Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- Intelligencs: Karrierváltás - Első rész
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Gurulunk, WAZE?!
- Klaus Duran: RCS
- Yutani: 20 év a Prohardveren
Új hozzászólás Aktív témák
-
carapace
tag
válasz
Marky18
üzenetére
Alapvetően a contractor vs alkalmazott kérdés megoldása attól függ, hogy milyen a delikvens személyisége és adottságai. Van pl egy haverom ő már cirka 20 éve contractorkodik Svájcban meg Németországban jellemzően 800-900 CHFes fizukért, és nyilván baromi sok pénze van, de ő kb ez idő alatt egy-két hónapot volt csak meló nélkül. Hihetetlen érzéke van hozzá, hogy kitúrja a munkákat, és igazából bevállal mindent ami lepottyan, és jól fizet, a szakmai rlsz tök mindegy. Viszont a dolog hátulütője, hogy ennél feljebb valószínűleg sose fog tudni menni.
Én meg alkalmazottként építgettem magamat szépen fokozatosan felfelé, mindig olyan melókat bevállalva, ami szakmailag előrevitt. Ennek köszönhetősen most már egy egészen magas poziban üldögélek, a bruttóm az több mint a legtöbb contractor szuperbruttója, és ha egyszer visszamegyek nyugatra, valószínűleg ott is tartani tudom ezt a relációt, felfelé meg még nagyon nagyon komoly lehetőségek vannak. Nekem a személyiségemhez meg ez passzol. Kinek mi. -
tototos
addikt
Ez szimplán csak a kereslet kínálatból adódik? Nekem kicsit úgy tűnik, hogy az autóiparban egyszerűen mindig találnak embert kevesebb fizetésért így nincsenek rákényszerítve hogy többet fizessenek. Míg mondjuk egy banki szektorba ha nem fizet br 2-t akkor nem fog a kutya sem elmenni oda dolgozni.
Lehet én egyszerűsítem le nagyon a dolgokat, de nagyon furcsa még mindig látni, hogy ugyanúgy kódot ír az egyik mint a másik, felelősségben sem látok nagy különbséget mégis akár 1 millió forintos különbség is lehet köztük. -
válasz
Kickass
üzenetére
A!
1. Anyagi oldalról nézve. Az elsőnél bár nem írtál számokat, de céges autóval és cafival szerintem közelíted a másodikat. Igaz a bónusz az mindig lottó...de az is számít.
2. Szakmai oldal. Szerintem egy ilyen zsákutcából mindig nehezebb lesz kijönni. A mindennapi motivációt is meg tudja ölni rendesen. Ha jól értem ezzel nem viszed tovább a fejlődési pályát... hanem inkább visszaveted.
3. 5 nap iroda? No way!
-
Kickass
őstag
Sziasztok!
Nemrégiben felvetődött egy érdekes szitu és kíváncsi lennék véleményekre, hogy kinek mi a prioritás, ki mit döntene, próbálom azért anonimizálni amennyire lehet:
- adott egy jelenlegi pozi egy multinál ami viszonylag rugalmas, átlag heti 3 nap ho, olyan terület amiben még lehet karrier potenciál ( infosec), 1.2m + céges autó + cafe + bónusz opció
-adott egy b verzió, ugyanezt a pozíciót már betöltötte korábban, szerette is viszont fejlődési lehetőség nem sok van már benne sőt akár karrier visszalépésnek is felfogható, viszont újra megkeresik, most kontraktor státuszban kellene végezni a melót és anyagilag megérősebbnek tűnik (2M bruttó + cafe), viszont heti 5 nap irodaHosszútávon gondolkodva az első opció lehet a nyerő, középtávon a második, illetve a másodiknál felmerül két kérdés, sikerül-e később minőségben és anyagilag is megfelelőt találni. Mit gondoltok?
-
426os
őstag
válasz
tototos
üzenetére
Szerintem felesleges ezen szörnyülködnöd. Kereslet-kínálat. Én is szoktam panaszkodni, hogy gépészmérnökként mennyivel kevesebbet tudok keresni, mint IT-ban, de ez ilyen. Ha nagyon tenni akarnék ez ellen, akkor átképezném magam IT területre, de annyira nem rossz a helyzet (külföldön legalábbis) és többé-kevésbé szeretem ezt csinálni.
-
tototos
addikt
-
nyunyu
félisten
válasz
nyunyu
üzenetére
Na, időközben újra? felkerült ugyanez a hirdetés a professionre cégnév nélkül, aztán valahogy sikerült rá jelentkeztem.
Egy hétre rá hív egy HRes, hogy milyen jó a CVm, blabla, én lennék az emberük, milyen fasza pozíció, aztán amikor mondta négybetűs céget, akkor játszottam a hülyét, hogy még nem is hallottam róluk.
Aztán mondja, hogy tudnának adni bruttó 1.5M-et.Erre visszakérdeztem, mert nem hallottam jól.
Megismételte.
Aztán mondtam neki, hogy még a tavalyi fizumat se éri el ez az ajánlat, annál meg több az idei, ugye nem gondolja komolyan, hogy ennyiért váltsak.Na jó, mennyit kérek? Bemondtam megint a 2M-et.
Hááát az sok lesz, de megpróbálja továbbítani a kliensének.Másnapra jött a professionös email, hogy sajnálják, de nem engem választottak

Nem tudom, hogy gondolták az osztrák piacra dolgozó, 4 nap remote+1 nap pesti irodát balkáni bérekért, de ahogy nézem legalább a harmadik állásportálon próbálkoznak az év eleje óta, hátha lesz rá madár.
-
Xero
nagyúr
válasz
Mindreader
üzenetére
"Létezik egyáltalán a junior sysops/devops fogalma?"
Igen letezik, mi is keresunk ilyesmiket. Nalad viszont kicsit mas a lanyka fekvese. Az irany amit elkezdtel egeszen jo. Ami meg fontos lehet, hogy a nepszerubb stackeknek a marhasagait nagyjabol ismerd. Ha enterprise kornyezetbe mesz akkor valami fogalmad legyen Jenkins-rol legyen akarmilyen undorito is. Szinten enterprise kornyezetben sokszor jon szembe vanilla kubernetes helyett openshift.
Ha legalabb fogalom szintjen ezek megvannak es mellette ott a 15 ev dev tapasztalat, akkor mar a certek utan en a helyedben siman medior-medior+ devops pozikat lovoldoznek. -
válasz
Mindreader
üzenetére
Én a helyedben nem egy lépésben valósítanék meg egy ilyen váltást. 15 évet ültél egy helyen, most belefér több váltás is. Ha aws devops terület érdekel, akkor a helyedben először elmennék olyan céghez fejleszteni, ahol van aws, és normális devops is. Itt felhúzhatod az aws skilljeidet (certik is) és szerezhetsz egy jó rálátást a devops területre. Utána el tudod dönteni, hogy tényleg ez-e az irány.
-
Mindreader
tag
Sziasztok
Read only módban elég rég óta itt vagyok, látom hogy vannak itt jó néhányan nagy
tapasztalattal, elsősorban hozzájuk szólna most a kérdésem, csak közvetve jövedelem
témában.Szóval abban várnék tanácsot hogy merre tovább: 15 éve fejlesztek egy vidéki helyi KKV-nál, elég sok mindennel találkoztam ennyi idő alatt, legfőképpen .NET vonalon mozgok otthonosan, de volt beágyazott (C/C++), mobilos (Kotlin), windows kernel driver (C/C++) projektem is. Ennek ellenére úgy érzem el ment mellettem a világ, nem képeztem magam olyan vonalon tovább amire most meglátásom szerint igazán igény mutatkozna. Illetve úgy érzem hogy szívesen váltanék olyan területre ami nem vagy nem csak a szoftverfejlesztésről szól. Ezért arra gondoltam hogy ha már úgyis neki kell állnom megtanulni jó néhány dolgot akkor elmennék inkább cloud irányba, dev oldalról átmenni inkább az ops felé ami mindig is érdekelt, van is valamennyi rálátásom (én üzemeltetem a saját infrastruktúrámat: VM-ek /VMWare + cloud/ + saját mail / web szerverek stb.). Első körben szeretnék egy AWS SAP-C02 certet. Tudom lehet az Azure-el többre mennék, de ezt már elkezdtem és tényleg érdekel. Ha a C02 megvan meglátjuk merre tovább. Kubernetes is érdekelne pl. Mivel a jelenlegi munkahelyemen szinte egyáltalán nem tudnám hasznosítani ezt a tudást mert egyáltalán nem vagyunk ilyen területen jelen, így az hogy más területen szeretnék a jövőben dolgozni együtt járna egy munkahelyváltással is.
És itt jön a valódi kérdésem: Fejlesztői háttérrel mikor és milyen pozíciót lenne érdemes megpályáznom? Oké hogy összeszedek 1-2-3 certet (igazából nem is a cert a lényeg hanem hogy végigmenjek egy megadott tanulási folyamaton, ne pedig csak összevissza egyéni preferencia alapján tanuljam meg azokat a részeket amik szimpatikusak/érdekesek kihagyva esetleg fontos dolgokat), de az adott területen releváns tapasztalat nélkül mennyire kellene a nulláról kezdenem? Létezik egyáltalán a junior sysops/devops fogalma? -
törölt tag
[link] Nem is tudtam, hogy Csehek ennyire elhúztak a keleti blokk többi országától. Tavaly közel 800.000Ft volt egy középiskolai tanár átlagos fizetése, most majd még több lesz.
Az világos, hogy régen is fejlettebbek voltak, nem hiába akartak leválni a Szlovákoktól, de ez alapján, már közel Ausztria szinten vannak.Érdekes még, hogy az budapesti multik mennyire tele vannak PIGS országbeli fiatalokkal. (Portugália, Olaszország, Görögország, Spanyol), meg amúgy temérdek Indiai, Brazil, stb. Ezek mind elvileg “jobb” gazdaságú országok. Még múltkor otthon erről kérdeztem pár expatot, hogy miért jó nekik Magyarországra menni, mit tud nyújtani amit az anyaországuk nem. Mind röhögött, hogy ilyen nincs, otthoni országuk sokkal királyabb. Aztán persze idő után bevallották, hogy munka náluk nem igazán van, mert a multik az olcsó régiók fele viszik a munkaerőt, nyugaton meg amennyire tudnak leépítenek. Ugye nem egyszer, van hír, hogy xy vállalat elküld 10.000 embert, közben meg a magyar-lengyel siteon mass hiring van.
-
válasz
kovsol
üzenetére
Ok, touché!

Nyilván amiért beraktam az ott van a kommentben ironikusan megfogalmazva + újabb szög a koporsóba ahogy előttem is írták, és...mindenkire vonatkozik. Vékony a határ a hír kapcsán a jövedelem topik és a politizálás között, de ahogy Jhonny06 írta; a magyarok harmada nem úgy áll anyagilag...és szerintem így 2023-ban már ez a harmada is túl optimista kijelentés.
-
carapace
tag
Ma levelet kaptam a svájci adóhivataltól, hogy 4 éve (!) 5000 CHF-el több adót fizettem be, mint kellett volna, ezért ezt most visszautalják. Na ebből NEM fogok állampapírt venni
-
válasz
VágniValó
üzenetére
A magyarok harmada egy váratlan kiadást se tud kifizetni. Aki meg pénzügyileg tudatos, van miből félreraknia és meg is teszi, azt pedig nem ez a 13% fogja földhöz vágni vagy megakadályozni abban, hogy pl. lakást vegyen. Nem ez a valódi probléma, maximum csak egy újabb szög a koporsóban.
-
Kobe
veterán
válasz
HoTDoG
üzenetére
Nem vonnek le messzemeno kovetkezteteseket az MSCI hazai staffing igenye es a globalis gazdasagi teljesitokepesseg kozott.
Legalabbis amikor en interjuztam veluk nem tul regen, akkor elegge fogalmatlanok voltak a roleokat illetoen. (Felviccesen meg is jegyeztem, hogy ok nem 1 projekt menedzsert keresnek hanem egy fel IT departmentet, de nem esett le a HR es janykaknak)
Siman lehet hogy csak kicsit kepbe kerultek azota es rajottek vannak massziv atfedesek a szerepek kozott, minek 2x etetni ugyanazt a lovat….. -
HoTDoG
tag
válasz
Drizzt
üzenetére
De mi koze van az egy eve mondott nem valsagnak a mai naphoz?
Egy olyan cégnél ahol a fő iránycsapás a "jövő" meghatározása, legalábbis pénzügyi, gazdasági vonalon? Ezt szerintem nem kell ecsetelni. Egy kicsit is tájékozott átlag ember egy éve már javában arról olvasott, hogy túlfűtött a gazdaság, háború, gazdasági visszaesés. Akkor egy elemző/befektető cég lehet jobban rálát erre és azt feltételezném, hogy ez alapján is készül / tervez legalább a közeli jövőre.Mit varnal, ha azt mondana egy ceg, hogy nem erzekel valsagot, mennyi ideig ne rudjon ki minimum? 10? 5? 2?
Jól teljesítő alkalmazottként leginkább azt várnám, hogy soha. De a valóság, és az, hogy adott alkalmazott mit vár, teljesen irreleváns. Ettől függetlenül had élje már meg Pista válságként, legyen csalódott vagy háborodjon fel vérmérsékletétől függően, ha egy éve azért váltott egy tőkeerős céghez, ahol azzal bíztatták, hogy itt az előző válságról is csak hírből hallottak, közben belead mindent, kiválóan teljesít, majd egy év után közlik, hogy bocsi, ezt elszámítottuk. Mégiscsak alkalmazotti, határozatlan munkaviszonyról beszélünk, nem pedig contractori pozícióról ami 0,5-1 évre szól esetleges hosszabbítással. A kettő között jelentős különbség van, vagy legalábis kellene lennie. De Pista ez esetben a rövidebbet húzta, mert contractorként ezalatt az egy év alatt többet rakott volna félre és nem éri váratlanul a szerződés vége.1 eve valoban sokkal kevesebb ceg erzett valsagot, bar az en erzekelesem szerint meg mindig sokkal kevesebb, mint ami fel-egy ev mulva varhato.
Az eddigiek alapján sajnos benne van a pakliban. -
Drizzt
nagyúr
válasz
HoTDoG
üzenetére
De mi koze van az egy eve mondott nem valsagnak a mai naphoz? Mit varnal, ha azt mondana egy ceg, hogy nem erzekel valsagot, mennyi ideig ne rudjon ki minimum? 10? 5? 2?
1 eve valoban sokkal kevesebb ceg erzett valsagot, bar az en erzekelesem szerint meg mindig sokkal kevesebb, mint ami fel-egy ev mulva varhato. -
HoTDoG
tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Lehet. De akit egy éve ide vettek fel és ezek egyike miatt küldenek el, az most válságnak éli meg

-
HoTDoG
tag
Kiszamolo-s bejegyzés kommentjei között láttam, hogy az MSCI-nél elindult egy kisebb leépítés? Külsősök és belsősök egyaránt.
Nem érint, csak kb egy éve megkerestek egy pozival és akkor azt mondták ők nem nagyon érzik meg a válságot. -
ITmuki
csendes tag
Sziasztok!
Szeretném beárazni magam, mit tartotok reálisnak manapság alkalmazottként és contractorként.
8+ év senior Java fejlesztő, ebből pár év fullstack, bár a frontendet nagyon nem komálom, inkább csak kényszer volt az adott projekt esetén, hogy besegítsek).
Hazai és nemzetközi projekteken is van tapasztalatom
Ügyfelek és a vezetők is mindig elégedettek voltak a munkámmal, a külföldi ügyfelek a csapatból külön kiemeltek a főnökség felé
Stack: Java17, Spring,....
A termék életciklusában az első lépéstől az utolsó polírozásig részt szoktam venni, közvetlen az ügyféllel is dolgoztam, ha arra volt szükség. -
válasz
VágniValó
üzenetére
Bár idén kezdtem, de oldalra lettem hívva és annyi dícséretet kaptam, hogy a 2 combom zsibbadni kezdett +15% emelés Júliustól :')
Pozinév: Cybersecurity L3 (Computer Security & Incident Response)
Bruttó alapbér: 1.725.000 (erre jön rá havi egy hét on-call, amit pont Júniusban adok a cégnél először)
Cafi: nettó 28.000 (havonta)
Önkéntés nyugdíjpénztár: nettó 30.000 (havonta)
Egyéb: Medicover, bónusz (bónusz mértéke továbbra sem ismert, meglátjuk...)
Cég: Multi
Hely: Budapest
Én: 35 év (még jó pár hónapig), Bsc diploma, Felsőfokú angol nyelvvizsga (írás és szóbeli). + van certificate-em. -
-
Xero
nagyúr
válasz
tboy93
üzenetére
Ja nyilvan nem. Architect pozikban vagyok jo ideje, kodot maximum assessmentnel vagy PR-nel latok, vagy ha valamit POC-elek.
Most is ugy kell elkepzelni, hogy egy green(kicsit brown) fieldes projecten rakjuk ossze a teljes platform strategiat, valamint sdlc, sw dev methodology, stackek, stb. Szoval inkabb megagyazom a fejleszteseknek, kidolgozom az integraciokat, vendorokat ertekelek, ilyenek.
-
-
Xero
nagyúr
válasz
goodboy007
üzenetére
-
törölt tag
Annyi most is megvan, már tavaly nyáron is rábólintottak máshol a 3-ra, de végül nem fogadtam el. 3.6 felett kezdenék egyáltalán gondolkodni a váltáson vagy kicsit alacsonyabban, ha van részvény is.
NoFluffon asszem Data Engineer Tech Lead jött szembe velem 2-4 bruttó között meg kicsit korábban hasonló bérsávban ServiceNow Architect, ezért kérdezem.
-
törölt tag
Principal/architect/tech lead fizu teteje mennyi manapság? Nem terveztem váltani még, de kezdenek közelíteni a senior dev bérek, úgyhogy érdekel mennyi lenne a húbazdmeg fizu ilyen senioritással, spéci skillsettel (security).
-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
Hat anyagilag nagyon attol fugg, ki mikor kapta a sign-on grant-ot... most me'g nem tunik ugy hogy konnyu lenne, de az en besorolasombol - mert elozo helyen magasabb volt elotte - nem is teljesen lehetetlen.
Melo meg "egy dolog allando, a valtozas" jeligere a kiadoba, nekem lehet hogy ez a resze nem annyira pontos fit, de van sok te'tel a masik serpenyoben is (munkatarsak, tanulas ha roviden kene kiemelni). -
CyberPunk666
senior tag
-
axioma
veterán
NNG az ujaknak is szarul fizet, vagy lehet hogy csak a regota ott levo infoforras nem ment utana hogy ertelmesen kapjon?
-
adrian14
tag
Északi népekkel dolgozom a mostani projectemen és meglepődtem, hogy 30+osan én vagyok a legfiatalabb. Többen 25+ éve a csapatban/cégnél vannak.
-
CyberPunk666
senior tag
[https://stanforddaily.com/2023/02/23/16-of-seniors-are-cs-majors-what-is-the-departments-history/]
Last year, about 16% of the total bachelor’s degrees conferred to Stanford’s graduating seniors were in CS, more than any other field of study.
CS saw a dramatic rise in popularity from 2008 to 2016 when enrollment in the major increased by about 350%, according to Mehran Sahami ’92 M.S. ’93, the Tencent Chair of the CS department.tök véletlenül (gondolom ai) szembejött ez a cikk.
Ez pedig US stat: [https://i.imgur.io/h8m5Mol_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium]
-
Drizzt
nagyúr
Nekem van nyugdíjkorhatárt elért senior (szó szerint
) developer kollégám. Suprise, suprise, nem ment nyugdíjba, tolja tovább, örül, hogy kevesebb járulékot kell fizetnie, emiatt automatikusan többet keres, mint 65 éves kor előtt. Ráadásul szerintem még a nyugdíj is jár mellé, de ennyire nem kérdeztem ki. FIRN. 
-
Xero
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Szerintem terulet es project valogatja.
Elozo helyemen az atlag eletkor valahol 30-35 kozott volt.Most inkabb 45-55 korul. Van boven olyan kollega aki mar 30+ eve is benne volt szugyig a dolgokban, de a tobbiek is jellemzoen ~20 eve. Sokaig kb en voltam a leginkabb zoldfulu, csak en meg hoztam a modernebb skilleket. Staffolgatunk, igy azert mar finomodik a helyzet de meg nem finom.
Az is igaz, hogy a kezdeti fazisban jellemzoen architect+ szintu pozik voltak csak. -
Madwe
nagyúr
válasz
tototos
üzenetére
Ezen már én is sokat agyaltam, hogy kb 10 év múlva bírom e még a folyamatos önképzést, vagy elmennék más irányba… egyelőre fogalmam sincs. Szerintem sok lehetőség van amúgy.
Van aki senior sziten fog maradni, mert pl nem vágyik több felelősségre, fizu meg jó. Van aki staff/architeckt vonalra mozog, van aki lead után menedzseresedik, van aki kiég s menekül
faangnál esetleg van az a réteg aki nyugdíjazta magát, itthon azért ez kb elérhetetlen
-
tototos
addikt
Az egész abból indult ki, hogy kollégával beszélgetve realizáltuk, hogy nálunk például nincs 20 30 év tapasztalattal rendelkező kolléga akitől esetleg lehetne tanulni. Tudom nem feltétlenül ők az expertek hiszen lehet 20 éve ugyanazt a C kódot írja. Azon kezdtünk el gondolkozni, hogy vajon mi hol leszünk 10 év múlva(pont most váltunk mindketten munkahelyet)
-
axioma
veterán
válasz
CyberPunk666
üzenetére
En max google kereses eredmenyebol linkelve olvasok stackoverflow-t (jellemzoen nem is napi munkahoz, max hobbihoz)... userem sincs. 25 eve vagyok developer. Mondjuk most mar kicsusznek a fokuszcsoportbol ugyis, mert betoltom az 50-et

-
CyberPunk666
senior tag
válasz
üzenetére
A stackoverflow használata nem tudom mennyire reprezentatív, de szerintem nincsen olyan fejlesztő, aki ne használná, és az It területre jelentkezők száma, + self learnerek száma + bootcampek külön-külön is rekordokat döntögetnek, szóval szerintem hihető, ami itt kijött.
Azóta ez szerintem még durvább lett csak, mert a cikk 2014-es.
[https://blog.cleancoder.com/uncle-bob/2014/06/20/MyLawn.html]
Nyilván ez csak IT, a mérnökökre nem tudok ilyen statot.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
tototos
üzenetére
Aki 45+ azok nagy része 2000 előtt végzett. Akkoriban a felsőoktatásba jelentkezők darabszáma évente, kb a fele volt a 2000 óta jelentkezőknek.
A '90-es években a gyárbezárások tömeges mérnökelbocsájtásokat okoztak. összevont statisztikát nem találtam (ami van azt nem volt kedvem aggregálni évenkénti statból egyenként...) valószínűleg nem tett jót az oda jelentkezők számának, hogy munkanélkülinek képezhetted magad ott. Ahhoz, azért nehéz szak. Tehát a fele annyi jelentkezőből még arányaiban is kevesebb lesz a mérnök.
(anno egyszer egy volt tanárom is mondta, hogy a 90-es évek miatt egy komplett mérnökgeneráció van, ami gyakorlatilag nem létezik, de sosem ellenőriztem le az állítást)
Az informatika slágerterület jelenleg, tehát emiatt most még az is torzítja ezt, hogy az alacsonyabb bázisról indult visszaesést hasonlítjuk a hypehoz.
TLDR: régen egyszerűen sokkal kevesebben tanulták ezt.
-
tototos
addikt
Sziasztok!
Ma beszélgettünk egy kollégával és konstatáltuk, hogy a cégen belül az 45 feletti mérnökök aránya nagyon kicsi. Felmerült a kérdés, hogy ők vajon merre dolgoznak és mit csinálnak? Vállalkozók lesznek vagy valamelyik cég gyűjti őket esetleg eloszlanak a különböző cégek között?
-
Csak azért kérdem, mert ezek lehetnek konkrét dolgok, mint pl. CyberPunk666 példája, mert ott tényleg nem mindegy, vagy mint gyépés példája, mert ott meg az valamennyire absztrakt. Én pl. telkós cucokat fejlesztek, nekem pl. rohadt mindegy, hogy az appom hány példányban fut, milyen konténerben. Van egy platform /x86-64, RHEL/, meg egy interfész, amin kommunikálunk oszt kész. Legalábbis nagy vonalakban.
-
Benmartin
senior tag
Nagyon sok ceg van, ahol meg mindig nagy distributed monolitokat fejlesztenek. A komponens egy MSI installer lesz, amit aztan majd valaki feltelepit az on-prem application szerverekre. Ergo, a fejlesztonek tenyleg nem sok koze van ahhoz, hogy hol es hogyan fut a kodja.
Ellenben manapsag divatos 'You Build, You Run It' elvvel, amihez bizony erteni kell az alabb felsorolt technologiakhoz (a programozasi nyelveket elhagyva). En szemely szerint nem is ertek egyet azzal, hogy kulon DevOps teamnek kene a sajat komponensem konterizaciojat es CI/CD pipelinejait fejleszteni. Sot, ezt a role-t, hogy DevOps sem igazan szeretem.
-
CyberPunk666
senior tag
pl a Kovács Tibi.
Extrém példa, mert beágyazott területen történhet csak ilyen, de láttam már fejlesztőt lebegőpontos számítást leírni egy olyan uC-ra, amiben nem volt FPU.

Pedig egy macro simán megcsinálta volna neki jól, egészekkel, huszadannyi programkóddal és ciklussal.Ui: nem a Tibi volt. Nem is ismerek Kovács Tibit.
-
-
CyberPunk666
senior tag
Mindig a végletek vannak kivesézve. Egy jó csapatmunkához T alakú skillset kell. Mindenből kell tudni az alapokat, és a saját területedet pedig mélyen.
Pusztán egy skill nevéből nem lehet tudni, hogy milyen szintre is gondolnak ott. Egy csomó olyan dolog is van, amiben egy fejlesztőnek csak felhasználói szintű ismeretekre van szüksége a munkájához.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 3
- Path of Exile (ARPG)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Diabetes - Cukorbetegség
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Apple iPhone 17 - alap
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- MWC 2026: Kezünkben a Vivo V70, megvan a magyar ára is
- További aktív témák...
- Dell Latitude E6440,14",HD+,i5-4300M,4GB RAM,320GB HDD,DVD+RW,WIN10
- Lenovo 13w Yoga 2in1 Gen 2 AMD Ryzen 3 7330U 8 GB RAM 256 GB SSD Premium garancia FHD IPS TOUCH
- Legolcsóbb!! Brutál erős Lenovo E16 g2 (Core Ultra 7 155H 16Gb DDR5 512Gb SSD) 2 hónap gyári gari!
- Asus VivoBook S14 - 14,1 "FULL HD IPS - i5 1135G7 - 16GB - 512GB SSD - Win11 PRO - MAGYAR
- I9 10900+B460-F
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4658, 90% AKKSI
- Intel Xeon E5-2600v4 processzorok készleten 2680v4,2683v4,2697v4,2697Av4(áfás számla, 2 év garancia)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 226 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i7-13650HX, RTX 5060
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest