szinten, az adott iskola alapítványának felajánlható összegekként..."
Azért van némi különbség a korrupt igazgató és az alapítványi modell között... Meg aztán az elitgimik kimagaslóan teljesítenek minden mutatóban, ez pedig a Jhonny06 által említett idióta gyerekekkel soha nem jönne össze.
Valami félreértés lesz, én azt soha nem mondtam, hogy kezdjenek mások is ugyanabba (azaz ritka és drága sneakerekkel kereskedni), ahhoz az a piac valószínűleg kicsi.
De még csak azt sem mondom, hogy mindenki kezdjen vállalkozni és építsen céget, hiszen az sem való mindenkinek. Xero például már önfoglalkoztató vállalkozóként is annyira széthajtotta magát, hogy egészségügyi problémái lettek és kifejezte az örömét amiatt, hogy nem kell görcsölni, matekolnia, ügyfeleket simogatnia. A többség hasonló, nekik értelemszerűen nem javasolnám, hogy kezdjenek hasonló tevékenységbe, mert egyszerűen nem nekik való.
"Ahogy a másik példának hozott villanyszerelő(d) azért keres sokat, mert adócsaló módon működik, és mert hiány van a tudásából: ha ezután mindenki utánozná borulna a matek."
Azt pedig főleg nem mondtam, hogy legyen mindenki villanyszerelő.
A legtöbben - egyébként teljesen érthető módon - a fűtött irodát és kényelmes életet választják, kétkezi munkát egyre kevesebben akarnak végezni. Ez is érthető, de akkor ne tessék csodálkozni azon, hogy mennyit keresnek ezek a szakik. Valóban, hiány van belőlük és ezt a hiányt a piac szépen be is árazza. A lehetőség egyébként ott áll a hasonló szakik keresete miatt zúgolódók előtt is, hiszen lehet utánuk csinálni - én személy szerint nagyon örülnék, ha sokkal kevesebbet kéne a hasonló szakiknak fizetnem.A villanyszerelős eset viszont nem feltétlenül adócsalás, segítő családtagként közreműködve többszörösen kimeríthetik a KATA által biztosított kereteket.
"Persze, őket igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték" attól, hogy nyugdíjas éveimre bármi megmaradjon belőle..."
Aki hülye, meg is issza a levét. Én mindenkit arra biztatok, ha van rá lehetősége, készüljön a nyugdíjas éveire befektetésekkel - én is ezt teszem. Amire egy 30-as éveiben járó fiatal nyugdíjba megy, a korhatár már valahol 75-80 év lesz, brutálisan romló helyettesítési rátával. Akinek nincs értelmezhető nagyságú befektetése (vagy előtakarékossága) és nem is örököl, arra kemény évek várnak.
-
Resike
tag
válasz
DigitXT
üzenetére
Jáj nem érted amikor egy hülye gyerek szakít a szakadt használt surranókon az követendő példa de amikor kiderül hogy intézményi szinten lehet apuci pénzén betolni a kölyköket az elit parasztelosztóba az már nem elég statisztika.
De amúgy biztos minden le van adózva rendesen, amikor kiskorú sem egyéni vállalkozó sem cégtulaj nem lehet. -
DigitXT
félisten
válasz
üzenetére
Bocs, hogy belevau, de ez már kezd igencsak védhetetlenné válni:
leírtad, hogy van egy gyerek, aki azon kaszál, hogy vannak mások
rajta kívül olyan elvetemültek, hogy milliókat adnak egy cipőért.
Értem. Megtalálta a piaci rést. Nyerészkedik a termék ritkaságán...
Még ezt is értem. Nade azt, hogy ezután miért kéne ezen példával
bárkit arra buzdítani, hogy csinálja ugyanezt, azt már nem értem...
Neki bejött, csinálhatná helyette bárki, eddig tiszta, de mellette???
Nemhogy mindenki nem csinálhatná, hanem kb. +1 szereplő sem...Ahogy a másik példának hozott villanyszerelő(d) azért keres sokat,
mert adócsaló módon működik, és mert hiány van a tudásából: ha
ezután mindenki utánozná borulna a matek. Persze, játékeleméleti
szempontból mindig a csaló "nyer", hiszen ha senki nem fizet adót,
úgysem lesz pl. kórházi ellátás és ezen nem változtat egy(!) ember,
ergo addig, amíg minden összeomlik, neki megéri zsebre dolgozni.De ha össztársadalmilag mindenki ezt csinálja, mind megnézhetjük
magunkat... (Egy ilyen minimálbérre bejelentett vállalkozó mondjuk
a nyugdíjazásakor koppan. Vagy esetleg meg sem éri azt a kort.
)Megboldogult nagybátyám lenézte édesapámat, mert alkalmazott
volt világ életében: egy becsületes "balek". Majd a gyermekei ezt a
mentalitást örökölték, így kiröhögtek, hogy diák fizetésemből még
adót, sőt magánnyugdíjpénztári járulékot is levontak. Persze, őket
igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték"
attól, hogy nyugdíjas éveimre bármi megmaradjon belőle... Az adó
meg gyakran elveszíti közpénz jellegét. De nem tudhatták előre!
Ui: gondolj csak a streaming szolgáltatókra. Egyet simán eltart sok
előfizető: a legjobb biznisz. Kettőt is még talán megfizetnek, hajrá!
De mikor már 3., vagy az n+1. szereplő lép be, az csak ugyanebből
a tortából fog elvenni, mert nincs végtelen pénze az embereknek...Amúgy mérnök informatikus vagyok, és a töredékét keresem az itt
repkedő béreknek, de eddig "megérte" a lazább munkaidőm miatt.
Most kezd átfordulni abba, hogy éhendöglés, vagy megszakadás...
Persze a cég ezt egyszerre szeretné. De még bármi lehet belőle.
(Adott esetben munkahely váltás is: ha csak a pénz mozgatna már
rég megtettem volna. De van, hogy az ember szereti a munkáját...)Ha meg "elég" pénzem lenne, nyitnék egy nagyrobogó kölcsönzőt:
biztos lenne rá kereslet, és úgy az ex-hobbim lenne a munkám is...
De nem biztatok erre mindenkit, mert mire esetleg oda jutok, még
telítődik a piac.
Nem értem, mi a motivációd ebben a topikban... -
-
törölt tag
válasz
Resike
üzenetére
"Amúgy pont most volt egy cikk hogy az ilyen "elit" szutykokba hogyan kerülnek be apuci langyos intelligenciájú kedvencei ha elég pénzt tesznek le az korrupt asztalra."
Azért ne legyünk igazságtalanok, egyetlen iskoláról derült ki, de valószínűleg így sem egy hülyegyerekről lehet szó. Ha mégis, akkor ez a gyereknek lesz a legrosszabb, mert egy rakás, nála sokkal jobb gyerek mellett csak kudarcélménye lesz.
"Nem az a jellemző manapság ezekben az intézményekben (és főként már akkor se volt az), hogy az értelmiségi elit gyerekei járnak oda. Abszolút legit ez a "fizetek, hogy felvegyék az idióta gyerekemet".
"Szerinted azért teljesítenek ezek az elitgimik kimagaslóan minden mutatóban, mert idióta gyerekek járnak oda? Ezt azért remélem, nem hiszed el.

Másrészt azt is érdemes lenne definiálni, mit értünk az "értelmiségi elit" kifejezés alatt? Mert pl. az ELTE BTK-n van egy rakás olyan ember, akik magukat oda sorolják, eközben tényszerűen bizonyos reálszakokon 20-30-cal magasabb az átlagos IQ a bölcsészekhez képest, ez pedig már megkerülhetetlenül nagy különbséget jelent két diák között egyes tárgyakban.
De ha mondjuk arról beszélek, hogy szeretek időnként Bayreuthba utazni néhány napra egy komolyzenei tetralógiáért, akkor valószínűleg nem a nagyátlagban magasabb IQ-val rendelkező reálszakokon fogják ezt többen érteni, hanem a bölcsészek között.
"nekem ebben nincs teljesítmény vagy tehetség. Egyértelműen elmondja, hogy ő csak kapcsolatban van olyanokkal, akik a botokat írják és ők rögtön neki adják el a portékát."
Én még nem láttam hosszabb riportot vele, de úgy általában véve elmondható, hogy sok vállalkozás születik meg túltolt rajongásból, ezek egy része aztán üzletileg is sikeres lesz. Nem is kell valami korszakalkotó ötlet hozzá, lehet, hogy csak jobban menedzsel bizonyos folyamatokat és megszületnek benne olyan felismerések, amelyek másokban nem. És ezek összességét aztán díjazza a piac.
Abban biztos lehetsz, hogy a vásárlói körében rengeteg olyan ember van, akiknek lenne elég pénze ahhoz, hogy hasonlót csináljanak. De valamiért mégsem ők csinálták meg, hanem ez a gyerek.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
monkeyground
üzenetére
Az orvosi. Már ha nem itthon "kamatoztatod". Ha meg műszaki, akkor drónkutatásra mennék rá, az most mindenkinek kéne, és nem kell hozzá nagyon nyersanyag, ami nekünk nincs.
-
tototos
addikt
válasz
monkeyground
üzenetére
Mihez képest jól? Amibe most szerintem pénz van az AI és datamining, cloud, meg talán security.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
monkeyground
üzenetére
Ez fizet a legjobban tipikusan.
-
j0k3r!
őstag
válasz
monkeyground
üzenetére
BlackRock esetleg?
-
monkeyground
újonc
-
carapace
tag
válasz
monkeyground
üzenetére
A Morgan se egy aranybánya, engem egy éve ilyen VP állásokkal keresgéltek, aztán már a másfél millióra is azt mondták, hogy azt nem tudják megadni. Viszont az interjúik szerintem kifejezetten könnyűek. A Revolut sokkal többet fizet, de oda nehezebb is bekerülni.
-
válasz
monkeyground
üzenetére
Ezek nagyon-nagyon más kultúrájú cégek, csöppet sem mindegy, hol kötsz ki. A Citi talán a legkonzervatívabb, és pár éve ők fizettek a legkevesebbet Magyarországon. Wise/Revo inkább startup kultúra.
-
monkeyground
újonc
Sziasztok!
Finance/FinTech cégeknél milyen bér érhető el Java (docker, spring, sql) fejlesztőként 4 év tapasztalattal? Morgan Stanley/Citi/IBKR/Wise/Revolutról tudnátok véleményeket/tapasztalatokat írni ha van?
-
axioma
veterán
en tudok olyat ahol aki az irasbeli [6x leendo letszam] vonal fole kerult, azt megfelelo hatszellel felvettek - na meg elottem irtak hozza 1.5 pontot egy helytelen megoldasra... 8oszt gimi, a nagyon kiemelkedon kivul az ismerose valakinek kategoria jutott csak be, bar penz ha volt is benne, az nem altalam lathato modon - es ugyan 5-10 evvel ezelott volt, de a pletyka megujulva jott kesobb is.
-
Dr. Akula
félisten
válasz
Jhonny06
üzenetére
A Gábor Dénes meg a Kodolányi volt inkább arról híres hogy pénzért is lehetett venni diplomát. Volt is multi ahol ki volt adva ukázba hogy GDF-es jelentkezőnek meg kell köszönni a részvételt az állásinterjún... Persze azóta mind megváltozott, saját bevallás szerint, állítólag...
-
dugo_
veterán
válasz
Jhonny06
üzenetére
Én is top 10-es pesti matekszakról jövök, van személyes tapasztalat. Adott is annyi traumát, hogy azóta se fejeztem be az egyetemet és a matekszigó is 7 év után lett meg... Mondjuk nálunk nem voltak hülyék, legfeljebb máshogy okosak.
A hírt a Metropol hozta le, szerző nélkül. Nem nem hiszem el, hogy megtörténhetett ilyen, szimplán csak teljesen hiteltelen a forrás.
-
Én az egyik ilyen "menő" középiskolába jártam anno. Nem az a jellemző manapság ezekben az intézményekben (és főként már akkor se volt az), hogy az értelmiségi elit gyerekei járnak oda. Abszolút legit ez a "fizetek, hogy felvegyék az idióta gyerekemet".

Az meg nem tudom hogy jött ebből, hogy kormánypropaganda.
Maximum pont az ellenkezője, de inkább semmi köze ennek a lefizetős ügynek ehhez a fogalomhoz. -
DanielLong
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
A múltkor valaki linkelte ezt a riportot vele. Megnéztem, de számomra nagyon necces a sztori, a srácot sem tudom értékelni, nekem ebben nincs teljesítmény vagy tehetség. Egyértelműen elmondja, hogy ő csak kapcsolatban van olyanokkal, akik a botokat írják és ők rögtön neki adják el a portékát.
-
Resike
tag
válasz
Vision
üzenetére
Én numero uno középiskolába jártam nevezzétek elitnek ha az jobban esik, az egyedüli biznisz az volt hogy hogyan lehet áthozni a környező határokon a marihónalját majd szétosztani, mert akkor pont nem volt erősen büntetve, főleg 18 év alattiaknak...
Amúgy pont most volt egy cikk hogy az ilyen "elit" szutykokba hogyan kerülnek be apuci langyos intelligenciájú kedvencei ha elég pénzt tesznek le az korrupt asztalra. -
törölt tag
válasz
üzenetére
A fenét, ezek többen is katáznak villanyszerelőként, még a hölgy is összegurított egy OKJ-t magának.
"A cipők viszontértékesítése is addig működőkepés, amíg feketézve nyomja az ember."
Miből gondolod, hogy a cipős gyerek feketén csinálja?
Én sem tudtam, hogy mi a helyzet ezekkel a hülye cipőkkel, a gyerekektől értesültem arról, hogy van egy ilyen őrület. Ez már szó szerint arról szól, hogy egyesek jódolgukban tárgyakat fetisizálnak.
Ugyanígy nehezen értem a luxusmárkák iránti vonzalmat is. A páromnak rengeteg nagyon jó ruhája van, hétköznaponként is ilyeneket hord. De kifejezetten az 50 kilójára szabott egyedi, vagy nagyon kis szériás darabokról van szó, amik egyszerre néznek ki sokkal jobban és kerülnek sokkal kevesebbe, mintha valamelyik elitmárka gyártotta volna őket.
-
-
Veron
addikt
Van itt valaki, aki be tudja lőni a senior tesztelői fizukat?
auto tesztelés (Cypress, Selenium) a feladat, szükséges az alapszintű Kubernetes, Docker, Git, Github actions, Jenkins ismeret.
Emellett van test manager tapasztalat, advanced ISTQB vizsgák, summa 10 év tapasztalat. -
kadet93
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Irsz botot/botokat, amik megjeleneskor megveszi neked retail aron a cipoket. Meghirdeted oket, ha 14 napon belul nem viszik el, akkor visszakuldod (mert jogod van elallni a vasarlastol). Az ilyen keselyuk meg hypebeastek miatt nem lehet bizonyos jobban kinezo sneakereket beszerezni (illetve lett ultragaz szerintem az egesz szubkultura)
-
-
adalbert1
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem nagyobb cipőkereskedések (pl. footlocker) azért nem csinálják ezt, mert valószínűleg a gyártóval úgy vannak leszerződve, hogy retail áron kell adniuk a terméket.
Vannak még hasonló módon működő üzletek, pl. a true to sole is ilyen.
Szerintem magában a készlet beszerzésben elég sok meló lehet, facebookon többször láttam olyan posztokat, hogy kb. teljes méretsort vennének retail ár felett (amire utána még nyilván ők is raknak rá hasznot) - illetve ott van a megjelenéskor botokkal felvásárlás, és a hivatalos viszonteladóktól is megvesznek mindent, amit tudnak.
-
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
Mivel nem igényel nagy tökét, szaktudást, stb-t, ezért bármelyik unatkozó gimnazista tudja csinálni, akinek van néhány százezer forintja és egy kis releváns tudása. Ezzel egy rendes legit cég nem tud versenyezni, mert gyakorlatilag Pistikének nulla költsége van, jótállást nem biztosít, adót nem fizet. Legit nem lehet ezt csinálni.
-
válasz
Froclee
üzenetére
Nyilván nem az árakat nézegettem, hanem magát a terméket. Hiszen a nagy margin onnan jön, hogy sokkal drágábban árul, mint mások.
Viszont: hogyan tudja folyamatosan fenntartani a kínálatot, ha ezek ennyire limitált példányok? Le van szerződve a gyártókkal? Ezt miért nem csinálja meg más/nagyobb multi? Továbbra sem értem azt, hogy ez hogyan lesz fenntartható.
-
Froclee
őstag
válasz
Vision
üzenetére
Dehogy olyanokat árul.

"Megnéztem a weboldalát, és nekem ez volt az érzésem."
Mondjuk nem tudom melyik részét nézted a weblapnak, de OfficeShoes-ban nem 80k-1millió között van az átlagár legjobb tudomásom szerint. (Vagy épp 4.5 milló.)
Ezek limitált lépők, amiket máshonnan kb max botokkal lehet beszerezni mert olyan hamar elfogynak. Szóval ezt pl hagyományos boltokban (Nike/Adidas) nem tudod megvenni, csak resellerektől.
Egyébként 2-3 éve én is adtam el neki cipőt. Emlékszem csodálkoztam, hogy fiatal kora ellenére milyen gyorsan tudta a pénzt leszámolni az ujjaival.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
Nyilvan nem azokat arulja. Olyanokat arul, amik valami miatt hiresek, limitalt szeriabol elcsipett peldanyok, stb. Picit olyan, mint amikor valaki ritka orakkal, ritka lemezekkel, ritka konyvvel, ritka barmivel kereskedik. Ennek van piaca, de sok embert nem tud eltartani. Kell hozza eros elhivatottsag es fanatizmus.
-
adalbert1
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Az a lényeg, hogy a legtöbb hypeolt cipőből (pl Jordan 1), egy adott színállás, vagy másik márkával való kollaboráció csak nagyon limitált mennyiségben van gyártva (mármint egy teljesen átlagos cipőhöz képest, így is világszerte több tíz/százezres darabszámról beszélünk, vagy többről).
Egy párnak a retail ára olyan 160-200 euro. A hype miatt általában a megjelenés első perceiben elfogynak az érdekesebb modellek (igaz sok weboldalról pont a másodpiacon érdekelt kereskedők vásárolják fel botokkal), és utána a másodpiacon kilő az áruk.
Az ilyen boltok megvesznek minél többet retail áron a hivatalos viszonteladóktól (pl. nike, footlocker, stb), vagy azoktól a magánszemélyektől, akik szerencsések voltak és tudtak vásárolni az adott termékből, majd rárakják a hasznukat és továbbadják őket.Röviden annyi, hogy a hype miatt sokkal nagyobb a kereslet, mint a szándékosan szűk kínálat, és ez tartja életben ezeket a boltokat.
Szerk: bandus: én is csináltam hasonló munkákat még diákként - annyiból szerintem ezek tökéletesek, hogy tudja az ember, hogy ezt soha az életben nem szeretné főállásban csinálni az élete hátralévő részében, tehát valóban adhat egy extra motivációt.
-
válasz
üzenetére
Valaki magyarázza már el nekem, hogy ennél a Balázs Kicksnél mi az üzleti modell! Ugyanazokat a csukákat árulja a srác, mint ami bármelyik Playersroomban/Office shoesban is kapható? Megnéztem a weboldalát, és nekem ez volt az érzésem. Nem vagyok célközönség, nem hordok ilyen szarokat, szóval fogalmam sincs.
Csak azért, mert ha ez így van, akkor nyilván az egész egy hatalmas lufi. A multikat nem lehet lenyomni, most a hype még viszi előre a dolgot, aztán amikor jön az újabb divathullám, akkor megy a levesbe.
És hja, anno középsuliban nálunk is volt, aki DVD-kkel csencselt, meg olcsón árult másolt filmeket. Már akkor mondtam neki, hogy ésszel fiú, mert ha rádrúgják az ajtót, akkor sírás lesz.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Rendre olyan vállalkozásokat hozol fel példának, ahol az adócsalás konkrétan versenyelőnyt jelentett. Többszörösen kimaxolt KATA-val konkrétan bármilyen szektorban könnyű volt királynak lenni, mert annyira alacsony volt az adóék. A cipők viszontértékesítése is addig működőkepés, amíg feketézve nyomja az ember. Ha tisztán csinálták volna ezeket, akkor árban esélytelen lett volna versenyezni a többi piaci szereplővel.
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Valamit félreértesz, nálam a követendő példa a "csinálj céget és légy a vezetője" modell, nem a katázás.
Sem IT-s alkalmazott, sem hasonló szaki nem lennék, nem szükséges a negatívumokkal érvelni. Amit leírtál, abban alapvetően igazat adok, nekem sem tetszene egy hasonló közeg. Csak arra szerettem volna emlékeztetni, hogy az itt emlegetett összegeket az építőiparon belül elég egyszerű arcok is simán megkeresik, sőt...
Aki beleragad abba, hogy kétkezi munkát végez, annak szinte törvényszerűen megsínyli az egészsége, ráadásul tényleg nem vigyáznak magukra. De ma már rengeteg olyan magyar építőipari kisvállalkozó van, aki már régóta csak vezetőként dolgozik és nyugat-európai mércével mérve is jól keres.
-
válasz
adalbert1
üzenetére
+1, én lehúztam gimisként pár nyarat ilyen közegben. ha akkor még vicces is volt, mai fejjel azért rendkívül szomorú, hogy milyen körülmények között éltek ezek az emberek. bejelentés nuku, és annál több alkohol meg pia. nekem meg mivel olyan terveim voltak, hogy egyetemre megyek, némi extra szopatást is el kellett viselni azon kívül, hogy elküldtek a szokásos reszelőzsírért
meg is nyertem az atommaghasasztó becenevet
de ki tudja, lehet ezért lett mégiscsak egy nuclear engineering diplomám. de azért ezek nem összekeverendők az igazán igényes "kétkezi szakikkal", akik inkább az asztalosok, ácsok, burkolók az én fogalomtáramban. -
adalbert1
veterán
+1 - a tágabb családban volt kétkzei szaki, hát idős korára sokkal jobban tropa volt a teste, mint az irodista testvéreinek. Ráadásul volt olyan időszak bőven a 30-40 éves karrierjében, mikor nem pörgött az építőipar, sokkal kevesebb bevétele volt.
Nyilván a testi hatásokat ha okosan csinálja az ember akkor ideig-óráig tudja kompenzálni célzott tornával, egészséges étkezéssel - de azért akiket a közeli irodaház építésnél láttam, ott elég sok embernél ment a 2 decis royal vodka reggelire, és úgy füstöltek, mint a gyárkémény, gondolom az étkezésükre is hasonlóan igényesek voltak - kíváncsi lennék, hogy a nyugdíjkorhatárt hányan élik meg közülük. Illetve ha egy picit is műveltebb vagy inteligensebb vagy, mint az átlag ilyen melós közeg, akkor tuti kínszenvedés mentálisan minden munkanapot ilyen közegben tölteni. -
Madwe
nagyúr
válasz
üzenetére
Az egyszerű szakis példa sokszor előjött. De ne rövid időtávot nézzünk pls, mennyire keresett jól az egyszerű szaki 2010es évek elején? mennyire biztos a megélhetése egy esetleges recesszió idején döglődő építőiparral, állami beruházások leállásával? mennyire tud előre lépni? hány órát dolgozik effektive ezért a pénzért egész nap? tudja ezt home office végezni? tudja mosogatás közben termelni a pénzt, esetleg mellékállásban a tudását side projektekben gazdagítani az amúgy állandó napi effektív 4-5 órás munkája mellett - vagy eleve 8-10 órát dolgozik + utazási idő? tudja a tudását könnyen online külföldre eladni?
Mennyire egészséges amit csinál? nem e lehet, hogy 5-10 év után a térde, dereka tropa?
milyen a munkahelyi légkör, milyen emberek veszik körbe?
Mennyi adót s hogy fizet közel azonos nettóért? (mér ha feltételezzük h lesz érdemi nyugdíjrendszer 20+ év múlva...)
Na meg azért nem kevés ITs innen a topikból bőven netto 1Millió felett visz haza. S erre az idei akár 20+% emelés csak rátesz majd még egy lapáttal majd... -
törölt tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
"Tudom, hogy a hozzászólásnak nem ez a lényege, de a tanár nem a legjobb benchmark
."Ez igaz, de amikor a villanyszerelő április végén már elfogyasztotta a KATA-keretét és az asszony nevén számláz, akkor azért más megvilágításba kerül, hogy mennyire jó egy IT-s fizetés... Egyszerű szakik tömegesen keresnek milliós nagyságrendben manapság az építőiparban.
Kéne az ilyen panaszkodós fiúknak egy safe space, ahol csak jó hírek vannak és maximum csak a klímaszorongás jelenthet némi kellemetlenséget.
-
jcage
tag
Én alapvetően RO vagyok és csak olvasom ezt a topikot, de már nagyon unalmas, hogy most éppen itt tolod a faxságaidat. Ha ennyire penge és sikeres vagy, akkor szerintem tuti lenne jobb dolgod is, mint észosztás egy IT fórumon.
szerk: @Oppenheimer: agreed.
-
törölt tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Te valamit nagyon félreértettél, ez már régen nem a fusizásról szól.
Több esetben több ember munkáját is irányítja, vagy koordinálja a gimnazista és többet is keres vele, mint mondjuk az osztályfőnöke. "Ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. Egy jó szakmával, pl. IT bőven többet keresel, mint az itthoni átlag vállalkozó."
Nem az önfoglalkoztatókról (sokszor kényszervállalkozókról) beszéltem, hanem azokról, akik a mikrovállalkozások üzemméretét meghaladó cégeket visznek, ezért is beszélek mások alkalmazásáról. Az itt említett IT-s fizetéseknél konkrétan többet keres pl. a villanyszerelőm is.
-
válasz
üzenetére
És ebben mi a nagy szám, hogy interneten árul dolgokat meg weboldalakat csinál pénzért, esetleg befektet valamennyi pénzt? 20 éve ezeket azért nem tudtad csinálni, mert még nem volt mindenki számára elérhető internet, meg olyan felületek, ahol ezeket egyáltalán meg lehetett volna valósítani. A végére csak kiderült, hogy ferdítettél és nem visznek semmilyen "vállalkozást", hanem fusiznak, amit ország szerte ezrek csinálnak és csináltak mindig is, csak most épp az internet segítségével, mert most épp ott lehet könnyen. Milyen meglepő..

"hanem mert megértették, hogy az keres többet, aki másokat alkalmaz és nem az, aki valahol állásra vadászik."
Ez egyáltalán nem törvényszerű, sőt. Egy jó szakmával, pl. IT bőven többet keresel, mint az itthoni átlag vállalkozó. Ráadásul 0 kockázattal, idegeskedéssel és biztos bevétellel. A vállalkozó nem egyenlő azzal, hogy biztos havi több milliós nyereséged van, ráadásul ezt konzisztensen tudod hozni, évtizedeken keresztül. Az itthoni vállalkozói környezetet és kockázatot meg ugye nem kell senkinek bemutatni. Hülye az, aki azt hiszi, hogy vállalkozói lét = jólét.
-
törölt tag
"Gondolom ez egy új NER lovag beavatási szertartása lehet az újdonsült vármegyében....."
Mert minden jómódú ember a NER-nek köszönheti a pénzét? Vagy hogy jön ide ez egyáltalán?
"a gyerek kapja a szüleitől a vállalkozását. Annak szellemi és fizikai erőforrásait egyaránt.
Ami meg így megint csak rohadtul nem self-made."Ez kétségtelenül gyakori, de érthető is: sokkal könnyebb rákapcsolódnia egy meglévő céges struktúrára és fokozatosan belenőni a feladatba. Ma már akkora magánvagyonok halmozódtak fel viszonylag széles körben, amelyek akár érdemi munka nélkül is képesek a következő generációk jólétét garantálni.
"Egy-két kivételtől eltekintve szinte mindenki sikeres (nem feltétlenül anyagi szempontból), boldog, nyitott és értelmes ember."
Ugyanez a tapasztalat nálunk is. Hatalmas a különbség egy átlagos középiskoláshoz képest. Érdemes megnézni azt is, hányan mennek ezekből a budapesti elitgimikből nyugati elitegyetemekre és hozzájuk képest mekkora lemaradásban van az átlagos diák.
Többen online kereskedtek, volt aki weboldalakat, grafikákat készített pénzért (maga alá szervezve másokat), mások rászívták magukat valamilyen újdonsággal a szülői vállalkozásra, egy fiú például sikeresen MLM-et kezdett építeni (pedig a szülőknek esze ágában sem volt soha), de saját szememmel láttam olyan gyereket is, aki 17 évesen(!) belekóstolt a tőkeáttéttetes kereskedés világába (az egyik kollégám fia, apuka is okos). Gyakorlatilag egymást is inspirálják.
De a saját gyerekeimen is látom, hogy mennyire máshogy működnek, már 16-17 évesen elkezdtek érdeklődni a vezetői feladatok iránt és meglepő mélységű kérdéseket voltak képesek megfogalmazni, amivel a döntések mozgatórugóit vizsgálták. Nem azért, mert irányításmániásak, hanem mert megértették, hogy az keres többet, aki másokat alkalmaz és nem az, aki valahol állásra vadászik.
-
HoTDoG
tag
válasz
carapace
üzenetére
Kft helyett lehet Bt is, egy fokkal könnyebb megalapítani. A lényeg az adózási forma.
Elrettentésként azt szokták mondani, ha valami bukik, akkor a személyes vagyonoddal felelsz - akárcsak az EV - nél, míg Kft-nél ugye nem. A valóságban pedig ha csalsz, törvényt sértesz akkor ígyis úgyis utánad mennek. Vannak milliárdos bevételű Bt-k is, lásd Aldi, Lidl.
Ez nem a Bt reklám helye, csak jelzem, hogy nem muszáj Kft
-
Drizzt
nagyúr
válasz
Jhonny06
üzenetére
Sot, Nyiregyhazan az egyik varosreszben kb. mindenki csencselt Prilukival, meg gazolajjal es egyeb dolgokkal a kornyezo orszagokbol. Szoval ott a fiatalok megeloztek a korukat. Es meg elit gimnazium se kellett hozza. Volt aki piramis jatekot is csinalt. Lehet az volt a vallalkozasa a bukasanak a jele, amikor jottek nehanyan meglincselni a kornyek iskolaibol. De szerencsere tettlegessegre vegul nem kerult sor.
Új hozzászólás Aktív témák
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Éjszakai műszak
- MIUI / HyperOS topik
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- iPhone topik
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elemlámpa, zseblámpa
- Motorola G86 - majdnem Edge
- További aktív témák...
- 186 - Lenovo Legion 5 (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5070
- Motorola Razr 50 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- 164 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090
- Új, Aktiválatlan iPhone 17 (256 GB) (rendelhető)
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen , 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Mondjuk úgy éreztem már az elmúlt években, hogy kicsit nagy lett a pofa, mert nagyon ment a szekér.

Az pedig akár anomáliaként, akár a piacgazdaság normális működésének érdekes mellékhatásaként is felfogható, hogy egy szoftverfejlesztőként dolgozó, az átlagnál jobb szellemi képességekkel bíró embernél jobban keres egy kétkezi munkát végző mikrovállalkozó.
A legtöbben - egyébként teljesen érthető módon - a fűtött irodát és kényelmes életet választják, kétkezi munkát egyre kevesebben akarnak végezni. Ez is érthető, de akkor ne tessék csodálkozni azon, hogy mennyit keresnek ezek a szakik. Valóban, hiány van belőlük és ezt a hiányt a piac szépen be is árazza. A lehetőség egyébként ott áll a hasonló szakik keresete miatt zúgolódók előtt is, hiszen lehet utánuk csinálni - én személy szerint nagyon örülnék, ha sokkal kevesebbet kéne a hasonló szakiknak fizetnem.

Nem értem, mi a motivációd ebben a topikban...