Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Kobe
veterán
válasz
Resike
üzenetére
A befektetesek hozamanak es forintra pontos havi beveteleknek pontosan milyen koze is van ahhoz hanyan erzik tul magas lovon nyeregben magukat?
lehet valakinek nagyobb az arca a kabatjanal minimalberbol is, meg havi 100M-bol isen tovabbra is arrol beszelek hogy akkora urak jarnak ide (vagy akkoranak szeretnek lattatni magukat), hogy havi 30k netto a 2M brutto mellett mar verigsertes, de havi 4-5 ezret rendszeresen jotekonykodni (a “semmire nem eleg” osszeg otodet hatodat) rendszeresen adomanyozni meg mar derogal….en erzek nemi ellentmondast
-
-
jbnd-007
tag
válasz
Resike
üzenetére
Nézd, ha a ChatGPT elárulja az indiainak, hogy létezik BeanUtils.copyProperties és egy 30 mezős objektumot nem mezőnként egyesével 30 sorban fog átmásolni egy másikba (ilyenek javításával telik mostanában a napom), akkor már jelentősen javul a világ össz kódminősége.

Persze nem bízok abban, hogy az indiainak eszébe fog jutni megkérdezni. Tudja ő azt jobban, hogy ezt 30 sorban kell.
A mellékelt példádban én sem értem, hogy mire gondolt a költő a kérdésben, a válasz is annak megfelelően érthetetlen. Mondhatjuk, hogy jól megoldotta a problémát.

-
jbnd-007
tag
válasz
Resike
üzenetére
Legalább utánakeres egy tűrhető megoldásnak, nem is tehet mást.
Hidd el, a végeredmény sokkal jobb lesz, mint ha egy outsource-olt indiaira bízod, aki csak másolni tud.Egy jó senior programmer által felügyelt ChatGPT termékenyebb és jobb kódot ír, mint egy rosszul vezetett, indiaiakból álló team. Amikor a cégek ezt felfedezik, ott lesz vége Indiának, mint IT outsourcing "nagyhatalomnak".
-
törölt tag
válasz
Resike
üzenetére
Resike, már megint nagyon belassultál! Próbálj már meg lépést tartani az információkkal, mert fárasztó neked mindent elismételni.
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Szerintem nem vagy tisztaban a mai magyar rogvalosaggal (nem 1 es nem 100 koze)
raadasul ez me'g csak a felveteli, ahol mar 10+% emberrel tobb van a meghirdetettnel (osztalyfonok erezhetoen kenyelmetlenul valaszolja a kerdesre, hogy mi az oka, hogy csak annyit tud mondani hogy ezzel a letszammal indulunk), es utana "hogy-hogy nem" szeptemberben lesz plusz 2-3 ember az osztalyban -> fut az osztaly harmincpar emberrel a 25 helyett, specmaton. Es ez egy masik iskola, nem amit korabban irtam. -
törölt tag
válasz
Resike
üzenetére
"Ez ugyanúgy megtörtént az én iskolámban is csak ipari szinten, az adott iskola alapítványának felajánlható összegekként..."
Azért van némi különbség a korrupt igazgató és az alapítványi modell között... Meg aztán az elitgimik kimagaslóan teljesítenek minden mutatóban, ez pedig a Jhonny06 által említett idióta gyerekekkel soha nem jönne össze.
Valami félreértés lesz, én azt soha nem mondtam, hogy kezdjenek mások is ugyanabba (azaz ritka és drága sneakerekkel kereskedni), ahhoz az a piac valószínűleg kicsi.
De még csak azt sem mondom, hogy mindenki kezdjen vállalkozni és építsen céget, hiszen az sem való mindenkinek. Xero például már önfoglalkoztató vállalkozóként is annyira széthajtotta magát, hogy egészségügyi problémái lettek és kifejezte az örömét amiatt, hogy nem kell görcsölni, matekolnia, ügyfeleket simogatnia. A többség hasonló, nekik értelemszerűen nem javasolnám, hogy kezdjenek hasonló tevékenységbe, mert egyszerűen nem nekik való.
"Ahogy a másik példának hozott villanyszerelő(d) azért keres sokat, mert adócsaló módon működik, és mert hiány van a tudásából: ha ezután mindenki utánozná borulna a matek."
Azt pedig főleg nem mondtam, hogy legyen mindenki villanyszerelő.
A legtöbben - egyébként teljesen érthető módon - a fűtött irodát és kényelmes életet választják, kétkezi munkát egyre kevesebben akarnak végezni. Ez is érthető, de akkor ne tessék csodálkozni azon, hogy mennyit keresnek ezek a szakik. Valóban, hiány van belőlük és ezt a hiányt a piac szépen be is árazza. A lehetőség egyébként ott áll a hasonló szakik keresete miatt zúgolódók előtt is, hiszen lehet utánuk csinálni - én személy szerint nagyon örülnék, ha sokkal kevesebbet kéne a hasonló szakiknak fizetnem.A villanyszerelős eset viszont nem feltétlenül adócsalás, segítő családtagként közreműködve többszörösen kimeríthetik a KATA által biztosított kereteket.
"Persze, őket igazolta az idő, hiszen sok évre rá azt a megtakarítást "megvédték" attól, hogy nyugdíjas éveimre bármi megmaradjon belőle..."
Aki hülye, meg is issza a levét. Én mindenkit arra biztatok, ha van rá lehetősége, készüljön a nyugdíjas éveire befektetésekkel - én is ezt teszem. Amire egy 30-as éveiben járó fiatal nyugdíjba megy, a korhatár már valahol 75-80 év lesz, brutálisan romló helyettesítési rátával. Akinek nincs értelmezhető nagyságú befektetése (vagy előtakarékossága) és nem is örököl, arra kemény évek várnak.
-
törölt tag
válasz
Resike
üzenetére
"Amúgy pont most volt egy cikk hogy az ilyen "elit" szutykokba hogyan kerülnek be apuci langyos intelligenciájú kedvencei ha elég pénzt tesznek le az korrupt asztalra."
Azért ne legyünk igazságtalanok, egyetlen iskoláról derült ki, de valószínűleg így sem egy hülyegyerekről lehet szó. Ha mégis, akkor ez a gyereknek lesz a legrosszabb, mert egy rakás, nála sokkal jobb gyerek mellett csak kudarcélménye lesz.
"Nem az a jellemző manapság ezekben az intézményekben (és főként már akkor se volt az), hogy az értelmiségi elit gyerekei járnak oda. Abszolút legit ez a "fizetek, hogy felvegyék az idióta gyerekemet".
"Szerinted azért teljesítenek ezek az elitgimik kimagaslóan minden mutatóban, mert idióta gyerekek járnak oda? Ezt azért remélem, nem hiszed el.

Másrészt azt is érdemes lenne definiálni, mit értünk az "értelmiségi elit" kifejezés alatt? Mert pl. az ELTE BTK-n van egy rakás olyan ember, akik magukat oda sorolják, eközben tényszerűen bizonyos reálszakokon 20-30-cal magasabb az átlagos IQ a bölcsészekhez képest, ez pedig már megkerülhetetlenül nagy különbséget jelent két diák között egyes tárgyakban.
De ha mondjuk arról beszélek, hogy szeretek időnként Bayreuthba utazni néhány napra egy komolyzenei tetralógiáért, akkor valószínűleg nem a nagyátlagban magasabb IQ-val rendelkező reálszakokon fogják ezt többen érteni, hanem a bölcsészek között.
"nekem ebben nincs teljesítmény vagy tehetség. Egyértelműen elmondja, hogy ő csak kapcsolatban van olyanokkal, akik a botokat írják és ők rögtön neki adják el a portékát."
Én még nem láttam hosszabb riportot vele, de úgy általában véve elmondható, hogy sok vállalkozás születik meg túltolt rajongásból, ezek egy része aztán üzletileg is sikeres lesz. Nem is kell valami korszakalkotó ötlet hozzá, lehet, hogy csak jobban menedzsel bizonyos folyamatokat és megszületnek benne olyan felismerések, amelyek másokban nem. És ezek összességét aztán díjazza a piac.
Abban biztos lehetsz, hogy a vásárlói körében rengeteg olyan ember van, akiknek lenne elég pénze ahhoz, hogy hasonlót csináljanak. De valamiért mégsem ők csinálták meg, hanem ez a gyerek.
-
válasz
Resike
üzenetére
Attól, hogy nem érted még van értelme a fix és eseti költségeket külön kezelni. Arról beszéltünk, hogy mi van, ha történik valami gond, és lecsökken a bevétel, vagy nullázódik. A fix költséget akkor is ki KELL fizetni, a nyaralást, új telefont, éttermet, színházat, stb. pedig NEM. Semmi jelentősége, hogy a havi fix költségeken, plusz a havi fix megtakarításon kívül az ember mire költi el a pénzét.
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Varj, varj. A vallalkozonal egyertelmu, de az alkalmazott pont ebben kulonbozik tole. A termeloeszkozok (mind pozitiv mind negativ oldalrol) a vallalkozo, alkalmazottnal a munkaltato terulete.
(Nyilvan ez az irodaban legyen minden ami a feladatkor szerinti munkavegzeshez kell esete, minosegre ez pl. monitornal nem jelent semmit, legfeljebb a munkavedelmi eloirasok erejeig.)Az tok mas kerdes, hogy ami nem kerheto azt megoldom en is magamnak akar az irodaba is, nyilvan ha mas szabalyt nem sert.
-
Madwe
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
Nálunk pl pár hete jelentettek be egy évközbeni extra emelést infla végett szóval ne engem kérdezz

Egyébként erre a mondtara reagáltam:
“Az meg fog változni, hogy mennyit tudnak keresni a cégek ebben az iparban, de az IT továbbra is az az iparág lesz, ahol elképesztően nagy a profit a befektetett pénzhez képest.”
Nem is befektetett hanem működési tőke, de az azért láthatóan növekedni fog - persze pl cloud esetén én még nem láttam felkúszó infra árakat, gondolom ott a legtöbb mamut már megújulóból intézi a nagyját, meg nekik belefér kis lenyomott ár is…
volt az a mondás, hogy a cloud olyan olcsóvá tette a hw-eket makro szinten cégeknek, mint az áramot, kb úgy kezeljük. Nahát most lehet eljön az idő amikor a hw konkrétan marginális tényező lesz csak, ellenben az árammal
? -
-
-Skylake-
addikt
válasz
Resike
üzenetére
Okés de azt hol költi el ? Mert az nagyon nem mindegy , br 3,5 millióért dolgozol remote és élsz Budapesten , vagy Amerikába dolgozol 7 millióért , de ott is élsz, mondjuk akár SF-ben , ahol mondjuk ennek lehet a fele a lakhatásod ha épp úgy van.
Amúgy nem tudom. Én még viszonylag ennek a pályának az elején vagyok (mmint a nagyvállalati infónak, előtte is infó volt csak KKV) , de nekem valahogy olyan hihetetlen ez a szám. 7 millió forint... / hó. De még a 3,5 is. Én azt beszéltem párommal, hogy ha összejönne egy ilyen br 1.8-2m közti pozi majd a jövőben, az már olyan lenne, hogy akkor teljesn biztonsággal lebabázhatnánk , ő maradhatna itthon ameddig akar és ennyi, mert br 2m az nettó 1.35M + bármi egyéb juttatás, részvény, prémium , autó , cafi , minden is, ez egyszerűen már elég egy teljesen jó élethez 3 emberre is. Valahogy olyan szürreális ez a 3,5-7 millió havonta. De ne értsd félre , elhiszem, csak annyira nem látom a jövőmben, hogy ide el tudnék jutni.
-
válasz
Resike
üzenetére
A NAV 2020-ban 426 321 fő kata adóalanyt tartott nyilván. 2020. évben a kata adóbevétel 158,2 milliárd forint volt. Ez fejenként 371k / év. Ezzel azt hiszem hivatalosan is eloszlathatjuk a sok adót befizető katás vállalkozók mítoszát.
Csak egy gondolatébresztő:
Ha mind a 426 321 vállalkozó befizetné a minimálbér utáni terheket az államkasszába az közel 480 milliárd forint éves bevétel lenne.
Ha közülük csak 100k olyan van, aki informatikusként akár bruttó 600k-t is megkeresne, akkor az éves összeg 700 milliárd forint.Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy nagy sietve nem az aprópénzért hajolt le a “nem megszorító, békegalamb” kormány, hanem elég vastag összegről van szó.
-
sakal83
addikt
válasz
Resike
üzenetére
Nem en "nyigok" hanem a fel topik.:) legyen belole kocsi meg ingatlan. Hot nem érdekel :) vegen mar ott tartunk hogy a KATAsok valojaban jol jarnak a valtoztatassal. Élvezetes latni a szavazobazis kognitiv disszonanciajat, ezt bevallom felszegen. Mindig felcsendul a dal: piros volt a paradicsom nem sarga plusz a lassan 4/5od nyeresi arany. Hmmm finom. Mar az megy a hirekbe hogy akar a bevetel 20-30%a is lehet a kozteher mas adonemben. Jujujujuuristen
Nem lattam tuntetest a extraprofitado kivetesenel pedig jo par tizezer embernek 2 evig inflaljak a beret ha nem epitik le... , nem lattam tuntikezest a benzinkutasok mellett sem. Es akkor sem latok tuntetest amikor a vallakozoknak 1%os fix hitelt osztogatnak meg most is 10%os alapkamat mellett pedig ezt isa nep fizeti... -
-
HoTDoG
tag
válasz
Resike
üzenetére
Az utána lévő hsz-ekben felvilágosítottak - és én is jobban utána néztem - az ovi nem fizetős. Így "csak" egy gyerek után kellene majd bölcsit fizetni, úgyhogy "csak" kb a fele menne el rögtön
.
Ahogy írták is a többiek, ettől nem anyagi ugrást kell várni, hanem a kinti élet egyéb pozitív hozadékait. -
shifty!
senior tag
válasz
Resike
üzenetére
Ez egy nagyon jó felvetés, a rövid válasz az, de ez csak személyes tapasztalat, hogy a mai gazdasági helyzetben, ha nincs egy
IT-smásik stabilan jól kereső fél mellette, akkor vagy feketézés / fusizás ami az időbe és energiába belefér (ez a napi 8-10-12 óra munka mellett kellene hogy megtörténjen, de akkor megint túlóra, magánélet, hobbik szabadidő beáldozása), vagy kvázisehogy.
A mi elképzelésünk és tervünk az volt (még mielőtt nekiesett a világnak a Covid, és az utóhullámán beütött az azt követő gazdasági krach amit most kóstolgatunk), hogy magánnyugdíj alapba (MetLife) szépen rendszeresen havonta elteszünk neki 2 alapba pénzt, amiből egy a hosszú távú nyugdíjalap, egy másik pedig egy rövid távú, magasabb hozam-kockázat párral működő alap, ami egy fizetéspótló alap lenne akkorra, amikor babázni tervezünk.
Na ebbből lett az, a fenti tényezők hatására is, hogy a nyugdíjalapba becsorgatjuk a pénzt, a baba projekt meg vár még egy kicsit, amíg a másik alapba is effektíven használható összeget el tudunk tenni, mert azt nem merjük bevállalni, hogy "nullára érkezzen" a gyerek.
@proof88: Értem ezt a meglátást és álláspontot is, annyiban egyetértek vele, hogy akinek lehetősége van rá, persze váltson pályát/irányt, ha tud, mert ki ne akarna jobban keresni. Annyit azért hozzátennék, hogy szvsz pont azért skyrocket-elt az IT pályára átmozgók száma, mert kevesebb tapasztalattal és befektetett energiával lehet azon a területen karriert kezdeni, még ha például L1 supportról indulsz is, ahol már megkapod egy tanár fizetését, de nem kell hozzá tanári diploma és végzettség, és ezen a szinten még nem is vállalsz akkora felelősséget mint egy pedagógus - a pénz meg ugyanaz vagy jobb, akkor ugye minek törje magát az ember?
De itt pont ez a poén, hogy miután monjduk egy építész elmókázott 5 évet egyetemen az osztatlanon, meg utána még jópár évet a jogosultságaihoz szükséges gyakorlat begyűjtésével, nem biztos hogy szarrá lesz motiválva azirányba, hogy pályát váltson és nulláról kitanuljon egy tökmás szakmát, ami tök más gondolkodást, kreativitást és logikát igényel (mert nekik az egyetemen annyi programozást sem tanítottak mint egy gépésznek pl.)
Ugyanezt szerintem rá lehet húzni egy óvodapedagógusra is például.
Hogy ez a pályán maradás a szolgalelkűség, vagy inkább az hogy a több pénzért feladja azt amit választott és amit éveken át tanult-tapasztalt, azirányba ne menjünk el mert teljesen elmutat a topic témájától. -
Pfiucska
aktív tag
válasz
Resike
üzenetére
De az SZJA es nem “osztalekado”. Ettol fuggetlenul ertem, hogy mit mondasz, tultargyaltuk
Virslee:
Arrol beszelek, hogy a 2021-ben felvett osztalékod amely után nem fizetsz szochót (mert 2020-ban elerted a felso hatart) beleszámít majd a 2022-es osztalékfelvételnél a 24*minimálbéres keretbe. -
Pfiucska
aktív tag
válasz
Resike
üzenetére
Ennyire nem vagyok benne, de
Ha 2021-ben felveszed a 2020-as osztalekodat szochofizetes nelkul (mivel 2020-ban volt eleg jovedelmed hozza), akkor az nem jelenti azt, hogy 2021-ben fizettel eleg szochot.Pl.: 2020-ban a béred havi br600 ezért 2021-ben nem fizetsz szochót az osztalék után; viszont 2021-ben meg nem volt béred csak 2022-ben lesz osztalékod.
-
-
Gabró
tag
válasz
Resike
üzenetére
Szerintem más-más szituációról beszéltek. Annak, aki az utolsó forintig munkajövedelemként kapja a juttatását, és nem a minimálbér környékén keresett/keres, a SZOCHO-csökkentés révén magasabb bruttót tudott kiizzadni a munkáltató 2022-ben ahhoz képest, mintha nem csökkent volna a SZOCHO.
Strezi kommentjére: 3 (adókedvezményre jogosító) gyereknél évi bruttó 13,313 millió forintos (kicsivel havi bruttó 1,1 millió forint feletti) jövedelemmel lehetett kimaxolni a 809 ezer forintos SZJA-visszatérítést. Ha a szülők megosztották az adókedvezményt, akkor ez az érték lehetett alacsonyabb. Ha a pénztári 150 ezer forintot is vissza szerette volna valaki kapni, ahhoz további évi bruttó 1 millió forint kellett.
-
-
Resike
tag
válasz
Resike
üzenetére
Itt a 2017-es, ahol ugyanez emelkedett 500-700-ra, és akkor még mindig csak alapilletékről beszélünk. Ezek után 5 év múlva a 800 egyáltalán nem hihetetlen.
https://nfsz.munka.hu/bertarifa/adattar2017/data/t12_3_032_1.html -
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Huhh neked nagyon torz szemuveged van... a felsoroltakbol nem egy van amelyik evtizedes lemaradas utan, kicsontozott alapra kapott egyben 3 max 5 evnyi inflaciot, hogy 'oruljon', azt se fizetes/stb.-emeleskent, hanem barmikor visszanullazhato vagy eleve egyszeri kiegesziteskent.
-
azbest
félisten
válasz
Resike
üzenetére
Köszönöm, hogy megvilágosítottál minket. Ha elérjük a hanyatló nyugat fizetési szintjét, akkor összeomlik a gazdaság és értéktelenné válik a forint. Mert bagóért dolgozástól erős a nemzet. Láthatjuk hová vezetett ez nyugaton és milyen jólét van keleten.
Már ott megnyerted a nemes küzdelmet, amikor megszakértetted, hogy a sok szám számít a kamatnál, nem az, hogy közben az infláció magasabb nála.. Jól kiszámoltad az átalag kamatot is 4.9-nek, amikor a legutóbbi kamatfizetésnél volt 4.4. A jövőbeli lesz 6.6 a 8+ % felett. Ha kisebb az infláció, azokon az évjáratokon kisebb a kamat is, és persze a jobb kamathoz 5 évre kell betenni.
#25014Ursache
normális társadalomban az emberek azért dolgoznak, hogy éljenek. Itthon még mindig nem sikerült túllépni azon, hogy a melós élete a vállalat. Hát nem az, főleg ilyen "tulajdonosi szemlélet" mellett, amikor elvárt az ingyen túlóra, a főnök meg hülyébbként hülyébb döntéseivel szórja a pénzt. Jaja persze az ő pénze, az ő kockázata. Az alkalmazottak is vállalnak kockázatot, ők hordják össze a pénzt, amitől olyan büszke a főnök magára. A megélhetésüket teszik fel a hülye főnök kényének-kedvének. -
válasz
Resike
üzenetére
En tankolok havi 50-ert, ha 900 lesz a benya az +50k/ho. Csak az üzemanyagon. Ne mond hogy akar 1M nettoval azt nem erzi meg egy fejlesztő. Annyival kevesebbet tud felrerakni. Igenis faj! Foleg hogy azert a többség nem 1M nettot hord haza es nem csak az utazasi ktsgei nonek majd meg, hanem minden ami szallitmanyozassal kapcsolatos...
-
válasz
Resike
üzenetére
Teljesen mindegy, hogy több-e a havi költése, mint a megtakarítása, hisz ha nem nő a fizetése, de a kiadásai igen, akkor kevesebbet tud megtakarítani.
Miért lenne béna érv? Azért mert Te úgy gondolod? Amikor legutóbb aláírtunk egy több éves €30m-s szerződést, abban is benne volt, hogy mi alapján indexálja a beszállító az árakat. Neki is mondtad volna, hogy “háhá, Te hülye vagy, ez nagyon béna dolog”
Vagy cég esetében menő és bevett dolog, az alkalmazott meg kussoljon? 
-
válasz
Resike
üzenetére
Te most tényleg azt írtad le, hogy ha már amúgy is van sok pénze valakinek, aztán még jól be is fektette, akkor igazából kussoljon és dolgozzon kevesebbért, mint akinek nincs?
Életszerű példa.
Józsi lakásra gyűjt 5 éve. Minden hónapban félretesz x összeget erre és befekteti valamibe, amivel szerencséje van és követi az inflációt. Kiszámolta, hogy még 5 évig gyűjt és megveszi a lakást.
Január van, hideg, Józsi elmegy a boltba. Fakk, drágább lett a parizer. Fakk, drágább lett a tej, de még a lakás is (párhuzamos univerzumban, így csak az infláció mértékével).
Józsi a boltban kiszámolja, hogy ha ugyanannyit eszik, mint eddig akkor kevesebbet tud félre tenni a már drágább lakásra. Megnézi még a boltban, hogy bizony az Ő cégüknél gyártott bio hátvakaró is drágább lett.
Így már 6 évig kell gyűjteni ugyanarra a lakásra.
Most jössz Te Resike, indokold meg Józsinak, hogy miért csak az Ő munkaereje nem drágulhat egy ilyen környezetben. -
azbest
félisten
válasz
Resike
üzenetére
az idei évre (2023 elején) fizetendő kamat lesz 6.6% a legjobbnál (5.1% a 2021es infláció + 1.5% kamatprémium), közben idén 8-15% infláció lehet. Az előző évre 4.4% kamatot fizetett (2020as infláció+1.5), amikor 5.1% volt az infláció. Egy évvel elcsúsztatva követi az inflációt. Majd akkor fog pozitívba fordulni a pmáp, ha csoda történik és lecsökken az infláció. Van ilyen topic is, ha esetleg tanulni is szeretnél [link]
-
-
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Ja akkor felreertettem - itt a bevetel mint nem csak munkaber jellegu de jovedelem (toke, alberleti dij stb.) de netto ertelemben, nem a vallalkozoi bevetel amibol lejon koltseg es ado mire sajat rendelkrzesu lesz.
Mondjuk igy a foglalkozas helyett/mellett kene az h mibol van me'g (azt mar mas is kiszurta h csaladnal eleve nem latszik egy masodik foglalkozas). -
axioma
veterán
válasz
Resike
üzenetére
Akkor valami nem stimmel, ha bevetel es nem jovedelem, mert a megtakaritas az mindenhol a kiadas es a bevetel kulonbsege, a bevetelbol meg azert boven lejon ez-az mire kiadhato es megtakarithato forintok lesznek. (A forrast nem neztem, csak a tablazatot.)
Mondjuk az sem derul ki, hogy ki evente hany napot, es naponta hany orat dolgozik erte. Foleg ahol csalad 4-5 fo, me'g ha 1-nel me'g csak onkiszipolyoz is. -
válasz
Resike
üzenetére
...egy négytagú családnak nem kell többé havi villanyszámlát fizetnie
Pont erről szól a megtérülés kalkulációja, mivel a 0 villanyszámlával szembe kell állítanod egy többmilliós beruházást. Ha bejön a bruttó elszámolás, akkor tényleg a gazdagok játékszere marad a napelemes rendszer. Sosem fog megtérülni.A jelenlegi energiaárakkal értelmetlen számolni. Tavaly még töredékébe került a gáz Európában, és azért, mert Putyin éppen zsarolja a Németeket még nem kell 20 évre berendezkedni erre a szintre.
2021-ben ingyen kapott napelemes rendszert minden 18 év alatti gyermeket nevelő család
Pont erre írtam, hogy piaci alapon nem térül meg. Az, hogy a te, én, mindannyiunk adójából az állam hozzávág pár emberhez milliókat még nem lesz jó biznisz nemzetgazdasági szinten. És az sem igaz, hogy mindenki kapott volna, ezt leírták már korábban. Persze aki megkapta ajándékba, annak nyilván megéri, hiszen nem került egy forintjába sem. -
CyberPunk666
senior tag
válasz
Resike
üzenetére
A nem kell villanyszámlát fizetni és rakd be a pénzt kamatozni az maga a vegytiszta megtérülési kérdés. Alternatíva költség?
Rakd el a villanyszámla árát kamatozni szépen az életideje alatt.
vs.
rakd be a rendszer árát azonnal kamatozni.Hol lesz több pénz 20 év múlva?
Az életminőség javulása azt jelentené, hogy mondjuk beraksz egy klímát és ugyan pénzbe kerül, de a meleg nyári napokon jobban fogod érezni magad.
Aztán lentebb pedig a megtérülést a múltbéli eseményekre alapozod. Ez spekuláció, mert nem tudod mik lesznek az energiaárak, a szabályok és a támogatások a következő 20 évben.
Az, hogy MA megéri-e kiépíteni az most még nem ismert. van 50% esélyed, hogy bejön.Én még csak azt sem állítom, hogy nincs igazad, csak annyit, hogy az érveid önigazolások és logikailag nem állják meg a helyüket. Ettől még megérheti, de abból nem következik, amit mondasz.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Resike
üzenetére
A mondandód 2. bekezdése nem fedi a valóságot...
Amúgy igen.
Megéri Napelemet és hasonló beruházásokat elvégezni egy ingatlanon.És sokan ott rontják el, hogy :
" Mennyi idő alatt térül meg ? "
kérdésre 10-15-20 év jön ki válasznak...., hogy az sok !Eleve a kérdés nem jó !
A beruházások által nekem növekedni fog a komfortom, jobb lesz az életminőségem.....15-20 év alatt ez sokat jelent ami nem biztos, hogy pénzben kifejezhető ! Tehát, hogy mennyi idő alatt térül meg ...nem jó kérdés...
Az , hogy EGY IDŐ UTÁN MEGTÉRÜL "csak" plussz pont....a lényeg az élet minőség javulásában van.
Pl egy nyílászáró csere esetén :
Régi ablak , magas fűtés költség , zaj, huzat.
Új ablak, alacsonyabb fűtés költség , csendesebb, nem huzatos.
Tehát megtérül hosszútávon a "befektetés" és mellé jön még pár pozitív "mellékhatás" is ami az élet minőség javulását okazza.
Érdemes lenne így gondolkodni mert jobb esetben egy lakást / házat nem 1-2 évre vesz magának az ember. Hosszútávra , előre gondolkodva sok-sok bosszúságtól és felesleges kiadástól válhatunk meg !
Ugyanakkor elismerem, hogy nem is olyan könnyű dolog így előre gondolkodni / tervezni. -
válasz
Resike
üzenetére
ezer aga van a gepeszetnek, es ott is ugyanugy megvannak a vezetoi pozi ahol 2-3 milliot siman kaphatsz
mas kerdes, hogy a nagy multiknal (mondjuk bosch, thyssen, conti, knorr, stb) mit fizet pl egy team leaderinpozi, ezek nyilvan nem versenykepesek a mostani it fizukkal szemben.
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Napelem
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Spórolós topik
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- GIGA AKCIÓ! Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 1 év garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen , 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Alphine Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3024
- Bomba ár! Dell Latitude 3340 - i3-4GEN I 4GB I 500GB I 13,3" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone Xs 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Azért az 5-10% költség erős túlzás, hosszú távon nehéz ennyit elszámolni (úgy, hogy megérje).

A legtöbben - egyébként teljesen érthető módon - a fűtött irodát és kényelmes életet választják, kétkezi munkát egyre kevesebben akarnak végezni. Ez is érthető, de akkor ne tessék csodálkozni azon, hogy mennyit keresnek ezek a szakik. Valóban, hiány van belőlük és ezt a hiányt a piac szépen be is árazza. A lehetőség egyébként ott áll a hasonló szakik keresete miatt zúgolódók előtt is, hiszen lehet utánuk csinálni - én személy szerint nagyon örülnék, ha sokkal kevesebbet kéne a hasonló szakiknak fizetnem.
Persze ettől még torzít sok helyen a rendszer.
Nem lattam tuntetest a extraprofitado kivetesenel pedig jo par tizezer embernek 2 evig inflaljak a beret ha nem epitik le... , nem lattam tuntikezest a benzinkutasok mellett sem. Es akkor sem latok tuntetest amikor a vallakozoknak 1%os fix hitelt osztogatnak meg most is 10%os alapkamat mellett pedig ezt isa nep fizeti...