Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Cifu: Űrhajózás 2025 - Összefoglaló írás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sztenly
tag
válasz
Dareiosss
üzenetére
Tök jó összefoglaló. Kedvet kaptam h a mi helyzetünket is leírjam.
Dél Hollandia (2felnőtt+1gyerek)
Hollandiában szintén sávos az adózás. Hasonló mint ami Ausztriában látható az itteni adóhatóság kiad egy táblázatot. Aki sima melós az 10% SZJA-t fizet aki meg top manager az meg 40%-ot. Lineáris szinte az átmenet. Nincs akkora jövedelmi olló.1DB kátyú nincs sehol és mindenki mosolyog a populáció túlnyomó része érti és beszéli az angolt.
Nade értelmezhető sorban:Lakhatás: Válság van. Iszonyú nehéz jó albérletet találni és a jövedelmed max 33%-át költheted rá. Ellenőrzik. Vagyis 3k/EUR havi bevételnél max 1K lehet a bérleti díj.
Errefelé az átlagos bérleti díj a 800-1300 körül van. Nyílván 1500 lehet pl Maastrichtban egy átlag lakás. (Mi az alját fizetjük messzebb vagyunk) Lakásárak 250ezer-400.000 sokmindentől függ.
Rezsi: 300EUR simán. (75nm padlófűtéses lakás) Itt nincs Rezsiszilárd. De sok szolgáltató van. A gáz elég drága kb 2x mint odahaza a villany is. Meglepő de a net csomag is 40EUR (1GB) kedvezménnyel. Még egy combosabb önkormányzati adó is benne van.
Élelmiszer: Gyakorlatilag hasonló árszínvonal van a német LIDL-ben mint odahaza. (Átjárunk mert közel van) Jumbo és Albert Heijn drágábbak mint pl SPAR odahaza. Átlag kosár érték 60-70EUR 2-3naponta ahogy kijön. Mi rendelünk is ami 40EUR átlag kosár szóval 1000eur elmegy kajára simán.
Egy darabig táblázatban vezettem olyan 10-30% drágább max mint odahaza. És sztem jobb a minőség. Van ami olcsóbb is.
Alap Étterem 2 főre 60-80eur de ha fancy meg pia is akkor 100.
Autófenntartás: Sokféle díja van de még nem irattuk át a rendszámot. Olyan 150EUR kb az alap adó+bizti ahogy másoktól halottam.
EÜ: Saját biztosítást kell fizetned amit a nettodból fizetsz 140-150eur az alap biztosítás. Ennyi kb ekvivalens mintha odahaza a br750ből elvonnák ugye a 8,5%ot (~64k FT) szóval vicc h ugyanannyi de a szolgáltatás sokkal minőségibb. Van own fee kb 380eur.
Fogorvos azonnal fogad cserébe 200-700eur között lehet végezni egy rutin szerűbb és egy gyökérkezelés között. Ez Mo-hoz képest 40%al drágább.
Fodrász/egyéb szolgáltatók: Duplája mint odahaza. Ez abszolút korrelál a fizetéssel.
Imádnak adóztatni. Meg lehet szokni. Vannak jó adóvisszatérítések is.TLDR: Egy átlagos irodista diplomával 2x akkor keresetre számíthat valaki mint odahaza. Ezzel szemben az élelmiszer bőven nem a duplája (+30% max) tehát az össz cost of living menedzselhetőbb. (Mi 6k körüli jövedelemmel rendelkezünk)
Nagyon nagy a szórás sokmindenben. Egy autószerelő lehet akár több mint 2szerese is mint odahaza de itt cserébe meg is csinálják nem csak mondják..
Nekünk kb 4000 kiadásunk van (1250bérleti díj+rezsi; 150EÜ 600 egyéb: bútor, fogászat, vinted, ikea, amazon…stb; 250-> szórakozás és évi 2szeri nyaralás; 350eur Autó: nagyrésze benzin sokat megyünk mindenfelé + szerviz; Élelmiszer + pelenka: 1000-1200Sokkal jobbak a közszolgáltatások. A vonat 1perccel korábban indul mint a kiírt menetrend. Persze ha esik az eső náluk is indul az 5-10perc csúszás meg most tüntetések is voltak náluk.
-
Sztenly
tag
Oke csak arufeltöltő lehet valaki felteszem 2-es érettégivel ahol elég ha harmadjára megérti mit kell hova pakolni az anyanyelvén.
A linkelt pozi Sopronban meg felső angolt és egy főiskolai oklevelet kér egy feltehetőleg stresszes melóra. Kb ugyanannyi fizuért.
Ez vicc.
De inkább szomorú.. -
Sztenly
tag
válasz
HoTDoG
üzenetére
Velem ugyanez..
2 szám keresett UK-ből korábban (kedden és szombaton) és ma egy harmadik pont egy órája hollandiából.
Nem vettem fel egyiket se.
Nem vok IT-s meg normális vírusírtó sincs a telefonomon ezért ilyeneket nem veszek inkább fel.
Am el tudná így lopni a telóról az adataim? -
Sztenly
tag
Lehet értelme a sávnak.
Van h úgy kell beadni a jelentkezést h eleve ott kell legyen a bérigény.
Ha csak 1 számot írsz havi alapbérnek úgy h a teljes csomag elemeit nem ismered sztem neccesebb alkudni utána.
Oke van amit lehet sejteni de egy bonusz-t vakon senki nem lát előre.. -
Sztenly
tag
válasz
Reggie0
üzenetére
A felújítási alap szinte mindig a közös költségben van benne (nem célbefizetés!) szóval szét lehet szedni de pl egy panel nagylakás esetén olyan 7 ezer forint plusz minusz pár ezres tétel ez.
Egy albi díjhoz képest aszt hiszem elhanyagolható.
A kissesebb lakóközösségekben persze nem érvényes a mondandóm. -
Sztenly
tag
válasz
adalbert1
üzenetére
Sok tanácsot kaptál.. itt van egy n+1 dik.
Tavalyi évben döntöttem el h annyit fogok csinálni, hogy meghatározok egy magtakarítási célt lehetőleg százalékban (pl 30%át a bevételeidnek nem költöd el).
Fontos h jól és körültekintően tedd ezt meg. Tök mindegy h havonta vagy milyen időtávon monitorozod de nézd meg h teljesül-e és ha oké akkor nyomasd és költs amire jól esik. Ez a lényeg h megdolgoztál érte. Láss is belőle vmit és persze te döntöd el h optimálisan költesz vagy drága dolgok is beesnek a kosárba.
A bevásárlásra az a tanácsom h olcsó cuccokat venni még mindig drágább mintha 1-1 bevásárlási kört kihagysz és csak elmész a családdal kirándulni vagy vmi zöldterületre hesszelni
-
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Nem teljesen indifferens.
Az államháztartással foglalkoztam 7-8 éve és nagyon nem mindegy ha az egyik legnagyobb alrendszer masszivan keresztfinanszirozásra szorul.
Nem fogok hosszasan fejtegetni de érdemes esetleg a paradigmatikus vs parametrikus reformok/változtatások közötti különbséget megnézni/érteni és azt is hogy a kormányzat ezeket hogy fogja változtatni.
Valaki feljebb irta h "minek itt riogatni" hát... sajnos nagyon cudar a kilátás a jövőt illetően. Nálunk az volt a mondás közgázon kb10 éve h nekünk (generációmnak) nem éri meg járulékot fizetni.
Ez nem ilyen teenager hóbort megállapitás volt elhihetitek.
Szóval aki teheti kezdjen el ilyen célra megtakaritani vagy vállaljon gyereket.
Jobb ötletet még nem halottam az időskor átvészelésére. -
Sztenly
tag
válasz
carapace
üzenetére
Ez érdekes. Elvileg 30-50%-al drágább svájc cost of living szempontjából. (A rent tud nagyon eltérni mint mindig)
és igy is svájc jön ki jobban?
Am olvastam nemrég ha az ember teheti akkor a drágább országot válassza jobb fizetéssel mint a közepes fizuval az olcsóbb országot.
En nem tudom h döntenék csak meglepett h azonos income mellett mégis svájc a befutó. -
Sztenly
tag
Szerintem is alulreprezentálod a full remote-ot igénylőket.
Eddig a legjobb szakik akiket IT-ben ismerek mind így tolták java részt ha csak tehették.
Az én szakterületemen is mindenki szerette és a heti 1 még úgy néha napján felmerült de a cég rájött h kollaboratív munkára van csak értelme irodát fenntartani meg a HR-eseknek meg nem tom kinek kell még benn csücsülni folyton.
Az igaz h a szociális interakció kevesebb de ha nem pályakezdőkről van szó akkor sztem a napi szükségleteit ilyen téren ki tudja mindenki elégíteni. -
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Csak annyit írt h "ha te vagy a tokeletes jelolt, akkor a hiring manager tapasztalataim szerint minden kovet megmozgat majd"
Ettől még nem biztos h a kövek meg is mozdulnak.
Általávan a bérfeszültségek miatt ez inkább a speckó pozikra lehet max jellemző.+1 Mi is 1 évig kerestünk embert és akik jöttek iszonyú gyorsan bedobták a törölközőt, mert egyszerűen gyenge bérsávon keresett a cég...
-
Sztenly
tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Nem szoktad hallani tőlük h az a "keret felett van" vagy h "ez még belefér"
Annyira nem nehéz kiszedni belőlük ha jól kommunikálsz.
Am az értelmesebbek egyből tisztázzák ezt az első 20mondat valamelyikében mert ők sem feltétlen cssznének el időt a továbbmenetellel. -
Sztenly
tag
válasz
T0mBd1gg3R
üzenetére
Hollandiába költöztem ki és egyáltalán nem beszélem a nyelvet. (Itt ajánlottak munkát a cégen belül)
De ez sokszor előny mert amíg elbeszélgetnek meg jópofiskodnak körülöttem addig emiatt jobban ki tudom zárni és nincs az a szokásos office zavarás érzet.
Persze van pár más angol speaker is a csapatban szóval nem vagyok egyedül. -
Sztenly
tag
válasz
Qtya123
üzenetére
Picit hasonló cipőben járok. Aug 1 óta irodába járok ráadásul külföldön. Én azt csinálom h úgy teszek mintha zenét hallgatnék és figyelem a gesztusokat meg szokásokat. Pár hét alatt jobban ki fogod magad ismerni és nem lesz az a kívülálló érzés.
Igazából nem vágom most pontosan h mi a háttere a sztoridnak de amint jön majd egy új kolléga te már nem a legújabb leszel ott.
Az idő segít majd. -
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Amikor 1 éve én is valami hasonlót felvetettem ugyanígy le lettem oltva, de ez szerintem nem arról szól h akkor keressen bárki is kevesebbet vagy érje be annyival amennyije van.
INkább szól arról h a br1-3M keresetűek ha tehetik esetleg valamilyen formában támogassák azokat a mókusokat akik nem a pénzt tűzték ki a zászlójukra hanem hivatás vagy egyéb degenerációjuk van. Mert (nem tartozom közéjük) ezek az emberek fontos tevékenységet végeznek a társadalomnak.
Az már csak egyéni preferencia részemről h nem kifejezetten attraktív ha ezen keresetűek sirdogálnak a legjobban az infla miatt. (Nem rád gondolok) -
Sztenly
tag
válasz
Vismajor01
üzenetére
Érdekes amit mondasz.
Tapasztalataim alapján komolyabb dolgokat nem végeznek magán eüben a legtöbb esetben. Oke a waberernél vagy 1-2nél lehet. De egy átlag irodai dolgozó csomagjában nem lesz fedezve egy random műtét. -
Sztenly
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Diverzebb lett a világ. ÉS többnyire lefelé konvergál.

Ismerek olyat aki felmentette magát matek érettségi alól (közép lehet 2es lett volna max esetében) és ma programozásból él nem is vészesen rosszul.
Nekem felfoghatatlan, mert akkor milyen értéket teremt...(?)
Az meg h valaki folyamatos mentoringra szorul hosszú évek után is felteszem nem túl gazdaságos.Am elég könnyű feladatokat osztottál meg. (nem vok IT-s és nem top10 matek gimiből jövök)
Tartsd meg a sztenderded, mert bárki aki az elbutulás ellen küzd az számomra szimpatikus!
-
Sztenly
tag
válasz
Ron Swanson
üzenetére
3 évvel nem is nagyon tudnál más lenni.
(Úgy értem előrébb.)
4ever junior is lehetnél br 700-al. Szóval szerintem is jó ez a bér ez egyelőre.
A pálya elején a tanulásra koncentrálj. A pénz ugyis jön majd.. -
Sztenly
tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Mostanában utánanéztem jobban a témának 50-100 óra YT plusz a saját költségvetés összevetése és nekem ezek a számaim egy 20+ éves kis városi autónál.
Bekerülési ktg: 4-500k
Évi 8e kilométer BP-agglo viszonylatban fix ktg.:15-20e havonta + benzin (15-20e ma már picit több is mint 20 a stop után)
Vagyis havonta 40k nekem az autó megléte tokkal vonóval.
Nem swift és nem is annyira finoman bánok vele.
Ami igaz az igaz. A BKV 4-500% os költsége.
Nem akarlak meggyőzni semmiről mert pl nem modern autóról van szó és nem lehet vele villogni (ami a mi kultúránkban kicsit népbetegség)
Viszont ha olyan helyen laknék ahol jó a tömeg közlekedés akkor sztem is kivitelezhető nélküle abszolút.
Pl hév vonalak vagy vasút nem olyan vacak mint egy tömött metró vagy villamos/busz, de izlések és pofonok.
Egyébként 4M körül lehet már modernebbnek számító valódi autókat venni.
Nem kell 7ig elmenni.
De modom nem meggyőzni akarlak, ha neked ott kezdődik az autó akkor ott kezdődik és kész.
-
Sztenly
tag
válasz
VirsLee
üzenetére
Azért örülök h kiderült h mit értesz végülis átlag költés alatt, mert picit overspend érzetem a saját háztartásomat mert hitel nélkül is magasabb ez az összegünk.
#29407: Szerintem ha csak nem reális esély h bevétel nélkül maradj sokáig, akkor több értelme van minden kiadásodat átlagolni. Persze abban igazad van ha pl 10évre vagymittomén mennyire veszel egy autót akkor szétdobva lehet több értelme kezelni az árát. Egyéb nagy beruházásoknál is igaz lehet. -
-
Sztenly
tag
válasz
üzenetére
En szeret(t)em csinálni főleg úgy h más role-t vittem félig és bele láttam. Tehát nem a sajátomban történt a workload növekedés ami azért jó, mert egy jó hiring véget vet a dolognak.
Voltak kompromisszumok, meg kellemetlenségek is, de ez kb plusz napi másfél óra meló kb.
Úgy h fél órás ebédszünetet tartok és 1 órával előbb kezdem sok esetben elég volt. Persze bizonyos napok meg 12órásak voltak néha. -
Sztenly
tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Az MS BI-t, Tableau es qlick view/sense ezek voltak eddig. Nagyon összefoglalva írtam le a sztorit, mert nem egy role-ban foglalkoztam mindennel.
Itt nincs olyan h pro szinten a pénzügyben. Mindenki user és senki nem fejleszt(het) arra külön csapat van.
Data mint terület érdekel. A nagyon tech kevésbé de a BA feladatkör félék inkább.
Vba-ban nincs hosszab távon fantázia. sql meg elég ritkán került eddig elő.
Telco szektor és angol tárgyaloképes szinten mozgok. (SSC)
Mivel adott EU-s piacra dolgozunk két főnököm is van, de a közelebbi most megy el.
Relatív h mi az átlag, mert tőlünk br1 -ért ment el egy apuka aki nagyjából a 10+ éves forever-junior szintet üti meg, de beszél még egy idegennyelvet. -
Sztenly
tag
Na akkor én kérek tanácsot, vagy javaslatot vagy bármi észrevételt.
6,5 év tapasztalatom van controlling/pénzügy/reporting területen most töltöm majd a 30-at életkorban). Ebből az első 1év erős gyakornokság.
Mostani helyen operatív könyvelés kell főleg (tavaly februárban jöttem senior.nak) 670k-val. Mivel válság közepén voltam kénytelen váltani egy toxikus környezetből nem mondom h acélos ajánlat, sem azt h nagy kihívásokkal szembesülök.
Alapvetően kontroller type vagyok IT affinitivel meg BI tool-ok kezelésével. Erős stake holder mngmnt meg IFRS...stb skillset. Semmi kifejezett extra a nagy fokú precizitás, jó fcst készítés, folyamatfejlesztést leszámítva. PM tapasztalat nincs.
Adtak nyáron 6%-ot rendes éves emelésnek. Nem zavart mert a túlórát kifizetik így éves szinten kb 850k a bruttó + jó cafi + medicover + telo + noti + monitor.
A data-s terület érdekelne de ott most downgradeltek egy pozit majd freezelték.
Cégen belül szeretnék maradni, mert ez hivatalosan a 4. hely ahol dolgozom és rám sütik könnyen h job hopper csak mert eből kettő elég rossz céget fogtam ki.
Most elég felkavart állapotban van a piac és a jelenlegi cégem a legkorrektebb ever.
Ja még annyi h elvileg 3-4nap HO/hét van de a gyakorlatban full HO.
Rájöttem h 1napi bejárásnál több nekem nem tud működni. Vagy ahhoz nagyon jó csapat/engagament/value add körülmény kell.
Jövőre adják meg a br800-at alapbérnek. (12% centrális emelés)
Túlórára már lehet nem számíthatok, mert be lett töltve a vacant role laza 1 év alatt, ami generálta a többletet.
Nyár elején van bonuszkifizetés ami még szempont. -
Sztenly
tag
Ez egy jó kérdés, de lehet tudok rá valamelyest válaszolni.
Vegyük a két szélső értéket amiről szó volt. 600 & 1000k
Nettósítva 400 és 670k ami abszolút értékben brutál nagy különbségnek nem látszik.
Nade a megélhetési ktg ugye mindig az "első" megkeresett forintból fizetődik szóval a 400Kból élő 300-400k megélhetéssel társul kb budapesten az én példámban. (Mindenki fantáziájára bízom h mit rak ebbe bele) A 670k-ból élő szintén ugyanennyit de általában még többet is költ megélhetésre 450-500 akár.
Szum: Az h 100k-val többet költhetsz minőségibb dolgokra vagy több szolgáltatásra az azért érezhető, ahogy később a plusz megtaki is.
Én itt most egyedülálló ember példáját vettem, szóval családok esetén nem fog így kinézni feltétlen.
Ui: Ha azt veszed h kb egyharmad megtakarítása legyen és csak' a kétharmadát költse megélhetésre akkor 270k vs 450k a havi kiadási limit.
Ez kis/közepes magyar viszonylatban ég és föld szvsz. -
Sztenly
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Teljesen egyetértek. Nem IT-ban dolgozva (br8-900k körül) nem hisztizem tele a fórumot, mert vannak akik fele ennyiből kénytelenek gazdálkodni, csak h a tanár szakmát ne említsem.
Nem provokáció de ilyen br1 meg bőven fölötte keresők kicsit lássanak már tovább annál h ők (is) távolodnak a céljaiktól miközben családok ezrei az élelmiszert nem biztos h megfogják tudni fizetni jövőre.
-
Sztenly
tag
válasz
cech19960320
üzenetére
+1
-
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez beetető szöveg... nem ennyiért keresnek, hanem ennyi az átlagbér náluk a jelenleg ott dolgozottak között.
Vagyis "az egy nap te is elérheted" c. sláger.
Felteszem nem az alapfizuk 8 órás átlagáról van szó, sokkal inkább a pótlékok meg túlórák kellemes mixéből jön össze.
Azért ha br 620-650k adnának kezdőknek sztem gyorsan csődbe menne a BKK. -
Sztenly
tag
Erről a bg. check-ről egészen más tapasztalataim vannak. Többnyire a jogi normákat ellenőrzik, vagyis h van-e összeférhetetlenség, (dolgoztál-e már nekik, vagy tagja vagy-e a board-nak vagy ott valakinek) vagy büntetett előélet pl egy cég a neveden csődbe ment és maradt NAV tartozása...stb.
Ez a rátelefonálok a helyre és infót gyűjtök dolog kétélű dolog.
Azt vettem észre h X ember Y helyen egészen másként tud viselkedni mint Z helyen. Mindkét irányba el tud torzítani.
Gondolom ezért van manapság nagy hangsúly azon h az illető fittel-e a csapatba. -
Sztenly
tag
válasz
carapace
üzenetére
Tapsi meg te olyan jól leírtad h nehéz mit hozzáfűzni, de egy apró dolgot még megpróbálok azért:
Az MBA az esetek egy részében a más területről érkezőknek ad igazán értékelhető képzést, az én kevés tapasztalatom alapján tipikusan mérnököknek, akik vezetői / vállalatirányítási szerepkörbe kerülnek. -
Sztenly
tag
En is hasonlóan jártam német multinál csak nem elmenetelnél hanem érkezéskor.
Az volt a szabály h csak az kap bonuszt aki szept1 vagy előtte kezdett adott évben. Itt is eltolt penzugyi ev volt.
Nade ők kérték h ne elsején hanem 3.-án kezdjek, mert 1.én meg 2.án zárnak és nagyon leterheltek.
Móka-róka
-
Sztenly
tag
válasz
szerenkemnek
üzenetére
Sztem bíztató ilyet látni, mert sok esetben a piaci viszonyokat aggregáló guide sztem jó kiindulásnak.
Persze ha top achiever vagy akkor más a dolog.
A benne lévő sávok tetejét vedd inkább alapul az infla miatt.
Tudom lesz mindjárt valaki aki beírja h plusz 30%, de talán ez nem annyira reális az esetek 95%ban. -
Sztenly
tag
Megértelek részben és a párod valóban nélkülözhetetlen alapja a társadalmunknak, de egy saját sztorit írnék hozzá:
Az én párom szoc. munkásként végzett és tényleg szereti is. 2-3éve meggyőztem (még nem vagyunk 30évesek) h váltson szakmát amiben lehet emberekkel foglalkozni és a versenyszférában van. Ehhez csinál is most egy mestert.
Mert h bármikor visszamehet, mivel lefelé könnyű váltani. DEEE az nekem és neki sem hiányzik az életünkből h a pénz miatt veszekedjünk meg h mit kéne az államnak meg h csinálnia....Mert ugyse fogja... De kit érdekel h miért nem fogja?!Ha a Duna lefelé folyik akkor megpróbálhatok vele szembe úszni de csak éveket és ép agysejteket vesztünk miatta. Akkor meg minek?
Pedig elhiheted nagyon nem az a véleményem h ezekre a szakmákra nincs szükség és vándoroljanak el a benne lévők!!
-
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Külsős cégek és természetesen a hozzájuk tartozó svindlerekkel/tulajdonosokkal kell érteni ezt. Ezek nem belsősök. Hanem random kft ami munkaerő-kölcsönzőt működtet.
Ezt nem most találom ki.
Meglepő mód többnyire roma munkásokkal..
A kp meg amiatt is kell mert a NAV egy idő után ráül a számlákra. -
Sztenly
tag
válasz
D1Rect
üzenetére
"Nincsen már szürkézés a vendéglátásban."
Tetszik ez a magabiztos kijelentés. Főleg h most volt egy ügy ahol budapesti szállodalánc fekete mosogatói egymásnak adják a kilincset.
Vagy lehet nem Magyar o.ról beszélsz?
"Azaz akinek egy kis esze van, kiszámolta, hogy nem éri meg..."
Ki mondta h van? Mármint esze..Mit nyilatkozna bakker.... H borítékban adja péntekenként 5től a közeli parkolóban a fizu 70%-át?
-
Sztenly
tag
válasz
cech19960320
üzenetére
Megkeresték, vagyis a random HR es betalálta akik am lőnek össze vissza. Pláne ha internekről van szó. Nagyy beleélést nem javaslok.. de am tök ügyes az ismerős.
-
Sztenly
tag
válasz
carapace
üzenetére
Figyu én ezt kaptam pár napja: [Szó szerint idézem!]
"
Kedves XY,Szeretném megköszönni a bizalmadat a XX vállalatnál ZZ pozíció kapcsán, hogy tovább haladtunk ebben egy első körös interjúra.
Időközben sajnos történtek változások a csapatot érintően, amelyek a pozíciót is érintették. Így emiatt sajnos csak egy picit később most tudok neked végleges visszajelzést adni számodra. Az új irányok alapján egy YY-ben és akár már ZX-ben jártas kollégát keresnénk. Ennek tükrében sajnos a pozícióban nem tudunk most továbbhaladni.
Sok sikert kívánok számodra az álláskeresésben és a szakmai pályafutásodban!
Üdv,
[Aláírás]-----------------
Előzmény: Megkeresnek már nem is tudom h hol pontosan. Beszéltünk fél órát telefonon ő egy HR-es egy nem éppen gagyi közvetítőtől.Gyök kettővel magyarázza a pozit és közben mintha meg akarna fulladni. Mondom (magamban) türelmes leszek de úgy h hetente van legalább 3-om ilyen megbeszélésem azért a rutin megvan.
Jön a bérkérdés és a sávom aljából akar egyből 10%-ot alkudni. Nem teljesen értem erre mondja h több tapasztalattal rendelkező jelöltek kérnek ennyit.
Mondom oke küldök olyat aki a hidegháború alatt tanulta a win alapokat. (Persze vmi PC formában) Most ment el tőlünk és hát nemigazán szomorkodtunk.
Aztán sajnálta h nem volt időnk beszélni célnyelven (azaz tesztelni) úgy h amióta dolgozom ezt használom és ez evidens is)Magyarul sokallja a bérigényt de még válaszolni is
xarrendesen.
Elég szánalmas.Külön cikk-kategória van már azokról az esetekről amikor a HR a gátja a jó* jelöltek bejutásának.
Szerk: A pozi abszolút portfólióba vág. A 'Jó' kifejezés erre utal de megelőlegezem h a későbbi interjú sem lett volna nagy kihívás számomra -
Sztenly
tag
válasz
Vision
üzenetére
Egyébként n00n előző cége nem tudjuk h mikor volt. Nem biztos h az ott dolgozók akkori bére és a mostani hays jó összehasonlítás.
Én nem tudom ő mikor váltott 2 éve vagy 4 pl?Az olvasók 99%-nak ha azt látja h "ez nagyon-nagyon alacsony contractori óradíj. 12K lenne a reális alaphangon" akkor nem azzal köti össze hogy ezt valaki a "Egy-két ember volt aki 10-12 körül kapott"-al hanem az előtte említett 8k-s órabérhez köti.
Lehet mást gondoltál mint ami végül le lett írva. No offense! -
Sztenly
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Oke, de a net 1M ugyanannyira nem átlag mint az h valaki havi 50k-t tankol fixen mindig.
Lehet mást értetek a 'megérezni vminek a hatását' dolgon. A fejlesztőknél szerényebben keresők konkrétan változtatni kényszerülnek a vásárlási/nyaralási szokásaikon...stb.
Te ezzel szemben egy későbbi időpontban jutsz el az áhított bankszámlaegyenlegig.
Nagy különbség! -
Sztenly
tag
Mit akarnak a fiatalok?
--Mindent!
Mikor akarják??
--Most!
-
Sztenly
tag
válasz
carapace
üzenetére
Ezzel a BA-val picit gondban vagyok mostanság.
Néha úgy tűnik egy pénzügyes/business-es kolléga képzi magát ki, h a developerekkel szót értsen és projekteket track-eljen [röviden].
Néha meg úgy h valaki az IT széléről' jön a business felé.
A JD-k se világosak e tekintetben és szóban is összevissza értelmeznek a HR-esek a telefonban.
Valaki tud benne segíteni? -
Sztenly
tag
válasz
tigrincs20
üzenetére
Tök érdektelen h IT vagy más terület-e a kontrolling.
Az impact a fontosabb esetleg a budget méret amit own-olsz vagy a szervezetben ténylegesen elfoglalt helye a pozinak.
Hays-t nézd meg de ne gondold túl.
-
Sztenly
tag
válasz
Jhonny06
üzenetére
Ennyire nem hiszem h elírták volna a 21' es Hays salary guide-t h a te junior barátaid valójában az ott feltűntetett seniort kapják.. Egyedi esetek inkább, nem?
Nem is tartom életszerűnek nagy számban, mivel egy könyvelőt nem kihívás pótolni. Könyvelőnek egy kontrollert is felvehetsz ami visszafelé nem működik. Persze rá kell dobni a bérére de hányan végeznek ilyen szakirányokon és mennyire 'összetett' ma a könyvelés h szerinted ezt ilyen jól jutalmazzák?
A sokan meg tudják csinálni és nem bonyolult páros nem felfelé tolja a bért emlékeim szerint. -
Sztenly
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
Ismerem a céget ismerősöktől.
A valódi kontrolling lead = team leader és a lead analyst az más tészta. Utóbbinál van ez a bérezés és kb 3+ év tapasztalattal. Előbbi meg br1 felett valahol és ugye más felelősségi kör.A fenti állítást meg tudom erősíteni a junior managerek nem voltak agyonfizetve.
-
Sztenly
tag
-
Sztenly
tag
válasz
developer007
üzenetére
Azért remélem egy év releváns tapasztalattal nem írod be h sajnos autót sem adnak..
-
Sztenly
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Világos és logikus az érvelés.
Én csak azt látom gátnak h ha csak én jelentkezem be az árfolyam difire a többiek meg csak az inflára meg vmi kis növelésre akkor ők mondjuk 10% körül kérnek én meg 18%... azt abszolút értékben sokallni fogják.
Lehet megéri akkor beszélni mindenkivel a csapatban?
-
Sztenly
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
Teljesen egyetértek. Elég jó deal.
Pláne ha jól értem szóban van megegyezés tehát ha a munkáltató nem teljesít akkor sem köt senkit semmi.
Az 5pontból kiindulva pedig a 20% emelés elég fasza sztem. -
Sztenly
tag
válasz
Pfiucska
üzenetére
Gondolj arra h ha az MIT-ról jössz ide Mo-ra akkor nem kell magad kifejezetten újra akkreditáltatni ha valahová jelentezel. Ha viszont egy noname főiskoláról pályáznál egy multihoz juniornak ott nagyobbat kellene lépni. Ez csak egy példa.
De tapasztaltabb kollégák az életritmussal kötik össze. Egy szívrohamos helyről nem megerőltető jézusszíve kft-nél nagyot alkotni. De visszafelé iszonyat nehéz.
Ettől függetlenül mivel én is úgy gondolom h sem a multik sem a KKV-k esetén még csak saját magukkal összevetni is eléggé nehézkes őket, nemhogy még a két szektorméretet is, ezért inkább konkrét cégekről beszéljünk.
Én arról sem vagyok meggyőződve h két német vezetésű multinál ugyanaz a tapasztalata lesz egy adott embernek. -
Sztenly
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Igen van ebből is ilyen meg olyan. De általában az erőforrás a nagyobb helyeken van és ha nem balfékekből áll a szoftverbeszerző csapat akkor nekem ez a tapasztalatom.
Igazából lehet nem is szerencsés összevetni a két szektort mert láttam olyan start-up ot ami köröket ver rá a top multik technológiáira, de a bővülésnél ők is naggyá válnak és akkor szembesülnek hasonló nehézségekkel.
Legyen inkább egyéni tapasztalatom h a kisebb cégektől jövőkkel beszélve nem voltak képben a legfrissebb tech tool-okkal. Ez egyébként nem feltétlen probléma.
Talán inkább a motivációban van az eltérés.
Én nem tehetem meg h hónapokra elfelejtem követni a legújabb fejlesztéseket vagy trendeket. Erős a verseny és a nyomás. -
Sztenly
tag
válasz
tboy93
üzenetére
Teljesen érthető álláspontod van. Nagyjából hasonló preferenciával én is így döntenék. Nem vagyok biztos benne h multinál nagyobb pénzeket kaszálnál.
En azert szeretem őket mert naprakész technológiával lehet dolgozni, de ezt kissebb cégek is tudják hozni.
Am nem tudom h fejlesztők esetében mennyire igaz de pl pénzügyben ha már voltál a felsorolt multik valamelyikénél akkor lefele könnyű váltani kis céghez. Visszafelé elég vérthugyozós. -
Sztenly
tag
Az adórendszer autómatizálása vagyis egy nagyobb fokú sztenderdizálása még messze van és a könyvelési feladatok sem csak erre limitálódnak.
Egyébként idehaza sztem is nagyon nagy fejlődés van. Amit a többiek írnak az a legnehezebb része a változásnak...azaz az útkötöttség szóval iszonyat sokféle adatbeszolgáltatást kell még homogenizálni mielőtt értelmet nyer az automatizáció.
Ezentúl ha meg lenne csinálva akkor felhívnám a figyelmet a parametrikus és paradigmatikus változtatások közti erős különbségre. Ha egy adókulcs százalékot vált az csak egy paraméter nem kifejezetten nehézkes megváltoztatni. De amennyiben többkulcsos vagy teljesen máshogy/esetleg új adóztatás kerül bevezetésre akkor a hajunkra kenhetjük az addigi automatizációt. -
Sztenly
tag
válasz
Sempronius89
üzenetére
Ez a hsz made my day.
-
Sztenly
tag
válasz
bilimbalam
üzenetére
Leegyszerűsítve 650 körül szór a br bérük. 5xx az alja és 800 a teteje kb Budapesten. De ez utóbbi elég ritka. Ennyiért erős kvalitású egyéb területen is jártas
Ami furcsa h a HAYS megkülönbözteti a 'Consolidation Accountant '-ot a simától..
Ettől függetlenül igen, a könyvelés a belépő szint a pénzügyi szektorban. Értelmes' pozíciókban alapvetés. Persze nem kell ACA-ig feltétlen elmenni, de a dolgok sava borsa utána kezdődik. -
Sztenly
tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Oke, csak érted mi a cél a phd-val. Kapni egy előtagot a név elé vagy tényleg elmélyedni és kutatni?
Én tényleg érdeklődésből kérdezem. Nem szőrszálhasogatás céljából. -
Sztenly
tag
Tervezed a PHD-t de 2M alatt nem tanítanál. Hiszen már párszor el lett mondva h PHD alatt kell azt. És tized ennyit ha adnak ezért.
A másik opció h kutatni szeretnél. Felteszem h egyértelmű h az akadémiai karrier ebből a kettőből áll nagyrészt.
Picit tisztázd le h mivel jár egy phd és milyen lemondással. A nettó kétmillió meg olyan h jó akkor én meg Mészáros fizetését akarom takarítással megkeresni.
Ha meg olyan szutyok cégnél van az ember ahol az phd-t respektálják a teljesítmény helyett...hát... -
Sztenly
tag
válasz
bbdzyx
üzenetére
Jah rendben, akkor ti rendre másik dimenzió vagytok az átlagcsaládhoz viszonyítva ahol ezek nem egyértelmű dolgok a pénzügyi tudatosság mezején.
Am sejtettem h ti jobban álltok mint az átlag csak neked címeztem a dolgot de olyan "az anyósomnak mondom de a lánya is értsen belőle" tipusu hsz. volt. Szóval a topik audienciájának szólt, mert felteszem nem csak 50-60an olvassuk (annak ellenére h alacsony a számossága a válaszadóknak. )
A második bekezdéseddel teljesen egyetértek.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes INTEL CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Felsőkategóriás Gamer PC! Csere-Beszámítás! R9 9800X3D / RTX 5080 16GB / 32GB DDR5 / 2TB SSD!
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I3 14100F / RTX 3060Ti / 16GB DDR5 / 1TB SSD
- 176 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080 (ELKELT)
- Ventilátor bazár /NZXT/CORSAIR/LIAN LI/DEEPCOOL/ZALMAN/120MM/140MM/VEZÉRLŐK/LED KIT-ek/
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest