Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
Új hozzászólás Aktív témák
-
tototos
addikt
válasz
tboy93
üzenetére
Barátokkal szoktunk erről beszélni hogy munkaóra/fizetés milyen viszonyban van. AZ egyik srác munka/balesetvédelemmel foglalkozik, oktatások, tanusítványok és társai. Ő órabérben dolgozik meg vannak ugye fix díjak. Dolgozott határozott időre multinál fix bérért és mondta, hogy amikor napközben szent heverde volt akkor az volt a fejében, hogy otthon ilyenkor pénzt keresne azzal ha doksikat gyártana itt meg csak unatkozik.
Én csak multinál dolgoztam eddig, nekem az órabér nem sok mindent mond, igaz a fizetés papíron vissza van osztva a havi fizetés az adott hónapban dolgozandó napokkal. Bennem fel sem merül az, hogy egy két lazább napon kereshetnék többet.
És jön a kérdés, hogy megéri-e 1 milliót keresni havi 300 óráért vagy kapsz 400-t 160 óráért. -
vnorbi
aktív tag
válasz
tboy93
üzenetére
Én is ezt hallottam ismerőstől. Megvan az 1 misi, de heti 6 nap, napi 10 óra, napi 100+ km biciklizés. És ez ilyenkor működik télen, amikor kevesebben futárkodnak és többen rendelnek házhoz a kimozdulás helyett.
Azért, hogy ezt tudja csinálni, két több százezer forintos biciklit tart fenn, ami bírja ezt strapát. Ha az egyik szervizben van (erre is költeni kell), akkor a másikkal tud dolgozni.
-
-
Ha "szeretnék mert kéne a pénz" futárkodni szabadidőmben, ahhoz mi kell? Egyéni vállakozói? (közalkalmazotti főállás mellett)
-
Dinter
addikt
válasz
üzenetére
Mutattak egy kalkulátort remote-n, ahova beírták az alkalmazott fizetését (ezzel a magasabb bérrel lett lepapírozva az egész), és kiadta, hogy mennyibe fog ez kerülni a cégnek. Én még nem használtam a remote-t, ők igen, hittem nekik. Most megnéztem, és van alatta kisbetűvel valami, hogy az alkalmazott kezelési költség nincs benne.
Azért ez így is nagyon jó bér pályakezdőként, szóval semmiképp se legyél elégedettlen. Legalább kétszerese annak amit itthon kapnál.
Ez azért nem igaz, ezen kívül volt 1.25 + benefits-es offerem, előző munkahelyről 1.45-t ajánlottak első körben bónuszok nélkül (de ha őket választom, mentek még volna feljebb).Szóval nem vagyok elégedetlen, csak azért nem esett jól.
-
Dinter
addikt
Jól indul az első nap
Kiderült, hogy amit számoltak összköltség, abban nincs benne minden remote.com-os költség, így a tervezett 70k CHF helyett 80k CHF-be kerülnék nekik, ami már nagyon a budget széle nekik.. Szóval megkérdezték, hogy belemennék-e fizetéscsökkentésbe, ami nekik 75k CHF-et jelentene.. ezzel csak annyi a probléma, hogy azóta 20Ft-ot esett a CHF, így kb. havi br. 2.15M helyett 1.975M lesz a fizum elvileg. Ami még mindig több, mint az itthoniak, de nem olyan sokkal. Ennek ellenére valószínűleg így is ezt választottam volna.
-
carapace
tag
Mai történet: Jön az ügyfél oldali nagyfőnök, hogy te, hát baj van, hol van XYZ? Kérdezem miért. Mert hát most itt lesz egy fejlesztés, amire kéne egy erős junior ember ilyen meg olyan tudással, és a doksija szerint ez a srác ilyen. De megnézte a JIRA-ban és már hetek óta nem adott le taskot, meg nem is jár be dolgozni. Mondom persze, te rúgtad ki három hónapja. Facepalm.
-
-
carapace
tag
válasz
Vision
üzenetére
Hát én ugye 8 évig éltem kinn, aztán van egy csomó ismerős meg kapcsolat itt-ott, aztán az egyik srác mondta, hogy a cégüknél már annyira nem találtak svájci embert, hogy remote pozikat kezdenek nyitogatni, és hogy hát érdekel-e. Érdekelni érdekel, csak hát ez egy junior-mid pozi, amin én már régesrég túl vagyok.
-
carapace
tag
Kaptam egy ajánlatot Svájcból, remote business analysis, itthonról kinti ügyfélnek közvetítő cégen keresztül, évi 100k CHF.
Most nagy gondban vagyok, pénzben persze sokkal jobb mint amit most keresek, de szakmailag visszalépés lenne úgy 10 évet. -
törölt tag
válasz
üzenetére
Én az RSU-t úgy kezelném, mint valami bónusz. Nem világmegváltó összeg általában, de szerintem pár millióm ebből jött anno össze. Volt olyan hely ahol azzal kecsegtettek minket, hogy majd ebből (illetve az opciókból) fogunk családi házat venni, de természetesen nem így lett. Ha tőzsdén kint van a cég akkor könnyebben forintosítható ez az összeg, mintha magánkézben lenne.
-
törölt tag
Sziasztok!
Kíváncsi lennék hogy senior szinten mi egy elvárható fizetés fejlesztőként Budapesten? Illetve ha RSU csomag is jön hozzá az mennyire befolyásolja?
Most egy multinál vagyok, technológiailag leragadtunk, látom ahogy megy el mellettünk a világ. Kegyetlenül unalmas. És három év munka után semmi értékelhető emelés a fizetésen, csak a süket duma. Váltáson gondolkodom.
Sok fejvadász megkeres LinkedInen, de egyik se mond semmi használatót anyagiak szempontjából, mintha nem is lenne lényeges...
Rólam: BSc, MSc, bő tíz év munkatapasztalat, de kaotikus, több cég, több ország, többszöri technológiai váltás - kitomboltam a húszas éveimet.
-
Xero
nagyúr
válasz
golfvariant
üzenetére
Nincs bovebb ralatasom ennyire igy csak tipp, de sanszos hogy Oracle vonalon nem fog olyan vastagon a ceruza mar. Van boven meg motyo rajta, de ahogy irtam is mar en is kardoskodom uj bevezetese ellen eleg kemenyen. Gondolom ezeket a folyamatokat arazzak be. Ettol jobb tippem nincsen.

-
törölt tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
Magyarországon csak SW fejlesztőkre ömlik a végtelen lóvé, másokra kevésbé 1-2 éppen divat területen kívül.
-
Xero
nagyúr
válasz
golfvariant
üzenetére
Igazgatosagonkent siman elterhet a dolog. Amit en tudok az a dpfi, illetve hogy 3-an vagyunk so/sw-architectek a csapatban es senki sincsen 2 alatt.
Egy volt kollegat/cimborat is beajanlottam m365/exchange architectnek 10+ ev tapasztalattal. 1.6-os igennyel elhajtottak, pedig tudjuk for fact, hogy ez nem volt tul magas. Ez is mas terulet volt.
szerk: A pozi pontos megnevezese megvan esetleg? Abbol pl fizetesi savra hozzavetoleg tudok kovetkeztetni nalunk.
szerk2: Olyasmire gondolok mint szakerto, szenior szakerto, tanacsado, vezeto tanacsado stb. Ezek kb a nem manager besorolasok.
#30255dellfanboy: 2.5 ev tapasztalattal most vettunk fel kulsos devops engineert 1.2-re.
-
golfvariant
aktív tag
válasz
dellfanboy
üzenetére
22 szeptember
Nekem sem áll össze a kép. -
dellfanboy
őstag
válasz
golfvariant
üzenetére
mikori story ez? marmint 22?
ha már pályakezdőknek adnak 8kilot 10+évre meg sokallják az 1.1?wtf -
golfvariant
aktív tag
Hát a nagy magyar zöld logós bank keresett Oracle fejlesztőt, bemondtam 10+ év tapasztalattal br 1.2 + cafeteriát.
Erre elkezdi a HRes,hogy tisztában van az IT fizetésekkel, és nem is kértem sokat, de ők közel sem tudnak ennyit fizetni. Kérdeztem mégis mennyi lenne a plafon, mert tudom van 2x bónusz és egyeb juttatások a fizun és céges cafeterian felul is.
Erre bemondta, hogy nem a fizetésigényemhez képest olyan keveset tudnak adni, hogy nincs értelme alkudozni.1 hónap múlva újra keresett, akkor már kíváncsiság miatt belementem a játékba, és br 1.1et kértem mindennel együtt (cafi bonuszokat mindent beleszamitva) akkor is hasonlóan zárult a történet
-
Drizzt
nagyúr
Oké, de bankok, fintech, hasonlók a legjobban fizetők az összes domain közül. Az ottani IT fizetéseket én nem mondanám átlag IT fizetéseknek. A domain, meg a domainen belüli konkrét cég szerintem elég erősen befolyásolja az elérhető fizetéseket, egyébként hasonló IT tudású emberek esetén is.
-
Xero
nagyúr
válasz
j0k3r!
üzenetére
Szerintem irtam is, hogy kisebb cegnel ez lehet nemileg alacsonyabb. Talan nem emeltem ki elegge, sorry.

Viszont ezt a kkv-s dolgot bevallom nem igazan ertem. Az eddigi legbetegebb ajanlatomat itthon egy kkv-tol kaptam (100-150 fo osszesen) kb pont egy eve joval kozelebb a 3-hoz mint a 2-hoz es itt meg nem szalltak el annyira a berek. A catch annyi volt, hogy ott semmi extra juttatas nem lett volna. Tehat se szep kartya, se magan eu, se bonus se semmi. En sokszor ebbol kovetkeztetek arra, lehet tevesen, hogy oke lehet, hogy az alapber egy picit alamegy, viszont mivel a teljes csomag joval alamegy, igy joval kisebb a munkaltato koltsege egy emberre, igy talan tarthato.
-
törölt tag
válasz
axioma
üzenetére
Nem kell félteni őket, értelmes szülők állnak mögöttük, figyelik a csemeték szárnypróbálgatásait.
Vállalkozó vagyok, de nem a személyemről szól a topic, nem offolnék itt ezzel. Aktuális offert én is említhetek, de egyáltalán nem hiszem, hogy egy picit is érdekes volna itt.
Javaslom, aktualizáld az ismereteidet.
Nálunk sem volt semmilyen biznisz annak idején. De ez már egy másik kor, teljesen másféle gyerekekkel és gyaníthatóan a budapesti elit gimnáziumok sajátja.
-
Xero
nagyúr
válasz
j0k3r!
üzenetére
A zold logos magyar banknal vagyok. Azert mondom ezeket a szamokat, mert folyamatosan veszunk fel embereket es benne vagyok ezekben a folyamatokban igy van pici ralatasom.
A szamok amiket mondtam novemberi szamok palyakezdonek, mig a junior/medior par napos.Nem hiszem egyebkent, hogy kiemelkedoen fizetnenek, cserebe a teljes csomag korrektnek mondhato.
-
Xero
nagyúr
Na ez az, hogy most nincs erobol felvetel, inkabb munkaero-kozvetitok meg kulsos cegek kilincselnek, mert elgurult a gyogyszer a piacon. A HR kb szerintem feladta senior+ kategoriaban egyelore.
Viszont amikor szamokat mondanak nekunk, akkor elotte beszondazzak a piacot, recruitement cegekkel targyalnak, stb stb.Szerintem az is problema, hogy nem publikaljak a bersavokat, ez sokaknak, jellemzoen fiataloknak kapasbol ijeszto vagy nem mernek elheto bereket bemondani. Volt olyan palyakezdo BA lanyka, aki br 350-t irt be berigenynek es a HR-nek kellett feltolni mivel nem budapesti, igy kb irrealis az onfenntartas es koltozes. Pont ezert en pl mar felemeltem a vekonyka kis semmitmondo hangomat, hogy jo lenne ha ezen valahogy tudnank valtoztatni es megjelenni olyan platformokon is mint a nofluff. A problema inkabb a regi butordarabokkal van, akiknek nagyon lemaradt a bere a piactol, igy eleg durva berfeszultsegek alakulnanak ki. Azt meg senki nem vallalja be, hogy hirtelen 1000+ ember kapjon 50-150%-os emelest overnight.
Azt pedig, hogy nem mennel maximalisan megertem, nekem is van tiltolistas, hiaba kilincseltek megint. hogy menjek vissza. Bar tovabbra is, mi jo arcok vagyunk, nem kell felni a farkastol.
-
CyberPunk666
senior tag
Én olyan gimibe jártam, ami anno (még az egyetemi felvételik idejében) az országos top10-be is befért. Azóta folyamatos lassú visszacsúszás van, de még 20 évvel később is benne van a százas lista első felében. Kövér László is oda járatta gyerekét.
Az osztálytásaim kőgazdagok voltak. De nem simán gazdagok, hanem például saját kamionokkal rendelkező virágnagykereskedés meg ilyenek voltak az átlag osztálytársak. Sikeres vállalkozók gyerekei nagyrészt.
Senkinek nem volt a gimnáziumban saját üzlete közülük gyerekként. Elmentek egyetemekre, és nem skippelték a nagy biznisz miatt, hanem elvégezték. Volt aki később átvette a szülei cégét, nem is egy, de senki se tolta az itt lefestett hülyeségeket. -
j0k3r!
őstag
Én úgy veszem le a hozzászólásaidból, hogy te egy nagyon jól fizető munkahelyen vagy, ami tök jó
Hasraütésre a budapesti top 10-20%-ba saccolnám. Ez oké is, csak amikor a 4 hónap tapasztalatos gyakornok srácnak bemondod, hogy kérjen br. 750-900-at, akkor az a munkahelyek nagy részének szerintem elég meredek. Mit fog tenni a kérdező? Kéri az általad írt összeget, kap kisebb ajánlatot, amit még ha végül el is fogad, akkor is csalódásként éli meg. De ez csak az én véleményem, nálunk például garantáltan nem kapna ennyit egy kb. 0 kilométeres junior. Persze lehet szerencséje, de fogadni nem fogadnék rá. -
válasz
üzenetére
"Nem Nyíregyháza alsót említettem"
Én se, jó hírű pesti gimikre látok rá, többek között arra, ahova én is jártam, meg ismerősök jelenleg is járnak. Amiről beszélsz, az max elvétve létezik, de semmiképp sem olyan számban, ami reprezentatív lehetne, vagy bármit le lehetne belőle szűrni. Leginkább csak belemagyarázol dolgokat.
-
válasz
üzenetére
Na, szóval: ez itt a jövedelem topik. Te bejöttél ide, semmit nem osztottál meg magadról szándékosan, de bizonygatod mennyire neked van igazad másokkal ellentétben.
Ritka unalmas egy troll vagy. Ja és képzeld, Nyíregy mellett születtem egy 'szom vályogházban
12 voltam, amikor Nyíregyre költöztünk, ja és én ha váltok vagy offert kapok, meg is szoktam itt osztani, nem csak a pofám járatom. -
-
törölt tag
"Ha a 4 honap alatt mar tudtal commitalni ertekelheto anyagot, akkor 750-900 kornyeket celoznam meg csomagtol fuggoen."
Ezek tök jó pályakezdő pénzek itthon.
"lol, milyen saját vállalkozást irányítanak középiskolások? A külföldről rendelt ecigit eladják 2x-es áron, meg cipőkkel seftelnek?"
E-cigi? Nem Nyíregyháza alsót említettem, hanem budapesti elitgimnáziumot. Nyilván nem a bonyolultabb dolgokra kell gondolni, de ezek már formailag is vállalkozásként működnek, amiből néhányan már többet keresnek, mint az osztályfőnökük. Kurva ügyesek. Na most képzeld el hozzájuk képest az átlagos egyetemistát, aki kijön 23 évesen az egyetemről és annak örül, hogy sikerült az angol középfokúja. A két gyerek versenyképessége nem említhető egy lapon.
"Meg hát nem kell a 160-as IQ ahhoz, hogy a külföldről beszerezhető cipőket eladd egy kis haszonnal itthon."
Oké, de mégiscsak felfedezett egy piaci rést és megcsinálta. Más meg csak beszél róla.
-
válasz
üzenetére
"az osztályban többen már a saját vállalkozásaikat irányítják az órák közti szünetben."
lol, milyen saját vállalkozást irányítanak középiskolások? A külföldről rendelt ecigit eladják 2x-es áron, meg cipőkkel seftelnek? Mert kb. ezek mennek. Ezek nem indikálnak semmilyen jövőbeli sikert. Egy ilyen jut eszembe, a Balázs Kicks, aztán róla is kiderült, hogy véletlenül pont kurva gazdagok a szülei és meglepő módon nem az uzsipénzből spórolta össze a 10+ milliós raktárkészletre valót. A szüleid pénzével könnyű játszani, aztán vagy bejön, vagy nem. Meg hát nem kell a 160-as IQ ahhoz, hogy a külföldről beszerezhető cipőket eladd egy kis haszonnal itthon.
-
Because
őstag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Áhh... én sose voltam ilyen jó képességű, most is rengeteget kell tanulnom a ZV-re. Teljesen érdektelen sz.gép architektúrák, op. rendszerek és sz.gép hálózatok az A tételsor témaköréi. Nagyon szenvedés számomra.
-
CyberPunk666
senior tag
válasz
Because
üzenetére
Szerintem a nagy összefoglalás, amikor már mindent végigvettél a képzésen, azzal a fejjel, kicsi szakmai gyakorlattal általában nem egy rossz dolog. Normál esetben a záróvizsgára tanulva azt kellene érezni, hogy ezt igazából már tudom. Elvileg semmi újnak nem kéne lennie.
Én anno az államvizsgára pár napot készültem csak összesen, csak pörgettem, hogy ezt már tanultam, ezt is tudom, ez is megvan... Egyáltalán nem éreztem azt, hogy nekem ott most egy mindennél durvább vizsgát kéne leraknom, amekkora még soha nem volt. Inkább az volt az érzésem, hogy ezt csinálom itt 4 éve...A záróvizsga kb a legkevésbé lényeges része a teljes egyetemi képzésnek, talán a testneveléssel vetekszik. Mondjuk, ha valaki végigcsalta, puskázta az egészet és egy csomó új témakör van a számára, akkor szar lehet, de nem tudom sajnálni.
Megbukni is csak olyat láttam ott, akinél már azt sem értettem miként jutott el odáig egyáltalán.
-
Because
őstag
nem is rég beszéltétek a sulikat, tessék nálunk változik a HKR:
Záróvizsga:
2023.február 1-ét követően a záróvizsgák a szakdolgozat megvédéséből, és a szakdolgozattal
kapcsolatos szakmai kérdések megválaszolásából állnak, tehát a tantárgyi tételsorokból nem kell már külön vizsgát tenni a ZV részeként.
-
j0k3r!
őstag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Szerintem nem sokat számít az MSc egy junior bértárgyaláson, hacsak nem valami nagyon speciális területről beszélünk. A "kis IT cég"-ből nekem nem az jön le, de majd megmondja Kacsa9 mennyire kell neki használnia az MSc-s tanulmányai során elsajátított dolgokat a mindennapi munkája során.
-
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Kis it cég. Ki lett emelve, normális esetben a 650 (inkább ha 25 éve alatti) és a 700 között reális. De nekem az a tapasztaltom, hogy a kis it cégek még az átlagnál is rosszabbul fizetnek.
-
Pfiucska
aktív tag
A br500 szerintem nevetsegesen keves Budapesten.
Ennyit a parom (~ugyanilyen helyzetben) marketingeskent kapott (tavaly ev elejen!). Brutto 600-800 kozott lonem be, fuggoen, hogy mennyire akarnak megtartani, hogy erzem magamat, mennyi tudast szedtem fel stb. Amugy friss tapasztalat: bsc utan 0 tapasztalattal br 750.. -
CyberPunk666
senior tag
Nem értem honnan jöt ez a br 500, nem te vagy az első, aki ezt mondja.
Én 8 évvel ezelőtt kezdtem 450-nel. Oké, volt gyakornoki tapasztalatom, de még úgy is.
Bootcampes ismerősök tavaly 600 felett kezdtek, aki bevállalta fél év utána(!), hogy inkább kifizeti a büntetést, és váltott a hűségidőn belüle, az 800+ kapott.
Miért 500 a reális egy MSc-t éppen megszerző, 4 hónapos gyakorlatú embernek a fizetése? -
Xero
nagyúr
válasz
Kacsa9
üzenetére
Ha a 4 honap alatt mar tudtal commitalni ertekelheto anyagot, akkor 750-900 kornyeket celoznam meg csomagtol fuggoen. Mivel kicsi ceg, igy nem kizart, hogy picit lentebb kell meghuzni a vonalat, de jelentosen szerintem ne.
Jelenleg 8-900 a junior belepo nalunk, itt a kerdes az, hogy meg palyakezdonek fognak-e ertekelni, vagy mar juniornak. -
Kacsa9
újonc
Sziasztok!
4 hónapja dolgozok gyakornokként egy kis budapesti IT cégnél .NET fejlesztés területen, korábbi tapasztalatom nincsen. BSC mérnökinformatikus diplomám van, ami mellé remélhetőleg heteken belül MSC-t is szerzek. A cégnél hamarosan tárgyalunk a teljes munkaidős állásról. Szerintetek a részemről mekkora bruttó bérigény a reális? -
törölt tag
válasz
axioma
üzenetére
"En me'g mindig azt nem ertem, miert sikeres = vallalkozo."
Ezt senki nem gondolja. Bármiben lehetsz sikeres, alkalmazottként is. Nekem is több, általam sikeresnek tartott alkalmazottam van.
"A te vallalkozasod itthon azert megy, mert magas a belepesi kuszob, nincs verseny, bar ha ilyen intenziven reklamozod lehet hogy buksz az uj belepokkel."
Ez nem rólam szó, de ha rövid távú ingatlanjaimra gondolsz, alapvetően nem azzal foglalkozom (heti fél órát mindössze), teljesen más területen dolgozom. A "nincs verseny" viszont hatalmas tévedés.
-
axioma
veterán
válasz
üzenetére
En me'g mindig azt nem ertem, miert sikeres = vallalkozo. A FIRE csak befektetesbol nem az? Vagy alkalmazott de munka=hobbi es meg is fizetik?
En a munkahelyeimen kell ugy kezdjem, hogy a szakmamat tudom es szeretem csinalni, vezeto az mas szakma, az _nem_ akarok lenni. Ott meg mindig azt hiszik, a karrier az ha feljebb lepsz a szakmabol people managernek, na ugyanekkora tevedes _szerintem_ a tied is. Es ehhez a [talan a menedzserkedesnel is kevesbe tanulhato] vallalkozasi erzek es persze tudas kell, az is kulon szakma. A domain mind1, az a tanulhato resze.
A te vallalkozasod itthon azert megy, mert magas a belepesi kuszob, nincs verseny, bar ha ilyen intenziven reklamozod lehet hogy buksz az uj belepokkel. -
törölt tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Szerintem rosszul közelíted meg a kérdést.
Egyrészt nem két játék lesz sikeres 50 ezerből, hanem jóval több. Biztos nem annyira, mint az Angry Birds, de attól még a siker az siker. Lehet, hogy igazad van és tényleg a szerencse tett szorzót az Angry Birdsből származó profit összege elé, de ettől még más játékok is sikeresek lettek, legfeljebb nem annyira.
Másrészt - ahogy olvasom - ez a sztori egyáltalán nem arról szólt, hogy összeállt két srác és rögtön belenyúltak a jóba, mert bazinagy szerencséjük volt:
- kimagasló teljesítményt nyújtottak a hasonló cégek között
- 6 évvel az Angry Birds előtt már mobiljáték versenyt nyertek
- a világon az elsők között adtak ki real-time multiplayer mobiljátékot
- képesek voltak meggyőzni másokat az életképességükről és sikeresen tőkét vontak be a fejlesztéshezMajd 52. játékként jött az átütő siker. Te a szerencsét látod benne, én elsősorban azt, hogy a cég sokéves sikeres építése meghozta a sikert. Messze nem átlagos volt a teljesítményük már az Angry Birds előtt sem.
Az ingatlanos példáról annyit, hogy ha valakinek nincs pénze, rakjon össze egy üzleti tervet, győzzön meg másokat és vonjon be tőkeerős szereplőt. Rengeteg vállalkozó sikeres ebben, kicsiben és nagyban is (pl. Demján és Jellinek is így nőttek nagyra).
"az első 400-ból 322 már közép vagy felső-középosztályból jött eleve.
Azaz értelmiségi, diplomás szülök, akár vállalkozó, pénz egyetemre, pénz saját bizniszre huszonévesen"Ez nem a tyúk és a tojás esete, pontosan látni lehet, mi van előbb: az első a mentális különbség, utána jön az összes többi. Azt a gyereket, amelyiket rossz életfelfogással nevelnek, tulajdonképpen a saját szülei ítélik vereségre a gazdasági erőforrásokért folyó küzdelemben. Nem a társadalom nyomja le a gyereket és tartja a "kasztjában", hanem a saját szülei. Ebből adódóan tényleg nem lesz kapcsolati hálója, hiszen meg sem próbálja felépíteni. Ugyanezért nem lesz vállalkozása (és magas jövedelme) sem, hiszen a szülők mentális öröksége csak a saját korlátaival és a feladat vélt lehetetlenségével szembesíti. A társadalmi mobilitás csökken, az egyén helyzete pedig konzerválódik. Ki lehet persze onnan is törni, de sokkal nehezebb, hiszen először a saját agyába épített korlátoktól kell megszabadulnia, miközben szerencsésebb kortársainak nemhogy korlátaik nincsenek, de egyenesen inspirációt kapnak otthonról. A felemelkedésért folytatott verseny a legtöbbször meg sem kezdődik.
Az is igaz természetesen, hogy ha nem neveli bele a gyerekbe az esélytelenségét a szülő, akkor is hátrányból indul egy properáló vállalkozás(okat) birtokló szülő gyerekeihez képest. Az induláskori különbségek generációról generációra nőnek, erről is szól egyebek mellett a kapitalizmus. De senkinek nem a dúsgazdag emberek jólétbe született gyerekeivel kell versenyeznie, hanem a saját lehetőségei közül a legjobbat kell kihasználni. -
tener
csendes tag
válasz
CyberPunk666
üzenetére
Mit jelent a halálra keresés? (Nem hobbiból dolgozom, de van passzív jövedelmem és olyan is, ami csak heti 2-3 óra foglalkozást igényel) És mi az az ezzel? Ha az ez alatt az árverésen ingatlan hányadok vásárlását érted, akkor nem, nem vágtam bele. Nyilván meg tudtam nézni az ingatlan.com-on, hogy mennyiért lehet eladni ingatlanokat. Így tudtam, hogy működni fog, azt persze nem, hogy ennyire. Talán akkor mentek az árak 20%-ot 1 év alatt fel. Azért nem vágtam bele, mert akkor éppen másban volt minden pénzem, ami lekötötte az összes szabadidőmet, ezt managelni pedig már nem tudtam volna.
Mit kell csinálni ahhoz, hogy észrevegyél egy ilyen rést?
Nincs ennek szerintem általános szabálya, csak járj nyitott szemmel, mondjuk ez elég közhelyes is
Egyébként mindenki direkt túlhúzza a másik állítását
mint minden vitában
de az szerintem elhangzott, hogy vagy nagyon sok pénz kell vagy szerencse. Azért bőven vannak kivételek, erre akartam reflektálni.A forbesos listát pedig azért tettem be, hogy a számokból látszódjon, hogy elég sokan vannak a szegények közül. Azt kötve hiszem, hogy mindnek csak szerencséje volt.
-
tener
csendes tag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Csak arra gondoltam, hogy akkor éppen működött kicsiben is és nagyban is. Azaz valszeg nem szerencse. Abban igazad van, hogy a szakértelemnek hívni valóban túlzás volt. Hiszen ha azonnal eladod is profitod van. Btw most is le tudod checkolni az árverésen mik vannak és mennyiért próbálják eladni, döntsd el, hogy megéri-e.
Ha valaki többnyire jó döntéseket hoz az üzletei során akkor, azt ne hívjuk szerintem szerencsének. Kicsit elvinném más irányba, bár némileg hasonló lehet: szerinted a tőzsdén való siker szerencsén múlik?
-
CyberPunk666
senior tag
Milliárdosnak született: 91/400
01: Inherited fortune but not working to increase it
02: Inherited fortune and has a role managing it
03: Inherited fortune and helping to increase it marginally
04: Inherited fortune and increasing it in a meaningful way
------------------------Vállalkozást örökölt / gazdag szülök / nem is ő találta ki csak ott volt: 228/400
05: Inherited small or medium-size business and made it into a ten-digit fortune
06: Hired hand or hands-off investor who didn’t create the business
07: Self-made who got a head start from wealthy parents and moneyed background
08: Self-made who came from a middle-class or upper-middle-class background
--------------------------Csórók: 78/400
09: Self-made who came from a largely working-class background; rose from little to nothing
10: Self-made who not only grew up poor but also overcame significant obstaclesEz az arány úgy jön ki, hogy a szegények sokkal többen vannak darabszámban a társadalomban, és így is alulreprezentáltak itt.
A nyolcason elidőznék még egy picit: Mark Zuckerberg.
Tudod, aki otthagyta a Harvardot.
Nézd meg mennyi a tandíja annak az iskolának, és a világon mennyien tudnák azt kifizetni...
Tehát még a 8-as kategóriába belefér valaki, aki a világ felső 1%-ból kezdte. -
CyberPunk666
senior tag
Te is halálra kerested magad ezzel, és azóta csak hobbiból dolgozol?
Ha nem, miért nem? Nem hittél benne? Nem akartad eléggé?Mit kell csinálni ahhoz, hogy észrevegyél egy ilyen rést?
Egyébként mindenki direkt túlhúzza a másik állítását.
- Senki sem mondta, hogy nem kell ügyesség, és tanultság hozzá és csak szerencse. Nyilvánvaló, hogy aki nem tud appot írni vagy megfizetni az app készítőjét, az nem fog appból befutni.
- Senki nem mondta, hogy CSAK sok pénzzel lehet befutni, csak hogy azok erősen felülreprezentáltak a sikeres körökben, akik eleve felülről jöttek.A belinkeld forbes listádat érdemes értelmezni is, nem csak belinkelni.
Aszerint az első 400-ból 322 már közép vagy felső-középosztályból jött eleve.
Azaz értelmiségi, diplomás szülök, akár vállalkozó, pénz egyetemre, pénz saját bizniszre huszonévesen.
50-en vannak a 400-ból a munkásosztályi körülmények közül jövők, és 28-an kerültek oda úgy, hogy tényleg minden ellenük dolgozott.
A 10 self-made kategóriából 4 kategória eleve milliárdosnak született, és további 4 kategória pedig legalább középosztályi szint.Magyarországon a középosztály a felső jövedelmi tizedbe tartozik, a legfelső jövedelmi tized alja még egy alsóközéposztályra sem elég.
-
-Skylake-
addikt
1 : eddig azzal flexeltél, hogy haverod vett árverésen, egy 1/3 lakást, majd a másik 2/3adot pont 2szer annyiért eladta neki a tulaj, mindezt 2013-ban.
2: nem, akik ingatlan befektetők és 15 millióért vettek lakásokat amiket 50ért eladtak, senki nem mondta hogy nincs szakértelmük. Sőt, ehhez szinte semmi nem is kell :
a : az általad említett szakértelem
b : kell hozzá néhányszor 15 millió forint likvid tőke. Ez ugye full ízi.
c : kell hozzá egy tulajdonképp inflációmentes gazdasági környezet néhány éven keresztül. bármikor
d : majd kell hozzá egy olyan katasztrofális gazdasági helyzet ami az elmúlt 2-3 évben volt. Az is semmi, csak egy világjárvány, egy háború, egy részleges energiapiaci összeomlás , meg egy kávzi hiperinflációs gazdasági környezet. eccerűűű.De tudod mit uriember leszek, álljunk meg nyugodtan az első szakértelemtől független ponton. Az a néhányszor 15 millió forint likvid tőke. hátazkineknincs ?
tehát megfejtettük, tényleg nem kell szerencse, elég szakértelem meg néhány tízmillió zsebben. ennyike. vagy ha nincs persze ott a hitel, tehát akkor pénz sem kell, csak egy extrém kockázatvállalás és reménykedés, hogy bejön. mondjuk mintha ez lenne a szerencse definíciója vagy nemtom.
-
tener
csendes tag
válasz
üzenetére
Hol írtam olyat, hogy lakásnyi pénz kellett?

konkrét példa haverommal: mivel egyidősek vagyunk, így akár te is lehettél volna ez. Árverésen egy harmad budai 50nm-es lakást hirdettek, 600k-ért vette meg a haver. Nyilván azért volt ennyire olcsó, mert senki nem akart egy harmad lakást, ő utána ment, hogy a másik 2/3-ad tulajának mi a célja, hát pont eladni akarta. Így a végén 2.6M-ért (600k árverésen 1/3-ért, 2M 2/3-ért adásvétellel) 2013-ban lett egy budai lakása. Kellett extra tőke? Nem. 21 évesen meg tudtad volna csinálni? Meg. Honnan volt pénze rá? Előző hónapban pl egy cipőbolt raktárát vette meg árverésen kb 40-50 pár, majd a piaci ár alatt kicsivel eladta. Kb 100k környékéről indult. Majd a budai lakást eladta kicsi csinosítás után 16M körül.
Mihez kellett itt szerencse? Ennyiért mentek akkor a senkinek nem kellő ingatlan hányadok… -
Meddig etetitek még a trollt?! Engedjük szépen éhen halni...
-
-Skylake-
addikt
válasz
üzenetére
senki nem mondta ezt ember. senki.
te nem érted, hogy van 50.000 mobil játék, amiből 2 kurvára bejött és ennyi, 49.998 meg annyi pénz termel, hogy a hó végén vehetsz belőle két kiflit. NEM AZÉRT, mert 49.998 játék szar lenne. hanem azért, mert nem volt meg a SZERENCSE, ami megvolt mondjuk egy Angry Bird-nél. Az Angry Bird elkapta, jókor, jó helyen, pont bejött. NEM AZÉRT sikeres, mert a 2 srác aki írta a világ legjobb fejlesztője. Mákuk volt , ennyi.
Ez egy tök jó dolog, csak ne adjuk már elő, hogy ez annyi hogy írj egy játékot és bérelj egy raktárat a pénznek. Millió fejlesztő van, millió app és játék, csak nem volt meg az a szerencse mint egy Angry Birdnek és ennyi. Szerencse, ennyi.
Új hozzászólás Aktív témák
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Esik a hóóó!!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Éjszakai műszak
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3962, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Samsung Galaxy S20 Ultra / 12/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Dell Latitude 5290 i5 8350U, 8GB RAM, SSD, jó akku, EU bill., szép állapot, számla, 6 hó gar - 12.18
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

and the manager of the year award goes to....
nálam ez az év kommentje eddig

Nekem sem áll össze a kép.
12 voltam, amikor Nyíregyre költöztünk, ja és én ha váltok vagy offert kapok, meg is szoktam itt osztani, nem csak a pofám járatom.